Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shlauf

#3551 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Nakon dugog natezanja i prijetnje da ću doći u Foču po lovu poslali mi 2 tone, dužni su mi još dvije tone

Image

prva alternativa plinski bojler :
Image

druga alternativa koja je i najskuplja, termoblokovi od 12 i 24 KW:
Image
turbofolk

#3552 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

U augustu kupio tri palete po 300 KM. Do sad potrošio nešto manje od 1,5 tonu. Inače na paleti je 1080 kg. Danas kupio još dvije palete po cijeni od 350 KM po paleti. Jučer naručio bez ikakvog avansa, danas mi dovukli. Dakle ima ga i vjerovatno će biti i jeftiniji, ali ja sam se konkretno bojao da će opet zazimiti, pa ga neće bit, pa će opet poskupit, pa hajdi reko dovuci dok ne pada :D Kontam da sam se za ovu zimu obezbjedio jer sam prošle sezone potrošio cca 5,0 tona.
Inače imam Centrometalovu etažnu peć od 25 KW na koju je ugrađen pelet gorionik i kompletna automatika od kombinovanog Toplingovog kotla. Dakle alternativu imam. Uvijek se mogu vratiti na briket i drva, al evo.. ovaj put sam im halalio 350 KM za paletu, na proljeće ću bit pametniji :D
CooK

#3553 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Onaj iznad se izgleda toliko boji hladnoce da ga ni apokalipsa ne moze sprijeciti da ima grijanje. :D Cestitke na sistemu, lijepo za vidjeti.
betametazon

#3554 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Ja da imam instaliranu toliku alternativu ne bi me pelet vidio ove godine...jbt 3 tone 1170 KM...a ne znam hoce li moc biti citavu zimu. Struje bi me manje izaslo :roll:
shlauf

#3555 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Sve je počelo sa plinskim grijanje a u jesen priča kako nije potpisan sporazum sa rusima oko isporuke. Tada bila ova alternativa pa i nju uradio. Jedan mjsec koristio i došao mi račun 770,00 KM i odmah otišao i kupio kotao od 35 KW. Grije se oko 300 m2.
betametazon

#3556 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

U jbt, cega ti je doslo 770 KM, struje ili plina? :shock:

Kod mene je manja kuca, ukupno oko 120 m2 se grije na dvije etaze...pa sam mislio da bih konvektorima jeftinije prosao nego sa ovim peletom :roll:
shlauf

#3557 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

betametazon wrote:U jbt, cega ti je doslo 770 KM, struje ili plina? :shock:

Kod mene je manja kuca, ukupno oko 120 m2 se grije na dvije etaze...pa sam mislio da bih konvektorima jeftinije prosao nego sa ovim peletom :roll:

struje
rovac13

#3558 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Koliki je racun struje kad se grijes na pelet ?

Puno to nesto 300 m2.
Da nisu apartmani u pitanju :D
shlauf

#3559 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Privatna kuća na 3 etaže a struje mi ukupno dodje do 150,oo KM, 3 el. bojlera, frižideri, sušilice, pegle, mašine za sudje.....
CooK

#3560 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Koliko KM mjesecno te dodje grijanje tih 300 m2 plinom?
rovac13

#3561 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Nije ni strasno kako je zazvucalo na prvu :D
Ako odbijes potrosnju ostalih uredjaja ispadne da svaka etaza od 100 m2 trosi oko 200KM mjesecno.

Moji su u 90 m2 trosili peleta od jednu vrecu dnevno do nesto preko dvije vrece dnevno,zavisi koliko je hladno.
Po ovim cijenama peleta to je od 200 do 400 KM mjesecno,zavisno od hladnoce.
Ti vjerovatno imas bolju izolaciju nego oni.
diff

#3562 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by diff »

shlauf wrote:Nakon dugog natezanja i prijetnje da ću doći u Foču po lovu poslali mi 2 tone, dužni su mi još dvije tone

Image

prva alternativa plinski bojler :
Image

druga alternativa koja je i najskuplja, termoblokovi od 12 i 24 KW:
Image
Ti si opremljen k'o NATO, za tebe nema zime.
Svaka čast.
rovac13

#3563 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Radi li nesto od toga u slucaju da nestane struje,sto je sasvim normalna pojava u ovoj zemlji,pogotovo u slucaju kakvih vremenskih nepogoda.

Ili treba razmisljat i o cetvrtoj opciji :D
shlauf

#3564 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

rovac13 wrote:Radi li nesto od toga u slucaju da nestane struje,sto je sasvim normalna pojava u ovoj zemlji,pogotovo u slucaju kakvih vremenskih nepogoda.

Ne zajebaji, sad bih trebao i agregat da nabavim a tek se privikao da imam vode 24 sata a opet sa strahom pridjem umivaoniku i kontam da ce biti fula :D
Maraschino

#3565 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

shlauf wrote:
rovac13 wrote:Radi li nesto od toga u slucaju da nestane struje,sto je sasvim normalna pojava u ovoj zemlji,pogotovo u slucaju kakvih vremenskih nepogoda.

