Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

clio_dci120

#35476 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ja_Ja wrote:
clio_dci120 wrote:Ali sad fakat , ne gledajući iz ugla bilo koje stranke, Fudo za pune tri godine svog mandata nije napravio ni jedan kapitalni projekat, bas ni jedan. Kada se to javno kaze, krenu izvlakuse nisam ja kriv. Jest on i samo on. Ovo je sramota velika, nema jedne stvari za koju se moze reci da je realizovana. Da ne govorim o njegovim nesipunjenim obecanjima...
Ne pripadam niti jednoj stranci, prosle izbore glas otisao Nasoj Stranci i Eldinu (sa zaljenjem), slijedece izbore ce najvjerovatnije samo Nasoj Stranci i mozda Platformi...ce mo da vidimo. No ono sto moram da primjetim jeste koliko se atmosfera u gradu iskvarila i kakve sve ogavne stvari bljuju jedni protiv drugih. Mozda je to djelimicno i zato sto do ovih izbora nije bilo upotrebe socijalnih medija na ovom nivou ali ovo zaglupljivanje masa, omalozavanje, i sve sto ide uz to su za povratiti. Mi smo na forumu ovdje diskutovali o mnogim stvarima vezanim za politiku i znalo se zakuhati pravo, ali nikada nije bilo gadosti kakve danas gledam po fb. S tim recenim, bilo je sasvim jasno od pocetka da Fudo nema metodoloskog pristupa upravljanju vec se vodio i izbore dobio na cistom populizmu i cinjenici da je narodu trebala alternativa ali koja nije daleko od SDA, pa su dobili njega. I danas sam kao i tada ubjedjen da Zenici trebaju (i da ih u Zenici i ima) ljudi koji ce napraviti realan plan rada u okvirima dostupnih budjetskih sredstava i metodoloski pristupiti rijesavanju problema. Samo je pitanje da li ce se narod osvjestiti dovoljno i doci do razuma.

Danas smo podjednako daleko od rijesavanja gotovo svih ako ne i svih onih pitanja za koje je tvrdio da ce rijesiti kao i tokom njegove kampanje. Sto znaci da smo manje vise samo izgubili 3 godine i nista vise. Putevi su losi, i ovo sto se radi, radi se preko klinca i veoma lose. O drugim stavrima da i ne govorimo.
Sve je na mjestu sto si napisao, fino si to sve sazeo. I ja sam prosle lokalne izbore dao glas SC-u i Vracetu, kao zadnja budala.
S tim, velike nade ulazem u NS, ali realno ovaj metodološki pristup koji spominjes u Zenici njihovi kadrovi nemaju i nemaju "jake' ljude kao u Sarajevu. Ja Sanju Renic ne vidim kao nekog nosioca promjena, cak daleko od toga je (iako je znam licno, a i njenog muza koji je bas gradski covjek, sa zadovoljstvom se ispricam sa njim kada ga sretnem). A i na prvu, Vrace je 2016. nudio taj metodološki pristup, pa nam govno dao na kraju. Nazalost, ja ne vidim alternative u Zenici, barem na ovim lokalnim izborima sto nam predstoje.
Sto se tiče Fude, nema sta novo ponuditi, nista nije ispunio od obecanog, a koliko ce mu populizam prolaziti, to cemo vidjeti, jer vise ni Saliven ne funkcioniše kao nekada dok nije bilo Carsije ( i jedni i drugi su isti društveni odron), plus po raji se masovno prica o uhljebljavabju kadrova, od brace Subasic, Zubana, Kene i ostalih trabanata koji stoje iza profila Salyven.
Ocekujem jos prljaviju kampanju, ako se na vrijeme prije izbora ne rastale i podjele plijen jos u fazi vrebanja.
clio_dci120

#35477 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ono sto me pozitivno iznenadilo, jeste koliko se sada i ovaj forum prati, pogotovo za politicka desavanja. Nedavno sjedim u društvu i bas raspravljaju o Cliju, Causalsu, smartu i kamenu, pa i ostaloj kompaniji i diskutuju o nasim politickim gledistima i stvarima koje ovdje iznosimo. Znaci da ljudi vise toliko ne vjeruju fejsbuku, barem ova "ozbiljnija" skupina. Onako se smjeskam, mada su me vec dva jarana i provalila, skontali su da stojim iza ovoga nicka.
Freamon Lester

