SDA-All about

Post Reply
Erased

#3526 Re: SDA-All about

Post by Erased »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
madner wrote:Mislim da moj negativan stav prema Aliji nije tajna.
Moras biti objektivan, covjek je vukao poteze i sada imas dovoljnu distancu da sagledas posljedice. Dakle da ne idemo u ovo oko karaktera, koji potezi kao drzavnik, diplomata ili vrhovni komadant armije su za tebe bili iznad prosjeka?
Pa eto, mogu reći da nije bio savršen, da je imao grešaka, vjerovatno najviše u području kadrovske politike. No, u situaciji ratnih okolnosti vjerovatno je dosta puta bilo bitnije promptno reagovati.
No, kada sve to stavimo na stranu, i uzmemo u obzir ključnu ulogu u organizovanju kakvog-takvog oružanog otpora krvoločnom agresoru, koji je žive bebe nabijao na bajonete, onda je puno više pluseva nego znaka minus...
Sad će se naravno svi prihvatit Dejtona. Šta je trebao? Zaratiti sa Amerikom? Pa molim lijepo. Znam pouzdano da je upozorenja velikih sila o prestanku operacija ARBiH u jesen 1995. držao koliko je mogao u ladici, ne bi li se osvojila što veća teritorija.
novi.dan.nova.nafaka

#3527 Re: SDA-All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Erased wrote:Sad će se naravno svi prihvatit Dejtona. Šta je trebao? Zaratiti sa Amerikom? Pa molim lijepo. Znam pouzdano da je upozorenja velikih sila o prestanku operacija ARBiH u jesen 1995. držao koliko je mogao u ladici, ne bi li se osvojila što veća teritorija.
Ja se sjećam sad nekog intevjua, ne znam tačno sa kim je bilo, ali da li je Bakir pričao baš o tim pritiscima Amera, kada se krenulo prema Banjoj Luci. Kaže, jedan dan je zazvonio telefon, i Alji su rekli da ga traže Ameri. Ostao je da razgovara sahat vremena. kad se vratio bio je sav crven u licu, i samo je snuždeno rekao - gotovo je, moramo stati. Inače će nas bombardovati...
Corto Maltese

#3528 Re: SDA-All about

Post by Corto Maltese »

madner wrote:
madner wrote:Mislilac godine, kako i nece biti kada je na isto pitanje imao razlicite odgovore u zavisnosti od polozaja sunca. :D
E moj madneru, ne gubi razum pred naletom trolova i nedaj da te ponesu sa sobom u masi. Ti se makar koliko-toliko trudiš da razumne argumente iznosiš...
Mislim da moj negativan stav prema Aliji nije tajna.

Moras biti objektivan, covjek je vukao poteze i sada imas dovoljnu distancu da sagledas posljedice. Dakle da ne idemo u ovo oko karaktera, koji potezi kao drzavnik, diplomata ili vrhovni komadant armije su za tebe bili iznad prosjeka?
Rezultati koje je ostvarila naša diplomatija tokom rata, bili su svjetlosnu godinu iznad srpskih i hrvatskih. Alija je bukvalno opčinio gotovo sve strane državnike i diplomate sa kojima je bio u kontaktu. (ovo nije špekulacija, prisustvovao sam nekim od tih "opčinjavanja")
U organizacionom i tehničkom smislu, zasluge dijeli sa Harisom i Šaćirbeyom. Naravno, veliku pomoć je pružila i činjenica da su Karadžić, Boban, i večina rukovodstva RS i HB bili neuobičajeno odvratni, čak i za ratne standarde
Kao državnik bio je, u najmanju ruku- tanak.
Kadrovska politika, izuzev dva pomenuta slučaja- užas.
Kao vrhovni komandat- katastrofalan.
Ali... Alija je umro davno, ne znam što ga stalo spominjemo? Nije Tito.
madner

#3529 Re: SDA-All about

Post by madner »

Erased wrote:
madner wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: E moj madneru, ne gubi razum pred naletom trolova i nedaj da te ponesu sa sobom u masi. Ti se makar koliko-toliko trudiš da razumne argumente iznosiš...

