To sto je filtron ne mora da znaci nista. Uzmi filter sa dodatkom cestica aktivnog karbona koji uklanja i vecinu mirisa izvana ali zato kosta kao 2-3 "obicna filtera.konektovan wrote:Cist, nov filter stavljen marke filtron cini mi se.NediM17 wrote:Probaj sa promjenom filtera kabine.konektovan wrote:Kako se rijesiti neugodnog mirisa iz ventilacije?????? Nedavno je bilo nafte na motoru, mala kolicina koja se nakupljala oko dizni, i tad se u unutrasnjost vozila prilikom ukljucivanja ventilacije - grijanja, ubacivao miris nafte. Nafta je uklonjena, sve suho k'o barutal' i dalje se u kabini osjeca neugodan miris, kad se ukljuci grijanje.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nightvision
#3526 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Danguba
#3527 Re: Pitamo Mehanicare ?
To su oni crni filteri i nisu mnogo skuplji od obicnih(bar na zapadu).nightvision wrote:
To sto je filtron ne mora da znaci nista. Uzmi filter sa dodatkom cestica aktivnog karbona koji uklanja i vecinu mirisa izvana ali zato kosta kao 2-3 "obicna filtera.
Bilo je ona pjena za ispiranje ventilacija. Nasprica se u ventilacioni otvor a ono pjena na sve strane.

ovaj kosta 12.60 Eura a obicni 9.10 €
a postavljac, opet ti dobro pogledaj stanje ispod haube. to je jako opasno.
-
putnik2107
#3528 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam problem sa cliom, 1.6 benzin, auto kad radi jedno 3-4 minute auto pocne mahnito raditi, sam ubrzava, bez dodavanja gasa u trecoj i cetvrtoj mogu bez peblema ici, a kad stanem na semafor ili pred kucu auto u leru radi na 3.500-4.000 obrtaja, dernjava zestoka. Onda se odjednom unormali i sve tako...uglavnom nije stalno tako ali se najcesce desava u drugoj i trecoj brzini... prosle godine sam imao slican problem i tada sam mijenjao neki regulator stangasa (valjda se tako zove)...
-
NediM17
#3529 Re: Pitamo Mehanicare ?
Steka ti leptir ler gasa.putnik2107 wrote:Imam problem sa cliom, 1.6 benzin, auto kad radi jedno 3-4 minute auto pocne mahnito raditi, sam ubrzava, bez dodavanja gasa u trecoj i cetvrtoj mogu bez peblema ici, a kad stanem na semafor ili pred kucu auto u leru radi na 3.500-4.000 obrtaja, dernjava zestoka. Onda se odjednom unormali i sve tako...uglavnom nije stalno tako ali se najcesce desava u drugoj i trecoj brzini... prosle godine sam imao slican problem i tada sam mijenjao neki regulator stangasa (valjda se tako zove)...
-
putnik2107
#3530 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mora li se u majstora ici ili je nesto sto bih i ja mogao i kako?NediM17 wrote:Steka ti leptir ler gasa.putnik2107 wrote:Imam problem sa cliom, 1.6 benzin, auto kad radi jedno 3-4 minute auto pocne mahnito raditi, sam ubrzava, bez dodavanja gasa u trecoj i cetvrtoj mogu bez peblema ici, a kad stanem na semafor ili pred kucu auto u leru radi na 3.500-4.000 obrtaja, dernjava zestoka. Onda se odjednom unormali i sve tako...uglavnom nije stalno tako ali se najcesce desava u drugoj i trecoj brzini... prosle godine sam imao slican problem i tada sam mijenjao neki regulator stangasa (valjda se tako zove)...
-
NediM17
#3531 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako zelis mozes sam. Taj leptir ler gasa nije tesko skinuti, kupi Carb&choke sprej i ozezi s njim. Problem bi trebalo ili nestati ili biti mnogo manje izrazen.putnik2107 wrote:Mora li se u majstora ici ili je nesto sto bih i ja mogao i kako?NediM17 wrote:Steka ti leptir ler gasa.putnik2107 wrote:Imam problem sa cliom, 1.6 benzin, auto kad radi jedno 3-4 minute auto pocne mahnito raditi, sam ubrzava, bez dodavanja gasa u trecoj i cetvrtoj mogu bez peblema ici, a kad stanem na semafor ili pred kucu auto u leru radi na 3.500-4.000 obrtaja, dernjava zestoka. Onda se odjednom unormali i sve tako...uglavnom nije stalno tako ali se najcesce desava u drugoj i trecoj brzini... prosle godine sam imao slican problem i tada sam mijenjao neki regulator stangasa (valjda se tako zove)...
Takodjer, pogledaj i da ti sajla gasa negdje ne glavi.
