Misli kolega morski vuk da je sve divno, 4 godine od izlaska ID3 jos nisu blizu ispeglanog softvera, a i najispeglaniji ima svoje greske.RagibUzoriti wrote: ↑14/05/2023 19:02 Maloprije pricam sa jednim likom ,ima ID4 vec par mjeseci.
Ako ne rece da je vec 4 puta bio zbog opoziva u servisu.
Sve software problemi![]()
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kravamuzara
#3526 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#3528 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sta ima rooja? Danas nam je cijena struje negativna (!) Moram pristaviti vjevericu u rerni...i gonjati auto ekstra.
- tramvajtrojka
-
melac
#3530 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Struju Europa moze sama proizvoditi, a naftu bas i ne, tako da je tranzicija pitanje nacionalne sigurnosti vise vec ekomonske opravdanosti. Samo za projekte je potrebno 10+ godina da se stave u pogon, ali ta tranzicija je vec krenulu. Jedini problem sto vidim trenutno je visak u proizvodnji el energije, te je zadnjih 10tak dana cijena el energije u minusu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3531 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
seljackijeg fazona od tog nema...tramvajtrojka wrote: ↑28/05/2023 10:59tako gore radis i onda dodjes u Bosnu na frizuru i popravak zuba![]()
![]()
![]()
- tramvajtrojka
#3532 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa jednostavno kad je istina kad se on krene kurchiti jer je u dijaspori kupio električni mikser na cetiri tocka kao da je nasao izvor zem zem vodice u dvorištu da bi se hvalisao , zasto ne spomenuti i drugu stranu te medaljeizvrsni direktor wrote: ↑28/05/2023 11:12seljackijeg fazona od tog nema...tramvajtrojka wrote: ↑28/05/2023 10:59
tako gore radis i onda dodjes u Bosnu na frizuru i popravak zuba![]()
![]()
![]()
-
Zakalwe
#3533 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mene je mater cerala da perem zube (a i nisam nikad bio toliki ljubitelj bakOOve) tako da nisam nesto posjecivao domovinske stomatologe. A imamo ih gomilu i ovdje...vecinom Iranci. Frizura slabo....nemam sta frizurirati. A vi, kako ste?tramvajtrojka wrote: ↑28/05/2023 10:59tako gore radis i onda dodjes u Bosnu na frizuru i popravak zuba![]()
![]()
![]()
Last edited by Zakalwe on 28/05/2023 12:49, edited 1 time in total.
-
Zakalwe
#3534 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Navili Finci novi atomski reaktor ove godine....Olkiluoto 3. EPR 1700MW! I kad su ga prikljucili na Nordpool mrezoi, oborili cijenu struje (zadnji kilovat odredjuje cijenu). Puse, snijeg se topi a nikome ne treba grijanje. Sad su morali trenutno da smanje snagu...ne isplati semelac wrote: ↑28/05/2023 11:11 Struju Europa moze sama proizvoditi, a naftu bas i ne, tako da je tranzicija pitanje nacionalne sigurnosti vise vec ekomonske opravdanosti. Samo za projekte je potrebno 10+ godina da se stave u pogon, ali ta tranzicija je vec krenulu. Jedini problem sto vidim trenutno je visak u proizvodnji el energije, te je zadnjih 10tak dana cijena el energije u minusu.
- ZoomZoomKiwi
#3535 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Al’ kako to nuklearna. Zar nije zeleno samo sunce i vjetar. Ne može hidro i nuklearna nikako, to ne smijemo, to moramo ukidati.
-
Zakalwe
- Laplace
#3537 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Čini mi se da su čak i u Njemačkoj prošle godine pričali o tome da se i nuklearna energija uvrsti u zelenu energiju. Na trenutak sam pomislio da im polako dolazi iz <cenzurisano> u glavu, ali biće da sam se prerano obradovao.
