Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#3551 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

bosonoga wrote:Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.

Razumijem o čemu se ovdje govori - psi lutalice su ogroman sigurnosni problem i za ljude i za njihovu imovinu.Ali i opet tvrdim da sve počinje od nas samih.Od naše ljudske neodgovornosti.Ne postoji nijedan pas lutalica koji nije bio nečije vlasništvo.Odbačen u vrijeme ili cijepljenja koje je određeni financijski trošak,ili u vrijeme godišnjieg odmora kada treba životinju adekvatno zbrinuti.Ili ga se netko jednostavno zasiti i odluči izbaciti na ulicu.
Azili za pse su rješenje koje može funkcionirati ako se provede prevencija koju sam ranije spominjala.Čipiranjem svake životinje se lako utvrdi vlasnk,a ako ništa drugo,drastična novčana kazna, a i zatvorska koja se u mnogim zemlama već provodi će navesti svakoga da životinju zbrine na drugačiji način.Životni vijek psa ja oko deset godina.Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
Ovo je laž.

Sad na ulicama imamo i po dvije generacije luatalica koje su okoćene po raznim ruševinama i napuštenim lokacijama a neki su čak došli na svijet pod brižnim okom "komšiluka" jer eto sevap je.

To sranje da su svi psi njih 10-ak hiljada koji lutaju ulicama Sarajeva bili vlasnički psi pa onda izbačeni na ulicu možete prodavati uhljupima sa zapada koji Vam daju pare jer u BoZnia žive monster people koji žele žik fine kučiće.

Ti psi nisu a niti će ikad imati vlasnike i to je realnost.
Ana Maria

#3552 Re: Problem pasa lutalica

Post by Ana Maria »

Ako neko ima problem za psima lutalicama, moze se obratiti g-dinu Saudinu Sivri (Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja), kazu da on rjesava uspjesno sve u vezi sa ovom temom :-)
bosonoga

#3553 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Realno nisu ničije vlasništvo,ali ipak jesu.Samo se to vlasništvo više nikome nemože neupitno pripisati.
Civilizovanost nekog društava se mjeri između ostaloga i načinom saniranja problema kao što je ovaj.Sa najmanjom mogućom štetom.Šteta u ovome slučaju je izgubljeni pseći život.Trebalo bi težiti da se sve što se može spasiti sapasi,a samo ono što nikako ne može eutanizira.Sama eutanazija kao mjera prevencije i zbrinjavanaja "ničijih" životinja nikako nesmije biti uobičajena praksa.
AmirBaa

#3554 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

bosonoga wrote:Realno nisu ničije vlasništvo,ali ipak jesu.Samo se to vlasništvo više nikome nemože neupitno pripisati.
Civilizovanost nekog društava se mjeri između ostaloga i načinom saniranja problema kao što je ovaj.Sa najmanjom mogućom štetom.Šteta u ovome slučaju je izgubljeni pseći život.Trebalo bi težiti da se sve što se može spasiti sapasi,a samo ono što nikako ne može eutanizira.Sama eutanazija kao mjera prevencije i zbrinjavanaja "ničijih" životinja nikako nesmije biti uobičajena praksa.
isto kao sto nepoznavanje osnovne gramatike NE SMIJE biti uobicajena praksa :-) :-) :-) :-) :-) :-)
kakaljin

#3555 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

bosonoga wrote:Realno nisu ničije vlasništvo,ali ipak jesu.Samo se to vlasništvo više nikome nemože neupitno pripisati.
Pa u cemu je onda problem od 15 dana da se udome psi lutalice, ako se do tada ne udome da ide eutanazija.

