Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#35451 Re: Zeničani

Post by Throttle »

@Freamon: Za namjenu markice? Jesam pitao, nisu mi na blagajni u IZ znali reci, ona teta mi rekla samo da je donesena odluka i da je od januara cijena clanarina 7KM, iako sam to cuo prije na dzumi. Nije znala razlog. A i ne moze ti reci da im fali para pa da dizu cijene :lol: Uplatio ovu godinu po 7KM i to je to.
notsure

#35452 Re: Zeničani

Post by notsure »

skoronikako wrote:Zašto kritikujete nešto čega niste i ne morate biti član? A ako je neko član, on ima mehanizme da nešto promjeni. Druga stvar je što je nama sve mrsko i najbolje bi bilo da to radi neko drugi.
Zato što su oni glavni i odgovorni za sva vjerska pitanja pa i način klanja i podjele kurbana i sve što uz tu vjersku obavezu ide - uključujući i zbrinjavanje animalnog otpada. Tu su zakazali jer im ne donosi pare i zato ih kritikujem - ne bi li potakao nekoga ko jeste član da im ukaže na njihovu grešku.
Drobina u potoku utiče na sve, i članove i ostale, a koljači/bacači su članovi.

Postavljeni video nije iz paradžemata, Kuduzović i bratija redovno vaze po džamijama u organizaciji, pod kontrolom i uz saglasnost IVZ.
http://saff.ba/dr-safet-kuduzovic-put-uspjeha/

Image Image Image Image Image
ExNihilo

#35453 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Namjena je jasna i eksplicitno iskomunicirana. Enes ef. Beganović na svojoj hutbi reče: nije musliman ko ne plati članarinu.

Znači, plati pa se klati.
Ci-Nick

#35454 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Uz napomenu da i nezaposleni plaćaju članarinu u punom iznosu.
A kako bi tek ukopali nekog siromaha o svom trošku.
Freamon Lester

#35455 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

ExNihilo wrote:Bradonja ih uči da žena ne smije na more, a IZ da musliman ne može glasati za nemuslimana. Ako mene pitaš, razlika je zanemariva: i jedni i drugi djecu tove glupostima.

Uostalom, živimo u državi gdje je zagarantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, nego i interpretacija iste, a to se se odnosi i na bradonju, sve dok isti nije prijetnja nikome. Država u kojoj vjerska zajednica ima pravo da određuje ko je pravi vjernik, a ko nije, i ekskomunicira na bazi vlastitog fermana je tačno država za koju se bradonja i bori.
Eskomunikacija iz vjere je nesto sto IZ moze da uradi. Ovakvi sa klipova bi eskomunicirali sabljom po glavurdi. :izet:

Na kraju. Od zivotinjskih ostataka ulazimo u teologiju. Imaju adekvatni podforumi za to. Tamo ne zalazim iz mentalnih razloga. :D
ExNihilo

#35456 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Freamon Lester wrote:
ExNihilo wrote:Bradonja ih uči da žena ne smije na more, a IZ da musliman ne može glasati za nemuslimana. Ako mene pitaš, razlika je zanemariva: i jedni i drugi djecu tove glupostima.

Uostalom, živimo u državi gdje je zagarantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, nego i interpretacija iste, a to se se odnosi i na bradonju, sve dok isti nije prijetnja nikome. Država u kojoj vjerska zajednica ima pravo da određuje ko je pravi vjernik, a ko nije, i ekskomunicira na bazi vlastitog fermana je tačno država za koju se bradonja i bori.
Eskomunikacija iz vjere je nesto sto IZ moze da uradi. Ovakvi sa klipova bi eskomunicirali sabljom po glavurdi. :izet:

Na kraju. Od zivotinjskih ostataka ulazimo u teologiju. Imaju adekvatni podforumi za to. Tamo ne zalazim iz mentalnih razloga. :D
Ne iz vjere, nego iz vlastite organizacije. Jer IZ =/= islam.
Freamon Lester

#35457 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

ExNihilo wrote:
IZ je vrhovni autoritet( I JEDINI!!!) za tumacenje Islama i propisa u BiH. Ako IZ kaze da nisi vise mozes se nazivati kako hoces, pljuckat i propitivat autoritet ali istinski i realno nisi to vise. I ajde da ko hoce neka se preseli ova rasprava na forum religija ili vec neki drugi zabavnog karaktera. Bezveze se zacatava tema.
ExNihilo

