Eto vidis, cak i ti sa sobom se ne mozes dogovoriti jesu li agresori ili teroristi...udarati po terminima svijetu samo jos vise stvara komfuziju.pemanapemani wrote:Inzistiraš, oni neće, ali ni ti nećeš da sjedaš za stol sa teroristima, jer nije u pitanju građanski rat, nego otvorena agresija.General War wrote: Jedno je da insistiras, drugo je da to i uspije...insistira se i danas pa evo dokle smo dosli...sta vam je ba?
SDA-All about
- General War
#35476 Re: SDA-All about
-
pemanapemani
#35477 Re: SDA-All about
Karadžić, Boban i zločinačke falange koje su vodili - teroristi.General War wrote:Eto vidis, cak i ti sa sobom se ne mozes dogovoriti jesu li agresori ili teroristi...udarati po terminima svijetu samo jos vise stvara komfuziju.pemanapemani wrote:Inzistiraš, oni neće, ali ni ti nećeš da sjedaš za stol sa teroristima, jer nije u pitanju građanski rat, nego otvorena agresija.General War wrote: Jedno je da insistiras, drugo je da to i uspije...insistira se i danas pa evo dokle smo dosli...sta vam je ba?
Beograd i Zagreb, odnosno, tadašnje vlasti - agresori.
Vojske Srbije i Hrvatske uz pomoć teorista vršile agresiju na međunarodno priznatu državu RBiH.
Ne znam šta od termina nije jasno?
-
pemanapemani
#35478 Re: SDA-All about
Pa ko to tvrdi?Fudo387 wrote:Ma jok, oni Oveni su bilo skroz posteni likovi, Alija je na svoju ruku sjeo za pregovaracki stol a oni mu govoril nemoj Alija, zajebacete.pemanapemani wrote:
Da li je Međunarodna zajednica uslovljavala pomoć u hrani i lijekovima ako se ne bude pregovaralo sa Karadžićem i Bobanom?
Samo kažem da ne bi bila obustavljena humanitarna pomoć ukoliko se inzistiralo na pregovorima sa Tuđmanom i Miloševićem, a ne sa Karadžićem i Bobanom, jer je u pitanju agresija, a ne građanski rat. Na kraju su mu u Washingtonu i Dayton u pokazali s kim je trebao pregovarati.
- tandmand
#35479 Re: SDA-All about
Evo još jedne prilike za oštro saopštenje, plakanje i apel međunarodnoj zajednici ...
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je u pripremnoj fazi zakon kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u Republici Srpskoj.
"Formirana je radna grupa, Ministarstvo prosvjete i kulture biće predlagač ovakvog zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji treba da doprinesu prilikom izrade ovako važnog zakona, a suština je jasna već iz naslova zakona", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.
Ovim je potvrđeno pisanje medija da entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, a uz to zakonom bi navodno bile predviđene i oštre sankcije za nepoštivanje tog zakona a odgovorno lice u instituciji bi za "ignorisanje ćirilice" moglo biti kažnjeno od 45 do 850 eura.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#35480 Re: SDA-All about
kad skontam prijeratnih milion glasova, ridjiniH cetvrt miliona pa do danjasnih sacice korumpiranih, uhljebljenih i zadrtih omladinaca... namaH mi toplo oko srca i znam da sam u pravu glede lika i djela dede alije... kako god, polaHko se ostavlja tamo dze mu je mjesto.SDA obilježila godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića: Državnik koji je imao BiH i sve narode u srcu
- General War
#35481 Re: SDA-All about
Zasto ba ti ja moram na forumu odgovarati kad imas internet:pemanapemani wrote:
Karadžić, Boban i zločinačke falange koje su vodili - teroristi.
Vojske Srbije i Hrvatske uz pomoć teorista vršile agresiju na međunarodno priznatu državu RBiH.
BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.
Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zvanicn ... /170223045
-
pemanapemani
#35482 Re: SDA-All about
Šta mi ti trebaš odgovarati?General War wrote:Zasto ba ti ja moram na forumu odgovarati kad imas internet:pemanapemani wrote:
Karadžić, Boban i zločinačke falange koje su vodili - teroristi.
BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.
Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zvanicn ... /170223045
Kakve veze ima presuda za genocid u Srebrenici sa agresijom Srbije i Hrvatske na BiH?
