Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- wewa
#35426 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Dalek smo put prevalili u ovih 25 godina, sve do samog ruba provalije.
-
Hakiz
#35427 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kada idioti ne razmišljajući, ili upravo razmišljajući, namjerno, obezvrijede lik, djelo, trud i krv koju su prosuli nebošnjaci ginući i ostajući invalidi braneći ovaj grad.drug_profi wrote:Pazi on vec smatraju normalnim da je Sarajevo ekskluzivno Bosnjacko i da drugi tu nemaju sta traziti.
Pa sto mi niste to rekli '92? Da se ne zadajem puno...
Ovdje je krajnje vrijeme za reset mozgova. Ako to ne upali, spasa nam nema makar propasti nećemo.
- kmirsad
#35428 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
O kome govorimo, nisam u toku...Ko je Sarajevo proglasio ekskluzivno bošnjačkim... znam da to već dugo sanjaju i pričaju Dodik i Čović...drug_profi wrote:Pazi on vec smatraju normalnim da je Sarajevo ekskluzivno Bosnjacko i da drugi tu nemaju sta traziti.
- meme_machine
#35429 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Pa grad i jeste vecinski bosnjacki, to je cinjenica. Ne znam zasto vam to smeta.
- drug_profi
#35430 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
O članku STAV-a sa prethodne strane.kmirsad wrote:O kome govorimo, nisam u toku...Ko je Sarajevo proglasio ekskluzivno bošnjačkim... znam da to već dugo sanjaju i pričaju Dodik i Čović...drug_profi wrote:Pazi on vec smatraju normalnim da je Sarajevo ekskluzivno Bosnjacko i da drugi tu nemaju sta traziti.
Istina je da od 92 SDA radi na podjeli BiH. To je očigledno iz svih njihovih poteza. Počelo je sa čišćenjem nižeg i višeg komandog kadra iz ARBiH od svih ostalih, ostavljajući poneku ikebanu.
- drug_profi
#35431 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
meme_machine wrote:https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Pa grad i jeste vecinski bosnjacki, to je cinjenica. Ne znam zasto vam to smeta.
A to je, u prvom redu, šansa da većinski bošnjačkim Sarajevom upravljaju stranke koje u političkom programu ne samo da nemaju bilo kakvu politiku zaštite bošnjačkih nacionalnih interese nego su, štaviše, suštinski suprotstavljene samom postojanju ideje njihovog postojanja.
Dakle ova rečenica targetira sve druge kao neprijatelje bošnjačkih interesa, defakto Bošnjaka.
- kmirsad
#35432 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zato što je to direktna posljedica etničkog čiščenja i genocida. Dodik i čović bi najsretniji bili da u Sarajevu nama ni jednog jedinog Srbina i Hrvata... I sve će uraditi da to postignu.meme_machine wrote:https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
- drug_profi
#35433 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I SDA će rado doprinijeti. Jer sve su to glasači ovih drugijh stranaka. Ovi što se bune protiv vjeronauke, što piju uz ramazan, itd...kmirsad wrote:Zato što je to direktna posljedica etničkog čiščenja i genocida. Dodik i čović bi najsretniji bili da u Sarajevu nama ni jednog jedinog Srbina i Hrvata... I sve će uraditi da to postignu.meme_machine wrote:https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Samo ih handri to što ovi neće da odu... Možda bi trebalo povećati pritisak?
- meme_machine
#35434 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa dobro, Nasa Stranka je osvojila odredjen broj zastupnickih mjesta, i ako budu dio vladajuce koalicije, svaka cast. Niko im to ne moze zabraniti.drug_profi wrote:meme_machine wrote:https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Pa grad i jeste vecinski bosnjacki, to je cinjenica. Ne znam zasto vam to smeta.A to je, u prvom redu, šansa da većinski bošnjačkim Sarajevom upravljaju stranke koje u političkom programu ne samo da nemaju bilo kakvu politiku zaštite bošnjačkih nacionalnih interese nego su, štaviše, suštinski suprotstavljene samom postojanju ideje njihovog postojanja.
Dakle ova rečenica targetira sve druge kao neprijatelje bošnjačkih interesa, defakto Bošnjaka.
S druge strane, ako u oblasti obrazovanja budu radili na ukidanju vjeronauke, uvodjenju modaliteta BHS/zajednicki jezik i na ukidanju izucavanja agresije i genocida u sklopu historije, onda se moze reci da je njihovo djelovanje kontra bosnjackih interesa. Opet smatram da su ove stvari vise strasenje od strane STAV-a nego istinske namjere Nase Stranke, ali ostaje da se vidi.