#35458 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Freamon Lester wrote:
ExNihilo wrote:
IZ je vrhovni autoritet( I JEDINI!!!) za tumacenje Islama i propisa u BiH. Ako IZ kaze da nisi vise mozes se nazivati kako hoces, pljuckat i propitivat autoritet ali istinski i realno nisi to vise. I ajde da ko hoce neka se preseli ova rasprava na forum religija ili vec neki drugi zabavnog karaktera. Bezveze se zacatava tema.
Ja, i? Bio je papa jedini autoritet na planeti dok mu Luter nije jebao majku. Niko nije svetinja zato što sam za sebe kaže da je svetinja.
kamen spoticanja

#35459 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

http://zenicainfo.ba/2019/08/14/razlici ... 77FLJAdaaA

odkud tvze kontra indijskih šupaka?
Casual's

#35460 Re: Zeničani

Post by Casual's »

mora da je propalo ono oko grijanja :lol:
kamen spoticanja

#35461 Re: Zeničani

kakavdanakneiskustvu

#35462 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

baš me zanima jesu li na podrucju cijelog grada ovo oduzimali
Ja_Ja

#35463 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Masa postova sa "ne znam bas" ali "dajem svoje misljenje" je kontraproduktivna. Ako ne znas, nemoj ni da pricas/pises. Bez obzira da li si "vijernik" ili ne. Insan je cudan, ima potrebu da pripada, ali nebi da mu ta pripadnost nesto plaho diktira. Pripadnost islamu i pomivnovanje pravilima islama su opcionalna kod nas. Ali ako vec odlucis da praktikujes ne radi se o slasticarni pa da biras sta i kako hoces. To ide od pravila, do IZ. Ako normalan insan nastoji da praktikuje vjeru, i odluci da kolje kurban, jedna od osnova je da se malo informise, da sta procita (a knjiga striktno o kurbanu mali milion), predavanja mali milion, informacije na sve strane. Al' jok, kod nas bosnjo zakolje kurban i zviz unutricu u rijeku. Nije to do IZ to je do insana koji nema mozga da promisli istim. Kurban se kolje ako se ima sredstava da se izdvoje za kurban, kurban nije obaveza onima koji nemaju, bas kao ni zekat i druge stvari koje su vjerom definisane. Kosti kurbana se tretiraju isto kao i kosti koje nisu kurban, mogu se cak dati i cuki da pojede. Iznutrica tj. drugi "otpad" se zakopavaju i to na dovoljnu dubinu kako zivotinje nebi mogle to raskopati i raznositi.

Sto se tice IZ ja podrzavam u potpunosti naplatu clanarina, i uvezivanje svih dzemata u jedan sistem. Saf je jak samo onoliko koliko njegova najslabija karika, i bosnjo mora da shvati da mu nema napredka bez zbijenog safa. Clan sam IZ i u nasem dzematu ima insana koje su slabije materijalne moci i nikada im nije naplacena clanarina a uredno su im udarani pecati u knjizice kao da su i platili da se nebi osjecali izostavljenim. Bilo je i onih koji su preselilia a kojim nije od familije naplacena ni jedna marka za njihovu dzenazu. Mehanizam za sve to postoji samo se treba informisati. Drugo je sto ljudi ni ne udju u dzamiju dok im neko ne preseli pa onda nemaju pojma o zivotu a donose pausalne zakljucke kako je IZ leglo lopova, kako se ni siromasan insan nece ukopat jer nije placao clanarinu, itd. Niko ne tvrdi da nema nepravilnosti ali da je sve goli lopovluk to je daleko od toga.

Svi bi nesto da se pitaju al kad treba da se ukljuce u rad onda ona nasa stara mantra ide, et nemam vremena, nemoj mene nisam ja za to..se rasiri ko kuga. Mi imamo dzematlija koji su ukljuceni u rad medzlisa, i visih instanci zato sto su bili zainteresovani za to iako nikad ranije nisu imali pojma kako i sta da rade. Vjerujem da i iz drugih dzemata mogu tako nesto da urade.
Casual's

#35464 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Postoji li podatak koliko je kladionica izmješteno iz gradske zone? Ako ne, koliko se novih otvorilo? :mrgreen: Krolj rece da im je rok 6 mj., a istekao je.
notsure

#35465 Re: Zeničani

Post by notsure »

Casual's wrote:mora da je propalo ono oko grijanja :lol:
Izgleda da jeste, nakon 2,5 mjeseca odgovara na pismo:
http://www.zenica.ba/aktuelnosti/obavje ... 143208804e
Casual's

#35466 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Očekivano, priprema teren da to napusti samo zbog zdravlja svojih građana...
Ja_Ja

