Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kukumare

#3526 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kukumare »

eeddiinn, imate li grijanje? Jeste li na sjevernoj ili kojoj strani? Kako se uopće osjećate u toj novini? Valjda sam dobro shvatila da ste već tamo. Ako vas ne mrzi recite mi više o svemu. Jako sam zabrinuta sa svakom novom informacijom.
Gray

#3527 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

kukumare wrote:Ja sam pogledala na stranici Općine Novi grad u ZK nema one C liste koja bi govorila o hipoteci na zemlju, samo A i B lista o vlasništvu nad zemljom i kaže se da je gradilište. Ali nisam stručnjak i mislim da je onda hipoteka na zgradu ili je možda uopće nema. Nije mi jasno kako ovi koji već žive u D i C lameli imaju struju i vodu kad nisu mogli dobiti priključak ako nisu vlasnici. Ja stvarno o ovim stvarima nemam pojma, pa se nemojte ljutiti ako možda pitam gluposti. Tek skupljam znanje o nečemu.

Ima hipoteka, ja sam izvadio ZK za zemljište i upisano je nekoliko hipoteka, 2 tibrine na cjelokupno zemljište i još nekoliko za pojedinačne stanove (upisana na cijeloj parceli, ali piše odnosi se samo na stan taj i taj).

Koristi se građevinska struja, grijanje radi normalno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3528 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Prva zgrada ima grijanje.
Imace i druga cim je puste u pogon.
agent_zero

#3529 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

kukumare wrote:Ja sam pogledala na stranici Općine Novi grad u ZK nema one C liste koja bi govorila o hipoteci na zemlju, samo A i B lista o vlasništvu nad zemljom i kaže se da je gradilište. Ali nisam stručnjak i mislim da je onda hipoteka na zgradu ili je možda uopće nema. Nije mi jasno kako ovi koji već žive u D i C lameli imaju struju i vodu kad nisu mogli dobiti priključak ako nisu vlasnici. Ja stvarno o ovim stvarima nemam pojma, pa se nemojte ljutiti ako možda pitam gluposti. Tek skupljam znanje o nečemu.
Pogledaj na stranici općinskog suda u sarajevu, samo upiši broj parcele (k.č.) ili broj zk uloška.

Mora nešto biti u C listu, nemoguće da nema.
Gray

#3530 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
Gray wrote:
Hipoteka slijedi sudbinu zemljišta, što znači da se prenosi na sve izgrađene stanove, dakle hipoteka bi bila upisana na svakom od pojedinačnih stanova sve dok nije izbrisana, tj. dok banka ne da brisovnicu za brisanje hipoteke, što u praksi nije problem, kako je neko iznad naveo, banka izda brisovnicu za tvoj stan, ti platiš cijenu, hipoteka se briše i novi vlasnik se uknjižava.
Kad se izvrši etažiranje, ne postoji više poseban uložak zemljišta. Postoje ulošći stanova. U praksi se briše jer niko ne bi kupio stan sa hipotekom banke. To su odnosi između banke i investitora. Ali, kad bi se desio problem da investitor "čučne" mnogi bi problemi nastali. Zato stanovi u izgradnji bi trebali da budu jeftiniji. Jer postoji međusobni odnos povjerenja. Da će investitor nešta izgraditi i neće pročerdati pare banke.

Imate situaciju u Vogošći gdje je bankina firma koja se bavi tim belajima na kraju postala vlasnik stanova i tuši stanove koji nisu prošli tehnički prijem.

Hipoteka se po zakonu prenosi, to je ono što i govorimo, dakle ona postoji dok se ne izbriše, i u praksi se tako i radi da se briše hipoteka prije prodaje i to je ono na šta kupci moraju obratiti pažnju.
agent_zero

#3531 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Ako je kupac digao kredit za otplatu svog stana, hipoteka ostaje na tom stanu do otplate kredita, to je osnovno bankovno pokriće.
Haris.ba

#3532 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

agent_zero wrote:Ako je kupac digao kredit za otplatu svog stana, hipoteka ostaje na tom stanu do otplate kredita, to je osnovno bankovno pokriće.
Govorimo o hipoteci koja je na ime investitora na zemljištu na kojoj je zgrada.
Gray

#3533 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

agent_zero wrote:Ako je kupac digao kredit za otplatu svog stana, hipoteka ostaje na tom stanu do otplate kredita, to je osnovno bankovno pokriće.

Ne priča se o kreditu za kupovinu stana, nego o kreditu koji diže investitor da izgradi zgrade.
agent_zero

#3534 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Pa isto, hipoteka ostaje dok investitor ne otplati kredit koji je uzeo od banke za građevinsku parcelu, izgradnju zgrade, priključke na komunalije i ostale troškove.

