Pa kud će Damir da neće s SDA?Thorgerson wrote:Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.
Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac.
Udari Avaza.
Potom tu je i Nikšić odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.
Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
-
putokaz1
#3551 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Thorgerson
#3552 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa ne mora ići sa SDA, dovoljno je da se okrnji vecina. Ima tu i Peca, a ko je vise siguran u DF i SBB? Jer oni sami sa svojim izjavama daju povod da se moze reci da su labilni.putokaz1 wrote:Pa kud će Damir da neće s SDA?Thorgerson wrote:Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.
Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac.
Udari Avaza.
Potom tu je i Nikšić odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.
Samo javnost treba dobro pratiti i fino zapamtiti ta imena.
- DaffyDuck
#3553 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Uzas nad uzasima.wewa wrote:ilustrativan clanak, preporucujem od srca:
http://skolegijum.ba/tekst/index/1903/k ... vni-sistem
Najbolji primjer neorganiziranog provođenja reforme obrazovanja je konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika historije koji je Ministarstvo obrazovanja i nauke u Vladi FBiH raspisalo 2006. godine. Prema propozicijama konkursa, autori su trebali napisati udžbenik u skladu s tri dokumenta koji se međusobno isključuju: Nastavni plan i program, Zajednička jezgra nastavnih planova i programa i Smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika historije. To je značilo da ako, naprimjer, autor piše udžbenik u skladu sa Nastavnim planom i programom, nije mogao poštovati Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa i obratno. Zbog toga je izdavačka kuća Bosanska riječ iz Sarajeva (sa kojom sam imala ugovor) morala na konkurs predati dvije verzije rukopisa udžbenika za 6. razred! Jedan recenzent je odobrio jednu, a drugi recenzent drugu verziju rukopisa udžbenika.Ponedjeljkom imam šest časova nastave, i to po četiri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa. Vikendom pripremam nastavu za ponedjeljak. Jedan čas pripremam, naprimjer, tako što prvo pročitam nastavnu jedinicu u udžbeniku da bih se podsjetila na sadržajni okvir, a onda pregledam Školski sat, 45-minutnu emisiju na HRT-u (jer na domaćim TV-kanalima nema ovakvih emisija) i definiram pitanja i zadatke za učenice i učenike. Na to potrošim oko sat i po, a potom trebam za ponedjeljak pripremiti časove po tri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa! Inače, od nastavnika se traži još i pismena nastavna priprema! Na to potrošim minimalno pola sata za svaku nastavnu jedinicu. Pošto to vrijeme nemam – odavno ne pišem nastavnu pripremu. Smatram to gubljenjem vremena jer ne gledam, niti mogu, u nastavnu pripremu dok radim sa đacima. Nastavnica može napisati nastavnu pripremu, a da zatekne takvu situaciju u odjeljenju da mora potpuno promijeniti koncept časa. Često moram otići do gradske biblioteke po knjigu, a najčešće na internetu tražim stručne članke i nastavne materijale, što nekad traje satima.Problem je i to što nastavnice često ne mogu realizirati ono što su zamislile jer nemaju, naprimjer, adekvatnih nastavnih sredstava i pomagala – a dobro bi bilo da za nastavu historije imamo multimedijalne projektore. U svom kabinetu sam imala projektor sve do ove godine, ali se pokvario. Škola nema sredstava da kupi novi, kao što nema sredstava ni da kupi potrebne historijske karte i bar jedan stalak za kartu.
Kao da već nemamo previše posla, od nastavnika se traži i nepotrebna pedagoška dokumentacija. Tako dobijemo nastavni plan i program razrađen na nastavne jedinice, a onda ih prepisujemo istim redoslijedom u obrasce za godišnji nastavni plani i program, pa opet istim redoslijedom u obrasce za mjesečni nastavni plan i program i na kraju istim redoslijedom u elektronski dnevnik!
Jos ova eksperimentalna generacija koja je prva dobila informatiku i engleski od prvog razreda, sad u cetvrtom umjesto da uce osnove programiranja uce historiju racunara - od Pascala pa na dalje
-
putokaz1
#3554 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Damir i Peca s SDA još i to da vidimo 
-
jefff
#3555 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kifla premalo zadataka postavlja pred Fortu.
- wewa
#3556 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
'friski' roditelj?DaffyDuck wrote: Uzas nad uzasima.
Jos ova eksperimentalna generacija koja je prva dobila informatiku i engleski od prvog razreda, sad u cetvrtom umjesto da uce osnove programiranja uce historiju racunara - od Pascala pa na dalje
ako dijete nema srece s nastavnim kadrom, hardware i software ce 'savladavati' i u 9. razredu.
btw, kad smo kod uvodjenja informatike i engleskog od 1. razreda, mislim da sam spominjala: kolegica mi je radila na tom nastavnom planu, sva sretna se hvalila svime sto su uveli i dodali. pita zajednicka prijateljica: a sta ste izbacili? (jer se radi o djeci od 6 godina, koja imaju poteskoca da drze paznju i 3 casa dnevno), veli: jedan cas tjelesnog sedmicno.
dakle, bravo za reformatore.
