Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#3551 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- USA Turskoj - otvaraj granice prema Siriji; pet godina poslije - zatvaraj granice prema Siriji

:arrow: U.S. Urges Turkey to Seal Border

_____

Image
husein_kapetan

#3552 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

nixon69 wrote:
General War wrote:Pa za pocetak nek rusija bombarduje svoju bandu sa 150 aviona kao ameri" svoju" i brzo ce se rat zavrsiti.
Pa rekao sam ti tu je previse nacija umijesano i svi imaju svoje interese. Mali milion kojekakvih grupacija koje sve vuku vodu na svoj mlin uz pomoc obavjestajnih i kontraobavjestajnih sluzbi sirom planete.
Da nije tako,taj rat bi trajao dugo koliko i Gruzijski rat.
Upravo...na ova sirijska vrata polahko ali sigurno ulazimo u novi hladni rat i neo-blokovsku podjelu..prosto je nevjerovatna kolicina stranih interesa koja se danas lome preko ledja jadnog sirihskog naroda.. ali u svome ni oni tokom vremena ne shvatise da su netom marionete mnogih postali.. i otvoreno svratiste svih pseta rata ovog svijeta napravise.. i.. mislim da ipak nije samo do njih.. diljem svijeta danas smo svjedoci naprasnog etnickog dijeljenja mnogih i izgleda niko na ovu novu "modu" nije imun.. i ne samo u islamskom svijetu..
sarajevoxxxx

#3553 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Turska rasporedila ometač KORAL kod sirijske granice.

Jao jao, a djecoubice se ponadale evo nam Rusije. Ni sto Rusija ih ako Bog da neće spasiti zaslužene kazne za silne zločine koje su počinili.
Ironmen

#3554 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Prijeti li Rijad kopnenom agresijom? Saudijski MVP: "Moguća je i vojna opcija za Siriju"

Pa saudija nemoze da nosi sa hutima u papucama koji im kradu konvoje sa prackama a vojno bi reagovali u Siriji cccccc.
General War

#3555 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

husein_kapetan wrote:
nixon69 wrote:
General War wrote:Pa za pocetak nek rusija bombarduje svoju bandu sa 150 aviona kao ameri" svoju" i brzo ce se rat zavrsiti.
Pa rekao sam ti tu je previse nacija umijesano i svi imaju svoje interese. Mali milion kojekakvih grupacija koje sve vuku vodu na svoj mlin uz pomoc obavjestajnih i kontraobavjestajnih sluzbi sirom planete.
Da nije tako,taj rat bi trajao dugo koliko i Gruzijski rat.
Upravo...na ova sirijska vrata polahko ali sigurno ulazimo u novi hladni rat i neo-blokovsku podjelu..prosto je nevjerovatna kolicina stranih interesa koja se danas lome preko ledja jadnog sirihskog naroda.. ali u svome ni oni tokom vremena ne shvatise da su netom marionete mnogih postali.. i otvoreno svratiste svih pseta rata ovog svijeta napravise.. i.. mislim da ipak nije samo do njih.. diljem svijeta danas smo svjedoci naprasnog etnickog dijeljenja mnogih i izgleda niko na ovu novu "modu" nije imun.. i ne samo u islamskom svijetu..
Koja blokovska podjela pobogu? Rusija-Iran i ono malo sto je ostalo Assdaove sirije protiv koga...donacija Zapada u opremi i oruzju koje su manje nego budjet malo vece opstine ?
Od kine pa do indije svi ceskaju muda...dijele se siiti i suniti... frakcijski rat "big deal".
Mlohavi

#3556 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:Prijeti li Rijad kopnenom agresijom? Saudijski MVP: "Moguća je i vojna opcija za Siriju"

Pa saudija nemoze da nosi sa hutima u papucama koji im kradu konvoje sa prackama a vojno bi reagovali u Siriji cccccc.
Ne kontam zasto ovako potcjenjivacko pisanje o "hutima u papucama". Ne kazem da bi izasli kao pobjednici, jer su ruku na srce rodeni gubitnici, ali i pored toga ja eto vjerujem da bi im SAA bila dosta laksi protivnik od "hutija u papucama".
Ironmen

#3557 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Dvoje istaknutih turskih novinara uhićeno je ovog tjedna pod optužbom da su "pomagali teroristima". Što su dvojica - glavni urednik lista Cumhuriyet, Can Dundar, i njegov korespondent iz Ankare, Erdem Gul - učinili? Objavili su video snimku za koju se tvrdi da prikazuje državne obavještajne agente kako pomažu u prebacivanju oružja za militante u Siriju.