-
putnik2107
#3532 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam ja pojma gdje se nalazi ovaj dio, iću u majstora. Znači ne moram novi kupiti taj dio? Koliko košta nov?NediM17 wrote: Ako zelis mozes sam. Taj leptir ler gasa nije tesko skinuti, kupi Carb&choke sprej i ozezi s njim. Problem bi trebalo ili nestati ili biti mnogo manje izrazen.
Takodjer, pogledaj i da ti sajla gasa negdje ne glavi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3533 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danguba wrote:To su oni crni filteri i nisu mnogo skuplji od obicnih(bar na zapadu).nightvision wrote:
To sto je filtron ne mora da znaci nista. Uzmi filter sa dodatkom cestica aktivnog karbona koji uklanja i vecinu mirisa izvana ali zato kosta kao 2-3 "obicna filtera.
Bilo je ona pjena za ispiranje ventilacija. Nasprica se u ventilacioni otvor a ono pjena na sve strane.![]()
a postavljac, opet ti dobro pogledaj stanje ispod haube. to je jako opasno.
Ispod haube se ne vidi nista vise, tj. nema nafte i odgorjevanja
-
dgL_
#3534 Re: Pitamo Mehanicare ?
raja Ibiza 1.4 16v 2001 g. EPC lampica gori? Sta moze biti... haver mi rece da mi ne radi rikverc svijetlo jel moguce da ocitava tu gresku?
-
nightvision
#3535 Re: Pitamo Mehanicare ?
cijena sigurno zavisi od auta pa necu da lupam bezze ali za golfa peticu i slicna auta takav filter klime je otprilike duplo skuplji od obicnog npr filtrona.konektovan wrote:Ispod haube se ne vidi nista vise, tj. nema nafte i odgorjevanjaDanguba wrote:To su oni crni filteri i nisu mnogo skuplji od obicnih(bar na zapadu).nightvision wrote: To sto je filtron ne mora da znaci nista. Uzmi filter sa dodatkom cestica aktivnog karbona koji uklanja i vecinu mirisa izvana ali zato kosta kao 2-3 "obicna filtera.
Bilo je ona pjena za ispiranje ventilacija. Nasprica se u ventilacioni otvor a ono pjena na sve strane.![]()
a postavljac, opet ti dobro pogledaj stanje ispod haube. to je jako opasno.bar za sad, al' mozda pokusam i sa ovim pjenama i sprejevima za dezinfekciju i cišcenje ventilacije a mozda i sa ovim filterima, sa aktivnim ugljem, al' gdje kupiti a da nisu preskupi u Sarajevu?!
evo cijena s racuna iz ovlastenog servisa

a evo ovde na piku covjek prodaje takav polen filter zajedno sa uljnim za 35KM sto znaci da bi sam polen filter otprilike bio kao i u ovlastenom.
http://www.olx.ba/artikal/11774247/filt ... olf-5-tdi/
ali kao sto ljudi kazu, provjeri ti to jos jednom dobro za svaki slucaj.
-
Mlad i Nevin
#3536 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li ko iskustva sa Renoovim motorom 2.1 TD 65 kw. Imam opciju da povoljno kupim Renoa 21 sa tim motorom.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3537 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad skrecem u lijevo (na parkingu recimo, ne kad vozim brze), cuje se zvuk kao da ispuhuje guma ("kssssss"). Zvuk kao da dolazi iz prednjeg lijevog tocka.
Nije guma, jer bi ispuhala do sad.
Šta bi moglo biti?
Šta bi moglo biti?
-
NediM17
#3538 Re: Pitamo Mehanicare ?
homokinetickiEntropio wrote:Kad skrecem u lijevo (na parkingu recimo, ne kad vozim brze), cuje se zvuk kao da ispuhuje guma ("kssssss"). Zvuk kao da dolazi iz prednjeg lijevog tocka.
Šta bi moglo biti?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#3539 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze li malo detaljnije? Koliko je opasno voziti s tim problemom? Koliko kosta reparacija?NediM17 wrote:homokinetickiEntropio wrote:Kad skrecem u lijevo (na parkingu recimo, ne kad vozim brze), cuje se zvuk kao da ispuhuje guma ("kssssss"). Zvuk kao da dolazi iz prednjeg lijevog tocka.
Šta bi moglo biti?
-
NediM17
#3540 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije pretjerano opasno, najgore sto ti se moze desiti je da ostanes bez pogona.Entropio wrote:Moze li malo detaljnije? Koliko je opasno voziti s tim problemom? Koliko kosta reparacija?NediM17 wrote:homokinetickiEntropio wrote:Kad skrecem u lijevo (na parkingu recimo, ne kad vozim brze), cuje se zvuk kao da ispuhuje guma ("kssssss"). Zvuk kao da dolazi iz prednjeg lijevog tocka.
Šta bi moglo biti?
Cijena zavisi od auta do auta, reda 50KM ali mislim da ne moze biti vise od 100KM ni naopako. E jedino nisam siguran, mislim da na nekim autima ne moze da se promijeni homokineticki bez poluosovine, a mislim da tu cijena vec skace debelo.
