Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3526 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

manekenka u penziji wrote:Hm...ja sam dijete uvijek zamišljala kao gladovanje :) nemam iskustva sa njima a nakupile se 3kile od trudnoće a neće nigdje da odu.
A kada bih počela sa tim gladovanjem i na takav način reducirala količinu unosa hrane, možda bih mogla nastaviti do željene kilaze a i manje porcije u tanjiru?

Par konkretnih pitanja:
Da li da ostavim obiman doručak ili da i njega smanjim?
Da li da za večeru jedem voće i to samo u tom periodu, jer i ono deblja? Ili da ga ubacim u doručak.
Moram li jesti žitarice za doručak? Mene to ne drži ni dva sata, cak i kada u njih stavim jogurt, kasiku pekmeza od borovnica...

Mozda da samo izbacim večeru. Da zavrsim sa jelom do 17h i u slučaju nužde da pojedem vocku.
Moram li se slatiksa odreci?
Manekenko pocni odavde http://body.ba/fitness/mrsanje/najbolji ... mrsanje/75

ja cu ti samo reci kratko da od gladovanja nemas nista korisno, a od nejela nakon 17 jos manje.
Pusti se dijeta i gladovanja.
Secer_033 wrote: Ima neka 'dijeta' koja garantuje mrsanje do 2-3 kile sedmicno. I to samo masnocu, narocito oko stomaka.
Sigurno.
mousstapha

#3527 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

Slatkisi, sokovi, caj i kafa sa secerom cesto ostavljaju dosta prostora za promjenu rezima ishrane.

Sto se tice vremenskog roka od 17 dana, to zna biti problematicno u smislu da je tesko smrsati samo smanjivanjem porcija. Tijelo ima odbrambene mehanizme protiv toga, tako da se cesto kaze da je za promjenu dijete potrebno barem mjesec dana.
manekenka u penziji

#3528 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manekenka u penziji »

Ovo zvuci super! Osim žitarica...ali sta je tu je.
Samo da se ne vrate kile i da stanem napokon u svoj konfekcijski broj.

Edit: nisam vidjela ovaj post iznad.
Pocinjem sa dijetom koju secer preporučuje, a onda nastavljam sa režimom ukidanja slatkiša, kafe, večere i masne hrane.
Hvala vam svima na brzoj pomoći :)

Edit,edit: nisam pola postova vidjela :lol:
Sad moram sve citati ispočetka pa se odlučiti na neku najprihvatljiviju soluciju.
Secer_033

#3529 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

Ja ne volim dijete jer sam i ja nakon dvije dobila jojo efekat.

Ova je uspjela i htjela sam nastaviti ali se psihicki spremam za dan ribe. Zgaravica me je mucila jer sam ujutro neku masnu ribu pojela. Sad cu losos ili tunu ujutro sa povrcem.
mayab

#3530 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Op3r4t0r

#3531 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Op3r4t0r »

manekenka u penziji wrote:Ovo zvuci super! Osim žitarica...ali sta je tu je.
Samo da se ne vrate kile i da stanem napokon u svoj konfekcijski broj.

Edit: nisam vidjela ovaj post iznad.
Pocinjem sa dijetom koju secer preporučuje, a onda nastavljam sa režimom ukidanja slatkiša, kafe, večere i masne hrane.
Hvala vam svima na brzoj pomoći :)

Edit,edit: nisam pola postova vidjela :lol:
Sad moram sve citati ispočetka pa se odlučiti na neku najprihvatljiviju soluciju.
Postoji velika razlika izmedju toga da li zelis imati 3 kile manje na vagi ili zelis izgubiti 3 kile sala, to vrlo cesto nije isto i to je i najcesca stvar koju vecina ljudi ne zna.

Zelis li imati samo 3 kg manje na vagi to i nije tako tesko ali u tom slucaju ces za 17 dana vecinom izgubiti ono sto ne zelis izgubiti a to su misicna vlakna i eventualno nesto vode a salo oko stomaka ili gdje ga vec imas ce i dalje ostati vjerovala ti ili ne.

Tvoj cilj bi trebao biti gubljenje sala!

Takvo nesto u tako kratkom roku mozes vjerovatno pokusati samo sa keto dijetom. Dijeta u kojoj jedes jako puno proteina i nimalo ugljikohidrata.

