Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
maher

#35301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by maher »

zaista je cudno da zivimo u 3d ili 4d vremenu, a politiku gledamo jednodimenzionalno ... lijevo - desno, bar nasa stranka ima ljudi koji mogu politiku posmatrati iz neke druge perspektive ...
olimp84

#35302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by olimp84 »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Banksy wrote:Ukratko, Konaković je bandit, cijela ekipa mu je banditska, ali, nažalost, i jedina šansa koju trenutno imamo. Šanse poput ove pojavljuju se, eventualno, svake četiri godine. Četiri godine su jako duge, a mi smo u slobodnom padu. Nemamo vremena, ako već i nije prekasno. Ja bih pokušala.
Hoćeš reći, ne može biti gore nego što je sada...

...pa ako i ne bude bolje :D
Da, 'ne može biti gore nego što je sada'.

Tako da, u ovom slučaju, mora biti bolje. Promil, promil.

Mislim da se svi previše trošimo na ovoj temi, a priča je jednostavna:

Imamo mogućnost da se - uz određene žrtve, rizike, 'gorke pilule', itd - SDA skine, i drugu mogućnost, da SDA ostane i naredne 4 godine.

Dakle, ili si za jedno ili si za drugo. Trećeg nema.

to je to

:thumbup:
cyprus

#35303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

palermo wrote:Nije zar da se misli da među glasačima primjera radi SDP-a ima više dobrih ljudi nego recimo među glasačima HDZ-a ???....

Treba razdvojiti ljude koji su aktivni članovi stranke i glasače. Ovi aktivni su u principu u stranci uglavnom zbog ličnih interesa. Glasači su nešto sasvim drugo.
To je opaska na mjestu... Samo bih rekao da je dobrota onako pomalo fluidan pojam - svi mi imamo i dobrih i loših strana, s tim da je taj omjer kod svake individue drugačiji... Često je onda teško povući jasnu granicu i reći - eh, ovaj je dobar čovjek, ovaj nije... Naravno, lako je razdvojiti ljudske gromade i šupke, ali je problem što se između njih nalazi ogromna siva zona...

Ali kada je u pitanju politika, bojim se da tu dobrota jednostavno nije dovoljna... Neophodan je i razum... Sa deficitom razuma, i dobri ljudi lako upadaju u pogon zlih politika...
wewa

#35304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

da, u ovom trenutku je Konakovic manje zlo.
kmirsad

#35305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ima li dr. Goga... razvuče on ovo... :roll:
Hakiz

#35306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

wewa wrote:da, u ovom trenutku je Konakovic manje zlo.
Nije stvar u tome.

Ako si stranka koja obećava da će mijenjati političku paradigmu, političko ponašanje, onda nećeš zbog ulaska u vlast ići u koaliciju sa nekim ko je predstavnik paradigme koju hoćeš da mijenjaš.

Ako to uradiš, to je legitimno, ali što si onda pričao o promjeni paradigme?

To je tako jednostavno, ili se držiš principa koliko košta da košta ili si pragmatičan po cijenu principa.

Ali nemoj jedno pričati drugo raditi. To je licemjerno.

Meni je taj sukob interesantan, šta će se odabrati, biti pragmatičan ili principijelan i cijena koja će se za to platiti.

Da li je sve bilo po staroj dobroj, dok te mamim medom te hranim?
JThomas

#35307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

uvijek može gore. nikad ne reci da ne može. to smo barem naučili, iako sam i ja za crvenu pilulu.
wewa

#35308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

Hakiz wrote:
Nije stvar u tome.

Ako si stranka koja obećava da će mijenjati političku paradigmu, političko ponašanje, onda nećeš zbog ulaska u vlast ići u koaliciju sa nekim ko je predstavnik paradigme koju hoćeš da mijenjaš.

To je tako jednostavno, ili se držiš principa koliko košta da košta ili si pragmatičan po cijenu principa.

