Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#3551 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ovo ratom mogu nazvati samo oni koji su navikli ili imaju sklonost da ratove pokreću ili pravdaju svojim ideologijama. :mrgreen:
Ja ne bih to nazvala ratom, već razmjenom mišljenja. Ali očito, imamo Saracene ovdje.
Interesantna je količina bune koja se podigla na običnu konstataciju na tragu Geertza i Malinovskog.
Ja niti u jednom trenutku nisam negirala da je svaki predstavnik svoje religije na ovoj temi very special snowflake on its own, ali to nije ni bila poenta ovog pokušaja diskusije. :mrgreen:

Osjećam se nemoralno danas.
arzuhal

#3552 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote: Pa jeste čudno, a kako kažeš, možda je i do mene jer nisam u tim vodama... međutim, moja jedina opaska je bila da to nije prirodno ponašanje - sabur u toj mjeri. Da se razumijemo, svaki sebi bira i svako zna šta je za njega dobro i ako se on u tome prepoznao, onda neka mu bude...
Sasvim izvjesno to može biti neka faza koja će proći, i vjernici i nevjernici prolaze različite faze u svom životu (to je ono što smo slični svi jedni drugima, bez obzira na...), sazrijevaju, uče, propituju granice, upoznaju sebe, itd.
HardcoreMX

#3553 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

hocel netko reci bloo da glede njezinog engleskog nismo ateisti...svi joj vjerujemo da ga very well zna... :mrgreen:
Gojeni H

#3554 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote: O čemu ti, jarane?
vrati se par postova ranije, dok ste mezili Smrleta
vatrogasac

#3555 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
U plm, šta znači riješiti se okova morala? Zašto bi se ateisti rješavali nečega što ih ne "sputava".
Pa i ja se pitam kada gledam u ovu Dawkinsovu reklamu na autobusu. Razumijem ja misionarenje ovog ateiste, ali ne razumijem poentu poruke. Boga možda nema pa uživajte u životu i ne brinite. Što se ne može uživati sa Bogom?
ExNihilo

#3556 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
Pomiješao si me s nekim.
arzuhal

#3557 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Ovo ratom mogu nazvati samo oni koji su navikli ili imaju sklonost da ratove pokreću ili pravdaju svojim ideologijama. :mrgreen:
Ja ne bih to nazvala ratom, već razmjenom mišljenja. Ali očito, imamo Saracene ovdje.
Interesantna je količina bune koja se podigla na običnu konstataciju na tragu Geertza i Malinovskog.
Ja niti u jednom trenutku nisam negirala da je svaki predstavnik svoje religije na ovoj temi very special snowflake on its own, ali to nije ni bila poenta ovog pokušaja diskusije. :mrgreen:

Najgore je kada imaš puno muslimana: hem su ratoborni, hem su vjernici pa uvijek po defaultu nastupaju s nekom zadrškom, krijući prave namjere i osjećaje (iako bi najradije pobacali u more, s bismiletom, sve ćafire, ištući pri tome milost i raj od svog boga, Alaha), hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...Još kada jednog barneš, svi mu skaču u pomoć, što je znak solidarnosti karakterističan i svojstven za grupe na vrlo niskom stepenu intelektualnog razvoja (za razliku od ateista koji svako za sebe, slobodno, odvojeno misli i nastupa...)...

Kada ljudi vide sva ta brojna ograničenja koja određuju muslimane, bude zahvalan sebi i svom zdravom, kritičkom razumu i životnom iskustvu što nije vjernik, pogotovo takav :mrgreen:

Sada ti, Bloo :mrgreen: (samo nemoj sotoniste spominjat..)
Bloo
Globalna šefica

#3558 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: U plm, šta znači riješiti se okova morala? Zašto bi se ateisti rješavali nečega što ih ne "sputava".
Pa i ja se pitam kada gledam u ovu Dawkinsovu reklamu na autobusu. Razumijem ja misionarenje ovog ateiste, ali ne razumijem poentu poruke. Boga možda nema pa uživajte u životu i ne brinite. Što se ne može uživati sa Bogom?
Razumijes? Objasni mi.
Ne znam. Mozda zbog griznje savjesti i straha od Bozje kazne za stvari koje su nekom ko ne pripada tvojoj religiji (druga religija, teista, ateista...) nebitne ili minorne.
Ako stavimo listu stvari koje izazivaju Bozju kaznu, srdzbu et cetera, iz par religija, mozda ces ti neku zabranu u drugoj religiji naci besmislenom, te ogranicavajucom na nacin da te sprijecava da uzivas u zivotu, a da to naravno ne znaci seks, droge i rnr.
Bloo
Globalna šefica

#3559 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Mislis secera? :mrgreen:
ExNihilo

#3560 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
Gojeni H wrote:
Ni sa šećerom se nismo doticali priče o moralu.
Gojeni H

#3561 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:Ko je i kada negirao ulogu vjere/religije u životu pojedinca u čitavoj ovoj diskusiji? Utjecaj religije na društvena uređenja?
Niko.
Potegla se paralela o ravnopravnosti (ne istosti!) religija kao sistem posmatraču koji je IZVAN tih sistema (čak i vjernik može tako posmatrati!).

