Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
5. Piramida je povezana sa okolnim ceremonijalnim objektima i važnim prirodnim tačkama (jezera, izvori vode) sa podzemnim kompleksom tunela. Od ulaza u “pećinu” kod mjesta Ravne prošao sam tunelima 200 metara. Tuneli su ljudskom rukom napravljeni; svodovi su od breče, polukružno obrađeni. Originalna visina je bila oko 2,5 metra. Na ovoj sekciji tunela uočio sam četiri račvanja – prolazi su ljudskom rukom napravljeni pod 45 stepeni jedan od drugog. Svakih pedesetak metara su napravljeni ventilacioni otvori. Većina prolaza je, usljed nanosa zemlje, zatrpana.
Tipicni Semir O.
Prvo je
Od ulaza u “pećinu” kod mjesta Ravne prošao sam tunelima 200 metara.
pa je onda zakljucio
Piramida je povezana sa okolnim ceremonijalnim objektima i važnim prirodnim tačkama (jezera, izvori vode) sa podzemnim kompleksom tunela.
5. Piramida je povezana sa okolnim ceremonijalnim objektima KOJIM OBJEKTIMA ???
i važnim prirodnim tačkama (jezera, izvori vode) sa podzemnim kompleksom tunela. KOJA JE SVRHA POVEZIVANJA "PIRAMIDE" SA JEZEROM (kojim jezerom) ILI SA IZVOROM VODE ??? )
Od ulaza u pećinu kod mjesta Ravne prošao sam tunelima 200 metara. TOLIKO METARA TUNELA, A NIGDJE NI TRAGA ZIDOVIMA PIRAMIDE.
Tuneli su ljudskom rukom napravljeni; NAJVJEROVATNIJE I TO U VRIJEME POSTOJANJA STAROG GRADA VISOKI.
TUNELI SU VJEROVATNO BILI POVEZANI SA SAMIM GRADOM I IMALI SU STRATESKO ZNACENJE- U SLUCAJU OPSADE GRADA, STVARALI SU MOGUCNOST NAPUSTANJA ISTOG. svodovi su od breče, polukružno obrađeni. Originalna visina je bila oko 2,5 metra. Na ovoj sekciji tunela uočio sam četiri račvanja prolazi su ljudskom rukom napravljeni pod 45 stepeni jedan od drugog. Svakih pedesetak metara su napravljeni ventilacioni otvori. Većina prolaza je, usljed nanosa zemlje, zatrpana.
PRICA, PRICA, BEZ KRAJA I POCETKA, TOTALNO ODSUSTVO LOGIKE.
CORAVI KOD OCIJU, GLUPI A MOZAK POSJEDUJU.
P I R A M I D A : N I K S !
Slijepci, pogledajte prvu i zadnju sliku. Vidite li jasan prelaz, vertikalni, pjescar - breca. Upravo onako kako se PRIRODNO vrsila sedimentacija. Nikakvih vjestackih (ljudskih) tragova u strukturi nema.
Piramidasi, bez obzira na jako uocljiv trgovacki duh, providni ste i na kraju cete ispasti glupi. U toj gluposti, bice njih nekoliko koji ce izvuci korist za sebe licno, na ovaj ili onaj nacin.
Ali u ovoj zemlji je i to vec vidjeno. (PIRAMIDA PROFITERI)
kekec wrote:
PRICA, PRICA, BEZ KRAJA I POCETKA, TOTALNO ODSUSTVO LOGIKE.
CORAVI KOD OCIJU, GLUPI A MOZAK POSJEDUJU.
P I R A M I D A : N I K S !
Slijepci, pogledajte prvu i zadnju sliku. Vidite li jasan prelaz, vertikalni, pjescar - breca. Upravo onako kako se PRIRODNO vrsila sedimentacija. Nikakvih vjestackih (ljudskih) tragova u strukturi nema.
Piramidasi, bez obzira na jako uocljiv trgovacki duh, providni ste i na kraju cete ispasti glupi. U toj gluposti, bice njih nekoliko koji ce izvuci korist za sebe licno, na ovaj ili onaj nacin.
Ali u ovoj zemlji je i to vec vidjeno. (PIRAMIDA PROFITERI)
Zvrcka je jedino u tome sto su oni skontali da taj kraj odloze nekih dvadeset godina koliko racunaju da ce izvoditi ovo fondacijsko-ublehasko kino ...