Ne zajebaji, sad bih trebao i agregat da nabavim a tek se privikao da imam vode 24 sata a opet sa strahom pridjem umivaoniku i kontam da ce biti fula :D
Sad si me razocarao. :oops:
Tolike pare spiskao u izvore grijanja a puno ti par stoja za agregat. Ne mislim da se s'njim grijes ali bar pumpu da pokrece i grijac da odrzava kada nema struje.
U slucaju nestanka struje, sve ti ovo otpada bez obzira na tvoje dobre namjere da imas rezervne izvore. Smao par sati bez struje(sto je moguce kada vidis ove orkane) vidio bi da je jedan agregat od 1,5-4,0 KW pozeljan pa sta kosta da kosta. :D
betametazon

#3566 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Ja mislim da je ipak mala vjerovatnoca da rusi zavrnu plin, mislim da ipak niko ne bi dopustio da toliki broj ljudi ostane odjednom bez grijanja...neozbiljno bi bilo i previse neodgovorno, vjerovatno bi drzava ipak intervenisala..
kazo

#3567 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

BarbaDue wrote: Image
U stvari ovo i nije lug, kada ga uzmem među prste ima istu strukturu kao pijesak. Totalno razočarenje.
Ista situacija, svako dva dana cistim komplet, a svaki dan moram istresati pepeljaru kako nebi doslo do zagusenja.
shlauf

#3568 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Maraschino wrote:
shlauf wrote:

Sad si me razocarao. :oops:
Tolike pare spiskao u izvore grijanja a puno ti par stoja za agregat. Ne mislim da se s'njim grijes ali bar pumpu da pokrece i grijac da odrzava kada nema struje.
U slucaju nestanka struje, sve ti ovo otpada bez obzira na tvoje dobre namjere da imas rezervne izvore. Smao par sati bez struje(sto je moguce kada vidis ove orkane) vidio bi da je jedan agregat od 1,5-4,0 KW pozeljan pa sta kosta da kosta. :D
Biće i agregat za "nedaj Bože"
Maraschino

#3569 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

shlauf wrote: Biće i agregat za "nedaj Bože"
:thumbup:
mirzasut

#3570 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Zadnjih dana primjećujem da se cijena peleta na piku "zalijepila " na 350 KM. Mnogo ponuda sa tom cijenom, a nešto ih je ostalo u gornjoj zoni sa cijenama oko 380-400 KM. Niže ponude od 350 su navlakuše, ima neka caka... jedan napisao sitnim slovima da je to bez PDV-a :izet: .
Na moje upite koji su poslati nekad davno, dolaze ponude na PP... poslali i kažu ima odmah, uz izvinjenje za kašnjenje odgovora, cijena opet nešto oko 330 KM... al je garantovano bez kore!!! :lol: :lol:
CooK

#3571 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Ma ima ga sada po 350KM koliko hoces a ja jadan u Septembru cekao kamion pred Bingom da ugrabim po 400KM sa prevozom i jedva dobio 4 tone ali eto, ko je mogao znati da ce biti u decembru jeftiniji nego u septembru.
saimidin

#3572 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

vec sam pisao da se u aprilu-maju, moze naci po 250, mozda i nize,

onda svi dignu frku da se ne moze naci, i tako svake godine.

ma ja ga nebi platio vise od 260, i lozio bi drva,

ljudi ne kontaju da će cijena rasti sve dok se pristaje platiti po tim cijenama 300-400.

cim prodaja stane i cijena pada, zato nemojte kupovati po 300.

ako zima bude slabija, bit ce jeftin i u februaru.

:run:
isx

#3573 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Vidim nije više kriza za pelet. U pola zime cijene 300KM. :D
Haris.ba

#3574 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Haris.ba »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na šta agregat? Na naftu? Šta ako se zarati pa nebude nafte?

Nego, šalim se. Meni se raja smije kad sam kupio metalni kanister za nagru, i to koja je bila u Sarajevu tokom rata.

Mislio sam da ćemo poslije rata svaka kuća biti opremljena ko Civilna zaštita (ona prijeratna).

P.S.
Pored Tuzle i hidroelektrana na Neretvi - ne trebamo se sekirati za struju.
shlauf

#3575 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Haris.ba wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na šta agregat? Na naftu? Šta ako se zarati pa nebude nafte?

Nego, šalim se. Meni se raja smije kad sam kupio metalni kanister za nagru, i to koja je bila u Sarajevu tokom rata.

Mislio sam da ćemo poslije rata svaka kuća biti opremljena ko Civilna zaštita (ona prijeratna).

P.S.
Pored Tuzle i hidroelektrana na Neretvi - ne trebamo se sekirati za struju.
Ovi iz EP što najavljuju poskupljene električne energije za domaćinstva već početkom sljedeće godine? Neka smanje broj uposlenih i plate i biće u plusu sa poslovanjem.
Post Reply