PROTESTI!!! - aktuelnosti
- stihija
#3551 Re: PROTESTI!!!
Koliko je moguće da Skupština USK-a večeras izglasa smjenu vlade?
Ima li ko podatak koliko ko ima mjesta u toj skupštini, i ko bi to otprilike mogao podržati?
Ima li ko podatak koliko ko ima mjesta u toj skupštini, i ko bi to otprilike mogao podržati?
- Logovan
#3552 Re: PROTESTI!!!
Slazem se. Moderatori ovo MORAJU uraditi.kemalba wrote:Moderatori bi trebali podijeliti ovaj forum na više thread-ova:
PROTESTI - Aktuelna dešavanja na terenu
PROTESTI - Šta su zahtjevi? Ko, šta i od koga traži?
PROTESTI - Kontekst, političke posljedice
PROTESTI - Šta vladajuće stranke rade?
, jer je sa ovim brojem postova u sekundi nemoguće održati raspravi ni na jednu temu. Izmješane i zbučkane i teme i profili forumaša.
-
emmir1
#3553 Re: PROTESTI!!!
Učesnik sam protesta svaki dan.
U petak sam ostao do zadnjeg ali nisam ni jedan kamen bacio.
Ja sam nezadovoljan građanin i to želim da pokažem dostojanstveno.
Međutim u meni je došlo do promjene raspoloženja kada su protesti u pitanju a sve zbog toga jer vidim gdje to sve vodi.
Ja svoje mišljenje nisam razvio na osnovu čitanja komentara i izvještaja novinara , nego sam ga razvio sam na licu mjesta.
Sa mnogima sam razgovarao i danas a mnoge stvari su me razočarale.
1. huligani koji su ponovo danas bilu tu i čekali priliku da krenu u pljačku
2. potpuna neorganizovanost , sve djeluje kao cirkus.Kako ko prođe tako ti na papiru donosi neke zahtjeve.
Ponajviše me razočaralo to što se danas daje megafon lopovu koji obija trafike i on se obraća skupu.
Jasno da pametni ljudi neće da učestvuju u ovome jer ovo je otišlo u pogrešnom pravcu.
Vjerujte vrlo lako može doći do masovne pljačke i da niko pošteđen ne bude , da se krene u pljačku građana .
To vam garantujem
Sada moje mišljanje oko protesta jeste takvo da samo razmišljam da izađem i stojim po strani u slučaju ako krene paljenje i pljačka da skupa sa policijom branim svoj grad i sigurnost svoje porodice.
U petak sam ostao do zadnjeg ali nisam ni jedan kamen bacio.
Ja sam nezadovoljan građanin i to želim da pokažem dostojanstveno.
Međutim u meni je došlo do promjene raspoloženja kada su protesti u pitanju a sve zbog toga jer vidim gdje to sve vodi.
Ja svoje mišljenje nisam razvio na osnovu čitanja komentara i izvještaja novinara , nego sam ga razvio sam na licu mjesta.
Sa mnogima sam razgovarao i danas a mnoge stvari su me razočarale.
1. huligani koji su ponovo danas bilu tu i čekali priliku da krenu u pljačku
2. potpuna neorganizovanost , sve djeluje kao cirkus.Kako ko prođe tako ti na papiru donosi neke zahtjeve.
Ponajviše me razočaralo to što se danas daje megafon lopovu koji obija trafike i on se obraća skupu.
Jasno da pametni ljudi neće da učestvuju u ovome jer ovo je otišlo u pogrešnom pravcu.
Vjerujte vrlo lako može doći do masovne pljačke i da niko pošteđen ne bude , da se krene u pljačku građana .
To vam garantujem
Sada moje mišljanje oko protesta jeste takvo da samo razmišljam da izađem i stojim po strani u slučaju ako krene paljenje i pljačka da skupa sa policijom branim svoj grad i sigurnost svoje porodice.
- Mister Yes
#3554 Re: PROTESTI!!!
