Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
mostarac1905

#3526 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by mostarac1905 »

General War wrote:
mostarac1905 wrote:
General War wrote: Zato sto je jednostrana, zato sto je aktivno HDZ BiH ucestvovao u radu kontra interesa bih, zato sto nisu granice definisane, i da je samo bogdom most.
prvo mi objasni koji su to interesi bih?? gradnja luke u neumu? mene, kao nekoga tko ima prijatelje koji zive od turizma u neumu, raduje izgradnja tog mosta. jer ce, jednom za sva vremena, zavrsiti eventualne rasprave o nekoj luci neum.

je li razvoj turizma interes bih? ili je interes bih samo ono sto u izbornoj godini govori bakir/komsic, pa i covic na kraju krajeva, nisam siguran kakve su njegove ambicije tu, osim da se ne zamjeri plenkovicu..
Pokusat cu slikovitije, jer sumnjam da razmisljas po istoj matrici:
Recimo imas kucu ali ti je ulaz i izlaz na put preko komsijine zemlje, sta mislis? Moze li te komsija handrit? Posebno komsija kao sto je hrvatska?
Drugo, sta mislis, da li u luci rade roboti ili radna snaga...odakle bi ta radna snaga dolazila (od lucke kapetanije, carina, pretovara roba, remorkera, do ciscenja cenifa)iz sarajeva ili bas mozda iz tog neuma, pa onda infrastruktura od puteva do zeljeznica...sta mislis da li bi se prijatelj zalio za posao preko cijele godine ili ovo bio zadovoljan sezonski dva mjeseca? Mada i sto se tice turizma, ne vidim koliki je to problem, pa u Dubrovnik ulaze prekookeanski brodovi sigurno frekfentnije nego sto bi luka radilau neumu...
Bilo mosta ili ne bilo, prolaz do medjunarodnih voda ide kroz hrvatske teritorijalne vode. komsijske zemlje, kako kazes. Znam da je neki samozvani pomorski institut iz sarajeva LOL prije 7-8 godina tvrdio da svaka pomorska zemlja, sto BiH jeste, ima SVOJ dodir sa medjunarodnim vodama. Presudom aribtrazne komisije u sukobu slo - hr kaze se da postoji tzv 'dimnjak' koji slovenija mora moci nesmetano koristiti za izlaz na medjunarodne vode, ali nad istim nema nadleznost niti ga smije ni na koji nacin eksploatirati (ribolov, eventualno plin...). Sto znaci, mozes prolazit kroz komsijinu zemlju do mile volje, ali na prstima ne dodirujuci bilo sta.

Visina mosta je projektirana po zahtjevima bh strane da mogu prolaziti brodovi (stvarno ne znam tko je kod nas bio na vlasti kad je to pregovarano - mozda je hdz bih pa je most nisko :D) , ali luka, zeljeznica u neumu je nemoguca utopija. Pa od mostara do sarajeva svako treci dan neki prekid. a zamisli investicije mijenjati staru uskotracnu i postavljati novu prugu, elektrifikacija itd, itd...
General War

#3527 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

mostarac1905 wrote: Bilo mosta ili ne bilo, prolaz do medjunarodnih voda ide kroz hrvatske teritorijalne vode. komsijske zemlje, kako kazes. Znam da je neki samozvani pomorski institut iz sarajeva LOL prije 7-8 godina tvrdio da svaka pomorska zemlja, sto BiH jeste, ima SVOJ dodir sa medjunarodnim vodama. Presudom aribtrazne komisije u sukobu slo - hr kaze se da postoji tzv 'dimnjak' koji slovenija mora moci nesmetano koristiti za izlaz na medjunarodne vode, ali nad istim nema nadleznost niti ga smije ni na koji nacin eksploatirati (ribolov, eventualno plin...). Sto znaci, mozes prolazit kroz komsijinu zemlju do mile volje, ali na prstima ne dodirujuci bilo sta.

