sta znaci ovo?hladan.preminger wrote:Koliko kukate ispada da u Sarajevu svi pišaju sjedeći.
Ako su psi agresivni u tvojoj mahali, riješi problem u vlastitoj reziji.
Problem pasa lutalica
-
5 0 5
#3526 Re: Problem pasa lutalica
- madridist
#3527 Re: Problem pasa lutalica
Po cemu su copori pasa koji lutaju licama naseljenih mjesta odraz stanja u drustvu,to je stupidna tvrdnja.
Sreca pa niko nije nastradao dosad,mislim sa tezim posljedicama,rado bih vidio kako zagovornici pasa na ulicama iz vlastitog dzepa finansiraju sklonista za pse umjesto sto misle da je kupivina vrece pasje hrane na akciji i podjela iste dzukcima po ulicama herojski potez pravednika.
Napadi bijesnih pasa na prolaznike ili aute na raskrsnicama nisu odraz stanja u drustvu nego sasvim logican slijed dogadjaja potaknut ukidanjem sluzbi za kontrolu pasa lutalica.
Sreca pa niko nije nastradao dosad,mislim sa tezim posljedicama,rado bih vidio kako zagovornici pasa na ulicama iz vlastitog dzepa finansiraju sklonista za pse umjesto sto misle da je kupivina vrece pasje hrane na akciji i podjela iste dzukcima po ulicama herojski potez pravednika.
Napadi bijesnih pasa na prolaznike ili aute na raskrsnicama nisu odraz stanja u drustvu nego sasvim logican slijed dogadjaja potaknut ukidanjem sluzbi za kontrolu pasa lutalica.
-
hladan.preminger
#3528 Re: Problem pasa lutalica
Čitaj kako pise.5 0 5 wrote:sta znaci ovo?hladan.preminger wrote:Koliko kukate ispada da u Sarajevu svi pišaju sjedeći.
Ako su psi agresivni u tvojoj mahali, riješi problem u vlastitoj reziji.
-
5 0 5
#3529 Re: Problem pasa lutalica
sta znaci "rijesi u vlastitoj reziji"?hladan.preminger wrote: Čitaj kako pise.
-
hladan.preminger
#3530 Re: Problem pasa lutalica
Pa udomi ih.5 0 5 wrote:sta znaci "rijesi u vlastitoj reziji"?hladan.preminger wrote: Čitaj kako pise.
-
hladan.preminger
#3531 Re: Problem pasa lutalica
Imas li ti neko rjesenje za trenutnu situaciju mimo eutanazije ili samo volis naprđivati?bosonoga wrote:Nisu psi krivi što su postali psi lutalice. Zapravo je problem puno dublji i potječe od neodgovornosti pojednca kao člana društva.Životinja ima nagon za preživljavanjem kao i svako drugo živo biće.
Svi psi lutalice potječu zapravo od životinje koja je bila nečiji kućni ljubimac ali je zbog nekog razloga završila na ulici,nezbrinuta i prepuštena sama sebi da se snalazi za hranu i preživljavanje,
Nije li pravednije i logičnije razmišljati o prevenciji takvog stanja nego osude i sankcija za njih.
Zapravo bi jedno od rješenja bilo dobivanje dozvole za držanje kućnog ljubimca koja bi bila uvjetovana psihološkom provjerom osobe koja ga želi držati.Evidencijom i obaveznim čipiranjem,pa u slučaju napuštanja i nebrige,drastičnim kažnjavanjem neodgovornih vlasnika.Time bi se izbjegli svi problemi i navedeni užasi koji se sada događaju.
- Adriatic
#3532 Re: Problem pasa lutalica
Znači da ih steriliše vlastitim sredstvima5 0 5 wrote:sta znaci "rijesi u vlastitoj reziji"?hladan.preminger wrote: Čitaj kako pise.
