Dešavanja u Srbiji

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3526 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Politika | 15.10.2008
Odlazi i Vojvodina? :shock:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 39,00.html

Skupština Vojvodine usvojila je u utorak navečer (14.10.2008.) Prijedlog Statuta ove pokrajine. Kritičari u njemu vide prvi korak ka otcjepljenju ove pokrajine od Srbije.

Većina amandmana opozicije i stručne javnosti, koja je stigla na ovaj prijedlog je odbačena. “Nije problem Srbije u tome što ima jednu Vojvodinu, problem je što ih nema više. Novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski. On nam samo garantuje prava koja smo odavno zaslužili. Ali, građani ovaj statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!”, izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, obrazlažući Prijedlog statuta koji su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili.

Vratiti sve što je Milošević uzeo

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da Statut nosi veoma značajne novine koje znače unapređenje ustavne i zakonodavne regulative u Srbiji.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekao je da je konačno došlo vrijeme da se Vojvodini vrati njena imovina, koju joj je oduzeo Miloševićev režim:“Kao imovina treba da se vrati i ono čime je Vojvodina ranije upravljala. Da podsjetim, to su: željeznice, putna privreda, Elektrovojvodina, Naftagas...Jer, Vojvodina je već do sada pokazala da može da upravlja ovim resursima, na zadovoljstvo svojih građana.”

Otvorena vrata Republici Vojvodini?

Na Prijedlog Statuta stigli su mnogobrojni amandmani opozicije i stručne javnosti, ali je velika većina odbačena. Tokom dana, poslanici su odbacili prijedloge amandmana Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke. Opozicioni radikali i narodnjaci tvrdili su da je taj dokument "jezgro" za stvaranje "države u državi" i da u njemu ima "separatističkih tendencija".

Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije smatra da je predloženi tekst Statuta loš i da otvara mogućnosti za stvaranje Republike Vojvodine.

Radikal Milorad Mirčić slaže se sa njim i ističe da je cilj u stvari separatistička politika, čiji je nosilac Demokratska stranka. Ta separatistička politika treba da se ostvari tako što će se pripremiti svi preduslovi za odvajanje dijela teritorije Srbije, u ovom slučaju dijela teritorije koji se zove Vojvodina.

Vladajuće strukture negiraju priče o separatizmu

Vladajuća koalicija odbacila je sve primjedbe opozicije. Branislav Živković iz G17 plus pojasnio je da to što se priča nije tačno:“Sve ove stvari kojima smo obasuti u posljednje vrijeme, neke sumnje o odvajanju, separatizmu, o pravljenju koraka ka nekakvoj državnosti..., apsolutno nemaju nikakve veze.”

Najviši akt pokrajine upućen je Skupštini Srbije na potvrđivanje, nakon čega će početi da se primjenjuje.
Umjetnik a

#3527 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

simi5 wrote:
Umjetnik a wrote:ja se zabrinuo gdje je simi na temi dešavanja u siribistanu
nego da te pitam hoćeš li se učlnaiti u novu tominu stranku SNS, eno i vučić mu se prebacio, nako mlad zgodan, pun snage
dobra prilika
Još uvek se nadam da ćeš me ti zaprositi. Onda bih mogla da se učlanim u SDA i napravim politički bum zahvalčjujući tvojoj podršci.
pa ne znam nismo se upoznali kako treba, a ako ti se ne sviđa SDA možemo mi kod šešelja u stranku
Umjetnik a

#3528 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

pici wrote:Politika | 15.10.2008

Skupština Vojvodine usvojila je u utorak navečer (14.10.2008.) Prijedlog Statuta ove pokrajine. Kritičari u njemu vide prvi korak ka otcjepljenju ove pokrajine od Srbije.

Većina amandmana opozicije i stručne javnosti, koja je stigla na ovaj prijedlog je odbačena. “Nije problem Srbije u tome što ima jednu Vojvodinu, problem je što ih nema više. Novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski. On nam samo garantuje prava koja smo odavno zaslužili. Ali, građani ovaj statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!”, izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, obrazlažući Prijedlog statuta koji su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili.

Vratiti sve što je Milošević uzeo

Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da Statut nosi veoma značajne novine koje znače unapređenje ustavne i zakonodavne regulative u Srbiji.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekao je da je konačno došlo vrijeme da se Vojvodini vrati njena imovina, koju joj je oduzeo Miloševićev režim:“Kao imovina treba da se vrati i ono čime je Vojvodina ranije upravljala. Da podsjetim, to su: željeznice, putna privreda, Elektrovojvodina, Naftagas...Jer, Vojvodina je već do sada pokazala da može da upravlja ovim resursima, na zadovoljstvo svojih građana.”