Da li ti misliš da je bila agresija ili građanski rat?
- General War
#35483 Re: SDA-All about
A vidi ovo:tandmand wrote:Evo još jedne prilike za oštro saopštenje, plakanje i apel međunarodnoj zajednici ...
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je u pripremnoj fazi zakon kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u Republici Srpskoj.
"Formirana je radna grupa, Ministarstvo prosvjete i kulture biće predlagač ovakvog zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji treba da doprinesu prilikom izrade ovako važnog zakona, a suština je jasna već iz naslova zakona", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.
Ovim je potvrđeno pisanje medija da entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, a uz to zakonom bi navodno bile predviđene i oštre sankcije za nepoštivanje tog zakona a odgovorno lice u instituciji bi za "ignorisanje ćirilice" moglo biti kažnjeno od 45 do 850 eura.
Pozadina Željkine "američke turneje": Poznat iznos koji Dodik plaća bivšim Trumpovim saradnicima
Osborne je pojasnio da je dosadašnja saradnja sa SNSD-om rezultirala organiziranjem sastanaka premijerke entiteta RS Željke Cvijanović, koja je, podsjećanja radi, prošlog mjeseca boravila u posjeti Washingtonu. On je, dodaje, organizirao sastanke Cvijanović sa senatorom Rogerom Wickerom i republikancem Danom Rohrabacherom, koji predsjedava Potkomitetom za Evropu i Euroaziju i koji nerijetko podržava etničke skupine koje traže osnivanje nezavisnih država. Rohrabacher je poznat i po simpatijama prema Rusiji, zbog čega je nazivan "Putinovim omiljenim kongresmenom".
Tokom posjete premijerke entiteta RS Washingtonu, prisustvovala je događaju u Trumpovom hotelu, kojeg je organizirala Jeanine Pirro, bivša tužiteljica i odana Trumpova simpatizerka. Iz njenog kabineta je saopćeno kako se premijerka sastala sa "najbližim saradnicima predsjednika Trumpa", poput Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders te bivšeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog, sa kojim se fotografirala.
Cvijanović se također 29. jula sastala sa nekadašnjim Trumpovim saradnikom Steveom Bannonom, koji je prošle godine otpušten iz Bijele kuće. Bannon je, podsjećanja radi, najavio osnivanje fondacije u Briselu koja će pomagati evropskim desničarima.
- General War
#35484 Re: SDA-All about
Agresija, samo sto ti iz nekog razloga zaboravljas sta je sve bilo, i to meljes u jednu kasu, a nije bas tako.pemanapemani wrote:
Šta mi ti trebaš odgovarati?
Kakve veze ima presuda za genocid u Srebrenici sa agresijom Srbije i Hrvatske na BiH?
SDA je nesumnjivo kriva za hiljadu stvari, ali zaboravljas kako je vlast izgledala u BiH pred i tokom rata...
-
pemanapemani
#35485 Re: SDA-All about
Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.General War wrote:Agresija, samo sto ti iz nekog razloga zaboravljas sta je sve bilo, i to meljes u jednu kasu, a nije bas tako.pemanapemani wrote:
SDA je nesumnjivo kriva za hiljadu stvari, ali zaboravljas kako je vlast izgledala u BiH pred i tokom rata...
- tandmand
#35486 Re: SDA-All about
''Sve u svemu - lider, čovjek koji je bio pripremljen od Boga za ono što će nas snaći 1991-92. godine. Mislim da je kao mislilac i filozof još uvijek živ, što se vidi po reakcijama njegovih prijatelja, ali i neprijatelja. Prijatelji u ovom momentu snimaju četiri serije o njegovom životu'', rekao je Bakir Izetbegović.
- General War
#35487 Re: SDA-All about
Evo samo opet mjesas, Mate Boban je dosao putem HDZ tijela a Kljujic je dobio nogu...ne postavljaju oni sami sebe.pemanapemani wrote:Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.General War wrote:Agresija, samo sto ti iz nekog razloga zaboravljas sta je sve bilo, i to meljes u jednu kasu, a nije bas tako.pemanapemani wrote:
I onda kad ti kazem da trebas da provjeris nesto na internetu nego da te ja djaba ne ispravljam...odma trazis legitimaciju s kim pricas"Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH, 2. veljače 1992., sudjelovao je i Stjepan Mesić u kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a Hrvatske. Na toj sjednici, dotadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić je podnio ostavku zbog gubitka povjerenja velikog dijela HDZ-a BiH, a kasnije i Zagreba."
