Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
diablobih

#3526 Re: Windows 10

Post by diablobih »

Black swan wrote:eror code 0x80070045
Koliko ja vidim na netu, izgleda da ti je HDD krepao ili pred samrt, uglavnom probaj uletiti u safe mode, spasi sto mozes i onda pokusaj sa drugim.
r_faruk

#3527 Re: Windows 10

Post by r_faruk »

diablobih wrote:@r.faruk, bitni su zbog fluidnosti, bitni su zbog sigurnosti, bitni zbog featurea, bitni su jer popravljaju bugove, bas te sto ti spominjes, jer da ti je updateovan na najnoviji, onda ne bi imao problema. Drugi problem sa win 10 jeste da ljudi pokusavaju instalirati windows na masine koje su smece, pa se opet zale.

Ti ljudi sto gube podatke, vjerovatno urade clean install ili ti ga po naski, formatiraju, pa "izgube" podatke, ali to je sve do usera, da li je debil ili nije.
Ne razumijem kako formatiraju, a da ne znaju da su formatirali.... Update je automatski, zar imas opciju da formatiras hdd kada ti windows kaze da imas 15 minuta da spasis ono sto si radio prije nego sto on uradi update?

Ja nemam problema, na mojim licnom racunarima je sedmica... A nisu bezveze racunari, pocevsi od rama kojeg ima 12 giga pa dalje.... Ovo oko net frameworka traje 2 minute, niti jedan update ne traje 2 min. No uboja u pojam.....

Sve ovo sto pricam ne pricam bez razloga, sve je proizaslo iz iskustva, sto iz mog, sto od ljudi koji koji rade daleko kompleksnije stvari od mene kada je u pitanju i software i hardware..... Pa oni kazu da je windows virus, a ja pizdim na windowsove gluposti, zamisli kako je njima....
Svako ko se bavi ozbljnijim poslom je popizdio na win 10. Pa i na office-u i dan danas excel pretvara decimalni broj u datum. Ljudi im *ebu mater godinama na zbog toga...

Koristim win od verzija 2.x i 3.x..... Ovo do sada mi izgleda kao obicna kontrola podataka, korisnika, informacija......

Zasto je normalno da win sam od sebe uradi update i prekine te u pola posla?
r_faruk

#3528 Re: Windows 10

Post by r_faruk »

Da dodam, uradim i ja update povremeno, ali tek onda kada ja to zelim, a ne kada je windowsu cejf. Jednostavno su u*rali sa update-om na desetci.....
emric

#3529 Re: Windows 10

Post by emric »

r_faruk wrote:
diablobih wrote:Ja ne znam, cuj mazohista ako updateujes :D Meni svaki savrseno radio update i ne nije originalan win. Updatei su veoma bitni.
'ajd ne zajebavaj, za koji qrac su bitni?
Vrati se na Windows 95 i uživaj. Sramotno je da si došao čak do Windowsa 7, koji ti je to bitno? :shock:

---

Problem je danas što se svako smatra ekspertom pa nešto zakenja i onda mu kriv update. Istina, apdejti nekad znaju napraviti i problem, ali je to rijetkost i obično se brzo nađe rješenje. Ja nikad nisam gasio apdejte na bilo čemu (PC, Windows, programi, telefon, aplikacije...) i vrlo rijetko sam imao problema.

Osim toga, rijetko je Windows problem, a češće što se svašta instalira, što se koriste neadekvatni drajveri, ne održava sistem i sl.
r_faruk

#3530 Re: Windows 10

Post by r_faruk »

Izvini sto sam dosao do win 7.... Uzivaj u updateima, nemoj profuliti koji...... Propade racunar, strasno...