Otvorena vrata Republici Vojvodini?

Na Prijedlog Statuta stigli su mnogobrojni amandmani opozicije i stručne javnosti, ali je velika većina odbačena. Tokom dana, poslanici su odbacili prijedloge amandmana Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke. Opozicioni radikali i narodnjaci tvrdili su da je taj dokument "jezgro" za stvaranje "države u državi" i da u njemu ima "separatističkih tendencija".

Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije smatra da je predloženi tekst Statuta loš i da otvara mogućnosti za stvaranje Republike Vojvodine.

Radikal Milorad Mirčić slaže se sa njim i ističe da je cilj u stvari separatistička politika, čiji je nosilac Demokratska stranka. Ta separatistička politika treba da se ostvari tako što će se pripremiti svi preduslovi za odvajanje dijela teritorije Srbije, u ovom slučaju dijela teritorije koji se zove Vojvodina.

Vladajuće strukture negiraju priče o separatizmu

Vladajuća koalicija odbacila je sve primjedbe opozicije. Branislav Živković iz G17 plus pojasnio je da to što se priča nije tačno:“Sve ove stvari kojima smo obasuti u posljednje vrijeme, neke sumnje o odvajanju, separatizmu, o pravljenju koraka ka nekakvoj državnosti..., apsolutno nemaju nikakve veze.”

Najviši akt pokrajine upućen je Skupštini Srbije na potvrđivanje, nakon čega će početi da se primjenjuje.

ma jooook gdje će vojvodina
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3529 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Srbija
Ima li odgovornosti Beograda?
8-)

http://www.slobodnaevropa.org/content/A ... 29818.html
14.10.2008

Nakon zapaljivih izjava političara u Beogradu, ali i insistiranja predstavnika vlasti da je za crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova odgovoran, preciznije ‘kriv’ režim, a ne narod, postavlja se pitanje koliko je Srbija doprinela razdoru koji je kulminirao neredima u Podgorici.

Vlada Srbije žali što je došlo do takvog razvoja događaja, izjavio je premijer Mirko Cvetković, komentarišući zaoštravanje odnosa sa Podgoricom nakon crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova. Posle proterivanja ambasadora, brojnih oštrih i, po mnogima, nediplomatskih izjava i osuda odluke Podgorice, ministar Oliver Dulić ovako odgovara na pitanje ima li odgovornosti Beograda za tenzije u susednoj zemlji:

“Mi želimo da rešavamo probleme, a ne da ih stvaramo.”

Iste pomirljive tonove upućuje i premijer Mirko Cvetković, ponavljajući da mere vlade u Beogradu protiv nisu usmerene protiv građana Crne Gore:

“Mi građane doživljavamo kao naše prve komšije, najbolje prijatelje, a mnogi su i rođaci sa njima, tako da nemamo nameru bilo kakve mere tog tipa da preduzimamo.”

Međutim, od dana kada je Crna Gora priznala Kosovo, nisu sve poruke iz Beograda zvučale ovako, pa su se u srpskom parlamentu iz usta narodnih poslanika mogli čuti i sledeći predlozi mera protiv Podgorice:

“Treba svim članovima Vlade Republike Crne Gore i njihovim porodicama konfiskovati kompletnu imovinu u Srbiji.„

“Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!„

“Ne idite na more u Crnu Goru...„
:shock:

Uz ovakve poruke, ali i nediplomatske izjave predstavnika Vlade u Beogradu, poput one ministra Vuka Jeremića da će, ukoliko prizna Kosovo, Crna Gora zabiti nož u leđa Srbiji, te poruka da su mere protiv Podgorice usmerene:

“Isključivo protiv crnogorskog režima”…

…postavlja se pitanje koliko je Beograd doprineo tenzijama, razdoru i sukobima među građanima Crne Gore, koji su kulminirali neredima u kojima je povređeno 34 ljudi.