Pitao bih te ja, da si bio na njegovom mjestu, kakve bi poteze vukao. Sam znaš, ako si bio ovdje, da smo se jedno vrijeme borili protiv tri neprijatelja. Koliko znam izašli smo kao pobjednici uglavnom iz svih tih borbi. Toliko o Aliji i njegovim generalima.
Cek, prvo da razjasnimo jednu stvar, ako zelis biti broj 1 onda se ne mozes zaliti da je gutavo.
Ja znam da smo brojcano bili visestruko jaci, ali da nismo nikad uspjeli dovoljno izjednaciti u MTS da mozemo pobjediti. Ja to ne bih bas nazvao pobjedama, prezivjeli jesmo, ali skupo placeno.

Pitao sam te za konkretne poteze koje smatras nadprosjecnim.
madner

#3530 Re: SDA-All about

Post by madner »

Erased wrote:Sad će se naravno svi prihvatit Dejtona. Šta je trebao? Zaratiti sa Amerikom? Pa molim lijepo. Znam pouzdano da je upozorenja velikih sila o prestanku operacija ARBiH u jesen 1995. držao koliko je mogao u ladici, ne bi li se osvojila što veća teritorija.
Ja se sjećam sad nekog intevjua, ne znam tačno sa kim je bilo, ali da li je Bakir pričao baš o tim pritiscima Amera, kada se krenulo prema Banjoj Luci. Kaže, jedan dan je zazvonio telefon, i Alji su rekli da ga traže Ameri. Ostao je da razgovara sahat vremena. kad se vratio bio je sav crven u licu, i samo je snuždeno rekao - gotovo je, moramo stati. Inače će nas bombardovati...
Kao prvo, Holbruk mu je nudio Prijedor u Deytonu. To je opcina od 110 000 ljudi.

Kao drugo, to je potpuno pogresna procjena. Pritisak javnosti i rasplozenje na zapadu je bilo takvo da nikad javnu kampagnu protiv ARBiH ne bi vodili. Clinton je htio brz kraj zbog svojih izbora pa je isao na blef i isti je upalio.

Kao trece, RS su bombardovali nekoliko puta pa isti nisu crvenog lica prihvatili sve.
Last edited by madner on 05/10/2012 10:08, edited 1 time in total.
drug profi

#3531 Re: SDA-All about

Post by drug profi »

Ma blef bio. Nisu bili u poziciji da ostvare to, ali je valjda strah da ne zavrsi neki tomahavk u trezoru bio jaci.
madner

#3532 Re: SDA-All about

Post by madner »

Corto Maltese wrote:
madner wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: E moj madneru, ne gubi razum pred naletom trolova i nedaj da te ponesu sa sobom u masi. Ti se makar koliko-toliko trudiš da razumne argumente iznosiš...

Rezultati koje je ostvarila naša diplomatija tokom rata, bili su svjetlosnu godinu iznad srpskih i hrvatskih. Alija je bukvalno opčinio gotovo sve strane državnike i diplomate sa kojima je bio u kontaktu. (ovo nije špekulacija, prisustvovao sam nekim od tih "opčinjavanja")
U organizacionom i tehničkom smislu, zasluge dijeli sa Harisom i Šaćirbeyom. Naravno, veliku pomoć je pružila i činjenica da su Karadžić, Boban, i večina rukovodstva RS i HB bili neuobičajeno odvratni, čak i za ratne standarde
Kao državnik bio je, u najmanju ruku- tanak.
Kadrovska politika, izuzev dva pomenuta slučaja- užas.
Kao vrhovni komandat- katastrofalan.
Ali... Alija je umro davno, ne znam što ga stalo spominjemo? Nije Tito.
Sa ovim se slazem, samo greska je bila dopustiti da HB i RS postanu strane.
Tu je sam sebi izbio adut legitimne vlade.

