Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Styling

#3526 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

putokaz1 wrote:volja naroda :?:
Jel volja Naroda vlada TK SDA
Nije ali kupiše 3 Papka
Vujovića,Tokić i Mandzu iz PDA
Pa i sa tim papcima, cini se da nIje bas ta SDA tako stabilna gore.
putokaz1

#3527 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Pa i sa tim papcima, cini se da nIje bas ta SDA tako stabilna gore.[/quote]
Najčudniji su DF ovci
Prije izbora ''Drvlje i Kamenje '' protiv Gutića i SDA a sad s njima i još kažu tj ''hvale se''
''Mi nismo Papci''
Mahir Mešalić i Zlatan Begić(njihov šef)i dr
Problem TK je ima Opozicija (SDP i NS) i PDA koja je Ustvari SDA,možda i gora ali ipak SDA
Tako da možeš oborit vladu ali nemožeš formirat novu bez Papaka(SD-DF-SBIH-SBB)
Banksy

#3528 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Nemaju ruke, džaba sve.
saale

#3529 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by saale »

Nije ali kupiše 3 Papka
Volja naroda je bio SDP, i šta su oni uradili? Umjesto da formiraju vladu oni se raspali :lol: :lol: :lol: :lol:, ko ima večinu taj pravi vladu, U Sa je SDA dobila izbore, ali 6 stranaka je formiraralo većinu i napravilo vladu, i SVE JE OK :mrgreen: :thumbup:
Styling

#3530 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

saale wrote:
Nije ali kupiše 3 Papka
Volja naroda je bio SDP, i šta su oni uradili? Umjesto da formiraju vladu oni se raspali :lol: :lol: :lol: :lol:, ko ima večinu taj pravi vladu, U Sa je SDA dobila izbore, ali 6 stranaka je formiraralo većinu i napravilo vladu, i SVE JE OK :mrgreen: :thumbup:
SDA u KS nije dobila izbore, jer da jeste mogli bi sami formirati vlast. Samo za onu stranku koja osvoji 50%+ moze se reci da je dobila izbore. Sve ostalo je stvar koalicija. U KS je opozicija dobila dovoljno glasova da zbirno mogu napraviti vlast (mada nije jasno da li je SBB bio opozicija obzirom da su bili i u prethodnoj/trenutnoj vlasti u FBiH).
saale

#3531 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by saale »

Styling wrote:
saale wrote:
Nije ali kupiše 3 Papka
SDA u KS nije dobila izbore, jer da jeste mogli bi sami formirati vlast. Samo za onu stranku koja osvoji 50%+ moze se reci da je dobila izbore. Sve ostalo je stvar koalicija. U KS je opozicija dobila dovoljno glasova da zbirno mogu napraviti vlast (mada nije jasno da li je SBB bio opozicija obzirom da su bili i u prethodnoj/trenutnoj vlasti u FBiH).
Ta opozicija bi dobila izbore da je zajedno nastupila na izborima, a znamo da nije,,ja samo pričam objektivno SDA ima najviše poslanika u skupštini, a ova horuk vecina i vlada koja je napravljena ce puknuti prije ili kasnije jer SBB i DF ce uci u vlast i na federalnom i na državnom nivou sa SDA i napravit ce se Trojka umjesto Šestorke :lol:
putokaz1

#3532 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Znači SDP TK=10 izgubio izbore
Znači SDA KS=10 izgibio izbore :?:
cyprus

#3533 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Koliko puta moramo prolaziti kroz ovo?

Osvojiti najveći broj mandata ≠ pobjediti na izborima
Bosanski_kralj

#3534 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bosanski_kralj »

Bakir je doveo SDA u stanje da u koaliciju sa njom hoće samo neko koga se dobro plati (raznim direktorskim, ministarskim...pozicijama), a bilo ko ko razmišlja pošteno ili jednostavno dugoročno planira svoju političku karijeri ili se drži nekih principa i obećanja datih svojim glasačima, bježi od koalicije sa SDA kao "đavo od krsta."

I taj i takav Bakir posljednjim kongresom dobije još veću i jaču vlast u SDA. :-)
wewa

#3536 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

danas je ta famozna, dugo najavljivana tematska sjednica posvecena obrazovanju

iz onog clanka u kojem su sumirani zakljucci i prijedlozi Ministarstva, cinimise da postoji dobra osnova za diskusiju.
narocito mi se svidja prijedlog za ukidanje interne evaluacije u osnovnom i srednjem obrazovanju.

jedva cekam da cujem sta ce uvazeni zastupnici i zastupnice imati da kazu.
wewa

#3537 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... ani/354861

drago mi je vidjeti da je priliku da se obrati Skupstini imao i izvrsni Namir Ibrahimovic :thumbup:
JThomas

#3538 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kako će taj ubijediti narod da se nije namirio :mrgreen:
wewa

