Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
palermo

#35276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote: Bojim se da drugi imaju zicer da pokazu da nisu isti kao i oni. Bolje bi bilo da ga ne promase.
To i jeste problem.

Imaju zicer da nisu kao i oni, a onda u nekim, kako vrijeme prolazi sve češćim, situacijama ponašanjem pokazuju da se lako može desiti da jesu.
Nije mi baš jasno o kakvom ziceru govorite ? Meni se čini da ovdje nema nikakvog zicera, naprotiv pozicija iz koje se puca na gol je vrlo teška.

Ono što je u svemu, barem sudeći po postovima koje čitam,najgore je da su pravila igre prihvaćena, a ja se bojim da u takvoj situaciji ti možda i možeš postići koji gol, neka slučajna frljoka uleti, ali pobjedu teško, da ne govorim o osvajanju lige....
kiligonzales

#35277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote: Bojim se da drugi imaju zicer da pokazu da nisu isti kao i oni. Bolje bi bilo da ga ne promase.
To i jeste problem.

Imaju zicer da nisu kao i oni, a onda u nekim, kako vrijeme prolazi sve češćim, situacijama ponašanjem pokazuju da se lako može desiti da jesu.
SDP je sigurno takav jer su dva puta bili na vlasti i slican im je obrazac ponasanja bio. Dobro je pa u ovom ziceru nisu sami.
palermo

#35278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Hakiz wrote:
seln wrote:
Nista se nece popraviti ako mediji ( a i dijasporci) prestanu pricati o (realno) losim stvarima. Podsjeticu te, tamo oko 200-e je sve izgledalo mnogo bolje i optimisticnije, buducnost je izgledala daleko vise ruzicasta nego sada. Svi smo govorili o tome, mediji su se utrkivali u optimisticnim prognozama, ja sam cak i razmisljao da se vratim, a jos nisam ovdje ni cestito korijen pustio... i?
Nista nije pomogao optimizam dijasporaca i medija, jer je situacija REALNO bila losa, mada ni priblizno toliko losa kao sad.
Kad dolazim u BiH, ne pravim se boljim od bilo koga. Nosim normalnu odjecu, nemam nakit, cak mi je i rucni sat obican. Vozim najprosjecniji moguci auto, ne razbacujem se parama po kafani, ponekad uzi krug prijatelja pozovem na rucak. Uglavnom, ako nisam u autu, u meni ne bi ni prepoznao dijasporca.
Da, u dijaspori ima supaka. Ima ih i u BiH. Mozda ces vidjeti dijasporca hvalisavca, ali ti sigurno nece ukrasti auto, pokrasti drustvenu imovinu, provaliti u kucu ili te osamariti cisto onako, samo zato sto mu se ne svidjas.
Jebena je stvar biti dijasporac. Pomognes nekome, nisi dobar; ne pomognes, nisi dobar. Platis pice, kurcis se; ne platis, tvrdica.
Ne naucis jezik zemlje domacina, postanes predmet viceva; naucis ga, "evo ga, zaboravio maternji".
I jebat ga... kad bi se Bosanci konacno mogli sloziti kakve dijasporce zele, pa da od sada budemo takvi.
Lako bi mi odlučili kakvu bi dijasporu, kada bi dijaspora odlučila kakva bi da bude.

Ja sam, na primjer, protivnik dvojnih državljanstava. Odaberi zemlju u kojoj želiš da živiš i budi lojalan njoj. Gradi tamo život, a ako to nije zemlja iz koje si potekao, sretno ti i uživaj. Ostavi nas da beremo svoju brigu. Ko odabere drugu državu, dobrodošao je turistički, ako hoće i biznis da pravi slobodno, prijateljstva, ljubavi, sve može, ali nisi više državljanin ove zemlje i tako se i ponašaj što se tiče prava i obaveza, glasanja, itd.
Zašto pobogu, zbog par (nek je i desetine hiljada) likova čija ti se priča ili ponašanje ne sviđa odbacit ćeš potencijal koji dijaspora sa sobom nosi. Daj........

I usput, jasno je da se ovdje selnu ne zamjera što je dijaspora, nego mu se zamjera ono što je pisao................da je pisao ono što je oku i uhu ugodno, bilo bi kako ljudi koji su vijdeli svijet i znaju kako on funkcionira mogu bolje sagledati našu stvarnost
kiligonzales

#35279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

palermo wrote:
Hakiz wrote:
To i jeste problem.

Nije mi baš jasno o kakvom ziceru govorite ? Meni se čini da ovdje nema nikakvog zicera, naprotiv pozicija iz koje se puca na gol je vrlo teška.

