Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
nosara

#3526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

L@BuD wrote:Nije baš dobra situacija ko će znati na šta će sve ovo izaći.Realno SDP je dobio sigurno glasove Hrvata koji nisu dole u hercegovini još je i potpisana platforma sa drugim manjim hrvatskim strankama tako da ne može sad čova sve uzeti.Da smo normalna država uopšte do ovoga nebi došlo sastavi se većina i ćao ali eto.U jednu ruku Lagumdžija je pogriješio što nije uzeo SBB i Čovića odmah ili SDA i Čovića jer takva je država gdje su moguće apsurdne opstukcije a nema jakih državnih institucija koje će raditi svoj posao.
Kako mislis "uzeo"...? Ovi se satrase da govnara privole da se pridruzi, dadose mu gace sa guzice, a on nece... Kako bi ga ti "uzeo" Tita ti...?
1gorstak

#3527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

L@BuD wrote:Lagumdžija je pogriješio što nije uzeo SBB i Čovića odmah ili SDA i Čovića jer takva je država gdje su moguće apsurdne opstukcije a nema jakih državnih institucija koje će raditi svoj posao.
:) drzava ne postoji da bi servisirala stranke. HDZ se ponasa kao neprijatelj drustva i zato se udarilo na "polozaje" te stranke, kada se odluci ponasati kao partner, bice tretiran kao partner. Neka se sada Covic ide zaliti Dodiku, jebo ga Dodik.
yugi

#3528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Komrad wrote:
Sad nam se i ne zuri ... bitno je da Federacije pocne funkcionisati i onda cekati da nas Dodik pozove da pravimo vlast
a onda da i mi malo ucjenjujemo

Prvo - Predsjedavajuci vijeca ministara i ministarstvo finansija... a ostalo cemo se dogovorit
Drugo - direktore agencija i drugih institucija izabrati prema popisu iz 1991 i napraviti nacionalni balans
Trece - ustavne promjene poceti onako kako pise u platformi

:)
Koga ba da ucjenjujemo :lol: :lol: :lol: Joj stvarno si me nasmijao sory :lol: :lol: Pa znaš kolko je Dodiku stalo do formiranja vlasti na nivou BiH???
Komrad

#3529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

yugi wrote:
Koga ba da ucjenjujemo :lol: :lol: :lol: Joj stvarno si me nasmijao sory :lol: :lol: Pa znaš kolko je Dodiku stalo do formiranja vlasti na nivou BiH???
Ne moras ucjenjivati ali mozes imati zahtjeve .. ako on moze reci "ministarstvo vanjskih poslova a ostalo cemo se dogovorit" zasto i platformasi nebi mogli?

Dalje ako Dodiku nije stalo do drzavne vlasti ... zasto bi platformasima bilo?
1gorstak

#3530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Komrad wrote:
1gorstak wrote:Uglavnom, sada ce NSRB i HSP imati po dva ministra u entitetskoj i po jednog u drzavnoj vladi. To je ipak bolje nego HDZ jer je pred nama neizbjezna reforma ustava. Vidjecemo kako se sada Dodik ponasa kada vise ne moze racunati na Tihica i Covica, posto je jedan ogranicen programskom platformom (u kojoj se eksplicitno spominje potrebu za ogranicavanjem entitetskog glasanja) a drugi ide u opoziciju. S druge strane, nema vise ni love, pa ce morati pruzati ruku i traziti kredite. Katastrofa, ne bih mu bio u kozi.
Sad nam se i ne zuri ... bitno je da Federacije pocne funkcionisati i onda cekati da nas Dodik pozove da pravimo vlast

Prvo - Predsjedavajuci vijeca ministara i ministarstvo finansija... a ostalo cemo se dogovorit
Predsjedavajuci da bude Jurisic a ministar finansija Lijanovic. Ministar unutrasnjih poslova Damir Hadzic a vanjskih Lagumdzija. I onda polako, da sa Dodikom o tom pregovaramo bar sljedeca dva mjeseca :) Poslacemo Tihica, on voli da pregovara.
Bosnolog

#3531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Max Bunker wrote:
Romanija wrote:Ja mislim da bi se mirno raspala. Mudjunarodni faktor jos od odlaska Ashdown-a jasno daje na znanje da im je svejedno kako se god se mi dogovorili. A neizbijanje rata, a ja ne vidim kako bi do rata doslo cak da RS sutra proglasi neovisnost, bi Evropi bio dovoljana znak da se slozi sa stanjem na terenu. USA ditto.
Pa npr, sta mislis koliko bi Sarajlija volilo da ima granicni prelaz na Lukavici ili Dobrinji. Mislim, pogranicna mjesta imaju svojih prednosti ali toliko mazohizma si cak ni balije ne mogu dopustiti :mrgreen:
To je samo jedna od kriznih tacaka, a da ne nabrajam jos najmanje jedno 20 u BiH koje bi mogle dovesti do sukoba :mrgreen: .

