Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
smartXL
#35426 Re: Zeničani
Ko kaže da to rade oni koji idu u džamiju, ljudi kolju kurban a džamije vidjeli nisu, samo u prolazu. Ne sjećam se da je prije bila ovakva situacija, ovo se počelo dešavat u zadnje vrijeme.
- cenecimoveocino
#35427 Re: Zeničani
Hodža nije tajni agent ili inspektor ili neko drugo ovlašteno lice da prikuplja podatke, zatvara ljude po džamijama, upućuje prijetnje, vodi istrage ili da bilo koga izbacuje iz džemata, niti IZ ima nadležnosti za to. Takođe, IZ je uređena institucija i necrpi svoja "rješenja" iz amazonskih plemenskih običaja.notsure wrote:Nije kasno. Hodžama dati zadatak da saznaju ko je, inače hodži nema naredne plate.channel10 wrote:Takve treba sacekati pa uslikati auto i registarske tablice i prijaviti policiji. Ali jel, sad je kasno. Do sljedeceg Bajrama...
Svim hodžama koji nisu objašnjavali šta se radi s drobinom prije Bajrama poslati "opomenu pred otkaz".
Onda hodža da na prvoj narednoj džumi ne da izaći nikome iz džamije dok ne priznaju ili ne otkriju koji mamlaz je to uradio.
Samo im zaprijeti da se nikom neće primiti kurban dok ne kažu ko je.
Znaju seljaci sve, samo što čuvaju leđa jedni drugima.
Može se provesti i prava istraga, od kuće do kuće i da svako ko je klao kurban pokaže i dokaže šta je uradio s drobinom, a seljaci znaju ko je klao i od koga je dobio.
Kad ga nađu, naplate mu kaznu, natjeraju da počisti sve štp je upeksinio, a onda ga na godinu dana izbace iz džemata. I u amazonskim plemenima imali su kaznu ekskomunikacije, pa kad ovi naši hoće plemenske običaje, eto im rješenja.
-
Ci-Nick
#35428 Re: Zeničani
Da, nije hodža ni zakonodavna ni izvršna vlast, ali bi trebao biti savjetodavna.cenecimoveocino wrote:Hodža nije tajni agent ili inspektor ili neko drugo ovlašteno lice da prikuplja podatke, zatvara ljude po džamijama, upućuje prijetnje, vodi istrage ili da bilo koga izbacuje iz džemata, niti IZ ima nadležnosti za to. Takođe, IZ je uređena institucija i necrpi svoja "rješenja" iz amazonskih plemenskih običaja.notsure wrote:Nije kasno. Hodžama dati zadatak da saznaju ko je, inače hodži nema naredne plate.channel10 wrote:Takve treba sacekati pa uslikati auto i registarske tablice i prijaviti policiji. Ali jel, sad je kasno. Do sljedeceg Bajrama...
Svim hodžama koji nisu objašnjavali šta se radi s drobinom prije Bajrama poslati "opomenu pred otkaz".
Onda hodža da na prvoj narednoj džumi ne da izaći nikome iz džamije dok ne priznaju ili ne otkriju koji mamlaz je to uradio.
Može se provesti i prava istraga, od kuće do kuće i da svako ko je klao kurban pokaže i dokaže šta je uradio s drobinom, a seljaci znaju ko je klao i od koga je dobio.
Kad ga nađu, naplate mu kaznu, natjeraju da počisti sve štp je upeksinio, a onda ga na godinu dana izbace iz džemata. I u amazonskim plemenima imali su kaznu ekskomunikacije, pa kad ovi naši hoće plemenske običaje, eto im rješenja.
Nisam redovan u džamiji, ali nikad nisam čuo ni jednog hodžu da je rekao da je grijeh baciti smeće u potok ili šumu, da je grijeh uništavati zajedničku imovinu,..i zašto to ne ponoviti svake godine.
Hodže se ponašaju kao da su svi životni problemi riješeni, čovjek savršeni dio sistema i samo još treba da ukaže na vjeru i materijalno zbrinjavanje hodža i studenata medresa.
Ponekad se još nešto i kaže o odnosu čovjeka prema čovjeku ali nikad o odnosu čovjeka prema prirodi, okolišu.
-
Kralj Tvrtko I.
#35429 Re: Zeničani
Nije hodža tajni agent...al zato je sve ostalo samo nije hodža...