- kmirsad
#35435 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
drug_profi wrote:O članku STAV-a sa prethodne strane.kmirsad wrote:O kome govorimo, nisam u toku...Ko je Sarajevo proglasio ekskluzivno bošnjačkim... znam da to već dugo sanjaju i pričaju Dodik i Čović...drug_profi wrote:Pazi on vec smatraju normalnim da je Sarajevo ekskluzivno Bosnjacko i da drugi tu nemaju sta traziti.
Istina je da od 92 SDA radi na podjeli BiH. To je očigledno iz svih njihovih poteza. Počelo je sa čišćenjem nižeg i višeg komandog kadra iz ARBiH od svih ostalih, ostavljajući poneku ikebanu.
http://kliker.info/reis-ceric-sarajevo- ... nja-iz-rs/
.REIS CERIĆ : SARAJEVO JE VEĆINSKO BOŠNJAČKO ZBOG PROTJERIVANJA IZ RS
Reis Cerić : Sarajevo je većinsko bošnjačko zbog protjerivanja iz RS
Juni 05
18:49
Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izjavio je danas da je tačno da je Sarajevo sada većinski bošnjačko i da tu činjenicu treba da razumiju i Srbi i Hrvati, jer su se u njega "doselili Bošnjaci iz Foče, Višegrada, Čajniča, Zvornika, Vlasenice i drugih gradova, koji su protjerani 1992. godine".Cerić je u Zvorniku rekao da je Sarajevo uvijek bilo multikulturalno i multinacionalno i da nema potrebe da se nekome izvinjava ili da šta dokazuje. "Nije tačno da je neko od Srba i Hrvata progonjen iz Sarajeva, već je tačno da je Sarajevo većinsko bošnjačko zato što su sa rijeke Drine – Foče, Višegrada, Čajniča, Zvornika, Vlasenice i drugih gradova, Bošnjaci protjerani 1992. godine i doselili su se u Sarajevo", rekao je novinarima Cerić. On je naveo da je Sarajevo uvijek i mnogo ranije primalo izbjeglice, te da su ovoga puta Bošnjaci bili izbjeglice koje su došle u Sarajevo.
"Onog trenutka kada se Bošnjacima omogući da se vrate u svoje domove u Foču, Višegrad, Rogaticu i druge gradove, onda Sarajevo neće biti većinsko bošnjačko", rekao je Cerić i dodao da je pravo i Srba i Hrvata da li hoće ili neće doći da žive u Sarajevu. Cerić kaže da neki ne mogu da prihvate da su Bošnjaci "nakon ovoga šta im se dogodilo, otvoreniji, slobodniji i da bez kompleksa govore o svojim kulturnim vrijednostima i svom identitetu".On je dodao da to do sada nije bilo, pa je nekima čudno kako to da Bošnjaci govore javno o svojim vjerskim, kultrunim i drugim vrijednostima. "Nekima to u Sarajevu smeta, ali to nije problem Bošnjaka nego onih što ne mogu da tolerišu bošnjačku slobodu u Sarajevu ili nekom drugom mjestu", smatra Cerić. (Kliker.info-Srna)
- meme_machine
#35436 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo malo, po tebi ispade da je genocid pocinjen nad Srbima Sarajeva, a ne da su oni svojevoljno otisli prije opsade (i postavili barikade okolo, izmedju ostalog).kmirsad wrote:Zato što je to direktna posljedica etničkog čiščenja i genocida. Dodik i čović bi najsretniji bili da u Sarajevu nama ni jednog jedinog Srbina i Hrvata... I sve će uraditi da to postignu.meme_machine wrote:https://imgur.com/a/q3wRUsDwewa wrote:E sta docekasmo, da nam grad bude proglasen vecinski bosnjackim, pa jos punih usta...
Vidim da se Nasa Stranka bori protiv svakog oblika nacionalizma, to je lijepo. Jos samo da pretenduju na vlast u bilo kojem dijelu RS, gdje bi nam kraj bio.
- JThomas
#35437 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nije ono samo ekskluzivno bošnjačko. ono je ekskluzivno njihovo, jer su oni, jel, jedina prava i ekskluzivna bošnjačka stranka. ostale su "kukavičja jaja bošnjacima". jedini problem koji oni zaista imaju je sa mogućim silaskom sa sehare...
