Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- animals
#3551 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja bih radije bio dezerter nego da ubijem u ime drzave..
-
Sapna_TZ
#3552 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam poprilicno siguran da su 2 najvece vukojebine na evropskom kontinentu Kosovo i Bosna.
Zasto?
I Kosovo i Bosnu je pregazio rat i ekonomska stagnacija.
Imate dostupan popis u Jugoslaviji 1930 i po procentu pismenosti i Kosovo i Bosna su bili apsolutno nepismeni.
I onda naravno da je tesko sa sumovitim narodom prosperirati i graditi neko bolje sutra.
Problem ovih prostora je nepismenost. Upravo ta nepismenost povlaci sve negativnosti koje su posljedica loseg standarda zivota.
A los standard je posljedica nepismenosti.
Ne moze se sa poluretardiranim ljudima zivjeti.
Poznajete li vi mentalitet prosjecnog stanovnika BIH?
Ako je Sarajevo takav odron kakvo zapravo jeste (uz duzno postovanje prema lokalpatriotama koji ga zdusno brane - zamislite kako je zivjeti u nekom zapustenom i zabacenom mjestu.
A takvih je puna Bosna.
Tamo i dan danas se vilama probadaju zbog medje i glave otpadaju ko kruske zbog puteva i ograda i konjskih kopita..
Nemamo nijedan grad na ovim prostorima koji se po stopi kriminala moze izjednaciti sa gradovima u Americi, ali brate sto smo nepismeni i zaostali , to je cudo jedno.
Jednostavno nas odlikuje primitivizam.
Pa bolan, ne postoji selo i ulica i familija u Bosni u kojoj se svi slazu.
Pravilo je da u odredjenoj fazi svog zivota u Bosni moras zavrsiti sa familijom na sudu zbog imovine.
E onda imas jos tu sijaset gluposti od kojih ti pamet stane jer je Bosna uvijek bila rasadnik najvecih seljacina i cjevanica koje je civilizovan svijet ikad vidio.
Nisu ni Hrvatska ni Srbija nesto puno bolje, ali su se dobrano odmakli od sindroma koji nas karakterise.
Zasto?
Imate dostupan popis u Jugoslaviji 1930 i po procentu pismenosti i Kosovo i Bosna su bili apsolutno nepismeni.
I onda naravno da je tesko sa sumovitim narodom prosperirati i graditi neko bolje sutra.
Problem ovih prostora je nepismenost. Upravo ta nepismenost povlaci sve negativnosti koje su posljedica loseg standarda zivota.
Ako je Sarajevo takav odron kakvo zapravo jeste (uz duzno postovanje prema lokalpatriotama koji ga zdusno brane - zamislite kako je zivjeti u nekom zapustenom i zabacenom mjestu.
A takvih je puna Bosna.
Tamo i dan danas se vilama probadaju zbog medje i glave otpadaju ko kruske zbog puteva i ograda i konjskih kopita..
Nemamo nijedan grad na ovim prostorima koji se po stopi kriminala moze izjednaciti sa gradovima u Americi, ali brate sto smo nepismeni i zaostali , to je cudo jedno.
Pravilo je da u odredjenoj fazi svog zivota u Bosni moras zavrsiti sa familijom na sudu zbog imovine.
E onda imas jos tu sijaset gluposti od kojih ti pamet stane jer je Bosna uvijek bila rasadnik najvecih seljacina i cjevanica koje je civilizovan svijet ikad vidio.
Nisu ni Hrvatska ni Srbija nesto puno bolje, ali su se dobrano odmakli od sindroma koji nas karakterise.
- animals
#3553 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve si fulao..
-
moonca
#3554 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Familija, koliko hoces nefunkcionalnih. Licno poznejem osobe koje iz 'kojekavih razloga' ne zele kontakte sa bliznjima.
Tako-- malo 'karikirash'
-
Sapna_TZ
#3555 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U cemu? Mozda sam fulao u realnom prikazu stvari..animals wrote:Sve si fulao..
Rumunija, Bugarska, Moldavije i ti slicni propaliteti od drzava nisu imali rat.
Mi smo imali rat i upropastenu industriju i raseljavanje i raslojavanje stanovnistva.
U Ukrajini je slabija prosjecna pmoc nego u BIH a jel to znaci da je Ukrajina gora od nas ili od Kosova?
Pogledaj vanjsko-trgovinsku bilansu bilo koje ove drzave pa pogledaj BIH.
Mi smo gori od svih navedenih.
Sve sto imalo odskace u Bosni se sjatilo u sarajevsku kotlinu.. Sve sto bljesti i sija sjatilo se u Sarajevo.
