Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#3526 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

kakavdanakneiskustvu wrote:kod kupovine stana,kreditom,je li prvo sto treba uraditi to da vjestak procijeni vrijednost stana?
Prvo treba banka da ti odobri kredit odnosno da provjeri da li si kreditno sposoban a onda će ti oni dati sve šta treba dalje...
kakavdanakneiskustvu

#3527 Re: Cijene stanova All about

Post by kakavdanakneiskustvu »

VladaFBiH wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kod kupovine stana,kreditom,je li prvo sto treba uraditi to da vjestak procijeni vrijednost stana?
Prvo treba banka da ti odobri kredit odnosno da provjeri da li si kreditno sposoban a onda će ti oni dati sve šta treba dalje...

ok,to je vec u toku,hvala
kakavdanakneiskustvu

#3528 Re: Cijene stanova All about

koliko se obicno placa kaparisanje stana?
VladaFBiH

#3529 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

kakavdanakneiskustvu wrote:koliko se obicno placa kaparisanje stana?
Koliko se dogovoriš - meni je konkretno čovjek kaparisao 2.500KM a ja sam kaparisao 3.000 KM kada sam kupovao stan
kakavdanakneiskustvu

#3530 Re: Cijene stanova All about

VladaFBiH wrote:
Koliko se dogovoriš - meni je konkretno čovjek kaparisao 2.500KM a ja sam kaparisao 3.000 KM kada sam kupovao stan

ok,hvala
kakavdanakneiskustvu

#3531 Re: Cijene stanova All about

je li istina da su osobe koje prvi put kupuju neku nekretninu oslobodjene plaćanja poreza?
VladaFBiH

#3532 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

kakavdanakneiskustvu wrote:je li istina da su osobe koje prvi put kupuju neku nekretninu oslobodjene plaćanja poreza?
mislim da u zakonu (kantonalnom pretpostavljam jer je kantonalni porez) stoji da si oslobođen samo u slučaju da si bio 2 godine aktivni pripadnik vojske '92-'95... na žalost nikada neću prežaliti tih 5% i to 2x :( ... samo na novogradnju i to u slučaju da si prvi vlasnik nema poreza (ako je već uknjižena na nekog plaćaš porez npr. firma je kompenzirala stan i uknjižila ga i sl.),
kakavdanakneiskustvu

#3533 Re: Cijene stanova All about

VladaFBiH wrote:
jesi li kod notara to oko kapare ovjerio ili sta vec ili na povjerenje,bez papirologije?
Reisova

#3534 Re: Cijene stanova All about

Post by Reisova »

kakavdanakneiskustvu wrote:je li istina da su osobe koje prvi put kupuju neku nekretninu oslobodjene plaćanja poreza?
hm..mislim da to važi kod novih stanova...
Ned071

#3535 Re: Cijene stanova All about

Post by Ned071 »

Dobrinja80 wrote:
rekla-kazala wrote:
basicm wrote:Hvala na odgovorima, iako malo oprecno, 750km/m2 vs 20 hiljada. Recimo 400 km/m2 bi bilo oko sredine.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Što manja kvadratura to skuplje po kvadratu.
Ne sjećam se svih troškova ali se sjećam da me renoviranje sa namještajem u stanu od 72 m2 koštalo oko 60 000 KM.
Ako je namještaja oko 25.000 onda je renoviranje koštalo 35.000 što je oko 500 KM/m2.
Kupatilo me koštalo oko 8000 (uključujući i keramiku u kuhinji), prozori oko 4000, ulazna vrata 1500, kvalitetne lampe, kvalitetni prekidači, utičnice, zidovi bojeni perivim bojama. Istina parket nije mjenjan nego samo brušen i lakiran, ni vrata osim ulaznih, majstori su bili povoljni.
Tako da sa nekim osrednjim materijalima može cijena biti oko 400 do 500KM/m2, ukoliko je stan preko 60 m2.
Za 500 KM /m2 možeš ozidatiti kuću i završiti je.
al u k..cu...
VladaFBiH