#35478 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Throttle wrote:Putevi su dobri tamo gdje ce ljudi Fudu zaokruzit
Napravi put u 10-15 sela i eto par hiljada glasova
I po cemu se on tu razlikuje od prethodnih struktura SDA?
kamberovica polje

#35479 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Bez obzira što Fudo nema neke rezultate iza sebe, mislim da će pomest ove izbore. Dobar dio sela je dobio na svoju stranu jer igra po udžbeniku svoje bivše stranke.
Mislim da će uskoro morati izbaciti najavu nečeh kapitalnog kako bi rezultat izbora bio izvjesniji.
ZSF je po meni njegov najuspješniji projekt, ovo ostalo je srednja žalost.
Što je najžalosnije, opet je miljama ispred SDA i njenih kadrova.
clio_dci120

#35480 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Brzo se zaboravlja sta je Huso uradio...GGM, soping, arena, sredjivanje Titove, pijaca, dalje razvijanje vodovoda, Ekran. Ne volim ni ja SDA, ali to jeste Huso hurao, svi kadrovi SDA prije njega su bili nesposobni i ublehasi, ali Huso je sa tom garinturom vijeca implementirao sve navedene stvari ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35481 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

To su 3 mandata sa punom podrskom u vijecu, te vertikalom od kantona preko Federacije do drzave.
kamberovica polje

#35482 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

clio_dci120 wrote:Brzo se zaboravlja sta je Huso uradio...GGM, soping, arena, sredjivanje Titove, pijaca, dalje razvijanje vodovoda, Ekran. Ne volim ni ja SDA, ali to jeste Huso hurao, svi kadrovi SDA prije njega su bili nesposobni i ublehasi, ali Huso je sa tom garinturom vijeca implementirao sve navedene stvari ...
Zaboravlja se i da je gurao suludu ideju plinske elektrane KTG sa čovjekom simaptičnog imena Brankom Montenegrom.
Čopori pasa lutalica su vladali gradom u Husino doba, a da on nije kurcem mrdnuo. Očito mu nije smetalo, jebiga Obrenovci su malo dalje pa nije mogao vidjeti.
U tom je periodu preko Čelika oprano bog zna koliko para i da je klub time zakucan za dno s kojeg se ni dan danas nije digao. I dalje su svi računi blokirani.
Zaboravlja se da je budžet GGM-a dobrano premašen, a druga faza još nije ni počela.
Veliki dio Husinog mandata nije bilo proslava Nove Godine, a o festivalima da ne pričam.
Lokacija za arenu, hotel i shopping dana je eminentnom biznismenu bananku banani. Što je ludost za sebe.
Huso je bio još jedan u nizu SDA ublehaša, samo sa daleko jačim budžetom i podrškom svih nivoa vlasti.
Mustang1

#35483 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

kamen spoticanja wrote:
Mustang1 wrote:De nek Mittal pojaca zagadjenje i smrad da prigusi malo smrad onog cvijeca :D
sta ono ba smrdi onako
suze teku
Jesi vidio, u jednom trenutku naidje kamion zadimi, tacno je osvjezenje bilo. Za sljedecu godinu nadam se da ce plasticno cvijece nabaviti :D
kamen spoticanja

#35484 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Mustang1 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Mustang1 wrote:De nek Mittal pojaca zagadjenje i smrad da prigusi malo smrad onog cvijeca :D
sta ono ba smrdi onako
suze teku
Jesi vidio, u jednom trenutku naidje kamion zadimi, tacno je osvjezenje bilo. Za sljedecu godinu nadam se da ce plasticno cvijece nabaviti :D
vjerovatno je gnojivo iz saksija
al vonja nije realno
muhafuca

#35485 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

clio_dci120 wrote:Brzo se zaboravlja sta je Huso uradio...GGM, soping, arena, sredjivanje Titove, pijaca, dalje razvijanje vodovoda, Ekran. Ne volim ni ja SDA, ali to jeste Huso hurao, svi kadrovi SDA prije njega su bili nesposobni i ublehasi, ali Huso je sa tom garinturom vijeca implementirao sve navedene stvari ...
Huso je beton bio (relativno govoreci po BiH mjerilima)

al se isto tako zaboravlja da su Husu najvise sputavali i blokirali njegovi iz SDA a ne neko drugi.