- Thorgerson
#3557 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Damir neće ni s kim.putokaz1 wrote:Damir i Peca s SDA još i to da vidimo
Peca sa SDA.
Što da ne?
10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
1 srbenda iz BOSS
----------------------
19
Eto može i bez Pece.
Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.
- seoBIH
#3558 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa jučer u Dan uživo na N1 onaj iz DFa reče da oni neće niti jednim potezom rušiti vladu, čak i da imaju potpisan sporazum koji ih obavezuje.
-
putokaz1
#3559 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Damir neće ni s kim.
Peca sa SDA.
Što da ne?
10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
1 srbenda iz BOSS
----------------------
19
Eto može i bez Pece.
Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.[/quote]
Osta Srbenda bez vlasti ovaj put
Peca sa SDA.
Što da ne?
10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
1 srbenda iz BOSS
----------------------
19
Eto može i bez Pece.
Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.[/quote]
Osta Srbenda bez vlasti ovaj put
-
Novak20
#3560 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako je bilo dilema kome američka politika daje prednost u KS, mislim da su one riješene Palmerovim svjedočenjem pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti. Ovo naravno ne mora da znači da trenutna vlast KS neće pasti ali je iskazana Palmerova velika moralna potpora novoj generaciji političkih lidera u odnosu na "stare" SDA/HDZ/SNSD lidere.
Valjda je ovo jasno i onima koji balansiraju negdje između novih i starih.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje - rekao je Palmer.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#3561 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
nikšić ima sukob sa mašićem. uslov nikšića za podršku šestorci je bio da dobije na upravljanje sarajevogas. to mu se i obećalo, ali nije ispoštovano.Thorgerson wrote:Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.
Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac. Opsti izbori su daleko, ko da ce se narod sjecati sta je bilo prije 3 godine.
Tu je i Nikšić, odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.
Nemaju rukica, ali...A političari su kurve. A svaka kurva ima svoju cijenu.
dakle, sdp je u pregovorima koji su davno vođeni dobio sarajevo gas. tada je nikšić bio u sdpu i sada traži da ono što je tada pripalo sdpu, pripadne njemu. to je razlog zašto se distancira od šestorke, a glavni krivac za gubitak nikšićeve podrške šestorci je damir mašić.
hajde što je šestorci zabio nož u leđa u slučaju zornić, već što je šestorci naštetio gubitkom jedne ruke. i ako se šestorka raspadne ili ako kojim slučajem izbace sdp iz vlasti u kantonu sarajevo, najveći krivac će biti damir mašić.
- bunk
#3562 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kakva glupost...Sarajevo je 1993 imalo vise tolerancije i demokratije nego Banja Luka danas.
- Banksy
#3563 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako je istina da DF i Fahro imaju njihovu političku podršku, onda za Vladu KS nema zime.Novak20 wrote:Ako je bilo dilema kome američka politika daje prednost u KS, mislim da su one riješene Palmerovim svjedočenjem pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj sigurnosti. Ovo naravno ne mora da znači da trenutna vlast KS neće pasti ali je iskazana Palmerova velika moralna potpora novoj generaciji političkih lidera u odnosu na "stare" SDA/HDZ/SNSD lidere.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje - rekao je Palmer.
- VladaFBiH
#3564 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnogwewa wrote:'friski' roditelj?DaffyDuck wrote: Uzas nad uzasima.
ako dijete nema srece s nastavnim kadrom, hardware i software ce 'savladavati' i u 9. razredu.
btw, kad smo kod uvodjenja informatike i engleskog od 1. razreda, mislim da sam spominjala: kolegica mi je radila na tom nastavnom planu, sva sretna se hvalila svime sto su uveli i dodali. pita zajednicka prijateljica: a sta ste izbacili? (jer se radi o djeci od 6 godina, koja imaju poteskoca da drze paznju i 3 casa dnevno), veli: jedan cas tjelesnog sedmicno.
- wewa
#3565 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnogwewa wrote:'friski' roditelj?DaffyDuck wrote: Uzas nad uzasima.
ali, obnavljamo gradivo nagodinu, unaprijed se izvinjavam zbog kilometarskih postova i ventiliranja frustracija.
- VladaFBiH
#3566 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
ja koliko se sjećam da su dodali taj čas pa se u školama pojavio problem jer nemaju dovoljno termina u salama tako da se jedan čas sedmično (taj dodani) ne održava već umjesto njega idu na izlet 1x mjesečno što mi je skroz ok. opet možda sam ja nešto pomiješaowewa wrote:posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
ali, obnavljamo gradivo nagodinu, unaprijed se izvinjavam zbog kilometarskih postova i ventiliranja frustracija.
