Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#3526 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mislio sam na ovo,jedan te isti uredjaj kad radi rasterecen trosi osjetno manje.
Tako npr umjesto jednog uredjaja ugradis 2,izbacuju isto toplote a manje struje trose,tako se i ukupno grijanje moze puno razlikovat skoro duplo haman :-D

Image
rovac13

#3527 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na stranu sad i potrosnju i ostalo .....nego dobro dosao na forum......temi ce sigurno vise pridonijet tvoji postovi,za razliku od onih padobranaca koji tvrde da konvektori stede struju zato sto imaju termostat :lol: :lol: :lol: .

Treba nam koji strucnjak na temi :-D

Necemo ti zamjerit sto si poskup za vecinu nas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3528 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

Imam opet deza vu
aldera

#3529 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Mislio sam na ovo,jedan te isti uredjaj kad radi rasterecen trosi osjetno manje.
Tako npr umjesto jednog uredjaja ugradis 2,izbacuju isto toplote a manje struje trose,tako se i ukupno grijanje moze puno razlikovat skoro duplo haman :-D

Image
jeftinije je po nominalnoj snazi nešto jači uređaj, 2 se isplate samo ako ti je jedini izvor grijanja, pa imaš pogonsku sigurnost, jedini argument za... 2x3=6 kW na primjer, ali je puno skuplje od recimo 1x5 ili 1x6 kW na nominalnoj snazi...
aldera

#3530 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Na stranu sad i potrosnju i ostalo .....nego dobro dosao na forum......temi ce sigurno vise pridonijet tvoji postovi,za razliku od onih padobranaca koji tvrde da konvektori stede struju zato sto imaju termostat :lol: :lol: :lol: .

Treba nam koji strucnjak na temi :-D

Necemo ti zamjerit sto si poskup za vecinu nas.
ima i jeftinijih rješenja :-D
ovo su bili primjeri najboljih, ali i najskupljih rješenja...
Ima i kineskih pumpi, invertera, GREE je na primjer najveći proizvođač na svijetu...
čak i da je COP 10% slabiji, uređaj je ubjedljivo jeftiniji...
Treba odvagati šta se traži, kvalitet, ugođaj, i konfor što je jedan forumaš naveo.
Površinsko grijanje (podno, zidno, stropno) je nezamjenjivo... znali su i rimljani šta valja...
I grijanje je kao i sve ostalo, velika investicija, troškovi i eksploatacija kasnije niski...
Kod mene je podno grijanje, trebao parket, pa došla keramika...
Moji problemi su da je jednostavno prevruće... Opet sam zaboravio da na vrijeme isključim grijanje, 28°C u prostoru :evil:
rovac13

#3531 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

OK mene zanima gree hansol :-D kad lg stane jednom :-D

Nisam mislio bukvalno da treba kupovati dva uredjaja umjesto jednog,nego samo jedan detalj koliko je ustvari komplikovano to sa potrosnjom na kraju.

Ja godisnje potrosim 250 KM na grijanje kuce i niko mi ne vjeruje .Ali ja sam ulaganje na tp otplatio vec,expresno.

Da mi nije stalo do para,isao bih na zrak-voda sa podnim grijanjem,ali kad sam bacio na papir,treba mi 10 godina ili vise da otplatim to ulaganje.
aldera

#3532 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:OK mene zanima gree hansol :-D kad lg stane jednom :-D
evo upravo vidjeo u E-mailu akciju od njih, COZY 12 inverter 3,5 / 4,0 kW
A++/A+ energetska klasa
Grijanje na -15°C
750,00 KM bez PDV-a
nek opet neko kaže da sam skup za forum :lol:

Zadnju njihovu koju sam ugradio je AZURI INVERTER 5,0 kW 1173,51 KM bez PDV-a i bez ugradnje...
Lik zadovoljan, nije bilo reklamacija...

za hansol nemam cijena, jedino upit kod uvoznika...
aldera

#3533 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:OK mene zanima gree hansol :-D kad lg stane jednom :-D

Nisam mislio bukvalno da treba kupovati dva uredjaja umjesto jednog,nego samo jedan detalj koliko je ustvari komplikovano to sa potrosnjom na kraju.

