PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
DJ Babo
#3551 Re: PC gamerske konfiguracije
Usput, bice u januaru vjerovatno na prodaju ova konfiguracija, pa ako koga zanima (sve kvalitetne komponente):
Intel Core i5-2500 3.30GHz LGA1155 BOX
Asus MB P8Z68-V/ LGA1155, Intel Z68
WD Caviar Black 1TB/ WD1002FAEX/ 64MB SATA2
WD Green WD20EARX 2TB 64MB Cache SATA 6.0Gb
GIGABYTE VGA GTX550 1GB DDR5/ GV-N550OC-1GI/ nVidia
Kingston Hyper-X Blu DDRIII 2x4GB 1600MHz, KHX1600C9D3B1/4G
ThermalTake kućište Element V4 Midi tower
ThermalTake PSU Toughpower XT 675W/ TPX-675M
Asus DVD-RW SATA Black
Original softver:
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit English 1pk DSP OEI DVD
Microsoft Office Home and Business 2010 CRO PKC/ T5D-00835
Intel Core i5-2500 3.30GHz LGA1155 BOX
Asus MB P8Z68-V/ LGA1155, Intel Z68
WD Caviar Black 1TB/ WD1002FAEX/ 64MB SATA2
WD Green WD20EARX 2TB 64MB Cache SATA 6.0Gb
GIGABYTE VGA GTX550 1GB DDR5/ GV-N550OC-1GI/ nVidia
Kingston Hyper-X Blu DDRIII 2x4GB 1600MHz, KHX1600C9D3B1/4G
ThermalTake kućište Element V4 Midi tower
ThermalTake PSU Toughpower XT 675W/ TPX-675M
Asus DVD-RW SATA Black
Original softver:
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit English 1pk DSP OEI DVD
Microsoft Office Home and Business 2010 CRO PKC/ T5D-00835
- ferratilis
#3552 Re: PC gamerske konfiguracije
Skoro procitah negdje na redditu savjet da na SSD treba instalirat samo multiplayer igre za koje ti je bas bitno da se brzo loaduju, sve ostale na HDD. Kao razlog su naveli to sto se SSD-u produzuje zivotni vijek sto je manje popunjen i sto se rjedje vrse promjene, npr. pisanje fajlova. Ne znam koliko je to tacno, ali SSD koristim samo za Windows, Dotu i programe. Ne zelim puno rizikovat.SanskiBiser wrote:Z170A je odlicna ploca, nesto je slabiji audio chipset nego na Gaming Pro mislim za razliku od Gaming Pro serije da na taj ploci mozes raditi downgrade Biosa - meni to konkretno puno znaci a na Auri toga nema, Aura je refresh Gaming Pro i ima dosta ROG fazona na njoj - kod mene je Aura samo sto kad sam ja uzimao bila je na akciji kostala je samo 20 KM vise od Gaming Pro.typeOnegative wrote:Da prijavim dalji razvoj situacije, ipak se radilo o sklopu nekih okolnosti,i kako sam i mislio lik je regularan skroz![]()
uglavnom poslao je danas, sutra očekujem da stigne. Napravio sam male izmjene , nije bila dostupna pro gaming z170, pa mi je nudio pro gaming aura ali 50 km skuplja. ipak se nisam odlučio za nju i te pare prebacio na veći SSD (umjesto 850 evo 120GB ide 250GB verzija) i uzeo Asus z170A. Mislim da je to pametnije, jer su obe ploče tu negdje, a dobijem brzi i veći disk
Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
250 GB ti je taman da mozes instalirati par ovih novijih AAA naslova
Mafia III, GW2, GTA V (DZ Games folder), Crysis 3 plus sistem i ostane 5 gb freeEh sto ne uze onaj od 500 GB
- REDDEVILS
#3553 Re: PC gamerske konfiguracije
Nek je sa srećomDJ Babo wrote:Sto se ryzena tice, lijepo bi bilo da cijene pocnu padati jer su stvarno previsoke, ali daj boze kceri da te beg uzme, jer cigani oko kuce hodaju...
niko ovo jos nije testirao, sve sto su novinari vidjeli je snimak internog amd-ovog testiranja.
amd mudro suti na trazenje americkih novinara da im posalju podatke o postavkama testiranja u kojem je ryzen bio 5 sekundi brzi od 6900k (54s vs 59s).
da se i ja prijavim sa konfiguracijom (vise za rad, manje za igru).
namirio se od mickey84 za narednih 5-6 godina.
skoro ce sedmica kako ovo kupi prasinu i ceka na jedno slobodno popodne...
mickey84 isporucio po dogovoru i u roku...
