FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nefs-i Mulhima

#3526 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Nefs-i Mulhima »

smotas na desnu stranu, skines blatobran. S te strane bi trebalo da imas bolji pristup (ima tutorijala po netu).

Ja sam uvijek skidao branik. Strah me bilo da sta ne polomim. Inace taj desni far (lezista sijalica) je ljepljen, "majstor" mi zezno far na silu gurajuci
isx

#3527 FIAT KONZUMENTI

Post by isx »

Ima li kakav video tutorial za sijalice?

Sent from my iPhone using Tapatalk
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3528 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Pitanje
Izrada kljuca za AR 156.
Imao dva orginalna kljuca,skakavca sa daljinskim otkljucavanjem i otvaranjem gepeka,nazalost jedan izgubio. Ostao na jednom kljucu.
Postoji li mogucnost izrade orginalnog,potpuno istog koji bi imao iste funkcije. Isplati li se to uopste ili ici na neku drugu jeftiniju varijantu.
Code karticu nemam.
NediM17

#3529 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by NediM17 »

Mozes taj postojeci iskopirati, a mozes preko ovlastenog naruciti nov kljuc, samo je pitanje koliko to kosta.

Kada narucis novi kljuc, moras uraditi sinhronozaciju sa ECU ponovo za oba kljuca. E sada ako nemas code karticu od prvog to je opet problem, jer bez onih brojeva ga ne mozes upisati u ECU, mada to u ovlastenom sigurno mogu naci po broju sasije. Sve u svemu velika zajebancija.

P.S. Znam te neke detalje jer sam sa haverom htio sinhronizovati ponovo daljinsko otkljucavanje na Fiatu, ali smo odustali kada smo shvatili da svaki pokusaj sinhronizacije brise sve kljuceve, a imamo code karticu samo od jednog kljuca. Dakle daljinsko bi mozda i proradilo, ali bi drugi kljuc bio neupotrebljiv osim za otkljucati auto.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#3530 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Romeo 80 »

mali_milojica wrote:Pitanje
Izrada kljuca za AR 156.
Imao dva orginalna kljuca,skakavca sa daljinskim otkljucavanjem i otvaranjem gepeka,nazalost jedan izgubio. Ostao na jednom kljucu.
Postoji li mogucnost izrade orginalnog,potpuno istog koji bi imao iste funkcije. Isplati li se to uopste ili ici na neku drugu jeftiniju varijantu.
Code karticu nemam.
Ne znam jesi li se raspitao u Hudiniju?! I ja to moram uraditi na svojoj Alfi, ali je kod mene stariji model (155) i rekli su mi da bi me izašlo 50 KM, ali za novija godišta se cijene kreću oko 150 KM.
ElRe

#3531 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

Izrada kljuca za AR 156.
Code karticu nemam.
U Hudiniju su meni za GP trazili oko 250 KM, imam 1 kljuc bez CODE kartice. Auto Market za kljuc i CODE karticu trazi 550 KM.
mali_milojica

#3532 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

ElRe wrote:
Izrada kljuca za AR 156.
Code karticu nemam.
U Hudiniju su meni za GP trazili oko 250 KM, imam 1 kljuc bez CODE kartice. Auto Market za kljuc i CODE karticu trazi 550 KM.
Da li u Hudiniju kad naprave kljuc ima sve funkcije. Jel skakavac,ima li daljinsko otkljucavanje/zakljucavanje i otvaranje gepeka. Znaci da li je kao orginal ili obicni kljuc?
Isto pitanje i za Market Auto?
ElRe

#3533 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:
Da li u Hudiniju kad naprave kljuc ima sve funkcije. Jel skakavac,ima li daljinsko otkljucavanje/zakljucavanje i otvaranje gepeka. Znaci da li je kao orginal ili obicni kljuc?
Isto pitanje i za Market Auto?
Iz Marketa dodje obicni kljuc - pero bez ikakavih funkcija, skakavac je +150 KM (negdje imam mail, pa mogu postaviti). Kod Hudinija je skakavac sa funkcijama daljinskog otkljucavanja/zakljucavanja.
mali_milojica

