Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#35251 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jebate ispade NS svjetlonosa K zapadnoj civilizaciji... zakuHalo se 
- seln
#35252 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ziv bio, je li to TI meni kazes da dijelim lekcije "svisoka"?Hakiz wrote:
Samo, jeste čudno otići odavde, stvarati život negdje drugdje i raspravljati o bh. politici ili dnevnim događajima na forumu. Ima tema na kojima je svejedno ko učestvuje, domaći, stranac, dijaspora bilo ko. Ali na temama koje se tiču izbora u BIH fakat nema šta raditi neko ko je odlučio da neće više da bude ovdje.
Imaš ti kao i svako drugi pravo da diskutuješ, ne može ti to pravo niko oduzeti. Ali nema ni potrebe, ni svrhe da neko iz dijaspore bude na dnevnopolitičkim lokalnim temama.
A još kada je ta diskusija svisoka, dijeljenje lekcija, tek onda ne bi trebalo.
Naravno, nekima razog učestvovanja u diskusiji može biti upravo to, pametovanje, dijeljenje lekcija, obraćanje svisine, naslađivanje itd.
Super, hajde to sad fino reci i ostalim dijasporcima... ili sam i tebi bas ja nekako "trn u oku"?
- seln
#35253 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vjeruj, odmah bi poceo, koliko danas... ali ako mozes prvo nagovoriti onih 50% u BiH koji ne izlaze na izbore, a cak i disanje im zavisi od tamosnje politike.kiligonzales wrote:Nek svako ide gdje hoce, sretan mu put, ali nek ne pametuje od tamo kad stigne kako treba biti, ako vec ne misli aktivno raditi na tome da to stanje promjeni ovdje.
- seln
#35254 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kad vidim u forumskim pravilima "dijasporcima zabranjena diskusija o dnevnoj politici", vjeruj, nikad vise necu ni retka.drug_profi wrote: nemam ja nista protiv tebe. Dapace, zavidim ti i cestitam. Samo ne shvatam potrebu da seres stalno o tome sta valja, a sta ne valja ovdje.
Pusti nas da mi o tome odlucujemo.
Eto, sto se toga tice, mozemo i pivu popit, samo o politici necemo jer te se ne tice, kao sto se ni mene ne tice sta biraju i sakim koaliraju Hrvati ili Austrijanci.
Nisi tu i ne mozes biti objektivan. Kraj price.
Razumijem ja tvoj bijes na politicku situaciju, ali nisam ti je ja napravio. A ovo kenjanje po meni je ono jalijasko "s'ae, s'a gledas".
- cvrčak_na_hedonizmu
#35255 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imao si par bravura, nemoj zivota ti. .seln wrote:Kad vidim u forumskim pravilima "dijasporcima zabranjena diskusija o dnevnoj politici", vjeruj, nikad vise necu ni retka.drug_profi wrote: nemam ja nista protiv tebe. Dapace, zavidim ti i cestitam. Samo ne shvatam potrebu da seres stalno o tome sta valja, a sta ne valja ovdje.
Eto, sto se toga tice, mozemo i pivu popit, samo o politici necemo jer te se ne tice, kao sto se ni mene ne tice sta biraju i sakim koaliraju Hrvati ili Austrijanci.
Razumijem ja tvoj bijes na politicku situaciju, ali nisam ti je ja napravio. A ovo kenjanje po meni je ono jalijasko "s'ae, s'a gledas".
- seln
#35256 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znas kako kazu studenti kad nesto ne znaju?cvrčak_na_hedonizmu wrote:Imao si par bravura, nemoj zivota ti. .seln wrote:Kad vidim u forumskim pravilima "dijasporcima zabranjena diskusija o dnevnoj politici", vjeruj, nikad vise necu ni retka.drug_profi wrote: nemam ja nista protiv tebe. Dapace, zavidim ti i cestitam. Samo ne shvatam potrebu da seres stalno o tome sta valja, a sta ne valja ovdje.
"Pitacemo profesora".
Mi cemo pitati moderaciju.
- cvrčak_na_hedonizmu
#35257 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije do moderacije ili do mene, pisi sta hoces i gdje hoces, al si valjda svjestan da nerviras sa pricom, jel ti zavrcu vodu, meni ne zavrcu i kada tabiris da ljevica nema vecinu u KS da formira vlast, ovi ovakvi, oni onakvi, a ne glasas i jos pises iz Austrije.seln wrote: Znas kako kazu studenti kad nesto ne znaju?
"Pitacemo profesora".
Ima bravura i bravurica, realno.
- seln
#35258 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jesam li ja tebe uvrijedio? Opsovao ti, nazvao te pogrdnim imenom? Koliko znam, nisam.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nije do moderacije ili do mene, pisi sta hoces i gdje hoces, al si valjda svjestan da nerviras sa pricom, jel ti zavrcu vodu, meni ne zavrcu i kada tabiris da ljevica nema vecinu u KS da formira vlast, ovi ovakvi, oni onakvi, a ne glasas i jos pises iz Austrije.seln wrote: Znas kako kazu studenti kad nesto ne znaju?
"Pitacemo profesora".
Postoje stvari koje su razlog za ban.
Za sve ostalo, tu je opcija "ignore".
A ako si vec spomenuo moju pricu o zavrtanju vode, mogao si navesti i kontekst.