Ali jok. Hajmo skretati priču na nešto drugo što uošte nije spominjano.

A što se tiče morala - aferim Gojeni, aferim. :-D Zašto počinješ da ideš tragom Irsara, to mi je nejasno.
Sto si ba tvrdoglava? Evo moze li uvecanim slovima:
Mišo_Kovač wrote:
vatrogasac wrote:
Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.

Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
Bloo
Globalna šefica

#3562 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Ovo ratom mogu nazvati samo oni koji su navikli ili imaju sklonost da ratove pokreću ili pravdaju svojim ideologijama. :mrgreen:

Najgore je kada imaš puno muslimana: hem su ratoborni, hem su vjernici pa uvijek po defaultu nastupaju s nekom zadrškom, krijući prave namjere i osjećaje (iako bi najradije pobacali u more, s bismiletom, sve ćafire, ištući pri tome milost i raj od svog boga, Alaha), hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...Još kada jednog barneš, svi mu skaču u pomoć, što je znak solidarnosti karakterističan i svojstven za grupe na vrlo niskom stepenu intelektualnog razvoja (za razliku od ateista koji svako za sebe, slobodno, odvojeno misli i nastupa...)...

Kada ljudi vide sva ta brojna ograničenja koja određuju muslimane, bude zahvalan sebi i svom zdravom, kritičkom razumu i životnom iskustvu što nije vjernik, pogotovo takav :mrgreen:

Sada ti, Bloo :mrgreen: (samo nemoj sotoniste spominjat..)
Sto pocasti desnu stranu teme :mrgreen: nepozvan :lol:
Stvarno cemu to pasivno-agresivno izvlacenje kandzica?
Ako zelis da te i vas generalno posmatram (primjeti govorim u svoje ime) u okvirima gore navedenog, zao mi je. Ne mogu.
:mrgreen:
Ne dozvoljavaju mi tragovi postovanja prema drugom i drugacijem.

Usput, mozemo malo primiriti, dok ide zbijanje redova koje se upravo desava. :mrgreen:

Teisti, pozor!
Gojeni H

#3563 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:
Gojeni H wrote:
Dobro si. Do mene ...
Smrcak15

#3564 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
U plm, šta znači riješiti se okova morala? Zašto bi se ateisti rješavali nečega što ih ne "sputava".
kao da mi nemozemo uzivati sa vjerovanjem u Boga, a ja evo kazem da covjek kao vjernik daleko vise moze uzivati sa vjerom u BOga nego ateista sto moze ikad dokuciti te nivoe uzivanja.....

nije se dzabe govorilo nasi preci, ko ne udje u dzennet na zemlji nece uci ni u dzennet poslije smrti :D

taj dzennet duse, da ti dusa uziva , da je spokojna, smirena, zadovoljna, da su ti prsa siroka i napunjena srecom pa makar se crni oblaci nadvili nad tobom. to je taj dzennet na zemlji koji prethodi onom dzennetu na buducem svijetu.

ali pazi ovo:

"Boga možda nema...."

znaci idemo se kcakti, ima nema, ima nema :-)

a sta evo ako ga ima, sta onda, a borio se covjek protiv njega, sta onda ocekivati :-)

ako cemo se poigravati sa tim pretpostavkama onda mozemo Ovako :

Ako ga ima nagrbusio si ako se boris protiv njega, a ja ako slijedim ono sa cim je zadovoljan , onda 1:0 za mene

A Ako ga nema, nikom nista 0:0, nismo nista izgubili jer u tom slucaju nismo ni imali u svojim rukama :D
klaki

#3565 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klaki »

Svako kome treba Bog i vjera da bi bio dobro ljudsko bice treba da se jebeno ubije istog ovog trenutna. Eto toliko.

Treba ti vjera da ti eksplicitno nesto zabrani? Nesto sto samo nanosi stetu tvom mozgu, organizmu...Sve sto vjera nalaze/zabranjuje ili sto karakterisemo kao moralno dobro je tako sa razlogom samo sto malo gluplji ljudi to ne kontaju nego misle da ih neko sputava/koči i da su okovani, pa onda i ako "postanu" ateisti ponasaju se kao divljaci/zivotinje.

