Desničari osvajaju Evropu!

Post Reply
Ommadawn

#3551 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Point. wrote: 12/09/2022 13:34 Moderati su vladali i od 2006 do 2014 pa nije se nešto drastično promijenilo. Koliko sam skontao Liberali ne žele ove ultra desničare SD u vladi ni pod razno, nikakva ministarska mjesta i slično, tako da će praviti krčmu bez njih.

Prilično sam siguran da SD nikad neće doći u poziciju da suvereno vladaju Švedskom niti će imati mjesto statsminister.
Dabogda šćeri da te beg uzme, oko kuće nam ciganluk.
JohnnyS

#3552 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by JohnnyS »

Podrška onima koji su za to da je BiH zemlja Bosanaca i Hercegovaca, ali i onih koji su za to da je Švedska zemlja Šveđana. Nećemo dvostruke kriterije
sinuhe

#3553 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by sinuhe »

Nije rijec o tome hoce li biti vlast vec to sto je vjerovatno rijec o najpopularnijoj stranci medju etnickim Svedjanima.
Dzamija? -Ne hvala. Ali nema im ni u NATO, ne da Erdogan :D
Image
JohnnyS

#3554 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by JohnnyS »

Guns don't kill people, people kill people
Ommadawn

#3555 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

sherbett wrote: 12/09/2022 14:21
Ommadawn wrote: 12/09/2022 12:11

Al’ tu smo da prodamo granate koje su uništile tvoju kuću?
Tu smo da pravimo biznis sa zemljama u kojima je okej kamenovati ženu jer nije pokrivena i vozi auto?
Samo malo, nisam vas dobro shvatila
Tko useljava u drzavu cije su granate istome raznijele kucu?
Šta misliš ti ovako?
Odakle djeca u Sarajevu (a kasnije i Siriji) znaju šta je Bofors?
Ommadawn

#3556 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

JohnnyS wrote: 12/09/2022 14:39 Guns don't kill people, people kill people
But guns provides money, don’t they?
Ommadawn

#3557 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

JohnnyS wrote: 12/09/2022 14:09 Podrška onima koji su za to da je BiH zemlja Bosanaca i Hercegovaca, ali i onih koji su za to da je Švedska zemlja Šveđana. Nećemo dvostruke kriterije
Nacije su svakako izmišljena stvar.
Migracije su se dešavale dok je svijeta i vijeka.
A ja nudim sve i jednom SD-ovcu da na osnovu DNK-analize provjere odakle oni vuku porijeklo.

Misliš da si Bogom dan samo zato jer si rođen u jednoj zemlji pa te nakon nekoliko generacija proglase “svojim”?
Ovdje će čistokrvnim Šveđanom prozvati tek moje unuče,
- ne i moje dijete iako je rođena ovdje.
I onda to isto unuče će nekom migrantu jebavati majku jer je - migrant?

O kakvim se tu kriterijama radi?
JohnnyS

#3558 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by JohnnyS »

Ommadawn wrote: 12/09/2022 15:09
JohnnyS wrote: 12/09/2022 14:09 Podrška onima koji su za to da je BiH zemlja Bosanaca i Hercegovaca, ali i onih koji su za to da je Švedska zemlja Šveđana. Nećemo dvostruke kriterije
A ja nudim sve i jednom SD-ovcu da na osnovu DNK-analize provjere odakle oni vuku porijeklo.

Misliš da si Bogom dan samo zato jer si rođen u jednoj zemlji pa te nakon nekoliko generacija proglase “svojim”?

