Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FMDzem

#3526 Re: Avio kompanije all about

Post by FMDzem »

perfect_guy wrote:
FMDzem wrote:Čuo sam da je izašao konkurs za rad na Sa' aerodromu, ali nmg. ništa konkretno da nađem na netu o tome.
Da li neko zna da li je tačna informacija, i ako jeste o kojim je poslovima riječ, do kada traje konkurs .. :roll:
-referent za prihvat i otpremu putnika, 4 izvršioca
-transportni radnik u sektoru saobraćaja, 1 izvršilac
-prodavač u bescarinskoj prodavnici, 1 izvršilac (ove pozicije se primaju na 6 mjeseci)
-Čuvar, 4 izvršioca
-pomoćni KD kontrolor, 3 izvršioca
-operater u DNC-u, 1 izvršilac
-transportni radnik u cargo sektoru, 2 izvršioca
-cargo operater, 1 izvršilac (ove pozicije se primaju na godinu dana)
-skladištar u carinskom skladištu, jedan na godinu, jedan na neodređeno
Hvala ! :thumbup:

Da li znaš koji su uslovi za stupanje u radni odnos ?
Last edited by FMDzem on 28/05/2012 15:53, edited 1 time in total.
Koshpa

#3527 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Ne pokusavaj i ne zamaraj se, mjesta vec popunjena, konkurs pro forme :( :x
FMDzem

#3528 Re: Avio kompanije all about

Post by FMDzem »

Koshpa wrote:Ne pokusavaj i ne zamaraj se, mjesta vec popunjena, konkurs pro forme :( :x
Šajzn :zoka:
perfect_guy

#3529 Re: Avio kompanije all about

Post by perfect_guy »

perfect_guy wrote: -referent za prihvat i otpremu putnika-SSS, godina iskustva, potvrda o obučenosti za stjuarda/stjuardesu, znanje kompjutera i engleskog
-transportni radnik u sektoru saobraćaja-NSS, b kategorija, zvanje pomoćnog vatrogasca
-prodavač u bescarinskoj prodavnici-SSS, godina iskustva, znanje kompjutera i engleskog
-Čuvar-SSS/KV, godina iskustva, certifikati za obavljanje poslova fizičke zaštite i završenoj obuci osoblja zaduženog za sigurnost aerodroma, licenca za pomoćno vatrogasno osoblje, odobrenje za pomoćno osoblje - kretanje po manevarskim povrđinama, i za nošenje i rukovanje oružjem, znanje kompjutera i engleskog
-pomoćni KD kontrolor-SSS/KV, 6 mjeseci iskustva, certifikati za obavljanje poslova fizičke zaštite i završenoj obuci osoblja zaduženog za sigurnost aerodroma, licenca za pomoćno vatrogasno osoblje, odobrenje za nošenje i rukovanje oružjem, znanje kompjutera i engleskog
-operater u DNC-u-SSS/KV, godina iskustva, certifikat za obavljanje poslova tehničke zaštite, obuka za rad na sistemima CCTV, PACS i FA, znanje kompjutera i engleskog
-transportni radnik u cargo sektoru-NSS, 6 mjeseci iskustva
-cargo operater-SSS/KV, godina iskustva, specijalistički kurs basic cargo i general cargo acceptance, znanje kompjutera i jednog svjetskog jezika
-skladištar u carinskom skladištu-SSS/KV, godina iskustva, specijalistički kurs basic cargo i general cargo acceptance, znanje kompjutera i engleskog
akcija007

#3530 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

gdje se nabavlja potvrda o obucensto za stjuarda ?
superrr je konkurs
Koshpa

#3531 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

nigdje osim na aerodromu, a to ti ide ovako uposle par njih sprovedu ih kroz obuku poloze ispit i onda daju oglas da primaju te radnike, tako se dobija posao na aerodromu i licenca.

FMDzem za koji si ti htijeo posao konkurisati ?
Edin H.