I ja sam od Mickeya84 narucio Asus Maximus VIII Hero, VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15 Memory Kit - Red LED, Intel® Core™ i7-6700K Processor (8M Cache, up to 4.20 GHz) i rekao mi je da ce u ponedjeljak doći kod njega pa ce mi poslati utorak tako da bi već u srijedu mogao sastavit komp.
- typeOnegative
#3554 Re: PC gamerske konfiguracije
@feratiliis
Da, mada je to više za one starije modele, ovi noviji su izdržljiviji i bolji po tom pitanju.
Na kraju krajeva, nije on mene kupio, ja sam njega, ko ga j
, a ima i garanciju pet godina na svu sreću
Da, mada je to više za one starije modele, ovi noviji su izdržljiviji i bolji po tom pitanju.
Na kraju krajeva, nije on mene kupio, ja sam njega, ko ga j
Last edited by typeOnegative on 15/12/2016 17:02, edited 1 time in total.
- Sarajevski-Seljak
#3555 Re: PC gamerske konfiguracije
Treba mi "dobra" masina za rad, a da se povremeno moze odigrati i koja igrica. CS, GTA, NFS to su igrice koje igram od djetinstva, pa bih vjerovatno i nastavio sa njima
Ako nekom nije mrsko da napise, ili postavi link neke konfiguracije do max 1300KM...
Ne treba mi monitor, ni tastatura, ali neki "zajeban" mis bi dobro dosao
Ako nekom nije mrsko da napise, ili postavi link neke konfiguracije do max 1300KM...
Ne treba mi monitor, ni tastatura, ali neki "zajeban" mis bi dobro dosao
- SanskiBiser
#3556 Re: PC gamerske konfiguracije
ferratilis wrote:Skoro procitah negdje na redditu savjet da na SSD treba instalirat samo multiplayer igre za koje ti je bas bitno da se brzo loaduju, sve ostale na HDD. Kao razlog su naveli to sto se SSD-u produzuje zivotni vijek sto je manje popunjen i sto se rjedje vrse promjene, npr. pisanje fajlova. Ne znam koliko je to tacno, ali SSD koristim samo za Windows, Dotu i programe. Ne zelim puno rizikovat.SanskiBiser wrote:Z170A je odlicna ploca, nesto je slabiji audio chipset nego na Gaming Pro mislim za razliku od Gaming Pro serije da na taj ploci mozes raditi downgrade Biosa - meni to konkretno puno znaci a na Auri toga nema, Aura je refresh Gaming Pro i ima dosta ROG fazona na njoj - kod mene je Aura samo sto kad sam ja uzimao bila je na akciji kostala je samo 20 KM vise od Gaming Pro.typeOnegative wrote:Da prijavim dalji razvoj situacije, ipak se radilo o sklopu nekih okolnosti,i kako sam i mislio lik je regularan skroz![]()
uglavnom poslao je danas, sutra očekujem da stigne. Napravio sam male izmjene , nije bila dostupna pro gaming z170, pa mi je nudio pro gaming aura ali 50 km skuplja. ipak se nisam odlučio za nju i te pare prebacio na veći SSD (umjesto 850 evo 120GB ide 250GB verzija) i uzeo Asus z170A. Mislim da je to pametnije, jer su obe ploče tu negdje, a dobijem brzi i veći disk
250 GB ti je taman da mozes instalirati par ovih novijih AAA naslova
Mafia III, GW2, GTA V (DZ Games folder), Crysis 3 plus sistem i ostane 5 gb freeEh sto ne uze onaj od 500 GB
bitno da je 1/4 ili 1/5 prostora stalno prazna da se ne puni do kraja, kod Samsunga on sa zadnjom verzijom Samsung Magician automatski uzme 20 gb za te potrebe produzenja vijeka, predvidjeni broj upisivanja za 850 Evo 250 GB seriju je 70 Terabajta, s tim da iz Samsunga kazu da ce SSD znatno vise podnijeti, ali od te vrijednosti mogu da se jave dead cells, koje naravno SSD drive zamjenjuje sa ispravnim koje ima u rezervi.
Ja za ovih 8 mjeseci sam par puta reinstalirao sistem, masa direktnih download na SSD, instalacija i brisanja igara, obrade video klipova, i imam 5.9 TB upisa, znaci ovim tempom trebace mi barem 8 godina da dodjem do 70 TB

- typeOnegative
#3557 Re: PC gamerske konfiguracije
A nista, skini onaj quantum break od 106 GB pa ga instaliraj reinstaliraj par puta i presaltavaj tamo vamo i uspjet ćeš 
- House
#3558 Re: PC gamerske konfiguracije
RX 480 (8 giga) ili GTX 1060
?
