Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Dozer

#3526 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Znam to, jasno odavno.
oaza85

#3527 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 11/02/2020 15:45
oaza85 wrote: 11/02/2020 15:42 Je l’ ti majke ti vjerujes da postoji dobrotvor na ovom svijetu koji ce ti dati 50 milijardi dolara?
Znas li ti koliko je to slepera para?
:lol:
Marshall aid amounted to over $135 billion in today's money, or $800 billion as a proportion of American gross domestic product. The total aid figure is higher still if we account for substantial non-Marshall military and other assistance in Europe.
Sestro draga, Svabe jos placaju rate tog marsalovog plana, ovaj, aida. :D
Dozer

#3528 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Aid is not equal to donation. Loan could be considered as aid also.

Kaliscni primjerak SDA fana, matere mi...
Last edited by Dozer on 11/02/2020 15:53, edited 1 time in total.
oaza85

#3529 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 11/02/2020 15:48
Dozer wrote: 11/02/2020 15:45
oaza85 wrote: 11/02/2020 15:42 Je l’ ti majke ti vjerujes da postoji dobrotvor na ovom svijetu koji ce ti dati 50 milijardi dolara?
Dakle, ipak je spin. OK.

Smijao se ti ili ne, ja ti kazem kako jeste. Ti vjeruj ili nemoj, meni svejedno.
Ali upravo radi tog nevjerovanja oni i dalje mogu klepati nemilice.
Oazica nam je štovatelj (možda i nešto više, jer ljubav nema granica :oops:) kluba branitelja iz Mehmeda Spahe. Ima i drugih tema na ovom forumu, gdje ti on to i sam kaže. :D
Jasta sam,
Mada, moram vam se priznati da fercerate na isti fazon k’o i ta banda iz Mehmeda Spahe.
Il’ si s nama, il’ si protiv nas. :D
piupiu

#3530 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Dozer wrote: 11/02/2020 15:44 Nije to bas njhiova inteligencija... Prije ce biti da samo imaju mehanizme kojima se koriste kako bi jos neinteligentniji narod drzali podalje od sebe.
To je ona zdrava, rumena, lukava sorta, k'o David u Jazavcu pred sudom, samo iz obrnute perspektive. Oni svijet vide po svom odrazu u ogledalu, pa su za njih svi isti kao i oni, i sve je po PS-u. :D
piupiu

#3531 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 11/02/2020 15:53 Jasta sam,
Mada, moram vam se priznati da fercerate na isti fazon k’o i ta banda iz Mehmeda Spahe.
Il’ si s nama, il’ si protiv nas. :D
E onda sam te zamijenila s nekim, halali.
Dozer

#3532 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Sve vrijeme na svim temama ih branis, ili ono sto oni zagovaraju. To se obicno naziva "neciji fan".
Last edited by Dozer on 11/02/2020 15:56, edited 1 time in total.
oaza85

#3533 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Dozer wrote: 11/02/2020 15:52 Aid is not equal to donation. Loan could be considered as aid also.

Kaliscni primjerak SDA fana, matere mi...
Wtf :lol:
Dozer

#3534 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Wtf za sta? Aid ili fan? Ili oboje?
piupiu

#3535 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 11/02/2020 15:50
piupiu wrote: 11/02/2020 15:45
Marshall aid amounted to over $135 billion in today's money, or $800 billion as a proportion of American gross domestic product. The total aid figure is higher still if we account for substantial non-Marshall military and other assistance in Europe.
Sestro draga, Svabe jos placaju rate tog marsalovog plana, ovaj, aida. :D
Pa šta bi ti? Da ti "ratuješ" i kradeš, a da te neko dolmi poklonima? Prava SDA politika.

Dakle, aid:

https://www.theguardian.com/world/1999/aug/17/marktran1
piupiu

#3536 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Nego, bolje da ja to ovdje prekopiram, da se ne zahmeti narod klikanjem na linkove.

