EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#3551 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

:lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3552 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

basicm wrote: 24/06/2023 23:33 Zamislite jake punjace kod nas nakon par godina koristenja i naseg odrzavanja. I ono kisa pada mokro a ti trebas prici i ukljuciti… :mrgreen:
To je nazalost jedan od razloga nepostojanja
Jer sve od pustanja u rad i odrzavanja ide iz ZG ili eventualno BG, govorim o brzim punjacima

Ima jedna firma odrzava 2 komada ovo sto ima :run:
Laplace

#3553 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Me_again wrote: 24/06/2023 22:12
Laplace wrote: 24/06/2023 09:22 Neki dan mi iskoči članak o tome da je neko uspio da vrijeme punjenja baterije za EV smanji na 6 min. Nisam stigao pročitati članak pa ne znam detalje.

Još se dosta mora raditi na brzini punjenja i kapacitetu baterije (i u međuvremenu optimizirti software) uz izgradnju infrastrukture. Joše podugo ćemo se voziti vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.
Problem je generalno, već sam to negdje napisao, u infrastrukturi razvoda električne energije i njenoj proizvodnji.
Baterije će se razvijati i imaće veći kapacitet ali brzina punjenja je problematična.
Uzmimo baterije kapaciteta 30 kWh, ako se puni 60 minuta treba ti izvor snage 30 kW (a i tu se krije velika laž jer niko ne spominje gubitke prilikom punjenja koji idu do 20%, pa je zapravo potreban izvor snage od 36 kW a ne 30 kW).
Ako se pune za 6 minuta, a to je 10 puta brže, potreban je izvor snage 300 kW (tačnije 360 kW). Pod uslovom naravno da je baterija dizajnirana da izdrži toliku struju ili snagu (pošto je napon konstantan).
Uzmimo za primjer ozbiljniji grad(ić) u kojem se u jednom momentu puni stotinjak takvih auta, dolazimo do dodatne potrebne infrastrukturne snage od 36 MW.
Ovaj primjer je minimalistički, kada se tu uvrste nekakve Tesle sa baterijama od 80 kWh itd itd dolazimo do vrlo ozbiljnih brojki.
A struje u Evropi nema dovoljno, generalno. Oživljavaju ugašene termo elektrane, nuklearke će proglasiti zelenim izvorima itd...

Sve u svemu vrlo nesinhroniziran i, usudio bih se reči, čak haotičan i amaterski pristup rješavanju energetskih pitanja na planeti.
Još jedan dokaz da na svijetu ne vlada logika nego interesi.

I potpuno si u pravu, duuuuugo čemo se mi voziti na benzin a bogme i na naftu (ovdje ima nekih dodatnih napora da se dizeli "pozelene").

Napisah nedavno, elektro auti kao mali gradski auti i lagana dostavna gradska vozila, dakle sve ono što se može preko noči sporije puniti (kada je generalno potrošnja električne energije prilično manja) će zaživjeti, ali ostalo slabo u narednih par decenija.
Razvijaju u Kanadi kompaktne reaktor upravo tolikih snaga - par desetina MW. Opet, po tome bi svaki grad morao imati jedan ili dva takva.

Treba raditi na tome, razvijati i usavršavati baterije i EV uopšte dok se istovremeno usavršavaju fuzioni reaktori, kompaktni fisioni reaktori i obnovljuvi izvori (solarni i vjetro) uz supergrid.

Opet, tu će trebati dosta vremena a klimatske promjene ne čekaju. Mada, kako smo već diskutovali, automobili su ionako tu manji problem, veći problem su zastarjele termoelektrane i toplanekoje ispuštaju neuporedivo više stakleničkih plinova a jedva da se tu išta radi (čak se ide i unazad - prave se nove).

Btw, nekako mi se čini da će nam uglja nestati prije nego nafte.
aston_martin

#3554 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by aston_martin »

Mozda nam geoinzenjering moze kupiti neko dodatno vrijeme za tranziciju na obnovljive nisko ugljicne resurse.
mayab

#3555 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mayab »

Preminuo je John B. Goodenough, izumitelj litij-ionske baterije
Čovjek koji je svojim otkrićem pomogao oblikovati svijet tehnologije kakav danas poznajemo i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2019. godine, preminuo je protekle nedjelje u dobi od 100 godina
https://www.bug.hr/in-memoriam/preminuo ... rije-34189
Me_again

#3556 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Me_again »

Laplace wrote: 25/06/2023 16:03
Razvijaju u Kanadi kompaktne reaktor upravo tolikih snaga - par desetina MW. Opet, po tome bi svaki grad morao imati jedan ili dva takva.