Znaci i on se za sve morao boriti protiv SDA kao i bilo ko drugi. Centrali u SA ne odgovara da pare ostaju u Zenici i da se Zenica

kao najveci grad u blizini Sarajeva razvija u bilo kom pogledu.
Casual's

#35486 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Husi jedino zamjeram što je dozvolio Hamki i ostaloj ekipi da uništi Čelik, ali mnogi kažu da je to i presudilo u njegovoj borbi sa rakom.
Za ostale stvare mu skidam kapu. Nije mu bila potrebna PR služba da dokazuje kako je kao nešto uradio.

Mislim da će nam naredni izbori ponuditi gore nego prethodni. Naša Stranka se sjebala sa Sanjom i njenom "uhljeb" politikom, a bili su na dobrom putu. SDP sa Babajićem i Mladenom je popušila zbog lizanja Fude. DF, popušio. SDA će dati ili nekog debila kao što je bio prethodnik, ili nekog zelenog starohana tipa Hamko. KF, mislim da ce na kraju i odustati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35487 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce mu PR sluzba kad je Facebook bio tek osnovan u vrijeme njegovog prvog mandata :lol:

Imao je Huso i dobrih i losih strana kao i svako. Praviti od njega kult licnosti je kontraproduktivno cak i za njegovu stranku koja je pokusala izbornu kampanju graditi na njegovom nasljedju.
smartXL

#35488 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Sve mu se može progutati ali KTG nikako. Kad smo imali super priliku dovesti toplotu iz Kaknja, on se svim silama opirao i gurao KTG, čak i kad je skonto da je načuturen po tom pitanju. Danas imamo situaciju da opet ovisimo o Mittalu, jer je sad projekat dovođenja toplote iz Klanja daleko skuplji, a moglo se raditi uporedo sa izgradnjom A1.
Throttle

#35489 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Freamon Lester wrote:
Throttle wrote:Putevi su dobri tamo gdje ce ljudi Fudu zaokruzit
Napravi put u 10-15 sela i eto par hiljada glasova
I po cemu se on tu razlikuje od prethodnih struktura SDA?
Pa on je bar napravio puteve koje su im iz SDA godinama obecavali :lol:
moet-perignon

#35490 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

_BataZiv_0809 wrote:Sta ce mu PR sluzba kad je Facebook bio tek osnovan u vrijeme njegovog prvog mandata :lol:

Imao je Huso i dobrih i losih strana kao i svako. Praviti od njega kult licnosti je kontraproduktivno cak i za njegovu stranku koja je pokusala izbornu kampanju graditi na njegovom nasljedju.

bravo, Bata.
totalno je iritantno sto od biviseg gradonacelnika prave kult licnosti. imao je dobrih i losih strana, ali po meni vise traljavih i losih.
a narod k'o narod, samo bi nekoga da uzvisuje.

Fudo takodjer ne radi u velikim razmjerama. gotovo da ide na foru sa cvijecem dok nad saksijama ili djecjim igralistima lebde oblaci prasine kaki boje.
isto je i sa Summer festom, koji je odlicna stvar. no osobno me sramota kad onaj gelipter odvrne ventile i ispusta odvratne gasove i kaki i crnu boju dima sve zajedno.
nikome nije neprijatno kad vam neko dodje u goste i to se desi?

oni gnjavezi od Salivenog idu na populizam (osjeti se da ih je vise, jer jedan od njih je stoposto luda osoba, potpuno neuracunljiva dok su ostali umjereniji) i tuzno je kad stalno hvale Fudu kako ide na neka sjela i divani sa raznoraznim likovima na travi, ili za mezom u garazi necije bez fasade kuce u Arnautima.

treba malo i da evoluira, da ide na megdan i sa obrazovanim ljudima. neka stvara kontakte sa akademskim miljeom, pa da bude na vise strana,
jer ovako imam dojam da jedino moze za ljudima poput onog hominida Dogloda.