Dakle, keywords — foreign aid, 1999., kradja:
World news
Bosnian leaders 'plundered $1 billion' in foreign aid
Office of the High Representative
Mark Tran

@marktran
Tue 17 Aug 1999 12.52 BST

Shares
1
Muslim, Croat and Serb nationalist leaders in Bosnia have plundered as much as $1 billion in foreign aid money, but the rampant corruption is being played down by relief agencies and embassies for fear of discouraging international donors.
The damning report by an anti-fraud unit set up by the Office of the High Representative, the international agency responsible for carrying out civilian aspects of the Dayton peace agreement, was leaked to the New York Times.

In one incident cited in the report, 10 foreign embassies and international aid agencies lost more than $20 million deposited in a Bosnian bank, but only the Swiss Embassy has publicly acknowledged its losses.

The antifraud unit is investigating 220 cases of fraud and corruption and documents the current cases in a 4,000-page report that has not been released to the public. The report names several officials linked to the governing nationalist parties that it says profited from the fraud. Even though the Office of the High Representative has dismissed 15 officials or prevented them from holding office, most retain authority.

Advertisement
Organisations as diverse the Office of the High Representative, the United Nations and the United States Agency for International Development have lost tens of millions of dollars, the report says.

The missing funds were supposed to have been used to rebuild Bosnia's roads, buildings and schools, as well as to provide municipal services in towns throughout the country. Bosnia has received $5.1 billion in international aid since the end of the war in 1995, but reports of corruption have deterred foreign companies from investing there.

Alija Izetbegovic, the Bosnian President, along with other senior nationalist leaders, has conceded that some corruption exists. But he disputes the scale of the charges, denying that as much as $1 billion dollars has been misappropriated.

In a recent local press interview, he said: "It would be nonsense to claim that there is no corruption, or that it is irrelevant, in a country that has just come out of the war." But Bosnia , he added "does not have established borders, where joint institutions are still not functioning, and which has at least two armies and two police forces."

The Dayton agreement, signed by Muslim, Croat and Serb warring factions in 1995, called for the creation of a single state and the return of 2 million refugees and displaced people to their homes. But Bosnia remains partitioned into three antagonistic ethnic enclaves.

The most sensitive case under investigation by the antifraud unit concerns the Bosnia and Herzegovina Bank, or BiH, in Sarajevo. The bank took in tens of millions of dollars from international agencies and 10 foreign embassies. The money, the investigators say, was lent to fictional businesses or given as personal loans to friends by the two owners.

The bank has now collapsed, testimony to a near-total failure in establishing a viable banking industry. Of the some 50 banks in Bosnia, only 6 are solvent. The Agency for International Development, which has not made its losses public, reportedly had at least $4 million in the BiH bank.

At least half of the $20 million lost by international organisations deposited in the bank was to have been used for reconstruction projects, the investigators said.

Officials of the Office of the High Representative say one of the wealthiest and most powerful men in Bosnia is Bakir Izetbegovic, the son of President Izetbegovic. He controls The City Development Institute, in charge of determining the occupancy rights of 80,000 publicly owned apartments in Sarajevo. Many of the apartments, which belonged to Serbs or Croats before the war, have been given to members of the governing Muslim-led Social Democratic Party.

https://www.theguardian.com/world/1999/aug/17/marktran1
madner

#3537 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

10% Marsalovog plana je bila posudba, ostalo su bili grantovi. To sto se i danas vracaju znaci samo da su uslovi bili jako povoljni i za tih 10%.
oaza85

#3538 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Dozer wrote: 11/02/2020 15:54 Sve vrijeme na svim temama ih branis, ili ono sto oni zagovaraju. To se obicno naziva "neciji fan".
Druze, popusti sa tim Hamo vid’ ti glave.
To sto se ne slazem s tobom oko nekih stvari, jer zaista iznosis smijesne podatke, bilo da se radi o istoriji, ili parama, ne znaci da sam fan sda ili nekog drugog stranackog brloga.
Ja prezirem politicku scenu u BiH, smatram da se radi o golim lopovima, bez obzida iz kojeg miljea dolazili.
Mene da se ista pita, ja bih to zvekno napalmom kad se skupe na kakvoj skupstini i onda bih zamolio Merkel da nas aneksira. Mi smo nesposobni da pravimo drzavu, drustvo.
Znaci, teski konji.
Dje smo ono stali, aha, kod love.
Odakle tebe frajeru sa njima u talu, mislim, sa tim aidOvima? :D
Dozer