Drugim riječima, dvojac je zbog profesionalnog odrađivanja svog novinarskog posla proglašen "asistentima terorista". Pritom očito nisu ni prvi ni zadnji - Erdoganova autoritarna vlast u Turskoj žestoko guši svaki otpor, naročito u medijima.

Zapadni svijet i dalje ignorira ova teška kršenja ljudskih prava u Turskoj, zemlji koja ima najveći broj zatvorenih novinara na svijetu, zbog političkih, ali i geostrateških, čimbenika.

https://www.youtube.com/watch?v=g-z0ORPPkUw
Last edited by Ironmen on 28/11/2015 20:32, edited 1 time in total.
Ironmen

#3558 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:Prijeti li Rijad kopnenom agresijom? Saudijski MVP: "Moguća je i vojna opcija za Siriju"

Ne kontam zasto ovako potcjenjivacko pisanje o "hutima u papucama". Ne kazem da bi izasli kao pobjednici, jer su ruku na srce rodeni gubitnici, ali i pored toga ja eto vjerujem da bi im SAA bila dosta laksi protivnik od "hutija u papucama".

Zato sto se KSA kurci i zeli da uvodi reda na BI a jedna je od najvecih diktatoriskih zemalja na svijetu i samo zato sto su dali guzice Americi niko ih i nedira i kad vidim njihovog MVP kako prica gluposti i on uvodi demokratiju na BI jednostavno mi dodje zlo.
jao_situacije

#3559 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

Ironmen wrote:
Mlohavi wrote:

Zato sto se KSA kurci i zeli da uvodi reda na BI a jedna je od najvecih diktatoriskih zemalja na svijetu i samo zato sto su dali guzice Americi niko ih i nedira i kad vidim njihovog MVP kako prica gluposti i on uvodi demokratiju na BI jednostavno mi dodje zlo.
znači dolaze afrikanci da uvode demokratiju u siriju
bravo za slobodarsku obitelj saud
Ironmen

#3560 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:Al' se oko ovog Alepa svasta nesto desava :)

SAA napreduje kod Kuweirsa, YPG nakon ruskog bombardovanja osvojio neki teritorij od Nusre i Ahrara, ovi granatiraju kurdska naselja od kako je napad poceo, a i pobunjenicka kontraofanziva na jugu Alepa jos uvijek traje i daje rezultate.

Dodje se jednostavno do zakljucka da nijedna strana nema dovoljno vojnika za front na vise mjesta cim krenu negdje napredovati gube na drugom dijelu i evo tako vec u krug 5 godinu rata i kad se uzme neko selon naselje to jeste "veoma bitna strateska tacka" gdje je vec sve poruseno do temelja pravi se od toga neko slavlje na forumu i tako sve u krug.

Jednostavno ovaj rat niko nemoze dobiti cijeli Sirijski narod je na gubitku osim mozda Kurda koji ce sigurno dobiti drzavu posle ovog rata samo pitanju u kojem omjeru.
arzuhal

#3561 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Saudijci pokrenu zračnu operaciju protiv Husa i kao komandanta operacije postave balonju koji nije ni dana vojske odslužio, da roka po kućama i pravi ''kolateralnu štetu''. Mogu mislit koga bi postavili da vodi kopnenu akciju u Siriji, polaznika mejtefa iz plemena Saud ili kakvu nanu...

Što me nervira upotreba ovog osakaćenog imena Alep, čovječe... :D
Mlohavi

#3562 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:
Slazem se Saudi su ogromno zlo i imaju nesposobnu vojsku, al' to nije nikakav razlog da se posprdno govori o Hutima. Ljudi rodeni ratnici.
Ironmen

#3563 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:
Slazem se Saudi su ogromno zlo i imaju nesposobnu vojsku, al' to nije nikakav razlog da se posprdno govori o Hutima. Ljudi rodeni ratnici.