Protesti su opravdani i očekivani. Ali bez nekoga ko će voditi i pregovarati i sa ciljevima koji izlaze iz okvira ustava postoji realna opasnost da se pretvore u anarhiju. A anarhija znači gubitak suvereniteta države a onda su sve opcije otvorene.Lakat Jebić wrote:sinoc o tome pisem, nevjerovatno je da se totalno ignorisu ti aspekti i dimenzije, na stranu sva opravdanost protestanasa wrote:
Ne znam ali znam da nam je stanje takvo da je nevjerovatno kako ljudima nije prekipilo ranije ali opet s druge strane ne razumijem ni ovo forumsko potpuno odbijanje, ignorisanje cak i mogucnosti da dodje do pritiska u pravcu treceg entiteta....
Ali ljudi tu opasnost ignorišu jer im to smrdi na miniranje protesta. A nije. Protesti da ali u okvirima ustava i sa liderom i onda nema opasnosti od anarhije.
- Danguba
#3555 Re: PROTESTI!!!
super onda...i mi imamo zahtjeva...i nase ce zelje ispuniti ili jedino bosnjake zakinutiMister Yes wrote:Pitaj profesora Esad Durakovića. Fino čovjek objasnio na TV1 u 19 sati.Danguba wrote: Znam da nisi glup ali odakle ti ovo?
Dobro znas na koji nacin se moze dobiti treci a nikako nekim protestima.
p.s. vidim ja danas odose kamioni sa krecom prema Mostaru...
Ali evo da ne tražiš ukratko: država u kojoj vlada anarhija gubi svoj suverenitet. Dolaze međunarodne snage da povrate mir i prekinu anarhiju ali i da uvedu novi društveni poredak po svom nahođenju to jest po procjeni šta bi ubuduće spriječilo anarhiju. Jer stari sistem (čitaj Dayton) se pokazao kao nemoguć.
ne bi to tako moglo fercerati bez krvoprolica...(nametanje necega protiv necije volje)ili geto za bosnjake...valjda nismo toliko glupi...
-
vade_mecum
#3556 Re: PROTESTI!!!
ovdje ljudi malo skacu sami sebi u usta sa zahtjevima - u isto vrijeme se trazi smanjenje plata svima koji su u dodiru sa budzetom i postavljanje strucnih ljudi za ministre i direktore. ako se stvarno nadju strucnjaci cija proslost nije opterecena politikom (i ovdje zaista mislim na postene, nekorumpirane i strucne ljude) i ako se predpostavi da takvi ljudi dolazi iz svijeta privrede (jer ne vidim kako ce neko iz akademske zajednice moze funkcionisati u svijetu biznisa, uz duzno postovanje prema svima) koliko je realno da ce neko taj posao raditi za 1.000 - 1.500 KM???dormeo wrote:Nekoliko tacaka:
4. Traziti postavljanje strucnih u vlade i na direktorske pozicije
- biske
#3557 Re: PROTESTI!!!
bravo doz!Dozer wrote:NISTA VISE NE TREBA DA SE PALI, POGOTOVO NE NASE, JAVNE ZGRADE!!
Politicare istjerati i raspustiti, pa ako treba i njihove stranke koje nas jasu vec 20 godina, ali ne treba nista paliti i rusiti!
- Bosanski_kralj
#3558 Re: PROTESTI!!!
Ima li ko iz Bihaća? Čujem da se raja tamo okuplja i da je poprilično napeto?
- Lakat Jebić
#3559 Re: PROTESTI!!!
skupstina je vec izglasala nepovjerenje lipovaci, al su srbi povukli nacionalni interes. bar tako kazu na dnevniku. to je bilo u decembru.stihija wrote:Koliko je moguće da Skupština USK-a večeras izglasa smjenu vlade?
sad lipovaca kaze da ce otici samo ako i skupstina podnese ostavku
-
Bodkin
#3560 Re: PROTESTI!!!
zlajapravaraja wrote:emmir1 wrote:Gledam u Tuzli imaju predstavnike i razgovaraju
U Bihaću jedna jako pismena ženska osoba ispred bosanskog proljeća predala zahtjeve.
Mi u Sarajevu ništa.
Nama klošari i lopovi koji obijaju trafike govore na megafon pred okupljenom masom
Slika i prilika Sarajeva i sarajevske raje![]()
1000 najpametnijih i promucurnijih mladih Bosnohercegovaca, SVI DO ZADNJEG, zive izvan Sarajeva, a mnogi bogami i izvan BiH.