- wewa
#3567 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
neces vjerovati, ima skola u uzem gradskom podrucju u kojima djeca u 2. razredu nemaju nijedan cas tjelesnog u sali sedmicno... i tamo umjesto nastave u objektu idu na izlete, ali to nije dovoljno. djeci treba rekreacija, posebno ako smo ih strpali u skole vec od 6 godina.VladaFBiH wrote:ja koliko se sjećam da su dodali taj čas pa se u školama pojavio problem jer nemaju dovoljno termina u salama tako da se jedan čas sedmično (taj dodani) ne održava već umjesto njega idu na izlet 1x mjesečno što mi je skroz ok. opet možda sam ja nešto pomiješaowewa wrote:posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
- DaffyDuck
#3568 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma ne idu ni na izlet... Dodali su taj cas tjelesnog, ali nije problem u salama, vec nisu razmisljali da su popunili maksimum casova za taj uzrast sedmicno. Ide preko normeVladaFBiH wrote:ja koliko se sjećam da su dodali taj čas pa se u školama pojavio problem jer nemaju dovoljno termina u salama tako da se jedan čas sedmično (taj dodani) ne održava već umjesto njega idu na izlet 1x mjesečno što mi je skroz ok. opet možda sam ja nešto pomiješaowewa wrote:posto kupila, po to prodala. moji stariji su davno bili prerasli pa nisam imala uvida u tacan broj casova...VladaFBiH wrote:misliš šta su još dodali - koliko se sjećam dodan je i taj jedan čas tjelesnog
Experiment generacija.
Dosle isfrustrirane nastavnice engleskog (cast izuzetcima), njima je iz ponizenja da predaju tako maloj djeci, nisu zato fakultete zavrsavale
Pa onda iz engleskog po planu i programu od prvog razreda da uce pisati i citati, dok iz maternjeg nije...
Nemaju udzbenike informatike, u 4tvrtom su im ubacili nastavnike, a gradivo kao nekad u sestom. Citava godina istorija racunara. Nigdje veze.
Jos kad na to dodamo interne i eksterne evaluacije, pa onaj pokusaj atrica ponasanja... ludilo.
- wewa
#3569 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
znam.DaffyDuck wrote: Ma ne idu ni na izlet... Dodali su taj cas tjelesnog, ali nije problem u salama, vec nisu razmisljali da su popunili maksimum casova za taj uzrast sedmicno. Ide preko norme![]()
Experiment generacija.
Dosle isfrustrirane nastavnice engleskog (cast izuzetcima), njima je iz ponizenja da predaju tako maloj djeci, nisu zato fakultete zavrsavale![]()
Pa onda iz engleskog po planu i programu od prvog razreda da uce pisati i citati, dok iz maternjeg nije...
Nemaju udzbenike informatike, u 4tvrtom su im ubacili nastavnike, a gradivo kao nekad u sestom. Citava godina istorija racunara. Nigdje veze.
Jos kad na to dodamo interne i eksterne evaluacije, pa onaj pokusaj atrica ponasanja... ludilo.
nastavni planovi i programi su u uzasnoj koliziji... eto, ocito je na primjeru bhs i engleskog jezika, a postane bolno ocito kad dobace do prirodnih nauka.
jos da ne pricamo o kvaliteti udzbenika i cirkusoidnom zakonu.
- biske
#3570 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Jel' ova crta podvučena za decembar, kao što je Bakir najavio, ili...?Thorgerson wrote:Damir neće ni s kim.putokaz1 wrote:Damir i Peca s SDA još i to da vidimo
Peca sa SDA.
Što da ne?
10 SDA
3 DF
4 SBB
1 Peca
1 srbenda iz BOSS![]()
----------------------
19
Eto može i bez Pece.
Iz DF i SBB nikad nisu poručili da neće izaći iz sestorke. Uvijek su ti odgovori bili neodlucni.
-
putokaz1
#3571 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
ko će znat o čemu Fahro razmiššlja 
- biske
#3572 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Evo da ti pomognem. Nije longitudinala.putokaz1 wrote:ko će znat o čemu Fahro razmiššlja
-
putokaz1
#3573 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Čudni su putevi Fahrini ali i Željkini još dodaj Pecu.....al valjda nećebiske wrote:Evo da ti pomognem. Nije longitudinala.putokaz1 wrote:ko će znat o čemu Fahro razmiššlja
- Thorgerson
#3574 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
.
Last edited by Thorgerson on 29/10/2019 12:37, edited 2 times in total.
- Thorgerson
#3575 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
.
Last edited by Thorgerson on 29/10/2019 13:05, edited 3 times in total.