neka se Fudo malo spajta i sa ljudima koji imaju ozbiljne skole, ozbiljna obrazovanja i konkretno stvaraju. neka komunicira i sa njima,
pa mozda dobije ideju i za korisne stvari. osim toga postoje i ti ljudi, koji ne nose beretke i ne sjede na travi ili u garazi punom meze docekuju muske goste iz Uprave ili one stranke kako joj bjese ime?
clio_dci120

#35491 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Eh moj Moet, na prvi pogled slozit cu se sa tobom, Dofu samo gura ove nepismene seljacine i propale studente, menadzere vulkanizere i ljude upitne proslosti i poslova.
A u drugu ruku, evo da one na Univerzitet u Zenici, docekala bi ga masa kadrova SDa, isluzenih i uhljebljenih "magistara" i "doktora".Pa evo, da ode na Pravni fakultet, da ponudi da se od kadrova Prf-a sastavi neki pravni savjet grada, tamo bi ga docekala mlade, prilicno nacionalisticki nastrojene snage SDA, Dedic i Huseinspahic. Kadrovi koji se na Prf-u bave politikom i likom i djelom Alije. Dva covjeka ucena, Meskic i Alaudin, ostalo sve protjeralo ili se maknulo u stranu i suti, sto osudujem. Imas slucaj Dautbegovica, vrhunskog advokata, strucnjaka iz prakse, kojeg je politika otjerala, covjek samo jos vise uspio u zivotu, a samo su studenti Prf-a izgubili.
Gdje sad da u Zenici na Univerzitetu nadje kadar koji bi htio sa njim suradjivati i prije svega koji bi bio kompetentan?
skoronikako

#35492 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Mi neki dan o filterima, tj. kako baš i ne može da se filter uključi/isključi, a onda Moet opet fino kroz svoj post pokušava isto provući.

Osoba može biti ili glupa pa ne može razumjeti šta se piše ili zlonamjerna pa gura svoju ideju iako je istina drugačija.
channel10

#35493 Re: Zeničani

Post by channel10 »

skoronikako wrote:Mi neki dan o filterima, tj. kako baš i ne može da se filter uključi/isključi, a onda Moet opet fino kroz svoj post pokušava isto provući.

Osoba može biti ili glupa pa ne može razumjeti šta se piše ili zlonamjerna pa gura svoju ideju iako je istina drugačija.
Zasto ne moze filter ici na on/off?

Odakle onda zagadjenje, kad tvrde da je skoro sve pokriveno filterima? Da li su pravi filteri postavljeni? Da li sve filtriraju i samo nesto?

Malo se svi prave grbavi, a narod oboli? Od cega jbt? Sigurno genetika...

Odakle vece zagadjenje u dane vikenda, kad inspekcije ne rade? Odakle onaj silni smrad u toku noci i jutra, a u danu se koliko toliko smanji? Odakle ona masna prasina po autima koja osvane pocesto ujutro i samo ujutro? Sta to oni u toku noci ispustaju, bas kad narod spava? Kako prodje kroz te "filtere"?
kamen spoticanja

#35494 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

kucna lozista :D
moet-perignon

#35495 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

skoronikako wrote:Mi neki dan o filterima, tj. kako baš i ne može da se filter uključi/isključi, a onda Moet opet fino kroz svoj post pokušava isto provući.

skoronikako, uopste nisi ostavio utisak o onim tvojim toboze elaboratima o filterima i njihovom upotrebom, a sve sa namjerom da zastitis ArcelorMittal i one gnjide. jasan je bio tvoj napor, i kakav si oportunista. onaj napor da objasnis svekolikom puku kako je Mittal vazan i kako ipak ima pristupe koje, eto, niko ne kapira, a da su ekoloski. ne bi me iznenadilo da si autor cuvene mantre: kucna lozista.

shvatas li ti, covjece, svijet obolijeva? i da im DNK mutira od tvog gazde?
kapiras li ti taj mehanizam?

ne, uopste me ne zanima kako funkcionira tvoj gazda i njegov osudjeni brat, i sva ta klika. zanima me kako da se makne to smece iz ovog grada, right!?

i clio te pitao: kako to da vikendima zaudara grad? i kako to bas oko 10:00 ujutro pa do 18:00 bude gotovo kao da i nije tako strasno, a strasno je i tada?