Načelno se slažem s tobom, više sam mislio na ove militantne bosanskohercegovačke unitariste sa švedskom adresom koji nerijetko kažu da je BiH država Bosanaca i Hercegovaca i kome nešto smeta nek se isele. Valjda su bili dosljedni pa u Švedskoj glasali za stranke sa sličnim programom
toska

#3559 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by toska »

Ommadawn wrote: 12/09/2022 09:31
Spoiler
Show
Puk je pao na vjerovanje raznim blogovima i floskule o tome kako je gorivo najskuplje u Švedskoj u cijeloj Europi plus energetska kriza. Pojačaj to sa ratovima kriminalnih bandi (mada iste imaju u svojim redovima “al’ to je ba drugo”) i malo ih prestraši kako se boje hodati po danu - eto glupog puka koji puši tu priču.
2021 godine je 47 ljudi ubijeno u obračunima kriminalnih bandi. SD tu cifru još malo pojača a slijede ih i Moderaterna (desničari isto mada ne ekstremni).
Spoiler
Show
Ono o čemu niko od partija ne govori ni prije izbora ni poslije je:
2021 godine je 45 ljudi poginulo u nesrećama na radnom mjestu, što nema nikakve veze sa organizovanim kriminalom.

Ali puka boli kurac za ovim. Puka boli kurac što će mu desničari smanjiti porez ali bogami i osiguranje kada ostane nezaposlen.
“Ko hoće raditi - posla ima”. Ima al’ u kurcu kad nastupi kriza.
“Ko je dobar radnik, gazda ga fino i plati”. Aha, ali ti zato uzme dušu i pravo da ti isplati prekovremen rad.

Puku trebaju desničari, jer bolje nisu zaslužili. Isto kao što smo mi 1990-e glasali za nacionalističke stranke, pa nam i danas dan djeca puše njihove kurčeve a mi se sjećamo “vremena kako je bilo lijepo dok je Tito vladao”.
E tako će i ovi. I trebaju.
Jer glupanu je teško šta pametno pročitati.
pa ovo višestruko premašuje Srbiju i CG zajedno, poznatih po kriminalnim likvidacijama.

zar ne vidiš ogromni problem ovdje?
Ommadawn

#3560 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

JohnnyS wrote: 12/09/2022 15:11

Načelno se slažem s tobom, više sam mislio na ove militantne bosanskohercegovačke unitariste sa švedskom adresom koji nerijetko kažu da je BiH država Bosanaca i Hercegovaca i kome nešto smeta nek se isele. Valjda su bili dosljedni pa u Švedskoj glasali za stranke sa sličnim programom
E to pitaj njih prika. Znam za slučajeve da ovdje glasaju za ljevicu a u BiH za SDA ili njima sličnima.

Ja glasam za stranke u Švedskoj u kojoj živim a u Bosni bih glasao za stranke koje imaju istu ideologiju i isti program. Definitivno ne sa nacionalnim prefiksom u imenu.
Ommadawn

#3561 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

toska wrote: 12/09/2022 15:18
Ommadawn wrote: 12/09/2022 09:31
Spoiler
Show
Puk je pao na vjerovanje raznim blogovima i floskule o tome kako je gorivo najskuplje u Švedskoj u cijeloj Europi plus energetska kriza. Pojačaj to sa ratovima kriminalnih bandi (mada iste imaju u svojim redovima “al’ to je ba drugo”) i malo ih prestraši kako se boje hodati po danu - eto glupog puka koji puši tu priču.
2021 godine je 47 ljudi ubijeno u obračunima kriminalnih bandi. SD tu cifru još malo pojača a slijede ih i Moderaterna (desničari isto mada ne ekstremni).
Spoiler
Show
Ono o čemu niko od partija ne govori ni prije izbora ni poslije je:
2021 godine je 45 ljudi poginulo u nesrećama na radnom mjestu, što nema nikakve veze sa organizovanim kriminalom.

Ali puka boli kurac za ovim. Puka boli kurac što će mu desničari smanjiti porez ali bogami i osiguranje kada ostane nezaposlen.
“Ko hoće raditi - posla ima”. Ima al’ u kurcu kad nastupi kriza.
“Ko je dobar radnik, gazda ga fino i plati”. Aha, ali ti zato uzme dušu i pravo da ti isplati prekovremen rad.

Puku trebaju desničari, jer bolje nisu zaslužili. Isto kao što smo mi 1990-e glasali za nacionalističke stranke, pa nam i danas dan djeca puše njihove kurčeve a mi se sjećamo “vremena kako je bilo lijepo dok je Tito vladao”.
E tako će i ovi. I trebaju.
Jer glupanu je teško šta pametno pročitati.
pa ovo višestruko premašuje Srbiju i CG zajedno, poznatih po kriminalnim likvidacijama.

