Nije tocno, mladi u SLO istrazuju Jugo-prolost ,ali ne sa dozom jugonostalgijemadner wrote:Pa jugonostalgija je najjaca u Sloveniji, i to bas medju mladima.
Samo neko ko pojma nema moze lupiti takvu glupost i onda se jos pravi da ima veze sa vezom. Corava koka vise ubode.
juga 1950.-1990.
- Connaisseur Karlin
#3551 Re: juga 1950.-1990.
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/02/2017 17:01, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#3552 Re: juga 1950.-1990.
pa sto se javljate_BataZiv_0809 wrote:Šište nam jajca za tvoja pisanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3553 Re: juga 1950.-1990.
Sto se ti javljas?
- Connaisseur Karlin
#3554 Re: juga 1950.-1990.
a sto se drugi javljaju na temi_BataZiv_0809 wrote:Sto se ti javljas?
- radiša
#3555 Re: juga 1950.-1990.
moze im se 
- dale cooper
#3556 Re: juga 1950.-1990.
Pa ova tema je više zamišljena kao spomenar jugonostalgije. A kako mi se čini ti iConnaisseur Karlin wrote:a sto se drugi javljaju na temi_BataZiv_0809 wrote:Sto se ti javljas?
nisi baš jugonostalgična, tako da je Batino pitanje validno.
- Connaisseur Karlin
#3557 Re: juga 1950.-1990.
tema je , kako je autor objasni na prvoj stranici "skup uspomena,a koje svako dozivljava na svoj nacin"dale cooper wrote:Pa ova tema je više zamišljena kao spomenar jugonostalgije. A kako mi se čini ti iConnaisseur Karlin wrote:a sto se drugi javljaju na temi_BataZiv_0809 wrote:Sto se ti javljas?
nisi baš jugonostalgična, tako da je Batino pitanje validno.
nigdje ne pise jugonostalgicnih uspomena
- dale cooper
#3558 Re: juga 1950.-1990.
Mislim da se to sa obzirom na sadržaj većine dosadašnjih upisa na temi, kako pokretača tako i ostalihConnaisseur Karlin wrote:
tema je , kako je autor objasni na prvoj stranici "skup uspomena,a koje svako dozivljava na svoj nacin"![]()
nigdje ne pise jugonostalgicnih uspomena![]()
učesnika, podrazumijeva. Osim toga o temi Jugoslovenskog sistema i njegovih dobrih i loših
strana ima mnoštvo upisa na pdf-u istorija.
- spreca
#3559 Re: juga 1950.-1990.
Ma pusti je ba....odkako je u sekti izgleda da se pocela i drogiratidale cooper wrote:Mislim da se to sa obzirom na sadržaj većine dosadašnjih upisa na temi, kako pokretača tako i ostalihConnaisseur Karlin wrote:
tema je , kako je autor objasni na prvoj stranici "skup uspomena,a koje svako dozivljava na svoj nacin"![]()
učesnika, podrazumijeva. Osim toga o temi Jugoslovenskog sistema i njegovih dobrih i loših
-
detroit-mercy
#3560 Re: juga 1950.-1990.
U cemu se ogledaju institucionalne krize u HR npr., izbori svake cetiri godine, mirna tranzicija vlasti. Juga je svoju stabilnost pocivala na jakom vojno policijskom aparatu i nije prezivjela tranziciju vlasti.Ne vidim da Hrvatskoj ili Srbiji ili Sloveniji prijeti ikakav raspad.dale cooper wrote:Da, ali ti si nacionalizam navela kao primarni dokaz "neozbiljnosti" SFRJ. Taj problem je bio i prijeConnaisseur Karlin wrote:
naravno, pa ni Juga nije bila u stanju da presumjeri problem da ga rijesi , zato je nacionalizam i danas prisutan,tj. 120 godina traje,a izgleda da ce trajati znatno duzeda dodam, znaci,Juga je skovana na traljavom nacionalizmu
Jugoslavije ali i poslije nje, odnosno i danas je problem u gotovo svim bivšim državama nastalim
raspadom. Poenta je da je i uprkos problemu nacionalizma Jugoslavija imala funkcionalan i stabilan
sistem sigurno nekih 30-tak godina svog postojanja. Mi u Bosni konkretno takav sistem nemamo
ni nakon 20-tak godina nakon ovog rata. Ali i Hrvatska i Srbija takođe imaju institucionalne krize koje
ih često potresaju.