Meni je taj sukob interesantan, šta će se odabrati, biti pragmatičan ili principijelan i cijena koja će se za to platiti.

ne znam kako razmislja svaki pojedinacni glasac NS, ali ako mene pitas - vrijeme je da NS opravda prikupljene glasove i udje u vlast, vrijeme je da se SDA masineriji stane u kraj makar u KS, pa cak i ako to znaci koaliranje s dojucerasnjim SDA perjanicama poput Konakovica.

ne zivi se od ideala, nece nam ideali pomoci kad budemo imali po jednu Sebiju u svakoj oblasti zivota, na svakom nivou vlasti.
Hakiz

#35309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

wewa wrote:
Hakiz wrote:
Nije stvar u tome.

ne znam kako razmislja svaki pojedinacni glasac NS, ali ako mene pitas - vrijeme je da NS opravda prikupljene glasove i udje u vlast, vrijeme je da se SDA masineriji stane u kraj makar u KS, pa cak i ako to znaci koaliranje s dojucerasnjim SDA perjanicama poput Konakovica.

ne zivi se od ideala, nece nam ideali pomoci kad budemo imali po jednu Sebiju u svakoj oblasti zivota, na svakom nivou vlasti.
Šta ćemo sa činjenicom da je jedan broj glasača dao glas Našoj stranci upravo zbog priče o promjeni paradigne i sličnom. I kako se osjećaju kada slušaju o pragmatičnosti.

Ko šljivi te ljude. Budale imaju ideale.

Ali slažem se, najbolji način da skinemo one koji nam se ne sviđaju je da postanemo slični njima. I svaki dan sve sličniji. Ne možeš u vodu a da se ne pokvasiš, to je jednostavno tako i tako i treba to prihvatiti, zar ne.
džakailibu

#35310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by džakailibu »

Kao neko ko glasa za nashu stranku od njenog osnivanja prisustvovao sam raznim fazama ove stranke. Od nekog polu organizovag NGO/djecjeg pristupa do danas stranke koja moze ucestvovati u vlasti. Ono sto sam najvise volio jeste beskompromisnost i neucestvovanje u politikanstvu, odnosno prikazivanje sebe kao istinske alternative raznim praksama politickih stranaka u BiH. Recimo, Bajic kao predsjednik jeste hrabar potez , kao i koalicija sa onim iz foce. Na zalost, BiH politika je satkana od politikanstva. BiH pol. scena je jedno blato u kojem ne mozete ostati cisti i pitanje je cijene ulaska u takvo blato. No, i dalje mislim da se moze manje uprljati sa jasnim idejama i ciljevima. Danas , nisam siguran da NS ima jasne ciljeve ili ideje. Odnosno da politaknstvo a ne ozbiljna politika ulazi na velika vrata u NS. Jedan od prvih primjera za mene je bilo nepodrzavanje Damira NIksica za nacelnika opstine. Nebitno sta mi mislili o Damiru Niksicu, podrska njemu bi pokazalo jasan stav da je NS razlicita od drugih. Njegove ideje nisu bile pretjerano razlicite od onoga sto NS smatra svojim politikama. Na tom tragu, apsolutno mi nije jasno odkud NS u bilo kakvoj prici sa Konakovicem. Mislim da bi NS trebao biti jako oprezan i sa DF, dok bi SDP kakav god da je trebao biti nekakv prirodan partner (ali ne po bilo koju cijenu). Ideja oko Konakovica je losa na mnogo nivoa, (covjek je SDA gradski lik) i smatram da bi za stranku bilo bolje da i dalje budu konstruktivna opozija. Svako ukljucivanje NS u vlast sa opskurnim likovima poput Konakovica ce samo unistiti stranku. Takva koalicija nece donijete vise glasova NS a moze samo unistiti i onako krhko glasacko tijelo ove stranke.
cvrčak_na_hedonizmu

#35311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Hakiz wrote:
Šta ćemo sa činjenicom da je jedan broj glasača dao glas Našoj stranci upravo zbog priče o promjeni paradigne i sličnom. I kako se osjećaju kada slušaju o pragmatičnosti.