#3539 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

JThomas wrote:kako će taj ubijediti narod da se nije namirio :mrgreen:
kao sto i 4 slona udju u ficu - jednostavno :-D
kluz franjo

#3540 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

wewa wrote:danas je ta famozna, dugo najavljivana tematska sjednica posvecena obrazovanju

iz onog clanka u kojem su sumirani zakljucci i prijedlozi Ministarstva, cinimise da postoji dobra osnova za diskusiju.
narocito mi se svidja prijedlog za ukidanje interne evaluacije u osnovnom i srednjem obrazovanju.

jedva cekam da cujem sta ce uvazeni zastupnici i zastupnice imati da kazu.
Tematska sjednica skupštine KS o OBRAZOVANJU traje i traje.
U neka prošla vremena su se "noćne sjednice" održavale samo i isključivo u slučajevima smjene vlade (kifle&to).

Sa ili bez stranačke dioptrije...
Nisu "svi isti" i nije isto.
I ima "šupljiranja" i gomile gubljenja vremena.
I nije dobro i nije super, ali ima razlike i bolje je. Pa makar 5 deka.
kluz franjo

#3541 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Poslije sati i sati diskusije u hodu se dogovaraju i modifikuju zaključci i usvajaju jednoglasno.
Delalić, Vreto, Odbor za obrazovanje SKS, SDA.
Ne ulazim u kvalitet samih zaključaka, niti sam stručan za takve kvalifikacije.
Čestitam SVIM zastupnicima (prisutnih 29) SKS na parlamentarnom radu.
wewa

#3542 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

kluz franjo wrote:Poslije sati i sati diskusije u hodu se dogovaraju i modifikuju zaključci i usvajaju jednoglasno.
:thumbup:

od svega me se najvise dojmio zakljucak o provodjenju licenciranja nastavnog kadra, bila bih odusevljena da se zakljucak realizira.
high_volume

#3543 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

wewa wrote:
kluz franjo wrote:Poslije sati i sati diskusije u hodu se dogovaraju i modifikuju zaključci i usvajaju jednoglasno.

od svega me se najvise dojmio zakljucak o provodjenju licenciranja nastavnog kadra, bila bih odusevljena da se zakljucak realizira.
Može li nam neko napisati u par rečenica osnovni razlog i rješenja problema, prema kojima je SKS juče imala sjednicu. Šta ko dobija sinoćnjim Zaključcima?
wewa

#3544 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

high_volume wrote:
wewa wrote:

Može li nam neko napisati u par rečenica osnovni razlog i rješenja problema, prema kojima je SKS juče imala sjednicu. Šta ko dobija sinoćnjim Zaključcima?
cinimise da te zanima politicka pozadina, a tu ti stvarno ne mogu pomoci. posebno sto ne pratim dramu na relaciji rektor - medicinski fakultet...

razlog za tematsku sjednicu je, rekla bih, ocajno stanje obrazovanja na svim nivoima u KS:
- nedovoljni kapaciteti predskolskih ustanova i cinjenica da ih veliki broj nije ni registrovan za konkretnu djelatnost jer se tako izbjegava primjena propisa i standarda;
- ocajno stanje u osnovnom i srednjem obrazovanju u pogledu kvaliteta nastave i nedovoljnog znanja koje djeca usvoje po okoncanju obrazovanja - a pri tom se nastavni proces opterecuje administrativnim obavezama nastavnika i 'reformskim pokusajima' tipa interne evaluacije nakon 3., 6. i 9. razreda OS, te u svakom razredu SS zavisno od predmeta;
- lose stanje infrastrukture - postoje skole koje nemaju sale za tjelesni, postoje naselja bez skola, a i skole s nedovoljnim brojem ucenika;
- nerijesena problematika inkluzivnosti u obrazovanju - inkluzija je prepustena u ruke udruzenja koja nemaju realne kapacitete, a da ministarstvo ne nudi alternativu vec provodi restriktivne mjere;
- neuskladjenost i zastarjelost nastavnih planova i programa, potpun nesklad s potrebama trzista rada - djeca se i dalje obrazuju za nepostojeca zanimanja, i dalje imamo hiperprodukciju odredjenih kadrova kako na nivou srednjeg, tako i visokog obrazovanja...

kako vec rekoh, ministarstvo je pripremilo analizu svih ovih aspekata na osnovu koje se jucer diskutovalo. cinimise da je zakljuccima pokriveno sve sto je pominjano u tom materijalu. a ko dobija? pa valjda svi mi, ako se reforme provedu kvalitetno.

pomalo sam skepticna oko tijela za pracenje koje se treba osnovati (koga su guje klale... ), ali, s druge strane, znam da je ministarstvo potkapacitirano. praticemo razvoj situacije.
high_volume

#3545 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

Prema ovim razlozima koje si napisala, mislim da sve treba da riješi resorno ministarstvo. Ovo nisu problemi koje treba da rješava Skupština.
wewa