- Laplace
#3538 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
melac
#3539 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da, ako se zadrzi ovaj nivo cijene bojim se da ce se planovi za buducnost skresati.Zakalwe wrote: ↑28/05/2023 12:43Navili Finci novi atomski reaktor ove godine....Olkiluoto 3. EPR 1700MW! I kad su ga prikljucili na Nordpool mrezoi, oborili cijenu struje (zadnji kilovat odredjuje cijenu). Puse, snijeg se topi a nikome ne treba grijanje. Sad su morali trenutno da smanje snagu...ne isplati semelac wrote: ↑28/05/2023 11:11 Struju Europa moze sama proizvoditi, a naftu bas i ne, tako da je tranzicija pitanje nacionalne sigurnosti vise vec ekomonske opravdanosti. Samo za projekte je potrebno 10+ godina da se stave u pogon, ali ta tranzicija je vec krenulu. Jedini problem sto vidim trenutno je visak u proizvodnji el energije, te je zadnjih 10tak dana cijena el energije u minusu.
-
melac
#3540 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma pice oni i ove ostale, pogotovo Finska, sada moja firma radi na 3 projekta igzgradnje vjetro parkova u Finskoj. A Razvijaju se projekti za kombinovanje vjetro i solarne energije u jedan park, da se sto bolje iskoristi i prostor a i solarna i vjetro energija su vrlo cesto u raskoraku, kada je jedan aktivan drugi je u mirovanju i obrnuto.
Cak sta vise, vec sada u Svedskoj razmisljaju da upare vjetroparkove i tekuci vodik, da se iz tekuceg vodika proizvodi el energija u kontinuitetu ili se koristi kao gorivo direktno, a da se pomocu vjetro energije radi tekuci vodik, na tome trenutno rade Vattenfall i LKAB te cak i SCA ulaze u to.
- Rockefeller
#3541 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Haha bas ono smijesno, sta te ba boli qurac sta ko gdje i kako.tramvajtrojka wrote: ↑28/05/2023 10:59tako gore radis i onda dodjes u Bosnu na frizuru i popravak zuba![]()
![]()
![]()
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#3542 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Rockefeller wrote: ↑28/05/2023 18:08Haha bas ono smijesno, sta te ba boli qurac sta ko gdje i kako.tramvajtrojka wrote: ↑28/05/2023 10:59
tako gore radis i onda dodjes u Bosnu na frizuru i popravak zuba![]()
![]()
![]()
Frajer kreten žešći, sigurno mu neki dijasporaš mazno ženu ili nekog iz familije, pa sad crče od muke.
A može biti da mu je isto nešto u glavi od onih isparavanja od Hifa Petrol na Dobrinji 1...
-
sarajevosa
#3543 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Musk promoviše kao jedinu prednost Tesle self-driving, a u realnosti su gori od konkurencije. Čak kvalitet auta im nije na nivou drugih proizvođača, ali zato "ima" self-driving. Nvidia će najprije imati najbolji softver za autonomnu vožnju u budućnosti i vrlo lako će svaki proizvođač moći koristiti njihovu tehnologiju. Musk obećava autonomnu vožnju već 7-8 godina i baš svake godine govori da će te godine da je naprave. Obećavao autonomnu vožnju - taxi prije 3-4 godine i govorio da će "iduće" godine biti tesla taxi širom države a ustvari nema ništa, a rekao je da će taxi tesla da zarađuje 100% godišnje, tj da će zaraditi koliko i sam tesla košta, što je smješno i nema nikakve logike. Danas imaš taxi "robota" ali nema tesle, pogledaj sliku ispod.kravamuzara wrote: ↑14/05/2023 12:29 Sto se tice softvera svi ostali proizvodjaci su u kamenom dobu u odnosu na Teslu.
Fino ga je slušati ali nije realan, pogotovo po rokovima, tesla kamion i cybertruck još se ne proizode a po njegovoj priči trebalo je prije par godina da se počnu proizvoditi.
Autonomna vožnja - lideri

Slika preuzeta iz videa ispod
Musk se zezao na račun kunkurencije prije 10-tak godina a sad bi ti isti mogli da preteku teslu
- kravamuzara
#3544 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mislio sam na BMS kao prednost, self-driving je svakako kita i nece raditi kako treba jos 30 godina.