Šef poslaničkog kluba vladajućih socijalista Branko Ružić miting opozicije u Podgorici opisuje kao legitiman i demokratski čin, i navodi da vlasti u Beogradu ni na koji način nisu podsticale okupljanje prosrpskih stranaka:

“Tragedija je bila što se Srbija nije dovoljno uključila pre referenduma u Crnoj Gori, jer tada jesmo bili zajednička država i pomogli tom rezultatu referenduma. Prema tome ni na koji način ne smatram da bilo ko želi da destabilizuje Crnu Goru.”

ako ne veruje da vlasti u Srbiji imaju direktne veze sa neredima, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik vladajuće koalicije Nenad Čanak ipak navodi da:

“Dugogodišnja povezanost određenih krugova u Srbiji i Crnoj Gori koristi svaku priliku da destabilizuju ukupan region. Mislim da smo tu već, u samom Amfilohiju Radoviću i onima koji su ga sledili, jasno videli ko stoji iza svega toga.”

Analitičari su saglasni u ocenama da podeljenost u crnogorskom društvu po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova može da bude veoma opasna. Iako ističe da ne opravdava odluku Podgorice, koja je po njenom mišljenju podlegla pritiscima, socioliog Zagorka Golubović upozorava da se vlast u Beogradu ne ponaša u skladu sa tvrdnjama da želi da rešava probleme:

“Proterati ambasadore, stvarati jaz između naroda, to su apsolutno nedozvoljene stvari i, sa političke tačke gledišta, nisu mudre stvari. Dao se šlagvort Srbima u Crnoj Gori da se pojača njihov ekstremniji nacionalizam. Ako već hoće da suzbiju takav ekstremni nacionalizam u Srbiji, onda ne mogu da stvaraju takve uslove da potpaljuju druge nacionalizme.”

"Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!"
:shock:

A u Srbiji su mišljenja građana, kao i u Crnoj Gori – podeljena:

“Mislim da ne može da bude pomisli da bi Beograd mogao da ima neki interes u razvoju tako nepovoljne situacije.”

“Pa zašto vi odmah mislite da Beograd treba da bude svuda krivac? Ja mislim da je potez crnogorskih vlasti najveća sramota u ovoj bivšoj državi i toj bratskoj Crnoj Gori.”

“Ja sam iz Crne Gore i mislim da je upravo zbog ovih nereda trebalo ipak Vlada Srbije malo da sačeka, malo da razmoti tu mjeru proterivanja ambasadora i sve to, ali ja mislim da će ipak to sve da se smiri.”

“Svakako da su ti govori i napadi doprineli podgrevanju mase, kao što je, setimo se, i ovde bilo nereda kada su Radikali i Koštunica svojim govorima ohrabrivali te, kako su ih oni nazvali, mlade patriotske snage, nacionalno osvešćene da lome i da ruše.”
vee-jay

#3530 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

Eto kako se kaze da Dodik uci od Hrvatske i Crne Gore, vidimo polako kako i drugi uce od Dodika
nokia6170

#3531 Re: Desavanja u Srbiji

Post by nokia6170 »

Vojvodina nema namjeru da se odvoji od Srbije vec je usvajanje novog statuta jednostavno racionalno sagledana situacija Vojvodjana sa ekonomskog aspekta, sa jakom argumentacijom u pogledu autonomnosti i prosperiteta Vojvodine nakon ustavnih reformi SFRJ u periodu od 1974. godine do 1988. godine (popularno nazvano zaltno doba Vojvodine) sve dok Milosevic nije nasilno ukinuo autonomiju Vojvodini "narandzastom revolucijom", instalirajuci svoje ljude koji su sami sebi ukinuli autonomiju u skupstini Vojvodine.

Decentralizacije se nece zaustaviti samo na Vojvodini, vec ce Srbija, sto se vise bude priblizavala EU, morati sama izvrsiti i decentzralizaciju i drugih svojihj regija.

Iz perspektive Bosne i Hercegovine, ovakav zdravi razvoj situacije u susjednoj nam drzavi ide samo nama na ruku, jer ce onda i Bosna imati argument vise da svoju drzavu uredi na istim principima kao i susjedne drzave, odnosno ekonomsko interesnim jedinicama, sto ce naposljetku jacati i samu drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Marrinchen

#3532 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Marrinchen »

simi5 wrote:KIo ti brani da izveštavaš. A odakle bi izveštavao, iz Srpskog Sarajeva?
Srpsko Sarajevo postoji samo u bolesnim fantazijama. Danas poduzeća iz RS-a ne mogu sklopiti valjan ugovor ukoliko na pečatu ne stoji Istočno Sarajevo.
Abacija

#3533 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

pici wrote:
"Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!" :shock:
Sta ces kad su nebeski narod. Image
dopisnik