Samo mi reci da li kupujes win ili koristis crack?
avaks

#3531 Re: Windows 10

Post by avaks »

Ali uvijek imaš opciju Golf 2 hoću reći Win 7 :izet:

Mene apsolutno ne vuče ništa da se vratim na stariju verziju jer mi 10ka super radi na računaru i 2 laptopa. Evo da kucnem u drvo nikakvih problema s ažuriranjima i pisalo se mnogo oko toga, mada sam ja sistem prilagodio sebi (ukinuto p2p ažuriranje, aktivni sati naštimani, drivere mi ne zeza jer instaliram originalne odmah u startu i ne prepuštam slučaju ništa, naravno na svim uređajima je original windows ako išta znači) :thumbup:
Maharadza

#3532 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

avaks wrote:Ali uvijek imaš opciju Golf 2 hoću reći Win 7 :izet:

Mene apsolutno ne vuče ništa da se vratim na stariju verziju jer mi 10ka super radi na računaru i 2 laptopa. Evo da kucnem u drvo nikakvih problema s ažuriranjima i pisalo se mnogo oko toga, mada sam ja sistem prilagodio sebi (ukinuto p2p ažuriranje, aktivni sati naštimani, drivere mi ne zeza jer instaliram originalne odmah u startu i ne prepuštam slučaju ništa, naravno na svim uređajima je original windows ako išta znači) :thumbup:
Evo meni je "narodna" verzija Win10 pro (AutoKMS aktivacija kroz Microsoft toolkit 2.6.2 - a ima i nova verzija 2.6.4), redovni update, nikakvih većih problema, osim što za zvučnu moram driver uvijek ručno instalirati nakon većeg update-a jer mi iz nekog razloga učita onaj default-ni win audio driver ali i to je svega 2min. da se sredi! :thumbup:
avaks

#3533 Re: Windows 10

Post by avaks »

A samo malo znanja i pažnje je potrebno da bi sve funkcionisalo :thumbup:

Daleko je Windows od savršenog, budimo realni, ali 10ka je u mom slučaju za 2 koplja bolja od svih dosadašnjih...
Lakša mi je po resurse od 7ce, samim time su mi i performanse dosta bolje, što u gamingu što u normalnom radu (boot, učitavanje programa, inače interfejs i odziv).
E jedino dosta star HW može da pravi probleme, ali vala i procesor i grafika mi je novija i samo imam benefite uz noviji sistem.
Ta ažuriranja mi se odrade u pozadini i rijetko kada imam išta da radim po tom pitanju (samo ove veće nadogradnje kada budu).
Forumerrer

#3534 Re: Windows 10

Post by Forumerrer »

Windows 10 je odlican, ali da se ne lazemo nije za enterprise okruzenje (bar standardne pro/enterprise varijante).

Precesto se pojavljuju novi buildovi a ukida podrska za one koji su stari 2 godine. To nijednoj firmi ne odgovara, prevelik je rizik takvo nesto raditi u iole ozbiljnijoj firmi.

I definitivno q ne valja ako je HDD. Napravljen je za SSD.
arnes_king

#3535 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

Da li moze biti do sistema i da li neko ima slicnih problema.

Koristim 4 razlicita browsera, edge, chrome, Firefox i opera i internet na svakom od njih mi je katastrofalno los. Znaci bilo koju stranicu da ukucam toliko je tromo sve i cekam po minutu da ucita. Sve mislim da me zeza konekcija i onda odem na speedtest i izmeri mi punu konekciju 50 download, 1,5 - 2 upload sa pingom od ispod 20.

Ne znam vise sta da radim, imam jos SSD na kojem je sistem i ovo mi se tek od nedavno pocelo desavati.
Averus

#3536 Re: Windows 10

Post by Averus »

Extensions/Add-ons?

Također, provjeri koji su ti DNS-ovi podešeni. Probaj sa 8.8.8.8 i 8.8.4.4 i vidi hoće li biti promjene

Jesi probao drugi neki uređaj na istoj mreži, jel' se isto dešava?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3537 Re: Windows 10

Post by Truba »

diablobih wrote:
Black swan wrote:eror code 0x80070045
Koliko ja vidim na netu, izgleda da ti je HDD krepao ili pred samrt, uglavnom probaj uletiti u safe mode, spasi sto mozes i onda pokusaj sa drugim.
daj ba... ne može se pristupiti šerovanom folderu na mreži

mogu pristupiti jednom kompu koji mi ne treba
za drugi traži šifru
za treći ne javlja ništa
a za četvrti javlja ovu grešku
kolega s druge desetke može pristupiti ovom kojemu ja ne mogu a ne može onome kojemu ja mogu
treći kolega može pristupiti ovim dvama

i to sve nakon updatea
arnes_king

#3538 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

Averus wrote:Extensions/Add-ons?