Ja godisnje potrosim 250 KM na grijanje kuce i niko mi ne vjeruje .Ali ja sam ulaganje na tp otplatio vec,expresno.

Da mi nije stalo do para,isao bih na zrak-voda sa podnim grijanjem,ali kad sam bacio na papir,treba mi 10 godina ili vise da otplatim to ulaganje.
Uvijek zavisi kako se računa :)
Prvo najjefitinije i najefikasnije ulaganje je toplotna izolacija...
Bez nje nema 250 KM godišnje za grijanje...
Grejni periodi u toku dana...
Onda zavisi koji način grijanja, svaki ima prednosti i mane...
Što je veća površina za zagrijavanje, to je brži povrat investicije.
1.000 kvadratnih metara, u odnosu na ugalj, kompletna investicija toplotne pume, bunara, i površinskog grijanja, vraćanje investicije ispod 7 godina.
650 kvadratnih metara, geotermija, 3x100m bušotina, samo grijanje, 7 godina. struja tarifa domaćinstvo pa je niži period vraćanja
850 kvadratnih metara, geotermija 4x100m bušotina, grijanje i hlađenje, povrat investicije 6 godina
Sve je površinsko grijanje...
Investicija se može da uradi i etapno, uz dobar plan, ali je vječno...
pogotovo površinsko... ne smetaju radijatori, odličan raspored toplote, nema prašine, kreči se jednom u deset godina kod nepušača :lol:

Za ovih 1.000 kvadrata, info: za predprošlu sezonu potrošeno 2.500 KM struje za hlađenje i grijanje ukupno. (60 kW snage, 13 kW električne snage).
hemy

#3534 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

Ako moze neko misljenje za ASYA12LEC/AOYR12LECN
koja bi trebala da sluzi kao ispomoc za 12LTCA u stanu oko 60m. :D
aldera

#3535 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

hemy wrote:Ako moze neko misljenje za ASYA12LEC/AOYR12LECN
Ubedljiv DC inverter klima uredjaj , deklarisan opseg rada od strane proizvodjaca u rezimu grejanja -20 do +43 . Maximalna potrosnja el energije 900 w na sat pri čemu dobijate toplotnu energiju 4kw. Bez pada kapaciteta do -7 stepeni spoljne temperature. Komforan daljinski upravljac sa mnogo korisnih funkcija . Spoljna jedinica je vecih dimenzija sa trorednim kondezatorom, i ventilatorom koji menja brzinu uzavisnosti od zadatih temperatura.

Specifikacija proizvoda:
Najmocniji DC INVERTER
Japanska tehnologija najnovije generacije
Nova tanja unutrasnja jedinica u sivij boji
Dodatni snazni kapacitet grejanja
Senzor pokreta /human sensor/
Izlazna snaga (hlađenje): 0.90-3.50-4.00 KV
Snaga (grejanje): 0.90-4.00-6.50 KV
Potrošnja energije (hlađenje): 0,85 KV
Potrošnja energije (za grejanje): 0.850-0,910
Napajanje: 220V - 240V - 50 Hz
EER (energetska efikasnost odnos, hlađenje): 4.12
COP (koef. transformacija otoplJenie): 4.40
Buka: 21-48 dB
Nizak nivo buke spoljne i unutrasnje jedinica
Indikator zaprljanosti filtera
funkcija 10 c koja omogucuje da se klima sama upali kad temperatura padne na 10 stepeni
Dimenzije (unutrašnje jedinice): 870x282x185 mm
Dimenzije (spoljašnja jedinica): 790x620x290 mm TROSTRUKI RED KONDENZATORA NA SPOLJNOJ JEDINICI
Težina (unutrašnje jedinice): 10 kg
Težina (spoljašnja jedinica): 40 kg
Gas: R410a
Opseg rada -20 do +43 stepeni
Protok vazduha 850 m3
Maximalna duzina cevi 20m
maximalna visinska razlika 15 metara
* Klima moze da zagreje prostoriju do 30 -40 m2 i sve zavisi i od izolacije,a hladi prostor do 60 m2 !!!
Jedan od najboljih uredjaja na trzistu ,ako ste odlucili da izdvojite novac za ovaj inverter morate znati da ste izabrali najbolje.

