BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
saiks

#3526 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by saiks »

Lost_Found wrote:Ima li neko MED preporuciti od ovih sto se prodaju po marketima, da je stvarno med, a ne serbe neko usecereno, domaci po mogucnosti, a ako ne moze i uvozni, samo da je fakat med.
To ti je mozda najbolje kupiti od nekog sa sela sto ga pravi,jer ovo po trgovinama svi imaju rok trajanja,a svi znamo da ga med nema tako da.
Ciprol

#3527 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Ciprol »

Lost_Found wrote:Ima li neko MED preporuciti od ovih sto se prodaju po marketima, da je stvarno med, a ne serbe neko usecereno, domaci po mogucnosti, a ako ne moze i uvozni, samo da je fakat med.

ApiMed, firma iz Sanskog Mosta, za njih sam siguran da im je pravi med.

saiks wrote:
To ti je mozda najbolje kupiti od nekog sa sela sto ga pravi,jer ovo po trgovinama svi imaju rok trajanja,a svi znamo da ga med nema tako da.

Svaka flaširana voda ima rok trajanja, tako da :mrgreen:
duga puska

#3528 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

Meni drug donese prije ravno 10 godina onaj tecni pekmez od jabuke, cini mi se iz okoline Gorazda.Ljudi eno jos u frizideru trecina flase, ama nista mu ne fali. :-)
Bambi_na_kofeinu

#3529 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Bambi_na_kofeinu »

duga puska wrote:Meni drug donese prije ravno 10 godina onaj tecni pekmez od jabuke, cini mi se iz okoline Gorazda.Ljudi eno jos u frizideru trecina flase, ama nista mu ne fali. :-)
Toliko je loš da ga niste za 10 godina pojeli? :shock:
duga puska

#3530 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

Bambi_na_kofeinu wrote:
duga puska wrote:Meni drug donese prije ravno 10 godina onaj tecni pekmez od jabuke, cini mi se iz okoline Gorazda.Ljudi eno jos u frizideru trecina flase, ama nista mu ne fali. :-)
Toliko je loš da ga niste za 10 godina pojeli? :shock:
Da je los vjerovatno ne bi bio ispravan ni poslije godinu.Dobijen na poklon, niko nije u kuci spec.ljubitelj srodnih proizvoda, hanuma ga jednom koristila u neki kolac i greskom ostao u frizideru koji ne koristimo u tekucoj upotrebi.Od tada ga je vise puta probavala misleci da je pokvaren kako bi ga bacila, ali posto isti odbija da se pokvari, iz radoznalosti ga drzimo i takvim "nevjernicima" kao sto si ti dajemo da probaju da uzivamo u dozi "ibreta".
Tebi bujrum ako si horan/horna javi se na PP da ti isti poklonim.Ali moras ovdje raji istinu reci :-D :bih:
Bambi_na_kofeinu

#3531 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Bambi_na_kofeinu »

duga puska wrote: Da je los vjerovatno ne bi bio ispravan ni poslije godinu.Dobijen na poklon, niko nije u kuci spec.ljubitelj srodnih proizvoda, hanuma ga jednom koristila u neki kolac i greskom ostao u frizideru koji ne koristimo u tekucoj upotrebi.Od tada ga je vise puta probavala misleci da je pokvaren kako bi ga bacila, ali posto isti odbija da se pokvari, iz radoznalosti ga drzimo i takvim "nevjernicima" kao sto si ti dajemo da probaju da uzivamo u dozi "ibreta".
Tebi bujrum ako si horan/horna javi se na PP da ti isti poklonim.Ali moras ovdje raji istinu reci :-D :bih:
Ma vjerujem ti da je dobar, nema mu šta biti vremenom postaje samo bolji.
Već mi nevjerovatno da ga niste pojeli do sad, kod mene flaša pukne u roku par dana :D

http://www.coolinarika.com/recept/pekmezli-uljevak/ :thumbup:
duga puska

#3532 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by duga puska »

hvala za ideju Bambi, ima sutra zena kolac da pravi, ali ima i pola dcl da ostavi, da vidimo koliko ce gurati :-)
Neko ranije pita za med.Jednom sam vec spominjao prodavnicu iskljucivo domace, a dobrim dijelom i hrane iz organskog uzgoja na Cvili- Velana neboder.Imaju Bilic med, iz okolice Ljubuskog su oni mislim.Znam da je prije taj med grmio i da ga generacijama prave.Hocu sad da uzmem i probam (dok stari kotarisemo :D ), a danas sam uzeo slagani slani kajmak jako dobog kvaliteta.Imaju stvarno finih domacih proizvoda, a cuo sam da negdje u B Fazi imaju jos jednu radnju.Imaju i bijeli luk u ulju i sircetu u vise aroma (pikant, natur, curry, mediteran...) iz okoline Kladnja proizvodnja.Sve varijante probao, dobro pravo ko moze da tukne :lol:
kox