- kmirsad
#35259 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Udala mi kčerka, došli mi kumovi, jedan iz Australije, drugi iz Kanade... otišli jedan 92 drugi 93... došli maksuz na svadbu... suze mi potekle od sreče, nisam mogao da ih se nagledam i nagrlim, ni oni mene...Kad se odmahmurala trodnevna gida, sjedimo pričamo, malo i o političkoj situaciji u BiH, vole oni to, Bosna naša, ovo, ono... kritikuju vlast, lopovluk... a i nas, što ništa ne poduzimamo... Rekoh dragi moji kumovi, evo nam izbora, nemoj da ne ne izađete, da vas šta spriječi...muha_sa wrote:kmirsad wrote:U načelu se slažem sa Hakizovim mišljenjem o ovoj problematici.
Mnogo puta sam ovdje napisao da apstinente od glasanja, bez obzira da da li su u domovini ili u dijaspori, smatram, na neki način, "zločincima", največim krivcima za ovo pakleno stanje u našoj državi. I to mnogo večim nego što smatram sve stranke tipa SDA...
Hem su nas ti apstinenti napustili i otišli u neki svoj bolji život,( haj neka su, ne zavidim im), ali neče iz tog svog blagostanja ni da nam svojim glasom i minimalnim trudom, pomognu da ovdje i mi koji smo ostali napravimo bar koliko toliko podnošljive uslove za život, hem se iz tog svog blagostanja naslađuju našim mukama i putem društvenih mreža pridikuju, elaboriraju, naprđuju...
Krivi su... bez obzira ga li iz tih neki svojih Amerika, Australija, Kanada, Dojčlanda, Austrija, Holandija... napadaju ili brane ove naše esdaove
![]()
oni-apstinenti, kojima je teško registrovat se a kamli izac i glasat--su najglasniji kriticari koji još podjebavaju onom poznatom "birali ste eto vam"
Obojica kažu da nisu nikada izašli na izbore niti se registrovali... razišli smo se u svađi, popičkarali se... onaj jedan, javio se poslije iz Kanade... veli kume, ne ljuti se, u pravu si, registrovat ću se za lokalne... još mu nisam odgovorio, čekam da mi fitilj izgori do kraja...
- cvrčak_na_hedonizmu
#35260 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moderacija, banovi ili ignore nisu bili poenta pisanja, no dobro, moje bijase da napisem sta mislim sto i ucinih. Nemam pametnijeg posla nego da se raspravljam i ubjedjujem sa tobom, a nisi u pravu, al ko da je bitnoseln wrote:Jesam li ja tebe uvrijedio? Opsovao ti, nazvao te pogrdnim imenom? Koliko znam, nisam.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Nije do moderacije ili do mene, pisi sta hoces i gdje hoces, al si valjda svjestan da nerviras sa pricom, jel ti zavrcu vodu, meni ne zavrcu i kada tabiris da ljevica nema vecinu u KS da formira vlast, ovi ovakvi, oni onakvi, a ne glasas i jos pises iz Austrije.seln wrote: Znas kako kazu studenti kad nesto ne znaju?
"Pitacemo profesora".
A ako si vec spomenuo moju pricu o zavrtanju vode, mogao si navesti i kontekst.
Zivio
- seln
#35261 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Drago mi je da smo se slozili da se ne slazemo.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Moderacija, banovi ili ignore nisu bili poenta pisanja, no dobro, moje bijase da napisem sta mislim sto i ucinih. Nemam pametnijeg posla nego da se raspravljam i ubjedjujem sa tobom, a nisi u pravu, al ko da je bitnoseln wrote: Jesam li ja tebe uvrijedio? Opsovao ti, nazvao te pogrdnim imenom? Koliko znam, nisam.
A ako si vec spomenuo moju pricu o zavrtanju vode, mogao si navesti i kontekst.![]()
Zivio
Sve najbolje.
-
kiligonzales
#35262 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jbg oni su ovdje, dok neko je drugi negdje daleko, ako su prvi odustali od politike nisu odustali od sebe, ako na licnom planu naprave nesto pozitivno, opet ce njegov rezultat biti dobar nekome ovdje, primjerice osnuje firmu, kafic, trgovacku radnju, zaposli par ljudi, na nekom mirko planu on time pomaze ovdje nekome i opet mjenja stvari ka boljem. Sta dijaspora radi koja sudjeluje u kritici, a nicim ne pomaze nikoga? Nisu svi vala ti koji sipaju kes u BiH, vode organizacije van BiH s ciljem da pomognu BiH, niti su oni koji guraju svoju najblizu rodbinu ovdje, trude se da ovo ovdje postane boljim nego sto jeste. Ima i gore supaka ko i ovdje. Kojih zaboli neka stvar za sve ovdje. Na kraju mnogima je ta pomoc samo jednokratna pomoc, kojom niciji problem ne rjesava, ali bi za tu pomoc da se pitaju vise nego neko ko je ovdje, sto je opet bahato i bezobrazno prema ljudima ovdje.seln wrote:Vjeruj, odmah bi poceo, koliko danas... ali ako mozes prvo nagovoriti onih 50% u BiH koji ne izlaze na izbore, a cak i disanje im zavisi od tamosnje politike.kiligonzales wrote:Nek svako ide gdje hoce, sretan mu put, ali nek ne pametuje od tamo kad stigne kako treba biti, ako vec ne misli aktivno raditi na tome da to stanje promjeni ovdje.