Nije loš uređaj... definitivno bolji od ovog drugog, ali tu se može dosta navesti...

Fujitsu klima uređaj ASYA12LKC AOYA12LKC

Specifikacija proizvoda:
EER 3.21
COP 3.62
Klasa A/A
Maximalna potrosnja na grejanju 1.1kw
Maximalna potrosnja na hladjenju 1.06kw
Opseg rada na grejanju -15 do 43
Opseg hladjenja 18-43
GAS R410
Buka 21-49db
Daljinsk kontrola
Kapacitet hladjenaj 3.4kw
Kapacitet grejanja 4 kw
dimenzija spoljne jedinice 540x660x290
dimenzija unutrasnje 260x790x202

Ako će da služi kao potpora, ipak je ovaj gornji inverter tijesan na 60 kvadrata na većim hladnoćama u zavisnosti od toplinske izolacije...
Ne znam cijene, ali je definitivno po karatketistikama ovaj za ispomoć duplo jeftiniji...
Za ispomoć preporučujem inverter izbor prema cijeni i optici unutrašnje jedinice od strane kupca...
Generalno, prvi uređaj se kreće oko 2.000 KM, a drugi oko 1.000 KM. Još jednom, definitivno izbor kupca/investitora...
Ne zaboraviti troškove ugradnje 150 - 250 KM u zavisnosti od udaljenosti unutrašnje/vanjske jedinice + uslova postavljanja...
hemy

#3536 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hemy »

hmmm
bojim se da mozad nisam bio jasan sada koristim 12LTCA ( meni se cini da su gore nasvedene karakteristike za tu klimu)
za grijanje i on zadovoljava nekih 80-90% glede prvenstveno konfora, tj.
temperatura u stanu nije svagdje ujednacena, po sam misli da ubacim jos
ASYA12LEC/AOYR12LECN koja inacer radi od -25 do 43. da bi popunio tu
"prazninu" od 10-20%.
rovac13

#3537 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

hemy wrote:Ako moze neko misljenje za ASYA12LEC/AOYR12LECN
Hemy gdje si nasao taj model,serija lec je nesto kao standard serija,lecn bi trebala biti za nordijsko trziste ne za nase,mislim da ima grijac tacne.
Serija leca koja se prodaje ovdje kosta 1200 KM,iznad nje su serija luc,ltc i nocria,ali vjerovatno je dovoljna za ispomoc ltc-u jer je ltc fenomenalan uredjaj.

Za detaljnije sto se tice fujitsu valjda se javi epeco,on radi fujitsu pa zna detalje.
rovac13

#3538 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Takodje mislim da je aldera pomijesao uredjaje :-D.

Cak taj uredjaj moze da povuce max 2,6 kw struje,tako da tih 900w sigurno nisu max.

Za vise detalja ima ovdje :

LTC:
http://www.ampair.co.uk/files/ASYG%2009 ... 20Tech.pdf

LEC:
http://www.fujitsuklime.com/wf-doc/fuji ... manual.pdf

Pise da obje 12-ke imaju dvoredni izmjenjivac u vanjskoj jedinici :-D
aldera

#3539 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Takodje mislim da je aldera pomijesao uredjaje :-D
:lol:
pa obično se uzme lošiji uređaj za ispomoć, sad sam primjetio 8-)

Dobar i jedan i drugi uređaj, u zavisnosti od budžeta na raspolaganju...