#3532 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

Koshpa wrote:nigdje osim na aerodromu, a to ti ide ovako uposle par njih sprovedu ih kroz obuku poloze ispit i onda daju oglas da primaju te radnike, tako se dobija posao na aerodromu i licenca.
Da je legalno nije, ali da je inovativno u evropskim i svjetskim okvirima jeste :dance:
FMDzem

#3533 Re: Avio kompanije all about

Post by FMDzem »

Koshpa wrote:nigdje osim na aerodromu, a to ti ide ovako uposle par njih sprovedu ih kroz obuku poloze ispit i onda daju oglas da primaju te radnike, tako se dobija posao na aerodromu i licenca.

FMDzem za koji si ti htijeo posao konkurisati ?
Nisam ništa konkretno, samo sam čuo za oglas i malo se raspitao u vezi njega.. Ja bih možda i imao neke prednosti u odnosu na druge jer sam završio srednju u vezi zrakoplovstva ' Mašinski tehničar/ Zrakoplov i motor' .
Da li ovi novopečeni radnici moraju da polažu licencu licencu za rad na aerodromu koja je propisana od EASAe ili ?..
Koshpa

#3534 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Kao masinski tehnicar bolje ti je ganjati posao u nekoj avio kompaniji nego na aerodromu, ali ti to ne daje puno prednosti sa tom skolom i ovim konkursom sto je raspisao aerodrom. Svi radnici moraju polagati za licencu za poslove na koje ce biti rasporedjeno po IATA ICAO ECAC standardima. Bez te licence niko u aviaciji ne moze dobiti zaposlenje. a ovi novopeceni prvo prodju obuku dobiju licencu pa tek onda aerodrom raspise konkurs tako je i u ovom slucaju, bar sto se tice prihvata i otpreme ( stjuarti ) cargo KD kontrola
FMDzem

#3535 Re: Avio kompanije all about

Post by FMDzem »

Koshpa wrote:Kao masinski tehnicar bolje ti je ganjati posao u nekoj avio kompaniji nego na aerodromu, ali ti to ne daje puno prednosti sa tom skolom i ovim konkursom sto je raspisao aerodrom. Svi radnici moraju polagati za licencu za poslove na koje ce biti rasporedjeno po IATA ICAO ECAC standardima. Bez te licence niko u aviaciji ne moze dobiti zaposlenje. a ovi novopeceni prvo prodju obuku dobiju licencu pa tek onda aerodrom raspise konkurs tako je i u ovom slucaju, bar sto se tice prihvata i otpreme ( stjuarti ) cargo KD kontrola
Tako sam i mislio.. Što se tiče posla u avio kompaniji, teeeško, jedino što trenutno mogu je ići na 'obuku' u BHAirlinesu. Jedini uslov za to je da platiš dnevno osiguranje i oni te kao ' obučavaju'. Što se tiče posla, koliko sam shvatio i više nego teško ga je dobiti zbog rodbinskih veza u samom Airlinesu i zbog raje s Butmira koja radi na Aerodromu, tako da su sve opcije u startu isključene.
sito_i_reseto

#3536 Re: Avio kompanije all about

Post by sito_i_reseto »

Turkish Airlines staff on strike

http://www.euronews.com/2012/05/30/turk ... ke-action/

Valjda ce se i ovaj sindrom prenjeti na BHA :-)
drndalo

#3537 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Mo's mislit', dobro je nek' ne puca... :(
Timotije

#3538 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

Koshpa wrote:Leti i planira da leti do kraja sezone ( oktobar ) :bih:
Ma ne moraju se muciti vise bespotrebno, i sebe i nas. Drug kupio karte za njih 5, petak osmi juni, CPH-SJJ. Zovu prije 15 dana, mogu li ih prebaciti za cetvrtak 07!? Hajde moze, pitaj sefove, vamo-tamo, nije jos puna sezona pa se nekako i moze udeverati. Zovu ponovo iz kompanije prije koji dan, je li moze nekako u srijedu 06? E ne moze :x , vracaj pare, dodaj jos 7-800 KM i leti sad sa Croatiom :x . Od zivaca nije cijelu noc zaspao :D . Jebo i pare na kraju krajeva, ali sto cijelo vrijeme strahujes i prave te budalom! A ja mu fino predlagao,na vrijeme, Lufthansu za pola sadasnjih para. Hoce covjek SAMO direktan let.....Meni samo nije jasno, iz kojih razloga i zbog kakvih talova se pacijent jos uvijek odrzava na aparatima?
Eborg