Sam grad Sarajevo, kultura zivljenja u Sarajevu, te drugi odredjeni faktori u tom gradu (da ih ne spominjem sad sve - a daleko od toga da su svi negativni, dapace) te jednostavno povuku u tu neku gradjansku pasivnost jer niko ne zeli da bude papak i da se istice iz mase, dok velika vecina prijeratnih sarajevskih elitnih kadrova sa svojim potomcima slicne genetike sada zivi u Americi, Kanadi i Australiji.
Ako ikada dodje do masovnih protesta u glavnom gradu, onda treba pustiti Tuzlake da vode rijec. Oni su sve ovo i poceli
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#3561 Re: PROTESTI!!!
Ma ko mu jebe mater, kad krade vjerovatno se ne sjeti ni brata ni matre. Svakako je psovka vise figurativna.It_is_a_Leclerc wrote:Ali psovati mater tom čovjeku kojem je, iako je sad velika baraba, mater i brata u kući raskupusala četnička granata je - grozno.StupskaBitanga wrote:ovo postaje cirkus opštih razmjenaIt_is_a_Leclerc wrote:Upravo je jedan od demonstranata opsovao majku zastupnicima.
Zastupnici smiraju dvojicu zastupnika koji su bijesni i govore da su njihove majke umrle i da je to sramota, i da im niko nije psovao mater, a da nije poginuo.
Trenutno je sve na ivici tučnjave. Zastupnici SDA i DF hoće da se skupština prekine.
Sramota !
Predstavnike demonstranata policija izvodi iz sale, jer neki zastupnici prijete tučnjavo,.
- kamen spoticanja
#3562 Re: PROTESTI!!!
To i jeste najbolji pokazatelj da neko zeli anarhiju. ..jos uvijek ne postoje jasno artikulisani zahtjevi i jos uvijek ne postoji neko ko ce predstavljati stranu onih koji protestuju...samo dreka, vriska i bacanje kamenjaMister Yes wrote:Protesti su opravdani i očekivani. Ali bez nekoga ko će voditi i pregovarati i sa ciljevima koji izlaze iz okvira ustava postoji realna opasnost da se pretvore u anarhiju. A anarhija znači gubitak suvereniteta države a onda su sve opcije otvorene.Lakat Jebić wrote:sinoc o tome pisem, nevjerovatno je da se totalno ignorisu ti aspekti i dimenzije, na stranu sva opravdanost protestanasa wrote:
Ne znam ali znam da nam je stanje takvo da je nevjerovatno kako ljudima nije prekipilo ranije ali opet s druge strane ne razumijem ni ovo forumsko potpuno odbijanje, ignorisanje cak i mogucnosti da dodje do pritiska u pravcu treceg entiteta....
Ali ljudi tu opasnost ignorišu jer im to smrdi na miniranje protesta. A nije. Protesti da ali u okvirima ustava i sa liderom i onda nema opasnosti od anarhije.
-
L u c i f e r
#3563 Re: PROTESTI!!!
nevjerovatno je koliko se taj lipovača prilijepio za fotelju
ko da se rodio s njom
asad 2
ko da se rodio s njom
asad 2
- don vito
#3564 Re: PROTESTI!!!
Cijelo vrijeme nastojim pricu drzati u ekonomsko-socijalnim okvirima, bez politike, ali ne mogu da te ne upitam ako vjerujes u ovo sto pises.Mister Yes wrote:Pitaj profesora Esad Durakovića. Fino čovjek objasnio na TV1 u 19 sati.Danguba wrote: Znam da nisi glup ali odakle ti ovo?
Dobro znas na koji nacin se moze dobiti treci a nikako nekim protestima.
p.s. vidim ja danas odose kamioni sa krecom prema Mostaru...
Ali evo da ne tražiš ukratko: država u kojoj vlada anarhija gubi svoj suverenitet. Dolaze međunarodne snage da povrate mir i prekinu anarhiju ali i da uvedu novi društveni poredak po svom nahođenju to jest po procjeni šta bi ubuduće spriječilo anarhiju. Jer stari sistem (čitaj Dayton) se pokazao kao nemoguć.