Imam info da je unipromet zgrada kod merkatora (konzuma danas) još uvijek pod hipotekom, odnosno zemljište na kojem je izgrađena, a mnogo prije Nove otoke je izgrađena.
Gray

#3535 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

agent_zero wrote:Pa isto, hipoteka ostaje dok investitor ne otplati kredit koji je uzeo od banke za građevinsku parcelu, izgradnju zgrade, priključke na komunalije i ostale troškove.

Imam info da je unipromet zgrada kod merkatora (konzuma danas) još uvijek pod hipotekom, odnosno zemljište na kojem je izgrađena, a mnogo prije Nove otoke je izgrađena.
Hipoteka se skida sa svakog stana kako se taj stan kupuje, tako da kupac ima čist stan i može upisati hipoteku za svoj kredit, a investitor od kupoprodajne cijene otplaćuje svoj kredit, kako je već dogovorio sa bankom.
agent_zero

#3536 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Gray wrote:
agent_zero wrote:Pa isto, hipoteka ostaje dok investitor ne otplati kredit koji je uzeo od banke za građevinsku parcelu, izgradnju zgrade, priključke na komunalije i ostale troškove.

Hipoteka se skida sa svakog stana kako se taj stan kupuje, tako da kupac ima čist stan i može upisati hipoteku za svoj kredit, a investitor od kupoprodajne cijene otplaćuje svoj kredit, kako je već dogovorio sa bankom.
Tako bi trebalo.

Ustvari, vrši se samo, parafraziram, zamjena hipoteka.

Ali mislim da ljude zanima šta ako investitor nije u stanju da otplati svoj kredit? :)
pepeljara

#3537 Re: RE: Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

agent_zero wrote:
Gray wrote:

Tako bi trebalo.

Ustvari, vrši se samo, parafraziram, zamjena hipoteka.

Ali mislim da ljude zanima šta ako investitor nije u stanju da otplati svoj kredit? :)
Ladno mogu popusit stan nikad ga prodat i slicno.....

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Tomahawk11
Globalni moderator

#3538 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

To je rizik koji prihvatas kupovinom novogradnje.
Haris.ba

#3539 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote:To je rizik koji prihvatas kupovinom novogradnje.

I to je nešta što ljudi većinom ne znaju.
Gray

#3540 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Ne plaćaš kupoprodajnu cijenu dok ne dobiješ čist ZK, kada je izbrisana hipoteka sa tvog stana tek tada vršiš plaćanje cijene i uknjižavaš se. ne pristaješ da kupuješ stan koji je već pod hipotekom.
agent_zero

#3541 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Ali da ne plašimo ljude nepotrebno, jer znam koliki je stes oko stana i rješavanja stambenog pitanja, koliko znam niko još nije ostao bez stana u novogradnji.
agent_zero

#3542 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Gray wrote:Ne plaćaš kupoprodajnu cijenu dok ne dobiješ čist ZK, kada je izbrisana hipoteka sa tvog stana tek tada vršiš plaćanje cijene i uknjižavaš se. ne pristaješ da kupuješ stan koji je već pod hipotekom.
Slažem se, ali hipotetički od čega investitor da otplati dug po osnovu kredita banci bez sredstava od kompletne kupoprodajne cijene?

I još ako uzmeš u obzir da svi stanovi nisu ili neće biti odmah prodati?
Haris.ba

#3543 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gray wrote:Ne plaćaš kupoprodajnu cijenu dok ne dobiješ čist ZK, kada je izbrisana hipoteka sa tvog stana tek tada vršiš plaćanje cijene i uknjižavaš se. ne pristaješ da kupuješ stan koji je već pod hipotekom.
Hajde ovako. Ako mora biti isto pravno stanje zemljišta i zgrade - kupac postaje vlasnik stana bez hipoteke banke na zemljištu?

Banka daje pojedinačnu brisovnicu za hipoteku za svaki stan? Ok. A gdje je onda upisana hipoteka na zemljište? Na stanu? Kako može biti režim da ima poseban uložak za zemljište na kojemu može biti hipoteka, te poseban uložak za stan na kojemu ima ista/druga hipoteka?

U inostranstvu cijena stana u izgradnji je mnogo povoljnija (naravno, postoje izuzeci za neke elitne lokacije), baš zbog toga što postoji rizik da projekat propadne. Kod nas je i to malo drugačije.
Gray

#3544 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

agent_zero wrote:
Slažem se, ali hipotetički od čega investitor da otplati dug po osnovu kredita banci bez sredstava od kompletne kupoprodajne cijene?

I još ako uzmeš u obzir da svi stanovi nisu ili neće biti odmah prodati?