#3539 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Je li iko do sada slao postom boarding passove za Miles&More? Poslao sam formular i svu dokumentaciju prije skoro mjesec dana i nikakvu povratnu informaciju nisam jos dobio.
akcija007

#3540 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Eborg wrote:Je li iko do sada slao postom boarding passove za Miles&More? Poslao sam formular i svu dokumentaciju prije skoro mjesec dana i nikakvu povratnu informaciju nisam jos dobio.
jesam ja davno nekada i isto tako jakooo dugo je trajalo. Ali nisi trebao postom slati, imas na netu kad se ulogujes svoim brojem kartice i sifrom retroaktivni upis milja, upisujes ime i prezime,datum,broj leta,klasu i sl... i onda ti je to na cekanju dok avio kompanija kojom si letio ne verifikuje. Iz vlastitog iskustva s retroaktivnim upisom milja preko neta, lufthansa odmah verifikuje, austrian to radi jednom sedmicno, a Croatia-u sam cekao preko mjesec dana i poslao sam im mail urgenciju da mi verifikuju i verifikovali su. u svakom slucaju se strpi to ti je sve na verifikaciji.
Eborg

#3541 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Ma htio sam tako no za kompanije za koje sam imao boarding passove se moralo postom, nije moglo online. Ajde valjda ce proci nekad, hvala na odgovoru. ;)
macan prvi

#3542 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Eborg wrote:A je li mostarski aerodrom dovoljno velik (dužina piste) i opremljen da prima low-cost letove? Ako ne može Wizzair ili ko već u Sarajevo što onda ne pokušaju u Mostar ili Banja Luku ili gdje već? Bolje tamo nego da ganjamo Zagreb, Beograd, Zadar i sl. kad je već Sarajevo van igre.
drndalo wrote:Jeste dovoljno opremljen, od nedavno ima i operativan ILS, ali ne ide to na zalost bas tako lako, po nasim zeljama... :(
Samo da reaktiviram ovo vezano za Mostar: taj aerodrom zaista ima dosta charter prometa i mislim da je jako cudno, da ne kazem nevjerovatno, da tamo jos nema linijskih letova.
Osim toga Mostar je odlicna alternativa za Sarajevo kad je tamo magla tako da se avioni recimo iz Beca ne moraju vracati nazad u Austriju nego bi mogli slijetati u Mostar.
Franjo Kluz

#3543 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Timotije wrote:
Koshpa wrote:Leti i planira da leti do kraja sezone ( oktobar ) :bih:
Ma ne moraju se muciti vise bespotrebno, i sebe i nas. Drug kupio karte za njih 5, petak osmi juni, CPH-SJJ. Zovu prije 15 dana, mogu li ih prebaciti za cetvrtak 07!? Hajde moze, pitaj sefove, vamo-tamo, nije jos puna sezona pa se nekako i moze udeverati. Zovu ponovo iz kompanije prije koji dan, je li moze nekako u srijedu 06? E ne moze :x , vracaj pare, dodaj jos 7-800 KM i leti sad sa Croatiom :x . Od zivaca nije cijelu noc zaspao :D . Jebo i pare na kraju krajeva, ali sto cijelo vrijeme strahujes i prave te budalom! A ja mu fino predlagao,na vrijeme, Lufthansu za pola sadasnjih para. Hoce covjek SAMO direktan let.....Meni samo nije jasno, iz kojih razloga i zbog kakvih talova se pacijent jos uvijek odrzava na aparatima?
Ja u petak saznadoh da tu Turci otisli, sta sad ?!? Ko ce preuzeti vodstvo kompanije ? Nekidan se malo govorilo o Karahasanovicu ali sadaga niko ne spominje.
drndalo

#3544 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Sto ce ih ko voditi ? Ne mogu bez vrhovnog vodstva raditi gore nego pod vodstvom... :x
žuta

#3545 Re: Avio kompanije all about

Post by žuta »

masmavi wrote:
Franjo Kluz wrote:
Ja u petak saznadoh da tu Turci otisli, sta sad ?!? Ko ce preuzeti vodstvo kompanije ? Nekidan se malo govorilo o Karahasanovicu ali sadaga niko ne spominje.
Karahasanović bi od njih napravio Lufthansu :dance:
žuta