- djkurt
#35488 Re: SDA-All about
A zašto, moliću lijepo. Ako se ne varam, a ne varam se, deytonskim sporazumom su i ćirilica i latinica priznati kao službena pisma zajedno sa moš mislit engleskim. Tako da ne vidim ovdje problem, osim da je to možda još jedna tema koja će pomoći da se ne razmišja o stvarnim ekonomskim problemima.tandmand wrote:Evo još jedne prilike za oštro saopštenje, plakanje i apel međunarodnoj zajednici ...
-
pemanapemani
#35489 Re: SDA-All about
Ti ne kontaš i miješaš stvari.General War wrote:Evo samo opet mjesas, Mate Boban je dosao putem HDZ tijela a Kljujic je dobio nogu...ne postavljaju oni sami sebe.pemanapemani wrote:
Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.I onda kad ti kazem da trebas da provjeris nesto na internetu nego da te ja djaba ne ispravljam...odma trazis legitimaciju s kim pricas"Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH, 2. veljače 1992., sudjelovao je i Stjepan Mesić u kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a Hrvatske. Na toj sjednici, dotadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić je podnio ostavku zbog gubitka povjerenja velikog dijela HDZ-a BiH, a kasnije i Zagreba."
Boban - predsjednik stranke HDZ.
Kljujić - legalno izabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Znači, čovjek koji ima legitimitet, jer su ga građani izabrali, a ne stranački organi.
- General War
#35490 Re: SDA-All about
okpemanapemani wrote:Ti ne kontaš i miješaš stvari.General War wrote: Evo samo opet mjesas, Mate Boban je dosao putem HDZ tijela a Kljujic je dobio nogu...ne postavljaju oni sami sebe.I onda kad ti kazem da trebas da provjeris nesto na internetu nego da te ja djaba ne ispravljam...odma trazis legitimaciju s kim pricas"Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH, 2. veljače 1992., sudjelovao je i Stjepan Mesić u kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a Hrvatske. Na toj sjednici, dotadašnji predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić je podnio ostavku zbog gubitka povjerenja velikog dijela HDZ-a BiH, a kasnije i Zagreba."
Boban - predsjednik stranke HDZ.
Kljujić - legalno izabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Znači, čovjek koji ima legitimitet, jer su ga građani izabrali, a ne stranački organi.
- kmirsad
#35491 Re: SDA-All about
U svojim sobama, ovdje su samo garanti dejtonskog sporazuma---
Ti mene jako čudiš sa svojim dječijim komentarom... nemaš ti pojma... Generale.
- BHCluster
#35492 Re: SDA-All about
Mogu ovi a ne moze Parada Ponosa, ti drzavu.pici wrote:kad skontam prijeratnih milion glasova, ridjiniH cetvrt miliona pa do danjasnih sacice korumpiranih, uhljebljenih i zadrtih omladinaca... namaH mi toplo oko srca i znam da sam u pravu glede lika i djela dede alije... kako god, polaHko se ostavlja tamo dze mu je mjesto.SDA obilježila godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića: Državnik koji je imao BiH i sve narode u srcu
- kmirsad
#35493 Re: SDA-All about
Šta se čudiš... moja porodica i ja nismo vidjeli za čitav rat UNPROFORski Paket.UMPROFOR je pratio sve naše aktivnosti i otkrivao četnicima...Morijon je prodao Srebrnici i holanski vojnici u sasatavu UNPROFORA...kake crne barikade i i mliko u prahu... slabo je bilo šečera, duhana, kvalitetnih čokolada...brašna , mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...General War wrote:WTFkmirsad wrote:
Daj ba Fudo... jesti bio ovdje prije nodo si otišo preko bare... drag si mi ali lupaš gluposti...hrane je u Bosni bilo koliko hočeš... sakrivene u švercerskim magacinima i magacinima ratnih profitera...
-
asker
#35494 Re: SDA-All about
Gdje si ti to zivio u toku rata? Ako se ne varam negdje u TK?kmirsad wrote: mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...