Bavi se klevetom, ogovaranjem i sve to po hutbama a sve pod palicom SDA...
Šta koji qrac ima on ogovarati ZSF, ogovarati političare, pozivati za koga će se glasati...i to na Bajram namazu...
Bolje da uće narod o vjeri i običajima Bajrama...koje kao što vidimo ne poznaju ni oni stariji a kamo li mi mladi...
Šta koji qrac ima on ogovarati ZSF, ogovarati političare, pozivati za koga će se glasati...i to na Bajram namazu...
Bolje da uće narod o vjeri i običajima Bajrama...koje kao što vidimo ne poznaju ni oni stariji a kamo li mi mladi...
-
Mustang1
#35430 Re: Zeničani
Kod mene Zuhdija Adilovic ka'e "Bule sjede i puse shishu, ljudi jeste vi normalni sta vam je"Kralj Tvrtko I. wrote:Nije hodža tajni agent...al zato je sve ostalo samo nije hodža...
- ExNihilo
#35431 Re: Zeničani
Jah, šiša najveći problem. A 5 dana prije toga čovjek se bacio s balkona u njegovom džematu.
-
clio_dci120
#35432 Re: Zeničani
Vala su Staru carsiju uništili shisama...prosao bas prije neku noc, od Zurnala pa nadalje sve sisha barovi, smrdi ne moze se proci.
Kako je nekad od 2000, posebno od druge polovice pa do prije par godina bila fina Stara carsija. Sta se samo kafa popilo za vrijeme studiranja. Bas mi zao pogledati kako je grohnula.Mislim da je dobrim dijelom zbog tih Shisha.
Kako je nekad od 2000, posebno od druge polovice pa do prije par godina bila fina Stara carsija. Sta se samo kafa popilo za vrijeme studiranja. Bas mi zao pogledati kako je grohnula.Mislim da je dobrim dijelom zbog tih Shisha.
-
channel10
#35433 Re: Zeničani
Kako im onda hodze "zaduze" dzamiju, kucu i dzemat, pa onda odu u Njemacku da sta zarade, a dzemat nek se ebe dok se on ne vrati iz mackanje?!cenecimoveocino wrote:Hodža nije tajni agent ili inspektor ili neko drugo ovlašteno lice da prikuplja podatke, zatvara ljude po džamijama, upućuje prijetnje, vodi istrage ili da bilo koga izbacuje iz džemata, niti IZ ima nadležnosti za to. Takođe, IZ je uređena institucija i necrpi svoja "rješenja" iz amazonskih plemenskih običaja.notsure wrote:Nije kasno. Hodžama dati zadatak da saznaju ko je, inače hodži nema naredne plate.channel10 wrote:Takve treba sacekati pa uslikati auto i registarske tablice i prijaviti policiji. Ali jel, sad je kasno. Do sljedeceg Bajrama...
- kamberovica polje
#35434 Re: Zeničani
IZ kao i sve vjerske zakednice su savršeno uređene samo oko jedne stvari, a to su pare. Jebe im se za sve ostalo. Kao što smo vidjeli u proteklih par desetljeća nije im mrsko ni s političarima u krevet leći, pa čak i voditi predizborne kampanje.
Ja IZ najviše zamjerim onu grozotu oko Sultan Ahmedove džamije. Ta građevina i njen vrt su bili nešto prekrasno, da bi oni svojom pohlepom pretvorili u arm. betonsko ruglo. Istu stvar su napravili i sa zgradom IPFa u Radakovu, samo tamo je daleko od očiju.
Najgora stvar od svega je ta što niko nema muda da ih prozove za uništavanje vizure grada i nacionalnog spomenika. Oni smiju sve.
Ja IZ najviše zamjerim onu grozotu oko Sultan Ahmedove džamije. Ta građevina i njen vrt su bili nešto prekrasno, da bi oni svojom pohlepom pretvorili u arm. betonsko ruglo. Istu stvar su napravili i sa zgradom IPFa u Radakovu, samo tamo je daleko od očiju.
Najgora stvar od svega je ta što niko nema muda da ih prozove za uništavanje vizure grada i nacionalnog spomenika. Oni smiju sve.
-
Nivelacija
#35435 Re: Zeničani
Najvece ruglo u Zenici je Sultan Ahmedov kompleks sada pisaona i javni parking. Zahvaljujuci Islamskoj zajednici. Mislim da imaju pinku od parkinga i da ga nece nikada dirati a pare su bitne, to sto je ruglo i sramota grada manje je bitno.