Treba raditi na tome, razvijati i usavršavati baterije i EV uopšte dok se istovremeno usavršavaju fuzioni reaktori, kompaktni fisioni reaktori i obnovljuvi izvori (solarni i vjetro) uz supergrid.

Opet, tu će trebati dosta vremena a klimatske promjene ne čekaju. Mada, kako smo već diskutovali, automobili su ionako tu manji problem, veći problem su zastarjele termoelektrane i toplanekoje ispuštaju neuporedivo više stakleničkih plinova a jedva da se tu išta radi (čak se ide i unazad - prave se nove).

Malo je par desetina MW, ali svakako smatram da je budučnost ipak u nuklearkama, svidjelo se to kome ili ne.
Me_again

#3557 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Me_again »

mayab wrote: 27/06/2023 20:48 Preminuo je John B. Goodenough, izumitelj litij-ionske baterije
Čovjek koji je svojim otkrićem pomogao oblikovati svijet tehnologije kakav danas poznajemo i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2019. godine, preminuo je protekle nedjelje u dobi od 100 godina
https://www.bug.hr/in-memoriam/preminuo ... rije-34189
Dugo su mu izgleda baterije trajale :-D
veselinovic

#3558 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by veselinovic »

Seawolf wrote: 21/06/2023 08:48
veselinovic wrote: 21/06/2023 06:22 Ne bih da siljim,
ali ti mislis o DC brasles motoru.
Sinhroni motor ne moze u atomobil, jer ima izuzetno mali moment pri startu.
( obrtaji od nule - slicna karakteristika kao SUS motor) pa bi ti trebalo kvacilo i mjenjac
Svi savremeni električni automobili koji drže do sebe su pogonjeni sinhronim višefaznim elektromotorima sa rotorom od permanentnih magneta.

Provjeri.
Da,na nivou znanja iz osnovne skole, ili loseg engleskog, BLDC se moze nazvati sinhronim motorom.
To je motor koji izgledom lici na sinhroni ali po principu rada lici na jednosmjerni motor sa cetkicama ( da ne kazem pogresno kolektorom),
Ima princip rada i karakteristike slicne DC motoru, jedino nema cetkice i komutator ( kolektor) nego komutaciju radi elektronika.
Kao i kod DC motora komutacija se obavlja prema polozaju rotora. Kod DC motora je to uslovljeno mehanicki polozajem komutatora, kod BLDC komutacija ide elektornikom. Polozaj rotora se odredjuje ili hall senzorom ili se mjeri indukovana EMS u pauzi PWM-a.
Eto ako nekoga interesuje.
Laplace

#3559 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Me_again wrote: 29/06/2023 00:27
Laplace wrote: 25/06/2023 16:03

Malo je par desetina MW, ali svakako smatram da je budučnost ipak u nuklearkama, svidjelo se to kome ili ne.
Govorim u smislu pokrivanja dodatne potrošnje za EV za gradić. To su modularni reaktori koji se u elektrani skoro pa mogu slagati jedan za drugim po potrebi, lako ih je dopremiti (mali su) i dosta su sigurni. Ako ti zatreba više, dodaš još jedan. Baš su zato i osmišljeni da se jeftinije i lakše prave nuklearne elektrane, lakše je dopunjavanje, brže se pale i gase itd.
Seawolf

#3560 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Seawolf »

veselinovic wrote: 29/06/2023 06:46
Seawolf wrote: 21/06/2023 08:48
Svi savremeni električni automobili koji drže do sebe su pogonjeni sinhronim višefaznim elektromotorima sa rotorom od permanentnih magneta.