Pa nisam ni imao namjeru da se sprdam sa njima bas im se divim ali stvarno ljudi ratuju u papucama na temi Jemen imas more slika i klipova kako ljudi sa papucama zauzmu konvoj opreme i municije za 10-tak minuta cak su im i nekoliko aviona i helica skinuli i potopili neki ratni brod ali se to brzo zataskalo nije bilo neke hampe.
husein_kapetan

#3564 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

General War wrote:
husein_kapetan wrote:]
Koja blokovska podjela pobogu? Rusija-Iran i ono malo sto je ostalo Assdaove sirije protiv koga...donacija Zapada u opremi i oruzju koje su manje nego budjet malo vece opstine ?
Od kine pa do indije svi ceskaju muda...dijele se siiti i suniti... frakcijski rat "big deal".
Imam osjecaj da ni nacrtano vidio nebi.. ili ne zelis vidjeti.. ali to apsolutno ne mijenja fakte koje mnogo pametniji i upuceniji i od mene i od tebe vec neko vrijeme za realnost uzimaju.. i u tom kontekstu pisu i analiziraju dogadjaje.. a nacin na koji cemo ja ili ti definisati ili vidjeti ovo o cem pisemo vrijedi koliko i post koji u odgovor pisem..
.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3565 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

putin se ponaša kao neki ludi afrički diktator, kao mobutu ili idi amin, a ne kao demokratski izabrani predsjednik jedne moderne, civilizovane, evropske zemlje
General War

#3566 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

husein_kapetan wrote:
General War wrote:
husein_kapetan wrote:]
Imam osjecaj da ni nacrtano vidio nebi.. ili ne zelis vidjeti.. ali to apsolutno ne mijenja fakte koje mnogo pametniji i upuceniji i od mene i od tebe vec neko vrijeme za realnost uzimaju.. i u tom kontekstu pisu i analiziraju dogadjaje.. a nacin na koji cemo ja ili ti definisati ili vidjeti ovo o cem pisemo vrijedi koliko i post koji u odgovor pisem..
.
Sutra da assad pobjedi i rusija, nista znacajno za zapad nije izgubljeno, za izrael bi bio business as usual...rusiji i assadu sankcije...ali bi svjet nastavio zivit, pojavit ce se neki drugi rat i opet jovo na novo...tako bilo, i bit ce.
jao_situacije

#3567 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

arzuhal wrote:Saudijci pokrenu zračnu operaciju protiv Husa i kao komandanta operacije postave balonju koji nije ni dana vojske odslužio, da roka po kućama i pravi ''kolateralnu štetu''. Mogu mislit koga bi postavili da vodi kopnenu akciju u Siriji, polaznika mejtefa iz plemena Saud ili kakvu nanu...

Što me nervira upotreba ovog osakaćenog imena Alep, čovječe... :D
oni će samo iz zraka, a afrikanci pakistanci i egipćani će ginuti na zemlji
sarajevoxxxx

#3568 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Opozicija povratila sela Merimin i Enab u sjevernoj okolini Haleba koja su jučer pala u ruke Kurda ili PKK-a i Džejš Suvar.

Najmanje 15 režimskih vojnika poginulo u zasjedi u regionu Džebel Akrad u Latakiji.
husein_kapetan

#3569 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

General War wrote: Sutra da assad pobjedi i rusija, nista znacajno za zapad nije izgubljeno, za izrael bi bio business as usual...rusiji i assadu sankcije...ali bi svjet nastavio zivit, pojavit ce se neki drugi rat i opet jovo na novo...tako bilo, i bit ce.
Kao ni ranije tako ni sada.. svha hladnog rata nije niti ce biti izravni sukob oponenata.. oduvijek a i sada se vlastiti interesi.. geostrateski.. politicki.. ekonomski, brane preko proxy-a na trecim terenima .. Snowden, Ukraina ( Krim), Sirija, Iran, Irak..Libija... sankcije.. progon diplomata.. kontinuirane provokacije ( zracne)...o cemu pricamo.. pa i sama percepcija stanovnistva dvaju glavnih aktera govore u prilog gore napisanom.. i mislim da ako u zadnjih 20 ak godina rusija je bila prinudjena na neki nacin "uzmicati" sada i da hoce nema vise fizioloskog prostora za manevar.. drugi su im doslovce na vratima..mislim da.. ipak dalje nece tolerisati.. vrijedi njihovog opstanka..
Škobo Habu

#3570 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

https://twitter.com/News_Executive/stat ... 9827918848

Izrael će po Hezbollahu, Rusi po pobunjenicima? :roll:
sarajevoxxxx

#3571 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Izvještaj novinara opozicije iz oslobođenog Tell Badžira u južnoj okolini Haleba.Cijelo selo zauzeli su za deset minuta.Sa dva tenka krenuli, napali iz više pravaca. Na snimku se vide razvaljena vojna vozila režimskih milicija, dosta oružja je zarobljeno.

video
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0796315726

Sve u svemu Rusi nakon skoro dva mjeseca žestokog bombardovanja ništa nisu uradili. Naravno ako izuzmemo one masakre koje su počinili nad djecom u Deri, Guti, Halebu itd., i naravno ovo zadnje spaljivanje kamiona sa humanitarnom pomoći koji su dolazili iz Turske, a koja ne pokriva ni jednu petinu potreba Sirijaca i velikog broja izbjeglica koje se nalaze unutar Sirije.

