Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kvaliteta fotografija, onih standardnih u boji i ovih umjetničkih crno-bijelih je u idealnim uvjetima na najvišem nivou i sumnjam da će im itko išta zamjeriti. Cool je što će objekti snimljeni iz blizine imati lijepo zamućenu pozadinu, kao na DSLR topovima, a brzina okidanja je solidna.
U uvjetima slabijeg osvjetljenja prisutna je po meni prihvatljiva doza zrnatosti, pri čemu ne bi pomogao ni OIS, a bljeskalica je adekvatne jačine. Ako to uključite u mračnim će uvjetima zaslon bijelo bljesnuti i obasjati vam njušku za selfije u mrčini.
Full HD videozapisi su solidni ali sam očekivao i više.
Kvaliteta fotografija snimljenih u idealnim uvjetima i u zatvorenom prostoru je besprijekorna, a isto vrijedi i za nešto slabije uvjete osvjetljenja. Količina detalja i oštrina su na vrlo visokoj razini, a isto vrijedi i za dinamički rang, zbog čega je HDR funkcija praktički nepotrebna.
Ono čime nismo baš impresionirani su noćne fotografije. Iako je sve prethodno nabrojano u rangu s drugim top modelima, Huawei P9 po noći gubi bitku, ali se ipak ne može reći da je potpuno poražen. Noćne fotografije su i dalje vrlo dobre, što se vidi i na primjerima ispod, ali jednostavno ne može konkurirati onima s većim otvorom blende i fizički većim senzorom.
Što se bljeskalice tiče, možemo reći da je dovoljno jaka i vrlo dobro osvjetljuje objekte na manjim udaljenostima.
Kad je video u pitanju, odmah moramo prigovoriti dvije stvari. Prva je nedostatak optičke stabilizacije, koju bi jedan uređaj iz top klase u današnje vrijeme trebao imati. Druga se tiče maksimalne rezolucije snimanja, koja je ograničena na 1080p. U vrijeme kad i jeftiniji uređaji snimaju u ovoj rezoluciji, izostanak podrške za nju je pomalo neozbiljan.
Snimljeni video je sam po sebi vrlo dobar. Obiluje detaljima i vjerno prikazuje boje, no u startu se osjeti nedostatak optičke stabilizacije, što ukupan dojam čini tek prosječnim.
Prednja 8MP kamera će poslužiti za povremeno fotografiranje samog sebe i objavljivanje na društvenim mrežama, no relativno mali (f/2.4) otvor blende neće dati najbolje rezultate u slabije osvijetljenom ambijentu.
zbog malog otvora blende sasvim moguće da su slike i video loši pri smanjenoj vidljivosti
to svako može zaključit i bez recenzija, koje su samo to potvrdile
primjera radi samsung u svojim flagshipovima s7/s8 koristi otvor blende f/1.7
novi Huawei mate 10 koji zauze 2.mjesto na DxOMark ispred ajfona i samsunga ima f/1.6 !!!
A5 ima na obje kamere f/1.9
tako da je pravo čudno da p9 ima f/2,2 i prednju 2,4 !!!
Last edited by haloo_korisnik on 08/11/2017 21:40, edited 1 time in total.
haloo_korisnik wrote:zbog malog otvora blende sasvim moguće da su slike i video loši pri smanjenoj vidljivosti
to svako može zaključit i bez recenzija, koje su samo to potvrdile
Ja neki review procita slucajno, spominjao se taj famozni otvor blende, i koliko sam skontao, sto je manji, takav je adekvatniji za slikanje u mracnom prostoru?!
Ok, neću reći da nije tako. Samo sem top uređaja, nema kamere na telefonu kojoj neće naći neku manu. Nisam baš bio shvatio da su bitni noćni selfiji.
Kad smo kod otvora blende, novi modeli J serije imaju ispod 1.9 da ne pogađam sada koliko a čini mi se 1.7 pa opet slike nisu nešto. Otvor blende je vrlo bitan, ali nije jedini koji utiče na kvalitet fotki.
nirmalno da nije jedini
presudan je ustvari softver obrade slike a tu je samsung odličan, a kinezi loši mada imali najbolje komade hardvera i odlične specifikacije
spominjani Mi4 je prije tri godine imao f/1.8 !!! na obje kamere !!!
Kada je Huawei u pitanju, oni su izgleda usavršili sve što i pokazuju poslednja testiranja. P10 i Mate imaju odlične kamere. I to je jedini kineski proizvođač koga baš cijenim i nisam imao fule sa njima.
da, prvi kinez Huawei Mate 10 koji je nadmašio i ajfone i samsunge po pitanju kamere, u čemu su jedino zaostajali, i zauzeo 2.mjesto na DxOMarku iza Google Pixela 2
Last edited by haloo_korisnik on 08/11/2017 22:09, edited 1 time in total.
citroen xm wrote:Kada je Huawei u pitanju, oni su izgleda usavršili sve što i pokazuju poslednja testiranja. P10 i Mate imaju odlične kamere. I to je jedini kineski proizvođač koga baš cijenim i nisam imao fule sa njima.
citroen xm wrote:Kada je Huawei u pitanju, oni su izgleda usavršili sve što i pokazuju poslednja testiranja. P10 i Mate imaju odlične kamere. I to je jedini kineski proizvođač koga baš cijenim i nisam imao fule sa njima.