Također, provjeri koji su ti DNS-ovi podešeni. Probaj sa 8.8.8.8 i 8.8.4.4 i vidi hoće li biti promjene

Jesi probao drugi neki uređaj na istoj mreži, jel' se isto dešava?
DNS su mi defaultni od ISP-a samo u modemo podeseni, na komp nisam nista dirao. Dugo godina mi ovako radi i sad od jednom prije nekoliko dana pocelo zezati, cini mi se bas od kada sam uradio azuriranja, ali nisam bas 100% siguran.

Imam dosta drugih uredjaja i svi rade normalno. Cak dodatno imam problem na Firefox da mi mjeri skroz losu brzinu, pa sam mislio da me zeza modem ali se ustanovilo da je do browsera nesto zbog flasha kako se sjecam, na edge mjeri dobro ali na sva 4 je sve tromo i sporo.

Zaboravio sam napomenuti da add-on jedino aktivni koji koristim je adblock plus.

EDIT: https://answers.microsoft.com/en-us/win ... 9bbe23dda3

Izgleda da je problem bas u azuriranju, e koji sam ja levat toliko godina radi sve kako treba i ja bez razloga pokrenem rucno azuriranje ccc
arnes_king

#3539 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

Rijesio sam problem,

guglao i naletio na ovo:

Then reset of Network, Start=>settings=>Network and Internet=> scroll down right hand side, Reset network.

Run these four commands to a command prompt(admin). Don't type in stuff in brackets, information for you.

ipconfig /flushdns (Clear the dns cache)
nbtstat -RR (release and refesh NetBIOS names)
netsh int ip reset (reset ip settings)
netsh winsock reset (Reset Winsock Catalog)

Samo sto sam ja prvo uradi taj drugi korak, u cmd kucao te komande, poslije resetovao mrezne postavke, restartovao i sad pici sve.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3540 Re: Windows 10

Post by Truba »

to je i kolega uradio i ne ide opet
reset network

ajd ništa na disketama ćemo prebacivati podatke kao i kad smo počeli 2002.

EDIT PRORADILO izgleda da radi samo prije podne :D kao i jučer mislio sam da sanjam :lol:

edit 2.... da ne radi popodne... treba ispitati što
semirsar

#3541 Re: Windows 10

Post by semirsar »

vremenska razlika raj'voSa - Redmond, zato popodne zavrcu pipu, valja i njima u prdekanu ic' :mrgreen:
ExNihilo

#3542 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:to je i kolega uradio i ne ide opet
reset network

ajd ništa na disketama ćemo prebacivati podatke kao i kad smo počeli 2002.

EDIT PRORADILO izgleda da radi samo prije podne :D kao i jučer mislio sam da sanjam :lol:

edit 2.... da ne radi popodne... treba ispitati što
Alaj ste neozbiljna firma. :D
Sakazulu

#3543 Re: Windows 10

Post by Sakazulu »

Pozdrav,

Moj win 10 ne vidi nikako nadogradnju na 1803. Da li treba nešto kliknuti ili strpljivo čekati dok se nekako ne pokrene upgrade?
arnes_king

#3544 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

arnes_king wrote:Rijesio sam problem,

guglao i naletio na ovo:

Then reset of Network, Start=>settings=>Network and Internet=> scroll down right hand side, Reset network.