Bas ne vjerujem u procente u drzavi gdje mrtvi glasaju, a spominje se prekobrojnost mogucih glasaca da je bas izlaznost onakva kakva jeste.
- seln
#35263 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jesi li prekinuo prijateljstva i sa svim onima koji zive u BiH, a ne glasaju?kmirsad wrote: Udala mi kčerka, došli mi kumovi, jedan iz Australije, drugi iz Kanade... otišli jedan 92 drugi 93... došli maksuz na svadbu... suze mi potekle od sreče, nisam mogao da ih se nagledam i nagrlim, ni oni mene...Kad se odmahmurala trodnevna gida, sjedimo pričamo, malo i o političkoj situaciji u BiH, vole oni to, Bosna naša, ovo, ono... kritikuju vlast, lopovluk... a i nas, što ništa ne poduzimamo... Rekoh dragi moji kumovi, evo nam izbora, nemoj da ne ne izađete, da vas šta spriječi...
Obojica kažu da nisu nikada izašli na izbore niti se registrovali... razišli smo se u svađi, popičkarali se... onaj jedan, javio se poslije iz Kanade... veli kume, ne ljuti se, u pravu si, registrovat ću se za lokalne... još mu nisam odgovorio, čekam da mi fitilj izgori do kraja...
I da li bi nagovarao nekoga da glasa ako bi znao da ce on sigurno glasati za SDA?
p.s. Mladoj gospodji puno srece u braku i da uskoro bude unuce.
-
kiligonzales
#35264 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Svi nas truju negativnoscu, nacija nam demoralisana, mnogi odlaze, ko ce ljudima vratiti vjeru u drzavu, koja je svoje najteze vrijeme prezivjela, a to je rat kakav smo imali. Zurnal.info je dbr portal, istrazivacki. Ali nasi mediji generalno se bespostedno trose u stranackom nabijanju krivice jedni drugima, glumeci borbu za neko bolje i pravednije drustvo, gdje se objektivnost izgubila odavno, glume kadije i dijele selektivno nagrade i kazne i sluze da pohvale svoje. Objektivnost se izgubila. Prve zvjezde drzave su nam politicari, a ne ljudi koji su na svome polju djelovanja uspijeli svojim trudom, zeljom, sa svim usponima i padovima, gradili svoje ime, znanje i zvanje i postali neko.drug_profi wrote:Istina.kiligonzales wrote:Pitanje: "Kada ce Naša stranka, pa i pomenuta koalicija obogatiti ovaj medijski prostor medijima kao sto su neki pojedini stranacki mediji poput Avaza, Faktora, Stava, Patrie, Vijesti i td, da malo razbiju monotoniju u medijskom prostoru i unesu neku svijezu dozu kriticke misli ovdje?"
Malo smo se svi zamorili od ovih novinara i vjecitih kolumnista, nek mi oprosti Kazaz, Bursac, Latic, Dezulovic i neki drugi nasi kolumnisti koji drve po medijima o nasem stanju. Malo bi za promjenu da citam Karahasana, Hemona, Hubijarke i neke druge ljude od pera, umjetnosti, zvanja i znanja umijesto ovih vjecitih spopadala koji ce umjesto demoralisanja nacije, buditi nadu da nam moze biti bolje i raditi aktivno da se to stanje popravi.
Npr. Zurnal.info je dosta korektan portal. Moze biti i bolji. Uz čvrst i ispravan uređivački kurs.
- kmirsad
#35265 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam selne, Ljudi iz mog okruženja uglavnom izlaze na izbore. S onima koji pripadaju mom okruženju, a saznam da nisu bez opravdanog razloga izašli na izbore, posvađao bih se obavezno.seln wrote:Jesi li prekinuo prijateljstva i sa svim onima koji zive u BiH, a ne glasaju?kmirsad wrote: Udala mi kčerka, došli mi kumovi, jedan iz Australije, drugi iz Kanade... otišli jedan 92 drugi 93... došli maksuz na svadbu... suze mi potekle od sreče, nisam mogao da ih se nagledam i nagrlim, ni oni mene...Kad se odmahmurala trodnevna gida, sjedimo pričamo, malo i o političkoj situaciji u BiH, vole oni to, Bosna naša, ovo, ono... kritikuju vlast, lopovluk... a i nas, što ništa ne poduzimamo... Rekoh dragi moji kumovi, evo nam izbora, nemoj da ne ne izađete, da vas šta spriječi...
I da li bi nagovarao nekoga da glasa ako bi znao da ce on sigurno glasati za SDA?
Naravno da bih potjerao na izbore i one za koje znam bi glasali za esdeaove... samo njih u glavnom ne treba tjerati. Oni svakako moraju.Zbog lične egzistencije.
A več sam rekao da bih prekšajno kažnjavao sve koji ne izlaze na izbore, 100 km nas u Bosni... 500 km vas u dijaspori.
Hvala selne...