@tataratira, odlicno zapazanje o 'tunelima'. ono sto osmanagic i njegova ekipa plagijatora nece reci u vezi tih tunela jest sljedece - gotovo svi srednjevjekovni gradovi i utvrde u pravilu imaju neke tajne prolaze i izlaze, za slucaj opskrbe ili evakuacije u vrijeme opsade.
kako je visoko bio jedan od najvaznijih vladarskih gradova srednjevjekovne bosne, bilo bi idiotski da nije imao upravo takve tajne prolaze. kako je kekec primjetio, nema nikakve logike tunelom povezivati piramidu s nekim izvorom vode. ali u slucaju strateski i politicki vaznog grada/utvrde - logike itekeko ima. bajdvej, taj se koncept u slucaju sarajeva pokazao spasonosnim cak i u 20. vijeku. osim ako osmanagic ne dokaze da je i taj tunel napravila neka drevna civilizacija...
Veliki sam skeptik u vezi svih ovih otkrica i teorija o Visocici, ali volio bih da mi neko objasni kako ce to Semir O. ili bilo ko drugi zaraditi neke ogromne pare na ovoj navodnoj piramidi?
Mozda od suvenira? Od prodaje knjiga? Nema sanse...
Turisti sigurno nece masovno navaliti u Visoko da bi vidili neko brdo ispod koga se, navodno, krije prva evropska piramida...
Znaci ni od toga nema nista.
Prevelik cirkus a malo para, to jest ima milion laksih nacina da se prevari naivni narod. Mislim da ova grupa ljudi stvarno vjeruje u ovu piramidu a jesu li u pravu to niko ne moze reci i biti 100% siguran.
nobody wrote:Veliki sam skeptik u vezi svih ovih otkrica i teorija o Visocici, ali volio bih da mi neko objasni kako ce to Semir O. ili bilo ko drugi zaraditi neke ogromne pare na ovoj navodnoj piramidi?
Turisti sigurno nece masovno navaliti u Visoko da bi vidili neko brdo ispod koga se, navodno, krije prva evropska piramida...
Prevelik cirkus a malo para, to jest ima milion laksih nacina da se prevari naivni narod. Mislim da ova grupa ljudi stvarno vjeruje u ovu piramidu a jesu li u pravu to niko ne moze reci i biti 100% siguran.
probaj s ovim pitanjima: pranje para? utaja poreza?
nobody wrote:Veliki sam skeptik u vezi svih ovih otkrica i teorija o Visocici, ali volio bih da mi neko objasni kako ce to Semir O. ili bilo ko drugi zaraditi neke ogromne pare na ovoj navodnoj piramidi?
probaj s ovim pitanjima: pranje para? utaja poreza?
tu fino pise kako opstina visoko obezbjedjuje dio para iz opstinskog budzeta. istovremeno, dijelovi visokog nemaju struje...
Razmisli malo, u ovom projektu se nece obrnuti toliko para da bi se isplatilo izmisljati "prvu evropsku piramidu" i tako dospjeti u centar medijske paznje. Oni koji to rade ne vole bas publicitet. A i puno posla brate za tako malo para...
Mozda, da je Semir O. prije svog "otkrica" pokupovao svo zemljiste na i oko Visocice ali nisam o tome nista cuo...
Zanesenjak, jeste. Ali da je neki mastermind prevarant, ne bih rekao..
tu fino pise kako opstina visoko obezbjedjuje dio para iz opstinskog budzeta. istovremeno, dijelovi visokog nemaju struje...