Srbija se jos ko jebe sa Kosovom ali i bez njega, u principu mirni tranzicioni periodi. Isto je i u SL.
-
detroit-mercy
#3561 Re: juga 1950.-1990.
Jebi gaGojeni H wrote:Znas kuFer.detroit-mercy wrote: Znam sad.
Ova druga je bila ako se ne varam "Ime Ruze". Isto dobra serija.Da nije "Ptice umiru pjevajuci"?
"Ime ruze" ti je ba onaj film sa Son KOnerijem, manastir, ubistvo, sticenik mu sto skinu mrak s ociju s onom nevjestom-grijesnicom ...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#3562 Re: juga 1950.-1990.
hrabra i na stvarnosti neutemeljena tvrdnjaradostan dan wrote:Niti bi se raspala, niti bi zavrsio kao Causesku ili Honeker ili Zivkov, sve jedno...JoseMujica wrote:animals wrote:Sta mislite, da li bi se Jugoslavija raspala, i da je kojim slucajem Tito 1990, imao 50 g..
i da li bi mogao kontrolisati sve te nacionalizme, ili
bi se ipak raspala,i pored njegova prisustva..
jel, ona ti godina se raspala, samo zato sto je prestala potreba za njom..
na stranu nostalgije..
realno...vjerovatno bi završio kao i većina istočnih vladara
moja najveća želja je da smo bogdo imali pameti da se raziđemo kao Česi i Slovaci, al nismo
-
detroit-mercy
#3563 Re: juga 1950.-1990.
I stari je bio svjestan da se nece odrzati, previse antagonizama za tako mal prostor.JoseMujica wrote:hrabra i na stvarnosti neutemeljena tvrdnjaradostan dan wrote:Niti bi se raspala, niti bi zavrsio kao Causesku ili Honeker ili Zivkov, sve jedno...JoseMujica wrote:
realno...vjerovatno bi završio kao i većina istočnih vladara![]()
moja najveća želja je da smo bogdo imali pameti da se raziđemo kao Česi i Slovaci, al nismo
- dale cooper
#3564 Re: juga 1950.-1990.
Ne govorim o tome, govorim o stabilnosti samih vlada. Govorim o hapšenju premijera zemlje, odetroit-mercy wrote:U cemu se ogledaju institucionalne krize u HR npr., izbori svake cetiri godine, mirna tranzicija vlasti. Juga je svoju stabilnost pocivala na jakom vojno policijskom aparatu i nije prezivjela tranziciju vlasti.Ne vidim da Hrvatskoj ili Srbiji ili Sloveniji prijeti ikakav raspad.dale cooper wrote:Da, ali ti si nacionalizam navela kao primarni dokaz "neozbiljnosti" SFRJ. Taj problem je bio i prijeConnaisseur Karlin wrote:
naravno, pa ni Juga nije bila u stanju da presumjeri problem da ga rijesi , zato je nacionalizam i danas prisutan,tj. 120 godina traje,a izgleda da ce trajati znatno duzeda dodam, znaci,Juga je skovana na traljavom nacionalizmu
Jugoslavije ali i poslije nje, odnosno i danas je problem u gotovo svim bivšim državama nastalim
raspadom. Poenta je da je i uprkos problemu nacionalizma Jugoslavija imala funkcionalan i stabilan
sistem sigurno nekih 30-tak godina svog postojanja. Mi u Bosni konkretno takav sistem nemamo
ni nakon 20-tak godina nakon ovog rata. Ali i Hrvatska i Srbija takođe imaju institucionalne krize koje
ih često potresaju.
Srbija se jos ko jebe sa Kosovom ali i bez njega, u principu mirni tranzicioni periodi. Isto je i u SL.
prošlogodišnjem padu još jednog premijera i HDZ-ove vlade, o stalnim korupcijskim skandalima
u zadnjih 15-tak godina. Naravno, ti ćeš reći to ima i u drugim zemljama. Ima, ali ne u ovolikoj mjeri,
jer se sankcioniše na vrijeme i kako treba. O srpskoj političkoj sceni neću ni govoriti jer je lakrdija
kao i ona Ruska. Tu se samo radi o prividu demokratije.
- uglavnomja
#3565 Re: juga 1950.-1990.
detroit-mercy wrote:Jebi gaGojeni H wrote:Znas kuFer.detroit-mercy wrote: Znam sad.