- seln
#35266 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve tacno... kao sto imas i gomilu ljudi dole, koji zive od socijale, a radno su sposobni, svi ganjaju neke penzije,a nisu napunili ni pedeset, stavise, imas gomilu tipova koji aktivno rade na destrukciji drzave, bilo fizicki, bilo kroz medije...kiligonzales wrote:Jbg oni su ovdje, dok neko je drugi negdje daleko, ako su prvi odustali od politike nisu odustali od sebe, ako na licnom planu naprave nesto pozitivno, opet ce njegov rezultat biti dobar nekome ovdje, primjerice osnuje firmu, kafic, trgovacku radnju, zaposli par ljudi, na nekom mirko planu on time pomaze ovdje nekome i opet mjenja stvari ka boljem. Sta dijaspora radi koja sudjeluje u kritici, a nicim ne pomaze nikoga? Nisu svi vala ti koji sipaju kes u BiH, vode organizacije van BiH s ciljem da pomognu BiH, niti su oni koji guraju svoju najblizu rodbinu ovdje, trude se da ovo ovdje postane boljim nego sto jeste. Ima i gore supaka ko i ovdje. Kojih zaboli neka stvar za sve ovdje. Na kraju mnogima je ta pomoc samo jednokratna pomoc, kojom niciji problem ne rjesava, ali bi za tu pomoc da se pitaju vise nego neko ko je ovdje, sto je opet bahato i bezobrazno prema ljudima ovdje.seln wrote: Vjeruj, odmah bi poceo, koliko danas... ali ako mozes prvo nagovoriti onih 50% u BiH koji ne izlaze na izbore, a cak i disanje im zavisi od tamosnje politike.
Bas ne vjerujem u procente u drzavi gdje mrtvi glasaju, a spominje se prekobrojnost mogucih glasaca da je bas izlaznost onakva kakva jeste.
ali njima niko ne zabranjuje pravo na misljenje.
Eto, neka neko zabrani pravo na misljenje Dodiku, Covicu & co, koji aktivno rade na unistenju zemlje.
Neka ga zabrane i budzetlijama, koji trose gotov novac koji si ti zaradio.
Ne moze se? Nece?
Procitao sam postove vise likova na forumu koji bi dijasporcima zabranili pravo glasa... ha ja, sta imamo glasati, kad ne zivimo u BiH.
Procitao sam postove likova koji bi dijaspori oduzeli drzavljanstvo i zabranili im povratak u BiH.
Cak sam procitao i misljenje lika koji kaze da dijasporce mrzi vise od cetnika.
Pa kazem, a da se vi u BiH prvo dogovorite sta dijasporci smiju, a sta ne, sta bi trebali, sta bi morali, moraju li pri boravku u BiH nositi neke posebne oznake na odjeci, recimo, plavu vrpcu sa zutim znakom eura na ruci...
Bosansko drustvo je u sukobu sa samim sobom, ne moraju tu dijasporci nista mutiti, cak ni komsije ni susjedi ne moraju nista raditi.
- seln
#35267 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eto, ja se slazem: neka uvedu obavezno glasanje, pas bio ako propustim bilo koje izbore.kmirsad wrote:Nisam selne, Ljudi iz mog okruženja uglavnom izlaze na izbore. S onima koji pripadaju mom okruženju, a saznam da nisu bez opravdanog razloga izašli na izbore, posvađao bih se obavezno.seln wrote:
Jesi li prekinuo prijateljstva i sa svim onima koji zive u BiH, a ne glasaju?
Naravno da bih potjerao na izbore i one za koje znam bi glasali za esdeaove... samo njih u glavnom ne treba tjerati. Oni svakako moraju.Zbog lične egzistencije.
A več sam rekao da bih prekšajno kažnjavao sve koji ne izlaze na izbore, 100 km nas u Bosni... 500 km vas u dijaspori.
Hvala selne...I ja se nadam prvim unucima ili unakama... molim dragog Boga da mi da zdravlja da ih dočekam.
- Banksy
#35268 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da, 'ne može biti gore nego što je sada'.Hakiz wrote:Hoćeš reći, ne može biti gore nego što je sada...Banksy wrote:Ukratko, Konaković je bandit, cijela ekipa mu je banditska, ali, nažalost, i jedina šansa koju trenutno imamo. Šanse poput ove pojavljuju se, eventualno, svake četiri godine. Četiri godine su jako duge, a mi smo u slobodnom padu. Nemamo vremena, ako već i nije prekasno. Ja bih pokušala.
...pa ako i ne bude bolje
Tako da, u ovom slučaju, mora biti bolje. Promil, promil.
Mislim da se svi previše trošimo na ovoj temi, a priča je jednostavna:
Imamo mogućnost da se - uz određene žrtve, rizike, 'gorke pilule', itd - SDA skine, i drugu mogućnost, da SDA ostane i naredne 4 godine.
Dakle, ili si za jedno ili si za drugo. Trećeg nema.