#3533 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Nekad krajem '92 smo našli dvije staklenke domaćeg bestilja i pekmeza od jabuke napravljene početkom 80-ih. Nisu se mogle otvoriti zbog vakuuma i vremenom su i zaboravljene u špajzu dok glad nije pokucala na vrata. Vrhove staklenki prepilali nekakvim bonsekom ili čim već, pekmez i bestilj bili u odličnom stanju :). Helem, to ako je dobro napravljeno i skladišteno nema problema sa rokom trajanja.
quarterback

#3534 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

imam i ja nekih domacih dzemova u frizideru pa me bilo strah da ih i probam ko kad su ko zna od kada, dakle nema opasnosti ?
ako se uhvatila budj odozgo?

hvala
kox

#3535 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Nije da nema opasnosti, mogli su se pokvariti. Djetetu smo prošlih godina pravili neke džemove sa minimalnim količinama šećera, otvoren nije mogao dugo stajati čak ni u frižideru. Skini buđ i još malo ispod i pomiriši/probaj ono što ostane pa procijeni, to je vjerovatno najbolje.
@mba

#3536 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by @mba »

www.apimed.ba

za njega ti garantujem da je najbolji (po mom skromnom misljenju :D ) vec godinama samo api med konzumiram/o!
ustvari sve od njih je prva klasa, apsolutno za preporuciti je je apimed od kadulje, jedan od najbolji po ukusu!
quarterback

#3537 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

kox wrote:Nije da nema opasnosti, mogli su se pokvariti. Djetetu smo prošlih godina pravili neke džemove sa minimalnim količinama šećera, otvoren nije mogao dugo stajati čak ni u frižideru. Skini buđ i još malo ispod i pomiriši/probaj ono što ostane pa procijeni, to je vjerovatno najbolje.
hvala !
Not My Idea

#3538 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Not My Idea »

Image

BEEMED d.o.o. Tuzla

9km u Bingu. pravi domaci :thumbup:

http://www.beemed.ba/pekmez.html
spreca

#3539 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by spreca »

Not My Idea wrote:Image

BEEMED d.o.o. Tuzla

9km u Bingu. pravi domaci :thumbup:

http://www.beemed.ba/pekmez.html
sa domacim kajmakom i vrucom pogacom ili somunom :thumbup:
Not My Idea

#3540 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Not My Idea »

uh :-)
ma moze i sa pavlakom..pa vruce pogace umocit :)
spreca

#3541 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by spreca »

Not My Idea wrote:uh :-)
ma moze i sa pavlakom..pa vruce pogace umocit :)
:thumbup:
NeenaSa

#3542 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by NeenaSa »

quarterback wrote:imam i ja nekih domacih dzemova u frizideru pa me bilo strah da ih i probam ko kad su ko zna od kada, dakle nema opasnosti ?

hvala
Kad je budj, baci.
Gljivice se shire itakoto. :D
holowey

#3543 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by holowey »

NeenaSa wrote:
quarterback wrote:imam i ja nekih domacih dzemova u frizideru pa me bilo strah da ih i probam ko kad su ko zna od kada, dakle nema opasnosti ?

hvala
Kad je budj, baci.
Gljivice se shire itakoto. :D
ono sto mi zovemo budj je cvijet a korijen je ispod...ako se ubudjalo, pisi propalo...
quarterback

#3544 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by quarterback »

hvala puno !

znaci ako nema budji, ne mirise kiselo i normalnog je okusa - to bi trebalo biti ok
JohnnyS

#3545 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by JohnnyS »

A kad se hamburger iz McDonald'sa ne kvari godinama, onda je to loše...
friskyoreo

#3546 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by friskyoreo »

hvala
Samo skini budj kasikom, ne udisi spore dok to radis, i deri. :D Bolji ti je taj budjavi nego bilo koji sa tim konzervansima i pm... Naravno ako je ispod budji ok. :D
Margita81

#3547 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Margita81 »

0ravi pekmez od jabuka nema ogranicen rok trajanja isto kao med.
Kila domaceg je 20km a sad ce biti i vise jer je prosla god podbacila.
Jako zdravo, fino i omiljeno :)
madridist

#3548 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by madridist »

Hepok marmelada od marelica odlicna ,
Agrokomercov kiseli krastavac isto..
StupskaBitanga

#3549 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by StupskaBitanga »

može li mi neko preporučiti dobar kikiriki maslac
kox

#3550 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

StupskaBitanga wrote:može li mi neko preporučiti dobar kikiriki maslac
Kikiriki puter Voćar iz Brčkog. Većina proizvoda im nije čemu, ali kikiriki puter im je do prije otprilike godinu bio beton. Kakav je sad ne znam.
Vispakov čini mi se nije loš, ali nije ni nešto posebno dobar a Bingov (ili Corn Flipsov, ne sjećam se) je nedovoljno začinjen.
Post Reply