-
Seawolf
#3545 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Svi savremeni električni automobili koji drže do sebe su pogonjeni sinhronim višefaznim elektromotorima sa rotorom od permanentnih magneta.veselinovic wrote: ↑21/06/2023 06:22 Ne bih da siljim,
ali ti mislis o DC brasles motoru.
Sinhroni motor ne moze u atomobil, jer ima izuzetno mali moment pri startu.
( obrtaji od nule - slicna karakteristika kao SUS motor) pa bi ti trebalo kvacilo i mjenjac
Provjeri.
-
Me_again
#3546 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sinoć sam se malo odmjerio sa Teslom, negdje oko Herceg Novog. Ode Tesla, meni zubi ispadoše...
Ali par minuta poslije poće štednja struje, realnost je da se nema tu negdje propisno Tesla i napuniti.
Tako ja dodjoh do Sverenog pola a Tesla se i dalje puni,....
Ali par minuta poslije poće štednja struje, realnost je da se nema tu negdje propisno Tesla i napuniti.
Tako ja dodjoh do Sverenog pola a Tesla se i dalje puni,....
- Laplace
#3547 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Neki dan mi iskoči članak o tome da je neko uspio da vrijeme punjenja baterije za EV smanji na 6 min. Nisam stigao pročitati članak pa ne znam detalje.
Još se dosta mora raditi na brzini punjenja i kapacitetu baterije (i u međuvremenu optimizirti software) uz izgradnju infrastrukture. Joše podugo ćemo se voziti vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.
Još se dosta mora raditi na brzini punjenja i kapacitetu baterije (i u međuvremenu optimizirti software) uz izgradnju infrastrukture. Joše podugo ćemo se voziti vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.
-
Me_again
#3548 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Problem je generalno, već sam to negdje napisao, u infrastrukturi razvoda električne energije i njenoj proizvodnji.Laplace wrote: ↑24/06/2023 09:22 Neki dan mi iskoči članak o tome da je neko uspio da vrijeme punjenja baterije za EV smanji na 6 min. Nisam stigao pročitati članak pa ne znam detalje.
Baterije će se razvijati i imaće veći kapacitet ali brzina punjenja je problematična.
Uzmimo baterije kapaciteta 30 kWh, ako se puni 60 minuta treba ti izvor snage 30 kW (a i tu se krije velika laž jer niko ne spominje gubitke prilikom punjenja koji idu do 20%, pa je zapravo potreban izvor snage od 36 kW a ne 30 kW).
Ako se pune za 6 minuta, a to je 10 puta brže, potreban je izvor snage 300 kW (tačnije 360 kW). Pod uslovom naravno da je baterija dizajnirana da izdrži toliku struju ili snagu (pošto je napon konstantan).
Uzmimo za primjer ozbiljniji grad(ić) u kojem se u jednom momentu puni stotinjak takvih auta, dolazimo do dodatne potrebne infrastrukturne snage od 36 MW.
Ovaj primjer je minimalistički, kada se tu uvrste nekakve Tesle sa baterijama od 80 kWh itd itd dolazimo do vrlo ozbiljnih brojki.
A struje u Evropi nema dovoljno, generalno. Oživljavaju ugašene termo elektrane, nuklearke će proglasiti zelenim izvorima itd...
Sve u svemu vrlo nesinhroniziran i, usudio bih se reči, čak haotičan i amaterski pristup rješavanju energetskih pitanja na planeti.
Još jedan dokaz da na svijetu ne vlada logika nego interesi.
I potpuno si u pravu, duuuuugo čemo se mi voziti na benzin a bogme i na naftu (ovdje ima nekih dodatnih napora da se dizeli "pozelene").
Napisah nedavno, elektro auti kao mali gradski auti i lagana dostavna gradska vozila, dakle sve ono što se može preko noči sporije puniti (kada je generalno potrošnja električne energije prilično manja) će zaživjeti, ali ostalo slabo u narednih par decenija.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#3549 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ma nece nikad navuc struje toliko, nema sanse sa trenutnom tehnologijom...
- basicm
#3550 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zamislite jake punjace kod nas nakon par godina koristenja i naseg odrzavanja. I ono kisa pada mokro a ti trebas prici i ukljuciti…