O keto dijeti mozes naci i na internetu a evo ukratko o cemu se radi: za dorucak jedes 3-4 kuhana bjelanca i jedan zumanjak, paradajza koliko zelis, za rucak, uzinu i veceru raspodjelis oko 500 grama mesa uz povrce kao prilog, moze i crveno i bijelo meso kao i riba. Uz svaki obrok uzeti i kapsulu ribljeg omega3 ulja i saku badema. Preporucuju se i vitaminske tablete jer i voce treba izbjegavati. Eventualno vikendom po jednu jabuku.

Svih 17 dana ne smijes jesti nista sto ima ugljikohidrate: hljeb, zitarice, slatkisi, pivo itd itd.

Ovih 500 grama mesa je za tezinu od 60-75 kg koliko sam predpostavio da imas, ako si teza onda moze i 600 grama mesa, ako si laksa onda 400 grama mesa dnevno.

Bude li kriznih momenata i gladi u vecernjim satima mozes navece pojesti i jos 2 kuhana bjelanjka.

I naravno jako jako bitno, piti jako puno vode.
manekenka u penziji

#3532 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manekenka u penziji »

Već druga preporuka za keto dijetu :) (doduse, jedna je na pp) a jako zdravo izgleda. Ne znam samo kako da ubacim toliko mesa u sebe, ali vjerovatno ce mi se tražiti nešto da jedem. Imam 68kg pa sam tacno na sredini ove težine koju si postavio za 500gr mesa.
Bas cu da zaguglam ova svoja pitanja da ovdje ne smaram.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3533 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Jimmy McNulty wrote:Kako ide ljudi?

Ja sam kreno da smršam 10 kila od početka aprila ali se zanesoh i smršah 17 kila (i dalje imam viška da se razumijemo, sad sam na 105 a imao sam 122 :-) na 196 cm visine međutim vrag odnio šalu, nikako da opet krenem padat, stoji li stoji na 105 već mjesec dana pa dajte mi neko preporuke kako da preguram još 10-ak kila da budem taman pa da krenem u teretanu ko čovjek da se malo i utegnem... :)

Da li trebam povećati fizičku aktivnost, dnevno vozim biciklo u prosjeku 7-8 kilometara (možda mi se omaknu 2 dana u sedmici da ne vozim), trčim jedno 1.5 - 2 kilometra i skoro svaki dan odem poigrat malo lopte sa mlađarijom na poligonu...

Jednostavno stalo me je... :sad:
Pozz ljudi, evo moj zadnji post na ovoj temi. Jutros se vagam, tačno 100 kila. Skoro 2 mjeseca su mi trebala...planiram još 10-ak do Nove godine i da budem konacno zadovoljan.

Zanimljivo je to da kad sam imao preko 120 i sad kad imam 100 da se i dalje isto osjećam i da sam poprilično nezadovoljan i kritičan prema sebi, valjda cu konačno bit opušteniji kad i ovaj zacrtani cilj ispunim, psiha je čudna stvar...

Ne mogu vjerovat da iduci put kad stanem na vagu da će vjerovatno nakon toliko godina pokazati dvocifren broj kila... hvala svima na ovoj temi na preporukama i savjetima, i ohrabrenjima i riječima podrške naravno.

Do idućeg puta. :bih:
vjeverica.nada

#3534 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vjeverica.nada »

...
Last edited by vjeverica.nada on 11/02/2020 19:18, edited 1 time in total.
stakasa

#3535 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

ladyblue18 wrote:
Officer Crabtree wrote:
Ne znam zašto bi to diskvalifikovala tek tako, s naučnog aspekta kad gledamo, osim ako ti je lično mrsko trenirati pa onda subjektivno gledaš na stvari.
Recimo samo da treniram vise nego dobar dio naseg naroda, a koliko i sta to je vec za drugu temu. :)
Tako da subjektivno nema nista, nego sam objektivno rekla da je konstatacija kako covjek nece imati rezultata bez fizicke aktivnosti netacna.
Naravno da je oboje najbolje, ali iz mog iskustva sa ljudima, bar onih sacica koji se sjete da bi mogli srediti svoj izgled i zdravlje, jako mali broj njih se odluci da trenira, a opet mrsaju.
I uvijek ali uvijek je % treninga i ishrane u korist ishrane. Negdje su ti podaci 60-40, a negdje 70-30.
Kao i obicno ne pricam ni o cemu napamet.
80 - 20 u korist ishrane. Ovo sam jucer cuo od strucnjaka, zena zavrsila fakultet za ovo (ne znam sad tacno kako se to zove, rekla mi je ali sam zaboravio, studirala cetri godine) i nakon fakulteta radila na Karolinskoj (najprestiznija bolnica u Svedskoj), ima klinika za mrsanje. Rekla mi je poslat taj klinicki program, znaci nikakve djete na brzinu, nista stomak do ljeta, tu se radi o promjeni zivotnog stila, odsad pa dok te ne zakopaju. Nesto sto je odrzivo, nikakva patnja. Kombinacija ishrane i treninga, i trening tj. fizicka aktivnost je obavezna. Ali je omjer 80 - 20. Glavno je dakle sta se i prije svega koliko pojede. Nemojte u ovo mjesat ove sto trce maratone i drvosjece. Pricamo o obicnim ljudima, kancelarija, auto, djeca...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3536 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

