Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#3526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

belfy wrote:jedno pitanje za iskusne... prosle zime sam zbavio sve cetiri gume Michelin Alpin A4. posto je prosla zima bila blaga nisam ih se navozao. ove godine primjetim dosta veci napor "u kotrljanju". dakle, kada sam u leru vozilo znatno vise usporava no inace. jedino sto sam mijenjao jesu gume, tako da vjerujem da je samo do njih.

da li zimske gume na -15 treba da imaju takve osobine?
Pritisak?
ElRe

#3527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Juce sa Doblom Maxi i 1100 kg tereta preko Trnova sam isao u Focu. Put do Trnova OK, a dalje samo snijeg i led na putu do Foče, nista nije ocisceno.
Gume Kumho Power Grip KC11 u dimenziji 195 60 R16C (godina proizvodnja 2014) u takvim uslovima su se pokazale fenomenalne.
emko1234

#3528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

belfy wrote:jedno pitanje za iskusne... prosle zime sam zbavio sve cetiri gume Michelin Alpin A4. posto je prosla zima bila blaga nisam ih se navozao. ove godine primjetim dosta veci napor "u kotrljanju". dakle, kada sam u leru vozilo znatno vise usporava no inace. jedino sto sam mijenjao jesu gume, tako da vjerujem da je samo do njih.

da li zimske gume na -15 treba da imaju takve osobine?
U autu imam indikator pritiska u gumama. Otkako je pocela zima do dana današnjeg 3 puta sam ih dopumpavao.
Na nizim temperaturama redovno pada pritisak u gumama. Samo ih napusi.
bach

#3529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bach »

johntra wrote:
Ko mu je kriv što odabrao da živi na Alpašinom. Kontao Turčin da je dobro proašo, nije znao šta je finta jeftinijeg stana.

Da je bio pametniji mogao je naći stan u Hrasnom.
LeKo

#3530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Ne dešava se ovo samo na AP. Čak šta više prvo su krenuli iz Centra. Glede odnosa Hrasno - AP, nije neka posebna razlika. U Hrasnom odrastao, a na AP zadnjih 10 godina živim, u oba naselja živim bez bez problema. Kakav si ti, tako očekuj da ti bude od drugih.
bach

#3531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bach »

LeKo wrote:Ne dešava se ovo samo na AP. Čak šta više prvo su krenuli iz Centra. Glede odnosa Hrasno - AP, nije neka posebna razlika. U Hrasnom odrastao, a na AP zadnjih 10 godina živim, u oba naselja živim bez bez problema. Kakav si ti, tako očekuj da ti bude od drugih.
AP je posebna priča. To već svo odavno znamo. Mene čudi kako tamo još uvijek ima stubova ulične rasvjete, kako ih neko još ije pokrao i prodao.
mayab

#3532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Predrasude i stereotipi!
Mislite da je na npr. Grbavici šta bolje???
r_faruk

#3533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

zasto zimske gume nisu obavezne zakonom?
jel ima neko objasnjenje. sad ja mogu s ljetnim cijeli zimu pregurati uz uslov od 4mm i lance.
ado-šampion

#3534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Zato sto je taj zakon (zapravo pravilnik) prepisan iz pravilnika SFRJ, pretpostavljam. To ima smisla u Dalmaciji recimo ali u Sarajevu definitivno nema.

Zbog toga danas imamo masu auta s ljetnim gumama i lancima hladno monitranim na pogonsku osovinu, a snijega ni na vidiku. Makar da kaznjavaju te s lancima, ali ni to.

Ima jos jedan pravilnik koji se razilazi s tim prvobitnim i trabaju se usaglasiti, tako da bi se tad to trebalo rijesiti.
esso_sa

#3535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by esso_sa »

Ja neki dan vidio zenu sa Mercedesom E klasom i lancima na prednjim tockovima :lol:
ado-šampion

#3536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Jucer s Bjelasnice ide Passat B6, ocisceno sve, on ide 40 nizbrdo, kolona se stvorila iza njega. Naprijed lanci. :-)