- shlauf
#3541 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nov ili polovan jedina opcija. Treba obratiti pažnju na broj zuba i promjer unutrašnji i vanjski jer mora odgovarati orginalu tj. onog sa tvog auta.Entropio wrote:Moze li malo detaljnije? Koliko je opasno voziti s tim problemom? Koliko kosta reparacija?NediM17 wrote:homokinetickiEntropio wrote:Kad skrecem u lijevo (na parkingu recimo, ne kad vozim brze), cuje se zvuk kao da ispuhuje guma ("kssssss"). Zvuk kao da dolazi iz prednjeg lijevog tocka.
Šta bi moglo biti?
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3542 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ford Focus 1.6 benzin 2003, svaki put palio iz prve i jutros problemi, covjek dadne kontakt, sve ok, krene da upali nista, nista se ne desava, nece ni da vergla, neke pretpostavke sta bi moglo biti ? hvala
-
nightvision
#3543 Re: Pitamo Mehanicare ?
cuje li se bar nesto iz motora, npr da "skljoca", kad okrenes kljuc? ako je akumulator u redu moglo bi nesto biti oko anlasera pa nece ni da okrene?
-
Leon16v
#3544 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cuje se samo kao "piiip" koje se culo i prije, i to je tonightvision wrote:cuje li se bar nesto iz motora, npr da "skljoca", kad okrenes kljuc? ako je akumulator u redu moglo bi nesto biti oko anlasera pa nece ni da okrene?
-
nightvision
#3545 Re: Pitamo Mehanicare ?
probaj manjim cekicem ili npr kljucem za gume koji put lupnuti po anlaseru pa vidi hoce li upaliti. ili probaj upaliti na guranje ako ikako mozes. ako nece upaliti ni na guranje onda je problem nesto drugo. ali ako ce upaliti na guranje a nece na kljuc onda je anlaser 99%, reparacija ili zamjena.
-
NediM17
#3546 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda je nesto oko koda kljuca. Znam da meni Fiesta nije htjela ni zaverglat kada mi na kopiji kljuca nisu finu uradili onaj cip od koda kljuca.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3547 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti ista znaci, ford focus tdci dizel, isti problem prije 7 dana. Otisao alnaser.Leon16v wrote:Ford Focus 1.6 benzin 2003, svaki put palio iz prve i jutros problemi, covjek dadne kontakt, sve ok, krene da upali nista, nista se ne desava, nece ni da vergla, neke pretpostavke sta bi moglo biti ? hvala
-
Dzevy
#3548 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, imam problem nezz moze li se nazvati tako ali je specificna stvar da auto (golf 3 1.9tdi 97gp) prilikom kretanja a i voznje izmedju 1300 i 1700ob/min kao da se cuje neka vibracija, nakon toga nista sasvim normalan zvuk motora, da napomenem auto ide normalno, normalno vuce pali, turbina ok, ne trosi ulje, dakle nikakvih drugih problema nema osim sto se u tom rasponu obrtaja cuje kao ta vibracija bez obzira u kojoj brzini se vozi. PS ne vozim na tako niskim obrtajima ali u prvoj eventualno drugoj kad su obrtaji ispod 1700 se cuje i jos je specificno to sto se ne desava uvijek to, nekad kao da vibrira a nekad apsolutno nista. LP
-
Leon16v
#3549 Re: Pitamo Mehanicare ?
Necete vjerovat, otvorimo haubu kad žice pregrižene, vjerovatno kerovi ili miš se zavukli ispod, Bože sačuvajnightvision wrote:probaj manjim cekicem ili npr kljucem za gume koji put lupnuti po anlaseru pa vidi hoce li upaliti. ili probaj upaliti na guranje ako ikako mozes. ako nece upaliti ni na guranje onda je problem nesto drugo. ali ako ce upaliti na guranje a nece na kljuc onda je anlaser 99%, reparacija ili zamjena.
Last edited by Leon16v on 28/11/2015 19:31, edited 1 time in total.
- the_hooligan_ec
#3550 Re: Pitamo Mehanicare ?
samo da javim da je ovo uspjelo zice su se neke odvojile bile i fino sve prikopcao i provjerio odma podize kazaljku koliko i treba i sad normalno radi.. pozzdirestraits0078 wrote:Renault megane 2 1.4 16v
Imas prekid struje s davaca na plovku. Stoji ti valeur jauge circuit ouveRt. Podigni nasjed zadnjeg sica, ispod ces vidjeti zice/konektore koji idu na taj davac, vidi da se nije sta odvojilo, iskopcaj konektor, naprskaj kontakt sprejem, vrati na mjesto. Mozda bude trebao specijalni ili prirucni alat da odvrnes poklopac sklopa pumpe/davaca. Moguce da je tu greska, ili bilo gdje od te tacke do UCH, ili na sta vec ide signal.