- kmirsad
#35438 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Trebalo bi povečati pritisak na izbjegle i protjerane da se vračaju.Da se ja pitam svaki povratnik bi dobio ogromne državne podsticaje ako se trajno vrati na svoje.drug_profi wrote: I SDA će rado doprinijeti. Jer sve su to glasači ovih drugijh stranaka. Ovi što se bune protiv vjeronauke, što piju uz ramazan, itd...
Samo ih handri to što ovi neće da odu... Možda bi trebalo povećati pritisak?
- drug_profi
#35439 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moje mišljenje je da je baš propagiranje vjeronauke u direktnom konfliktu sa interesima svake nacije. Interes svake nacije je da opstane, razvija se i naučno i kao društvo. A društvo u kojem religija ima glavnu riječ, teško da može biti napredno. Imamo ekspanziju religije i vjernika na baterije i nikad manje morala i etike u društvu. Što je najgore, sve je više nepravde kojoj ni sudovi neće ili ne mogu stati u kraj.meme_machine wrote:
S druge strane, ako u oblasti obrazovanja budu radili na ukidanju vjeronauke, uvodjenju modaliteta BHS/zajednicki jezik i na ukidanju izucavanja agresije i genocida u sklopu historije, onda se moze reci da je njihovo djelovanje kontra bosnjackih interesa. Opet smatram da su ove stvari vise strasenje od strane STAV-a nego istinske namjere Nase Stranke, ali ostaje da se vidi.
Vjeronauka u školama je samo u ineresu stvaranja vojske vjeroučitelja, zatim i nekritičnih vjernika, a sve u cilju održavanja pseudofeudalne vlasti.
Znam da će biti replika na ovo i ne mislim raspravljati jer nije tema, ali je odgovor na ovo gore boldano miješanje baba i žaba.
Što se tiče zajedničkog jezika, ja ne vidim problem da svako svoj jezik zove kako želi. Uopšte ne kontam u čemu je frka. Piše u knjižici BHS jezik, kao što realno i jeste jedan te isti jezik. Ko tebi brani da kažeš da govoriš Bosanski ili da kažeš da je sve ovo ovdje napisano na Bosanskom, kao što će neko reći da je na Hrvatskom, ili Srpskom? Fama oko jezika, bsemislena.
- kmirsad
#35440 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naravno da je počinjen genocid i etničko čiščenje nad srbima i Hrvatima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima u FBiH. Karađiču je bilo draže i dragocijenije protjerati jednog srbina iz Sarajeva, Tuzle nego petoricu bošnjaka iz Zvornika. Ta dva etnička čiščenja i genocida Karađić je provodio istovremeno.meme_machine wrote:Samo malo, po tebi ispade da je genocid pocinjen nad Srbima Sarajeva, a ne da su oni svojevoljno otisli prije opsade (i postavili barikade okolo, izmedju ostalog).kmirsad wrote:Zato što je to direktna posljedica etničkog čiščenja i genocida. Dodik i čović bi najsretniji bili da u Sarajevu nama ni jednog jedinog Srbina i Hrvata... I sve će uraditi da to postignu.meme_machine wrote: https://imgur.com/a/q3wRUsD
Vidim da se Nasa Stranka bori protiv svakog oblika nacionalizma, to je lijepo. Jos samo da pretenduju na vlast u bilo kojem dijelu RS, gdje bi nam kraj bio.
- kmirsad
#35441 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
JThomas wrote:nije ono samo ekskluzivno bošnjačko. ono je ekskluzivno njihovo, jer su oni, jel, jedina prava i ekskluzivna bošnjačka stranka. ostale su "kukavičja jaja bošnjacima". jedini problem koji oni zaista imaju je sa mogućim silaskom sa sehare...
drug_profi wrote:Moje mišljenje je da je baš propagiranje vjeronauke u direktnom konfliktu sa interesima svake nacije. Interes svake nacije je da opstane, razvija se i naučno i kao društvo. A društvo u kojem religija ima glavnu riječ, teško da može biti napredno. Imamo ekspanziju religije i vjernika na baterije i nikad manje morala i etike u društvu. Što je najgore, sve je više nepravde kojoj ni sudovi neće ili ne mogu stati u kraj.meme_machine wrote:
Vjeronauka u školama je samo u ineresu stvaranja vojske vjeroučitelja, zatim i nekritičnih vjernika, a sve u cilju održavanja pseudofeudalne vlasti.
Znam da će biti replika na ovo i ne mislim raspravljati jer nije tema, ali je odgovor na ovo gore boldano miješanje baba i žaba.
