Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
putokaz1

#3551 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Thorgerson wrote:Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.

Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac.

Udari Avaza.

Potom tu je i Nikšić odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.
Pa kud će Damir da neće s SDA?
Thorgerson

#3552 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

putokaz1 wrote:
Thorgerson wrote:Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.

Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac.

Udari Avaza.

Potom tu je i Nikšić odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.
Pa kud će Damir da neće s SDA?
Pa ne mora ići sa SDA, dovoljno je da se okrnji vecina. Ima tu i Peca, a ko je vise siguran u DF i SBB? Jer oni sami sa svojim izjavama daju povod da se moze reci da su labilni.

Samo javnost treba dobro pratiti i fino zapamtiti ta imena.
DaffyDuck

#3553 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

wewa wrote:ilustrativan clanak, preporucujem od srca:

http://skolegijum.ba/tekst/index/1903/k ... vni-sistem
Najbolji primjer neorganiziranog provođenja reforme obrazovanja je konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika historije koji je Ministarstvo obrazovanja i nauke u Vladi FBiH raspisalo 2006. godine. Prema propozicijama konkursa, autori su trebali napisati udžbenik u skladu s tri dokumenta koji se međusobno isključuju: Nastavni plan i program, Zajednička jezgra nastavnih planova i programa i Smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika historije. To je značilo da ako, naprimjer, autor piše udžbenik u skladu sa Nastavnim planom i programom, nije mogao poštovati Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa i obratno. Zbog toga je izdavačka kuća Bosanska riječ iz Sarajeva (sa kojom sam imala ugovor) morala na konkurs predati dvije verzije rukopisa udžbenika za 6. razred! Jedan recenzent je odobrio jednu, a drugi recenzent drugu verziju rukopisa udžbenika.
Ponedjeljkom imam šest časova nastave, i to po četiri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa. Vikendom pripremam nastavu za ponedjeljak. Jedan čas pripremam, naprimjer, tako što prvo pročitam nastavnu jedinicu u udžbeniku da bih se podsjetila na sadržajni okvir, a onda pregledam Školski sat, 45-minutnu emisiju na HRT-u (jer na domaćim TV-kanalima nema ovakvih emisija) i definiram pitanja i zadatke za učenice i učenike. Na to potrošim oko sat i po, a potom trebam za ponedjeljak pripremiti časove po tri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa! Inače, od nastavnika se traži još i pismena nastavna priprema! Na to potrošim minimalno pola sata za svaku nastavnu jedinicu. Pošto to vrijeme nemam – odavno ne pišem nastavnu pripremu. Smatram to gubljenjem vremena jer ne gledam, niti mogu, u nastavnu pripremu dok radim sa đacima. Nastavnica može napisati nastavnu pripremu, a da zatekne takvu situaciju u odjeljenju da mora potpuno promijeniti koncept časa. Često moram otići do gradske biblioteke po knjigu, a najčešće na internetu tražim stručne članke i nastavne materijale, što nekad traje satima.
Problem je i to što nastavnice često ne mogu realizirati ono što su zamislile jer nemaju, naprimjer, adekvatnih nastavnih sredstava i pomagala – a dobro bi bilo da za nastavu historije imamo multimedijalne projektore. U svom kabinetu sam imala projektor sve do ove godine, ali se pokvario. Škola nema sredstava da kupi novi, kao što nema sredstava ni da kupi potrebne historijske karte i bar jedan stalak za kartu.

Kao da već nemamo previše posla, od nastavnika se traži i nepotrebna pedagoška dokumentacija. Tako dobijemo nastavni plan i program razrađen na nastavne jedinice, a onda ih prepisujemo istim redoslijedom u obrasce za godišnji nastavni plani i program, pa opet istim redoslijedom u obrasce za mjesečni nastavni plan i program i na kraju istim redoslijedom u elektronski dnevnik!
Uzas nad uzasima.
Jos ova eksperimentalna generacija koja je prva dobila informatiku i engleski od prvog razreda, sad u cetvrtom umjesto da uce osnove programiranja uce historiju racunara - od Pascala pa na dalje :skoljka:
putokaz1

#3554 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Damir i Peca s SDA još i to da vidimo :D
jefff

#3555 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Kifla premalo zadataka postavlja pred Fortu.
wewa

#3556 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

DaffyDuck wrote: Uzas nad uzasima.
Jos ova eksperimentalna generacija koja je prva dobila informatiku i engleski od prvog razreda, sad u cetvrtom umjesto da uce osnove programiranja uce historiju racunara - od Pascala pa na dalje :skoljka:
'friski' roditelj? :)
ako dijete nema srece s nastavnim kadrom, hardware i software ce 'savladavati' i u 9. razredu.

