ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nemezis

#3526 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:
nemezis wrote:
Bakir1 wrote:Ako pročitaš kako si ti napisao zaboravi da postoje M1 vozila tezine 3500 kg.
Teoretski dva su tu nonsensa prvi ukupna tezina a drugi tezina prikljucnog i vucnog vozila.
Ukoliko kategorija BE vozi do 3500 kg zašto C1E počinje od 7000 kg?
Koja kategorija vozi kamp vozilo tezine 2000 kg i iza čamac tezine 2000 kg?
Ovo nisam ja napisao, ovo je iz Zakona. Ne razumijem svrhu pitanja. Citiram ti zakon i postavim pitanje a ti pitas nesto drugo. Osim toga, ko kaze da C1E pocinje od 7000 kg?
Iste te izmjene i dopune koje si nespretno ubacio u originalni zakon iz 2006....
Zasto "nespretno"?

(13) U potkategoriju C1 ubrajaju se motorna vozila za prijevoz tereta ~ija je najve}a dozvoljena/dopu{tena masa ve}a od 3.500 kg, a manja od 7.500 kg
(14) U potkategoriju C1E ubrajaju se skupovi vozila ~ija se vu~na vozila ubrajaju u potkategoriju C1, a priklju~na vozila imaju najve}u dozvoljenu/dopu{tenu masu ve}u od 750 kg, s tim da najve}a dozvoljena/dopu{tena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg i da najve}a dozvoljena/dopu{tena masa priklju~nog vozila ne prelazi masu neoptere}enog vu~nog vozila.

Ne vidim da se ove tacke mijenjaju?
Seawolf

#3527 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

nemezis wrote:
Seawolf wrote:Kada se pročita ovo što si citirao i pročitaju ostali članovi ZOBS-a koji se odnose na kategorije vozačkih dozvola (što nije preporučljivo, jer se može vrlo negativno odraziti na psihu), onda vozilom najveće dopuštene mase 2 t, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 2 t, ne može upravljati niko.

Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
Da, i? Kako ti tumacis tacku 5?
Očigledno ju je pisao neko, ko nije u stanju da ispravno sabere dva četvorocifrena broja.
nemezis

#3528 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
Gdje je ovo vozilo svrstano prema direktivi koju si citirao?
nemezis

#3529 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
nemezis wrote:
Seawolf wrote:Kada se pročita ovo što si citirao i pročitaju ostali članovi ZOBS-a koji se odnose na kategorije vozačkih dozvola (što nije preporučljivo, jer se može vrlo negativno odraziti na psihu), onda vozilom najveće dopuštene mase 2 t, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 2 t, ne može upravljati niko.

Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
Da, i? Kako ti tumacis tacku 5?
Očigledno ju je pisao neko, ko nije u stanju da ispravno sabere dva četvorocifrena broja.
Pitam kako je tumacis. Je li dozvoljeno za auto od 2 t zakačiti prikolicu od 2 t?
Seawolf

#3530 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

nemezis wrote:
Seawolf wrote:Kao niti putničkim automobilom sa, recimo 7 sjedišta, čija je najveća dopuštena masa 5.000 kg.
Image
nemezis

#3531 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
nemezis wrote:
Image
Ok, mislio sam da ciljas na B kategoriju.
nemezis

#3532 Re: ZOBS

Post by nemezis »

@Seawolf, je li ti pokušavaš pokazati da BE moze po zakonu voziti 2t+2t ili da nas ZOBS nije uskladjen sa direktivama EU. Ako je ovo drugo, nema potrebe.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3533 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Bakir1 wrote:Tvoj auto ima koliko 2.2 tone? Ako gledamo dio da prikolica ne smije biti teza od auta ti mozes voziti prikolicu od 2.2 tone, ako cemo gledati da ukupna masa ne prelazi 3500 kg onda ti ne smiješ zakačiti prikolicu tezu od 1300 kg a to nije nista...
Znam ja sta ti govoriš o iživljavanju zvanom prikolica preko 750 kg na firmu ili obrt, a znas kada imas reg prikolicu preko 750 kg na njoj voziš sta hoces...
Ali to je drugi par opanaka
1900 kg je moj auto,prikolica 350 kg,trkaci auto 740kg ,tako da sam ja legalan i po ovome sto sad pise.ali ne govorim za sebe ,mene su prije peglali kad sam vukao malim autom... vise mi bode oci sto je glupo napisano i sto je tako u bih zakonu i sto placas kaznu ako vozis duplu prikolicu ili pumpu za estrich, jer clan je takav i policajac ga tumaci kako je napisan...
Bakir1

#3534 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

@nemezis
U duhu diskusije i bez podjebavanja reci mi da li bi toyota v8 ili recimo taj G mercedes uopste smio imati kuku i ako je prikolica ispod 750 kg sa kojom bi je kategorijom taj auto smio voziti? Ili da li bi uopste smio zakačiti prikolicu po kategoriji BE?
@bitanga
Policajac mene zaustavio i pita gdje mi je putni nalog i natpis firme na vratima, škoda Fabia.
Potpišem sudsko odlucivanje i napravim presedan u dotadasnjoj sudskoj praksi kod tog sudije...
bitanga_sa_otesa