Rusi su oko 400 civila usmrtili od kada su počeli avionima štiti masovnog ubicu iz Damaska.
jefff

#3572 Re: Sirija vol. 2

Post by jefff »

sarajevoxxxx wrote:Izvještaj novinara opozicije iz oslobođenog Tell Badžira u južnoj okolini Haleba.Cijelo selo zauzeli su za deset minuta.Sa dva tenka krenuli, napali iz više pravaca. Na snimku se vide razvaljena vojna vozila režimskih milicija, dosta oružja je zarobljeno.

video
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0796315726

Sve u svemu Rusi nakon skoro dva mjeseca žestokog bombardovanja ništa nisu uradili. Naravno ako izuzmemo one masakre koje su počinili nad djecom u Deri, Guti, Halebu itd., i naravno ovo zadnje spaljivanje kamiona sa humanitarnom pomoći koji su dolazili iz Turske, a koja ne pokriva ni jednu petinu potreba Sirijaca i velikog broja izbjeglica koje se nalaze unutar Sirije.

Rusi su oko 400 civila usmrtili od kada su počeli avionima štiti masovnog ubicu iz Damaska.
Zato se i grizu, tersaju na Tursku, patetični su. Zaboravili su kako su dobili po turu u Afganistanu od "gaćonja"
General War

#3573 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

husein_kapetan wrote:
General War wrote: Sutra da assad pobjedi i rusija, nista znacajno za zapad nije izgubljeno, za izrael bi bio business as usual...rusiji i assadu sankcije...ali bi svjet nastavio zivit, pojavit ce se neki drugi rat i opet jovo na novo...tako bilo, i bit ce.
Kao ni ranije tako ni sada.. svha hladnog rata nije niti ce biti izravni sukob oponenata.. oduvijek a i sada se vlastiti interesi.. geostrateski.. politicki.. ekonomski, brane preko proxy-a na trecim terenima .. Snowden, Ukraina ( Krim), Sirija, Iran, Irak..Libija... sankcije.. progon diplomata.. kontinuirane provokacije ( zracne)...o cemu pricamo.. pa i sama percepcija stanovnistva dvaju glavnih aktera govore u prilog gore napisanom.. i mislim da ako u zadnjih 20 ak godina rusija je bila prinudjena na neki nacin "uzmicati" sada i da hoce nema vise fizioloskog prostora za manevar.. drugi su im doslovce na vratima..mislim da.. ipak dalje nece tolerisati.. vrijedi njihovog opstanka..
Nije uzmicala nego drustvo prelazilo iz komunizma u kapitalizam, znaci u tranziciji...kao takva nije nikome predstavljala pretnju, otvorila trziste i zaradila na izvozu bogastava i cijene...sto je diktirao zapad, a ne radi putina. Umjesto da hvata kinu u razvoju. Putina prenijlo pa se igra sile iako objektivno nije ni medju prvih deset u svim segmentima pa i vojnim, na papiru impresivno ali objektivno jos na nivou osamdesetih gledajuci u cjelini.
Kikibombona

#3574 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

SAA se nastavlja brukati. Fakat su postali smijesni!

Rusi su se svojski potrudili da im pomognu, Iranci su doveli svoju ekipu... ali jednostavno ne ide. Dzaba oruzje, dzaba sve. Selefije se zaderu, SAA se uhvati noge.

Rusi ce morati drasticno pojacati napade da bi nesto postigli.
DuckZz

#3575 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

DuckZz wrote:
DuckZz wrote:Kao što sam već ranije govorio.
Ofanziva, tačnije kontraofanziva, na jug provincije Aleppa se desila, a to sam rekao 10 dana ranije.

Prema mojim informacijama, ovo nije ni pocelo kako treba ....
Sljedeće.
Oko 13 0000 pobunjenika će uskoro pokrenut 2 ofanzive u 2 razlicite provincije. Toliko za sada

Ofanziva na jugu Aleppa i dalje nije ni počela.
Pobunjenici su u posljednjih 4 dana zauzeli oko 10 lokacija, sela i uporišta, ali to je tek prva faza.
Locked