Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#3551 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

SamoVasGledam wrote:Zašto Bog mrzi nevernike? Ako želi da nas nema i da verujemo u njega valjda bi poslao neki znak koji bi video i osetio ceo svet, koji niko ne bi mogao da negira. Šta ga sprečava? Čekamo ga već hiljadama godina i ništa.
Dajte, nemojte da me zbunjujete. Od kuda samo jedan ON? Šta bi sa ostalim?
Ja mislim da je gore iso kao naš sistem predsjedništva: ima ih troje pa nikako da usklade šta i kako. Inače bi se oni sigurno javili.
Dope_Man

#3552 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:
SamoVasGledam wrote:Zašto Bog mrzi nevernike? Ako želi da nas nema i da verujemo u njega valjda bi poslao neki znak koji bi video i osetio ceo svet, koji niko ne bi mogao da negira. Šta ga sprečava? Čekamo ga već hiljadama godina i ništa.
Ja mislim da je gore iso kao naš sistem predsjedništva: ima ih troje pa nikako da usklade šta i kako. Inače bi se oni sigurno javili.
Otac, Sin i Sveti Duh u predsjednistvu, a Alah ministar zemaljskih poslova.. Ima smisla, zato su cuda rijetka jer valja da birokratija uradi svoje. Uostalom, kako nas Fadil rece: uradili smo mi dosta, samo se ne vidi :D
Dope_Man

#3553 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Da odradimo jutarnju molitvu:

He is everywhere in The Heavens and The Earth.
He makes the stars shine yet He cannot be seen.
He is noble, abundant and fills The Universe.
He can lift you into The Sky and bring you gently down.
He can take any forms.
He can help heal, He can help kill.
He can help create, He can help destroy.
Praise be unto He,
Helium
beni-bu-man

#3554 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:Da odradimo jutarnju molitvu:

He is everywhere in The Heavens and The Earth.
He makes the stars shine yet He cannot be seen.
He is noble, abundant and fills The Universe.
He can lift you into The Sky and bring you gently down.
He can take any forms.
He can help heal, He can help kill.
He can help create, He can help destroy.
Praise be unto He,
Helium
kijafir jedan :-)

no amphetamine just cocaine :-)
beni-bu-man

#3555 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:
aurora313 wrote:
Otac, Sin i Sveti Duh u predsjednistvu, a Alah ministar zemaljskih poslova.. Ima smisla, zato su cuda rijetka jer valja da birokratija uradi svoje. Uostalom, kako nas Fadil rece: uradili smo mi dosta, samo se ne vidi :D
Nemerem se sloziti s tobom to sto stavljas Allaha kao misnistra zemaljskih poslova, ko je nadzor zracnog prostora?????
Dope_Man

#3556 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Po zadnjim informacijama koje sam procitao pala je kocka tako da je Zeus dobio fotelju ministra prostornog uredjenaj za zracni prostor i kopno, Posejdon za vodu, a Had rudnike pod zemljom. E sad za Alaha nisam skroz siguran da li je jos uvijek njegova funkcija iznad ove trojice, Bilo je price da mu je zbog namjestanja ishoda ratova (kazu slao meleke po noci da pomognu strani za koju je navijao), a s ciljem zarade na kladionici, oduzeta ta pozicija i da je sad samo v.d. direktora preduzeca za rasporedjivanje pijeska u pustinjama na arapskom poluotoku.
beni-bu-man

#3557 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:Po zadnjim informacijama koje sam procitao pala je kocka tako da je Zeus dobio fotelju ministra prostornog uredjenaj za zracni prostor i kopno, Posejdon za vodu, a Had rudnike pod zemljom. E sad za Alaha nisam skroz siguran da li je jos uvijek njegova funkcija iznad ove trojice, Bilo je price da mu je zbog namjestanja ishoda ratova (kazu slao meleke po noci da pomognu strani za koju je navijao), a s ciljem zarade na kladionici, oduzeta ta pozicija i da je sad samo v.d. direktora preduzeca za rasporedjivanje pijeska u pustinjama na arapskom poluotoku.
Svi su oni pod Oziris-ovom kontrolom, pa ti vidi
Smrcak15