Ali slažem se, najbolji način da skinemo one koji nam se ne sviđaju je da postanemo slični njima. I svaki dan sve sličniji. Ne možeš u vodu a da se ne pokvasiš, to je jednostavno tako i tako i treba to prihvatiti, zar ne.

Koji broj glasaca, njih pedeset, jel :lol: Vidim ti uradio analizu birackog tijela, sve znas :D

Kad se vec tako nabadamo sto ne bi krenuli od premise da je NS osvojila vise od 100.000 glasova i da je pola pokradeno. Kako se ti glasaci osjecaju ?

Sad ozbiljno, jest, treba biti principijelan, nema veze sto oni kradu, mi ganjamo principe pa ko duze izdrzi ili dok sve ne prodaju i(li) Njemacka ne pokupi pola stanovnistva.

Ps. Budala je onaj ko misli da se ovo stanje moze promijeniti iz opozicije i ganjajuci principe. Mozes u Njemackoj, mozda.

Nego vidim panika u stabu, a ?
Banksy

#35312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Koje paradigme? Kako mogu 'promijeniti paradigmu' ako im ne daš priliku da je promijene? Telepatijom?
wewa

#35313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Koje paradigme? Kako mogu 'promijeniti paradigmu' ako im ne daš priliku da je promijene? Telepatijom?
kukanjem po FB profilima valjda...
kluz franjo

#35314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Nije ništa čudno ako se u nekoj diskusiji "iscrtaju" dvije radikalno suprotne i suprostavljene pozicije (crno-bijelo).
Problem nastaje ako se i "sive" pozicije automatski diskvalifikuju, jer očigledno nisu ni bijele, a ni crne.
Slažem se sa kolegom Hakizom u dijelu principijelnosti i egzistencijalne potrebe za promjenom društvene paradigme.
Isto tako se slažem sa ocjenom @wewa, da bilo kakva promjena zahtjeva aktivno učešće onih koji tu promjenu žele.

Ako želju za početkom korjenite promjene definišemo kao zajednički cilj (i Hakiza i wewe i mene), onda tek možemo ući u dalju analizu na koji način, sa kojim instrumentima i sa kojim ljudima tu promjenu možemo očekivati.
Uz majku svih pitanja: "Postoji li uopšte većinsko raspoloženje za promjenu društvene paradigme?"

NS za sada od mene ima podršku da:
- Na papir stavi konkretne teze, projekte i inicijative koje bi trebale početi rješavati neka goruća pitanja, a istovremeno označiti i početak političkog zaokreta.
- Da taj papir predstavi svojim članovima, biračima, javnosti i strankama bliskih načela.
- U slučaju da taj papir dobije podršku, da isti ponudi i drugim strankama kao temelj djelovanja neke buduće skupštinske većine.
- U slučaju da i druge stranke podržavaju navedena riješenja, odmah krenuti u skupštinsku realizaciju, a tek onda u personalna riješenja.

Gledajući ukupne izborne rezultate i skupštinske sastave raznih nivoa, ja sam pesimista.
Ipak, spreman sam prihvatiti i platiti određenu cijenu, ako je krajnji rezultat suštinski početak promjena.
Nisam spreman prihvatiti ni džabe tzv. "smjenu SDA", ako je ona sama sebi svrha i ako ne donosi suštinsku promjenu.

Da preciziram. Ako će npr. budući ministar finansija u KS, budžetom upravljati na isti način kako su to do sada (k)radili SDA ministri, onda mi je totalno svejedno iz koje stranke taj ministar dolazi. Taj ministar i ta stranka moju podršku neće imati.
Hakiz

#35315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Sigurno ne koaliranjem sa onima koji im nisu prirodan partner samo zbog ulaska u vlast.

U stvari, izvinjavam se. Oni su liberalna partija. Dakle, sloboda, svako može biti partner, nisu ograničeni.
high_volume

#35316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: Ps. Budala je onaj ko misli da se ovo stanje moze promijeniti iz opozicije i ganjajuci principe. Mozes u Njemackoj, mozda.
Zar NS nije iz opozicije ostvarila najbolji izborni rezultat u Kantonu Sarajevo?