Ono što je u svemu, barem sudeći po postovima koje čitam,najgore je da su pravila igre prihvaćena, a ja se bojim da u takvoj situaciji ti možda i možeš postići koji gol, neka slučajna frljoka uleti, ali pobjedu teško, da ne govorim o osvajanju lige....
Samo da ih malo pameti dozove dobro ce biti od toga da oni i dalje misle da su nepovredivi i nepobjedivi.
Hakiz

#35280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote:
Hakiz wrote:
To i jeste problem.

SDP je sigurno takav jer su dva puta bili na vlasti i slican im je obrazac ponasanja bio. Dobro je pa u ovom ziceru nisu sami.
Ja kada kažem da ko se na mlijeko opeče i na jogurt puše upravo imam u vidu SDP.

SDP mi je razlog da ni NS-u ne vjerujem na riječ kada kažu da su za promjenu paradigme a onda bude Baroš, razmatranje koalicije sa NiP-om, visokopozicionirani članovi uklanjani zbog (manje-više) privatnih netrpeljivosti itd...
palermo

#35281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

kiligonzales wrote:
Samo da ih malo pameti dozove dobro ce biti od toga da oni i dalje misle da su nepovredivi i nepobjedivi.
Pa oni jesu nepobjedivi ako igraš po pravilima koje su oni kreirali.....
Banksy

#35282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

kiligonzales wrote:
Banksy wrote:
Posto svaka losa vlast zasluzuje kaznu, a to je SDA zasluzila davno, ista treba biti izbacena iz vlasti iz svake kombinacije gdje je to moguce.
Slažem se.
cvrčak_na_hedonizmu

#35283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

palermo wrote:
kiligonzales wrote:
Mislis na kradju glasova i novca u svim oblicima i agregatnim stanjima, gomilanje administracije, zaposljavanje familije, kupovanje socijalnog mira tako da nakon sto napravis socijalne slucajeve od ljudi dajes im par stoja da zivotare i to na kredit koji vracaju svi gradjani

Ili se opet nesto iscudjavas. Tebi nikad nista nije jasno zato pocinjem misliti da ne zivimo u istoj zemlji.

Dobar, ti ?
palermo

#35284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
palermo wrote:
kiligonzales wrote:
Mislis na kradju glasova, gomilanje administracije, zaposljavanje familije, kupovanje socijalnog mira tako da nakon sto napravis socijalne slucajeve od ljudi dajes im par stoja da zivotare i to na kredit koji vracaju svi gradjani

Ili se opet nesto iscudjavas. Tebi nikad nista nije jasno zato pocinjem misliti da ne zivimo u istoj zemlji.

Dobar, ti ?
Dobar, malo me kiša ova danas kiša ubija, al izdurat će se. Ti, đes ba na fudbalu.....ima se o svačemu pisati.....

Evo, pošto si ti meni drag forumaš, odgovorit ću ti ozbiljno. Mislim na to da svaka politika koja se temelji na "mi " protiv "njih" nema šanse. Svaka politika čija je jedina platforma anti-sda neće dugoročno uspjeti. Možda, kao što rekoh, zabije koju frljoku, recimo formira vlast u KS, ali će brzo primiti gol.
Umjesto politike "mi" protiv "njih" ono što trebamo je integrativnu politiku koja će se temeljiti na stvarima koje su neupitne i za "njih" i za "nas" i za "ove" i za "one". Dakle politiku koja će moći da se izdigne iznad stranke i da je svi prepoznaju kao politiku koja se bori protiv nepotizma, korupcije,stranačkih sijela na kojima se odlučuje o sudbinama ljudi. pPodjsetiću te, 250 hiljada ljudi je glasal za SDA, uključi tu i NiP i NB čiji su glasači ideološki čisti SDA dobijaš ogroman broj. Od tih 250 hiljada ljudi njih najamnje 230 hiljada (malo lupam brojke, al to ti je to) je takođe za borbu protiv korupcije, borbu protiv nepotizma, za pravnu državu su.......njih ne možeš staviti u kategoriju "oni"......jer bez njih nema suštinske promjene. Ovdje se treba mijenjati sistem vrijednosti, a ne možeš ga mijenjati na način da u neprijatelje pretvaraš polovinu svoga stanovništva.
Ne možeš ga mijenjati ni na način da u borbi protiv SDA ti svatko drugi ( pa makar bio i crni đavo) postaje prijatelj. Svaka borba u kojoj postvaljaš "nas" naspram "njih" je uzaludna borba. Jer "njih" je više.........zašto ih je više,duboki su to razlozi, i o tom se piše na drugim temama.