Niko kome je stalo do svoje buducnosti koja je jednako opstanak BiH nece prihvatiti granice velike Srbije na Dobrinji i Kozjoj Cupriji niti u Mostaru ili Stocu,.Dovoljno je poslati par grupu na par komunikacijia da napravi zasjedu i porokaju nekoliko interesnih ciljeva,poslie toga imas povod za rat i sukobe koji ce se prosiriti brzinom svijetlosti na veci dio BiH,....Bosna je stvorena za gerile a Sumska je pusta i razvaljena(podjeljena)pederacijom Brcko vecinski Bosnjacki grad a Tuzla bi presjekla zapadni dio Sumske i spjila se sa Brckom kao i Zvornikom a samo Sarajevo ima u ljudstvu u odnosu na istocnu Sumsku 10:1 sto im uz Gorazde omogucava jednostavno presjecanje istocne genocidne u par nepovezanih enklava,.... :razz:

Ko bi obrao bostan nije tesko predvidjeti,Mnogi su zeljni osvetiti svoje nevino pobjene roditelje i najblizih clanova familije koje su odveli u pidzamama u konc logore i masovne grobnice gdje ih i danas traze i vade iz masovnih grobnica diljem Sumske.Kakva medunarodna zajednica i trice kada je Bosna u pitanju,Svaki pokusaj onog sto im nije proslo haubicam i tenkovskim gusjenicama 1992-1995 ce zavrsiti u rijekama krvi sa mnogo vise zrtava u mnogo kracem vremenu.

Sto se tice MZ i OHR oni samo mogu pokupiti svoje prnje i prvi avionom napustiti BiH,...o njima i njohovim nakanama smo odlicno naucili kao i koliko im treba vjerovati i oslanjati se na iste,...vidjeti pod Srebrenica kao zasticena UN zona i navijacko gledanje zrtve kako je ubijaju vezanih ruku cetiri godine,... ;-)
yugi

#3532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Komrad wrote:
yugi wrote:
Ne moras ucjenjivati ali mozes imati zahtjeve .. ako on moze reci "ministarstvo vanjskih poslova a ostalo cemo se dogovorit" zasto i platformasi nebi mogli?

Nadam se da se zezaš i ne govoriš ozbiljno :-) Btw ako je formiranje vlasti na nivou Federacije i moguće bez HDZ-a na državnom nivou je to jednostavno nemoguća misija!Nadalje, za izmjenu Ustava potrebno je puno više glasova nego što ih okuplja famozna platforma!
Komrad

#3533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

yugi wrote: Nadam se da se zezaš i ne govoriš ozbiljno :-) Btw ako je formiranje vlasti na nivou Federacije i moguće bez HDZ-a na državnom nivou je to jednostavno nemoguća misija!Nadalje, za izmjenu Ustava potrebno je puno više glasova nego što ih okuplja famozna platforma!
pa ako hoce ... bujrum a ako nece... nema smisla da se uvlacimo u dupe nekome
evo zadnja dva mandata na drzavnom nivou se popustalo RSovcima radi mira u kuci ...
eh ja mislim da je dosta od nas...
nosara

#3534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

yugi wrote:
Komrad wrote:
yugi wrote:

Nadam se da se zezaš i ne govoriš ozbiljno :-) Btw ako je formiranje vlasti na nivou Federacije i moguće bez HDZ-a na državnom nivou je to jednostavno nemoguća misija!Nadalje, za izmjenu Ustava potrebno je puno više glasova nego što ih okuplja famozna platforma!
Ako se ne promijeni ustav, ovi platformasi bi mogli vladat jos tries godina... Znam ih ja dobro, veliki su to razbojnici... :lol:
hercegovac_pravi

#3535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

1gorstak wrote:
Komrad wrote:
1gorstak wrote:Uglavnom, sada ce NSRB i HSP imati po dva ministra u entitetskoj i po jednog u drzavnoj vladi. To je ipak bolje nego HDZ jer je pred nama neizbjezna reforma ustava. Vidjecemo kako se sada Dodik ponasa kada vise ne moze racunati na Tihica i Covica, posto je jedan ogranicen programskom platformom (u kojoj se eksplicitno spominje potrebu za ogranicavanjem entitetskog glasanja) a drugi ide u opoziciju. S druge strane, nema vise ni love, pa ce morati pruzati ruku i traziti kredite. Katastrofa, ne bih mu bio u kozi.

