Bilo mosta ili ne bilo, prolaz do medjunarodnih voda ide kroz hrvatske teritorijalne vode. komsijske zemlje, kako kazes. Znam da je neki samozvani pomorski institut iz sarajeva LOL prije 7-8 godina tvrdio da svaka pomorska zemlja, sto BiH jeste, ima SVOJ dodir sa medjunarodnim vodama. Presudom aribtrazne komisije u sukobu slo - hr kaze se da postoji tzv 'dimnjak' koji slovenija mora moci nesmetano koristiti za izlaz na medjunarodne vode, ali nad istim nema nadleznost niti ga smije ni na koji nacin eksploatirati (ribolov, eventualno plin...). Sto znaci, mozes prolazit kroz komsijinu zemlju do mile volje, ali na prstima ne dodirujuci bilo sta.General War wrote:Pokusat cu slikovitije, jer sumnjam da razmisljas po istoj matrici:mostarac1905 wrote:prvo mi objasni koji su to interesi bih?? gradnja luke u neumu? mene, kao nekoga tko ima prijatelje koji zive od turizma u neumu, raduje izgradnja tog mosta. jer ce, jednom za sva vremena, zavrsiti eventualne rasprave o nekoj luci neum.General War wrote: Zato sto je jednostrana, zato sto je aktivno HDZ BiH ucestvovao u radu kontra interesa bih, zato sto nisu granice definisane, i da je samo bogdom most.
je li razvoj turizma interes bih? ili je interes bih samo ono sto u izbornoj godini govori bakir/komsic, pa i covic na kraju krajeva, nisam siguran kakve su njegove ambicije tu, osim da se ne zamjeri plenkovicu..
Recimo imas kucu ali ti je ulaz i izlaz na put preko komsijine zemlje, sta mislis? Moze li te komsija handrit? Posebno komsija kao sto je hrvatska?
Drugo, sta mislis, da li u luci rade roboti ili radna snaga...odakle bi ta radna snaga dolazila (od lucke kapetanije, carina, pretovara roba, remorkera, do ciscenja cenifa)iz sarajeva ili bas mozda iz tog neuma, pa onda infrastruktura od puteva do zeljeznica...sta mislis da li bi se prijatelj zalio za posao preko cijele godine ili ovo bio zadovoljan sezonski dva mjeseca? Mada i sto se tice turizma, ne vidim koliki je to problem, pa u Dubrovnik ulaze prekookeanski brodovi sigurno frekfentnije nego sto bi luka radilau neumu...
Visina mosta je projektirana po zahtjevima bh strane da mogu prolaziti brodovi (stvarno ne znam tko je kod nas bio na vlasti kad je to pregovarano - mozda je hdz bih pa je most nisko