#3558 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:---
Pa, zar vjernici i danas ne zive u nekoj vrsti straha od boga...? Zar im nije upravo on tako nalozio kroz stotine raznoraznih prijetnji u Kur'anu...?
Koja je onda logika bojati se i vjerovati u njega, i ne znati nista zasigurno, a ne znati 100% i bojati se...? Zar ljudi tada ne bi bili bolji, cinili manje zla, vise pomagali drugima oko sebe, odnosno lomili se da rade sve sto im je knjiga "rekla" da rade kako bi bili sto bolji ljudi?
nije to isti strah

direktan kontakt sa Bogom gdje strah dolazi u ogromnim kolicinima htio nehtio, naspram ovog straha gdje mi sami sebi navucemo i treniramo se da budemo bogobojazni, da treniramo se da se osjeca se strah, jer je to vrlina ko vjernika da osjeca strah, taj pozitivni strah koji ce te ukrotiti od zli poteza u zivotu.

Jeste, Smrle, jeste. Zaboravio je. Tacnije - nije ni "znao" da postoje ti neki drugi ljudi u nekakvim danasnjim Amerikama, Australiji, Grenlandu, itd.. "Mislio" je da su svi ljudi samo arapi, i zato su se knjige "objalvjivale" samo tamo.
Opet - besmisleno je ovo sto si napisao. Jer, ako je treca "objava", ili ti Win upgrade, za sve ljude - onda je totalno nesuvislo reci ovo sto si ti rekao.
da je zaboravio nebi planirao ih testirati na sudnjem danu vec u toku objave Kurana u 7 stoljecu

Pogresno. Vec ti gore napisah - da se oglasio i potvrdio svoje postojanje, ljudi bi sigurno bili bolji i pokorniji. Ne bi morali vjerovati a bog postoji, ali bi nastavili vjerovati i nadati se da ih, ukoliko budu dobri, tamo negdje zaista ceka nagrada.
Ovako, em vjerujete da bog postoji, em vjerujete da postoje nagrade i kazne, a pri tome ne znate i ne poznajet nista od toga.
kad bi se oglasio i pojkavio, prestao bi test automatski i svrha zbog cega sm ostvoreni bi prestala.

A da se poakzao i dokazao, da li bi bilo licemjernih vjernika...?
Dakle, opet dolazimo na ono - bog je sadista. Jer, ako mu je namjera da ljudi budu dobri, onda je to mogao postici gore opisanim nacinima. Ali, ocito mu to nije stvarna namjera, inace ne bi upravljao i dzehennemom i obecavao teske kazne i muke nevjernicima.
Mislim.... smijesno...
zasto tako plitko razmisljas????????????

kada bi se pokazao onda bi njihova priroda bila zamagljena, i nebi pokazali kako bi se osjecali u mometima koje su izlozeni.

jer recimo pojavom BOgga dolazi automaski do silom pokoravanja, nema neces nema nemogu, ima da hoces jer te strah nagoni na to.

to bi znacilo da kad bi profesor testirao studente u toku testa sam uzeo olovku od njih i napisao im rezultat , na taj nacin zamagljeno bi bilo njihovo neznanje kao sto bi bilo zamagljeno vjernikovo licemjerstvo.

tako treba da razmisljas a ne plitko, sve se dubisnki moras analizirati, sta bi bilo kad bi bilo, uvijek moras da se bavis hipotetickim pitanjima, sa onom tehnikom let me turn the table
Smrcak15

#3559 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dakle, opipljivi dokazi, naucno studirani i provjeravani decenijama, nisu nikakav dokaz bilo cega, a istovremeno nesto sto je neko napisao nekada, zasnovano na "diktirao mu neko s neba", i bez i jednog jedinog opipljivog dokaza bilo cega sto u tim knjigama pise - to je susta istina? :roll:

"Pretpostavke na osnovu fosila"? Ozbiljno...?
da pretpostavka na osnovu fosila, jer oni vide slicne neke fosile i na osnovu toga pretpostavljaju da je evolivralo jedno iz drugog.
beni-bu-man

#3560 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Sve je to OK Smrle, ali sto ja i danas dan ne vidim nase avatare :?
Smrcak15

#3561 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:4. Kad bismo htjeli, Mi bismo im s neba jedan znak poslali pred kojim bi oni šije svoje sagnuli.
Pa daj više... mojne me za.......

Šalji taj znak dok još imam nešto u banci kako bih onda novac mogao pokloniti I.Z.
da ti pokaze taj znak nesto sto vise nema sumnje, test prestaje, zavrsava se test automatski, svrha zivota prestaje, ona svrha zbog cega smo stvoreni.

to je isto kao kad bi trazili uglas od profesora, daj vise znak/rezultat neki , kad bi profesor im kaze ako vam pokazem test prestaje, oni se sloze, profesor napise rezultate testa na tabli i to u TOKU TESTA. test automatski prestaje htjeli ne htjeli, jer nema smisla vise testirati ih jer su rezultati vec viljdivi na tabli, oni samo mogu da kopiraju rezultate u test, i gdje je tu onda istinski test da se vidi koliko ko sta zna i nezna.

zato ti nece pokazati taj znak, sam Bog kaze, da ako hoce mogao bi sve ljude uciniti vjerncima ali hoce da nas iskusava

evo pogeldaj

Allah kaze vise nego jasno:

48:5....A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
Smrcak15

#3562 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Sve je to OK Smrle, ali sto ja i danas dan ne vidim nase avatare :?
ma sta nevidis ba???? kakve avatare, o cemu ti to ???
Smrcak15

#3563 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:4. Kad bismo htjeli, Mi bismo im s neba jedan znak poslali pred kojim bi oni šije svoje sagnuli.
Pa daj više... mojne me za.......

Šalji taj znak dok još imam nešto u banci kako bih onda novac mogao pokloniti I.Z.
nije u tom fazon. lijepo kaze: "Kad bismo htjeli..." jasno je da nece da hoce. :-) jer, ipak, kada razmislis... ko ce onda biti za rostilja? a nema smisla bez rostilja... jer postoji i onaj dio: (parafraziram) "kada bi svi postali vjernici on bi ih unistio i stvorio ponovo gresne". dakle neko mora na rostilj...
Alah odgoavara iz Kurana na ove laze:

4:147. Zašto bi vas Allah kažnjavao ako budete zahvaljivali i vjerovali? Allah je blagodaran i sveznajući.

drugim rijecima ti kaze, sta Ja imam koristi da te kaznim ako si kako treba.
jer postoji i onaj dio: (parafraziram) "kada bi svi postali vjernici on bi ih unistio i stvorio ponovo gresne".
ne ne ne, kako ovako naopako iskrivljujes, jasno hadis kaze, ako nebi ljudi grijesili Allah bi stvorio druge ljude koji grijese pa bi mu se oni trazil ioprost a on bi im prastao, jer poenta je da kad se grijesi, da se trazi oprosta pa da ti oprosti jer voli prastanje, a ne da bi te kaznjavao.
Smrcak15

#3564 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

mrzi ohole a ne obicne ljude kojima nije dosla objava niti su bili u mognocsti da vide to sto se trazi od njih, zasto bi Bog mrzio.

BOg mrzi kad ljudi rade zla djela, tako se zasluzuje mrznja od Boga.