Predsjedavajuci da bude Jurisic a ministar finansija Lijanovic. Ministar unutrasnjih poslova Damir Hadzic a vanjskih Lagumdzija. I onda polako, da sa Dodikom o tom pregovaramo bar sljedeca dva mjeseca :) Poslacemo Tihica, on voli da pregovara.
Samo Tihija slati da pregovara :mrgreen: I tako jedno 3-4 godine a onda ide "priopćenje" kako su pregovri bili izuzetno konstruktivni i da se njihov nastavak očekuje u narednom periodu. Za to ja Tihić specijalac na n-tu
detroit-mercy

#3536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

yugi wrote:
Komrad wrote:

Drugo - direktore agencija i drugih institucija izabrati prema popisu iz 1991 i napraviti nacionalni balans
Trece - ustavne promjene poceti onako kako pise u platformi

:)
Dodi drzavniku nije nimalo stalo do vlasti u BiH ali mu je stalo do love od MMFa koju moze dobiti jedino ako postoji drzavna vlast. Pa valjda je to vec svima jasno :mrgreen: .
Nije valjda da i ti vjerujes u spiku Dode Drzavnika :skoljka: .
yugi

#3537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Komrad wrote:
yugi wrote: Nadam se da se zezaš i ne govoriš ozbiljno :-) Btw ako je formiranje vlasti na nivou Federacije i moguće bez HDZ-a na državnom nivou je to jednostavno nemoguća misija!Nadalje, za izmjenu Ustava potrebno je puno više glasova nego što ih okuplja famozna platforma!
evo zadnja dva mandata na drzavnom nivou se popustalo RSovcima radi mira u kuci ...
Pa valjda je prije svih nama u Federaciji stalo do formiranja vlasti na državnom nivou!Il možda nije tako :?
Komrad

#3538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

yugi wrote:
Pa valjda je prije svih nama u Federaciji stalo do formiranja vlasti na državnom nivou!Il možda nije tako :?
Pa da nas onda moze je*avat kako je njemu ceif?
formiranje drzavne vlasti Da...
dormiranje drzavne vlasti pod svaku cijenu Ne
convict

#3539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

pratim dugo ovu temu dosta dugo i čudi me da se još nije provukla jedna teza, a koja se meni čini vrlo izglednom. to je da iza svega stoji HDZ Hrvatske! oni su totalno popušili na domaćem terenu i mislim da pokušavaju priču skrenuti sa tema koje su aktuelne u Hrvatskoj na pitanja "ugroženosti" Hrvata u BiH, koje, podrazumijeva se, "ugrožava" mrski SDP. poenta je naravno da pokušaju na tome izvući koji peoen ili bar da mržnju prema SDPu BiH prenesu dijelom na SDP Hrvatske.
Bosnolog

#3540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Treba samo poruciti MZ kako je je skrojila i navukla RBiH Deytonsku ludacku kosulju neka je nosi i upravlja BiH ili neka se kupi iz BiH prethodno priznajuci vlastiti poraz,....

Svako jednostrano krsenje je rusenje to jest cijepanje te iste luidacke kosulje je povratak na ustav RBiH,a vidimo da neki imaju sve vece frustrirajuce-panicno-halicunirajuce bolove i napade,To je sve vidljivije kako vrijeme protice i kokuzluk pritiska,jer im vremenske prognoze izgledaju sve crnje,..Zato su se udruzili BH dusmani karadzicevci i bobanovci sa istom propalom i porazenm ideologiom devedesetih godina,........ ;-)

DAYTONA 500 dok se boje (Gume) ne rastope,.. :razz: .