Odi u Olovo, Focu, Gacko pa vidi kakve su to vukojebine.
BIH nije Eriterija i Somalija, ali za evropske standarde je vjerovatno rupa bez dna koja se nikad zacepiti nece..
- muha_sa
#3556 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sapna_TZ wrote:Ja sam poprilicno siguran da su 2 najvece vukojebine na evropskom kontinentu Kosovo i Bosna.
Zasto?
A takvih je puna Bosna.
-
mali jomu
#3557 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Japan - zemlja snova

U Japanu obavezno spavanje na poslu!
Japanski poslodavci su odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu da će zaposlenik nekoliko minuta sklopiti oči ispred svog računala, već je na raspolaganju soba za spavanje..... Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.
Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara.....
https://www.radiosarajevo.ba/magazin/za ... slu/323660
odoh u Japan spavat, ima love da zaradim......

U Japanu obavezno spavanje na poslu!
Japanski poslodavci su odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu da će zaposlenik nekoliko minuta sklopiti oči ispred svog računala, već je na raspolaganju soba za spavanje..... Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.
Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara.....
-
zrakomlat
#3558 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sushići, algići, sakeići, rižotićimali jomu wrote:Japan - zemlja snova
Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara.....![]()
- uglavnomja
#3559 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
obecana zemlja za prosjecnog balkanaca
Japanci rade 13 h na dan, 80 h u tjednu, a spavaju tek 35 sati Ritam uredskog radnika čini 6 radnih dana i ukupno 80 sati rada u tjednu. Razmišlja se i o ukidanju plaće za prekovremene da bi potakli ljude da manje rade
Mislite da vi puno radite? U usporedbi s Japancima, ostatak svijeta se može samo čuditi - osobito tijekom vrhunca sezone financijske industrije. Tamošnji uredski zaposlenici održavaju suludi radni ritam tijekom barem tri mjeseca, a rade 13 sati na dan, šest dana u tjednu, piše CNN . Pogledajte video o tom fenomenu: Na koncu tjedan ukupni broj radnih sati iznosi nevjerojatnih 80 sati s tek 35 sati sna. Video prikazuje radni život Stua, tipičnog uredskog zaposlenika u Japanu, koje se smatra stupom njihove ekonomije. Od radnika se očekuje da im tvrtka bude životni prioritet te imaju brutalno radno vrijeme, nakon kojeg često slijede maratoni pića i druženja s kolegama i klijentima. - Ne zaslužujem suosjećanje - kaže Stu iz videa koji naglašava da je znao uvjete rada čim je prihvatio taj posao. Ipak, za njega je takav aranžman kratkoročan i tako će raditi tri mjeseca, dok brojni drugi zaposlenici imaju takvo stalno radno vrijeme. - U Tokiju postoji puno ljudi koji tako rade tijekom cijele godine kako bi financijski osigurali svoje obitelji - objašnjava Stu. Japanski premijer Shinzo Abe priprema reformu zakona o radu prema kojoj će se ukinuti plaćanje prekovremenih sati za zaposlenike čija godišnja plaća prelazi 600 tisuća kuna, kako bi se na taj način motiviralo ljude da s posla odlaze ranije i više se odmaraju. Sindikati se tome protive, tvrdeći kako se neće smanjiti broj radnih sati.
Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/lifestyle/japanci ... ati-410414 - 24sata.hr
ovo malo spavanja na poslu znaci da ce raditi 15+ sati dnevno
Japanci rade 13 h na dan, 80 h u tjednu, a spavaju tek 35 sati Ritam uredskog radnika čini 6 radnih dana i ukupno 80 sati rada u tjednu. Razmišlja se i o ukidanju plaće za prekovremene da bi potakli ljude da manje rade
Mislite da vi puno radite? U usporedbi s Japancima, ostatak svijeta se može samo čuditi - osobito tijekom vrhunca sezone financijske industrije. Tamošnji uredski zaposlenici održavaju suludi radni ritam tijekom barem tri mjeseca, a rade 13 sati na dan, šest dana u tjednu, piše CNN . Pogledajte video o tom fenomenu: Na koncu tjedan ukupni broj radnih sati iznosi nevjerojatnih 80 sati s tek 35 sati sna. Video prikazuje radni život Stua, tipičnog uredskog zaposlenika u Japanu, koje se smatra stupom njihove ekonomije. Od radnika se očekuje da im tvrtka bude životni prioritet te imaju brutalno radno vrijeme, nakon kojeg često slijede maratoni pića i druženja s kolegama i klijentima. - Ne zaslužujem suosjećanje - kaže Stu iz videa koji naglašava da je znao uvjete rada čim je prihvatio taj posao. Ipak, za njega je takav aranžman kratkoročan i tako će raditi tri mjeseca, dok brojni drugi zaposlenici imaju takvo stalno radno vrijeme. - U Tokiju postoji puno ljudi koji tako rade tijekom cijele godine kako bi financijski osigurali svoje obitelji - objašnjava Stu. Japanski premijer Shinzo Abe priprema reformu zakona o radu prema kojoj će se ukinuti plaćanje prekovremenih sati za zaposlenike čija godišnja plaća prelazi 600 tisuća kuna, kako bi se na taj način motiviralo ljude da s posla odlaze ranije i više se odmaraju. Sindikati se tome protive, tvrdeći kako se neće smanjiti broj radnih sati.
Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/lifestyle/japanci ... ati-410414 - 24sata.hr
- animals
#3560 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svu u Japan na obuku..
- uglavnomja
#3561 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bio je nekad neki dokumentarac o razvodima u japanu
razvode se ljudi oko 70 godina
kad odu u penziju
skontaju da se uopste ne znaju, provodili su sat dva dnevno zajedno budni ...
i kad je doslo da budu stalno zajedno - ne ide, 2 stranca
razvode se ljudi oko 70 godina
kad odu u penziju
skontaju da se uopste ne znaju, provodili su sat dva dnevno zajedno budni ...
i kad je doslo da budu stalno zajedno - ne ide, 2 stranca
-
elcaliente
#3562 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel krenuo taj masovni eksodus u Njemacku sa velikim olaksicama od 01.01.19?
Nista jos se ne pise.
Nista jos se ne pise.
Last edited by elcaliente on 11/01/2019 20:19, edited 1 time in total.
-
mali jomu
#3563 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
uglavnomja wrote:obecana zemlja za prosjecnog balkanaca![]()
Mene od Japana interesuje samo spavanje, fino zaraditi nesto para i nazad kuci

- vjesticanametli
#3564 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ma suti otiso coek zivit na kartonu i radit kod sanDZe hahahhahah sta bi s proljevom od price da mu je tesko hahahhahah nek ide u sapnu iz SA ....mozda mu tam nije seloSeyfo wrote:A drug SOpna_Tz stilom, kako utvrdismo, podjeća na druga meteorita 658201933, ali po tome kako preskače one koji mu repliciraju ali mu to ne odgovara, liči na druga jednog jedinog neprežaljenog Zviza.
U svakom slučaju, impresivno je kako preko noći spoznade filozofiju života, obogati riječnik, i sad nas,koji nismo još spoznali, časti svojim umotvorinama ! I to sve dok spava u kontejneru! Hvala mu!
PS 'ta ti je država i sistem, pa tako čeoku brzo proširi vidike.
PPS Naravno, Zviže vrati se, sve ti je oprošteno ! Nećemo izdržati još dugo bez tebe ! Evo nalazimo neke tvoje blijede kopije...
-
Seyfo
#3565 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali njegov monolog nista ne remeti...prica coek sam sa sobom,rasprico se, krenulo ga!
- konjislav
#3566 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
17-og decembra poslao našom brzom poštom dokumente u Njemačku agenciju za nostrifikaciju diploma (ZAB) i oni su mi tek javili u srijedu (09.01.2019) da su primili moju dokumentaciju i poslali mi detalje uplate za proces nostrifikacije.
Ja sam to odmah sutradan uplatio, tj. četvrtak i to poslijepodne u Sparkasse banci na Ilidži.
Dan poslije toga, odnosno jučer u petak, me zove ona cura iz ambasade i kaže da mogu donijeti pasoš na viziranje svakim danom osim petka. Hahahaha.
Inače proces nostrifikacije traje 3 mjeseca, a 2 - 3 sedmice za plave karte, meni trajalo 1 dan.
I inače ambasadi treba 2 - 3 sedmice da ti daju vizu (da te zovnu i da ti je viza spremna) kada predaš zahtjev sa svim dokumentacijom. Meni sve bilo gotovo za 2 dana, nakon što sam čekao 20 dana da naša brza pošta prenese 200g dokumenata do Berlina. Nevjerovatno, šta ti je Švabo. Ovo fakat nisam očekivao.
Ja sam to odmah sutradan uplatio, tj. četvrtak i to poslijepodne u Sparkasse banci na Ilidži.
Dan poslije toga, odnosno jučer u petak, me zove ona cura iz ambasade i kaže da mogu donijeti pasoš na viziranje svakim danom osim petka. Hahahaha.
Inače proces nostrifikacije traje 3 mjeseca, a 2 - 3 sedmice za plave karte, meni trajalo 1 dan.