-
kakavdanakneiskustvu
#35436 Re: Zeničani
kamberovica polje wrote:IZ kao i sve vjerske zakednice su savršeno uređene samo oko jedne stvari, a to su pare. Jebe im se za sve ostalo. Kao što smo vidjeli u proteklih par desetljeća nije im mrsko ni s političarima u krevet leći, pa čak i voditi predizborne kampanje.
opće poznata stvar
-
moet-perignon
#35437 Re: Zeničani
kakavdanakneiskustvu wrote:kamberovica polje wrote:IZ kao i sve vjerske zakednice su savršeno uređene samo oko jedne stvari, a to su pare. Jebe im se za sve ostalo. Kao što smo vidjeli u proteklih par desetljeća nije im mrsko ni s političarima u krevet leći, pa čak i voditi predizborne kampanje.
opće poznata stvar
a doci ce vrijeme kad ce se oni smatrati obicnim plemenskim ljudima.
- notsure
#35438 Re: Zeničani
Upravo se IVZ izborila da ima pravo izbacivati iz džemata... ima monopol na dženaze i dere kožu s leđa kad neko umre. Ako nije plaćao članarinu naplate od 18. godine do smrti, inače nema klanjanja dženaze ako nisi platio članarinu. Ko nema para, ne računa se ko član, nema klanjanja dženaze, IZBAČEN je iz IZ, eno mu onaj ateistički Neven.cenecimoveocino wrote:Hodža nije tajni agent ili inspektor ili neko drugo ovlašteno lice da prikuplja podatke, zatvara ljude po džamijama, upućuje prijetnje, vodi istrage ili da bilo koga izbacuje iz džemata, niti IZ ima nadležnosti za to. Takođe, IZ je uređena institucija i necrpi svoja "rješenja" iz amazonskih plemenskih običaja.notsure wrote:Nije kasno. Hodžama dati zadatak da saznaju ko je, inače hodži nema naredne plate.channel10 wrote:Takve treba sacekati pa uslikati auto i registarske tablice i prijaviti policiji. Ali jel, sad je kasno. Do sljedeceg Bajrama...
Dakle, ima pravo izbaciti ali to radi SAMO kad su pare u pitanju.
Ima pravo i obavezu vaziti šta valja a šta ne valja, ali umjesto da objasni uhljupima da se animalni otpad mora zakopati, lakše je vaziti kojim danom se sijeku nokti, kojom nogom se prvo stupa u halu, "smije li žena sama autom do Sarajeva" i "je li haram ići na more u Ulcinj".
IZ je jako uređena oko ubiranja para, ali oko uvođenja reda i pameti, jok brate.
Istragu od kuće do kuće ne bi radio hodža, ima inspekcija, ima murija, ali kao što organizator koncerta ili utakmice plati i odgovara da se uredi ono što ostane iza učesnika manifestacije, tako je i IZ dužna da "počisti" iza učesnika manifestacije klanja kurbana, na koju ima monopol. Ili da džematlije barem nauči kako se to radi, da ih natjera da otkriju ko je kriv, da ga prijave inspekciji/policiji, da počinilac plati kaznu i da mu više ne padne na pamet da to ponovi..
Ne mogu se koristiti samo prava, imaju i obaveze.
- Sanjarko
#35439 Re: Zeničani
Ni ja ne znam puno toga sto se tice religija, znam nesto toga u vezi njih. Ali znam da zivotinje koje to pojedu mogu mozda postati agresivnije. Mozda grijesim u vezi toga. A mozda se moraju zakopati. Jer znam da se Kuran koji se baca mora ili spaliti ili zakopati, pa mi nekako dodze logicno da se to isto radi i sa kurbanom.clio_dci120 wrote:Nisam neki veliki poznavalac tih radnji oko klanja kurbana, ali negdje sam cuo da se svi otpaci od kurbana trebaju zakopati. Cudi me da bacaju u rijeke, jer onda ispada da se kurban "ne primi" ili...?
I ovo oko otkupa kozica, prineses zrtvu, a onda na njoj zaradujes!?
Ma, vjerujte isto je i u Sa, prije dvije tri godine tor da ovcama bio uz jednu od najprometnijih ulica u gradskoj zoni (pored Hifine pumpe na Buca potoku.