btw, kad smo kod uvodjenja informatike i engleskog od 1. razreda, mislim da sam spominjala: kolegica mi je radila na tom nastavnom planu, sva sretna se hvalila svime sto su uveli i dodali. pita zajednicka prijateljica: a sta ste izbacili? (jer se radi o djeci od 6 godina, koja imaju poteskoca da drze paznju i 3 casa dnevno), veli: jedan cas tjelesnog sedmicno.

dakle, bravo za reformatore.
Thorgerson

#3557 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

putokaz1 wrote:Damir i Peca s SDA još i to da vidimo :D
Damir neće ni s kim.

Peca sa SDA.
Što da ne?

10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
1 srbenda iz BOSS :D
----------------------
19

Eto može i bez Pece.

Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.
seoBIH

#3558 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Pa jučer u Dan uživo na N1 onaj iz DFa reče da oni neće niti jednim potezom rušiti vladu, čak i da imaju potpisan sporazum koji ih obavezuje.
putokaz1

#3559 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Damir neće ni s kim.

Peca sa SDA.
Što da ne?

10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
----------------------
19

Eto može i bez Pece.

Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.[/quote]
Osta Srbenda bez vlasti ovaj put
Novak20

#3560 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Novak20 »

Ako je bilo dilema kome američka politika daje prednost u KS, mislim da su one riješene Palmerovim svjedočenjem pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti. Ovo naravno ne mora da znači da trenutna vlast KS neće pasti ali je iskazana Palmerova velika moralna potpora novoj generaciji političkih lidera u odnosu na "stare" SDA/HDZ/SNSD lidere.

Valjda je ovo jasno i onima koji balansiraju negdje između novih i starih.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje - rekao je Palmer.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#3561 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac. Opsti izbori su daleko, ko da ce se narod sjecati sta je bilo prije 3 godine.

Tu je i Nikšić, odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.

Nemaju rukica, ali...A političari su kurve. A svaka kurva ima svoju cijenu.
nikšić ima sukob sa mašićem. uslov nikšića za podršku šestorci je bio da dobije na upravljanje sarajevogas. to mu se i obećalo, ali nije ispoštovano.

dakle, sdp je u pregovorima koji su davno vođeni dobio sarajevo gas. tada je nikšić bio u sdpu i sada traži da ono što je tada pripalo sdpu, pripadne njemu. to je razlog zašto se distancira od šestorke, a glavni krivac za gubitak nikšićeve podrške šestorci je damir mašić.

hajde što je šestorci zabio nož u leđa u slučaju zornić, već što je šestorci naštetio gubitkom jedne ruke. i ako se šestorka raspadne ili ako kojim slučajem izbace sdp iz vlasti u kantonu sarajevo, najveći krivac će biti damir mašić.
bunk

#3562 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Kakva glupost...Sarajevo je 1993 imalo vise tolerancije i demokratije nego Banja Luka danas.
Banksy

#3563 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Novak20 wrote:Ako je bilo dilema kome američka politika daje prednost u KS, mislim da su one riješene Palmerovim svjedočenjem pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti. Ovo naravno ne mora da znači da trenutna vlast KS neće pasti ali je iskazana Palmerova velika moralna potpora novoj generaciji političkih lidera u odnosu na "stare" SDA/HDZ/SNSD lidere.

Valjda je ovo jasno i onima koji balansiraju negdje između novih i starih.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje - rekao je Palmer.
Ako je istina da DF i Fahro imaju njihovu političku podršku, onda za Vladu KS nema zime.
VladaFBiH

#3564 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

wewa wrote:
ako dijete nema srece s nastavnim kadrom, hardware i software ce 'savladavati' i u 9. razredu.

btw, kad smo kod uvodjenja informatike i engleskog od 1. razreda, mislim da sam spominjala: kolegica mi je radila na tom nastavnom planu, sva sretna se hvalila svime sto su uveli i dodali. pita zajednicka prijateljica: a sta ste izbacili? (jer se radi o djeci od 6 godina, koja imaju poteskoca da drze paznju i 3 casa dnevno), veli: jedan cas tjelesnog sedmicno.

misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
wewa

#3565 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

VladaFBiH wrote:
wewa wrote:

misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...

ali, obnavljamo gradivo nagodinu, unaprijed se izvinjavam zbog kilometarskih postova i ventiliranja frustracija.
VladaFBiH