Što se tiče zajedničkog jezika, ja ne vidim problem da svako svoj jezik zove kako želi. Uopšte ne kontam u čemu je frka. Piše u knjižici BHS jezik, kao što realno i jeste jedan te isti jezik. Ko tebi brani da kažeš da govoriš Bosanski ili da kažeš da je sve ovo ovdje napisano na Bosanskom, kao što će neko reći da je na Hrvatskom, ili Srpskom? Fama oko jezika, bsemislena.
- meme_machine
#35442 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne moramo raspravljati, niti ici u off topic, ali ipak da odgovorim. Samo zato sto postoji vjeronauka kao predmet u skoli, ne znaci da religija ima glavnu rijec u drustvu, niti da ce preuzeti primat. To sa manje morala i etike u drustvu danas nego ranije je vise neki licni dojam.drug_profi wrote:Moje mišljenje je da je baš propagiranje vjeronauke u direktnom konfliktu sa interesima svake nacije. Interes svake nacije je da opstane, razvija se i naučno i kao društvo. A društvo u kojem religija ima glavnu riječ, teško da može biti napredno. Imamo ekspanziju religije i vjernika na baterije i nikad manje morala i etike u društvu. Što je najgore, sve je više nepravde kojoj ni sudovi neće ili ne mogu stati u kraj.meme_machine wrote:
Sto se tice jezika, super, ako roditelji zele da u knjizici djetetu pise jedan od tri jezika, neka tako i pise, sto je i slucaj po trenutnom zakonu. Bolje nego da se svima gura modalitet BHS protiv njihove volje (ne bih cak ni imao problem da u svakom dijelu BiH svakome pise BHS, ali posto se to samo provodi u KS i mozda jos ponegdje, onda ne, hvala).
- cyprus
#35443 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A šta je sa roditeljima koji žele da pišu sve tri varijante naziva?meme_machine wrote:Sto se tice jezika, super, ako roditelji zele da u knjizici djetetu pise jedan od tri jezika, neka tako i pise, sto je i slucaj po trenutnom zakonu. Bolje nego da se svima gura modalitet BHS protiv njihove volje (ne bih cak ni imao problem da u svakom dijelu BiH svakome pise BHS, ali posto se to samo provodi u KS i mozda jos ponegdje, onda ne, hvala).
- madner
#35444 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sto bi rekao Efendic to je pitanje svih pitanja. 
- seln
#35445 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne religija, vec pseudoreligiozna kleptokratija. Religija je tu samo kao one famozne tri sibice.meme_machine wrote: Samo zato sto postoji vjeronauka kao predmet u skoli, ne znaci da religija ima glavnu rijec u drustvu, niti da ce preuzeti primat.
Taj licni dojam dijeli dva-tri miliona stanovnika BiH.To sa manje morala i etike u drustvu danas nego ranije je vise neki licni dojam.
Ima li vise kriminala, prevara, lazi, zloupotrebe vlasti, iskoristavanja radnika...?
Ima, van svake sumnje.
Sta je tu onda licni dojam?
Last edited by seln on 05/11/2018 09:43, edited 1 time in total.
- kmirsad
#35446 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
madner wrote:Sto bi rekao Efendic to je pitanje svih pitanja.
- meme_machine
#35447 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odlicno pitanjecyprus wrote:A šta je sa roditeljima koji žele da pišu sve tri varijante naziva?meme_machine wrote:Sto se tice jezika, super, ako roditelji zele da u knjizici djetetu pise jedan od tri jezika, neka tako i pise, sto je i slucaj po trenutnom zakonu. Bolje nego da se svima gura modalitet BHS protiv njihove volje (ne bih cak ni imao problem da u svakom dijelu BiH svakome pise BHS, ali posto se to samo provodi u KS i mozda jos ponegdje, onda ne, hvala).
Pretpostavljam da se i to moze napisati na zelju roditelja, sto je rekao bih i poenta svega ovoga. Sloboda odlucivanja sta da pise u knjizici, a ne da vlada diktira sta ce pisati, i sloboda odlucivanja da li da se ide na vjeronauku ili ne, a ne da vlada odlucuje za vas.