#3536 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

kakavdanakneiskustvu wrote:
VladaFBiH wrote:
jesi li kod notara to oko kapare ovjerio ili sta vec ili na povjerenje,bez papirologije?
kada sam prodavao stan išao sam preko agencije tako da je novac /do isteka ugovora o avansu/ bio kod njih deponovan a kada sam kupovao potpisao sam ugovor kod notara s tim da sam kaparu spojio s ugovorom kada sam dizao hipotekarni kredit pa nisam imao nekih dodatnih troškova jer mi je kredit bio faktički već odobren (samo je navedeno u ugovoru o kupoprodaji da sam uplatio avans u tom iznosu)
Thorgerson

#3537 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Ned071 wrote:
Dobrinja80 wrote:
rekla-kazala wrote: Što manja kvadratura to skuplje po kvadratu.
Ne sjećam se svih troškova ali se sjećam da me renoviranje sa namještajem u stanu od 72 m2 koštalo oko 60 000 KM.
Ako je namještaja oko 25.000 onda je renoviranje koštalo 35.000 što je oko 500 KM/m2.
Kupatilo me koštalo oko 8000 (uključujući i keramiku u kuhinji), prozori oko 4000, ulazna vrata 1500, kvalitetne lampe, kvalitetni prekidači, utičnice, zidovi bojeni perivim bojama. Istina parket nije mjenjan nego samo brušen i lakiran, ni vrata osim ulaznih, majstori su bili povoljni.
Tako da sa nekim osrednjim materijalima može cijena biti oko 400 do 500KM/m2, ukoliko je stan preko 60 m2.
Za 500 KM /m2 možeš ozidatiti kuću i završiti je.
al u k..cu...
Pa nije bas daleko od istine. Covjece tibra prodaje po 1400 stanove? I tu je ukljucena cijena zemljista, dozvole, tehnicki prijemi i ostala papirologija (istina podijeli se na stanove, ali opet to su stotine hiljada maraka), izgradi ti stan i preda ti kljuc u ruke.

Ja necu ulaziti u to sad kvalitet radova ovo ono, svako svog konja hvali, ali nisu ni u tibri postavljene bubam azbestne cijevi. Imaju odredjeni standardi koji se moraju postovati.

A i ova sigurno nije ugradjivala zlatne cijevi.

Tako da mi je 500 KM po m2 fakat previse, ali bas. Za taj novac se stan moze napucat da gori, ali bas da gori. Znaci da bude kao na filmovima. Nadam se da joj je takav stan, inace je neko opalio po usima.
Ned071

#3538 Re: Cijene stanova All about

Post by Ned071 »

kreni praviti, pa vidi koliko ce te izaci. od zemlje, dozvola, materijala do ruku. ne mozes porediti firmu i samog sebe, njima je sve jeftinije jer kupuju naveliko. znam sta pricam, pravio sam kucu
sabanss

#3539 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Ned071 wrote:kreni praviti, pa vidi koliko ce te izaci. od zemlje, dozvola, materijala do ruku. ne mozes porediti firmu i samog sebe, njima je sve jeftinije jer kupuju naveliko. znam sta pricam, pravio sam kucu
Moram se sloziti u ovome, mada ce me mnogi napasti. Cijena od 500 KM/m2 je otprilike za zidove bez izolacije i instalacija.
Ned071

#3540 Re: Cijene stanova All about

Post by Ned071 »

i to sljaka blokom...
kakavdanakneiskustvu

#3541 Re: Cijene stanova All about

VladaFBiH wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
kada sam prodavao stan išao sam preko agencije tako da je novac /do isteka ugovora o avansu/ bio kod njih deponovan a kada sam kupovao potpisao sam ugovor kod notara s tim da sam kaparu spojio s ugovorom kada sam dizao hipotekarni kredit pa nisam imao nekih dodatnih troškova jer mi je kredit bio faktički već odobren (samo je navedeno u ugovoru o kupoprodaji da sam uplatio avans u tom iznosu)[/quote]

ok,hvala
Dobrinja80

#3542 Re: Cijene stanova All about

Post by Dobrinja80 »