#3566 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

wewa wrote:
VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...

ali, obnavljamo gradivo nagodinu, unaprijed se izvinjavam zbog kilometarskih postova i ventiliranja frustracija.
ja koliko se sjećam da su dodali taj čas pa se u školama pojavio problem jer nemaju dovoljno termina u salama tako da se jedan čas sedmično (taj dodani) ne održava već umjesto njega idu na izlet 1x mjesečno što mi je skroz ok. opet možda sam ja nešto pomiješao :)
wewa

#3567 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

VladaFBiH wrote:
wewa wrote:
VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog

ja koliko se sjećam da su dodali taj čas pa se u školama pojavio problem jer nemaju dovoljno termina u salama tako da se jedan čas sedmično (taj dodani) ne održava već umjesto njega idu na izlet 1x mjesečno što mi je skroz ok. opet možda sam ja nešto pomiješao :)
neces vjerovati, ima skola u uzem gradskom podrucju u kojima djeca u 2. razredu nemaju nijedan cas tjelesnog u sali sedmicno... i tamo umjesto nastave u objektu idu na izlete, ali to nije dovoljno. djeci treba rekreacija, posebno ako smo ih strpali u skole vec od 6 godina.
DaffyDuck

#3568 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DaffyDuck »

VladaFBiH wrote:
wewa wrote:

Ma ne idu ni na izlet... Dodali su taj cas tjelesnog, ali nije problem u salama, vec nisu razmisljali da su popunili maksimum casova za taj uzrast sedmicno. Ide preko norme :-)
Experiment generacija.
Dosle isfrustrirane nastavnice engleskog (cast izuzetcima), njima je iz ponizenja da predaju tako maloj djeci, nisu zato fakultete zavrsavale :roll:
Pa onda iz engleskog po planu i programu od prvog razreda da uce pisati i citati, dok iz maternjeg nije...
Nemaju udzbenike informatike, u 4tvrtom su im ubacili nastavnike, a gradivo kao nekad u sestom. Citava godina istorija racunara. Nigdje veze.
Jos kad na to dodamo interne i eksterne evaluacije, pa onaj pokusaj atrica ponasanja... ludilo.
wewa

#3569 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

DaffyDuck wrote: Ma ne idu ni na izlet... Dodali su taj cas tjelesnog, ali nije problem u salama, vec nisu razmisljali da su popunili maksimum casova za taj uzrast sedmicno. Ide preko norme :-)
Experiment generacija.
Dosle isfrustrirane nastavnice engleskog (cast izuzetcima), njima je iz ponizenja da predaju tako maloj djeci, nisu zato fakultete zavrsavale :roll:
Pa onda iz engleskog po planu i programu od prvog razreda da uce pisati i citati, dok iz maternjeg nije...
Nemaju udzbenike informatike, u 4tvrtom su im ubacili nastavnike, a gradivo kao nekad u sestom. Citava godina istorija racunara. Nigdje veze.
Jos kad na to dodamo interne i eksterne evaluacije, pa onaj pokusaj atrica ponasanja... ludilo.
znam. :cry:

nastavni planovi i programi su u uzasnoj koliziji... eto, ocito je na primjeru bhs i engleskog jezika, a postane bolno ocito kad dobace do prirodnih nauka.

jos da ne pricamo o kvaliteti udzbenika i cirkusoidnom zakonu.
biske

#3570 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by biske »

Thorgerson wrote:
putokaz1 wrote:Damir i Peca s SDA još i to da vidimo :D
Damir neće ni s kim.

Peca sa SDA.
Što da ne?

10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
----------------------
19

Eto može i bez Pece.

Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.
Jel' ova crta podvučena za decembar, kao što je Bakir najavio, ili...?
putokaz1

#3571 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

ko će znat o čemu Fahro razmiššlja :?:
biske

#3572 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by biske »

putokaz1 wrote:ko će znat o čemu Fahro razmiššlja :?:
Evo da ti pomognem. Nije longitudinala.
putokaz1

#3573 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

biske wrote:
putokaz1 wrote:ko će znat o čemu Fahro razmiššlja :?:
Evo da ti pomognem. Nije longitudinala.
Čudni su putevi Fahrini ali i Željkini još dodaj Pecu.....al valjda neće
Thorgerson

#3574 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

.
Last edited by Thorgerson on 29/10/2019 12:37, edited 2 times in total.
Thorgerson

#3575 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

.
Last edited by Thorgerson on 29/10/2019 13:05, edited 3 times in total.
Locked