To za Srbiju i CG zajedno je bazirano na kojim podatcima?

Koliko ljudi pogine u nesrećama na poslu? To nije nikakav problem?

Jok, hajmo jebat Arapima majku odmah.
toska

#3562 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by toska »

Ommadawn wrote: 12/09/2022 15:22
toska wrote: 12/09/2022 15:18

To za Srbiju i CG zajedno je bazirano na kojim podatcima?

Koliko ljudi pogine u nesrećama na poslu? To nije nikakav problem?

Jok, hajmo jebat Arapima majku odmah.
Srbija i CG od 2012 do danas, 10 godina, 175 mafijaških likvidacija:

https://www.crnaknjiga.rs/
Ommadawn

#3563 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Opa!
Pa eto onda sad će desničari slični Vučiću zavesti red u Švedskoj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3564 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

JohnnyS wrote: 12/09/2022 14:39 Guns don't kill people, people kill people
Treba zabranit ubojstva :thumbup:
toska

#3565 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by toska »

Ommadawn wrote: 12/09/2022 15:42 Opa!
Pa eto onda sad će desničari slični Vučiću zavesti red u Švedskoj.
da li je do Vučića ne znam, ali napreduju, statistika:

2018. 37 ubojstava
2019. 15
2020. 12
2021. 3
2022. 0 ubojstava

da mi je neko juče rekao da je Švedska šampion u kriminalu mislio bih da lud
Point.

#3566 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Point. »

ŠVEDSKI demokrati (SD) najveći su dobitnici jučerašnjih općih izbora u Švedskoj.

Ova ekstremno desna stranka osvojila je 20.6 posto glasova na parlamentarnim izborima i tako nije samo postala druga najmoćnija politička opcija nakon dosad vladajućih Socijaldemokrata (30.5%) nego je i stvorila uvjete da nakon osam godina desnica ponovo preuzme vlast u Švedskoj.

Iako će konačni rezultati izbora biti poznati tek za nekoliko dana kad se prebroji oko 200.000 glasova iz inozemstva, mala je šansa da će doći do preokreta. Trenutačno desni blok, koji predvodi lider Stranke umjerenih (19.1%) i vjerojatni novi švedski premijer Ulf Kristersson, ima jedan mandat više (175) od lijevog bloka (174), što je dovoljno za sastavljanje nove vlade.

Međutim, Kristersson se u izbornoj noći nije usudio proglasiti pobjedu, ne samo zbog preostalih glasačkih listića koje tek treba prebrojati. Već u ponedjeljak prijepodne postalo je jasno da mu neće biti lako pomiriti sve svoje partnere. Iako su i dosad isticali da žele sudjelovati u vlasti u skladu sa svojim izbornim rezultatima, Švedski demokrati sada otvoreno traže čak i mjesto predsjednika vlade. S druge strane, preostala dva Kristerssonova partnera, Liberali (4,6%) i Demokršćani (5,4%), nisu spremni podržati vladu s ministrima iz ekstremne desnice.

Desna vlada s najmanjom mogućom većinom

"Naša je ambicija sjediti u vladi", rekao je u izbornoj noći vođa Švedskih demokrata Jimmie Åkesson, a njegov je stranački tajnik Richard Jomshof nekoliko sati kasnije dodao: "Jasno je da sada moramo razgovarati i o pozicijama premijera i predsjednika parlamenta. Svi moraju prihvatiti da smo mi postali najveća stranka u ovom bloku."

Kristersson ne može ignorirati činjenicu da bi bez podrške Švedskih demokrata i dalje ostao u opoziciji te da se uspjeh njegovog bloka gotovo isključivo temelji na tome što je ekstremna desnica dobila 3.1% više glasova nego prije četiri godine. No ova predizborna suradnja sada dolazi na naplatu i Kristersson će očito morati Åkessonu ponuditi puno više nego što se nadao, čak i ako uspije nagovoriti ostala dva partnera da podrže vladu s ministrima Švedskih demokrata.