Sve vise idiotluka se promovise, forsira i pokusava predstaviti kao normalno i to mi ide opasno na zivce. To su sve stvari zbog kojih mnogi pojedinci nece nikada imati mir u dusi. Otprilike nesto o cemu prica Smrcak15, samo sto sam misljenja da ne moras biti religiozan da bi to dostigao...

Tako da mi na kraju dana religiozne osobe ipak vise odgovaraju od vecine ateista, cak stavise one stereotipicne ateiste bi tukao...
zforumas

#3566 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Moradoh ostaviti Tysona, Straussa i Gotta da bih vas procitao.
Uglavnom, izgleda da svi nesto mislimo ali nas drugi pogresno kontaju :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3567 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote:Ko je i kada negirao ulogu vjere/religije u životu pojedinca u čitavoj ovoj diskusiji? Utjecaj religije na društvena uređenja?
Niko.
Potegla se paralela o ravnopravnosti (ne istosti!) religija kao sistem posmatraču koji je IZVAN tih sistema (čak i vjernik može tako posmatrati!).

Ali jok. Hajmo skretati priču na nešto drugo što uošte nije spominjano.

A što se tiče morala - aferim Gojeni, aferim. :-D Zašto počinješ da ideš tragom Irsara, to mi je nejasno.
Sto si ba tvrdoglava? Evo moze li uvecanim slovima:
Mišo_Kovač wrote:
vatrogasac wrote:
Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.

Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
Da, nema razlike. Religije imaju slicne i/ili iste institute unutar sebe (da ne idemo u simbole) koji se mogu klasificirati, te isti vrse utjecaj na drustvo, zapravo su i integralni dio kulture i drustva.

Ako izades iz okvira vlastite religije, i stavis na istu ravan sve religije, onda izvlacis sablone.
Zasto je ovo problem?

Tek onda kada destiliras i kategoriziras kao npr u onoj rudimentarnoj tabeli npr., mozemo objektivno da pricamo i o fundamentima (odgovori o naravi života i smrti, razlozima stvaranja svemira i čovjeka...uloga religije kao posrednika u prijenosu vrijednosti). Sistemi simbola da udrobimo sisteme simbola.
klaki

#3568 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klaki »

zforumas wrote:Moradoh ostaviti Tysona, Straussa i Gotta da bih vas procitao.
Dok se misli dobro je :lol:

Kad se prestane mislit... jebiga...
Bloo
Globalna šefica

#3569 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: Ni sa šećerom se nismo doticali priče o moralu.
Nismo, ali mozda misli na pricu o cesticama koju si imao s njim, pa sve to u vezi s Harrisom.
I nekako se dode do morala i nauke...valjda.
Bloo
Globalna šefica

#3570 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

zforumas wrote:Moradoh ostaviti Tysona, Straussa i Gotta da bih vas procitao.
Obradovah se da piše Ligotti :lol: :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3571 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

I def nam fali jedan sotonista ovdje. :mrgreen:
ExNihilo

#3572 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote: Ni sa šećerom se nismo doticali priče o moralu.
Nismo, ali mozda misli na pricu o cesticama koju si imao s njim, pa sve to u vezi s Harrisom.
I nekako se dode do morala i nauke...valjda.
:cry:
vatrogasac

#3573 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote: Najgore je kada imaš puno muslimana: hem su ratoborni, hem su vjernici pa uvijek po defaultu nastupaju s nekom zadrškom, krijući prave namjere i osjećaje (iako bi najradije pobacali u more, s bismiletom, sve ćafire, ištući pri tome milost i raj od svog boga, Alaha), hem ne razumiju neke najobičnije koncepte, isto konji kada im staviš ono na oči, samo naprijed gone...

A ja tamam krenuo da šehidim sa tekbirom na usnama dok u pozadini odjekuje ilahija:"Čvrst jemin Rabbu dajemo, Da naše vjere ne damo. Bajrak islama nosimo, Tvoji smo, Tebi se vraćamo. Šehidima Tvojim bićemo...."

:wink: :mrgreen: (Dobro si ti ovo)
klaki

#3574 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klaki »

Bloo wrote:I def nam fali jedan sotonista ovdje. :mrgreen:
Sto, da imamo koga da tučemo :lol: ?
klaki

#3575 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klaki »

dupli
Last edited by klaki on 03/07/2018 12:12, edited 1 time in total.
Locked