Jao LAZOVCINE . Opstina Visoko finansira projekat sa 5.000 (pet hiljada KM), a to sto neki dijelovi Visokog nemaju struje....pa sta reci osim jos jednom LAZOVCINO
Daj ljudi nemoj te od mrava praviti slona. Danas sam na TVSA gledao emisiju gdje je Semir bio gost u emisiji. Čovjek govori otvoreno kako je i šta je, da je na početku sam finasirao radove iz svog novčanika i da nije tražio nikakvu pomoč. Ono što je tražio je da država proglasi Visoćicu od državnog interesa i to je sve. A što se tiče daljni radovai i tokova sam kaže da su se svi ljudi nudili od sebe za pomoč. Ljudi koji su satelitskim snimcima vršili analize zemljišta su svojim novcem plačali, ljudi koji su topografima mjerili su od sebe mjerili, ljudi koji su softwarske analize radili ( koje jako skupo naplačuju) su od sebe davali. Znači niko nikom nije rekao e haj ti daj toliko para, sve što je uradženo je uradženo iz svoga novčanika. A to što se u ovoj zemlji diže prašina oko Visočice i Semirovi analiza jeste nama svima neobično. Iz dva razloga: 1 Još nikada poslje rata koji se završio prije 11 godina, nikad nije utrošena marka na kulturnu baštinu ove naše Bosne i Hercegovine, ispade kod nas da netrebamo gajiti i čivati svoju kulturu a to sve košta. 2 Ovaj naš narod je za ovi 11 godina poslje rata bio milion puta prevaren i opljačkan pred očima javnosti (od strane glavešina u politici). I zato svako dešavanje svaki pokret narod sada reagira kao to je još jedna pljačka u nizu milion njih. Ja lično gledam ovaj slučaj pozitivno, jljudi u Visokom a i šire su veseliji i opet imaju neke nade i boljeg nečeg sutra. Jer ako se ta piramida otkrije a optimista sam, nemože samo pojedinac kako vi to navodite za Semira zgrabiti pare. Narod država Bosna i Hercegovina če imati samo koristi jer u pitanju je turizam, i nova historija naroda koja živi ne samo u BiH, nego i šire. Zato po meni nije normalno pljuvati nekoga ko dodže i želi da kulturnu baštinu zemlje otkriva, i proučava. A i pratim ovu temo ovog foruma odavno i večina je oni koji kukaju i demantuju rad Semira isro ko da vam on reket puca svakog mjeseca.
Dobro, Ludvig, hajde da vidimo ko je ovdje LAZOVCINA.
Evo, recimo, jedne vrlo pateticne i bijedne lazi - predstavnistvo Fondacije u Holandiji objavilo je na internetu pocetkom marta "intervju koji je s Osmanagicem napravio magazin Dani": http://bhnl-piramida.blogspot.com/2006/ ... ne-01.html.
Medjutim, taj fiktivni "intervju" nikad nije objavljen ni u jednim novinama. Jesu li ljudi najvaznijeg "evropskog geoarheoloskog projekta" toliko ocajni da moraju i intervjue IZMISLJATI?
ludost wrote: Dobro, Ludvig, hajde da vidimo ko je ovdje LAZOVCINA.
Evo, recimo, jedne vrlo pateticne i bijedne lazi - predstavnistvo Fondacije u Holandiji objavilo je na internetu pocetkom marta "intervju koji je s Osmanagicem napravio magazin Dani"
LAZOVCINA si ti, jer si u gornjem postu naveo dvije ocite lazi:
- da opstina Visoko finansira fondaciju
- da dijelovi Visokog zbog istrazivanja nemaju struje,
prema tome ti si LAZOVCINA.
Drugo, ne bih o magazinu DANI, sjetimo se samo kako je Pecanin pokusao da uvali Bregi izjavu "Jebo Aliju". Taj isti Pecinan je kupovinu Tuzlanske banke od strane Ljubljanske banke ocijenio odlicnim potezom, sa tri zvjezdice u svom "magazinu"... i vrlo je moguce, poznavajuci glavnu personu "magazina", da je intervju napravljen, ali da nije objavljen...na kraju krajeva nebitno...
ludost wrote: Dobro, Ludvig, hajde da vidimo ko je ovdje LAZOVCINA.
Evo, recimo, jedne vrlo pateticne i bijedne lazi - predstavnistvo Fondacije u Holandiji objavilo je na internetu pocetkom marta "intervju koji je s Osmanagicem napravio magazin Dani"
LAZOVCINA si ti, jer si u gornjem postu naveo dvije ocite lazi:
- da opstina Visoko finansira fondaciju
- da dijelovi Visokog zbog istrazivanja nemaju struje,
prema tome ti si LAZOVCINA.