Kakvi bolan naresci, krave i kokoske? Kakvo meso? 4 godine klali zalutale krave i kokoske? Onoliki broj ljudi u TK sa svim Podrinjcima u tom vremenu?
'naci Boze
- Banksy
#35495 Re: SDA-All about
Nakon završenog posla, odmaraju u sjeni palminog lišća.General War wrote:
Gdje su ovdje Boban i Karadjic?
Alija Izetbegovic
..
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.
In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines.
...
At Geneva peace talks, which resumed in August 1993, Lord Owen and the new United Nations Envoy Thorvald Stoltenberg introduced a new plan for the partition of Bosia into three ethnically homogeneous mini-states which were to be loosely associated in a Union of .Republics of Bosnia Hercegovina. The new plan was a modified version of a proposal made by Franjo Tudjman of Croatia and Slobodan Milosevic of Serbia after a meeting between the two presidents in late June 1993. If accepted, the plan would ratify Most of the Serbian territorial conquests and lead to Bosnia's demise as a unified multi-ethnic democracy.(53) According to the plan, the Serbian dominated republic would receive 52. percent of the territory of Bosnia-Hercegovina; the Bosnian "Muslim" reppublic, 31 percent; and the Croatian republic 17 percent.(54) The likely leaders of the Serbian and Croatian controlled mini-states would be Radovan Karadzic, Mate Boban, and other ultra-nationalists accused of war crimes by human rights organizations. In all probability the Serbian and Croatian republics would be annexed to Serbia and Croatia within the near future. Faced with the prospect of continued assaults by a better armed enemy and the refusal of the international community to lift the arms embargo, President Izetbegovic agreed to accept the proposal as the basis for ongoing negotiations at Geneva, but insisted that any decision concerning the proposal would have to be ratified by Bosniaæs elected parliament. On September 29, 1993, the Bosnian parliament voted to reject the proposal and demanded new territorial concessions for the "Muslim" republic and a clarification of the status of Bosnia-Hercegovina as a whole.
DANI: Da li ste bili na pregovorima o Owen-Stoltenbergovom planu?
LAZOVIĆ: Prije razgovora u Ženevi o tom planu, Skupština RBiH donijela je stav da se ide na pregovore, ali da se pokuša nametnuti stav o uređenju BiH kao državu regija. Na tim pregovorima šef naše delegacije Alija Izetbegović nije u potrebnoj mjeri potencirao te stavove već je dopustio da se najviše govori o stvaranju BiH kao tri etničke republike. Ti pregovori su trajali 10-tak dana međutim nije bilo dogovora. Naša delegacija, koja je krenula iz Zagreba prema Sarajevu, vratila se na poziv Davida Owena, koji je kazao da su iskrsli neki novi momenti i da je potrebno da razgovaramo o tome. Bilo je ljeto 1993. Izetbegović i Ganić su kazali da iz Zagreba idu za Sarajevo, a nama, ostalim članovima Predsjedništva BiH i meni kao predsjedniku Skupštine kazali su da se možemo vratiti i da bi čak bilo dobro da to uradimo. Nakon povratka na razgovore u Ženevu u kasnim satima Owen je na sto donio jedan nacrt, jedan plan, koji je predviđao da je Bosna i Hercegovina sačinjena od tri republike – bošnjačke, srpske i hrvatske. Ja sam prvi rekao “ako ste nas zvali zbog ovoga da se vratimo u Ženevu, niste nas trebali ni zvati. Ja ovo ne mogu prihvatiti”. Ostali članovi Predsjedništva su to pogledali. Mirku Pejanoviću je pozlilo. Fikret Abdić je pogledao plan i izdvojio se u jedan ćošak. Ostali članovi Predsjedništva iz HDZ-a Franjo Boras i Miro Lasić, te predsjednik Vlade RBiH Mile Akmadžić su ćutali. Owen je rekao “nemojte se ljutiti na mene, to nije moj plan, to je plan Tuđmana i Miloševića, koji vas čekaju 15 km od Ženeve u vili na Lemanskom jezeru”. Shvatio sam da bi protiv tog plana bili Tanja Ljujić Mijatović, Mirko Pejanović i ja. Nedostajao je jedan glas. Obratio sam se Fikretu Abdiću rekavši “Fićo, ako budemo išli na ovaj sastanak kod Tuđmana i Miloševića, za šta bi ti bio?” On je rekao: “Miro, ja ovaj put moram biti sa vama Srbima”, što znači da bi i on glasao protiv. Sjećam se da sam među prvima uzeo riječ odbivši taj plan. Nakon mene su govorili Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović. Malo me panika uhvatila kada je došao red na Fikreta Abdića. Fikret je održao riječ. Nakon toga je uslijedio telefonski poziv. Izetbegović je tražio mene. To sam više puta rekao i još mi i sad odzvanja u ušima glas Izetbegovića koji mi iz Sarajeva kaže: “Miro, ne daj Bosnu. Ja i ti o Bosni isto mislimo. Nemojte to prihvatiti”, mada smo mi već taj plan odbili. Međutim danas, nakon 20 godina neki crv sumnje me kopka da li smo mi možda bili poslani u Ženevu da bi eventualno taj plan prihvatili kako bi se neki drugi ljudi izvukli od eventualne odgovornosti.
DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?
LAZOVIĆ: Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS. U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti. Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske. A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene. Učvršćene su još više i nakon oktobarskih izbora 2010. jednom nerazumnom i neodgovornom politikom iz Sarajeva.
Ubuduće, ako želiš razgovor, dobro se pripremi.
- kmirsad
#35496 Re: SDA-All about
Ja u pravu si... bio sam uglavnom u TK... najviše u Tuzli... i okolini... a išlo se ponekad i u Kladanj, Gračanicu, pa i u Lukavac...par puta i do blizu Brčkog, Gradačca...ma svukuda se išlo... išlo se i u prirodu...znaš ono, nemiran duh, ne drži te mjesto... izlet tamo, piknik vamo, planinarenje, ribolov...zdrav ćivot...a u prirodi se krilo svakakvih zvjerki... eto,vidio sam recimo... kravu... ovcu... kokošku... pa i zeca... par puta fazana... jedino nije bilo srndaća ... neš mi vjerovat... kažu preplivali Savu i pobjegli u Hrvatsku...A RR magacini puni narezaka i konzervi graha i makarona i leče... a i brašna, malo manje, ali dovoljno da se ne bude gladan, paketi redovni...asker wrote:Gdje si ti to zivio u toku rata? Ako se ne varam negdje u TK?kmirsad wrote: mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...
Kakvi bolan naresci, krave i kokoske? Kakvo meso? 4 godine klali zalutale krave i kokoske? Onoliki broj ljudi u TK sa svim Podrinjcima u tom vremenu?
'naci Boze
A podrinjcima smo za kratko vrijeme jako zavidili... po pet paketa to dobivalo... niko nije bio bolje informisan še se šta danas dijeli... hrana , vreče garsdarobe, lova iz dijaspore...Crveni Krst, Merhamet, Preporod, Karitas... uvijek sam se čudio kako stignu sve to obić...A Srebrenik... Las Vegas... poneseš kakvu bundu,vizon, lisicu, visoke kožne rolo čizme na voz... doneseš kuči nekoliko dimljenih sireva i polijepo bome... nekad i po15-ak jaja...
- General War
#35497 Re: SDA-All about
Sad pricas o potpuno drugoj stvari...mada i tu polazis sa pozicije da se ne sjecas "vec skoro nastale federacije kao polazne tacke"..Nije Lazovic bio samo tu:Banksy wrote:Nakon završenog posla, odmaraju u sjeni palminog lišća.General War wrote:
Gdje su ovdje Boban i Karadjic?
Alija Izetbegovic
..
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.
In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines.
...
At Geneva peace talks, which resumed in August 1993, Lord Owen and the new United Nations Envoy Thorvald Stoltenberg introduced a new plan for the partition of Bosia into three ethnically homogeneous mini-states which were to be loosely associated in a Union of .Republics of Bosnia Hercegovina. The new plan was a modified version of a proposal made by Franjo Tudjman of Croatia and Slobodan Milosevic of Serbia after a meeting between the two presidents in late June 1993. If accepted, the plan would ratify Most of the Serbian territorial conquests and lead to Bosnia's demise as a unified multi-ethnic democracy.(53) According to the plan, the Serbian dominated republic would receive 52. percent of the territory of Bosnia-Hercegovina; the Bosnian "Muslim" reppublic, 31 percent; and the Croatian republic 17 percent.(54) The likely leaders of the Serbian and Croatian controlled mini-states would be Radovan Karadzic, Mate Boban, and other ultra-nationalists accused of war crimes by human rights organizations. In all probability the Serbian and Croatian republics would be annexed to Serbia and Croatia within the near future. Faced with the prospect of continued assaults by a better armed enemy and the refusal of the international community to lift the arms embargo, President Izetbegovic agreed to accept the proposal as the basis for ongoing negotiations at Geneva, but insisted that any decision concerning the proposal would have to be ratified by Bosniaæs elected parliament. On September 29, 1993, the Bosnian parliament voted to reject the proposal and demanded new territorial concessions for the "Muslim" republic and a clarification of the status of Bosnia-Hercegovina as a whole.