ti si zlonamjeran kad si spreman da stanes u odbranu tvojeg gazde koji te, garant, nagradjuje sa osam stoja. covjek mora biti jadan, kada stoji iza takvih ljudi. eto. ti i ja smo zavrsili.
smartXL

#35496 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Opet se ponavlja priča. Pa u Sarajevu umiru od kancera a nemaju Mittal, hercegovci isto...
Mi sami ne vodimo računa, a hoćemo druge da tjeramo. Eto svježeg primjera od neki dan, animalni otpad za Kurban bajram...
Da Mittal treba natjerati na poštivanje propisa, treba, ali da se ljudi trebaju osvijestiti, to još više.
Kad vidim kako smeće uredno odlože pored kante, teško ubacit gdje treba...
skoronikako

#35497 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

@Moet vidi ti lažeš. Ja ne. Laž nije način da natjeraš nekog da nešto uradi. I dok je tako ja nemam namjeru da sa tobom uopšte raspravljam jer si lažov.

Moet zvani mutacija DNK. Zato u Zenici ljudi imaju krila.

@Clio Ja nisam stručnjak za filtere nit imam veze sa tim, samo znam da nije to baš prekidač koji pališ i gasiš kako želiš. A na zrak utiče milion stvari. Realno, pozicija Mittala je užasna. Recimo kad već spominjete Mittale po Evropi treba spomenuti tipa da je jedan Duisburg na ravnici koja se proteže kilometrima. I valjda je logično da pritisak ima uticaj na to da se zadrže određene količine koje su neminovne u CRNOJ METALURGIJI.

Otkud emisije? Pa ovako, Čeličana nije završena, Aglomeracija ima drugi dimnjak na kojem se radi, još uvijek radi stara Energetika i ima Koksara. Osim Koksare, na ostalim pogonima se rade projekti zaštite okoliša i smanjenja emisija.
Mustang1

#35498 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Posto ste ovo par dana bili u tom fazonu, hodza iz Seoca je dobio posao u Ensar dzamiji. Majko moja koji lopovluk. Bilo je boljih kandidata puno. Onaj iz BL je bio vrh. Ovaj je neki seljacina parekselans :D
moet-perignon

#35499 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

skoronikako wrote:@Moet vidi ti lažeš. Ja ne. Laž nije način da natjeraš nekog da nešto uradi. I dok je tako ja nemam namjeru da sa tobom uopšte raspravljam jer si lažov.

Moet zvani mutacija DNK. Zato u Zenici ljudi imaju krila.

na osnovu kojih elemenata zakljucujes da lazem?
imam utisak da si neko Mittal piskaralo i dodvoravas se sefu, pa pises elaborate o tome kako ljudi, eto, oblijevaju od salama i sudzuke, i tovljene kokosi, a da za uzrok mutaciji DNA uopste Mittal nema veze sa tim jer ljudi u Zenici JOS nemaju krila i glave mutanta.

glupi ljudi i mala djeca uzrasta do 12 godina imaju sliku da mutacijom DNA nastaje X-man, mutant ili Terminator, a onda od 12 godine spoznaju da DNA mutacije i onkogeni da kauzalno djeluju na pojavu karcinoma i drugih zlocudnih tumora.
pa sada, za razliku od djece starije od 12 godina, glupi ljudi nastavljaju vjerovati da nema mutacije DNA ako se ljudsko bice ne pretvori u himeru
clio_dci120

#35500 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

U Sarajevu obolijevaju zbog granatiranja zgrada raketama koje su bile radioaktivne. Zgrada preko puta moje jos uvijek ima rupe od gelera.
Rakete sa uranijom, kojima se 4 godine sijano Sarajevo .
Ipak, je li to znaci da i mi u Zenici trebamo da pustimo da i nas zagađuju?
I prilično je bezobrazno izjednačavati zagadjenje Mitala i bacanje kurbana, ili govoriti da ljudi oboljevaju o sudjuke i salame!
Ili sinoc na fb vijecnik Basic iz Mitala pise da je gora zagadjena dusa od Mitala, hoce reci da su pokvareni oni koji kritikuju Mital! Eto kako meni momentu zivce izvuce, da bi sutra dao glas Fudi iz inata. Ja da sam sef SDA odmah bi ga zbog tog statusa izbacio iz stranke. Kako samo perfidan i pokvaren status stavi ...
Post Reply