Ona politička opcija koja bude znala i imala kapacitet da integrira sve dijelove društva u nekakav front borbe za drugačiji sistem vrijednosti ima šansu.U suprotnom SDA će vječno vladati,
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

palermo wrote:U suprotnom SDA će vječno vladati,
A ne , ne...nista od toga...nemamo mi vise ni bubrega ni para niti zelimo da za njih radimo i placamo poreze....mislim SDA moze vjecno vladati fikusima , kestenovima i svim ostalim biljkama, ovcama , kozama , psima , mackama i svim ostalim zivotinjama ali mi (pre)ostali cemo polako na autobus...
palermo

#35286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

sabina1 wrote:
A ne , ne...nista od toga...nemamo mi vise ni bubrega ni para niti zelimo da za njih radimo i placamo poreze....mislim SDA moze vjecno vladati fikusima , kestenovima i svim ostalim biljkama, ovcama , kozama , psima , mackama i svim ostalim zivotinjama ali mi (pre)ostali cemo polako na autobus...
I opet "mi" i "oni"........kažem ti, postavka je pogrešna.......na toj postavci SDA će vječno vladati, to hoćeš li ti ili ja tu biti je suštinski sasvim irelevantno
sabina1

#35287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

palermo wrote:
sabina1 wrote:
I opet "mi" i "oni"........kažem ti, postavka je pogrešna.......na toj postavci SDA će vječno vladati, to hoćeš li ti ili ja tu biti je suštinski sasvim irelevantno
To "mi ili oni" su napravili oni , oni su napravili jasnu razliku jer :
- kontrolisu sve javne tokove novca
- uhljebi su u gubitaskim javnim preduzecima
- zaposljavaju iskljucivo po babu i stricevima i to iskljucivo u uhljebski javni sektor
- kontrolisu sve javne nabavke
- uzeli su (legalno) od drzave i gradova najskuplje i najkvalitetnije poslovne prostore koje iznajmljuju
- imaju paravojne formacije u vidu brojnih borackih organizacija
- i bore se iskljucivo za svoje pozicije i radna mjesta najblizih
- nemaju niti promil socijalne odgovornosti za sve one od kojih nemaju koristi niti cak ni od zajebancije ne razmisljaju o bilo kakvom investiranju javnog novca odnosno animiranju potrosnje i ekonomskom razvoju trzista.

Dakle , mogu oni vladati i carstvom nebeskim ali ono ce se saatojati od flore i faune Bosne i Hercegovine..mi (pre)ostali cemo polako na autobus..
palermo

#35288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

sabina1 wrote:
- zaposljavaju iskljucivo po babu i stricevima i to iskljucivo u uhljebski javni sektor
- uzeli su (legalno) od drzave i gradova najskuplje i najkvalitetnije poslovne prostore koje iznajmljuju
- nemaju niti promil socijalne odgovornosti za sve one od kojih nemaju koristi niti cak ni od zajebancije ne razmisljaju o bilo kakvom investiranju javnog novca odnosno animiranju potrosnje i ekonomskom razvoju trzista.

Dakle , mogu oni vladati i carstvom nebeskim ali ono ce se saatojati od flore i faune Bosne i Hercegovine..mi (pre)ostali cemo polako na autobus..
ali ti kao pametna žena, znaš vrlo dobro da je potpuno nevažno ko je napravio ovakav sistem, bitno je ko će ga promijeniti, a jedino što ja tvrdim je da se on ne može promijeniti pukom smjenom vlasti(posebno ne matematičkim smjenama) nego samo onim što se zove "Društveni Ugovor" o tome da je nužno stvari mijenjati...........
kiligonzales

#35289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

sabina1 wrote:
palermo wrote:
sabina1 wrote:

To je to ukratko :thumbup:
Hakiz

#35290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

palermo wrote:
sabina1 wrote:

ali ti kao pametna žena, znaš vrlo dobro da je potpuno nevažno ko je napravio ovakav sistem, bitno je ko će ga promijeniti, a jedino što ja tvrdim je da se on ne može promijeniti pukom smjenom vlasti(posebno ne matematičkim smjenama) nego samo onim što se zove "Društveni Ugovor" o tome da je nužno stvari mijenjati...........
To ja stalno trubim. Banalno, ima Švedska zakone, ima BiH zakone. U Švedskoj se zakoni provode pa i nad moćnicima, u BiH ne. Zašto? Upravo zbog društvenog ugovora, tačnije nepoštovanja tog ugovora u BiH. Narod je dao vlast nekim ljudima, ti ljudi zauzvrat narodu trebaju dati uslove za dostojanstven život.

U BiH to ne funkcioniše zato što smo mi kultura lažljivaca i prevaranata. Da nismo, ovu diskusiju ne bi vodili. Društveni ugovor bi se poštovao.
sabina1

#35291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Hakiz wrote:
palermo wrote:
sabina1 wrote:

To ja stalno trubim. Banalno, ima Švedska zakone, ima BiH zakone. U Švedskoj se zakoni provode pa i nad moćnicima, u BiH ne. Zašto? Upravo zbog društvenog ugovora, tačnije nepoštovanja tog ugovora u BiH. Narod je dao vlast nekim ljudima, ti ljudi zauzvrat narodu trebaju dati uslove za dostojanstven život.