-
kiligonzales
#35269 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Upoznati smo mi poprilicno ko kako razvaljuje zemlju i na koji nacin koristi postojece drzavno uredjenje i ko i kako od drzave zivi. Više od toga nas ubija to što nas demorališu kontinuirano medijski, a i mnogi dijasporasi ne odmicu od toga da samo drve o onome sto je lose. Prilike nisu nestabilne kao što su nekada bile, valjda smo se i sami zasitili svih sranja do sada. Lose jeste, ali sigurno nije losije nego sto je nekada poslje rata bilo. Sad su ostale predstave i igraci, a sami brinemo o sebi, kako ko umije. Primjerice zivim i radim za platu koja je ispodprosjecna, godinama radim, staza pa i nemam,drug mi je otisao za Njemacku ljetos, imao je gotovo 3 moje plate u jednom mjesecu, ovdje radeci u ministarstvu, za njim ce i ostatak porodice. Izvukla ga gore hrvatska putovnica koju je dobio jos u ratu u Sarajevu. Rodjen ovdje, odrastao ovdje, razocaran onim sto vidi ovdje. Sta ces gore raditi? Sve sto stignem. Sretno ti druze. Sta cu mu drugo reci. Ako ti ko od moje raje i rodbine gore moze pomoci, a imam je more, dacu im tvoj kontakt da se imas s kim druziti i lakse snadjes. I nije jedini koji je otisao, drugima je bilo daleko gore ovdje, gore nego meni sto je. Sretno im svima. Ali kad dodjete ovamo nemojte se ponasati kao da ovdje nikada niste bili i praviti se boljim od nas, jer niste i bahatiti se jer nama dubina necijeg dzepa nije mjera za to jeli supak ili nije. Sa takvim dijasporasima imam problem jer taj bezobrazluk i bahatost u meni budi jos veci inat i bezobrazluk.seln wrote: Sve tacno... kao sto imas i gomilu ljudi dole, koji zive od socijale, a radno su sposobni, svi ganjaju neke penzije,a nisu napunili ni pedeset, stavise, imas gomilu tipova koji aktivno rade na destrukciji drzave, bilo fizicki, bilo kroz medije...
ali njima niko ne zabranjuje pravo na misljenje.
Eto, neka neko zabrani pravo na misljenje Dodiku, Covicu & co, koji aktivno rade na unistenju zemlje.
Neka ga zabrane i budzetlijama, koji trose gotov novac koji si ti zaradio.
Ne moze se? Nece?
Procitao sam postove vise likova na forumu koji bi dijasporcima zabranili pravo glasa... ha ja, sta imamo glasati, kad ne zivimo u BiH.
Procitao sam postove likova koji bi dijaspori oduzeli drzavljanstvo i zabranili im povratak u BiH.
Cak sam procitao i misljenje lika koji kaze da dijasporce mrzi vise od cetnika.
Pa kazem, a da se vi u BiH prvo dogovorite sta dijasporci smiju, a sta ne, sta bi trebali, sta bi morali, moraju li pri boravku u BiH nositi neke posebne oznake na odjeci, recimo, plavu vrpcu sa zutim znakom eura na ruci...
Bosansko drustvo je u sukobu sa samim sobom, ne moraju tu dijasporci nista mutiti, cak ni komsije ni susjedi ne moraju nista raditi.
Nisam za to da se ikome brani da prica sta prica, bolje je nego gurati pod cilim. Neke zabrane iz prethodnog sistema i jednoumlje doveli su nas do toga da čir pukne na najgori mogući način jer ono sto je tinjalo pod cilimom i zapalilo nas je. Ali vise cijenim one koji rade, umjesto sto pricaju. Bolje je imati i Dodika i Covica koji otvoreno prijete, nego Dodika i Covica koji cutke odradjuju svoj posao. Nije ovdje rijec o zabrani misljenja, vec o tome o cemu se govori, zasto se nebi govorilo o onome sto je pozitivno i pored svega loseg, pa da se sagleda objektivnije stanje drustva? Zasto se nebi govorilo dobro i zivjele zdravije teme jer i za to ima materijala dovoljno? Sta nama znaci ovdje to sto dijaspora prica kako nam je ovdje lose, ako aktivno ne pomaze da se to stanje promjeni? Eto nikome od nas guzica nije vidjela svijeta, pa eto ne znamo da neko zivi bolje nego mi i ima bolji standard. Pa i ovdje ima bogatih ljudi sa boljim platama nego kod mnogih dijasporaca i nisu ih svi stekli politikom nego radom. Ne mogu nabrojati familiju koju imam gore od brace, sestara, amidza, dajidza, rodjaka, do drugova, ali znam ko od njih misli da ima pravo da soli pamet nama za svaki neuspjeh ovdje, ne cijeneci mnoge nase borbe, uspone, padove, to sto smo prosli i ono sto prolazimo sada i ponasa se tako da su njihove borbe svete, a nase kurac. Hvala bogu pa ni od koga od njih nezavisimo. Dijasporu ne mrzim, ali da ima supaka medju istom ima itekako.
Bas zato sto smo u sukobu sa samima sobom, hvatamo se za ono sto je i ovdje malo, a dobro je, daje osjecaj zadovoljstva, inspirise i borimo se dalje da nam bude bolje. Jos nam treba ugasiti nadu, pa sta cemo onda, kolektivno se samoubit?
-
kiligonzales
#35270 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moze biti gore i bilo je i iskusili smo gore od 92-95.Banksy wrote:Da, 'ne može biti gore nego što je sada'.Hakiz wrote:Hoćeš reći, ne može biti gore nego što je sada...Banksy wrote:Ukratko, Konaković je bandit, cijela ekipa mu je banditska, ali, nažalost, i jedina šansa koju trenutno imamo. Šanse poput ove pojavljuju se, eventualno, svake četiri godine. Četiri godine su jako duge, a mi smo u slobodnom padu. Nemamo vremena, ako već i nije prekasno. Ja bih pokušala.