A to s prednjim i lancima, cirkus. Stas ne znaju ljudi. :-)
TheHound

#3537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by TheHound »

semirsar wrote:Na moje auto Hankook ni pod razno vise nece jbt, gorih guma u svom zivotu ne vidjeh, da ne "bidne" dileme, o ovim gumama je rijec http://www.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... 0&dsco=145
HM, a mozda nam, hasfalt u BiH ne valja, ha, mere bit to razlog? Hankook uglavnom od mene ima mahanje.
Kod mene je Hankook (W310), ovo je prva zima na njima i trenutno ne vidim neki problem s tom gumom. Koje si konkretno probleme ti imao?
Drvosjeca iz Dejcica

#3538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ned071 wrote:
Qler wrote:Ja sam sa debicom izlazio gdje michellin nije mogao... Vjeruj mi nije sve ni do gume...

naravno da nije. ali vredestein uopste nije bolji od save. odnosno, ne vrijedi te razlike. imao i zimske i ljetne, mrtvi prosjek. o ostalim gumama necu. jer je rasprava o ove dvije koje se mogu kupiti u savi na stupu

Evo ti informacija iz prve ruke za Vredenstein a i za Michelin Alpin A4.

Prošle sezne u novembru 2013. u Magbelu uzmem 4 nove Alpin A4, proizvodnja oktobar 2013. Vozim Fabiju 2 1.6 16V (105KS), dobro gume slušale ali nije ni bilo nešto snijega prošle godine tako da nisam baš imao priliku isporbati ih na snijegu. Negdje u Decembru 2013. malo zakačim prednjom gumom na trotoar izbjegavajući auto i napravi se manji bubreg. :roll: Odem u Magbel i pitam za reklamaciju jer baš mi bilo čudno za Michelin na takvoj gumi da tako iskoči bubreg. :shock: Kažu garancija ne pokriva fizička oštečenja. OK kontam do mene je, jebiga, sam pao sam se ubio. :( Na kraju zimske sezone postavim ljetne gume i ove Alpin A4 zamotam i u ostavu po propisu na tamno suho mjesto.

Ove sezone skontam uzeću dvije nove Alpin A4 pa zamijeniti naprijed tako da tu što ima bubreg ujedno zamijenim novom. U međuvremenu padne ovaj snijeg pofino i kontam imam OK gume vožene jednu sezonu. Međutim taj famozni i razvikani Alpin A4 kliže i proklizuje na snijegu gore od Tigra. Nisam mogao vjerovati, kaže kolega kod njega isto na Citroenu C4 nenormalno puno proklizuju u odnosu na njegovo privatno auto sa lošijim gumama. Lijepo skontam koliko je sati i kupim ponovo Vredestain Snowtrack 3 koje sam prije par godina imao na Meganu 2.0 16V i sa kojim sam izlazio po neočišćenoj ulici uz brdo bez problema. Razlika je fakat nevjerovatno, Snowtrack 3 za dvije klase bolja od Michelina po mom subjektivnom mišljenju. Ako mene pitate ja nikada ponovo ne bih uzeo Alpin A4. Ako kome nije mrsko neka me prozove na PP kada ponovo padne snijeg pa da testiramo Snowtrack 3 i Alpin A4 po snijegu uz brdo koje god izaberete.

P.S A vozio sam i Savu S3 od Yuge pa do Lagune, S3 je sasvim solidna guma za gradske vožnje. Vredestain je druže ipak barem klasu ispred, vrijedi svake pare koju daš za njega a nije ništa skuplja od Alipna A4 koja me totalno, totalno razočarala.
zrakomlat

#3539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zrakomlat »

esso_sa wrote:Ja neki dan vidio zenu sa Mercedesom E klasom i lancima na prednjim tockovima :lol:
:lol:
drug_profi

#3540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Gori je onaj koji joj je montirao. Sumnjam da je ona sama.
Bakir1

#3541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Ja sam 2012 morao staviti lance na pasata i stavio sam ih nazad ne kazem da je mercedes 4matic ali moguce je...
mrsamras

#3542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

esso_sa wrote:Ja neki dan vidio zenu sa Mercedesom E klasom i lancima na prednjim tockovima :lol:
Da zena moze upravljati :-)
mrsamras

#3543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ned071 wrote:
Qler wrote:Ja sam sa debicom izlazio gdje michellin nije mogao... Vjeruj mi nije sve ni do gume...

naravno da nije. ali vredestein uopste nije bolji od save. odnosno, ne vrijedi te razlike. imao i zimske i ljetne, mrtvi prosjek. o ostalim gumama necu. jer je rasprava o ove dvije koje se mogu kupiti u savi na stupu