#3534 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dopisnik »

simi5 wrote:KIo ti brani da izveštavaš. A odakle bi izveštavao, iz Srpskog Sarajeva?
A,ne,mislio sam se akreditovati u Srpakoj Sparti,ali me djetici zajebase,pa u Srpskom Skoplju odakle jos cekam odgovor redakcije "Nemoguce vesti".No,moram ti priznati da si se i ti u zadnje vrijeme provrijednila,pogotovu kako pesak vise ne emituje.
pesak

#3535 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

dallton

#3536 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

dopisnik wrote:
A,ne,mislio sam se akreditovati u Srpakoj Sparti,ali me djetici zajebase,pa u Srpskom Skoplju odakle jos cekam odgovor redakcije "Nemoguce vesti".No,moram ti priznati da si se i ti u zadnje vrijeme provrijednila,pogotovu kako pesak vise ne emituje.
probaj se akreditovati u novom sadu dok je vojvodina jos u srbiji :lol: :lol:
dopisnik

#3537 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dopisnik »

dallton wrote:
dopisnik wrote:
probaj se akreditovati u novom sadu dok je vojvodina jos u srbiji :lol: :lol:
Volio bih izvjestavati iz Novog Sada,s Petrovaradina,ali bojim se da bi taj moj posao kratko trajao,a ja se nadam ubaciti negdje gdje bih kao ekskluzivni dopisnik docekao penziju.U svakom slucaju hvala na savjetu,ali pokusacu da se akreditujem u Najnovijem Pazaru,mislim da bi tu posao malo duze potrajao.
krivorijek

#3538 Re: Desavanja u Srbiji

Post by krivorijek »

Jao ljudi kako je Tomu zabolilo ovo kad mu ga Crnogorci suknuse, kako i nece kad su mu ciljali bolno, kosmetsko prkno. I kako se covjek odmah nasekiro i 'zamislio nad sudbinom srpskog naroda u CG'? Pa zabrini se ti Tomo nad cinjenicom da si toliki covjek izrasto, i da jos nisi nista naucio, a pusti ti srpski narod nekom drugom da se brine. Imas ti puno svojih problema, vjeruj mi, ne budi neozbiljan, pozabavi se malo sobom, godine prolaze.
dallton

#3539 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

krivorijek wrote:Jao ljudi kako je Tomu zabolilo ovo kad mu ga Crnogorci suknuse, kako i nece kad su mu ciljali bolno, kosmetsko prkno. I kako se covjek odmah nasekiro i 'zamislio nad sudbinom srpskog naroda u CG'? Pa zabrini se ti Tomo nad cinjenicom da si toliki covjek izrasto, i da jos nisi nista naucio, a pusti ti srpski narod nekom drugom da se brine. Imas ti puno svojih problema, vjeruj mi, ne budi neozbiljan, pozabavi se malo sobom, godine prolaze.

izdade me ti nisam se nadooooo :D kakvo iznenadjenje, nece niko sa srbijom nista da ima, zasto boze? :roll: opet onaj vatikan masoni i fundamentalisti
pesak

#3540 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

BIA rođendanObjavljeno: Sub, 18. 10. 2008. 16:42 SREĆNO VAM UHOĐENJE!
Svaka čast: Uhodićemo se još!
PHOTO: FoNet

Imendanu najnovije UDBE prisustvovali Boris Tadić, Mirko Cvetković, princ Aleksandar, Dragan Šutanovac, Gordana Suša. Upadljivo odstutan bio je Aleksandar Tijanić, simpatizer Službe od njenog osnivanjaE-novine

U sedištu Bezbednosno informativne agencije (BIA) u Beogradu je u petak uveče povodom Dana agencije, 17. oktobra, održan prijem kojem su prisustvovali najviši funkcioneri Srbije, predstavnici diplomatskog kora i javne ličnosti, među kojima su standardnim bezbednosnim metodama uočeni izvesni Boris Tadić, predsednik Svih Nas; Mirko Cvetković, čovek koji za sebe tvrdi da je premijer Srbije; Rasim Ljajić večiti Lovac na Mladića; Dragan Šutanovac, zet Miroslava Ilića; Ivica Dačić, pomiriteljski intimus Predsednika Srbije i slučajno ministar policije; novinari Gordana Suša i Milomir Marić, ambasadori Velike Britanije i Italije, kao i neizbežni Sulejman Ugljanin, bezbednosno proveren da prisustvuje ovom svečanom hepeningu. Posebno je zanimljivo prisustvo princa Aleksandra Karađorđevića koji se kao strani državljanin na prijemu osećao vrlo sigurno, u skladu sa njegovom erotskom izjavom „Ja sam iza vas“.

