Tako npr umjesto jednog uredjaja ugradis 2,izbacuju isto toplote a manje struje trose,tako se i ukupno grijanje moze puno razlikovat skoro duplo haman

Moderator: anex

jeftinije je po nominalnoj snazi nešto jači uređaj, 2 se isplate samo ako ti je jedini izvor grijanja, pa imaš pogonsku sigurnost, jedini argument za... 2x3=6 kW na primjer, ali je puno skuplje od recimo 1x5 ili 1x6 kW na nominalnoj snazi...rovac13 wrote:Mislio sam na ovo,jedan te isti uredjaj kad radi rasterecen trosi osjetno manje.
Tako npr umjesto jednog uredjaja ugradis 2,izbacuju isto toplote a manje struje trose,tako se i ukupno grijanje moze puno razlikovat skoro duplo haman![]()
ima i jeftinijih rješenjarovac13 wrote:Na stranu sad i potrosnju i ostalo .....nego dobro dosao na forum......temi ce sigurno vise pridonijet tvoji postovi,za razliku od onih padobranaca koji tvrde da konvektori stede struju zato sto imaju termostat![]()
![]()
.
Treba nam koji strucnjak na temi![]()
Necemo ti zamjerit sto si poskup za vecinu nas.
evo upravo vidjeo u E-mailu akciju od njih, COZY 12 inverter 3,5 / 4,0 kWrovac13 wrote:OK mene zanima gree hansolkad lg stane jednom
Uvijek zavisi kako se računarovac13 wrote:OK mene zanima gree hansolkad lg stane jednom
Nisam mislio bukvalno da treba kupovati dva uredjaja umjesto jednog,nego samo jedan detalj koliko je ustvari komplikovano to sa potrosnjom na kraju.
Ja godisnje potrosim 250 KM na grijanje kuce i niko mi ne vjeruje .Ali ja sam ulaganje na tp otplatio vec,expresno.
Da mi nije stalo do para,isao bih na zrak-voda sa podnim grijanjem,ali kad sam bacio na papir,treba mi 10 godina ili vise da otplatim to ulaganje.
Ubedljiv DC inverter klima uredjaj , deklarisan opseg rada od strane proizvodjaca u rezimu grejanja -20 do +43 . Maximalna potrosnja el energije 900 w na sat pri čemu dobijate toplotnu energiju 4kw. Bez pada kapaciteta do -7 stepeni spoljne temperature. Komforan daljinski upravljac sa mnogo korisnih funkcija . Spoljna jedinica je vecih dimenzija sa trorednim kondezatorom, i ventilatorom koji menja brzinu uzavisnosti od zadatih temperatura.hemy wrote:Ako moze neko misljenje za ASYA12LEC/AOYR12LECN
koja bi trebala da sluzi kao ispomoc za 12LTCA u stanu oko 60m.
Hemy gdje si nasao taj model,serija lec je nesto kao standard serija,lecn bi trebala biti za nordijsko trziste ne za nase,mislim da ima grijac tacne.hemy wrote:Ako moze neko misljenje za ASYA12LEC/AOYR12LECN
koja bi trebala da sluzi kao ispomoc za 12LTCA u stanu oko 60m.
rovac13 wrote:Takodje mislim da je aldera pomijesao uredjaje
Nedostaje plina 99,9%, neka me neko ispravi?dado123 wrote:Gledam jutros ovu klimu FH 35 i hladnjak komplet zaledjen (vani -2 i gusta magla) poslije nekog vremena ode u defrost i odledi
samo kao tri linije po 3-4 cm siroke, a ostatak hladnjaka i dio tacne ostade zaledjen.
Cim je klima ponovo krenula sa grijanjem i ovo sto se odledilo odmah se zaledi.
Interesuje me da li je ovo uredu, jer se ne mogu sjetiti kako je bilo prosle godine?
Vjerovatno je ostalo zraka u sistemu. Kada gas ide iz unutrasnje u vanjsku jedinicu ne ide ravnomjerno na cijelu površinu zbog zračnih jastuka koji postoje u sistemu i ne uspije da odledi sve.piplica wrote:Nedostaje plina 99,9%, neka me neko ispravi?dado123 wrote:Gledam jutros ovu klimu FH 35 i hladnjak komplet zaledjen (vani -2 i gusta magla) poslije nekog vremena ode u defrost i odledi
samo kao tri linije po 3-4 cm siroke, a ostatak hladnjaka i dio tacne ostade zaledjen.
Cim je klima ponovo krenula sa grijanjem i ovo sto se odledilo odmah se zaledi.
Interesuje me da li je ovo uredu, jer se ne mogu sjetiti kako je bilo prosle godine?
Pitanje je i za @haso hasic
Matematikom investitora...aldera wrote:[quote="ketronsd1]
Uz svo poštovanje prema kolegi i njegovom radu ali dati za jedan veoma zastarjeli način grijanja 28000 a za skoro pa iste pare možeš uvesti sistem sa TP zemlja-zemlja je ludost
Primjer
NIBE fighter 1255 16kw koja je sami vrh koja je pomela sv konkurenciju košta 16000 KM i sa površinskim polaganjem crijeva ako vec postoje radijatori neće izaći više od 22000(provjereno,prijatelj iz norveške ugradio)
O samom komforu ova dva sistema suvišno je pričati