Ned071 wrote:kreni praviti, pa vidi koliko ce te izaci. od zemlje, dozvola, materijala do ruku. ne mozes porediti firmu i samog sebe, njima je sve jeftinije jer kupuju naveliko. znam sta pricam, pravio sam kucu

500 KM je cijena materijala i radova, znači kuća bez zemljišta, dozvola, papirologije i priključka.
Materijal obični .
zijancer

#3544 Re: Cijene stanova All about

Post by zijancer »

..
gidra

#3545 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Da li neko zna kakav je kvalitet gradnje zgrada na Čengić Vili u ulici Fetaha Bećirbegovića, gradile se zgrade nekad oko 85 godine ja mislim, tamo oko osnovne škole Čengić Vila 1?

I koja zgrada na Malti ima nadimak "oficirka"?

Image
VladaFBiH

#3546 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

gidra wrote:Da li neko zna kakav je kvalitet gradnje zgrada na Čengić Vili u ulici Fetaha Bećirbegovića, gradile se zgrade nekad oko 85 godine ja mislim, tamo oko osnovne škole Čengić Vila 1?

I koja zgrada na Malti ima nadimak "oficirka"?

Image
za te godine gradnje (70te čini mi se) solidne su zgrade s tim da su problem zadnji spratovi (kod zgrada koje nemaju šupe - ova na slici ima dok one niske od 4 sprata nemaju šupe a ni lift) jer su isti direktno pod "pločom" a koja najčešče nije nikada sanirana (potencijalni trošak sanacije ćeš teško to prebaciti na upravitelja/kanton odnosno možda i hoćeš ali kada budeš hodao u ribarskim čizmama u stanu)... što se tiće "oficirke" takva zgrada na Malti ne postoji :) taj izraz sam čuo od ljudi koji nisu s Malte i mislili su na bijelu kiflu (od bijele fasadne cigle koja se nalazi pored "Moja Malta" zgrade) i koja je vjerovatno jedna od najkvalitetnije urađenih zgrada u Sarajevu iz tog perioda...
U-zap

#3547 Re: Cijene stanova All about

Post by U-zap »

Kakvo je danas stanje trzista nekretnina u Sarajevu? Da li postoje ikakve tendencije za rast cijena nekretnina u glavnom gradu BiH? Ovo pitanje se uglavnom odnosi na strogi centar. Dok cijene nekretnina u glavnim gradovima susjednih nam zemalja su u konstantnom porastu(Zagreb, Beograd), u Sarajevu cijene stagniraju iako potraznja raste.
svi u napad

#3548 Re: Cijene stanova All about

Post by svi u napad »

U-zap wrote:Kakvo je danas stanje trzista nekretnina u Sarajevu? Da li postoje ikakve tendencije za rast cijena nekretnina u glavnom gradu BiH? Ovo pitanje se uglavnom odnosi na strogi centar. Dok cijene nekretnina u glavnim gradovima susjednih nam zemalja su u konstantnom porastu(Zagreb, Beograd), u Sarajevu cijene stagniraju iako potraznja raste.
Jel´ ti to imas stan za prodaju u centru pa nisi zadovoljan cijenom? Odmah da ti kazem da tvoji marketinski folovi ne pale i da siris dezinformacije. Stanovi u Zg prijatelju pojeftinjuju i ima ih koliko hoces. Pratim njihovo i nase trzizste pa ti mogu sa sigurnoscu reci da nisu cijene nekretnina u Hr u porastu. Srbiju i Bg ne pratim jer nisu u mojoj sferi interesa ali obzirom na platezne mogucnosti njihovih gradjana pretpostavljam da nema sanse o nekom rastu. Nasi pokusavaju sa ovim novogradnjama u centru dizati cijene ali nakon 6 mjeseci praznoce pocinje snizavanje za 500 km po kvadratu. Tako da su ti cijene izmedju 3500 i 4000 milje. Vjeruj da ce ici prije na 3000 i 3500 nego na 5000. Kriza je svugdje a dijaspora uglavnom pokupovala.
Na kraju moram te potsjetiti da je osnovni zakon ekonomije potraznja. Tako da tvoja logika nije bas narocito jaka u vezi ekonomije. Ako je porasla potraznja kako ti tvrdis onda ce se stanovi prodavati kao od sale a i cijene istih rasti. Moj ti je savjet ako imas veci stan u centru (sto predpostavljam) zamjeni za 2 mala i jedan prodaj. Vjeruj to ide puno lakse nego utopiti neki stan od 100 kvm iz 70-ih ili iz Austro-ugarskog po cijeni od 4000 kojom bi ti bio zadovoljan. Ziv bio nemoj sta hatorit i ne zaboravi da pare ne padaju sa neba.
U-zap