Najinteresantnje je na 1:40" :mrgreen:
detroit-mercy

#3541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

yugi wrote:
Komrad wrote:
Jok, ocuvanje drzve BiH jeste ali uspostavljanje drzavne vlasti po svaku cijenu, odnosno onako kako Dodo Drzavnik hoce, ne bih bas rekao.
detroit-mercy

#3542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

yugi wrote:
Komrad wrote:
I jos da dodam, jebo drzavnu vlast kojoj je onaj debil Nikola Spiric ili onakvi kao on na celu :mrgreen: .
Alfons Kauders

#3543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

yugi wrote: Pa valjda je prije svih nama u Federaciji stalo do formiranja vlasti na državnom nivou!Il možda nije tako :?
ja bi bio najsretniji da se nikako i ne formira - cisto da se kreteni ne mogu vise zaduzivati...
rahmanjin

#3544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by rahmanjin »

Komrad wrote:
rahmanjin wrote:
Pa zna li ovdje iko kako se donose odluke u vladi federacije? jedan ministar u toj vladi ne znaci nista jer se odluke donose prostom vecinom
Pa u tome je caka. Svaka vladina odluka mora imati glas makar jednog ministra iz svakog naroda. Zato je cijela frka oko tog jednog ministarstva.

Haha ili se zezas ili ne znas
Rekao sam ti da se svaka odluka u vladi federacije donosi prostom vecinom i ne mora se imati glas iz svakog naroda...
kontas?[/quote]
Moja greska, u pravu si. Ja sam pobrkao sa vijecem ministara BiH.
zemo_online

#3545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

convict wrote:pratim dugo ovu temu dosta dugo i čudi me da se još nije provukla jedna teza, a koja se meni čini vrlo izglednom. to je da iza svega stoji HDZ Hrvatske! oni su totalno popušili na domaćem terenu i mislim da pokušavaju priču skrenuti sa tema koje su aktuelne u Hrvatskoj na pitanja "ugroženosti" Hrvata u BiH, koje, podrazumijeva se, "ugrožava" mrski SDP. poenta je naravno da pokušaju na tome izvući koji peoen ili bar da mržnju prema SDPu BiH prenesu dijelom na SDP Hrvatske.

ima smisla,barabe su to,propalice,olos. ipak medijska paznja javnosti nije na bih.
zemo_online

#3546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

dali je sud bih po dejtonu jer dodo stalno ponavlja da nisu?
Komrad

#3547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

rahmanjin wrote:
Komrad wrote:
rahmanjin wrote:
Pa zna li ovdje iko kako se donose odluke u vladi federacije? jedan ministar u toj vladi ne znaci nista jer se odluke donose prostom vecinom
Pa u tome je caka. Svaka vladina odluka mora imati glas makar jednog ministra iz svakog naroda. Zato je cijela frka oko tog jednog ministarstva.

Haha ili se zezas ili ne znas
Rekao sam ti da se svaka odluka u vladi federacije donosi prostom vecinom i ne mora se imati glas iz svakog naroda...
kontas?
Moja greska, u pravu si. Ja sam pobrkao sa vijecem ministara BiH.[/quote]

Da .. ali kad smo vec kod toga moram napomenuti da u platformi stoji da ce ova vlast promijeniti nacin glasanja u federalnoj vladi tako sto ce za svaku odluku biti potrebno minimalno 2/3 ministara iz svakog naroda
leo johnson

#3548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by leo johnson »

evo odlican text nevena andjelica:
Ukoliko dva HDZ-a dobiju sva ministarska mjesta kojima bi Hrvati bili na čelu to će značiti da SDP postaje bošnjačka stranka te da politički prostor u ovoj državi ostaje otvoren samo za etnički bazirane partije

Dva HDZ-a insistiraju na svim „hrvatskim“ ministarskim mjestima u budućoj federalnoj vladi dok se SDP-ov zahtjev na barem jednom takvom mjestu u nekim krugovima tumači kao tvrdoglavost njegovog vođstva ili pak kao lažni dokaz multietničnosti. Takvi kritičari međutim ne primjećuju da se u ovim pregovorima zapravo vodi posljednja bitka za mogućnost multietničke države u kojoj će građani živjeti gdje im to odgovara a ne gdje im je to propisano mirovnim ugovorom ili tihom sugestijom moćnika.

Međunarodni projekt-političari: Ukoliko dva HDZ-a dobiju sva ministarska mjesta kojima bi Hrvati bili na čelu to će značiti da SDP postaje bošnjačka stranka te da politički prostor u ovoj državi ostaje otvoren samo za etnički bazirane partije.