#35467 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Casual's wrote:Postoji li podatak koliko je kladionica izmješteno iz gradske zone? Ako ne, koliko se novih otvorilo? :mrgreen: Krolj rece da im je rok 6 mj., a istekao je.
Krolj je taj problem rijesio, kao i grijanje, Celik, cuke...sve je on rijesio. Ne znam sta nije jasno?
Casual's

#35468 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Krolj je riješio i moju nejebicu
clio_dci120

#35469 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ali sad fakat , ne gledajući iz ugla bilo koje stranke, Fudo za pune tri godine svog mandata nije napravio ni jedan kapitalni projekat, bas ni jedan. Kada se to javno kaze, krenu izvlakuse nisam ja kriv. Jest on i samo on. Ovo je sramota velika, nema jedne stvari za koju se moze reci da je realizovana. Da ne govorim o njegovim nesipunjenim obecanjima...
kamen spoticanja

#35470 Re: Zeničani

al se zato nahebo matere ovim sto po 20 godina kradu u SDA :oops:
a ima i cvijece :mrgreen:
Mustang1

#35471 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

De nek Mittal pojaca zagadjenje i smrad da prigusi malo smrad onog cvijeca :D
kamen spoticanja

#35472 Re: Zeničani

Mustang1 wrote:De nek Mittal pojaca zagadjenje i smrad da prigusi malo smrad onog cvijeca :D
sta ono ba smrdi onako
suze teku
Casual's

#35473 Re: Zeničani

Post by Casual's »

clio_dci120 wrote:Ali sad fakat , ne gledajući iz ugla bilo koje stranke, Fudo za pune tri godine svog mandata nije napravio ni jedan kapitalni projekat, bas ni jedan. Kada se to javno kaze, krenu izvlakuse nisam ja kriv. Jest on i samo on. Ovo je sramota velika, nema jedne stvari za koju se moze reci da je realizovana. Da ne govorim o njegovim nesipunjenim obecanjima...
basta na setalistu? :D

pardon, 4 baste na setalistu... 8)
Ja_Ja

#35474 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

clio_dci120 wrote:Ali sad fakat , ne gledajući iz ugla bilo koje stranke, Fudo za pune tri godine svog mandata nije napravio ni jedan kapitalni projekat, bas ni jedan. Kada se to javno kaze, krenu izvlakuse nisam ja kriv. Jest on i samo on. Ovo je sramota velika, nema jedne stvari za koju se moze reci da je realizovana. Da ne govorim o njegovim nesipunjenim obecanjima...
Ne pripadam niti jednoj stranci, prosle izbore glas otisao Nasoj Stranci i Eldinu (sa zaljenjem), slijedece izbore ce najvjerovatnije samo Nasoj Stranci i mozda Platformi...ce mo da vidimo. No ono sto moram da primjetim jeste koliko se atmosfera u gradu iskvarila i kakve sve ogavne stvari bljuju jedni protiv drugih. Mozda je to djelimicno i zato sto do ovih izbora nije bilo upotrebe socijalnih medija na ovom nivou ali ovo zaglupljivanje masa, omalozavanje, i sve sto ide uz to su za povratiti. Mi smo na forumu ovdje diskutovali o mnogim stvarima vezanim za politiku i znalo se zakuhati pravo, ali nikada nije bilo gadosti kakve danas gledam po fb. S tim recenim, bilo je sasvim jasno od pocetka da Fudo nema metodoloskog pristupa upravljanju vec se vodio i izbore dobio na cistom populizmu i cinjenici da je narodu trebala alternativa ali koja nije daleko od SDA, pa su dobili njega. I danas sam kao i tada ubjedjen da Zenici trebaju (i da ih u Zenici i ima) ljudi koji ce napraviti realan plan rada u okvirima dostupnih budjetskih sredstava i metodoloski pristupiti rijesavanju problema. Samo je pitanje da li ce se narod osvjestiti dovoljno i doci do razuma.

Danas smo podjednako daleko od rijesavanja gotovo svih ako ne i svih onih pitanja za koje je tvrdio da ce rijesiti kao i tokom njegove kampanje. Sto znaci da smo manje vise samo izgubili 3 godine i nista vise. Putevi su losi, i ovo sto se radi, radi se preko klinca i veoma lose. O drugim stavrima da i ne govorimo.
Throttle

#35475 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Putevi su dobri tamo gdje ce ljudi Fudu zaokruzit
Napravi put u 10-15 sela i eto par hiljada glasova
Post Reply