Uvijek ima bolje i skuplje... kao kod automobila...
dado123

#3540 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Gledam jutros ovu klimu FH 35 i hladnjak komplet zaledjen (vani -2 i gusta magla) poslije nekog vremena ode u defrost i odledi
samo kao tri linije po 3-4 cm siroke, a ostatak hladnjaka i dio tacne ostade zaledjen.
Cim je klima ponovo krenula sa grijanjem i ovo sto se odledilo odmah se zaledi.
Interesuje me da li je ovo uredu, jer se ne mogu sjetiti kako je bilo prosle godine?
rovac13

#3541 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dado nije uredu.
Bolje da neko pogleda sto prije dok jos nema prave zime.
Za vrijeme defrosta se sve otopi osusi,pa krece nanovo.

Ako ti nije tesko snimi pa zakaci ovdje,mozda neko naleti sa slicnim iskustvom,zakacicemo i na druge forume :-)

Ja sam imao problem na lg falilo freona pa je odledjavao do pola izmjenjivaca,a ledio od pola. Tako nesto.
dado123

#3542 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Vidjet cu u ovo par dana kada uspijem da uhvatim defrost da snimim, jer pri ovim temperaturama jedino
rano ujutru, jer u toku dana posto je toplije uopste nema leda.
I ja mislim da ovo nije uredu, jer koliko se ja sjecam prosle godine nije bilo ovako.
rovac13

#3543 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel kod tebe serija ve ili vehz ?

Jel ono kod tebe bi problema prosle zime,nije htjela da grije kao sf , i potrosnja povecana.
Ako je kod tebe to bilo,sta bi na kraju jel ugradnja dobra bila ili se sta prepravljalo.
dado123

#3544 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

Kod mene su FH 35VEHZ u dnevnom, dok je u sobi SF 25VEH samo sto ovu ne koristim nocu
(jer bude pretoplo za spavanje) pa nemogu da uporedim defrost.

Sto se tice prosle godine dolazili su iz servisa pregledali i rekli da je uredu.
Poslije sam i ja mjerio izlaznu temperaturu i FH je na izlazu imala vecu,
pa je vjerovatno bilo do termometara jer su pokazivali razlicito pa sam ja mislio da SF grije bolje.

Za sada ovu FH drzim na 23 stepena i u prostoriji je uvijek oko 24.

Sto se tice potrosnje od 26.10 do 26.11 ova FH je potrosila 30 KM stim da je bila ukljucena 24 sata, SF nije nikako bila ukljucena.
Od 27.11 do danas sam potrosio 170 kWh i sada vec ova SF radi preko dana dok FH i dalje radi 24 sata.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3545 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

dado123 wrote:Gledam jutros ovu klimu FH 35 i hladnjak komplet zaledjen (vani -2 i gusta magla) poslije nekog vremena ode u defrost i odledi
samo kao tri linije po 3-4 cm siroke, a ostatak hladnjaka i dio tacne ostade zaledjen.
Interesuje me da li je ovo uredu, jer se ne mogu sjetiti kako je bilo prosle godine?
Nedostaje plina 99,9%, neka me neko ispravi?

Pitanje je i za @haso hasic
ketronsd1

#3546 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:
dado123 wrote:Gledam jutros ovu klimu FH 35 i hladnjak komplet zaledjen (vani -2 i gusta magla) poslije nekog vremena ode u defrost i odledi
Nedostaje plina 99,9%, neka me neko ispravi?