Zasto se pravi problem kada se hoce da se pofataju psi sa ulica i smjeste u azil, pa ceka 15 dana za udomljavanjem, ako se udome onda se vakcinisu i cipuju da se zna ko mu je vlasnik, a ako se neudomi u roku od 15 dana da se pas eutanazira kao sto se radi u engleskoj odakle je dog trust.
Radar71

#3556 Re: Problem pasa lutalica

Post by Radar71 »

Hoce li ujedati u tih 10 godina?
O'zone
Globalni moderator

#3557 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

Radar71 wrote:Hoce li ujedati u tih 10 godina?
Neće! Odrezali su im jaja.
uglavnomja

#3558 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

bosonoga wrote:Engleski mi nije jača strana,ali predpostavljam da da se radilo o sarkazmu na moj račun.

Što znači 10k pasa?

Eutanazija pasa nije prihvatljivo rješenje ako postoji bilo koje drugo.Udomljavanje,azili.I to je to.Ako je trenutna situacija takva da se na drugi način nemože riješiti,samo ono što se zaista ne nemože. može se na taj način sanirati.Trenutno,dok se problem ne riješi.

djevojcica pita sta znaci 10k pasa. to znaci 10.000 pasa ili deset hiljada tisuca kerova. ali ih je vise od toga, jos par tisucica viska.

dalje sam dog trust je rekao da je cca 70% pasa za eutanaziju jer su bolesni, stari, agresivni, neudomljivi.

i sta ti znaci ovo boldirano :lol: :lol: trenutno, dok se problem ne rijesi :-)

problem ce se rijesiti kad na ulici bude par stotina pasa, steriliziranih, ali stvarno, pitomih i "pojedinacnih" mahalskih ili haustorskih pasa.

ni jedno pasce koje je zivjelo u coporu se ne moze udomiti. to je divlja zivotinja koja je primila mentalitet divlje zivotinje i koja zna samo za agresivnost, borba za hrau, za teritoriju, za zenku, za opstanak ...

tako djevojcice kupi sebi cipele i odrasti :oops:
uglavnomja

#3559 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

O'zone wrote:
Radar71 wrote:Hoce li ujedati u tih 10 godina?
Neće! Odrezali su im jaja.
:D

nazlost, markica na uhetu nista ne znaci, kote se i sa markicama
Radar71

#3560 Re: Problem pasa lutalica

Post by Radar71 »

uglavnomja wrote:
ni jedno pasce koje je zivjelo u coporu se ne moze udomiti. to je divlja zivotinja koja je primila mentalitet divlje zivotinje i koja zna samo za agresivnost, borba za hrau, za teritoriju, za zenku, za opstanak ...

tako djevojcice kupi sebi cipele i odrasti :oops:
Milion puta treba ponoviti! :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#3561 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

U prevodu:

Psi lutalice
Psom lutalicom smatra se onaj pas koji nije pod trenutnom direktnom kontrolom ili trenutno nije ograničen fizičkim preprekama
u kretanju. Često se može čuti i izraz sa istim značenjem - psi koji se slobodno kreću ili ulični psi.
Problem se riješava jednostavnim koracima.

-Hvatanje pasa lutalica

-Smještanje u Azil gdje se izdvajaju bolesne i stare jedinke i eutaniziraju

-Zdravim jedinkama se pruža osnovna medicinska skrb i smještaju se u boxove gdje čekaju usvajanje tokom 15 do 30 dana (ovdje cukoljupci stupaju na snagu animirajući javnost za usvajanje tih pasa)

-Ukoliko se pas usvoji u ovom periodu na njemu se obavlja kompletna medicinska skrb, čipuje se sa podatcima novog vlasnika i prepušta se novom vlasniku.

-Ukoliko se pas ne usvoji u ovom periodu -eutanazira se.

Šta je problem u ovim koracima? Šta je NEHUMANO u ovim koracima? Šta se od ovoga ne primjenjuje u zapadnim velesilama na koje se pozivamo?
kakaljin

#3562 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

O'zone wrote:
U prevodu:

Psi lutalice
Psom lutalicom smatra se onaj pas koji nije pod trenutnom direktnom kontrolom ili trenutno nije ograničen fizičkim preprekama
u kretanju. Često se može čuti i izraz sa istim značenjem - psi koji se slobodno kreću ili ulični psi.
Problem se riješava jednostavnim koracima.