Ovdje se 20 godina izbori dobijaju na zahtjevima za "izmjenom nepravednog Daytona", sad odjednom "smrtna opasnost raspakivanje Daytona". Sta je razlog sto smo od lagane terenske inicijative dosli u situaciju da bunkerom branimo bod (Federaciju) od potpunog debakla (3 entiteta)?
Razlog je "anarhija", ali ne "anarhija" (pod navodnicima) zadnja 2 dana nego anarhija koja traje godinama: 44 posto stopa nezaposlenosti (da 44 posto, ne trolajte sa nekim uljepasnim brojkama 27 posto jer razlika ko fol radi za 200 maraka na pijaci);
anarhija je kad 100 hiljada ljudi ostane bez posla u realnom sektoru a na budzetu nijedan,
anarhija je da nijedna javna ustanova od 2009. godine ne sluzi svojoj svrsi nego placanju uhljupa koji tu rade. itd itd
Godinama se upozorava na ovo, jednom je moralo buknuti.
- Dr. Kuca
#3565 Re: PROTESTI!!!
Aha, Telekom, Elektroprivreda, Toplane, Vodovod, lanac uhljupa SarajevoGas/BHGas/QracPalacGas?kolegione wrote:
Nisam na budžetu. Chmoljo vjerovatno može po IP adresi provjeriti u kojoj firmi radim to jest sa koje IP adrese pišem radnim danima od 8 do 16. Firma jeste djelimično u državnom vlasništvu ali sami sebi zarađujemo plate i ne ovisimo od budžeta.
Osim toga nisam član ni jedne stranke i nikada nisam ni bio.
Samo više vjerujem ljudima kao što su Esad Duraković i Senad Hadžifejzović nego ljudima kao što je Fahrudin Šćepo Radončić.
Mislim da bi bilo dosta sa napadima ad hominem ako se slažeš?
sami zaradjujete? Pretpostavljam izvozom na svjetsko trziste? Ili ce biti da je rijec o monopolskoj firmi koaj guli kozu bosanskoj sirotinji da se nahrani visak zaposlenih i njihova primanja daleko iznad prosjeka BiH?
Vec nekoliko puta pisem da odmah sutra treba poceti sa rjesavanjem zahtjeva protestanata koji se ticu smanjenja javne potrosnje (ono sto politicari deklarativno pricaju godinama a rade suprotno). I nece biti razloga za spekulacije o trecem entitetu.[/quote]
A dosao do posla inace preko oglasa
A sta bi narod? Da ne radi nista i da mu sve bude djabe? Sve firme zaradjuju sebi platu.
- Goldenhand
#3566 Re: PROTESTI!!!
Tako je kratkovidni smo.Ne vidimo širu sliku svega.Političke vođe Bošnjaka su imale u planu od nas napraviti nadrasu kojoj ne treba hrana i i koja može piti sve vrste tečnosti.Već 20 godina rade na tome jer nam puštaju ko zna kakvu trečnost i ne daju nam novac da kupujemo hranu,ali iz svega toga ćemo izaći jači i spremni napraviti veliku Bosnu.
-
StupskaBitanga
#3567 Re: PROTESTI!!!
Nek i Emdžad podnese ostavku
- It_is_a_Leclerc
#3568 Re: PROTESTI!!!
Policijski komesar USK tvrdi da se na ulazu u RS nalazi policija sa dugim cijevima, i da se nešto valja iza brda. Pozvao je zastupnike da ispune zahtjeve i da zamole građane da ne idu nikud, jer je situacija vrlo "opasna".
- Dr. Kuca
#3569 Re: PROTESTI!!!
Ova slika me podsjeca na '92,kad su nam carapari s brda blokirali grad, izgleda da sada carapare imamo u svojim redovima,aferim!ocaj wrote:ova slika ispod je daleko tuznija jer ONO (petorica) je naslo praviti BARIKADE u sred Sarajeva
Eto vam izbora pred vraima,pa da vidim za koga ce te sada glasati. Opet se sirotinja i primitivci glasati za svoje nacionalne stranke pa ce se opet buniti da nemaju sta jesti..