Osim toga, vlada desnog centra imala bi najmanju moguću većinu u parlamentu, što bi je činilo ranjivom na eventualne političke prebjege iz Liberala. Naime, među njima ima zastupnika kojima svjetonazorski nije prihvatljivo prvi put u švedskoj povijesti omogućiti stranci nacističkih korijena otvoren i izravan utjecaj na kreiranje politike i donošenje zakona.

Demokrati protiv imigracije, umjereni za privatizaciju i deregulaciju

Zasad je nepoznanica što će Švedski demokrati učiniti kad i ako jednom uđu u vladu, no već godinama se ova nacionalistička i populistička stranka zalaže za zaustavljanje imigracije, posebice iz zemalja s islamskom većinom, veću samostalnost članica Europske unije, manje ambicioznu klimatsku politiku, jednostavniju i bržu deportaciju počinitelja kaznenih djela koji nisu švedski državljani, te strože kazne poput doživotnog zatvora za počinitelje teških kaznenih djela.

Liberalno-konzervativna Stranka umjerenih, pak, zalaže se za smanjivanje poreza, ponajprije nauštrb raznih socijalnih naknada, privatizaciju javnog sektora i deregulaciju tržišta, te kriminalizaciju same pripadnosti kriminalnim klanovima čije je smrtonosno nasilje posljednjih godina postalo prvorazredno političko pitanje u Švedskoj.

Socijaldemokrati bolji, partneri podbacili

Na zasad gubitničkoj strani ostaju Socijaldemokrati dosadašnje predsjednice vlade Magdalene Andersson, koji su sami ostvarili prilično dobar izborni rezultat s 30.5% (2.2% više nego prije četiri godine), no podbacili su njihovi blokovski partneri Ljevica (6.6%), Stranka centra (6.7%) i Zeleni (5%). Stranački tajnik Socijaldemokrata Tobias Baudin rekao je jutro nakon izbora kako treba pričekati konačne rezultate, ali da su otvoreni za suradnju sa svima osim sa Švedskim demokratima.

Čini se kako među Socijaldemokratima tinja nada da će se ponoviti 2018. godina, kada je tadašnji premijer Stefan Löfven, koji se povukao iz politike u studenome prošle godine, nakon puna četiri mjeseca pregovora uspio razbiti predizborno jedinstvo Alijanse takozvanih građanskih stranaka i dovesti Liberale i Stranku centra u svoj tabor.

Ekstremna desnica se ugurala u središte švedske politike

Razočarani simpatizeri ljevice na društvenim su mrežama danas prosipali gorčinu zbog izbornih rezultata, pišući kako ispada da "polovina birača pripada rasistima ili onima koji smatraju da je rasizam sasvim prihvatljiv". Međutim, za Švedske demokrate glasalo je oko 1.5 milijuna Šveđana, ponajviše mladih muškaraca iz radničkih obitelji, čiji se odabir više ne može ignorirati. Demonizacija švedske ekstremne desnice u posljednjih desetak godina nije dala rezultata, nego je samo dovela do njenog jačanja.

Razlog tome nisu neki rastući rasizam, islamofobija ili euroskepticizam švedskih birača, nego nesposobnost stranaka lijevog i desnog centra da riješe ključne probleme društva poput oružanih obračuna podzemlja na švedskim ulicama ili porasta cijena hrane i energije za kućanstva.

Čak i ako Kristersson iz nekog razloga ove jeseni ne uspije sastaviti vladu, činjenica je da se ekstremna desnica u nedjelju ugurala u središte švedske politike. Snažan uzlet Švedskih demokrata, u budućnosti možda čak i do statusa vodeće stranke u parlamentu, trenutačno može zaustaviti samo dosad nezamisliva široka koalicija stranaka centra.
Ommadawn

#3567 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

sherbett wrote: 12/09/2022 16:12
Ommadawn wrote: 12/09/2022 15:01

Šta misliš ti ovako?
Odakle djeca u Sarajevu (a kasnije i Siriji) znaju šta je Bofors?
O cemu ti pricas uopce?
Čitaj mlada, čitaj.
I to ne samo forume, nego i fakte.
Osmi Socrates

#3568 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Osmi Socrates »

Je l' ima neko da racionalno opiše i definira stanje u Švedskoj, bez nekih odlazaka u apstrakciju i whataboutisma?