Visina mosta je projektirana po zahtjevima bh strane da mogu prolaziti brodovi (stvarno ne znam tko je kod nas bio na vlasti kad je to pregovarano - mozda je hdz bih pa je most nisko :D) , ali luka, zeljeznica u neumu je nemoguca utopija. Pa od mostara do sarajeva svako treci dan neki prekid. a zamisli investicije mijenjati staru uskotracnu i postavljati novu prugu, elektrifikacija itd, itd...
Pa dobro nisu ni hrvati izmislili pomorske zakone, vidjet cemo na medjunarodnom sudu...ali ne idu kroz teritorijalne vode, kako god da uzmes inace ove price nebi ni bilo...ti to negiras, ok..nista novo.
Visina mosta je projektirana kako kazes po Bih zahtjevima, ali ne prejudiciraju razgranicenje izmedju dvije zemlje, a to hrvatska zaboravlja (a i ti).
I sta, sto mi imamo nesposobne kleptomanske politicare, sad treba dati to hrvatskoj kao oni ce to znati iskoristiti? Po dugu se vidi koliko su sposobni, i po stanju "gospodarstva".
SaraFina

#3528 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

Opet su popularni pirati i filmovi o njima. Sad zamisli onih 10 000 Kolindinih džihadlija, odmetnutih u desetine brodova.Kako krstare HR teritorijalnim vodama i pljačkaju bogate jahte i brodove :(
General War

#3529 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Specijalne postrojbe u pricuvi u Irskoj, na pripremama oko desanta na mali skolj :D

Image
Sanjarko

#3530 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

mostarac1905 wrote: prvo mi objasni koji su to interesi bih?? gradnja luke u neumu? mene, kao nekoga tko ima prijatelje koji zive od turizma u neumu, raduje izgradnja tog mosta. jer ce, jednom za sva vremena, zavrsiti eventualne rasprave o nekoj luci neum.

je li razvoj turizma interes bih? ili je interes bih samo ono sto u izbornoj godini govori bakir/komsic, pa i covic na kraju krajeva, nisam siguran kakve su njegove ambicije tu, osim da se ne zamjeri plenkovicu..
Jasta da je interes, i Bosne i Hrvatske i Hrvata u Bosni samo niko nerazmislja sta, kako itd., vezi luke. Ja imam ideju sta, kako itd. Samo nepitam se ja, a i ne bi o tome uopste.

Samo nije ono na sta se misli. Sta misle.
high_volume

#3531 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by high_volume »

realna do boli wrote:Hebo luku koju mozes blokirati sa dva tankera ..
Šta tankera... sa dva snajpera :D
detroit-mercy

#3532 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
Seawolf wrote:
General War wrote: Zna, jos kad hrvatski delegati shvate da im se drzava prekida i na moru kao i na kopnu.
Na kojem dijelu akvatorija i u kolikoj širini se prekidaju hrvatske teritorijalne vode, između otoka Hvara i poluotoka Pelješca?
Ja mislim kod Šaćirovog limana...to jest uvale po hrvatski :D
Zamisili tu jos luku :mrgreen: sta bi se konvoja/brodova moglo napljackati :mrgreen:.
Bilo bi dosta za deset zivota :mrgreen:
Hafis

#3533 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

detroit-mercy wrote:
Hafis wrote:
Seawolf wrote: Na kojem dijelu akvatorija i u kolikoj širini se prekidaju hrvatske teritorijalne vode, između otoka Hvara i poluotoka Pelješca?
Ja mislim kod Šaćirovog limana...to jest uvale po hrvatski :D
Zamisili tu jos luku :mrgreen: sta bi se konvoja/brodova moglo napljackati :mrgreen:.
Bilo bi dosta za deset zivota :mrgreen:
Konvoja/brodova? A teško, jedino u vicevima.
ST11

#3534 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by ST11 »

mostarac1905 wrote:Presudom aribtrazne komisije u sukobu slo - hr kaze se da postoji tzv 'dimnjak' koji slovenija mora moci nesmetano koristiti za izlaz na medjunarodne vode, ali nad istim nema nadleznost niti ga smije ni na koji nacin eksploatirati (ribolov, eventualno plin...). Sto znaci, mozes prolazit kroz komsijinu zemlju do mile volje, ali na prstima ne dodirujuci bilo sta.
Sloveniji je kod ovog "dimnjaka" bitno tek, da Hrvatska država nema nikakve nadležnosti na tom dijelu mora i to ne zbog nekog vadjenja plina ili ribolova, nego da nemaju mogucnosti zaustavljati i pregledavati brodove na putu prema luci Koper.
Za*ebi one skoljke i tonu riba zbog kojih je "kao" frka u Piranskom zalijevu (zbog mene se moze zvati i Savudrijska vala ili The Delta Dragonje), jer to je tek bacanje pijeska u oci javnosti. Takmicenje izmedju rijecke luke i luke Koper je u pitanju i tu SLO ne moze dozvoliti, da CRO na bilo kakav nacin ometa njen rad.
Thorgerson

#3535 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Thorgerson »

Treba duz granice sa hrvatskom napravit par nuklearki i povremeno ispustat otpad u jadransko.