#3549 Re: Cijene stanova All about

Post by U-zap »

svi u napad wrote:
U-zap wrote:Kakvo je danas stanje trzista nekretnina u Sarajevu? Da li postoje ikakve tendencije za rast cijena nekretnina u glavnom gradu BiH? Ovo pitanje se uglavnom odnosi na strogi centar. Dok cijene nekretnina u glavnim gradovima susjednih nam zemalja su u konstantnom porastu(Zagreb, Beograd), u Sarajevu cijene stagniraju iako potraznja raste.
Jel´ ti to imas stan za prodaju u centru pa nisi zadovoljan cijenom? Odmah da ti kazem da tvoji marketinski folovi ne pale i da siris dezinformacije. Stanovi u Zg prijatelju pojeftinjuju i ima ih koliko hoces. Pratim njihovo i nase trzizste pa ti mogu sa sigurnoscu reci da nisu cijene nekretnina u Hr u porastu. Srbiju i Bg ne pratim jer nisu u mojoj sferi interesa ali obzirom na platezne mogucnosti njihovih gradjana pretpostavljam da nema sanse o nekom rastu. Nasi pokusavaju sa ovim novogradnjama u centru dizati cijene ali nakon 6 mjeseci praznoce pocinje snizavanje za 500 km po kvadratu. Tako da su ti cijene izmedju 3500 i 4000 milje. Vjeruj da ce ici prije na 3000 i 3500 nego na 5000. Kriza je svugdje a dijaspora uglavnom pokupovala.
Na kraju moram te potsjetiti da je osnovni zakon ekonomije potraznja. Tako da tvoja logika nije bas narocito jaka u vezi ekonomije. Ako je porasla potraznja kako ti tvrdis onda ce se stanovi prodavati kao od sale a i cijene istih rasti. Moj ti je savjet ako imas veci stan u centru (sto predpostavljam) zamjeni za 2 mala i jedan prodaj. Vjeruj to ide puno lakse nego utopiti neki stan od 100 kvm iz 70-ih ili iz Austro-ugarskog po cijeni od 4000 kojom bi ti bio zadovoljan. Ziv bio nemoj sta hatorit i ne zaboravi da pare ne padaju sa neba.
Izvini, nisam bas upoznat sa cijenama u Zg zadnjih par mjeseci ali sjecam se da su prije toga dosta rasle. Po Dalmaciji takodjer rastu konstantno, to svako zna. Da, osnovni zakon ekonomije potraznja ali sta se desava ako nema dovoljno proizvoda, usluge (u ovom slucaju stanova) na trzistu? Zar onda ne raste cijena? Mislim na broj stanova u starom gradu buduci da prostora vise nema za nove zgrade. Ne hatorim nista samo pitam :) zelio bih prodati stan iz A-U srednje velicine ali cijene bez ikakvog pomaka vec par godina. Zato mi nije jasno :mrgreen:
probook

#3550 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

Ja ne mogu shvatiti da neko da 3000 KM po m2 za neku stančugu u centru grada. Za te pare kućetinu sa bazenom moze napraviti na periferiji grada i biti gospodin covjek. Ali dobro svako ima svoje.
Post Reply