Mislim da je trenutni povod to sto je nosilac liste za Centar izjavio da mu je bila cast sluziti u Alijinoj vojski.
Erased

#3533 Re: SDA-All about

Post by Erased »

madner wrote:
Kao prvo, Holbruk mu je nudio Prijedor u Deytonu. To je opcina od 110 000 ljudi.

Kao drugo, to je potpuno pogresna procjena. Pritisak javnosti i rasplozenje na zapadu je bilo takvo da nikad javnu kampagnu protiv ARBiH ne bi vodili. Clinton je htio brz kraj zbog svojih izbora pa je isao na blef, i isti je upalio.

Kao trece, RS su bombardovali nekoliko puta pa isti nisu crvenog lica prihvatili sve.
Svakako, oni su nas mazili cijelo vrijeme, naoružavali, hranili. Bili smo pod embargom ali smo imali sve. I pticijeg mlijeka. Ha, ha, ha. Kakva zamjena teza.
jazzer

#3534 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

...A onda se zavrsio rat pa je Tihic odlucio da se vrati u Bosnu a Bakir je izasao iz sefa centralne banke.. Kud mu javise da je rat zavrsen :)

Ostalo je istorija.

:x :x
madner

#3535 Re: SDA-All about

Post by madner »

Erased wrote:
madner wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Kao prvo, Holbruk mu je nudio Prijedor u Deytonu. To je opcina od 110 000 ljudi.

Kao drugo, to je potpuno pogresna procjena. Pritisak javnosti i rasplozenje na zapadu je bilo takvo da nikad javnu kampagnu protiv ARBiH ne bi vodili. Clinton je htio brz kraj zbog svojih izbora pa je isao na blef, i isti je upalio.

Svakako, oni su nas mazili cijelo vrijeme, naoružavali, hranili. Bili smo pod embargom ali smo imali sve. I pticijeg mlijeka. Ha, ha, ha. Kakva zamjena teza.
Djeca se maze, retardirani se paze.

Svi ostali snose odgovornost za svoje postupke.
Bosanski_hibrid

#3536 Re: SDA-All about

Post by Bosanski_hibrid »

jazzer wrote:...A onda se zavrsio rat pa je Tihic odlucio da se vrati u Bosnu a Bakir je izasao iz sefa centralne banke.. Kud mu javise da je rat zavrsen :)

Ostalo je istorija.

:x :x
I onda naiđe slučajni prolaznik i postade Veliki Vođa
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3537 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

drug profi wrote:
ultima_palabra wrote: I bolidi stavili ovo na papir :-) Pr.Dr. (WTF?) tražio ime inžinjera, da ga zaposli :run:
Sta bi ti drug ocekivao?
To ti je nivo seoskih varalica koji bratu svom ne vjeruju, pa ce na papir staviti i kad stimaju tekme 3 za 3 sa istom gol razlikom. :D
i ne samo s njim...pazite ovog dila sa bivšim SDA načelnikom

Image
drndalo

#3538 Re: SDA-All about

Post by drndalo »

bogumila wrote:pa tada se tako zvanicno zvali. kad su se stekli uslovi, vraceno staro ime. podvlacim, staro. nije izmisljeno 93-che.
O cemu ti pricas ? Pa Alija (ili bolje receno Alijini obavljaci prljavih poslova) je izbacio iz SDA osnivace iste, Muhameda Filipovica i Adila Zulfikarpasica jer su previse navaljivali na "Bosnjastvo", sto se ja sjecam, jos od 1990... Ne, ni govora, samo mogu biti "Muslimani"... Do '93 godine, kada se mijenja smijer, i u odjednom ono sto ti bar 3 godine nije valjalo, i zbog cega si izbacio najjace ljude koji su to propagirali, pocinje da valja...? Bas onako dosljedno...