stakasa wrote: 80 - 20 u korist ishrane. Ovo sam jucer cuo od strucnjaka, zena zavrsila fakultet za ovo (ne znam sad tacno kako se to zove, rekla mi je ali sam zaboravio, studirala cetri godine) i nakon fakulteta radila na Karolinskoj (najprestiznija bolnica u Svedskoj), ima klinika za mrsanje. Rekla mi je poslat taj klinicki program, znaci nikakve djete na brzinu, nista stomak do ljeta, tu se radi o promjeni zivotnog stila, odsad pa dok te ne zakopaju. Nesto sto je odrzivo, nikakva patnja. Kombinacija ishrane i treninga, i trening tj. fizicka aktivnost je obavezna. Ali je omjer 80 - 20. Glavno je dakle sta se i prije svega koliko pojede. Nemojte u ovo mjesat ove sto trce maratone i drvosjece. Pricamo o obicnim ljudima, kancelarija, auto, djeca...
I ja sam procitala negdje ovih dana da je 80-20.
Hvala na ispravci :thumbup:
htcxone

#3537 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

Hodanje, trčanje, rad bilo kakva fizička aktivnost je najkraći put da smršate...
ako vec je problem u vremenu radnom, sigurno postoji bar pola sata dnevno za jednu šetnju , za malo vježbi... sve je d ovolje...

od kako sam poceo da vise hodam, trcim, radim vjezbe ujutro i navecer odletilo 10 kila kao rukod odneseno....
dok sam isao ove dijete i to... dvije dole, tri gore
MOSALJOZE

#3538 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Ali treba se pripaziti na ishranu.Šta ti vrijedi šetaš,trčiš ili šta već dodješ kući pojedeš pola tepsije bureka,čokoladu i slično.Ishrana može bez treninga ali treba puno više nego kad imaš sredjenu ishrenu,trening takodjer može bez uredjene ishrane,ali umjesto 3 mjeseca moraš raditi 6.
htcxone

#3539 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

MOSALJOZE wrote:Ali treba se pripaziti na ishranu.Šta ti vrijedi šetaš,trčiš ili šta već dodješ kući pojedeš pola tepsije bureka,čokoladu i slično.Ishrana može bez treninga ali treba puno više nego kad imaš sredjenu ishrenu,trening takodjer može bez uredjene ishrane,ali umjesto 3 mjeseca moraš raditi 6.
:thumbup: naaravno
Ja sam ukinuo veceru tj pomjerio obroke tak oda poslije pola 6 nista ne jedem osim voca nekog.... izbacio masno
smanjio hljeb i unosim vise tekucine...
uh, najbitnije IZBACIO KOKA KOLU ... koja je to avet :skoljka:
MOSALJOZE

#3540 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Ja kole nisam popio ima 6 godina ako ne i više,tu podrazumjevam i sprajt,pepsi....Neću ulaziti šta kako,ali to jednostavno NE VALJA.Bez hljeba ja ne mogu ma nema šanse.Jedem ga u manjim količinama,ali ga mora biti.Kad urijetko pojedem pomfrit i tad jedem sa hljebom.Mislim da pitu ne jedem sa hljebom ostalo sve.
Što se tiče vode,postoje ljudi koji ne piju vodu,što je potpuno pogrešno.Jedino što će oni izgubiti u tom treningu jeste voda.
htcxone