#3535 Re: ZOBS

ja koliko znam za putnicka auta ne treba natpis ni putni nalog..samo za teretna...bar ga ja nisam pisao u firmama kad sam vozio putnicka...
Bakir1

#3536 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Vec znas bolje od tog policajca.
Ali to je poenta price niko ne zna pročitati sta pise sve je to na silu, imam i ja c kategoriju i sve pripadajuce mrzim voziti prikolicu mene se to ne dotiče uopste.
Ps :D
Image
nemezis

#3537 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:@nemezis
U duhu diskusije i bez podjebavanja reci mi da li bi toyota v8 ili recimo taj G mercedes uopste smio imati kuku i ako je prikolica ispod 750 kg sa kojom bi je kategorijom taj auto smio voziti? Ili da li bi uopste smio zakačiti prikolicu po kategoriji BE?
Prvo provociras a sada bi da diskutujes? Prica je krenula o tome je li BE do 3,5 t ili 7 t. Zakon kaze 3,5 t, neki su tvrdili 7 t. Sta ti kazes, je li 3,5 ili 7?
Bakir1

#3538 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Pitanje je sta si ti shvatio kao provokaciju?
Citiranje clana 185 iz 2006 bez dopuna ili?
Ja kazem 7 ;-)
A odgovori mi koja kategorija upravlja vozilom M1 tezine 2751 kg i prikolicom od 749 kg?
Land cruiser V8 ima 3300 kg smije li taj auto imati kuku uopste?
http://www.polozivozacki.ba/wp-content/ ... ki.ba_.jpg
nemezis

#3539 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:Pitanje je sta si ti shvatio kao provokaciju?
Ja kazem 7 ;-)
Ono mi bilo lakše kopirati a ne mijenja sustinu.

Je li ti sada tvrdis da ovaj tekst dole nije ispravan ili ga ti tumacis tako da se sa BE moze voziti do 7 t?

"(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg."
Seawolf

#3540 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

nemezis wrote:
Bakir1 wrote:Pitanje je sta si ti shvatio kao provokaciju?
Ja kazem 7 ;-)
Ono mi bilo lakše kopirati a ne mijenja sustinu.

Je li ti sada tvrdis da ovaj tekst dole nije ispravan ili ga ti tumacis tako da se sa BE moze voziti do 7 t?

"(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg."
Tekst člana zakona se ne može tumačiti kao ispravan, ili neispravan. Može se samo kazati da li je logičan, upotrebljiv, ili jednostavno, zdravorazuman.

Tekst ovoga člana nije zdravorazuman, prema slijedećim stavkama:

Prvo, iz sadržaja ovoga člana, u kontekstu sadržaja ostalih članova zakona koji se odnose na vozačke dozvole i kategorije vozila, očigledno je da je sastavljač(ica) teksta, u vrijeme pisanja istoga, iz nekog razloga smatrao(la) da je 3.500 + 3.500 = 3.500

Dalje, u tekstu ovoga člana se pojavljuje pojam "masa (vučnog) vozila bez tereta", pri čemu se za pojam "masa vozila bez tereta", ne daje objašnjenje niti definicija, nigdje u ovome zakonu, niti bilo gdje drugdje na svijetu. Sastavljač(ica) teksta je, iz nekog samo njemu (njoj) znanog razloga u sadržaj ovoga člana, uvrstila pojam koji ne znači ništa, i može pretstavljati bilo koju vrijednost između mase praznog vozila i najveće dopuštene mase vozila.

Sada bih zamolio tebe, da nam pojasniš kojim kategorijama vozila, odnosno sklopova vozila pripadaju:

- putničko motorno vozilo najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo najveće dopuštene mase veće od 750 kg, a ne veće od 3.500 kg i

- putničko motorno vozilo koje pored sjedišta vozača, ima još najviše 8 sjedišta za putnike, a čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg,

a u skladu sa sadržajem članova ZOBS-a Bosne i Hercegovine, koji se odnose na kategorije vozila i vozačke dozvole.

Hvala, unaprijed. Bit će nam svima od koristi.
Bakir1

#3541 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ja bih jos pitao ovo:
U slucaju izricanja zabrane upravljanja vozilom B kategorije, da li je dovoljno na isto to vozilo zakaciti prikolicu koja bi u zbiru sa "vucnim" vozilom imala masu preko 3500 kg i tako omogucila voznju sa CE kategorijom?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3542 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

Molim vas, javite da se ova nelogičnost ispravi. Pustite priču :D
Bakir1

#3543 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ma sve je ovo u duhu zdrave diskusije ;-)
Dzontra_Volta

#3544 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Jbt 5 stranica diskusije o BE kategoriji. :zzzz:
Optimist

#3545 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Izlgleda da sam postavio bas zanimljivo pitanje, cim je pokrenulo ovoliku diskusiju. :)

A samo me je zanimalo koja je kategorija potrebna da putnicko vozilo vuce prikolicu sa dva auta kao sa slike.