U BiH to ne funkcioniše zato što smo mi kultura lažljivaca i prevaranata. Da nismo, ovu diskusiju ne bi vodili. Društveni ugovor bi se poštovao.
Jedini dani kad su se drustveni ugovori postovali su bili dani represije koji su se dijelili na dvije kategorije :
- dani Kraljevine Jugoslavije , dani opsteg siromastva , zatucanosti , nepismenosti , socijalne bijede , kratkog zivotnog vijeka , klasnih razlika , negiranja nacionalnog identiteta , forsiranje uloge religije
- dani Socijalisticke Jugoslavije - sve suprotno od gore napisanog.

Vladavina prava mora biti jednaka svima.
Ona to sada nije poput Orvelove Zivotinjske farme.
Pozdrav.
drug_profi

#35292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Da se i ja složim sa sabinom.
Ali naravno da će se sad naći četa negatora gore izrečenog, rođenih kasnih 80-tih pa na ovamo.
MUNAFIK

#35293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MUNAFIK »

Previse idealizujemo nas narod... Nas narod voli stelu, voli mito, voli korupciju, voli lahko i nabrzaka zaradit, kupit posao, doktora, diplomu... Voli se kockat i voli ispusit i popit veliki dio svog kucnog prihoda...

Kakav narod takva vlast... Ne zivite u iluziji... Nije SDA dosla i uvela korupciju i mito i sve ostalo... Oni su samo dovoljno dugo na vlasti da narod koji je sam takav u goj SDA pogura i podrzi takve... To je zakon spojenih posuda... Svaka stranka koja bude na vlasti dovoljno dugo sa ovakvim mentalitetom naroda ima VELIKEEEE SANSE da postane kao SDA...

A druga stvar i u SDA ima jako dobrih i postenih ljudi, a i mnogi posteni ljudi glasaju za SDA jer je to drzavotvorna stranka a ne jer je korumpirana... Malo mjesate neke stvari... Nisu svi u SDA lopovi niti au svi glasaci SDA uhljebi, to morate razumjeti.
drug_profi

#35294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Nisu svi, ali je nebitna manjina drugih i u članstvu i u glasačima.
A oni koji nisu uhljebi pa i dalje glasaju za SDA jer je "stranka drzavotvorna" imaju problem sa realnoscu.
Vide svijet kroz prizmu SDA propagande.
A pri tom je ta SDA aposlutno antidrzavna, turkofilska, korumpirana klika koja je unistila sve sto nije unistila agresija i rat.
putokaz1

#35295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

drug_profi wrote:Nisu svi, ali je nebitna manjina drugih i u članstvu i u glasačima.
A oni koji nisu uhljebi pa i dalje glasaju za SDA jer je "stranka drzavotvorna" imaju problem sa realnoscu.
A pri tom je ta SDA aposlutno antidrzavna, turkofilska, korumpirana klika koja je unistila sve sto nije unistila agresija i rat.
Ima i u Opozicija takvih kriminalaca
drug_profi

#35296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

putokaz1 wrote:
drug_profi wrote:Nisu svi, ali je nebitna manjina drugih i u članstvu i u glasačima.
Ima i u Opozicija takvih kriminalaca
To je posljedica srozavanja sistema vrijednosti za koji su krivi oni koji najduze participiraju i obnašaju vlast. Danas je ovo jedna kaljuga u kojoj nema čistih, ali ipak u opoziciji ima naznaka poštenja ili obraza.
_Reds_

#35297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Ja sam odavno ljude prestao gledati kroz stranku i nekakve ideologiju.

Svaka stranka ima dobrih i losih pojedinaca.

Doduhe, neke vise, neke manje.
kmirsad

#35298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ima. Ali neuporedivo manje.
palermo

#35299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Nije zar da se misli da među glasačima primjera radi SDP-a ima više dobrih ljudi nego recimo među glasačima HDZ-a ???....

Treba razdvojiti ljude koji su aktivni članovi stranke i glasače. Ovi aktivni su u principu u stranci uglavnom zbog ličnih interesa. Glasači su nešto sasvim drugo.
Banksy

#35300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

_Reds_ wrote:
Ja sam odavno ljude prestao gledati kroz stranku i nekakve ideologiju.

Svaka stranka ima dobrih i losih pojedinaca.
Doduhe, neke vise, neke manje.
U BiH, stranka, a posebno ideologija, puno govori o ljudima. Ponekad i sve.

... samo su procenti, od jedne do druge, nešto drugačiji.
Locked