Šta ga sprečava? Čekamo ga već hiljadama godina i ništa
objasnio sam u prethodnim poastovima gdje jasno Bog kaze zasto nece.
Smrcak15

#3565 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

derion wrote:
Ma, ne mrzi on samo nevjernike, ateiste i slične, nego sve odreda. Sve ljude na planeti svih vjera, boja i čudi, sve biljke, životinje, šume, kamenje, planine, obale, zvijzede, komete, planete, mjeseci, galaksije... sve ide u njegov vječni mlin entropije i zaborava. Sve što je ikada stvorio.
I sve to radi tiho i strpljivo. I ne pada mu na pamet da to on nama svoje ciljeve i namjere treba nešto kao fol objašnjavati. Ko smo, ba, mi? Što onaj reče na TV-u: "Who is you?". :)
ne lazi na njega jer samo sebi stetis tako a njemu nimalo.

Allah kaze:

60. Na Sudnjem danu vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u džehennemu neće biti boravište oholih?
aurora313

#3566 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:... jasno hadis kaze, ako nebi ljudi grijesili Allah bi stvorio druge ljude koji grijese pa bi mu se oni trazil ioprost a on bi im prastao, jer poenta je da kad se grijesi, da se trazi oprosta pa da ti oprosti jer voli prastanje, a ne da bi te kaznjavao.
Jah logike u pm.... :-)
Ima u tome elemenata ringe ringe raja...
Smrcak15

#3567 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:... jasno hadis kaze, ako nebi ljudi grijesili Allah bi stvorio druge ljude koji grijese pa bi mu se oni trazil ioprost a on bi im prastao, jer poenta je da kad se grijesi, da se trazi oprosta pa da ti oprosti jer voli prastanje, a ne da bi te kaznjavao.
Jah logike u pm.... :-)
ako stvara ljude koji se bezgrijesni, oni su fakticki kao andjeli, tu onda vise nema testa, a hoce da ih stavi na test, pa gdje onda logika da pravi bezgrijesne ljude koje ce staviti na test da vidi hoce li pogrijesiti, e ja pitam tebe gdje je tebi logika tu.

da bi mogli biti na testu , moraju imati slobodnu volju i izbor izmedju dobra i zla, i da imaju strasti i to jos strasti prema zlu, tek onda moze test zapoceti.
Dope_Man

#3568 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Nakon ove gore serije definitivno autoru iste vise nikad necu nista reci. Neko ko je toliko zaglibio u odredjenoj kognitivnoj shemi nikad, ali nikad nece moci razmialjati izvan tog malo referentnog okvira koji je sebi sa usadio.a sam sadrzaj je svakako bolestan, i kad neko tako cvrsto vjeruje onda nema toga sto neko moze reci da dopre dalje od povrsine.
beni-bu-man

#3569 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Sve je to OK Smrle, ali sto ja i danas dan ne vidim nase avatare :?
ma sta nevidis ba???? kakve avatare, o cemu ti to ???
ma ove s desne strane
Smrcak15

#3570 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Nakon ove gore serije definitivno autoru iste vise nikad necu nista reci. Neko ko je toliko zaglibio u odredjenoj kognitivnoj shemi nikad, ali nikad nece moci razmialjati izvan tog malo referentnog okvira koji je sebi sa usadio.a sam sadrzaj je svakako bolestan, i kad neko tako cvrsto vjeruje onda nema toga sto neko moze reci da dopre dalje od povrsine.

i ti se drzis evolucije i ateizma, kao sto je ja drzim islama, eto ja bolestan sa islamom, sta cu ... :-)
irac300

#3571 Re: Ateizam

Post by irac300 »

I dalje ostaje misterija, zašto abrahamski bog (jedini od svih bogova koje su ljudi izmislili) INSISTIRA da se MORA u njego vjerovati? Koji mu je K, je l' se hrani tim vjerovanjem? Šta on ima od toga da neko vjeruje u njega? Zašto je opsjednut da neko njega mora stalno hvaletati, klanjati mu se, uvažavati ga? OK, stvorio sve, pa šta ho'š sada? Je l' te tjer'o neko da stvaraš? To isto oni hvalisavci, dadnu siromahu marku, pa očekuju da im on bude vječno zahvalan, i da se nasmiješi kada opale selfi s njim. Koliko ljudskih prizemnih misli kod ovog abrahamskog boga u p.m.
fatamorgana