Jos nije ovo nista u skladu sa Kuranom ali nije to tema.
-
clio_dci120
#35440 Re: Zeničani
Notsure, nisam ni veliki poznavalac prilika ni odnosa u IZ, ali mislim da si okacio neke predstavnike tzv. paradzemata. Zvanicni predstavnici IZ uvijek su zagovarali ravnopravnost zena u islamu. Ne znam da li si slucajno i namjerno ove okacio, ali oni nisu reprezenti IZ!
Da se razumijemo, nisam ni ja clsn IZ, ali nije ni uredu stvarati iskrivljenu sliku!
Da se razumijemo, nisam ni ja clsn IZ, ali nije ni uredu stvarati iskrivljenu sliku!
- Freamon Lester
#35441 Re: Zeničani
Ko je ova bradata spodoba sto gluposti valja i cemu ona gadi ovu temu? I dakako kakav je on pervertit i jos bolje sa kakvim pervetitima se on druzi? Ne moze na plazu jer tu hodaju drugi ljudi pa mu se nadigne i u grijeh ode
. Legendo fiksiraj pogled u beton. Da nije junfer i sa takvima se druzi vjerovatno bi znao da kad paris oci na plazi dobijes sljagu od zene. Ne treba ti Uzviseni da te kazni.
Drugo. Ovo o tome jel zena moze ili smije putovati. Suvisno i govoriti.
Dakle. IZ naplacuje clanarinu. Kao vjerska organizacija koja predstavlja vjernike ima pravo na to i svaki imalo pametniji Bosnjak bi se nogom prvo nabio da to plati. A zasto? Zato da ovakve spodobe finansirane novcem od Boga pitaj kakvih divljaka i sa jos upitnijim namjerama sire ovakve maloumnosti sirom ove drzave. Na kraju. Prica o ukopima? Ko je kad upitao kojeg efendiju, efendija zasto djenaza 2000 markica? Niko nikad.
O sisa barovima? Ko voli neka sisa, te price "bula pusi sisu" i sl. uvazeni dekan moze prodavat samo ko maglu.
Drugo. Ovo o tome jel zena moze ili smije putovati. Suvisno i govoriti.
Dakle. IZ naplacuje clanarinu. Kao vjerska organizacija koja predstavlja vjernike ima pravo na to i svaki imalo pametniji Bosnjak bi se nogom prvo nabio da to plati. A zasto? Zato da ovakve spodobe finansirane novcem od Boga pitaj kakvih divljaka i sa jos upitnijim namjerama sire ovakve maloumnosti sirom ove drzave. Na kraju. Prica o ukopima? Ko je kad upitao kojeg efendiju, efendija zasto djenaza 2000 markica? Niko nikad.
O sisa barovima? Ko voli neka sisa, te price "bula pusi sisu" i sl. uvazeni dekan moze prodavat samo ko maglu.
- Rockefeller
#35442 Re: Zeničani
Jarane gdje god da odes, govorim u iole uredjenu drzavu, placa se ukop masno. Ljudi ba dignu kredit od 4-5k €.
-
Throttle
#35443 Re: Zeničani
Pa bio je problem sa MZ Stranjani koji nisu htjeli u centralizaciju i, izmedju ostalog, dzenaza je bila besplatna, nesto sitno se placalo skroz. IZ je prvo otjerala hodzu jednog sa prijetnjama njemu i porodici, pa je nekad poslije policija dosla i rastjerala ljude sa dzume jer, kao, ilegalno klanjaju i pritisci su bili sve dok jedan dio nije popustio i priklonio se IZ. Ima jos uvijek dio ljudi koji to ne zele. Mjesecna clanarina bila 4KM umjesto 6 kod IZ, sve vezano za dzenazu besplatno, iz tih sredstava placali hodzu, sirili dzamiju, ubacili podno grijanje, klime, kupovali ogrjev itd. Nisam vjerovao kad su mi pricali. Radi cega su bili pritisci nego zbog para? Inace sva lova ide u IZ pa oni to rasporedjuju a ljudi koji placaju najmanje imaju koristi od toga. Na selu ljudi skupljaju za struju i ogrjev jer IZ necd nista da ima s tim a uzimaju lovu
Pred Bajram je prica o kozicama, na dzumama prica o sergijama itd. Samo lova a poreza nigdje. Paradoks je sto na njihovim uplatnicama pise da se u slucaju neizmirenja dugova obracunava zakonski odredjena kamata
P.S. Niko osim IZ ne smije organizovat dzenazu tj nijedan hodza ne smije klanjat. Neven npr. ih zakopa kao ateiste il neko od familije prouci nesto i klanja
Pred Bajram je prica o kozicama, na dzumama prica o sergijama itd. Samo lova a poreza nigdje. Paradoks je sto na njihovim uplatnicama pise da se u slucaju neizmirenja dugova obracunava zakonski odredjena kamata
P.S. Niko osim IZ ne smije organizovat dzenazu tj nijedan hodza ne smije klanjat. Neven npr. ih zakopa kao ateiste il neko od familije prouci nesto i klanja
-
skoronikako
#35444 Re: Zeničani
Zašto kritikujete nešto čega niste i ne morate biti član? A ako je neko član, on ima mehanizme da nešto promjeni. Druga stvar je što je nama sve mrsko i najbolje bi bilo da to radi neko drugi.