Bosnjacima pojasnit da ako nece da im zena ima treću sisu, neka ne idu vise u makarsku.

Subvencionirati ljetovanja po turskoj.
Hafis

#3536 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Napraviti nuklearke?
Nemaju para za rješavanje gradskog prevoza a ne još nuklearke praviti.
Možda bi mogli uz kakav povoljan standby aranžman naručiti od Kineza kakve imitacije nuklearki od plastike pa isprepadati one dalmoše.
Lincoln-Burrows

#3537 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Lincoln-Burrows »

Thorgerson wrote:Treba duz granice sa hrvatskom napravit par nuklearki i povremeno ispustat otpad u jadransko.
Čitajući ovo izgleda tako jednostavno kao da pišaš preko zida u more.
General War

#3538 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:Napraviti nuklearke?
Nemaju para za rješavanje gradskog prevoza a ne još nuklearke praviti.
Možda bi mogli uz kakav povoljan standby aranžman naručiti od Kineza kakve imitacije nuklearki od plastike pa isprepadati one dalmoše.
Mate, Duje i Ive na konstrukciji imitacije peljeskog mosta :D

Image
славянин

#3539 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Lincoln-Burrows wrote:
Thorgerson wrote:Treba duz granice sa hrvatskom napravit par nuklearki i povremeno ispustat otpad u jadransko.
Čitajući ovo izgleda tako jednostavno kao da pišaš preko zida u more.
”napraviti par nuklearki” :D cas posla... ne mozemo kvalitetan vanjski toalet da napravimo a ne par nuklearki.U medjuvremenu Hrvati mnogo zabrinuti jer nas nervira sto prave most ... i ljudi prave ... a nasi s**u.
exliberal-ex

#3540 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

Hrvati ce most otvorit ovdje ce se pricat o nekim pravima, kako ce sve propast.... :-)
General War

#3541 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote:Hrvati ce most otvorit ovdje ce se pricat o nekim pravima, kako ce sve propast.... :-)
"Ovdje" ima jedan problem, koji hrvatska izdasno koristi, inace nebi bio problem.
exliberal-ex

#3542 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

General War wrote:
exliberal-ex wrote:Hrvati ce most otvorit ovdje ce se pricat o nekim pravima, kako ce sve propast.... :-)
"Ovdje" ima jedan problem, koji hrvatska izdasno koristi, inace nebi bio problem.
Koji je to problem....? ...hrvati iz Bosne...?...ili nesposobni bosnjacki politicari koji se sjete neuma mozda jednom godisnje...a mozda i EU koja je dala hrvatia pare da prave taj nelegalni most ?
General War

#3543 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote:
General War wrote:
Koji je to problem....? ...hrvati iz Bosne...?...ili nesposobni bosnjacki politicari koji se sjete neuma mozda jednom godisnje...a mozda i EU koja je dala hrvatia pare da prave taj nelegalni most ?
Da se nebih ja ponavljao imas 141 stranu, neka te ne mrzi kad vec pitas da nadjes odgovor...ja cu ti natuknut samo, podebljat, i crvenim podvuci, a ti se jos pitaj ako hoces ;-)
Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je izgradnja Pelješkog mosta strateški interes hrvatskog naroda u cjelini, ali i interes BiH, te tvrdi da najavljena tužba koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije moguća.