Primitivizam nam je na nivou, a Dodik i Covic gledaju sa stane i trljaju tuke,kako je samo narod glup i naivan ...daj boze da ista na dobro izadje! Podjela Bosne je na pomolu![/quote]
Gladna djeca
- stihija
#3570 Re: PROTESTI!!!
A kako skupština podnosi ostavku? Sami sebi izglasaju nepovjerenje, ili?Lakat Jebić wrote:skupstina je vec izglasala nepovjerenje lipovaci, al su srbi povukli nacionalni interes. bar tako kazu na dnevniku. to je bilo u decembru.stihija wrote:Koliko je moguće da Skupština USK-a večeras izglasa smjenu vlade?
I šta onda? Vanredni izbori?
Ne poznajem naš sistem, al' zadnjih dana me nekako zanima...
- ultima_palabra
#3571 Re: PROTESTI!!!
Pa prepišite i prilagodite zahtjeve od one cure iz Bihaća... sasvim korektni i konkretni.
- guber90
#3572 Re: PROTESTI!!!
Mislim da animus je ovdje pogrijesio, jer policija ne moze da odgovara za to sto im je neko drugi izdao neka naredjenja. Pretpostavljam da se on osvrtao na to sto je policija koristila suzavac i pendreke prvog dana protesta, protiv protestanata koji su bili mirni, te su time prouzrocili ono sto se narednih dana desilo. Medjutim policija ne moze nista sama, po svome nahodjenju, oni su samo pijuni ove stoke na vlasti, tako da ne mogu oni biti okrivljeni za to sto su krenuli ispunjavati komande od gamadi, mogu biti okrivljeni pojedinci ukoliko su primjenjivali pretjeranu silu (a znamo da ima toga), ali oni svi ne. Znam da su neki od njih skakali na svoje kolege i zaustavljali ih od udaranja protestanata, tako da ne treba generalizovati stvari.mO k3 wrote:Ne kontam , policija je kriva za paljenje ???animus wrote:Tuzla je korak ispred ostalih, danas je postgnut cilj, djeca pustena, sada idemo dalje, naci nacin da se organizujemo I formulisemo nase zahtjeve. Obavezno traziti odgovornost policijskog rukovodstva jer su glavni krivci I za paljenje I krsenje ljudskih prava pritvorenih koje je I danas moglo dovesti do nemira.
Vrijeme je sada I za podrsku Sarajevu od drugih kantona jer sada cilj mora biti federalni nivo vlasti. Tu je sada focus, moraju se natjerati premijer I ministry da daju ostavke jer nisu zasluzili da tu sjede ali da im se ukine beneficija da nastave primate plate I nakon ostavke. Neka se malo potrude da zarade svoj hljeb a ne da zive od tudjih para.
- Dozer
#3573 Re: PROTESTI!!!
Rjesenje naseg, BH problema, jeste da se RASPUSTE I UKINU SVE STRANKE KOJE SU U BIH BILE ILI JESU NA VLASTI OD 1992, i da se svima onima koji su bili u tim strankama i BILI NA BILO KOJOJ NACELNICKOJ, SAVJETNICKOJ ILI MINISTARSKOJ POZICIJI TRAJNO ZABRANI BAVLJENJE POLITIKOM I RAD ZA BILO KOJU DRZAVNU INSTITUCIJU!
To su: SDA 1 i 2, SDP, HDZ 1 i 2, SDS, SNSD, SBiH, RzB, itd.
Onda mozemo poceti pricati o pocetku progresa.
To su: SDA 1 i 2, SDP, HDZ 1 i 2, SDS, SNSD, SBiH, RzB, itd.
Onda mozemo poceti pricati o pocetku progresa.
- Havatar
#3574 Re: PROTESTI!!!
Znaci isplatila se investicija davanja donacija pravoslavnoj crkviLakat Jebić wrote:skupstina je vec izglasala nepovjerenje lipovaci, al su srbi povukli nacionalni interes. bar tako kazu na dnevniku. to je bilo u decembru.stihija wrote:Koliko je moguće da Skupština USK-a večeras izglasa smjenu vlade?
-
SarajevoBH
#3575 Re: PROTESTI!!!
Već tri dana ne spavam.Neizvjesna nam je budućnost.Braćo molim vas pamet u glavu kao nikad prije!Ko zna šta nam "veliki" rade iznad glave.