Pozdravljajući goste, direktor BIA Saša Vukadinović rekao je da ga raduje što je „služba podmlađena i da je to njen naveći kapital u budućnosti“. On je istakao da će BIA nastaviti da prima stručne kadrove i da će raditi u skladu sa zakonom i nacionalnim interesima Srbije. Vukadinović je rekao da će BIA nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma i dodao da ta agencija, kroz kontake sa stranim obaveštajnim službama daje doprinos položaju zemlje u svetu.

* Foto-galeriju sa pikantnim BIA detaljima možete pogledati ovde
http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=18055
Tullius Iustinius

#3541 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Tullius Iustinius »

Abacija wrote:
pici wrote:
"Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!" :shock:
Исто колико и Бошњаци... :roll:
Umjetnik a

#3542 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

Tullius Iustinius wrote:
Abacija wrote:
pici wrote:

eiih sad, kako to da su i bošnjaci nebeski narod, po čemu to tvrdiš
pesak

#3543 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

pogledajte..

Insajder "Službena tajna" 2 ep.
http://www.youtube.com/watch?v=vxsKtEjFFHc

Insajder: Službena tajna 3 ep.
http://www.youtube.com/watch?v=qV42CE2rduQ
dallton

#3544 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Tullius Iustinius wrote:
Abacija wrote:
pici wrote:
al lupi glupost
zavrzlama

#3545 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

pesak wrote:pogledajte..

Ziv je SANU umro nije...kad c ovjek ovo pogleda i poslusa...dobro je BIH i prosla :(
dallton

#3546 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vee-jay wrote:

Eto kako se kaze da Dodik uci od Hrvatske i Crne Gore, vidimo polako kako i drugi uce od Dodika
dodi dzaba sve, kao sto smo vidjeli, sva prica o otcjepljenju je blablabalbla - znaci mozemo dalje pratiti samo izjave koje se ticu njegovog kriminala, o tome se jedino moze raspravljati ozbiljno, doduse on ce u narednom periodu davati sve radikalnije (ako se njegove izjave mogu jos radikalizirati) izjave da na sebe jos vise skrene paznju i navuce bijes - ali mislim da se ne trebali paliti vise na to, probao se odigrati dzoker otcjepljenja, nije upalio, suplja prica zavrsena i dodu na ignore
zavrzlama

#3547 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

dallton wrote:
vee-jay wrote:

dodi dzaba sve, kao sto smo vidjeli, sva prica o otcjepljenju je blablabalbla - znaci mozemo dalje pratiti samo izjave koje se ticu njegovog kriminala, o tome se jedino moze raspravljati ozbiljno, doduse on ce u narednom periodu davati sve radikalnije (ako se njegove izjave mogu jos radikalizirati) izjave da na sebe jos vise skrene paznju i navuce bijes - ali mislim da se ne trebali paliti vise na to, probao se odigrati dzoker otcjepljenja, nije upalio, suplja prica zavrsena i dodu na ignore
bice interesantno vidjeti koji je scenario za Dodika pripremila DB i SANU..ja vec predpostavljam
dallton

#3548 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

zavrzlama wrote:
pesak wrote:pogledajte..

Ziv je SANU umro nije...kad c ovjek ovo pogleda i poslusa...dobro je BIH i prosla :(
kakvog smo postovanja vrijednog neprijatelja u toj sluzbi imali - nevjerovatan uspjeh da smo i do ovdje dogurali ...ironija je u tome sto ce te iste sluzbe na kraju unistiti i srbiju i ucestvovati u njenom razvaljivanju na sastavne dijelove

samo sto jos nismo na nivou svoje sluzbe kako treba - treba ti nesto kao mossad i njihov moto "be-'éyn tachbūlōt yippol `ām; ū-teshū`āh be-rov yō'éts (Hebrew: באין תחבולות יפול עם, ותשועה ברוב יועץ‎), "Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety." (Proverbs XI, 14).
Umjetnik a

#3549 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

a ko se to pomirio
pesak

#3550 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

koliko ja osecam stvari ovako, iz daljine, treba se maksimalno opustati, uzivati, jer.....
dolaze teska vremena..opet...
zato, drustvo, uzivajte...
Post Reply