#3541 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

MOSALJOZE wrote:Ja kole nisam popio ima 6 godina ako ne i više,tu podrazumjevam i sprajt,pepsi....Neću ulaziti šta kako,ali to jednostavno NE VALJA.Bez hljeba ja ne mogu ma nema šanse.Jedem ga u manjim količinama,ali ga mora biti.Kad urijetko pojedem pomfrit i tad jedem sa hljebom.Mislim da pitu ne jedem sa hljebom ostalo sve.
Što se tiče vode,postoje ljudi koji ne piju vodu,što je potpuno pogrešno.Jedino što će oni izgubiti u tom treningu jeste voda.
ma hljeb ide uz sve :D samo sto ga manje jedem nego prije :D

a sto se vode tice... ne mogu da vjerujem kad neko kaze a"ako pijem vodu onda se znojim i de samo voda iz mene ne topi se masnoca"... tacno takve treba psihijatru voditi...
VODA je zakon mršanja ;)
DanteX

#3542 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

Imam dva pitanja :)

Prvo:
Kako sam smršao nemam više puno masti na rukama, pa mi se i vene vide. Uglavnom, na bicepsu pogotovo gdje je tanja koža struktura mišića mi nije ravna tj, kao da osjećam neke "linije", isto to mi je i na mišiću kod podlaktice. Neko mi je rekao da je to zbog toga što sam bio deblji, salo glavni krivac i sl. Pa je li to istina i ako jeste pretpostavljam da će se vremenom to "poravnati"? Ili je to ipak genetski?

Drugo:
Je li istina da se metabolizam može promijeniti nakon mršanja? Moja dijeta nije bila rigorozna, čak štoviše nisam se osjećao kao da sam na dijeti. I dalje sam jeo kao prije, samo što sam prepolovio tanjir i eto izbacio ono nepotrebno iz ishrane. Ali imam osjećaj da sada kada pojedem nešto da mi se to ne prima, već da mi želudac to brže svari nego prije. To sam primijetio navečer kada se vratim kući, pa spremim sebi nešto "lagano" da pojedem ne osjećam se kao da sam se prejeo. Isto tako i na poslu, nakon jedno dva sata stomak kao da mi je prazan, ali nisam gladan.
Secer_033

#3543 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

Dante,

Genetika. Ne vjerujem da salo ima uticaj na to ali mozda ce ti neke vjezbe zategnuti to sve. Vene se vide na 'suhim' rukama svakako, pogotovo ako treniras.

Drugo, metabolizam ti ubrzan. Ja nekad danima osjetim glad i jedem cesto a ne debljam se. Posljedica zdrave ishrane i treniranja. No worries.
bull21

#3544 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

Te linije što osjećaš su vjerovatno strije kojih nisi ni bio svjestan. Tu ti, nažalost, nema pomoći. Ali i ne vide se (najčešće se vide one na stomaku). Sa vremenom izblijede ali nikada ne nestanu do kraja.
DanteX

#3545 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

bull21 wrote:Te linije što osjećaš su vjerovatno strije kojih nisi ni bio svjestan. Tu ti, nažalost, nema pomoći. Ali i ne vide se (najčešće se vide one na stomaku). Sa vremenom izblijede ali nikada ne nestanu do kraja.

Te linije osjećam samo po rukama, dok mi je na stomaku, leđima, nogama i malo na prsima sve glatko. Nije da mi smeta, ali je malo neugodno prstima preći preko toga (barem meni).

Hvala svima na odgovorima :thumbup: Ako još neko ima neke teorije oko toga, rado ću ih čuti :)
Indigont

#3546 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Indigont »

ovo vam je najbolji vodic za mrsavljenje sto sam vidio, barem sto se tice naseg jezika

http://www.zdravosfera.com/kako-izgubiti-kile/
cls

#3547 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cls »

Svim tim vodicima, kao i nutricistima i fitnes expertima fali jedna dimenzija, koju nemaju, a koja je jako bitina za dolazak do zeljene kilaze, kao i ostanak na istoj. :)
ja nisam ja

#3548 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ja nisam ja »

Mene zadnje vrijeme glad uhvati navece mada cijeli dan mogu da ne jedem. Ali navece......zato sada trazim nacine da smrsam :cry:
pirmin

#3549 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Navukao sam se na kokice prije i poslije fizickog vaspitanja. Jednu dvije sake, malo ulja i soli pa u MV.
Ustvari navucen sam na svasta orasasto i sjemenkasto.
Kikiriki u ljusci obavezno, suncokret, bademi i laneno sjeme. Pravi frik-poguzija. :oops:
ja nisam ja

#3550 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ja nisam ja »

One birvaktilne kospice od tikve u narandzastoj kesi da li debljaju?
Post Reply