Problem u nas je Izborni zakon koji ne poznaje vanredne izbore, čime su opoziciji "odsječena krila", što znači da bilo šta opozicija zatraži, poziciju boli đon jer je niko ne može smijeniti.
drug_profi

#35317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Sama smjena SDA je već jedan korak naprijed, sve i da se ništa drugo ne postigne.
Evo npr.Memić na Ilidzi poceo ozbiljno da razmatra svoje obecanje o tramvaju do Hrasnice. Vidi da se na praznim obecanjima vise ne moze jahati.
Valja za dvije godine sacuvati fotelju.

I sama SDA (mada je toliko ogrezla u izetbegovićevskoj nesposobnosti) će morati malo da se promrda i protrese.
Vlast treba smjenjivati na svakom ciklusu, samo tako se vrsi korekcija. Makar od te smjene ne bilo nista konkretno i direktno korisno. Sama smjena je korisna.
pemanapemani

#35318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote:

Imam nekoliko takvih poznanika, stvarno odlični ljudi.

Fazon je u tome što oni imaju dobro plaćene poslove koje su dobili uz pomoć svojih roditelja ili rodbine. Sposobni su i nisu uhljebi, ali ta pomoć na početku je bila krucijalna za njihove karijere, to i sami priznaju.

Njima smeta Sebija i loš zdravstveni sistem, ali se oni liječe privatno.
Smeta im loše školstvo, ali njihova djeca idu u najbolje javne ili privatne škole.
Smeta im raspadnuti Gras, ali ne koriste javni prijevoz.
Smeta im smog, ali imaju pročišćivače zraka u stanovima i mogućnost da čitav januar provedu na planini...

Oni su u mogućnosti da budu strogo principjelni i čekaju natpolovičnu pobjedu NS narednih 50 godina.

Šta ćemo sa onima koji nisu u mogućnosti više čekati, a glasali su za NS?

To je isto kao da od nekog beskućnika tražiš da se takmiči sa tobom, koji imaš prosječnu platu, u tome ko će biti više ekološki osvješten i zimi ne ložiti sve i svašta da se ugrije. Onda kada on naloži ivericu, ti ga pljuneš i kažeš mu da je govno od čovjeka koje zagađuje okolinu.

Znači, mi želimo da NS ostane strogo principjelna i ne ide u koaliciju sa bilo kim ko je ikad bio povezan sa SDA, pod cjenu da nam dođe Efendić za premijera i u narednih 8 godina ubije i ovo malo zdravog tkiva društva što je ostalo. Nema veze, mi smo principjelni i to hrani naš ego. Ima nas malo i baš se zato osjećamo posebni. Odlično.
Hakiz

#35319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: Ps. Budala je onaj ko misli da se ovo stanje moze promijeniti iz opozicije i ganjajuci principe. Mozes u Njemackoj, mozda.
U pravu si. Ako je Petain mogao "spasavati" Francusku na svoj način, što ne bi NS kolarao sa Konakovićem?

NS nisu Višijevci, Konaković sigurno nije "onaj" partner sa druge strane, tako da je mnogo bezbolnije, a ionako je u ljubavi i ratu sve dozvoljeno.
Hakiz

#35320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote:
Hakiz wrote:

Fazon je u tome što oni imaju dobro plaćene poslove koje su dobili uz pomoć svojih roditelja ili rodbine. Sposobni su i nisu uhljebi, ali ta pomoć na početku je bila krucijalna za njihove karijere, to i sami priznaju.

Smeta im loše školstvo, ali njihova djeca idu u najbolje javne ili privatne škole.
Smeta im smog, ali imaju pročišćivače zraka u stanovima i mogućnost da čitav januar provedu na planini...

Oni su u mogućnosti da budu strogo principjelni i čekaju natpolovičnu pobjedu NS narednih 50 godina.