-Hvatanje pasa lutalica

-Smještanje u Azil gdje se izdvajaju bolesne i stare jedinke i eutaniziraju

-Zdravim jedinkama se pruža osnovna medicinska skrb i smještaju se u boxove gdje čekaju usvajanje tokom 15 do 30 dana (ovdje cukoljupci stupaju na snagu animirajući javnost za usvajanje tih pasa)

-Ukoliko se pas usvoji u ovom periodu na njemu se obavlja kompletna medicinska skrb, čipuje se sa podatcima novog vlasnika i prepušta se novom vlasniku.

Šta je problem u ovim koracima? Šta je NEHUMANO u ovim koracima? Šta se od ovoga ne primjenjuje u zapadnim velesilama na koje se pozivamo?

U zapadnim velesilama se neprimjenjuje jedina stvar, a to je da se dobija novac za fiktivno sterilisanje i fiktivnu brigu za psima.

toga nema na zapadu, a ima kod nas u enormnim kolicinama
uglavnomja

#3563 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

O'zone wrote: Problem se riješava jednostavnim koracima.

-Hvatanje pasa lutalica

-Smještanje u Azil gdje se izdvajaju bolesne i stare I AGRESIVNE jedinke i eutaniziraju

samo fali ono plavo
bosonoga

#3564 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Koliko je postova ispisano i svi zapravo u suštini pričamo isto.Jedino se ne slažemo u tome - barem se ja ne slažem sa tvrdnjom da je period petnaest do trideset dana dovoljan da se pokuša udomiti psa. Zdravi psi,adaptibilni - dakle oni koji nisu agresivni i koji mogu živjeti u suživotu sa drugim psima u azilu imaju pravo na život,brigu i skrb,sterilizirani dakako,kako se nebi generirale nove generacije,do kraja svoga života ako ih prije toga nitko ne udomi.I kraj priče.Pusti zapad i zapadne tekovine - iako imaju i dobrih strana - baš na zapadu ćeš ako maltretiraš životinju,ili je bezrazložno ubiješ završiti u zatvoru.Neadaptilne,agresivne treba ukloniti.A o ljudskoj savjesti i razlozima zašto ima toliko pasa lutalica bismo mogli do jutra.

Inače,ja sam cipelice odavno kupila.... ;-)
kakaljin

#3565 Re: Problem pasa lutalica

Post by kakaljin »

bosonoga wrote:Koliko je postova ispisano i svi zapravo u suštini pričamo isto.Jedino se ne slažemo u tome - barem se ja ne slažem sa tvrdnjom da je period petnaest do trideset dana dovoljan da se pokuša udomiti psa. Zdravi psi,adaptibilni - dakle oni koji nisu agresivni i koji mogu živjeti u suživotu sa drugim psima u azilu imaju pravo na život,brigu i skrb,sterilizirani dakako,kako se nebi generirale nove generacije,do kraja svoga života ako ih prije toga nitko ne udomi.I kraj priče.Pusti zapad i zapadne tekovine - iako imaju i dobrih strana - baš na zapadu ćeš ako maltretiraš životinju,ili je bezrazložno ubiješ završiti u zatvoru.Neadaptilne,agresivne treba ukloniti.A o ljudskoj savjesti i razlozima zašto ima toliko pasa lutalica bismo mogli do jutra.

Pa kako je onda dovoljan u eu i engleskoj odakle je dog trust. U nekim zemljama je i manje od ovoga

Ako je njima dovoljno nama je jos vise, jer smo mi siromasnija zemlja od njih.