Ovo nije prvi put da krug utjecajnih inostranih političara podržan domaćim nacionalistima pokušava od Lagumdžije napraviti bošnjačkog Dodika. Kada su nedugo poslije uspostave postratne vlasti sastavljene od istih partija koje su vodile svoje narode tokom i prije rata, „stranci“ uvidjeli da je vlast sastavljena od takvih partija sklona samo degeneraciji sistema, pokušali su svakoj od nacionalističkih stranaka pronaći etničke alternative koje bi bila spremne međusobno sarađivati ali i čitati upute na engleskom jeziku.

Dodik je pristao i konzekventno postao najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj. Cijena je bila odustajanje od sopstvenih ideoloških opredjeljenja, gaženje u ratu sačuvanog obraza i prihvatanje nacionalističke politike zajedno sa nacionalističkim članstvom.

Kod Hrvata je pokušana slična taktika s Ivom Komšićem i plejadom političara čiji utjecaj nije sezao znatno dalje od dvorišta njihovih kuća. Međunarodna zajednica je uprkos nedostatku izbornog legitimiteta ipak pokušala s ovom opcijom i zapravo su stranci bili prvi koji su ignorisali političku volju bosanskohercegovačkih Hrvata.

SDP kao multietnička opcija: Zlatko Lagumdžija tada nije pristao da postane alternativa isključivo bošnjačkim nacionalistima i tako je izgubio vlast ali je sačuvao mogućnost da SDP ostane multietnička opcija koja bi pod promijenjenim okolnostima mogla omasovljenom podrškom osvojiti vlast i zaustaviti dalji proces odumiranja države i stvaranja tri paralelna društva u Bosni i Hercegovini.

Takva mogućnost se napokon ponovno ukazala nakon posljednjih izbora ali kako je rezultat na samoj granici primjenjivosti u praksi postizborni pregovori postali su političko-diplomatska bitka za i protiv ne samo Bosne i Hercegovine već prosperiteta i razvoja društva i države.
SDP tvrdoglavo insistira na multietničnosti partije ali i primjene rezultata izbora gdje bi se poštovala jednakopravnost svih naroda ali istovremeno odbilo pravo nacionalnog ekskluziviteta. Kritičari ove partije i njenog lidera vide samo njegovu želju za vlašću zaboravljajući da ukažu na ozbiljnog političara koji nema takvu želju što je manje ozbiljan propust dok je potencijalno katastrofalan propust takve vrste kriticizma zapostavljanje činjenice da je ovo vjerovatno posljednja šansa za održavanje ideje multietničnosti prije nego što se tri odvojena društva definitivno utvrde i nastave proces degeneracije države.

Prigovori da je SDP bošnjačka stranka zbog masovnosti takvog članstva su uvijek dobro utemeljeni na brojkama ali to ne znači da im treba oduzeti šansu da omasove srpsko, hrvatsko i ostalo članstvo ne zbog brige oko jedne političke partije već zbog vjerovatno posljednje realne mogućnosti da u Bosni i Hercegovini „ostali“, Bošnjaci, Srbi i Hrvati mogu zajedno odlučivati o svojoj zajedničkoj sudbini.

Brojke često jesu surova stvarnost ali uporedimo SDP sa fudbalskom reprezentacijom gdje je procenat nebošnjaka u selekciji Safeta Sušića manji od udjela istih u Socijaldemokratskoj partiji. Da li je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ili Bošnjaka? Da li bi bila bolja da u njoj igra više Srba, Hrvata i ostalih? Treba li je ukinuti dok se to ne ostvari? Ista stvar je i sa SDP-om i zbog toga je jako bitno da Lagumdžija po drugi put odbije da postane bošnjački Dodik te da ga „liberalna javnost“ u tome konačno podrži.

* Tekst preuzet sa prijateljskog Radio Sarajeva
http://www.e-novine.com/index.php?news=45692
serafim 1

#3549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by serafim 1 »

Nisam siguran.. :roll: Mene takva vlast neugodno podsjeca na svojedobno 'krnje'' Predsjednistvo bivse YU..
Bas poput scene u u ovom Nikolicevom filmu... :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OPoG6sv5HOo [/youtube]

Bez karika...?! Tesko :-?
Zivi bili, pa vidjeli.. :wink:
Last edited by serafim 1 on 16/03/2011 23:00, edited 1 time in total.
madner

#3550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ugodno sam iznenadjen raspletom situacije. Bravo Covicu, bravo Ljubicu. :D
Locked