...pa ako i ne bude bolje
Tako da, u ovom slučaju, mora biti bolje. Promil, promil.
Mislim da se svi previše trošimo na ovoj temi, a priča je jednostavna:
Imamo mogućnost da se - uz određene žrtve, rizike, 'gorke pilule', itd - SDA skine, i drugu mogućnost, da SDA ostane i naredne 4 godine.
Dakle, ili si za jedno ili si za drugo. Trećeg nema.
Niko ko tvrdi da je sada gore nego prije nije objektivan. Da je lose jste, da moze bolje moze i treba.
I da skines SDA, SDA nije jedina odgovorna za ovo stanje sama jer obrasci ponasanja koje ona ima itekako su vidljivi i kod onih koji njoj oponiraju. Iako vlast uvijek snosi glavni dio krivice i opozicija koja suti je kriva manje, ali je kriva sto nikada nije znala adekvatno pritisnuti pomenute da rade svoj posao bolje.
Posto svaka losa vlast zasluzuje kaznu, a to je SDA zasluzila davno, ista treba biti izbacena iz vlasti iz svake kombinacije gdje je to moguce.
Ako opozicija ne razbije stranacki monopol na zaposljavanje, korupciju, pa i jednoumlje, taj sistem ucijena gdje se egzistencijom u stranci obezbjedjuje i politicka pozicija i egzistencija i finansijska stabilnost clanova u toj stranci, te ne potakne nuzne promjene i ne probude nadu, bojim se da ce ih isti zbog takvog aparata koji podsjeca na firmu, pa i mafiju pregaziti na lokalnim, pa potom i na izborima za 4 godine.
Bojim se da drugi imaju zicer da pokazu da nisu isti kao i oni. Bolje bi bilo da ga ne promase.
- seln
#35271 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nista se nece popraviti ako mediji ( a i dijasporci) prestanu pricati o (realno) losim stvarima. Podsjeticu te, tamo oko 200-e je sve izgledalo mnogo bolje i optimisticnije, buducnost je izgledala daleko vise ruzicasta nego sada. Svi smo govorili o tome, mediji su se utrkivali u optimisticnim prognozama, ja sam cak i razmisljao da se vratim, a jos nisam ovdje ni cestito korijen pustio... i?kiligonzales wrote:
Upoznati smo mi poprilicno ko kako razvaljuje zemlju i na koji nacin koristi postojece drzavno uredjenje i ko i kako od drzave zivi. Više od toga nas ubija to što nas demorališu kontinuirano medijski, a i mnogi dijasporasi ne odmicu od toga da samo drve o onome sto je lose. Prilike nisu nestabilne kao što su nekada bile, valjda smo se i sami zasitili svih sranja do sada. Lose jeste, ali sigurno nije losije nego sto je nekada poslje rata bilo. Sad su ostale predstave i igraci, a sami brinemo o sebi, kako ko umije. Primjerice zivim i radim za platu koja je ispodprosjecna, godinama radim, staza pa i nemam,drug mi je otisao za Njemacku ljetos, imao je gotovo 3 moje plate u jednom mjesecu, ovdje radeci u ministarstvu, za njim ce i ostatak porodice. Izvukla ga gore hrvatska putovnica koju je dobio jos u ratu u Sarajevu. Rodjen ovdje, odrastao ovdje, razocaran onim sto vidi ovdje. Sta ces gore raditi? Sve sto stignem. Sretno ti druze. Sta cu mu drugo reci. Ako ti ko od moje raje i rodbine gore moze pomoci, a imam je more, dacu im tvoj kontakt da se imas s kim druziti i lakse snadjes. I nije jedini koji je otisao, drugima je bilo daleko gore ovdje, gore nego meni sto je. Sretno im svima. Ali kad dodjete ovamo nemojte se ponasati kao da ovdje nikada niste bili i praviti se boljim od nas, jer niste i bahatiti se jer nama dubina necijeg dzepa nije mjera za to jeli supak ili nije. Sa takvim dijasporasima imam problem jer taj bezobrazluk i bahatost u meni budi jos veci inat i bezobrazluk.
Nisam za to da se ikome brani da prica sta prica, bolje je nego gurati pod cilim. Neke zabrane iz prethodnog sistema i jednoumlje doveli su nas do toga da čir pukne na najgori mogući način jer ono sto je tinjalo pod cilimom i zapalilo nas je. Ali vise cijenim one koji rade, umjesto sto pricaju. Bolje je imati i Dodika i Covica koji otvoreno prijete, nego Dodika i Covica koji cutke odradjuju svoj posao. Nije ovdje rijec o zabrani misljenja, vec o tome o cemu se govori, zasto se nebi govorilo o onome sto je pozitivno i pored svega loseg, pa da se sagleda objektivnije stanje drustva? Zasto se nebi govorilo dobro i zivjele zdravije teme jer i za to ima materijala dovoljno? Sta nama znaci ovdje to sto dijaspora prica kako nam je ovdje lose, ako aktivno ne pomaze da se to stanje promjeni? Eto nikome od nas guzica nije vidjela svijeta, pa eto ne znamo da neko zivi bolje nego mi i ima bolji standard. Pa i ovdje ima bogatih ljudi sa boljim platama nego kod mnogih dijasporaca i nisu ih svi stekli politikom nego radom. Ne mogu nabrojati familiju koju imam gore od brace, sestara, amidza, dajidza, rodjaka, do drugova, ali znam ko od njih misli da ima pravo da soli pamet nama za svaki neuspjeh ovdje, ne cijeneci mnoge nase borbe, uspone, padove, to sto smo prosli i ono sto prolazimo sada i ponasa se tako da su njihove borbe svete, a nase kurac. Hvala bogu pa ni od koga od njih nezavisimo. Dijasporu ne mrzim, ali da ima supaka medju istom ima itekako.