Država treba raditi svoj posao, bilo da je to onaj kompleks u centru grada ili otpad poslije kurbana. Šta rade naše inspekcije? Njima valjda odgovara takvo stanje ili im je mrsko raditi svoj posao.
Nego, možete li mi preporučiti te efendije koje pričaju o tome za koga glasati? Ja već eto godinama idem na džume, još do sad nisam sreo takvog. Možda idem u pogrešne džamije?
Država treba raditi svoj posao, bilo da je to onaj kompleks u centru grada ili otpad poslije kurbana. Šta rade naše inspekcije? Njima valjda odgovara takvo stanje ili im je mrsko raditi svoj posao.
Nego, možete li mi preporučiti te efendije koje pričaju o tome za koga glasati? Ja već eto godinama idem na džume, još do sad nisam sreo takvog. Možda idem u pogrešne džamije?
-
Throttle
#35445 Re: Zeničani
Trebao si otici u Ensar dzamiju dok je muftija klanjao gore
Ja sam clan i nemam nacina da promijenim. Ako ima, volio bih cuti. Cinjenica je da su vjerske organizacije postale firme zedne profita a ne zajednice koje sluze prvobitnoj namjeni. Naravno da treba kritikovat sve sto ne valja pa i u svojoj avliji. A kakav je nacin vodjenja IZ pokazuje upravo taj kompleks koji je zapocet bez prebijene pare pa se od ljudi pokusavaju izvuci pare svake prve dzume u mjesecu. A te iste ljude nisu pitali treba li im to uopste
Inspekcije ne diraju vjerske zajednice pa tako rijetki imaju uvid gdje idu nase pare
Ja sam clan i nemam nacina da promijenim. Ako ima, volio bih cuti. Cinjenica je da su vjerske organizacije postale firme zedne profita a ne zajednice koje sluze prvobitnoj namjeni. Naravno da treba kritikovat sve sto ne valja pa i u svojoj avliji. A kakav je nacin vodjenja IZ pokazuje upravo taj kompleks koji je zapocet bez prebijene pare pa se od ljudi pokusavaju izvuci pare svake prve dzume u mjesecu. A te iste ljude nisu pitali treba li im to uopste
Inspekcije ne diraju vjerske zajednice pa tako rijetki imaju uvid gdje idu nase pare
- ExNihilo
#35446 Re: Zeničani
Mevludin Dizdarević. Novi muftija. O čijem izboru, tebe, kao člana, koji uredno izmiruje svoje finansijske obaveze, apsolutno niko nije pitao za mišljenje. Toliko o mehanizmu promjene i unutrašnjoj demokratiji.skoronikako wrote:Zašto kritikujete nešto čega niste i ne morate biti član? A ako je neko član, on ima mehanizme da nešto promjeni. Druga stvar je što je nama sve mrsko i najbolje bi bilo da to radi neko drugi.
-
skoronikako
#35447 Re: Zeničani
Zamisli da se svaka osoba pojedinačno pita. Postoji sistem kojim se nešto može promjeniti. Eh sad, problem je što je to malo duži i teži put ukoliko nisi podoban i kažeš iskreno šta misliš, ali je moguće. Uostalom neke stvari su se i promjenile, neke nisu. Ne može baš ta sva priča biti potpuno crna ili bijela, ima i nijansi sive. Ima i pozitivnih stvari, ima i negativnih.ExNihilo wrote: Mevludin Dizdarević. Novi muftija. O čijem izboru, tebe, kao člana, koji uredno izmiruje svoje finansijske obaveze, apsolutno niko nije pitao za mišljenje. Toliko o mehanizmu promjene i unutrašnjoj demokratiji.