#3546 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

high_volume wrote:Prema ovim razlozima koje si napisala, mislim da sve treba da riješi resorno ministarstvo. Ovo nisu problemi koje treba da rješava Skupština.
Skupstina je zakonodavni organ, a izvrsnom organu treba podrska u izmjeni propisa kao i konsenzus kako bi lakse planove pretocili u djelo.
inace, po toj logici bi se Skupstina valjda sastajala samo da zastupnici dizu ruke radi usvajanja nacrta propisa.
Haris.ba

#3547 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

wewa wrote:
Misle praviti ko neku komoru što ljekari imaju?
wewa

#3548 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

Haris.ba wrote:
wewa wrote:
Misle praviti ko neku komoru što ljekari imaju?
ne znam jos, nisam uspjela vidjeti nista osim novinskih clanaka jutros.

cinjenica je da je stanje alarmantno i da ce za podizanje kvaliteta nastave trebati vise od jedne mjere. bez adekvatnog tretmana visokog obrazovanja nece biti napretka ni u osnovnom i srednjem.
wewa

#3549 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

ilustrativan clanak, preporucujem od srca:

http://skolegijum.ba/tekst/index/1903/k ... vni-sistem
Najbolji primjer neorganiziranog provođenja reforme obrazovanja je konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika historije koji je Ministarstvo obrazovanja i nauke u Vladi FBiH raspisalo 2006. godine. Prema propozicijama konkursa, autori su trebali napisati udžbenik u skladu s tri dokumenta koji se međusobno isključuju: Nastavni plan i program, Zajednička jezgra nastavnih planova i programa i Smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika historije. To je značilo da ako, naprimjer, autor piše udžbenik u skladu sa Nastavnim planom i programom, nije mogao poštovati Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa i obratno. Zbog toga je izdavačka kuća Bosanska riječ iz Sarajeva (sa kojom sam imala ugovor) morala na konkurs predati dvije verzije rukopisa udžbenika za 6. razred! Jedan recenzent je odobrio jednu, a drugi recenzent drugu verziju rukopisa udžbenika.
Ponedjeljkom imam šest časova nastave, i to po četiri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa. Vikendom pripremam nastavu za ponedjeljak. Jedan čas pripremam, naprimjer, tako što prvo pročitam nastavnu jedinicu u udžbeniku da bih se podsjetila na sadržajni okvir, a onda pregledam Školski sat, 45-minutnu emisiju na HRT-u (jer na domaćim TV-kanalima nema ovakvih emisija) i definiram pitanja i zadatke za učenice i učenike. Na to potrošim oko sat i po, a potom trebam za ponedjeljak pripremiti časove po tri redovna i sedam individualnih nastavnih planova i programa! Inače, od nastavnika se traži još i pismena nastavna priprema! Na to potrošim minimalno pola sata za svaku nastavnu jedinicu. Pošto to vrijeme nemam – odavno ne pišem nastavnu pripremu. Smatram to gubljenjem vremena jer ne gledam, niti mogu, u nastavnu pripremu dok radim sa đacima. Nastavnica može napisati nastavnu pripremu, a da zatekne takvu situaciju u odjeljenju da mora potpuno promijeniti koncept časa. Često moram otići do gradske biblioteke po knjigu, a najčešće na internetu tražim stručne članke i nastavne materijale, što nekad traje satima.
Problem je i to što nastavnice često ne mogu realizirati ono što su zamislile jer nemaju, naprimjer, adekvatnih nastavnih sredstava i pomagala – a dobro bi bilo da za nastavu historije imamo multimedijalne projektore. U svom kabinetu sam imala projektor sve do ove godine, ali se pokvario. Škola nema sredstava da kupi novi, kao što nema sredstava ni da kupi potrebne historijske karte i bar jedan stalak za kartu.

Kao da već nemamo previše posla, od nastavnika se traži i nepotrebna pedagoška dokumentacija. Tako dobijemo nastavni plan i program razrađen na nastavne jedinice, a onda ih prepisujemo istim redoslijedom u obrasce za godišnji nastavni plani i program, pa opet istim redoslijedom u obrasce za mjesečni nastavni plan i program i na kraju istim redoslijedom u elektronski dnevnik!
Thorgerson

#3550 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Sad je udar na Fortu i to naravno najljigavijim putem, koristeći se ubistivima policajaca.

Mreža se plete, ja se nadam da se ima neki odgovor. To što imaju podrsku javnosti nema neke veze. Hoce l javnost izaci na protest ako SDA preuzme vlast? Hoce qrac. Opsti izbori su daleko, ko da ce se narod sjecati sta je bilo prije 3 godine.

Tu je i Nikšić, odmetnik koji danima stvara sebi alibi da se odmakne od ove price i sestorke.

Nemaju rukica, ali...A političari su kurve. A svaka kurva ima svoju cijenu.
Locked