Bas zato sto smo u sukobu sa samima sobom, hvatamo se za ono sto je i ovdje malo, a dobro je, daje osjecaj zadovoljstva, inspirise i borimo se dalje da nam bude bolje. Jos nam treba ugasiti nadu, pa sta cemo onda, kolektivno se samoubit?
Nista nije pomogao optimizam dijasporaca i medija, jer je situacija REALNO bila losa, mada ni priblizno toliko losa kao sad.
Kad dolazim u BiH, ne pravim se boljim od bilo koga. Nosim normalnu odjecu, nemam nakit, cak mi je i rucni sat obican. Vozim najprosjecniji moguci auto, ne razbacujem se parama po kafani, ponekad uzi krug prijatelja pozovem na rucak. Uglavnom, ako nisam u autu, u meni ne bi ni prepoznao dijasporca.
Da, u dijaspori ima supaka. Ima ih i u BiH. Mozda ces vidjeti dijasporca hvalisavca, ali ti sigurno nece ukrasti auto, pokrasti drustvenu imovinu, provaliti u kucu ili te osamariti cisto onako, samo zato sto mu se ne svidjas.
Jebena je stvar biti dijasporac. Pomognes nekome, nisi dobar; ne pomognes, nisi dobar. Platis pice, kurcis se; ne platis, tvrdica.
Ne naucis jezik zemlje domacina, postanes predmet viceva; naucis ga, "evo ga, zaboravio maternji".
I jebat ga... kad bi se Bosanci konacno mogli sloziti kakve dijasporce zele, pa da od sada budemo takvi.
-
kiligonzales
#35272 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Rijec je o demoralisanju, nije problem kada se o necemu prica losem sa dozom neke objektivnosti pa i mjere. Kod nas stvari se tendenciozno prave gorim upravo s ciljem da neko razori ovo malo dobrog, u tome je stvar. Ako treba razvaliti neku kompaniju, ustanovu, organizaciju, stranku, nekoga i nesto sistemski, da bi neko korist imao iz toga, taj posao ce mediji odraditi, na jednak nacin tako rade i o drzavi.seln wrote:
Nista se nece popraviti ako mediji ( a i dijasporci) prestanu pricati o (realno) losim stvarima. Podsjeticu te, tamo oko 200-e je sve izgledalo mnogo bolje i optimisticnije, buducnost je izgledala daleko vise ruzicasta nego sada. Svi smo govorili o tome, mediji su se utrkivali u optimisticnim prognozama, ja sam cak i razmisljao da se vratim, a jos nisam ovdje ni cestito korijen pustio... i?
Nista nije pomogao optimizam dijasporaca i medija, jer je situacija REALNO bila losa, mada ni priblizno toliko losa kao sad.
Kad dolazim u BiH, ne pravim se boljim od bilo koga. Nosim normalnu odjecu, nemam nakit, cak mi je i rucni sat obican. Vozim najprosjecniji moguci auto, ne razbacujem se parama po kafani, ponekad uzi krug prijatelja pozovem na rucak. Uglavnom, ako nisam u autu, u meni ne bi ni prepoznao dijasporca.
Da, u dijaspori ima supaka. Ima ih i u BiH. Mozda ces vidjeti dijasporca hvalisavca, ali ti sigurno nece ukrasti auto, pokrasti drustvenu imovinu, provaliti u kucu ili te osamariti cisto onako, samo zato sto mu se ne svidjas.
Jebena je stvar biti dijasporac. Pomognes nekome, nisi dobar; ne pomognes, nisi dobar. Platis pice, kurcis se; ne platis, tvrdica.
Ne naucis jezik zemlje domacina, postanes predmet viceva; naucis ga, "evo ga, zaboravio maternji".
I jebat ga... kad bi se Bosanci konacno mogli sloziti kakve dijasporce zele, pa da od sada budemo takvi.
23 godine je proslo od rata, reci da je ovdje u BiH svugdje jednako lose je netacno, da je jednako beznadje je bezobrazno i tendenciozno. Znamo nije dobro, ali dajte sigurno nije gore nego sto je bilo.
2000-te samo Sarajevo je izgledalo jos kao razoreni grad, danas izgleda u mnogo cemu preporodjen. Tada nije bilo posla kao danas, danas ga ima. Sve probleme koje imamo sada, imali smo i tada, mnoge cak i izrazenije. Mogu pricati o Sarajevu jer tu sam oduvijek. O drugim gradovima nek pricaju drugi.