Sigurno nisi probao OnePlus
To oni sto naopako postavljaju display.
Ah da, dobri stari jelly scrolling, koji nije se desavao ni 1 % ljudi, i popravljen za iste u roku od sedmicu kroz update
Nisam, oni su kod nas još uvijek egzotika. Ne poznajem nikoga ko posjeduje neki njihov model.
Šaomi mi je dobar, ali mi je nekako konfuzan sa milion "istih" modela i milion romova. A i nekako mi nisu izbalansirani. Ali svakako bih ga kupio po dobroj cijeni. Recimo Mi4 ili Redmi 4x su odlični za cijenu po kojoj se trenutno prodaju.
Nisam, oni su kod nas još uvijek egzotika. Ne poznajem nikoga ko posjeduje neki njihov model.
Šaomi mi je dobar, ali mi je nekako konfuzan sa milion "istih" modela i milion romova. A i nekako mi nisu izbalansirani. Ali svakako bih ga kupio po dobroj cijeni. Recimo Mi4 ili Redmi 4x su odlični za cijenu po kojoj se trenutno prodaju.
Jeti2 wrote:Moze li mi netko sad pojasnit taj otvor blende jel bolje sto je manji ili veci nisam skonto jbg, i kakav utjecaj ima na fotke?
pa.normalno da je bolje ako je otvor blende veći, jer ulazi više svjetlosti
a buni te vjerovatno jedinice u kojima se prikazuju vrijednosti, pa sto je broj manji to je otvor veci
tako da Mi4 ima f/1.8 i veći otvor blende od npr. rn4x koje s tti upoređivao koji ima f/2.0
Tako je dileja, a gleda se i velicina senzora, sto vece to bolje ono 1/3" 1/2.3" kao kod pixela i sl, mislim da nema veceg (sto manji imenlac u inchma to bolje). kod mene je 1/3" osjetno manji jbt. I da, naravno veci pixel size u mikro*m (bolje slike u lowlight) - jako bitno takodje.
Ali opet sve ti je to mrtvo slovo na papiru ako je software krsina kao kod somija.
Pozdrav Šaomijevci,
Došlo je vrijeme da se mijenja mobitel. Budžet i nije nešto (od 300 do 400 KM), pa mi se kao najlogičnija best buy opcija nametnuo RN4x. Kako pročitah po forumu kamera mu i nije nešto, ali se nadam da pravi dovoljno upotrebljive fotke za prosječnog, ne previše zahtjevnog korisnika. Koliko sam shvatio najbolje bi bilo da ima Sony senzor, a ako ne makar Samsung. Znam i gdje naći tu informaciju ali me interesuje kako provjeriti da li je global rom ili neki namjenjen za kinesko trziste. Da li jedino na Settings ---> Additional Settings ---> Language & Input ---> Language, pa ako na popisu ima vise jezika onda ima global rom? Da li se isplati jos malo protegnuti za A1 ili neki drugi shaomi u tom cjenovnom rangu (ne bih išao ispod 5,2 displej i naravno snapdragon)?
Pise ti na kutiji global edition crvenim slovima. A valjda taj ROM moze i sam staviti globalnu verziju. Vrijedi se protegnuti za MI A1, po meni najbolji telefon za te pare do 200/220 eura. Hvale ga da ima bolji zvuk, izradu, ispravljene neke greske sa mikrofonom itd Da sada kupujem tel a budzet nije veliki vjerovatno bi to bio MI A1. Naravno ne ocekuj cuda, ima i on svojih bubica, kao i vecina tih mid/low budget telefona.
citroen xm wrote:Ok, neću reći da nije tako. Samo sem top uređaja, nema kamere na telefonu kojoj neće naći neku manu. Nisam baš bio shvatio da su bitni noćni selfiji.
Kad smo kod otvora blende, novi modeli J serije imaju ispod 1.9 da ne pogađam sada koliko a čini mi se 1.7 pa opet slike nisu nešto. Otvor blende je vrlo bitan, ali nije jedini koji utiče na kvalitet fotki.
HTC 10 za 6 stoja..... najbolji izbor
odlične kamere, sd 820
citroen xm wrote:Ok, neću reći da nije tako. Samo sem top uređaja, nema kamere na telefonu kojoj neće naći neku manu. Nisam baš bio shvatio da su bitni noćni selfiji.
HTC 10 za 6 stoja..... najbolji izbor
odlične kamere, sd 820
lg g5 je mozda malo bolji izbor...isto sd 820 + 2 zadnje kamere..ona od 16mpx je brutalno dobra...cak ima usporedni test kamere na youtube lg g5 i htc 10 pa se moze uporediti.
pa Xiaomi i nazivaju kineski Apple
počeo je kopiranjem Ajfona, npr. Mi4 je kopija 5s
MiUI je kopija iOSa
na kraju krajeva Wozniak je doskora radio za njih od samog početka