#3534 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

ElRe wrote:
Iz Marketa dodje obicni kljuc - pero bez ikakavih funkcija, skakavac je +150 KM (negdje imam mail, pa mogu postaviti). Kod Hudinija je skakavac sa funkcijama daljinskog otkljucavanja/zakljucavanja.
Market znaci dodje cca 700 KM :-)
Sve su prilike da ce Hudiny zaraditi novce. Prezalit cu nekako otvaranje gepeka na hepek za te novce. Barem je skakavac i ima daljinsko,sto mi je najvaznije.
ElRe

#3535 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:
ElRe wrote:
Market znaci dodje cca 700 KM :-)
Sve su prilike da ce Hudiny zaraditi novce. Prezalit cu nekako otvaranje gepeka na hepek za te novce. Barem je skakavac i ima daljinsko,sto mi je najvaznije.
Image

Ovo je GP, moguce da za Alfu imaju neke druge cijene.
mali_milojica

#3536 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Hvala puno.
Poslao sam mail Market autu sa br sasije,cekam odgovor,pa cemo vidjwti.
Hvala u svakom slucaju.
zdruzdjo

#3537 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zdruzdjo »

Cini mi se da je jeftinije u srbiji.
Ukoliko neko ide pa da usput se to odradi.
mali_milojica

#3538 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Zvao sam Hudiny,covjek mi rekao oko 220 KM,ali moram dovuci auto da pogleda neki BSI. Ako je plave boje,ne moze napraviti kljuc sa daljinskim.
Ima opcija da se napravi najobicniji kljuc,koji bi rucno otvarao auto i mogao bi upaliti auto bez problema,kosta nesto malo preko 100 KM.
Nazalost,kao sto sam pretpostavljao cijena u Market Autu je previsoka da bih isao na orginalan kljuc skakavac. Cijena je slicna kao sto je Elre postavio.
Polazem nade u Hudiny,mada nece biti izgledom kao orginalan,ali ce imati sve funkcije.
mali_milojica

#3539 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Izasle su prve informacije o novoj Fiat modularnoj GSE seriji motora koji u buducnosti vjerovatno mjenjaju FIRE i TwinAir.
1.0 3-cylinder, 6 valves, SOHC with variable valve timing - Maximum power 77cv - Maximum torque 110 nm

1.3 4-cylinder, 8-valve, SOHC with variable valve timing - Maximum power 106cv - Maximum torque 147 nm
The turbo versions will have 4 valves per cylinder and initially powers should get to 120 hp for the 1.0 and 160 hp for the 1.3.
In certain operating conditions, such as low load on the accelerator and constant speed or when the driver is not requiring torque or power and the engine is only used to maintain a medium or moderate speeds, the engine runs almost Cycle Miller: the Electronic System control, via the variator, delays the distribution up to 40 degrees for recirculating part of exhaust gases to reduce the pollutant emissions and reduce the consumption of almost 7%.
The engine shaft center is off-center with respect to the center of the cylinders to improve the torque and reduce the friction of the piston on the cylinder walls during expansion.
The engine will have long connecting rods to limit the lateral forces and decrease friction and vibration, compounds pistons of an aluminum alloy and graphite and compression ratio of 13: 1
These engines will focus more on torque at low and medium revs and less on specific power.
mali_milojica