Provjeri.
Da,na nivou znanja iz osnovne skole, ili loseg engleskog, BLDC se moze nazvati sinhronim motorom.
To je motor koji izgledom lici na sinhroni ali po principu rada lici na jednosmjerni motor sa cetkicama ( da ne kazem pogresno kolektorom),
Ima princip rada i karakteristike slicne DC motoru, jedino nema cetkice i komutator ( kolektor) nego komutaciju radi elektronika.
Kao i kod DC motora komutacija se obavlja prema polozaju rotora. Kod DC motora je to uslovljeno mehanicki polozajem komutatora, kod BLDC komutacija ide elektornikom. Polozaj rotora se odredjuje ili hall senzorom ili se mjeri indukovana EMS u pauzi PWM-a.
Eto ako nekoga interesuje.
Hvala ti puno na objašnjenju.

Kojeg su tipa elektromotori koji pogone Tesla model 3? ....

https://arstechnica.com/cars/2019/04/mo ... -range-10/
Zakalwe
Grijem se na: struju

#3561 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Seawolf wrote: 29/06/2023 08:39 Kojeg su tipa elektromotori koji pogone Tesla model 3? ....
Indukcijski 3-fazni sa malo drukcijim rotorom:

https://www.elprocus.com/synchronous-re ... r-working/
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3562 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Evo Toyota predstavila bateriju sa dometom od 1200 km, puni se za 10 minuta, kosta 50% manje od ovih litijumskih i laksa je za ca 50% nego litijumske...

https://www.finansavisen.no/motor/2023/ ... 1688485285
Ateista

#3563 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

Za EV bi bilo dobro kada bi se standardizovali moduli baterija, a zavisno od auta da se moze imati veci ili manji broj modula i da se isti mogu mijenjati.
Umjesto punjaca, bili bi mehanizmi zamjene baterija, dodjes i masina ti izvadi tvoje istrosene a stavi napunjene koje onda ukljucuje da se pune. Korisnici EV bi cekali samo zamjenu baterija, ne i punjenje.
Ima i to svije mane, upitan kvalitet baterije koju dobijes i koliko je stara, ali moglo bi biti puno prakticnije nego cekanje dok se puni.
ReymondReddington

#3564 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

Ateista wrote: 06/07/2023 10:21 Za EV bi bilo dobro kada bi se standardizovali moduli baterija, a zavisno od auta da se moze imati veci ili manji broj modula i da se isti mogu mijenjati.
Umjesto punjaca, bili bi mehanizmi zamjene baterija, dodjes i masina ti izvadi tvoje istrosene a stavi napunjene koje onda ukljucuje da se pune. Korisnici EV bi cekali samo zamjenu baterija, ne i punjenje.
Ima i to svije mane, upitan kvalitet baterije koju dobijes i koliko je stara, ali moglo bi biti puno prakticnije nego cekanje dok se puni.
Pa to sad nudi ona kineska kompanija nio ili kako se zove. Dodjes i oni samo zamijene bateriju. Mislim da samo oni to guraju. Vjerovatno postoji razlog sto ostali nisu krenuli tim putem.
Ateista

#3565 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

ReymondReddington wrote: 06/07/2023 10:49
Ateista wrote: 06/07/2023 10:21 Za EV bi bilo dobro kada bi se standardizovali moduli baterija, a zavisno od auta da se moze imati veci ili manji broj modula i da se isti mogu mijenjati.
Pa to sad nudi ona kineska kompanija nio ili kako se zove. Dodjes i oni samo zamijene bateriju. Mislim da samo oni to guraju. Vjerovatno postoji razlog sto ostali nisu krenuli tim putem.
Nisam znao da vec neko to nudi, a mislio sam prodati patent. :D
Dope_Man

#3566 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

Vec je to pokusano kao ideja, Tesla je o tome pricala prije 10tak godina al su nesto odustali.
Ja se sjecam da sam gledao neki youtube klip, ako se ne varam u Izraelu, sa stanicama gdje dodjes i izvadis baterije motora, ubacis u prostor za punjenje, a kako ubacis jednu, otkljuca ti se puna da je mozes izvuci.

Koncept zvuci dobro, al nije se jos "primio" iz nekog razloga.
Ateista

#3567 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

Dope_Man wrote: 06/07/2023 11:57
Vec je to pokusano kao ideja, Tesla je o tome pricala prije 10tak godina al su nesto odustali.
Ja se sjecam da sam gledao neki youtube klip, ako se ne varam u Izraelu, sa stanicama gdje dodjes i izvadis baterije motora, ubacis u prostor za punjenje, a kako ubacis jednu, otkljuca ti se puna da je mozes izvuci.