#3539 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

A to je 5,1 milijardi za samo 3 godine, tj. izmedju 1996 i 1999.
oaza85

#3540 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

madner wrote: 11/02/2020 16:03 10% Marsalovog plana je bila posudba, ostalo su bili grantovi. To sto se i danas vracaju znaci samo da su uslovi bili jako povoljni i za tih 10%.
Pa da, donacija.
Mog’o bi ti nekad obaviti konsultacije sa ovim svojim skojevcima prije nego sto im se pomute cifre. :D
Ode nam drzava za covjeka u helac, a taman nas krenLo..
Dozer

#3541 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

oaza85 wrote: 11/02/2020 16:05 Druze, popusti sa tim Hamo vid’ ti glave.
To sto se ne slazem s tobom oko nekih stvari, jer zaista iznosis smijesne podatke, bilo da se radi o istoriji, ili parama, ne znaci da sam fan sda ili nekog drugog stranackog brloga.
Ja prezirem politicku scenu u BiH, smatram da se radi o golim lopovima, bez obzida iz kojeg miljea dolazili.
Mene da se ista pita, ja bih to zvekno napalmom kad se skupe na kakvoj skupstini i onda bih zamolio Merkel da nas aneksira. Mi smo nesposobni da pravimo drzavu, drustvo.
Znaci, teski konji.
Druze, podaci koje iznosim su ti cinjenice, tj. istina. Nije sve to uspste tesko provjeriti, masa toga je dostupna cak i na netu. Tako da nemas nikakve potrebe slagati se ili ne s onim sto ja napisem. Dovoljno je da se samo malo edukujes i doneses vlastite zakljucke.

Ja kada vidim nesto o cemu ne znam puno ili nista, onda se prvo zadam da malo istrazim, cisto da ne bih lupetao bez veze.
oaza85

#3542 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Dozer wrote: 11/02/2020 16:11
oaza85 wrote: 11/02/2020 16:05 Druze, popusti sa tim Hamo vid’ ti glave.
Znaci, teski konji.
Druze, podaci koje iznosim su ti cinjenice, tj. istina. Nije sve to uspste tesko provjeriti, masa toga je dostupna cak i na netu. Tako da nemas nikakve potrebe slagati se ili ne s onim sto ja napisem. Dovoljno je da se samo malo edukujes i doneses vlastite zakljucke.

Ja kada vidim nesto o cemu ne znam puno ili nista, onda se prvo zadam da malo istrazim, cisto da ne bih lupetao bez veze.
Dok ne dokazes suprotno, za mene si u halKi.
Haj zdravo.
Dozer

#3543 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
madner

#3544 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

oaza85 wrote: 11/02/2020 16:10
madner wrote: 11/02/2020 16:03 10% Marsalovog plana je bila posudba, ostalo su bili grantovi. To sto se i danas vracaju znaci samo da su uslovi bili jako povoljni i za tih 10%.
Pa da, donacija.
Mog’o bi ti nekad obaviti konsultacije sa ovim svojim skojevcima prije nego sto im se pomute cifre. :D
Zasto je tebi bitno koliko je tacno ukradeno a ne da li je? Jesi li opste svjestan koliko je to puno para uslo?

Inace kada bi htio znati koliko je love doslo kao donacije u BiH, pitao bi Dozera.
oaza85

#3545 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

madner wrote: 11/02/2020 16:17
oaza85 wrote: 11/02/2020 16:10
Pa da, donacija.
Zasto je tebi bitno koliko je tacno ukradeno a ne da li je? Jesi li opste svjestan koliko je to puno para uslo?

Inace kada bi htio znati koliko je love doslo kao donacije u BiH, pitao bi Dozera.