@Throttle Nisam gore bio da budem iskren. Međutim, gdje sam ja išao nije baš bilo priče glasaj za xy.
A mislio sam na inspekciju koja bi utvrdila zašto objekt nije završen. Zašto je njegova namjena promjenjena? Kad planiraju završiti? Kao i to, da inspekcija utvrdi ko je odgovoran za otpad poslije kurbana i slično.
-
Throttle
#35448 Re: Zeničani
Pa ja sam u tom dzematu i zbog toga sam izbjegavao dzume nego isao u neke druge dzamije. Nece inspekcija nikad napisat kaznu vjerskoj zajednici jer nece nikad ni uci u te institucije. Love vazda fali, pokusavaju izmusti narod i umjesto da tu istu lovu trose za dobrobit zajednice (zbog cega valjda i postoje), ponasaju se megalomanski sa nekim zapocetim projektima bez unaprijed osiguranih sredstava. Digli su i clanarinu za 1KM od ove godine jer je malo 6KM. Nije stvar u toj markici mjesecno, stvar je u njenoj namjeni. A namjenu niko ne zna.
- Freamon Lester
#35449 Re: Zeničani
Jesi pitao za namjenu? Nisi svi sute.Throttle wrote:Pa ja sam u tom dzematu i zbog toga sam izbjegavao dzume nego isao u neke druge dzamije. Nece inspekcija nikad napisat kaznu vjerskoj zajednici jer nece nikad ni uci u te institucije. Love vazda fali, pokusavaju izmusti narod i umjesto da tu istu lovu trose za dobrobit zajednice (zbog cega valjda i postoje), ponasaju se megalomanski sa nekim zapocetim projektima bez unaprijed osiguranih sredstava. Digli su i clanarinu za 1KM od ove godine jer je malo 6KM. Nije stvar u toj markici mjesecno, stvar je u njenoj namjeni. A namjenu niko ne zna.
Ovaj forum se okrenuo totalno dok sam ja poceo efendije braniti.
Reci cu samo jedno. Cuvajte svoj dzemat i ljude u njemu. Sebi gradis brate mili dzamiju i sa dzematlijama svoju okolinu. Ako niko nece sa efendijom da radi i komunicira onda o cemu pricamo? A dok se narod ignorantski ophodi prema IZ-u normalno je da ce se onakve bradate budaletine kotiti i toviti djecu i omladinu glupostima. Cuj jel zena smije putovat sama? I smijel se na more.
I na kraju. Monopol na tumacenje Islama u BiH ima IZ. Najveci promasaj IZ-a sto nije do unazad par godina (a i tad je mlako kada su se evidentirali paradzemati i zahtjevalo od njih izjasnjavanje) nije izbacio fetvom ovakve iz Islama i uredno upozorio da svaki onaj koji se pojavi na predavanju jednog ovakvog je po automatizmu izbacen iz IZ. Ova bagra napada i sere po IZ, a zivi na njihovoj toleranciji. Odu u Saudijsku Arabiju uzmu plakat sa ceste i ovim nasim nepismenim budalama prodaju kao diplomu vrhunskog islamskog ucenjaka.
- ExNihilo
#35450 Re: Zeničani
Bradonja ih uči da žena ne smije na more, a IZ da musliman ne može glasati za nemuslimana. Ako mene pitaš, razlika je zanemariva: i jedni i drugi djecu tove glupostima.
Uostalom, živimo u državi gdje je zagarantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, nego i interpretacija iste, a to se se odnosi i na bradonju, sve dok isti nije prijetnja nikome. Država u kojoj vjerska zajednica ima pravo da određuje ko je pravi vjernik, a ko nije, i ekskomunicira na bazi vlastitog fermana je tačno država za koju se bradonja i bori.
Uostalom, živimo u državi gdje je zagarantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, nego i interpretacija iste, a to se se odnosi i na bradonju, sve dok isti nije prijetnja nikome. Država u kojoj vjerska zajednica ima pravo da određuje ko je pravi vjernik, a ko nije, i ekskomunicira na bazi vlastitog fermana je tačno država za koju se bradonja i bori.