Drugo, ne bih o magazinu DANI, sjetimo se samo kako je Pecanin pokusao da uvali Bregi izjavu "Jebo Aliju". Taj isti Pecinan je kupovinu Tuzlanske banke od strane Ljubljanske banke ocijenio odlicnim potezom, sa tri zvjezdice u svom "magazinu"... i vrlo je moguce, poznavajuci glavnu personu "magazina", da je intervju napravljen, ali da nije objavljen...na kraju krajeva nebitno...
ludvig, nigdje nije receno da dijelovi visokog nemaju struje zbog trazenja piramide. eto vidis da si ti lazljivac i uvaljivac. uvaljujues ljudima u usta rijeci koje nisu izgovorili. isto kao sto osmanagic uvaljuje na internet intervjue koji s njim nisu napravljeni.
poanta je u tome da opstina visoko istovremeno trosi vrijeme i novac na trazenje piramide, a ne na rjesavanje tekucih opstinskih problema.
ali ti to znas bolje od mene.
a sto se tice ovog "intervjua" - bitno je itekako, jer pokazuje kako se manipulira javnost. jel' na isti taj fol i CNN dolazi u visoko? ili mozda new york times radi jos jedan "intervju" s osmanagicem!?
Sto se vise blizi dan startovanja ovog nazovite kako hocete projekta tako se kod pojedinaci na ovom forumu sve vise pocinju da pjene. To je za mene vrlo interesantno i imam osjecaj da se stvarno tamo nesto nadje (sto ja ne tvrdim ali ni negiram) da bi ti isti pojedinci tvrdili da je to napravljeno zadnjih dana samo da bi se potvrdila teorija. A kada treba da se skupi raja na Marin Dvoru i da protestvuje protiv pravih lopova nidje ni jednoga antipiramidasa sto potvrdjuje moju davnu konstataciju da se iz mraka svojih soba sve zna ali kad ponudis ajde nesto konkretno onda muk i tisina.
Samo me interesuje cemu tolika zloba i tolika zastitnicka energija spram nase istorije, i to onako odjednom, naprasno. Pa kad tako tvrdite da je to unistavanje jednog vrijednog arheoloskog nalazista koje nema veze sa piramidom zasto niste zadnjih godina nesto uradili po tom pitanju prije nego se pojavio Osmanagic. Naravno jebeno je imati zuljeve na rukama, puno je lakse teoretisati i braniti drzavu iz svojih sobicaka.
Neodoljivo me podsjecate na onu strukturu ljudi koje smo u ratu zvali "podrumasi" koji kad pucaju su negdje duboko pod zemljom a cim zavrsi izadju i kazu "E jesmo ih razvalili". Nije Visoko Hasan Cengic i njegova bratija, u Visokom zivi jos siromasnih ljudi koji hoce da vjeruju da tu nesto ima i koji vjeruju da ako nesto bude da ce i njima biti bolje. Bolje je imati vjeru u nesto pa makar se to zvala i piramida nego citav svoj zivotni vijek negirati sve i svakoga zato sto tako negdje pise. Pisalo je i u srpskom RAM-u da ce Bosna biti dio Velike Srbije pa su dobili cvrcka. E samo da znate sto bi volio da ga dobijete i vi. Ja licno nista ne gubim i nista ne dobijam sada pricajuci o piramidi ali hocu da vjerujem a vi se jebite.
hrasno38 wrote:Sto se vise blizi dan startovanja ovog nazovite kako hocete projekta tako se kod pojedinaci na ovom forumu sve vise pocinju da pjene. To je za mene vrlo interesantno i imam osjecaj da se stvarno tamo nesto nadje (sto ja ne tvrdim ali ni negiram) da bi ti isti pojedinci tvrdili da je to napravljeno zadnjih dana samo da bi se potvrdila teorija. A kada treba da se skupi raja na Marin Dvoru i da protestvuje protiv pravih lopova nidje ni jednoga antipiramidasa sto potvrdjuje moju davnu konstataciju da se iz mraka svojih soba sve zna ali kad ponudis ajde nesto konkretno onda muk i tisina.
Samo me interesuje cemu tolika zloba i tolika zastitnicka energija spram nase istorije, i to onako odjednom, naprasno. Pa kad tako tvrdite da je to unistavanje jednog vrijednog arheoloskog nalazista koje nema veze sa piramidom zasto niste zadnjih godina nesto uradili po tom pitanju prije nego se pojavio Osmanagic. Naravno jebeno je imati zuljeve na rukama, puno je lakse teoretisati i braniti drzavu iz svojih sobicaka.