Koncept zvuci dobro, al nije se jos "primio" iz nekog razloga.
To je to, znwci sjetio se neko ipak prije mene, nisam izmislio toplu vodu. :D
Mislim da je jedan od problema starost baterije, mozes staviti staru a dobiti noviju ili obrnuto, dosta to znaci.
Peacean

#3568 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Peacean »

Nije se primio zato što svaka kompanija želi da njihov dizajn bude izabran kako bi zarađivali na pravima korištenja, a mislim da niko do sada nije ponudio besplatan dizajn.
Dope_Man

#3569 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

Ateista wrote: 06/07/2023 12:03 To je to, znwci sjetio se neko ipak prije mene, nisam izmislio toplu vodu. :D
Mislim da je jedan od problema starost baterije, mozes staviti staru a dobiti noviju ili obrnuto, dosta to znaci.
Trazeci sad koja je to firma iz Izraela sto mi je ostala u glavi, nadjoh je na wiki.. bankrotirali jos prije 10 godina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)

Al pazi ispod dio vezano za koncept:
The concept of exchangeable battery service was first proposed as early as 1896
i
The owner paid a variable per-mile charge and a monthly service fee to cover maintenance and storage of the truck. Both vehicles and batteries were modified to facilitate a fast battery exchange. The service was provided between 1910 and 1924
Znao sam da su imali poneki EV i prije 100 godina, al nisam imao pojma da su isli ovako daleko i imali sve ove koncepte vec tad..
The past is now young man :-)
Rockefeller

#3570 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

RagibUzoriti wrote: 06/07/2023 10:10 Evo Toyota predstavila bateriju sa dometom od 1200 km, puni se za 10 minuta, kosta 50% manje od ovih litijumskih i laksa je za ca 50% nego litijumske...

Top!
Ateista

#3571 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

Peacean wrote: 06/07/2023 12:04 Nije se primio zato što svaka kompanija želi da njihov dizajn bude izabran kako bi zarađivali na pravima korištenja, a mislim da niko do sada nije ponudio besplatan dizajn.
Ima i toga,dok neko ne nametne ko sa punjacina za telefone.
Ateista

#3572 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

Dope_Man wrote: 06/07/2023 12:07
Ateista wrote: 06/07/2023 12:03 To je to, znwci sjetio se neko ipak prije mene, nisam izmislio toplu vodu. :D
Trazeci sad koja je to firma iz Izraela sto mi je ostala u glavi, nadjoh je na wiki.. bankrotirali jos prije 10 godina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)

Al pazi ispod dio vezano za koncept:
The concept of exchangeable battery service was first proposed as early as 1896
i
The owner paid a variable per-mile charge and a monthly service fee to cover maintenance and storage of the truck. Both vehicles and batteries were modified to facilitate a fast battery exchange. The service was provided between 1910 and 1924
Znao sam da su imali poneki EV i prije 100 godina, al nisam imao pojma da su isli ovako daleko i imali sve ove koncepte vec tad..
The past is now young man :-)
:shock:
Jbt, ko bi rekao jos tad da se razmisljalo o tome,vrh.
B6Redhell

#3573 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Elektroficirana vozila su bila uzela maha pocetkom 20 vijeka. Dok nije naftaški lobi i busotine po teksasu isto uzele maha..…. Ostalo je historija…
Image
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3574 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

ReymondReddington wrote: 06/07/2023 10:49
Koliko ima vozila na cestama, gdje ce skladistiti tolike baterije,plus mnogo manje mjesta uzimaju obicne brze punionice
Seawolf

#3575 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Seawolf »

RagibUzoriti wrote: 06/07/2023 10:10 Evo Toyota predstavila bateriju sa dometom od 1200 km, puni se za 10 minuta, kosta 50% manje od ovih litijumskih i laksa je za ca 50% nego litijumske...

Odličan link .... Ovo isto kao kad na srninom dnevniku '93-e započnu vijest sa: "Kako izvještava tokijski Asahi Šimbun ....".
Post Reply