DANI: Da li ste bili na pregovorima o Owen-Stoltenbergovom planu?
LAZOVIĆ: Prije razgovora u Ženevi o tom planu, Skupština RBiH donijela je stav da se ide na pregovore, ali da se pokuša nametnuti stav o uređenju BiH kao državu regija. Na tim pregovorima šef naše delegacije Alija Izetbegović nije u potrebnoj mjeri potencirao te stavove već je dopustio da se najviše govori o stvaranju BiH kao tri etničke republike. Ti pregovori su trajali 10-tak dana međutim nije bilo dogovora. Naša delegacija, koja je krenula iz Zagreba prema Sarajevu, vratila se na poziv Davida Owena, koji je kazao da su iskrsli neki novi momenti i da je potrebno da razgovaramo o tome. Bilo je ljeto 1993. Izetbegović i Ganić su kazali da iz Zagreba idu za Sarajevo, a nama, ostalim članovima Predsjedništva BiH i meni kao predsjedniku Skupštine kazali su da se možemo vratiti i da bi čak bilo dobro da to uradimo. Nakon povratka na razgovore u Ženevu u kasnim satima Owen je na sto donio jedan nacrt, jedan plan, koji je predviđao da je Bosna i Hercegovina sačinjena od tri republike – bošnjačke, srpske i hrvatske. Ja sam prvi rekao “ako ste nas zvali zbog ovoga da se vratimo u Ženevu, niste nas trebali ni zvati. Ja ovo ne mogu prihvatiti”. Ostali članovi Predsjedništva su to pogledali. Mirku Pejanoviću je pozlilo. Fikret Abdić je pogledao plan i izdvojio se u jedan ćošak. Ostali članovi Predsjedništva iz HDZ-a Franjo Boras i Miro Lasić, te predsjednik Vlade RBiH Mile Akmadžić su ćutali. Owen je rekao “nemojte se ljutiti na mene, to nije moj plan, to je plan Tuđmana i Miloševića, koji vas čekaju 15 km od Ženeve u vili na Lemanskom jezeru”. Shvatio sam da bi protiv tog plana bili Tanja Ljujić Mijatović, Mirko Pejanović i ja. Nedostajao je jedan glas. Obratio sam se Fikretu Abdiću rekavši “Fićo, ako budemo išli na ovaj sastanak kod Tuđmana i Miloševića, za šta bi ti bio?” On je rekao: “Miro, ja ovaj put moram biti sa vama Srbima”, što znači da bi i on glasao protiv. Sjećam se da sam među prvima uzeo riječ odbivši taj plan. Nakon mene su govorili Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović. Malo me panika uhvatila kada je došao red na Fikreta Abdića. Fikret je održao riječ. Nakon toga je uslijedio telefonski poziv. Izetbegović je tražio mene. To sam više puta rekao i još mi i sad odzvanja u ušima glas Izetbegovića koji mi iz Sarajeva kaže: “Miro, ne daj Bosnu. Ja i ti o Bosni isto mislimo. Nemojte to prihvatiti”, mada smo mi već taj plan odbili. Međutim danas, nakon 20 godina neki crv sumnje me kopka da li smo mi možda bili poslani u Ženevu da bi eventualno taj plan prihvatili kako bi se neki drugi ljudi izvukli od eventualne odgovornosti.
DANI: Kako ste doživjeli pregovore u Daytonu?