O politickoj mudrosti tog momenta se moze pricati, ali ako je to bilo pametno '93-e, bilo je jos pametnije poceti s time 1990...
Erased

#3539 Re: SDA-All about

Post by Erased »

drndalo wrote:
bogumila wrote:pa tada se tako zvanicno zvali. kad su se stekli uslovi, vraceno staro ime. podvlacim, staro. nije izmisljeno 93-che.
O cemu ti pricas ? Pa Alija (ili bolje receno Alijini obavljaci prljavih poslova) je izbacio iz SDA osnivace iste, Muhameda Filipovica i Adila Zulfikarpasica jer su previse navaljivali na "Bosnjastvo", sto se ja sjecam, jos od 1990... Ne, ni govora, samo mogu biti "Muslimani"... Do '93 godine, kada se mijenja smijer, i u odjednom ono sto ti bar 3 godine nije valjalo, i zbog cega si izbacio najjace ljude koji su to propagirali, pocinje da valja...? Bas onako dosljedno...

O politickoj mudrosti tog momenta se moze pricati, ali ako je to bilo pametno '93-e, bilo je jos pametnije poceti s time 1990...
Hoces reci da su navaljivali na konfederaciju sa Milosevicem. I nisu izbaceni nego su sami izasli.
Erased

#3540 Re: SDA-All about

Post by Erased »

JoseMujica wrote:
drug profi wrote:
ultima_palabra wrote: I bolidi stavili ovo na papir :-) Pr.Dr. (WTF?) tražio ime inžinjera, da ga zaposli :run:
Sta bi ti drug ocekivao?
To ti je nivo seoskih varalica koji bratu svom ne vjeruju, pa ce na papir staviti i kad stimaju tekme 3 za 3 sa istom gol razlikom. :D

Image

Joj, ode SBB u ...... :lol: :lol: :lol:
Erased

#3541 Re: SDA-All about

Post by Erased »

JoseMujica wrote:
drug profi wrote:
Sta bi ti drug ocekivao?

Image
Sad će predizborni slogan biti: "raskidamo ugovor o 17 godina loše vlasti" :lol: :lol: :lol:
madner

#3542 Re: SDA-All about

Post by madner »

Kada pretices (desava se raspad bivse drzave) i dolazi ti kamion u susret (JNA) ili ubrzaj (spremi se za rat) ili koci i vrati se do bolje prilike (konfederacija, odnosno varijanta Crna Gora). Treca opcija je da imas frontalni sudar. Poslje mozes reci da si imao lude srece i prezivio, ali nemoj se hvaliti da je bila ispravna odluka.
novi.dan.nova.nafaka

#3543 Re: SDA-All about

madner wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Ja se sjećam sad nekog intevjua, ne znam tačno sa kim je bilo, ali da li je Bakir pričao baš o tim pritiscima Amera, kada se krenulo prema Banjoj Luci. Kaže, jedan dan je zazvonio telefon, i Alji su rekli da ga traže Ameri. Ostao je da razgovara sahat vremena. kad se vratio bio je sav crven u licu, i samo je snuždeno rekao - gotovo je, moramo stati. Inače će nas bombardovati...

Kao drugo, to je potpuno pogresna procjena. Pritisak javnosti i rasplozenje na zapadu je bilo takvo da nikad javnu kampagnu protiv ARBiH ne bi vodili. Clinton je htio brz kraj zbog svojih izbora pa je isao na blef i isti je upalio.