?
- SanskiBiser
#3559 Re: PC gamerske konfiguracije
typeOnegative wrote:A nista, skini onaj quantum break od 106 GB pa ga instaliraj reinstaliraj par puta i presaltavaj tamo vamo i uspjet ćeš

Na cekanju je jos od polovine Novembra - ceka da uzmem novu graficku
- Maharadza
#3560 Re: PC gamerske konfiguracije
House wrote:RX 480 (8 giga) ili GTX 1060
?
http://www.hardwarecanucks.com/forum/ha ... eview.html
RX480 u međuvremenu (pre)stigla gtx 1060 ali sve ovisi koje naslove preferiraš!
Last edited by Maharadza on 15/12/2016 18:11, edited 1 time in total.
-
caseytron
#3562 Re: PC gamerske konfiguracije
RX 480House wrote:RX 480 (8 giga) ili GTX 1060
?
- aditon
#3563 Re: PC gamerske konfiguracije
480ka naravnoHouse wrote:RX 480 (8 giga) ili GTX 1060
?
-
zippoo87
#3564 Re: PC gamerske konfiguracije
je li neko od vas radio ovo,otkljucavao sve jezgre (Threads) na svojim visezjezgrenim procesorima ?
ja sam uradio ovako kao ovaj na ovom klipu i otkljucao sam jos 4 jezgre i osjeti se ubrzanje u samom radu sistema
najvise se osjeti prilikom paljenja,tj. bootanja,kada prikaze dekstop,samo bljesne i fakticki je vec spreman za rad...prije je islo sporije,dok podigne sve programe
a procesor je intel i7 2600 3.4 GHz
ja sam uradio ovako kao ovaj na ovom klipu i otkljucao sam jos 4 jezgre i osjeti se ubrzanje u samom radu sistema
najvise se osjeti prilikom paljenja,tj. bootanja,kada prikaze dekstop,samo bljesne i fakticki je vec spreman za rad...prije je islo sporije,dok podigne sve programe
- SanskiBiser
#3565 Re: PC gamerske konfiguracije
zippoo87 wrote:je li neko od vas radio ovo,otkljucavao sve jezgre (Threads) na svojim visezjezgrenim procesorima ?

taj video je zesca zaje***cija tj. parodija...a to sto se tebi desilo je Placebo
Ta opcija je prije svega namjenjena za radne stanice koje imaju bukvalno fizicki vise procesora svaki sa svojiim socket, naime u nekim slucajevima se desavalo da se Win ne moze Boot dok se ne ogranici samo na jedan ili neki specifican broj procesora. Druga namjena te opcije je dijagnostika i debuging Win sistema na obicnim procesorima. Po DEFAULT podesavanju da nista ne diras Windows koristi sve procesore koje ima na stanju. Ono sto ti moze ubrzati sistem i boot je redovna defragmentacija.
-
zippoo87
#3566 Re: PC gamerske konfiguracije
ispado smijesanSanskiBiser wrote:zippoo87 wrote:je li neko od vas radio ovo,otkljucavao sve jezgre (Threads) na svojim visezjezgrenim procesorima ?
taj video je zesca zaje***cija tj. parodija...a to sto se tebi desilo je Placebo![]()
Ta opcija je prije svega namjenjena za radne stanice koje imaju bukvalno fizicki vise procesora svaki sa svojiim socket, naime u nekim slucajevima se desavalo da se Win ne moze Boot dok se ne ogranici samo na jedan ili neki specifican broj procesora. Druga namjena te opcije je dijagnostika i debuging Win sistema na obicnim procesorima. Po DEFAULT podesavanju da nista ne diras Windows koristi sve procesore koje ima na stanju. Ono sto ti moze ubrzati sistem i boot je redovna defragmentacija.
hoce to kada ne citam
nemam pojma sta je ali fakat mi se ucinilo i nije krčao racunar kao inace dok se dize sistem
moguce da sam jos sta caprkao ,i ne sjecam se
- SanskiBiser
#3567 Re: PC gamerske konfiguracije
To je ko' kad neni pozli pa trazi secer i vodu i bude joj boljezippoo87 wrote:ispado smijesanSanskiBiser wrote:zippoo87 wrote:je li neko od vas radio ovo,otkljucavao sve jezgre (Threads) na svojim visezjezgrenim procesorima ?