Vrijedi pogledati, ovo je Sarajevo bas te godine koju pominjes
Seln nemam ja nista licno protiv tebe, tako da nemas potrebe pisati kakav si. Mene supci i ovdje i tamo nerviraju jednako. Onaj koji ima moze ukrasti samo iz obijesti, onaj koji nema zar se njemu moze zbog svake krađe suditi. Meni su veci problem ovi kojima nikad nije dosta krađe a nisu sirotinja, nego sirotinja ili narkoman koji nekome dignu kasetofon. Ni ovdje ni tamo ne volim silu, nametanje, kao sto ne volim ni tu potrebu da mjenjamo nekoga. Vise je stvar o tome prihvatanju ljudi kakvih jesu i uvazavanja toga sto jesu.
Nismo se razumijeli vezano za tog loseg dijasporca. Nije stvar hoces li pomoci ili neces, platiti pice ili neces, stvar je samo u onome stavu koga ima da se osjeca boljim od nekoga ovdje jer je on tamo, a ovaj ovdje, pa ako se nezavisnijim od nekoga ucini time se uzoholi nad tim drugim. I ovdje ima dana kad neko ima vise i manje i sad zamisli da se raja raji kurci time, clan porodice clanu porodice, ti imas ovaj nema, on ima ti nemas i bolji si zbog toga od nekog. Bolji si al u kurcu. Stvar je u nerazumjevanju, ako ti radis gore u boljoj drzavi, sa boljim uslovima, boljim standardom zivota za vecu platu i time ti je jos lakse zivjeti nego ovdje i boriti se za sebe i svoju porodicu, nemoj onome koji ovdje radi citav svoj zivot popovati sto pristaje da radi za ono sto radi i govoriti mu kako mozes ovo ono, djeliti lekcije, lose ti je, ja nebi mogo tako, pokusaj ovo, uradi ovo. Nije problem u savjetovanju, koliko u potrebi da se presipa iz supljeg u prazno. Ja se s bratom dijasporasem sporijeckam kaze mi ti ne mrdas ispod majcine halje jer jbg meni nije isto trehnuti cifru za nesto kao njemu za nesto sto zelim pa mu se to ne svidja, a ja se odrekao svoga zivota do te mjere da prehanim svoju porodicu najuzu porodicu i vagam svaku marku gdje ce od one koju zaradim do one koju ustedim, on prejak finansijski i poredimo se, eto reko ti mi reci o necijim haljama i mrdanju i sad smo na cao i kako si. On digo nos. Jbg zabolio ga odgovor.
-
Hakiz
#35273 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja sam govorio generalno, ti nisi ciljana meta, ali si dio onih o kojima govorim.seln wrote:Ziv bio, je li to TI meni kazes da dijelim lekcije "svisoka"?Hakiz wrote:
Samo, jeste čudno otići odavde, stvarati život negdje drugdje i raspravljati o bh. politici ili dnevnim događajima na forumu. Ima tema na kojima je svejedno ko učestvuje, domaći, stranac, dijaspora bilo ko. Ali na temama koje se tiču izbora u BIH fakat nema šta raditi neko ko je odlučio da neće više da bude ovdje.
Imaš ti kao i svako drugi pravo da diskutuješ, ne može ti to pravo niko oduzeti. Ali nema ni potrebe, ni svrhe da neko iz dijaspore bude na dnevnopolitičkim lokalnim temama.
A još kada je ta diskusija svisoka, dijeljenje lekcija, tek onda ne bi trebalo.
Naravno, nekima razog učestvovanja u diskusiji može biti upravo to, pametovanje, dijeljenje lekcija, obraćanje svisine, naslađivanje itd.
Super, hajde to sad fino reci i ostalim dijasporcima... ili sam i tebi bas ja nekako "trn u oku"?
-
Hakiz
#35274 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To i jeste problem.kiligonzales wrote: Bojim se da drugi imaju zicer da pokazu da nisu isti kao i oni. Bolje bi bilo da ga ne promase.
Imaju zicer da nisu kao i oni, a onda u nekim, kako vrijeme prolazi sve češćim, situacijama ponašanjem pokazuju da se lako može desiti da jesu.
-
Hakiz
#35275 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Lako bi mi odlučili kakvu bi dijasporu, kada bi dijaspora odlučila kakva bi da bude.seln wrote:
Nista se nece popraviti ako mediji ( a i dijasporci) prestanu pricati o (realno) losim stvarima. Podsjeticu te, tamo oko 200-e je sve izgledalo mnogo bolje i optimisticnije, buducnost je izgledala daleko vise ruzicasta nego sada. Svi smo govorili o tome, mediji su se utrkivali u optimisticnim prognozama, ja sam cak i razmisljao da se vratim, a jos nisam ovdje ni cestito korijen pustio... i?
Ja sam, na primjer, protivnik dvojnih državljanstava. Odaberi zemlju u kojoj želiš da živiš i budi lojalan njoj. Gradi tamo život, a ako to nije zemlja iz koje si potekao, sretno ti i uživaj. Ostavi nas da beremo svoju brigu. Ko odabere drugu državu, dobrodošao je turistički, ako hoće i biznis da pravi slobodno, prijateljstva, ljubavi, sve može, ali nisi više državljanin ove zemlje i tako se i ponašaj što se tiče prava i obaveza, glasanja, itd.