Ovi izbori jesu iznenađenje, ali ipak će doći do neke preraspodjele vlasti, a nije ekstremna desnica preuzela sve.
Ommadawn

#3569 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

U Švedskoj nemiri, zdra’o.

Eto. Konkretno.
Desničari poriču klimatske promjene, ekstemisti smatraju da svi problemi potiču od migranata i oni će to riješiti tako što će, pazite sad, ovim riječima (a provjerite na Google ako mi ne vjerujete), “poslati vozom u Kabul”.
To je njihova izjava.
I za njih je majoritet glasao.
JohnnyS

#3570 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by JohnnyS »

Ommadawn wrote: 12/09/2022 17:08 U Švedskoj nemiri, zdra’o.

Eto. Konkretno.
Desničari poriču klimatske promjene, ekstemisti smatraju da svi problemi potiču od migranata i oni će to riješiti tako što će, pazite sad, ovim riječima (a provjerite na Google ako mi ne vjerujete), “poslati vozom u Kabul”.
To je njihova izjava.

To je logična posljedica toga što je ljevica napustila radničku klasu u korist transgender rasnih manjina. Woke tzv. kultura će sahraniti ljevicu
Osmi Socrates

#3571 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Osmi Socrates »

Po rezultatima, ne vidim da je za njih majoritet glasao nego jedna petina glasača.

Naravno, sad to treba pokušati tumačiti na ispravan način. I ne znam zašto se uvode transgenderi i woke, ali, valjda se "svako svojom mukom zabavlja" u ovakvim situacijama. :lol:
Ommadawn

#3572 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

JohnnyS wrote: 12/09/2022 17:13
Ommadawn wrote: 12/09/2022 17:08 U Švedskoj nemiri, zdra’o.

Eto. Konkretno.
To je njihova izjava.

To je logična posljedica toga što je ljevica napustila radničku klasu u korist transgender rasnih manjina. Woke tzv. kultura će sahraniti ljevicu
Prava ljevica, Vänsterpartiet, nikada nije izdala ni radničku klasu, ni transgender rasne manjine.
Zapamti da je socijalno-ekonomski sistem ove zemlje ljevica napravila.
Ovo što je danas - to je amerikanizacija.
Osmi Socrates

#3573 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Osmi Socrates »

Jbg, ti sad spominješ stranku koja nikad nije bila na vlasti.

Samim tim, oni nisu ni mogli izgraditi Švedsku kakva je danas.
Ommadawn

#3574 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Osmi Socrates wrote: 12/09/2022 17:19 Po rezultatima, ne vidim da je za njih majoritet glasao nego jedna petina glasača.

Naravno, sad to treba pokušati tumačiti na ispravan način. I ne znam zašto se uvode transgenderi i woke, ali, valjda se "svako svojom mukom zabavlja" u ovakvim situacijama. :lol:
Konačni rezultati će se tek znati u srijedu.

Socijaldemokrati su bili jaka ljevica sve do sredine 2000-ih godina. Zahvaljujući njihovoj politici, izgrađen je famozni švedski standard.
Socijaldemokrati za vrijeme Palmea rahmetli i ovih danas su dva različita pojma.
Vänsterpartiet su ti koji furaju i dalje istinsku ljevičarsku ideologiju.
Piaty

#3575 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Piaty »

Kakve veze sa tim ima to što su nacije izmišljena stvar? Kakve veze sa tim ima nešto što je izmišljeno, ako je to što je "izmišljeno" temelj progresa te ključni faktor društva u širem smislu?
Nacije i države su faktori u svijetu, jel tako? Globalnim ili regionalnim odlukama prethodi konsenzus NACIJA pa se one dalje provode. Jelde da je tako?
...i onda, ima li nešto iznad nacije/države?
Pa nema.
Ne govorim ni o kakvim pokretima ili strankama nego samo o državi i naciji.

Nacionalnim pokretima možeš zahvaliti na današnjem modernom zapadnom društvu. Jebiga ali to je tako.
Post Reply