#3572 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

irac300 wrote:I dalje ostaje misterija, zašto abrahamski bog (jedini od svih bogova koje su ljudi izmislili) INSISTIRA da se MORA u njego vjerovati? Koji mu je K, je l' se hrani tim vjerovanjem? Šta on ima od toga da neko vjeruje u njega? Zašto je opsjednut da neko njega mora stalno hvaletati, klanjati mu se, uvažavati ga? OK, stvorio sve, pa šta ho'š sada? Je l' te tjer'o neko da stvaraš? To isto oni hvalisavci, dadnu siromahu marku, pa očekuju da im on bude vječno zahvalan, i da se nasmiješi kada opale selfi s njim. Koliko ljudskih prizemnih misli kod ovog abrahamskog boga u p.m.
On ima karakteristike kliničke patološke narcisoidnosti, samoljublje, potreba za bespogovornim obožavanjem, srdžba i osveta ukoliko se neko ne povinuje tom neprikosnovenom monopolu na tron, prijestolje i obožavanje ....

Niko niko kao ja, niko niko kao ja .... i niko .... i nikad ....

E sad, ili je bog bolestan ili je žrtva ljudske narcisističke projekcije.
fatamorgana

#3573 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
nepratis sta pisem, ako otklonimo ogovaranje iz jednog drustva, to ce ciniti drustvo zdravim po tom pitanju, barem nece dolazit problema po tom pitanju ali nikad nisam tvrdio da ce to rijesiti sve probleme ako se izbaci ogovoranje iz drustva, daleko od toga dovoljno je da nesto drugo se radi da truje drustvu, nek je droga , alkohol, kocka, bludnicenje prisutno eto ti problema za drustvo.
Naravno da ne postoji islamska zemlja u kojoj je iskorijenjeno ogovaranje i pričanje iza leđa uprkos jasnoj božijoj uputi, nisi je ni mogao navesti kad ne postoji niti si mogao drugačije odgovoriti nego pokušajem izvrdavanja.

Toliko o poštovanju božjih uputa i zdravim društvima koja su plod tog poštovanja a koja nigdje ne postoje.
Nego smrle, živ bio, de nam još malo o kako ti ono reče zdravom uticaju religije na prirodu i društvo! :kiss:
Hoćel' to smrle? :kiss:
Smrcak15

#3574 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:I dalje ostaje misterija, zašto abrahamski bog (jedini od svih bogova koje su ljudi izmislili) INSISTIRA da se MORA u njego vjerovati? Koji mu je K, je l' se hrani tim vjerovanjem? Šta on ima od toga da neko vjeruje u njega? Zašto je opsjednut da neko njega mora stalno hvaletati, klanjati mu se, uvažavati ga? OK, stvorio sve, pa šta ho'š sada? Je l' te tjer'o neko da stvaraš? To isto oni hvalisavci, dadnu siromahu marku, pa očekuju da im on bude vječno zahvalan, i da se nasmiješi kada opale selfi s njim. Koliko ljudskih prizemnih misli kod ovog abrahamskog boga u p.m.
nije misterija, nerazumijes druze, sve naopako skontate, ali evo objasnit cu

Njemu netreba tvoje vjerovanje, moze on i bez toga, ali trazi od tebe vjerovanje jer ce sa vjerovanjem onda i slijediti njegove upute u zivotu koje su opet u konacnici dobre samo za tebe i drustvo, a njemu to netreba niti ima koristi od tvog obozavanja njega.
Smrcak15

#3575 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Nego smrle, živ bio, de nam još malo o kako ti ono reče zdravom uticaju religije na prirodu i društvo! :kiss:

Hoćel' to smrle? :kiss:
ne interesuje to tebe
Post Reply