LAZOVIĆ: Dužan sam podsjetiti da u Daytonu nije prihvaćena Republika Srpska. Mi smo došli u Dayton s “prihvaćenom” Republikom Srpskom. Ja sam godinama tragao ko je to učinio, jer nijedan organ, ni Predsjedništvo RBiH, ni Skupština nisu prihvatili RS. U jednom javnom nastupu Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora u Turskoj, bila je rečeno da je “Republika Srpska prihvaćena u Turskoj” kada je Richard Holbrooke iz Beograda javio Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbegoviću (ministar vanjskih poslova – op. aut.) da ga sačekaju, jer nosi važne vijesti. Prilikom tog susreta Holbrooke je rekao “imamo šansu da zaustavimo rat, Milošević je to spreman da to učini pod uslovom da se prihvati Republika Srpska”. Po riječima gospodina Somuna, Izetbegović je to izbjegavao da bi u ranim jutarnjim satima prihvatio i pozvao Šaćirbegovića, koji je 8. septembra u Ženevi obznanio prihvatanje Republike Srpske. A u Daytonu su razgovori počeli prepirkom unutar naše delegacije, jer smo Ivo Komšić i ja problematizirali Republiku Srpsku na način da se ne može praviti racionalan ustav s dva entiteta, od kojih jedan nosi etnički naziv. Pitali smo ko je to prihvatio. Izetbegović je kazao “da to nije sada problem”. Holbrooke je rekao da je to “završena stvar”, te da možemo raditi na ustavu da što više kompetencija izvučemo iz entiteta i prenesemo na državu. Sve je faktički bilo završeno, a ono što smo mi mogli uraditi za tih 20-tak dana je da se napravi koliko-toliko racionalan ustav, koji bi omogućio opstanak države BiH i njenih najvažnijih institucija. I tada sam bio svjestan, a sada pogotovo, da je to loš ustav, ali sam vjerovao da će se u nekim mirnim vremenima političkim sredstvima taj ustav promijeniti, da će se BiH reintegrisati. Na žalost, 20 godina kasnije moram konstatovati da smo daleko od onog referendumskog pitanja koje je predviđalo jednu demokratsku nezavisnu BiH ravnopravnih građana i naroda i bojim se, kad bi se danas raspisao referendum o nezavisnoj BiH, ne bi prošlo. Umjesto da se te nacionalne naslage uklone, one su još više učvršćene. Učvršćene su još više i nakon oktobarskih izbora 2010. jednom nerazumnom i neodgovornom politikom iz Sarajeva.
Ubuduće, ako želiš razgovor, dobro se pripremi.
Stvarno ne zelim da branim SDA.Ivo Komsic.
...Prvo, vidljivo je to u metodu rada: Zubak, Prlić i eksperti koji su s njima više ne učestvuju u radu delegacije BiH koja je jedinstvena. Oni su se potpuno osamostalili, konzultiraju se uglavnom s Šuškom i Granićem, svoje primjedbe i prijedloge na papire koje dobivamo daju direktno posrednicima. Drugo, jučerašnji sastanak dvije delegacije, koje je organizirao Steiner ispred Kontaktne skupine i koji je ponudio dokument o oživotvorenju Federacije, pokazao je načelna razilaženja.
Iz onoga što su govorili predstavnici hrvatske delegacije jasno je da oni ne žele postojanje BiH kao države izvan Federacije. To je ona njihova početna ideja nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma da se s Federacijom podijeli BiH. Oni ne žele s Federacije prenijeti one funkcije na zajedničku državu sa Srbima koje bi omogućavale da se BiH očuva kao država i da ostane u svojim granicama. Protiv su toga da BiH ima bilo koju funkciju kroz koju ona može funkcionirati kao država.
Kao argument služi im federalni Ustav za koji se slijepo drže i koji Federaciji osigurava da funkcionira kao zasebna država sa punim kapacitetom. Naravno, to je sad moguće braniti jer je Federacija i stvorena kao država i računalo se s tim da se Srbi samo priključe. Oni, međutim, inzistiraju samo na Federaciji „dva naroda“ i njenom punom kapacitetu, tako da za zajedničku državu sa Srbima ne ostaje ništa (pristali su samo na zajedničke spoljne poslove).