Image
bitanga_sa_otesa

#3546 Re: ZOBS

ova na slici prava prikolica troosovinka :shock:
nemezis

#3547 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:Tekst člana zakona se ne može tumačiti kao ispravan, ili neispravan.
Pitanje je bilo za Bakira. Da li smatra da nisam postavio pravi tekst ili smatra da taj tekst kaze da moze 7 t.
Seawolf wrote: Može se samo kazati da li je logičan, upotrebljiv, ili jednostavno, zdravorazuman.
I sta ako nije logičan?
Seawolf wrote: Tekst ovoga člana nije zdravorazuman, prema slijedećim stavkama:

Prvo, iz sadržaja ovoga člana, u kontekstu sadržaja ostalih članova zakona koji se odnose na vozačke dozvole i kategorije vozila, očigledno je da je sastavljač(ica) teksta, u vrijeme pisanja istoga, iz nekog razloga smatrao(la) da je 3.500 + 3.500 = 3.500
Je li to znaci da se ne moze kazniti po njemu?
Seawolf wrote: Dalje, u tekstu ovoga člana se pojavljuje pojam "masa (vučnog) vozila bez tereta", pri čemu se za pojam "masa vozila bez tereta", ne daje objašnjenje niti definicija, nigdje u ovome zakonu, niti bilo gdje drugdje na svijetu.
Dati su sljedeci pojmovi:
24) masa vozila je masa praznog vozila s punim rezervoarom/spremnikom goriva i priborom i opremom predvi|enim za vozilo;

77) ukupna masa je masa vozila zajedno s masom tereta koji se prevozi na vozilu, uklju~uju}i i masu lica/osoba koja se nalaze u vozilu, kao i masu priklju~nog vozila s teretom, ako je ono pridodano vozilu;

Zar ne smatras da se zdravirazumski može vrlo jednostavno razumjeti sta je "masa vozila bez tereta"?
Seawolf wrote: Sastavljač(ica) teksta je, iz nekog samo njemu (njoj) znanog razloga u sadržaj ovoga člana, uvrstila pojam koji ne znači ništa, i može pretstavljati bilo koju vrijednost između mase praznog vozila i najveće dopuštene mase vozila.
Ne moze, moze znaciti samo jedno. Nemojmo sad toliko cijepati dlake a pozivati se na logiku i zdrav razum.
Seawolf wrote: Sada bih zamolio tebe, da nam pojasniš kojim kategorijama vozila, odnosno sklopova vozila pripadaju:

- putničko motorno vozilo najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo najveće dopuštene mase veće od 750 kg, a ne veće od 3.500 kg i

- putničko motorno vozilo koje pored sjedišta vozača, ima još najviše 8 sjedišta za putnike, a čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg,

a u skladu sa sadržajem članova ZOBS-a Bosne i Hercegovine, koji se odnose na kategorije vozila i vozačke dozvole.

Hvala, unaprijed. Bit će nam svima od koristi.
Odgovori na ova pitanja nece promijeniti cinjenicu da kategorija BE obuhvata ono sto pise u zakonu a to je prema vazecem zakonu maksimalno 3,5 t.

Vec sam pitao, je li ti dokazujes da je zakon nelogican ili nesavrsen ili tvrdis da se po vazecem zakonu sa BE moze voziti do 7 t? Ako tvrdis ovo drugo, to mora pisati u zakonu. Trenutno pise do 3,5 t.
nemezis

#3548 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Bakir1 wrote:Ja bih jos pitao ovo:
U slucaju izricanja zabrane upravljanja vozilom B kategorije, da li je dovoljno na isto to vozilo zakaciti prikolicu koja bi u zbiru sa "vucnim" vozilom imala masu preko 3500 kg i tako omogucila voznju sa CE kategorijom?
Problem je sto C obuhvata vozila za prevoz tereta?
Bakir1

#3549 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Obuhvata vozilo mase preko 3500 kg a takvo vozilo je po onome sto ti zagovaras pazi sad ovo m1 vozilo sa prikolicom ukupne mase preko 3500 kg.
Ako je tvoj odgovor negacija onda ne smije postojati vozilo kategorije m1 teze od 1750 kg koje moze voziti prikolicu iste takve tezine..
To bas i nema smisla.
Optimist

#3550 Re: ZOBS

Post by Optimist »

bitanga_sa_otesa wrote:ova na slici prava prikolica troosovinka :shock:
Vidio sam ovakvu kao i onu niskopodnu sa tri osovine i malim gumama koju vuce dzip.
Post Reply