Run these four commands to a command prompt(admin). Don't type in stuff in brackets, information for you.

ipconfig /flushdns (Clear the dns cache)
nbtstat -RR (release and refesh NetBIOS names)
netsh int ip reset (reset ip settings)
netsh winsock reset (Reset Winsock Catalog)

Samo sto sam ja prvo uradi taj drugi korak, u cmd kucao te komande, poslije resetovao mrezne postavke, restartovao i sad pici sve.
Danas me opet pocelo zezati, samo sto sam na edge radi sve normalno ali na drugim browserima koci. Ovo Microsoft namjenski nesto ubacio da koci browsere? Sta sad trebam svaki dan resetovat mrezne postavke?
CCc koja sam budala sto uradi update.
arnes_king

#3545 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

Jos jedna stvar, od danas od jednom primjetim male trzavice, svako pola minute minutu mi min na mozda pola sekunde zaledi i sve tako. Ovo mi se nikad ranije nije desavalo i sinoc je sve bilo u redu.

Ne, virus nisam pokupio, jer nisam nikakve stranice otvarao osim YT, klix i bug hr.

EDIT: ovo je prestalo samo od sebe.
CPT

#3546 Re: Windows 10

Post by CPT »

diablobih wrote:@r.faruk, bitni su zbog fluidnosti, bitni su zbog sigurnosti, bitni zbog featurea, bitni su jer popravljaju bugove, bas te sto ti spominjes, jer da ti je updateovan na najnoviji, onda ne bi imao problema. Drugi problem sa win 10 jeste da ljudi pokusavaju instalirati windows na masine koje su smece, pa se opet zale.

Ti ljudi sto gube podatke, vjerovatno urade clean install ili ti ga po naski, formatiraju, pa "izgube" podatke, ali to je sve do usera, da li je debil ili nije.
"bitni" su samo da MS pokupi sto veci share na planeti zbog jer su skontali je da buducnosti u marketingu user info i ne softwareu, sve ostalo je EPP

Govna od W10 ne radi ni nekim na novim (W10 certified) masinama. Update mora biti "pravo" i ne "obaveza" usera (izmedju ostalog). Prodas poluproizvod i onda se user mora prilagodjavati tebi :-) zbog "bugova".

Kao u vremenima Zastave i "Stojadina" kad si uz nov auto dobio i alata da ga "dovrsis". :lol:
CPT

#3547 Re: Windows 10

Post by CPT »

arnes_king wrote:Jos jedna stvar, od danas od jednom primjetim male trzavice, svako pola minute minutu mi min na mozda pola sekunde zaledi i sve tako. Ovo mi se nikad ranije nije desavalo i sinoc je sve bilo u redu.

Ne, virus nisam pokupio, jer nisam nikakve stranice otvarao osim YT, klix i bug hr.

'oce to kad se igras po registrima :)
arnes_king

#3548 Re: Windows 10

Post by arnes_king »

CPT wrote:
arnes_king wrote:Jos jedna stvar, od danas od jednom primjetim male trzavice, svako pola minute minutu mi min na mozda pola sekunde zaledi i sve tako. Ovo mi se nikad ranije nije desavalo i sinoc je sve bilo u redu.

Nema to veze s tim, ja sam registri zadnji put dirao prije 2 godine i nikada nisam imao problema, problemi su poceli od kada sam sve resetovao onako kako treba biti i uradio update.
CPT

#3549 Re: Windows 10

Post by CPT »

arnes_king wrote:
CPT wrote:

Nema to veze s tim, ja sam registri zadnji put dirao prije 2 godine i nikada nisam imao problema, problemi su poceli od kada sam sve resetovao onako kako treba biti i uradio update.
ako si ustavljao "update", pa se stvar reaktivirala, ...

Kod mene na novoj masini, 100% W10 compatible masina (brand) nece raditi ako updatejtas gpu driver...Koji je isto W10 compatible. Ista masina sa W7 i W8 radi bp. :twisted:
semirsar

#3550 Re: Windows 10

Post by semirsar »

vama nije dosadno... mog'o bih bas da vam pozavidim. Win 10 na laptopu, win 10 na prepotopnom desktopu, win 10 na tabletu, win 10 na mobiljnom i sve to fercera normalno bez ikakvijeh stekanja stucanja trzanja i sta ti ja znam cega sve ne... doduse, mobiljni ne radi vise, razguzio sam ga kad sjedoh na njega, ali bi siguran sam i dalje odlicno radio :thumbup:
Post Reply