Ne znam šta su mu nudili u Daytonu, ti možda znaš ako si bio. Možda postoje i zapisi o tome, treba provjeriti.
Što se tiče blefa, kako si tako siguran da je blef u pitanju ? Pa isti ti ameri i zapadnjaci nam nisu embargo ukidali godinama !
Erased

#3544 Re: SDA-All about

Post by Erased »

madner wrote:Kada pretices (desava se raspad bivse drzave) i dolazi ti kamion u susret (JNA) ili ubrzaj (spremi se za rat) ili koci i vrati se do bolje prilike (konfederacija, odnosno varijanta Crna Gora). Treca opcija je da imas frontalni sudar. Poslje mozes reci da si imao lude srece i prezivio, ali nemoj se hvaliti da je bila ispravna odluka.
Naravno ta bi konfederacija bila oaza ljudskih prava, narocito za Bosnje. Zacas bi Srbi (koji bi bili apsolutna vecina) raspisali referendum i ukinuli te sa mape svijeta.
madner

#3545 Re: SDA-All about

Post by madner »

Postoji zapis, mozes provjeriti ali valja citat :D

Znam jer citam :D , poslje Srebrenice javno mjenje je bilo tako da je javno mjenje tjeralo politiku da nam pomogne. Ili mislis da bi US kongres, koji je upravo izglasao vojnu pomoc za ARBiH podrzao bombardovanje iste?
Bili smo gud guys, zaradili smo to time sto nismo radili sto i druga strana, tu mu svakako dajem priznanje. Samo to nije znao unovciti.
novi.dan.nova.nafaka

#3546 Re: SDA-All about

Erased wrote:
madner wrote:Kada pretices (desava se raspad bivse drzave) i dolazi ti kamion u susret (JNA) ili ubrzaj (spremi se za rat) ili koci i vrati se do bolje prilike (konfederacija, odnosno varijanta Crna Gora). Treca opcija je da imas frontalni sudar. Poslje mozes reci da si imao lude srece i prezivio, ali nemoj se hvaliti da je bila ispravna odluka.
Naravno ta bi konfederacija bila oaza ljudskih prava, narocito za Bosnje. Zacas bi Srbi (koji bi bili apsolutna vecina) raspisali referendum i ukinuli te sa mape svijeta.
Ma ne griješiš, vjerujem da bi nas "pazili" barem ko' "šiptare"...
drndalo

#3547 Re: SDA-All about

Post by drndalo »

Erased wrote:
drndalo wrote:

Hoces reci da su navaljivali na konfederaciju sa Milosevicem. I nisu izbaceni nego su sami izasli.
To sta je ko navaljivao ne znam, nisam bio prisutan, pricam o projektu Bosnjastva (cija su 2 najgorljivija zagovaraca bila ova 2 covjeka), koji je tadasnji vrh SDA uredno "zapisavao" sve do '93, kada ga je prikazao kao "svoju Viziju"... Dakle nista povezano sa konfederacijom bilo koje vrste...

Nisu izbaceni nego su sami izasli...? Nije govno, nego se pas posr'o... :roll: :-) Jasta, jos su i dobrovoljno pjevali pionirske pjesmice... :cry:
madner

#3548 Re: SDA-All about

Post by madner »

Erased wrote:
Ko je rekao da bi bila oaza? :roll:
Kao sto su ukinuli Crnu Goru?
Erased

#3549 Re: SDA-All about

Post by Erased »

madner wrote:Postoji zapis, mozes provjeriti ali valja citat :D

Znam jer citam :D , poslje Srebrenice javno mjenje je bilo tako da je javno mjenje tjeralo politiku da nam pomogne. Ili mislis da bi US kongres, koji je upravo izglasao vojnu pomoc za ARBiH podrzao bombardovanje iste?
Bili smo gud guys, zaradili smo to time sto nismo radili sto i druga strana, tu mu svakako dajem priznanje. Samo to nije znao unovciti.
Da, inace je Americka politika prema zaracenim stranama poznata po dosljednosti (npr. u Afganistanu). :run:
madner

#3550 Re: SDA-All about

Post by madner »

Erased wrote:
Ma ne griješiš, vjerujem da bi nas "pazili" barem ko' "šiptare"...
Siptari su puno bolje prosli od Bosnja, sa slabijom polaznom tackom.
Opet, malo objektivnosti.
Post Reply