Neodoljivo me podsjecate na onu strukturu ljudi koje smo u ratu zvali "podrumasi" koji kad pucaju su negdje duboko pod zemljom a cim zavrsi izadju i kazu "E jesmo ih razvalili". Nije Visoko Hasan Cengic i njegova bratija, u Visokom zivi jos siromasnih ljudi koji hoce da vjeruju da tu nesto ima i koji vjeruju da ako nesto bude da ce i njima biti bolje. Bolje je imati vjeru u nesto pa makar se to zvala i piramida nego citav svoj zivotni vijek negirati sve i svakoga zato sto tako negdje pise. Pisalo je i u srpskom RAM-u da ce Bosna biti dio Velike Srbije pa su dobili cvrcka. E samo da znate sto bi volio da ga dobijete i vi. Ja licno nista ne gubim i nista ne dobijam sada pricajuci o piramidi ali hocu da vjerujem a vi se jebite.
hrasno38 wrote:Sto se vise blizi dan startovanja ovog nazovite kako hocete projekta tako se kod pojedinaci na ovom forumu sve vise pocinju da pjene. To je za mene vrlo interesantno i imam osjecaj da se stvarno tamo nesto nadje (sto ja ne tvrdim ali ni negiram) da bi ti isti pojedinci tvrdili da je to napravljeno zadnjih dana samo da bi se potvrdila teorija. A kada treba da se skupi raja na Marin Dvoru i da protestvuje protiv pravih lopova nidje ni jednoga antipiramidasa sto potvrdjuje moju davnu konstataciju da se iz mraka svojih soba sve zna ali kad ponudis ajde nesto konkretno onda muk i tisina.
vala bas, kad mogu i ostali da i ja potvrdim. Svaka cast, nebi mogao bolje reci
Danas je u Sarajevu održan sastanak proširenog Upravnog odbora Fondacije Arheološki park:"Bosanska piramida sunca". U izjavi za Radio Q i www.visoko.co.ba Mario Gerussi, izvršni direkor Fondacije je rekao:
"Danas smo na sastanku razgovarali u sutrašnjoj svjetskoj press konferenciji povodom početka radova na istraživanju lokaliteta Visočice i Ravni. Razrađen je detaljan plan za sutra i za početak istraživanja.Osim svih članova Fondacije sastanku su prisustvovali i drugi članovi, koji su zadužđeni za ostale ekipe koje će raditi na projektu. 5 njemačkih TV ekipa već je u Visokom, te BBC i AP, a sutra će prilog o visočkim piramidama biti emitovan na njemačkom ZDF-u.
Iz dana u dan Fondacija ima sve više sponzora i medijske pažnje, a dovovoreno je da FTV radi serijal emisija o istraživanjima na piramidama. Dogovor je realizovan sa direktorom FTV-a Jasminom Durakovićem.
Nakon današnjeg sastanka Semir Osmanagić se sastao i sa egipatskim ambasadorom u našoj zemlji. Na sastanku se zahvalio na dosadašnjoj podršci Egipta i egipatskih stručnjaka koji će učestvovati u istraživanjima."
Nakon sastanka članovi Fondacije su boravili u Kaknju u posjetu Rudniku Kakanj, a o razgovorima sa direktorom Neimarlijom i tehničkim direktorom Plastom, geolog Nadija Nukić je izjavila:
"Imamo punu podršku Rudnika Kakanj u svim segmentima istraživanja. Danas smo razgovarali sa tehničkim direktorom Plastom i sa direktorom Neimarlijom od kojih smo dobili punu podršku. Na terenu će iz Rudnika sa nama boraviti spasilačka četa, te inžinjeri zaduženi za pročišćavanje vazduha i čišćenje terena. Od Rudnika ćemo dobiti i opremu (šljemove, lampe, ampule za kisik..."
Na kraju Koordinator radova na lokalitetu Visočice Sead Pilav nam je rekao da su sve pripreme obavljene i da je sve spremno za početak istraživanja, kao i da su poznati i svi ljudi koji će učestvovati u ovom projektu.