Dozer wrote:---
Pa, zar vjernici i danas ne zive u nekoj vrsti straha od boga...? Zar im nije upravo on tako nalozio kroz stotine raznoraznih prijetnji u Kur'anu...?
Koja je onda logika bojati se i vjerovati u njega, i ne znati nista zasigurno, a ne znati 100% i bojati se...? Zar ljudi tada ne bi bili bolji, cinili manje zla, vise pomagali drugima oko sebe, odnosno lomili se da rade sve sto im je knjiga "rekla" da rade kako bi bili sto bolji ljudi?
nije to isti strah
direktan kontakt sa Bogom gdje strah dolazi u ogromnim kolicinima htio nehtio, naspram ovog straha gdje mi sami sebi navucemo i treniramo se da budemo bogobojazni, da treniramo se da se osjeca se strah, jer je to vrlina ko vjernika da osjeca strah, taj pozitivni strah koji ce te ukrotiti od zli poteza u zivotu.
Jeste, Smrle, jeste. Zaboravio je. Tacnije - nije ni "znao" da postoje ti neki drugi ljudi u nekakvim danasnjim Amerikama, Australiji, Grenlandu, itd.. "Mislio" je da su svi ljudi samo arapi, i zato su se knjige "objalvjivale" samo tamo.
Opet - besmisleno je ovo sto si napisao. Jer, ako je treca "objava", ili ti Win upgrade, za sve ljude - onda je totalno nesuvislo reci ovo sto si ti rekao.
da je zaboravio nebi planirao ih testirati na sudnjem danu vec u toku objave Kurana u 7 stoljecu
Pogresno. Vec ti gore napisah - da se oglasio i potvrdio svoje postojanje, ljudi bi sigurno bili bolji i pokorniji. Ne bi morali vjerovati a bog postoji, ali bi nastavili vjerovati i nadati se da ih, ukoliko budu dobri, tamo negdje zaista ceka nagrada.
Ovako, em vjerujete da bog postoji, em vjerujete da postoje nagrade i kazne, a pri tome ne znate i ne poznajet nista od toga.
kad bi se oglasio i pojkavio, prestao bi test automatski i svrha zbog cega sm ostvoreni bi prestala.
A da se poakzao i dokazao, da li bi bilo licemjernih vjernika...?
Dakle, opet dolazimo na ono - bog je sadista. Jer, ako mu je namjera da ljudi budu dobri, onda je to mogao postici gore opisanim nacinima. Ali, ocito mu to nije stvarna namjera, inace ne bi upravljao i dzehennemom i obecavao teske kazne i muke nevjernicima.
Mislim.... smijesno...
zasto tako plitko razmisljas????????????
kada bi se pokazao onda bi njihova priroda bila zamagljena, i nebi pokazali kako bi se osjecali u mometima koje su izlozeni.
jer recimo pojavom BOgga dolazi automaski do silom pokoravanja, nema neces nema nemogu, ima da hoces jer te strah nagoni na to.
to bi znacilo da kad bi profesor testirao studente u toku testa sam uzeo olovku od njih i napisao im rezultat , na taj nacin zamagljeno bi bilo njihovo neznanje kao sto bi bilo zamagljeno vjernikovo licemjerstvo.
tako treba da razmisljas a ne plitko, sve se dubisnki moras analizirati, sta bi bilo kad bi bilo, uvijek moras da se bavis hipotetickim pitanjima, sa onom tehnikom let me turn the table