Čović je kazao za tužbu ne postoji saglasnost svih članova Predsjedništva BiH.
exliberal-ex

#3544 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

General War wrote:
exliberal-ex wrote:
General War wrote: "Ovdje" ima jedan problem, koji hrvatska izdasno koristi, inace nebi bio problem.
Da se nebih ja ponavljao imas 141 stranu, neka te ne mrzi kad vec pitas da nadjes odgovor...ja cu ti natuknut samo, podebljat, i crvenim podvuci, a ti se jos pitaj ako hoces ;-)
Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je izgradnja Pelješkog mosta strateški interes hrvatskog naroda u cjelini, ali i interes BiH, te tvrdi da najavljena tužba koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije moguća.

izvini ali to je sistem na kojem je drzava napravljena...koliko god da se nekome svidja ili ne...nisu sam tu bosnjaci zavrnuti...ako pitas hrvate oni ce reci da su ugrozeni..srbi takodje....isto sranje svugdje
LBVIEW

#3545 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote: izvini ali to je sistem na kojem je drzava napravljena...koliko god da se nekome svidja ili ne...nisu sam tu bosnjaci zavrnuti...ako pitas hrvate oni ce reci da su ugrozeni..srbi takodje....isto sranje svugdje
Aha, hrvatsko/srpsko pravo je zastupati interese susjednih drzava. :lol: Hrvati bi se tako odrekli izlaza na otvoreno more, vode iz Buskog jezera, a Srbi hidrocentrala na, i zemlje uz Drinu.
Izvini, ali to nece moci u nedogled bez posljedica, tajpi Covketa i veleposkanike. :wink:
General War

#3546 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote:
General War wrote:
exliberal-ex wrote:

izvini ali to je sistem na kojem je drzava napravljena...koliko god da se nekome svidja ili ne...nisu sam tu bosnjaci zavrnuti...ako pitas hrvate oni ce reci da su ugrozeni..srbi takodje....isto sranje svugdje
Izvini ti, onda nemoj se djaba praviti nemust, " tvoja ugrozba" niti na koji nacin opravdava kvislinsko ponasanje u zemlji gdje si dobio vise prava neko iko na planeti ako se uzme sve u obzir ( proslost uzpa, procenat u udjelu stanovnistva, ekonomska razvijenost...).
General War

#3547 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote: izvini ali to je sistem na kojem je drzava napravljena...koliko god da se nekome svidja ili ne...nisu sam tu bosnjaci zavrnuti...ako pitas hrvate oni ce reci da su ugrozeni..srbi takodje....isto sranje svugdje
Aha, hrvatsko/srpsko pravo je zastupati interese susjednih drzava. :lol: Hrvati bi se tako odrekli izlaza na otvoreno more, vode iz Buskog jezera, a Srbi hidrocentrala na, i zemlje uz Drinu.
Izvini, ali to nece moci u nedogled bez posljedica, tajpi Covketa i veleposkanike. :wink:
Al vidis da opet vapi za ugrozbom, izgleda da to moze jos bolje :-)
Hafis

#3548 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

LBVIEW wrote: Aha, hrvatsko/srpsko pravo je zastupati interese susjednih drzava. :lol: Hrvati bi se tako odrekli izlaza na otvoreno more, vode iz Buskog jezera, a Srbi hidrocentrala na, i zemlje uz Drinu.
Slabo se razumijem u ovo šovinističko etiketiranje čitavih naroda ali evo da se pokušam okušati i u toj branši:
Bit će da Bošnjaci zauzimaju nezgodan geostrateški položaj pa ne mogu raditi slične rabote sve i da hoće...daleko je Turska.
Valja li ova :)
LBVIEW

#3549 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
Al vidis da opet vapi za ugrozbom, izgleda da to moze jos bolje :-)
Naravno da moze, treba biti optimista. :mrgreen:
LBVIEW

#3550 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by LBVIEW »

Hafis wrote:
LBVIEW wrote: Aha, hrvatsko/srpsko pravo je zastupati interese susjednih drzava. :lol: Hrvati bi se tako odrekli izlaza na otvoreno more, vode iz Buskog jezera, a Srbi hidrocentrala na, i zemlje uz Drinu.
Slabo se razumijem u ovo šovinističko etiketiranje čitavih naroda ali evo da se pokušam okušati i u toj branši:
Bit će da Bošnjaci zauzimaju nezgodan geostrateški položaj pa ne mogu raditi slične rabote sve i da hoće...daleko je Turska.
Valja li ova :)
Sto sovinisticko, ta nisam ja izmislio pojam "legitimnih" predstavnika, vec Mile & Dragan. Docim ja preferiram izraz dijasporac susjednih drzava, sto ovi "legitimni" svakodnevno demonstriraju.
Btw., pitaj precednika svih Hrvata u zemlji sto Bosnjaci mogu. :wink:
Post Reply