- Banksy
#35448 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kampanja koju SDA vodi protiv 'antibošnjačke' Naše stranke je zapravo neka vrsta prijetnje i pritiska na njihove koalicione partnere da iz tog saveza izađu. Perfidno i primitivno, ali i vrlo otvoreno i agresivno, udaraju na najslabiju kariku te koalicije, a to je u ovom slučaju Srbin Predrag Kojović koji je crvena krpa SDA šovinistima i sličnom polusvijetu koji ih slijedi. Sigurno je da će na neki način uspjeti mobilizirati svoje istomišljenike, ali će istovremeno moblizirati i tu preostalu mrvu građanskog jer u akciji spašavanja vlasti pokazuju pravu prirodu svog šovinističkog poltičkog programa protiv kojeg se ovo civiliziranog svijeta što je ostalo u Bosni mora boriti, ujedinjeno s prioritetnim ciljem skidanja tog nacionalističkog krim-kartela s vlasti.
Nadam se da njihovi koalicioni partneri neće odustati od najavljenog saveza, a nadam se i da Naša stranka neće, zbog ovakve vrste pritiska, odustati od svojih ranije zacrtanih političkih planova i programa. Ne bi valjalo da u strahu smekšaju i da se povuku. To bi bio ne samo poraz ove koalicije, nego i loša poruka njihovim glasačima i cijeloj 'građanskoj ljevici' za budućnost. Nadam se.
Nadam se da njihovi koalicioni partneri neće odustati od najavljenog saveza, a nadam se i da Naša stranka neće, zbog ovakve vrste pritiska, odustati od svojih ranije zacrtanih političkih planova i programa. Ne bi valjalo da u strahu smekšaju i da se povuku. To bi bio ne samo poraz ove koalicije, nego i loša poruka njihovim glasačima i cijeloj 'građanskoj ljevici' za budućnost. Nadam se.
- meme_machine
#35449 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eto i sam si rekao da je to do kleptokratije, a ne do religije. Zasto kriviti religiju za losu vladavinu zakona i generalno nepostivanje pravila, i zasto se okomiti na nju pod krinkom rjesavanja ovih problema. Da li ce BiH najednom postati jaka pravna drzava nakon sto se ukine vjeronauka? Ne, naravno da nece.seln wrote:Ne religija, vec pseudoreligiozna kleptokratija. Religija je tu samo kao one famozne tri sibice.meme_machine wrote: Samo zato sto postoji vjeronauka kao predmet u skoli, ne znaci da religija ima glavnu rijec u drustvu, niti da ce preuzeti primat.Taj licni dojam dijeli dva-tri miliona stanovnika BiH.To sa manje morala i etike u drustvu danas nego ranije je vise neki licni dojam.
Ima li vise kriminala, prevara, lazi, zloupotrebe vlasti, iskoristavanja radnika...?
Ima, van svake sumnje.
Sta ju tu onda licni dojam?
Glede porasta kriminala, rekao bih da ni u Jugoslaviji nije bila dobra situacija kao sto se to danas predstavlja, vec je to stvar percepcije (naravno, ostavljam prostora da sam u krivu); slicno situaciji kada su ispitanici u Njemackoj pitani da li je kriminal kod mladih u porastu. Ogromna vecina je odgovorila potvrdno, dok je u realnosti najnizi u posljednjih nekoliko decenija, sa daljom tendencijom pada.
- cyprus
#35450 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa eto složio bih se - može takomeme_machine wrote:Odlicno pitanjecyprus wrote:A šta je sa roditeljima koji žele da pišu sve tri varijante naziva?meme_machine wrote:Sto se tice jezika, super, ako roditelji zele da u knjizici djetetu pise jedan od tri jezika, neka tako i pise, sto je i slucaj po trenutnom zakonu. Bolje nego da se svima gura modalitet BHS protiv njihove volje (ne bih cak ni imao problem da u svakom dijelu BiH svakome pise BHS, ali posto se to samo provodi u KS i mozda jos ponegdje, onda ne, hvala).
Pretpostavljam da se i to moze napisati na zelju roditelja, sto je rekao bih i poenta svega ovoga. Sloboda odlucivanja sta da pise u knjizici, a ne da vlada diktira sta ce pisati, i sloboda odlucivanja da li da se ide na vjeronauku ili ne, a ne da vlada odlucuje za vas.
A što se tiče vjeronauke, raniji slučaj sa Suljagićem je ukazao da je to isuviše delikatno pitanje da bi se u ovom momentu moglo išta radikalno izmijeniti... Zato mislim da je bolje ne čačkat, jer naše obrazovanje ima puno većih problema od vjeronauke... Time bi se po ko zna koji put pažnja skrenula sa gorućih problema, tipa kvalitete obrazovanja i korisnosti znanja koje učenici ponesu sa sobom iz škole...