#3546 Re: Avio kompanije all about

Post by žuta »

:dance:
smolsvoje

#3547 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

macan prvi wrote:
Eborg wrote:A je li mostarski aerodrom dovoljno velik (dužina piste) i opremljen da prima low-cost letove? Ako ne može Wizzair ili ko već u Sarajevo što onda ne pokušaju u Mostar ili Banja Luku ili gdje već? Bolje tamo nego da ganjamo Zagreb, Beograd, Zadar i sl. kad je već Sarajevo van igre.
drndalo wrote:Jeste dovoljno opremljen, od nedavno ima i operativan ILS, ali ne ide to na zalost bas tako lako, po nasim zeljama... :(
Samo da reaktiviram ovo vezano za Mostar: taj aerodrom zaista ima dosta charter prometa i mislim da je jako cudno, da ne kazem nevjerovatno, da tamo jos nema linijskih letova.
Osim toga Mostar je odlicna alternativa za Sarajevo kad je tamo magla tako da se avioni recimo iz Beca ne moraju vracati nazad u Austriju nego bi mogli slijetati u Mostar.
BH Airlines je koliko znam pokusao nekoliko puta letove iz Mostara (Zagreb, Stutgart, Istanbul) i nije islo.
Ist tako su poceli letove prema Peskari i to je prestalo. Ja stvarno ne znam sta se desava sa mostarskim aerodromom. Ove godine kako im je krenulo, a krenulo je prilicno dobro, nece ni imati interesa za otvaranje redovnih linija nego ce se zadovoljiti ovim carter saobracajem. Ja mislim da vec iduce godine mogu doci do cifre 100.000. Kako god , sretno im bilo !!! Eno je i Bakir bio u Medjugorju nekidan ?!? Po meni, zbog Mostara i Medjugorja i ne pojavljivanja BH Airlinesa treba maknuti cijelu upravu. Nek se leti Banja Luka ali mora biti i Mostara.
drndalo

#3548 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

smolsvoje wrote:Ja mislim da vec iduce godine mogu doci do cifre 100.000. Kako god , sretno im bilo !!!
Hajd' smanji malo ocekivanja, da ne budes razocaran... :wink:
drndalo

#3549 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma jok, nije nerealan... :wink: Ali za 12 godina rada...

100.000 putnika x 100 putnika prosjecno po avionu koji dovozi charter putnike (uz pretpostavku da ce biti vecih tipa A320 sa 150-ak ljudi, ali i ATR72 sa 66 ljudi)... To nam daje 1.000 letova godisnje... 1.000 letova / 365 dana u godini = dakle oko 3 leta dnevno, svaki dan u godini...

Mala ispravka, Hub za LCC ne mogu postati, jer LCC nema hub-ove... Baza mozda mogu postati, ali za sada bi bilo lijepo da imaju i 1-2 redovna chartera sedmicno, pa da polako to povecavaju...
drndalo

#3550 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Za napredak nemam nista protiv, neka rade sto vise... Samo je nerealno da cijele godine imaju promet kao sto su imali u aprilu i maju...

Iliti 9169 pax = april, 8677 = maj... Kada bi vjersko/turistickim charterima pokrili ovim tempom 6 mjeseci, to bi vec bilo super, jer bi to bilo >50.000 kom., plus jos recimo cca. 10.000 ostalih mjeseci, i to bi bilo za udarat' se nogama u dupe... S obzirom da je cijele 2011 bilo 36.785 pax, to bi vec bilo skoro duplo... Troduplo je malo previse tako brzo, zato sam rekao uz puno rada za 12 godina... Malo karikiram, ali ne bez razloga, jer znas ti nas...

Sto se hub-a tice, pravilnom upotrebom to je mjesto za presjedanje jedne/vise kompanija... Gdje je i red letenja prilagodjen tome da ljudi mogu stici iz A <--> C, preko B... Wizz npr. ima od nedavno bazu u BEG, ali nije hub... Jer po samoj ideji LCC-a, najcesce pruzaju samo point-to-point prevoz, GW nesto pokusava prodavati i svoja presjedanja, ali je onda vec i cijena anti-LCC... Ali to je skroz druga tema, da sad ne odem u sirinu...
Post Reply