To je isto kao da od nekog beskućnika tražiš da se takmiči sa tobom, koji imaš prosječnu platu, u tome ko će biti više ekološki osvješten i zimi ne ložiti sve i svašta da se ugrije. Onda kada on naloži ivericu, ti ga pljuneš i kažeš mu da je govno od čovjeka koje zagađuje okolinu.

Znači, mi želimo da NS ostane strogo principjelna i ne ide u koaliciju sa bilo kim ko je ikad bio povezan sa SDA, pod cjenu da nam dođe Efendić za premijera i u narednih 8 godina ubije i ovo malo zdravog tkiva društva što je ostalo. Nema veze, mi smo principjelni i to hrani naš ego. Ima nas malo i baš se zato osjećamo posebni. Odlično.
Ja glasao za NS i pored svih prigovora koje imam, radim kod privatnika za manje od 600 KM, sreća pa sam u ratu ranjen pa imam invalidninu.

Pa eto,..
džakailibu

#35321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by džakailibu »

ne vidim ja bas tako veliku razliku izmedju efendica i konakovica! to je istovjetna politika i promisljanje. sa druge strane treba biti iskren pa reci da nije nasa stranka pobijedila na izborima u kantonu, ona je tek treca pa cak i konakovic je ispred NS-a. mnogo to govori i o kantonu, i NS ali i
o Konakovicu.
kmirsad

#35322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Koliko pratim, mali broj forumaša spori Dini sposobnost... dok je služio cara SDA, bio mu je odan janjičar, sposoban, nepobjediv, od povjerenja, visoko pozicioniran, perjanica stranačka.Naredi mu : Ubij ga!... ubijen... Rani ga!... ranjen...Digni ga!... dignut...
I sad imamo priliku da pređe u naše redove...
Da se skine s vlasti SDA u KS... što bi, manjom vremenkom distancom... dovelo da skidanja SDA u cijeloj Federaciji i odumiranja monstruma.
Strah me prevelike želje. Da se babi snilo ono što joj je milo.
Tako želim, cijelim svojim bičem, da je Dino postao druga osoba. Da se promijenio nabolje. Da želi pokušati ispraviti grijehe koje je u ime SDA počinio.
Želja gotovo istog inteziteta kolika je i želja da se SDA konačno skine s vlasti i grbače.
Sve bih mu oprostio, kada bi to bilo tako.
Mislim da bi mu oprostilo i 99 % glasača NS
I tu je največa opasnost, podleči zanosnim zvucima i ćarima možda neosnovane želje.
Last edited by kmirsad on 31/10/2018 14:47, edited 2 times in total.
Hakiz

#35323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kmirso, sjeti se priče o kornjači i škorpiji...
kmirsad

#35324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Hakiz wrote:kmirso, sjeti se priče o kornjači i škorpiji...
Sječam se.
Strah me prevelike želje. Da se babi snilo ono što joj je milo.
Sve bih mu oprostio, kada bi to bilo tako.
I tu je največa opasnost, podleči zanosnim zvucima i ćarima možda neosnovane želje.
Nije kornjača. Žaba je. Da je kornjača, ne bi je škorpion mogao ugrist za leđa. ima oklop. NS nema oklop...ima samo principe.
pemanapemani

#35325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote:
pemanapemani wrote:
Hakiz wrote:

Ja glasao za NS i pored svih prigovora koje imam, radim kod privatnika za manje od 600 KM, sreća pa sam u ratu ranjen pa imam invalidninu.

Pa eto,..
Žao mi je što si ranjen.

Dobro, eto ti si principjelan, a ja nisam ako se zalažem da pokušaju formirati vlast sa Konakovićem i da odmah izađu iz nje ako ne bude funkcionisala. Onda neka naprave alternativnu Vladu koja će predlagati inicijative i ako vlast nešto prihvati neka se iz sveg glasa deru kako su oni to predložili. Isto tako, neka se još više deru kada uoče greške vlasti.
Zar to nije principjelno? Pokušali raditi pošteno i odgvorno, nisu nam dali i mi izašli iz koalicije.
Locked