A kod nas je po zakonu neznam tacno jeli 15 dana ili 30 dana.
L u c i f e r

#3566 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

bosonoga wrote:Koliko je postova ispisano i svi zapravo u suštini pričamo isto.Jedino se ne slažemo u tome - barem se ja ne slažem sa tvrdnjom da je period petnaest do trideset dana dovoljan da se pokuša udomiti psa. Zdravi psi,adaptibilni - dakle oni koji nisu agresivni i koji mogu živjeti u suživotu sa drugim psima u azilu imaju pravo na život,brigu i skrb,sterilizirani dakako,kako se nebi generirale nove generacije,do kraja svoga života ako ih prije toga nitko ne udomi.I kraj priče.Pusti zapad i zapadne tekovine - iako imaju i dobrih strana - baš na zapadu ćeš ako maltretiraš životinju,ili je bezrazložno ubiješ završiti u zatvoru.Neadaptilne,agresivne treba ukloniti.A o ljudskoj savjesti i razlozima zašto ima toliko pasa lutalica bismo mogli do jutra.

A odakle pare za tu doživotnu skrb bona ne bila...? :)
O'zone
Globalni moderator

#3567 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

Dobro.

Ko će da finansira život tih pasa do njihove prirode smrti?

Ja se ne slažem da to treba da radi država, entiteti, kantoni, općine, gradovi.... Pojedinci, donatori- DA ko god želi da "sponzorira" život jednog psa u azilu -može.

Ali zakonski da se odredi da država, entiteti, kantoni, općine, gradovi.... finansiraju život pasa u azilu to NE
L u c i f e r

#3568 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Dječje priče...
uglavnomja

#3569 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

hoces li ih ti hraniti do kraja njihovpog zivota??? kupovati hranu i dijeliti hranu? hoces li ti cistiti za njima, lijeciti ih, uklanjati leseve kad krepaju od starosti ... hoces li ti finansirati kupovinu lijekova i ostalog za njih?

hoces li im ti izgraditi kucice?

hoces li na svom privatnom zemljistu napraviti azil za hiljade kerova?

i hoces li placati lijecenje ozlijedjenih LJUDI koje su napali psi? obezbijediti terpaije kod psihijatra za istraumatiziranu djecu? sta sa onom curicom sto je dobila dijabetes od straha?

ili ces sjediti u svojoj kucici, ici u skolu, planirati upisati fakultet, pa naci posao, pa kakvog ljudskog muzjacica da ti napravi potomcice... :-) i usput liti suze o nepravdi, o pravu na zivot, o krivici fantomskog prvog pecinskog covjeka koji je pripitomio prvog divljeg potomka vuka ... pa sad nane u mahali ne smiju do granapa?

inace, de nam u medjuvremenu postavi slicice tvojih vlastitih tuznih okica, koje si usvojila i koje ces paziti i maziti do kraja njihovog zivota ... :zzzz:
bosonoga

#3570 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Image[/url][/url]

Ovo mi je prva slika na ovome forumu pa neznam kako će ispasti - nije pas ali je mače koje sam uzela sa ulice,odbačenom, još nije znalo samo jesti.Stalo mi je u skupljeni dlan.
L u c i f e r

#3571 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Dobro to, nego šta reče: oklen lova za doživotne azile...?
uglavnomja

#3572 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

kakve veze ima mace koje moze stati u dlan ( inace pripadnik vrste u izumiranju u Sarajevu jer su PSI pobili sve macke) sa psetom velicine teleta i mentalitetom vuka????????
bosonoga

#3573 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Moje psetance,moja sunčica,pasica Nina -

Image[/url][/url]
bosonoga

#3574 Re: Problem pasa lutalica

Post by bosonoga »

Nema mače veze,ali me se prozivalo u vezi udomiteljskih sklonosti.Pa sam pokazala da sam uz svoje dvije mačke i psa uzela sa ulice nekoga kome je bila potrebna pomoć za preživjeti.
L u c i f e r

#3575 Re: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Khm, khm, reko okle pare...?
Locked