#3540 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Tvornica Tofas oborila rekord u proizvodnji.
Rade 24/7 u 3 smjene. Za jedan dan proizveli 1488 automobila. Sve zbog potraznje Tipa.
Kolega sa drugog foruma isao naruciti Tipo,moze ga dobiti tek u januaru jer su kapaciteti proizvodnje na limitu. Na kraju se odlucio za testni 500X jer njega moze voziti odmah kuci,jer na stanju nisu imali Tipa po nj ukusu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3541 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote:Tvornica Tofas oborila rekord u proizvodnji.
Rade 24/7 u 3 smjene. Za jedan dan proizveli 1488 automobila. Sve zbog potraznje Tipa.
Kolega sa drugog foruma isao naruciti Tipo,moze ga dobiti tek u januaru jer su kapaciteti proizvodnje na limitu. Na kraju se odlucio za testni 500X jer njega moze voziti odmah kuci,jer na stanju nisu imali Tipa po nj ukusu.
Kako se prodaje Ypsilonka u Italiji?
mali_milojica

#3542 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

_BataZiv_0809 wrote:
Kako se prodaje Ypsilonka u Italiji?
Odlicno.
Prosle godine ih je prodato 60k,dakle 5k mjesecno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3543 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote: Odlicno.
Prosle godine ih je prodato 60k,dakle 5k mjesecno.
Konacno dobre vijesti :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3544 Re: RE: Re: FIAT KONZUMENTI

Post by konektovan »

Kad sam bio na odmoru, prije par dana u Podgori, primijetio sam dobar broj tipaća. Jednog sam malo vise zagledao, prolazeci pored njega svaki dan, i moram priznati, odlicno auto. Izgleda elegantno, i kvalitetno sklopljen.

poslano sa Sonija Ze
mali_milojica

#3545 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Stigao i TIPO HB.
mali_milojica

#3546 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mali_milojica »

Atmosferski GSE (Global Small Engine) motori će nositi tržišno ime FIREFLY. Poznate su i sve specifikacije.

Specifikacije:
1.0 (999cc), 3-cilindarski motor - 72 KS pri 6000 okretaja u minuti (benzin) - okretni moment od 105nm pri 3250 okretaja u minuti
1.3 (1.332cc) 4-cilindrični motor - 101 KS pri 6.000 okretaja u minuti (benzin) - okretni moment od 137 Nm pri 3500 okretaja u minuti
Provrt i hod: 86,5 x 70,0
Omjer kompresije: 13,2: 1
Zadovoljava Euro 6, ali je već spreman da zadovolji buduće propise.
Minimalna očekivana trajnost = 240.000 km

Razvoj motora se temeljio na dva temelju dva konceptualnih stupa.
Učinkovitost: Niska potrošnja u kombinacija sa odličnim performansama.
Pouzdanost: Čvrsta i robusna konstrukcija, što je rezultiralo visokom trajnošću.
Suvremeni dizajn nove obitelji je dao da ti motori imaju najveći kompresijski omjer u kategoriji (13,2:1).
Image
Image
Image
Image
Image
Image
cyanm

#3547 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by cyanm »

Pozdrav ljudi, treba mi pomoć.

Imam problem sa grijanjem u fiat punto 1.2, grijanje ne radi nikako, uvijek puše hladno. Kako sam čuo od nekih prijatelja najprije bi mogao biti problem sa hladnjakom. Neki su i spominjali da mi možda klapna neka ne prebacuje, šta li već. Uglavnom totalni sam laik oko ovih stvari.

Ima li možda neko ideju koliko bi me mogla koštati zamjena hladnjaka sa rukama, i ako neko ima neko preporuku gdje da to povoljno završim u Sarajevu.
Hvala puno.
NediM17

#3548 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by NediM17 »

Je li ti drzi temperaturu na pola?

Ne znam kako je to na Puntu rijeseno, ali na Fiesti sam imao elektroventil grijanja koji pusta ili ne pusta vodu u mali hladnjak.

Skini onu plocu od komandi, pa vidi, mozda je kod tebe na sajlu, a problem samo pravi sajla koja se otkacila.
cyanm

#3549 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by cyanm »

Kako misliš da li drži temperaturu na pola?
zdruzdjo

#3550 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zdruzdjo »

Pa gdje ti je kazaljka temperature???

Sent from my HTC One ME dual sim using Tapatalk
Post Reply