Ova druga je bila ako se ne varam "Ime Ruze". Isto dobra serija.Da nije "Ptice umiru pjevajuci"?
"Ime ruze" ti je ba onaj film sa Son KOnerijem, manastir, ubistvo, sticenik mu sto skinu mrak s ociju s onom nevjestom-grijesnicom ...sve se pomijesalo, information overload
.
misim da je "ptice umiru pjevajuci" o jednom momku, zgodnom (cembrlen?) ali sa nekim stepenom mentalne zaostalosti i nekoj starijoj gospodji, ali i generalno drustvu, plus stari roditelji ga dobili ... nesto bilo ono otuzno ...
-
detroit-mercy
#3566 Re: juga 1950.-1990.
Da ali se zemlja ne raspada zbog hapsenja premijera ili smrti Kolinde (npr. nedo bog da nam vaka prposna riknedale cooper wrote:Ne govorim o tome, govorim o stabilnosti samih vlada. Govorim o hapšenju premijera zemlje, odetroit-mercy wrote:U cemu se ogledaju institucionalne krize u HR npr., izbori svake cetiri godine, mirna tranzicija vlasti. Juga je svoju stabilnost pocivala na jakom vojno policijskom aparatu i nije prezivjela tranziciju vlasti.Ne vidim da Hrvatskoj ili Srbiji ili Sloveniji prijeti ikakav raspad.dale cooper wrote:
Da, ali ti si nacionalizam navela kao primarni dokaz "neozbiljnosti" SFRJ. Taj problem je bio i prije
ih često potresaju.
prošlogodišnjem padu još jednog premijera i HDZ-ove vlade, o stalnim korupcijskim skandalima
u zadnjih 15-tak godina. Naravno, ti ćeš reći to ima i u drugim zemljama. Ima, ali ne u ovolikoj mjeri,
jer se sankcioniše na vrijeme i kako treba. O srpskoj političkoj sceni neću ni govoriti jer je lakrdija
kao i ona Ruska. Tu se samo radi o prividu demokratije.
To su djecije bolesti koje svaka drzava prezivljava, pobogu valjda je pozitivna stvar da premijer nije nedodirljiv nego moze i u prdekani zavrsiti
- Connaisseur Karlin
#3567 Re: juga 1950.-1990.
znaci, o losim sjecanjima se ne smije pisati na temidale cooper wrote:Mislim da se to sa obzirom na sadržaj većine dosadašnjih upisa na temi, kako pokretača tako i ostalihConnaisseur Karlin wrote:
ljudi se sjecaju diskriminacije na religisjkoj osnovi , i meni su to pricali i sad ne smijem o tome pisati na temi
- drndalo
#3568 Re: juga 1950.-1990.
Mozda joj je neko stavio drogu u heroin...?!spreca wrote:Ma pusti je ba....odkako je u sekti izgleda da se pocela i drogiratidale cooper wrote:Mislim da se to sa obzirom na sadržaj većine dosadašnjih upisa na temi, kako pokretača tako i ostalihConnaisseur Karlin wrote:
-
detroit-mercy
#3569 Re: juga 1950.-1990.
uglavnomja wrote:Jebi gadetroit-mercy wrote:Znas kuFer.Gojeni H wrote: Ova druga je bila ako se ne varam "Ime Ruze". Isto dobra serija.Da nije "Ptice umiru pjevajuci"?
"Ime ruze" ti je ba onaj film sa Son KOnerijem, manastir, ubistvo, sticenik mu sto skinu mrak s ociju s onom nevjestom-grijesnicom ...sve se pomijesalo, information overload
.
misim da je "ptice umiru pjevajuci" o jednom momku, zgodnom (cembrlen?) ali sa nekim stepenom mentalne zaostalosti i nekoj starijoj gospodji, ali i generalno drustvu, plus stari roditelji ga dobili ... nesto bilo ono otuzno ...[/quote]
Nije, on kaolicki svecenik, zaljubljuje se u trebu, malo mu fali da sve ostavi i ode sa njom ali kad mu se nasmijesilo unpredjenje u kardinala odjebo ljubav i uzeo pare
- uglavnomja
#3570 Re: juga 1950.-1990.