Pitanje je i za @haso hasic
Vjerovatno je ostalo zraka u sistemu. Kada gas ide iz unutrasnje u vanjsku jedinicu ne ide ravnomjerno na cijelu površinu zbog zračnih jastuka koji postoje u sistemu i ne uspije da odledi sve.
Da li ti pumpa ide često u df
Poslije ovako slabog odleđivanja bi trebala veoma brzo ići ponovo u df jer mitsubishi pumpe nemaju vremenski određene tačke odleđivanja već ide po potrebi.
A potreba postoji ako slabo odledi.
dado123

#3547 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

E sad koliko ide cesto u defrost je tesko reci, jer u toku dana kada mogu pratiti ona nikako ne zaledi
jer je toplo vani, ali sutra svakako zovem servis pa nek dodju da pogledaju.
Kad dodju i pregledaju javim sta su rekli.
Drvosjeca iz Dejcica

#3548 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja sam svoju jednom samo upratio da je u defrostu kada je vani bilo -3 jedno jutro. I to tek se ustao, sprat fino ugrijan kao i obično, pogledam vidim krilca otvorena ali ne ispuhuje. Provirim vani da pogledam vanjsku vidim radi a voda ne da kapa, curi iz onog crijeva momački. Skontam defrost. :) I za 1-2 minute proradi normalno.
rovac13

#3549 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nije valjda da nisu vakumirali uredjaj od skoro 1500 €.
Jos ako je klima ugradjena u zimsko vrijeme kad je puno vlage.

Ketron: ima li smisla u ovakvim situacijama,plin nekako sacuvati i izvagati pa vratiti ako je ok,i moze li se to sacuvati.

Ili je bolje ne riskirati pa ispustit plin,vakumirati,pa napunit tacno na vagu koliko treba.
ketronsd1

#3550 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

aldera wrote:[quote="ketronsd1]
Uz svo poštovanje prema kolegi i njegovom radu ali dati za jedan veoma zastarjeli način grijanja 28000 a za skoro pa iste pare možeš uvesti sistem sa TP zemlja-zemlja je ludost
Primjer
NIBE fighter 1255 16kw koja je sami vrh koja je pomela sv konkurenciju košta 16000 KM i sa površinskim polaganjem crijeva ako vec postoje radijatori neće izaći više od 22000(provjereno,prijatelj iz norveške ugradio)
O samom komforu ova dva sistema suvišno je pričati
Matematikom investitora...
Niskotemperaturno radijatorsko grijanje na pelete, sa regulacijom svakog sprata pojedinačno + svake sobe. Energetski spremnik, dimnjak i sve skupa kada se sabralo i to detaljno to je ta cijena. Svako neka sjedne, izračuna i ponudi. Ako može povoljnije onda da ti proslijedim sljedeći posao...

TP voda-voda (površinski kolektor) je 15% skuplje od 27.000 KM. Investitor odustao, jer je godišnji COP bio veoma malo povoljniji.
22.000 realna cijena u primjeru, samo zločin toliku investiciju na radijatore :run:
Cijena je navedena za poređenje, jer je kalkulacija bila realna, još čak i jefitnija od konkurencije, prošao Split zrak voda, grijanje+hlađenje, investitor prezadovoljan :thumbup:[/quote][/quote][/quote]
Vidi kolega 50% domacinstava na zapadu ima radijatore u svojim objektima.TP rade savrseno dobro sa njima.Ugodjaj nije isti i sama pumpa se isplacuje na malo duzi period u odnosu na podno grijanje.Ja ipak mislim da je veci zlocin u vec sagradjen objekat u kojem postoje vec radijatori ubacivati podno grijanje.O kostanju svega toga necu ni da pricam.Svi znamo sta znaci podignuti sve za minimalno 5 cm.
U tvom slucaju koji si naveo,too mi nista ne znaci dok se ne navede velicina prostora, koju si pumpu ubacio ,marka i jedne i druge,koliko kw i jos mnogo toga sto je potrebno da se sve proracuna i da konzumentu najbolje moguce rjesenje.Ti vec znas kako to sve ide a znas i da na pojedine fabrikate dobavljaci imaju i bolje popuste pa se ti proizvodi i guraju vise da bi se sto vise zaradilo(ne optuzujem sad tebe za to ali znas i ti da toga ima)
Post Reply