Pa investitor otplaćuje od kupoprodajne cijene koju ti platiš, ali banka izda brisovnicu ranije i prije nego ti izvršiš plaćanje cijene. Brisovnica stoji kod notara i daje ste kupcu kada plati kupoprodajnu cijenu, kom prilikom se izdaje i klauzula intabulandi. Kupac briše hipoteku i uknjižava se.
Gray

#3545 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
Hajde ovako. Ako mora biti isto pravno stanje zemljišta i zgrade - kupac postaje vlasnik stana bez hipoteke banke na zemljištu?

Banka daje pojedinačnu brisovnicu za hipoteku za svaki stan? Ok. A gdje je onda upisana hipoteka na zemljište? Na stanu? Kako može biti režim da ima poseban uložak za zemljište na kojemu može biti hipoteka, te poseban uložak za stan na kojemu ima ista/druga hipoteka?

U inostranstvu cijena stana u izgradnji je mnogo povoljnija (naravno, postoje izuzeci za neke elitne lokacije), baš zbog toga što postoji rizik da projekat propadne. Kod nas je i to malo drugačije.

nisam siguran da sam shvatio tvoje pitanje? Hipoteka ima na stanu koji si kupio, briše se prilikom kupovine i ti se uknjižavaš? Za zemljište, tj. zajedničke prostorije koje su u suvlasništvu svih stanara u skladu sa njihovim udjelom u ukupnoj korisnoj površini stvarno ne znam napamet, ali mislim da ni tu nije neki problem.

Nisam shvatio koji je tvoj prijedlog alternativno kako da ide? Da kupiš stan pod hipotekom i da ostane hipoteka upisana nakon što se uknjižiš?
neki

#3546 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

DoradO wrote:
pepeljara wrote:Isti covjek koji je napravio urbicid na stupu

http://balkans.aljazeera.net/blog/kad-p ... ji-na-kafu

radi i nova otoka i opet raja pohrlila jos kvadrat 2000+ :D:D

dobro nam je :D
Jesi li bio u stanovima na Otoci? Na Stupu? Uporedio mozda?
Bio ja i u jednim i drugim...i dalje kradu od kupaca na kvadratima na ulaznom pragu, samo što sad ne ugrađuju kineska nego protuprovalna vrata, pa nećete nikad biti u mogućnosti ni zamjeniti ih... I dalje čitava zgrada nema ni jedna protupožarna vrata, iz garaže se u stepenište ulazi kroz aluminijska :-) ... vanjska bravarija i dalje drinaplast...Uveli neke novotarije, tipa staklena ograda na blakonima ali detalj katastrofalno riješen a i pitanje je da li je to staklo uopšte kaljeno..
Malo su poradili na fasadi i odmakli zgrade što jest jest, ali iznutra i dalje isti jadac..
Nepass

#3547 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Ja kupio stan, novogradnju, nije uknjizeno. Svi racuni su na mene, adresa u cipsu lokacija zgrade, nije bio ni tehnicki.
Nije nova otoka, ali imaju oni uhodane seme sa bankama
DoradO

#3548 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

.
Nepass

#3549 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Ustvari kod mene je prikljucke platio izvodjac, onda sam nakon kupovine ja njima platio i preveo na sebe racune. Za sept su dosli racuni na ime izvodjaca, oni platili i meni poslali fakturu
milojicabrzi

#3550 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Kod novogradnje samo treba paziti da je stan uknjizen, i da je notarski obradiv i da se upisujes u ZK izvadak kao vlasnik.
Postoje stanovi koji su zalog hipoteke investitora, dok su jos u izgradnji i roh-bau fazi, ali se prije prodaje, skida hipoteka, da bi kupac mogao postati vlasnik.

Svaki notar profesionalac, neće htjeti praviti drugačiji ugovor.

Postoje neke starogradnje u SA, koje nisu etažirane, ali njihovo vlasništvo se evidentira kroz KPU (Knjigu položenih ugovora), i banke prihvataju hipoteke na takve stanove.

Postoje situacije u Sarajevu, da je neki stan ili zgrada izgrađen ali nije uknjižen iz nekog razloga (spor na zemljištu, nije prošao tehnički itd.). Ti stanovi su u naravi jeftiniji i u suštini niko te neće istjerati, ali ko zna kad ćeš se uknjižit kao vlasnik i znam da kupci od toga bježe, to može biti samo opcija za nekog kome gori da riješi stambeno pitanje, radi podstanarstva i sl. a ne misli u narednih 10 + godina, prodavati stan ili seliti.

Kod novogradnje, se može izvisiti (bio slučaj u I.Sarajevu), kada investitor prodaje stanove u izgradnji, pa mu kupci finansiraju tu izgradnju.

Cijena kvadrata dosta je povoljnija, ali postoji rizik da firma bankrotira ili se ugasi iz nekog razloga, zgrada došla tek do pola, a ti bez para i bez stana.

Svakom svoje, ali onaj ko misli dobro sebi i želi mirno spavati, treba kupiti samo uknjižen stan u kojem se može odmah upisati kao vlasnik.
Post Reply