Nije, on kaolicki svecenik, zaljubljuje se u trebu, malo mu fali da sve ostavi i ode sa njom ali kad mu se nasmijesilo unpredjenje u kardinala odjebo ljubav i uzeo paredetroit-mercy wrote:
misim da je "ptice umiru pjevajuci" o jednom momku, zgodnom (cembrlen?) ali sa nekim stepenom mentalne zaostalosti i nekoj starijoj gospodji, ali i generalno drustvu, plus stari roditelji ga dobili ... nesto bilo ono otuzno ...
sad veze nemam, odoh traziti filmove
- dale cooper
#3571 Re: juga 1950.-1990.
Pa u tome i jeste problem, "meni su to pričali". Ovdje ljudi uglavnom pišu o onom kako su oni ličnoConnaisseur Karlin wrote:znaci, o losim sjecanjima se ne smije pisati na temidale cooper wrote:Mislim da se to sa obzirom na sadržaj većine dosadašnjih upisa na temi, kako pokretača tako i ostalihConnaisseur Karlin wrote:
strana ima mnoštvo upisa na pdf-u istorija.![]()
ljudi se sjecaju diskriminacije na religisjkoj osnovi , i meni su to pricali i sad ne smijem o tome pisati na temi
doživljavali život u to vrijeme, ne kako im je neko pričao da je to doživljavao.
Lični doživljaj i prepričavanje tuđeg su dvije različite stvari. I kao što sam rekao ranije po
samom uvodu teme može se zaključiti da pokretač ne želi da ulazi u teške stvari i da nije
zamislio ovu temu kao ideološko-političko prepucavanje kao što su to one na istoriji.
- uglavnomja
#3572 Re: juga 1950.-1990.
ptice umiru pjevajuci, sadrzaj, glumci, ne znam moze li video
http://mojtv.hr/serije/14715/ptice-umiru-pjevajuci.aspx
u pravu detroit, a i ja, jeste australija i richard chambrlain ... ostalo detroit
hm, da mi je sad naci kako se ozve onaj drugi film sa ogranicenim deckom, isto je australija mislim
http://mojtv.hr/serije/14715/ptice-umiru-pjevajuci.aspx
u pravu detroit, a i ja, jeste australija i richard chambrlain ... ostalo detroit
hm, da mi je sad naci kako se ozve onaj drugi film sa ogranicenim deckom, isto je australija mislim
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- Ommadawn
#3574 Re: juga 1950.-1990.
Jok bona, nego je emisija snimljena negdje tamo 1991 pa bogami cak i 1992.piupiu wrote:Da nije ova?Ommadawn wrote:Neven Andjelic.... Nesto mi zvuci poznato ali nikako se ne mogu sjetiti... Nesto takodjer po pitanju rata. Hajd, nije tema, jebi je.
Nego, da li se iko sjeca da je uoci rata nedjeljom isla neka djecija emisija, cak su imali i reportazu o Djecijoj Ambasadi u Medjasima, ambasador je bio onaj mali violinista Stefan Milenkovic. Spica emisije je pocinjala sa nekim gitarskim solom kojeg sviram i danas dan, znam da je u sklopu emisije isla neka skola roka i da je frajer koji je ucio gitaru pitao instruktora da ga nauci solo sa te emisije - navodno je on i svirao taj solo. I ja kod kuce uzeo rastimanu akusticnu gitaru "Maestral" i pokusavam ko sivonja ali ne ide. Kasnije kad sam potkovao znanje i nabavio pravu gitaru - kurcio se pred trebama sa upravo tim solom.
Emitovala TVSA, dakle uoci rata, nedjeljom popodne, trajala je mozda sat i po, dva... Neko? Nije valjda da sam sanjao?
- dale cooper
#3575 Re: juga 1950.-1990.
Pa ne raspada se, ali i ne funkcioniše kako treba, ako ćemo realno. Još su miljama daleko od većinedetroit-mercy wrote: Da ali se zemlja ne raspada zbog hapsenja premijera ili smrti Kolinde (npr. nedo bog da nam vaka prposna rikne).
To su djecije bolesti koje svaka drzava prezivljava, pobogu valjda je pozitivna stvar da premijer nije nedodirljiv nego moze i u prdekani zavrsiti
zemalja zapadne Evrope. Nije brate ni normalno da svaki put kada sastavljaju vladu se otkriju po
3-4 ministra sumnjive prošlosti. Ili su ustaški simpatizeri, ili imaju korupcijske repove za sobom
ili su plagirali svoje akademske radove.