vatrogasac wrote:Bloo wrote:
U plm, šta znači riješiti se okova morala? Zašto bi se ateisti rješavali nečega što ih ne "sputava".
Pa i ja se pitam kada gledam u ovu Dawkinsovu reklamu na autobusu. Razumijem ja misionarenje ovog ateiste, ali ne razumijem poentu poruke.
Boga možda nema pa uživajte u životu i ne brinite. Što se ne može uživati sa Bogom?
kao da mi nemozemo uzivati sa vjerovanjem u Boga, a ja evo kazem da covjek kao vjernik daleko vise moze uzivati sa vjerom u BOga nego ateista sto moze ikad dokuciti te nivoe uzivanja.....
nije se dzabe govorilo nasi preci, ko ne udje u dzennet na zemlji nece uci ni u dzennet poslije smrti
taj dzennet duse, da ti dusa uziva , da je spokojna, smirena, zadovoljna, da su ti prsa siroka i napunjena srecom pa makar se crni oblaci nadvili nad tobom. to je taj dzennet na zemlji koji prethodi onom dzennetu na buducem svijetu.
ali pazi ovo:
"Boga možda nema...."
znaci idemo se kcakti, ima nema, ima nema
a sta evo ako ga ima, sta onda, a borio se covjek protiv njega, sta onda ocekivati
ako cemo se poigravati sa tim pretpostavkama onda mozemo Ovako :
Ako ga ima nagrbusio si ako se boris protiv njega, a ja ako slijedim ono sa cim je zadovoljan , onda 1:0 za mene
A Ako ga nema, nikom nista 0:0, nismo nista izgubili jer u tom slucaju nismo ni imali u svojim rukama