I inače ambasadi treba 2 - 3 sedmice da ti daju vizu (da te zovnu i da ti je viza spremna) kada predaš zahtjev sa svim dokumentacijom. Meni sve bilo gotovo za 2 dana, nakon što sam čekao 20 dana da naša brza pošta prenese 200g dokumenata do Berlina. Nevjerovatno, šta ti je Švabo. Ovo fakat nisam očekivao.
- uglavnomja
#3567 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
prvo od sredine decembra do iza nove godine zivot na zapadu stane ... uoci bozica, bozic, nova godina, ... dolazenje sebi ... puno neradnih dana za sve, ostali sami uzmu slobodne dane
drugo ne vjerujem da taj poziv ima veze sa diplomom
nemguce je da je to bude gotovo, sama uplata u banci na ilidzi ne moze stici u njemacku banku isti dan, cak ni za 2
cak i da tamo sjedi 10 ljudi koji se samo tobom bave - nema sansi
smanji ribicu
drugo ne vjerujem da taj poziv ima veze sa diplomom
nemguce je da je to bude gotovo, sama uplata u banci na ilidzi ne moze stici u njemacku banku isti dan, cak ni za 2
cak i da tamo sjedi 10 ljudi koji se samo tobom bave - nema sansi
smanji ribicu
-
melac
#3568 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sretno ti bilo.
-
Nivelacija
#3569 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Druze i narkomanu kada treba heroin on ako ga ne nadje za 7 sati gotov je.konjislav wrote:17-og decembra poslao našom brzom poštom dokumente u Njemačku agenciju za nostrifikaciju diploma (ZAB) i oni su mi tek javili u srijedu (09.01.2019) da su primili moju dokumentaciju i poslali mi detalje uplate za proces nostrifikacije.
Tako i Svabo, nema radnika, uvuci sve zivo pa preskaci i procedure, provjere diploma.
Da im ne trebas kao heroin narkomanu nacekao bih se.
-
elcaliente
#3570 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakav je to posao u pitanju koji im toliko ocajnicki fali?
-
high_volume
#3571 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:17-og decembra poslao našom brzom poštom dokumente u Njemačku agenciju za nostrifikaciju diploma (ZAB) i oni su mi tek javili u srijedu (09.01.2019) da su primili moju dokumentaciju i poslali mi detalje uplate za proces nostrifikacije.
elcaliente wrote:Kakav je to posao u pitanju koji im toliko ocajnicki fali?
- uglavnomja
#3572 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
de ljudi
agencija za diplome nema nista sa ambasadama, sa poslodavcima, sa trzistem rada ... cinovnici tamo samo provjeravaju tacnost podataka na dokumentima, nebitno ko si, koji fakas, prosjek, pogotovo da li neki poslodavac ceka nostrifikaciju (a on moze i bez nostrifikacije zaposliti)
drugo u tu njemacku svaki dan dolaze hiljade zahtjeva za nostrifikaciju, poslije bozica i ng skupilo se brdo pisama
vi fakat mislite da je neko rovio po tom brdu da nadje bas konjislava
proces nostrifikacije zahtjeva i kontakt sa maticnom ustanovom, fakultetom, sto opet traje
i da ponovim platni promet izmedju eu i zemalja izvan eu
nema sansi da su pare stigle tako brzo (i to od cetvrtka popodne do petka)
a proces provjere dokumenata pocinje nakon sto se dobiju pare
intervju u ambasadi nema nista sa nostrifikacijom diplome
agencija za diplome nema nista sa ambasadama, sa poslodavcima, sa trzistem rada ... cinovnici tamo samo provjeravaju tacnost podataka na dokumentima, nebitno ko si, koji fakas, prosjek, pogotovo da li neki poslodavac ceka nostrifikaciju (a on moze i bez nostrifikacije zaposliti)
drugo u tu njemacku svaki dan dolaze hiljade zahtjeva za nostrifikaciju, poslije bozica i ng skupilo se brdo pisama
vi fakat mislite da je neko rovio po tom brdu da nadje bas konjislava
proces nostrifikacije zahtjeva i kontakt sa maticnom ustanovom, fakultetom, sto opet traje
i da ponovim platni promet izmedju eu i zemalja izvan eu
a proces provjere dokumenata pocinje nakon sto se dobiju pare
intervju u ambasadi nema nista sa nostrifikacijom diplome
- JThomas
#3573 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
k'o ludi su bez šesnaestih nickova na ovom forumu. baš im to na tržištu fali.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#3574 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko hoće da i u BiH zaradi dobre pare, nek ide u varioce.
- uglavnomja
#3575 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
JThomas wrote:k'o ludi su bez šesnaestih nickova na ovom forumu. baš im to na tržištu fali.