Zasto njega?
piupiu

#3546 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Bodkin wrote: 11/02/2020 08:39 Pa i ne mogu izaci jer se zivot i svodi na prozivanje komunista, srboslovena i slicno. Niko od njih i ne ocekuje nesto vise. To je kao da od zahiragica ocekujes govor u davosu
Zato je sda rak cijelog drustva i zato su te price o gradjanskoj smijesne. Sve dok su tu skupa sa jaranima iz hdz i snsd ova zemlja ce biti zadnja rupa evrope, a ubrzano nas i azijske, africke ili juznoamericke zemlje prestizu

Ne daj Boze da su oni vladali 45 do danas. Jeli bi rukama iz zemljanih posuda dok bi smrtnost djece bila oko 50%
Od huje i Kojovića preimenovah u Kojevića, mogla sam i u Mirko S Kojatovski. :lol: Upravo tako. Zahiragić će nas predstavljati u Davosu, a ovdje će se nastaviti proizvoditi nacionalizam, funkcionalna nepismenost i alternativno liječenje Torabijevim kućnim čarolijama.
piupiu

#3547 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Opet se sporite oko terminologije. Mislim da se na engleskom kaže foreign aid donors i donations, i samim tim se to kod nas prevodi kao donacija. Philanthropy (Bill Gates, Soroš i raja) su pokloni, gdje su, tačno je, povisoki adminstrativni troškovi. Ima i ono kad uzme Crveni krst, lupam, 50 miliona donacija od običnog svijeta i 80% potroši za svoje potrebe. Ovdje se radi o foreign aid brojkama, dakle ono što su nam strane vlade i organizacije dale za rekonstrukciju.
piupiu

#3548 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 11/02/2020 15:16 Citirano pitanje je zapravo retoricko, jer se odnosilo na ekstremizam koji je, evidentno, nadetnicki i iskljucivo religijski za razliku od velikosrpskog i velikohrvatskog ekstremizma. Ukratko, veze nema s nacionalizmom.

A bosnjacki nacionalizam sam spomenuo par recenica prije kao neopipljiv, konfuzan, cak i apsurdan - nisam napisao da ne postoji.

To sto si ti definirala nije nacionalizam - to je vec sovinizam.
Ne kazem ni da u ovoj sredini nema sovinizma.
(Uzgred, ne bih rekao da sovinizma prije nije bilo - samo je bio kurvinski tih.)

Mozda sam ishitreno zakljucio da ekstremizam u Bosnjaka nema kud osim ka iskljucivo religijskom ekstremizmu, jer ipak stvari nisu idealne i nisu u toj etnickoj grupi malobrojni oni koji su muslimani samo deklarativno, u najboljem slucaju jos i vrlo disciplinirano formalno - kako god bilo, ne bih rekao da takva pojava postoji u paznje vrijednom masovnom i organiziranom obliku da bi bila usporediva sa velikosrpskim ili velikohrvatskim ekstremizmom.
Pa nema još program (ne može ga ni imati u ovoj geopolitičkoj konstelaciji), ali ima psihološki pripremljenu bazu i treninga u društvenoj praksi (konstantno proganjanje ljudi zbog imena i prezimena).
Dozer

#3549 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

oaza85 wrote: 11/02/2020 16:20 Zasto njega?
Vjerovatno jer zna da znam, +/- 10 % :D
oaza85

#3550 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Nas narod nece sebi da prizna kako su oni sto ga vode slika i prilika njega samog.
Mi smo mahom, bar ona kriticna vecina, go lopov i sitni prevarant. Nije ukr’o, zajeb’o, razvalio, samo onaj sto nije dobio sansu. Nedogovorni, neozbiljni, pupa hava.
I kad nas opali po usima, svi se prave ludi i sam’ vicu aaaaa kako ovo, sta bi?
Nema nam spasa bez strane okupacije, a kako nikom nismo zanimljivi, spasavaj se kako znas i umijes. Sadi maline, prijavi se na zmbt, nesto...otvori piljaru.
Locked