Jasno je da će srpska tvorevina u BiH imati iste funkcije kao i Federacija, te će se tako u BiH stvarati dvije države, gotovo potpuno samostalne, sa svim državnim funkcijama. Veza će im biti labava ili nikakva, što bi moglo dati pretpostavke za njihovo odvajanje. To su posrednici shvatili, to je bilo vidljivo i na jučerašnjem sastanku dvije delegacije, to jasno iz govora o BiH kao „uniji“ dva entiteta, dvije države sa punim kapacitetom. Silajdžić je vrlo oštro reagirao i inzistirao da se termin „unija“ ne koristi, jer on uopće nije u opticaju i da se političke pozicije raščiste.
Jučer ujutro, prvi put, pozvao me Zubak na razgovor. Pokušao me uvjeriti kako Srbi neće prihvatiti zajedničku državu i kako će ovo biti samo uvod u njihov definitivni odlazak i odvajanje od BiH. Inzistirao je da se ne raskopava Federacija, da ona sačuva funkcije države i da se veoma mali dio funkcija predvidi za zajedničku državu.
Veliki doprinos ovom usaglašavanju dao je ministar Granić. U jednom trenutku sam se bio pobojao da će ovdje ostati ne samo bez konačnog mirovnog projekta, već raspasti i Federacija. Pozicije su bile tvrde i udaljene. Ovi «moji» nisu uopće bili zainteresirani za zajedničku državu sa Srbima i njene institucije. Silajdžić (uz veliku podršku eksperata) inzistirao je na centralizaciji tih institucija do te mjere da bi se funkcioniranje Federacije moglo dovesti u pitanje. Sreća da su Nijemci na sebe preuzeli koordinaciju oko ovog problema i da su izvršili veliki pritisak.
Vecernji List
17. 11. 1995. To je posljednji dan o kojemu se donosi izvještaj CIA-e, dakle četiri dana prije postizanja sporazuma i vjerojatno najsočnijih detalja. Ali za Amerikance je bila šokantna ostavka Krešimira Zubaka, prije svega zato što je Tuđman pristao na dogovor bez Posavine. - Tuđman i Šušak su mi rekli kako treba zanemariti Zubaka, te da će (Jadranko) Prlić potpisati dokument, napisao je u izvještaju jedan od tvoraca Daytona Richard Holbrooke.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/daytonski-prego ... uma-622620 - http://www.vecernji.ba
- General War
#35498 Re: SDA-All about
Samo jeo hurmasice i baklavu u ratu valjda...pa zato ja takokmirsad wrote:U svojim sobama, ovdje su samo garanti dejtonskog sporazuma---
- tandmand
#35499 Re: SDA-All about
Boban je pod svojom kontrolom imao HVO Hercegovine i Srednje Bosne, te u jednoj izuzetno teškoj situaciji kakva je bila 1993. kada se narod odvodi u logore, protjeruje i ubija, kada se naređuje potčinjavanje Armije BiH i sve ono što spada u UZP, kakav drugi izbor ima Alija nego da pregovara sa njim i spasi šta se spasiti može.pemanapemani wrote:Evo samo jedan primjer - imaš legalno izabranog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, a ideš pregovarati sa samoproglašenim vođom Hrvata Matom Bobanom.
Bilo bi lijepo da ih je on nazvao teroristima i da je rekao da sa njima nema pregovora ali nije iza sebe imao 6. američku flotu ...
- General War
#35500 Re: SDA-All about
kmirsad wrote:Šta se čudiš... moja porodica i ja nismo vidjeli za čitav rat UNPROFORski Paket.UMPROFOR je pratio sve naše aktivnosti i otkrivao četnicima...Morijon je prodao Srebrnici i holanski vojnici u sasatavu UNPROFORA...kake crne barikade i i mliko u prahu... slabo je bilo šečera, duhana, kvalitetnih čokolada...brašna , mesnih narezake je bilo... zalutalih ktava, ovaca kokoški... nikada više mesa nisam jeo nego u ratu... ma daj... Umprofor jedno največih zala koje je u istoriji Bosne došlo u Bosnu.... odmah nakon SDA, HDZ i SDSa...General War wrote:WTFkmirsad wrote:
Daj ba Fudo... jesti bio ovdje prije nodo si otišo preko bare... drag si mi ali lupaš gluposti...hrane je u Bosni bilo koliko hočeš... sakrivene u švercerskim magacinima i magacinima ratnih profitera...
UMPROFOR nije dijelio pakete, vec UN i druge humanitarne organizacije.
Ne sekiraj se, pobjedit ce Zeljkoili NS, ne mora ovako ofirno.