taj video je zesca zaje***cija tj. parodija...a to sto se tebi desilo je Placebo![]()
Ta opcija je prije svega namjenjena za radne stanice koje imaju bukvalno fizicki vise procesora svaki sa svojiim socket, naime u nekim slucajevima se desavalo da se Win ne moze Boot dok se ne ogranici samo na jedan ili neki specifican broj procesora. Druga namjena te opcije je dijagnostika i debuging Win sistema na obicnim procesorima. Po DEFAULT podesavanju da nista ne diras Windows koristi sve procesore koje ima na stanju. Ono sto ti moze ubrzati sistem i boot je redovna defragmentacija.![]()
hoce to kada ne citam
nemam pojma sta je ali fakat mi se ucinilo i nije krčao racunar kao inace dok se dize sistem
moguce da sam jos sta caprkao ,i ne sjecam se
- SanskiBiser
#3568 Re: PC gamerske konfiguracije
http://www.olx.ba/artikal/23716625/sapp ... o-plus-oc/
Akcija 599 KM, konacno ispod 600 KM pa makar i 1 KM
, oko 44 KM vise od najnize cijene istog modela u Njemackoj.
u isto vrijeme ovo je apsurdno:
http://www.olx.ba/artikal/23665302/sapp ... ddr5-dx12/
RX 470 8 GB za 1KM skuplja tj. 600 KM
Akcija 599 KM, konacno ispod 600 KM pa makar i 1 KM
u isto vrijeme ovo je apsurdno:
http://www.olx.ba/artikal/23665302/sapp ... ddr5-dx12/
RX 470 8 GB za 1KM skuplja tj. 600 KM
- Averus
#3569 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima varijanta Unpark CPU da se uradi
Ja uradio na desetak procesora do sad, bez problema
Nisam primjetio neki napredak u performansama, ali nije bilo ni problema
Nađoh na toms hardware objašnjenje:
Dakle apsolutno nepotrebno
Btw, ima li neko dobar alat koji mi u real-time prati brzinu i aktivnost interneta?
Ja uradio na desetak procesora do sad, bez problema
Nisam primjetio neki napredak u performansama, ali nije bilo ni problema
Nađoh na toms hardware objašnjenje:
Code: Select all
Cores are unparked by default. Parking is something that an operating system can do to put a core to sleep when there's not enough work to do to justify keeping it powered up.
When threads (and/or processes depending on the operating system's model) become ready for execution the operating system has a decision to make. If one or more cores are parked it can wake them up and load the thread/process onto the logical processor representing that core. However, this causes the microprocessor to consume more power. Alternatively it can keep the cores parked and simply throw the thread/process onto the ready queue. This causes the thread/process to wait longer in the queue than it would normally, but avoids waking the core.
I'm not certain what mathematical model Windows uses by default to determine when to unpark cores, but it's most likely some sort of moving average of utilization or queuing delay. In fact, it may be faster to simply wait in the queue and run on a logical processor that's already unparked rather than wait for one that is parked to be awoken. Once the utilization level rises above a certain threshold (where utilization is the fraction of time spent running processes other than the idle process) or the mean time spent in the ready queue exceeds a certain value it would make sense to wake a core up. Various power settings most likely just move these setpoints around. It is possible to configure the operating system to never park cores at all but it already does a very good job of handling this on its own.Dakle apsolutno nepotrebno
Btw, ima li neko dobar alat koji mi u real-time prati brzinu i aktivnost interneta?
- Maharadza
#3570 Re: PC gamerske konfiguracije
https://www.softperfect.com/products/networx/Averus wrote:...
Lično koristim, odličan!
- typeOnegative
#3571 Re: PC gamerske konfiguracije
Evo danas stiglo sve, Asus z170-A,i5 6600K, SSD 250 GB , i ram. Sutra, prekosutra vjerojatno sastavljanje

- REDDEVILS
#3572 Re: PC gamerske konfiguracije
Nek je sa srećomtypeOnegative wrote:Evo danas stiglo sve, Asus z170-A,i5 6600K, SSD 250 GB , i ram. Sutra, prekosutra vjerojatno sastavljanje![]()
- R9..
#3573 Re: PC gamerske konfiguracije
dupli
Last edited by R9.. on 17/12/2016 18:17, edited 1 time in total.
- R9..
#3574 Re: PC gamerske konfiguracije
Danas mi stigla tastatura i josh dva PWM ventilatoraR9.. wrote:Cestitke...typeOnegative wrote:Evo danas stiglo sve, Asus z170-A,i5 6600K, SSD 250 GB , i ram. Sutra, prekosutra vjerojatno sastavljanje![]()
Sve ovo sto ti je stiglo u bobu isto ko kod mene
- kafanski_covjek
#3575 Re: PC gamerske konfiguracije
hajde jos koji put citirajte