Prošle sezne u novembru 2013. u Magbelu uzmem 4 nove Alpin A4, proizvodnja oktobar 2013. Vozim Fabiju 2 1.6 16V (105KS), dobro gume slušale ali nije ni bilo nešto snijega prošle godine tako da nisam baš imao priliku isporbati ih na snijegu. Negdje u Decembru 2013. malo zakačim prednjom gumom na trotoar izbjegavajući auto i napravi se manji bubreg. :roll: Odem u Magbel i pitam za reklamaciju jer baš mi bilo čudno za Michelin na takvoj gumi da tako iskoči bubreg. :shock: Kažu garancija ne pokriva fizička oštečenja. OK kontam do mene je, jebiga, sam pao sam se ubio. :( Na kraju zimske sezone postavim ljetne gume i ove Alpin A4 zamotam i u ostavu po propisu na tamno suho mjesto.

Ove sezone skontam uzeću dvije nove Alpin A4 pa zamijeniti naprijed tako da tu što ima bubreg ujedno zamijenim novom. U međuvremenu padne ovaj snijeg pofino i kontam imam OK gume vožene jednu sezonu. Međutim taj famozni i razvikani Alpin A4 kliže i proklizuje na snijegu gore od Tigra. Nisam mogao vjerovati, kaže kolega kod njega isto na Citroenu C4 nenormalno puno proklizuju u odnosu na njegovo privatno auto sa lošijim gumama. Lijepo skontam koliko je sati i kupim ponovo Vredestain Snowtrack 3 koje sam prije par godina imao na Meganu 2.0 16V i sa kojim sam izlazio po neočišćenoj ulici uz brdo bez problema. Razlika je fakat nevjerovatno, Snowtrack 3 za dvije klase bolja od Michelina po mom subjektivnom mišljenju. Ako mene pitate ja nikada ponovo ne bih uzeo Alpin A4. Ako kome nije mrsko neka me prozove na PP kada ponovo padne snijeg pa da testiramo Snowtrack 3 i Alpin A4 po snijegu uz brdo koje god izaberete.

P.S A vozio sam i Savu S3 od Yuge pa do Lagune, S3 je sasvim solidna guma za gradske vožnje. Vredestain je druže ipak barem klasu ispred, vrijedi svake pare koju daš za njega a nije ništa skuplja od Alipna A4 koja me totalno, totalno razočarala.
Neki dan sa Alpin A4, sa 4 gume sa felgama od terenca, 15'' bez ikavog problema uzasao gdje nisam ni pomislio.Cak na prvoj uzbridici pomsilio da stavljam lance ali odlucim da idem dok moze.

Svugdje postoji skart.Za proizovdaca skart je u malim procenitima i on je zadvoljan sa time.No kupac kao ti je 100% siguran da je taj proizvod nekvalitetan i izbjegava ga poslije nasiroko.
seoBIH

#3544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by seoBIH »

EEE veceras je vec druga situaicja XD gume kita, nema sanse bez lanaca :D
mrsamras

#3545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

Zavisi kakve su gume, ja nemam problema sa snijegom :)

Image
pirmin

#3546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pirmin »

@Drvosjeca: gdje su proizvedene tvoje Alpin A4?
Moje su u Spaniji, nisam primjetio neko proklizavanje. Doduse nisam ni vozio po nekom snijegu.
Sodom1

#3547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

mrsamras wrote:Zavisi kakve su gume, ja nemam problema sa snijegom :)

Image
Jel ovo protekt
mrsamras

#3548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mrsamras »

Jeste.
jefferson

#3549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ned071 wrote:

Ja sam ovo napisao davno.
Firma (Michelin u ovom slucaju) koja svake godine izbaci novi model gume za istu kategoriju vozila sa istom namjenom ocito ima neki problem i ne moze da nadje smjesu koju hoce.
Taj isti Michelin kada su ljetne gume u pitanju ne mjenja modele svake godine jer su im uvijek u vrhu. Ali zimske, pa u zadnjih 20 godina zibacili su bar 20 modela.
mirzet87sa

#3550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mirzet87sa »

I opet preporuka za dunlop! Maloprije s sp winter sport 4d 225/40R18 obisao i osvojio sva brda! Auto je s zadnjom vucom bez ikakvog opterecenja/lanaca na pogonskim tockovima. Maksuzije ih vala testir'o, prezadovoljan!
Post Reply