- drug_profi
#3533 Re: Problem pasa lutalica
Mi smo onomad ucili u skoli da je najbolja sterilizacija visokom temperaturom preko 200 stepeni jedan sat.
samo ne znam ko ce mi platit toliku struju. Imam dvajs kerova koje treba sterilisati
samo ne znam ko ce mi platit toliku struju. Imam dvajs kerova koje treba sterilisati
- Hemera
#3534 Re: Problem pasa lutalica
Ali to je konkretna sterilizacija sa 100% efektom,za razliku od ove u vlastitoj režiji dogs trusta
- Hemera
#3535 Re: Problem pasa lutalica
nije ti dobrobosonoga wrote:Naravno da ne.ali mi kao ljudi zbog toga ne trebamo ispoljavati svoju agresiju prema njima nego nezadovoljstvo usmjeriti prema institucijama koje ne odrađuju svoj posao, i prema vlasnicima koji se neodgovorno ponašaju i dopuštaju da njihov ljubimac postane lutalica.Agresija lutalica je samo uzročno -posljednična veza proizašla iz neodgovornog ponašanja ljudi.
-
5 0 5
#3536 Re: Problem pasa lutalica
kada bi svi gradjani sarajeva bili psi, onda bi ovi dt tip ljudi bili kucni psi, dok ovi koji pozivaju na klaonicu, trovacinu i ostale gadosti bi bili upravo ti bjesni psi za koje traze da se istrijebe na takav nacin. just sayin'.
- eluna
#3538 Re: Problem pasa lutalica
zaboravljaš jednu vrlo bitnu činjenicu, i istu isključuješ iz argumentacije, da li slučajno ili namjerno, ti znašbosonoga wrote:Naravno da treba u Britaniji popraviti prevenciju,kao i posvuda gdje takvi problemi postoje.A problemi ne postoje zato što životinja želi napraviti problem.Problem smo životinji napravili mi sami.Uzeli smo je davnih,predhistorijskih dana iz njezinog prirodnog okruženja u kojemu se ona bez naše brige i pomoći jako dobro snalazila sama i napravili je zbog vlastitog zadovoljstva ovisnom o nama.E pa sada je obaveza to svoje osobno zadovoljstvo i platiti brigom o njoj.
BROJNO STANJE
trenutno je takvo da je opasnost po živote ljudi, što je daleko veći društveni problem od onog da te poseru golubovi na čaršiji - a smanjivali su brojno stanje jata golubova
dakle - nisi u pravu, ljudi su krivi zato što je brojno stanje takvo kakvo jeste, a jedan, dva tri mahalske cuke nikada nikome nisu predstavljale problem
- Internetowska
#3539 Re: Problem pasa lutalica
I mene zanima isto. Narocito mi je zanimljiva ova procjena psihickog zdravlja potencijalnih vlasnika. Tu bih ideju voljela procitati obrazlozenu. Za prevenciju je kasno, to nam je valjda svima jasno. Ne razmislja se o prevenciji kad vec imas na hiljade pasa lutalica na ulicama.hladan.preminger wrote:Imas li ti neko rjesenje za trenutnu situaciju mimo eutanazije ili samo volis naprđivati?bosonoga wrote:Nisu psi krivi što su postali psi lutalice. Zapravo je problem puno dublji i potječe od neodgovornosti pojednca kao člana društva.Životinja ima nagon za preživljavanjem kao i svako drugo živo biće.
Svi psi lutalice potječu zapravo od životinje koja je bila nečiji kućni ljubimac ali je zbog nekog razloga završila na ulici,nezbrinuta i prepuštena sama sebi da se snalazi za hranu i preživljavanje,
Nije li pravednije i logičnije razmišljati o prevenciji takvog stanja nego osude i sankcija za njih.
Zapravo bi jedno od rješenja bilo dobivanje dozvole za držanje kućnog ljubimca koja bi bila uvjetovana psihološkom provjerom osobe koja ga želi držati.Evidencijom i obaveznim čipiranjem,pa u slučaju napuštanja i nebrige,drastičnim kažnjavanjem neodgovornih vlasnika.Time bi se izbjegli svi problemi i navedeni užasi koji se sada događaju.
-
bosonoga
#3540 Re: Problem pasa lutalica
Malo sam u stisci sa vremenom pa ću sada reći samo ovo - krivo je shvaćeno - nisam mislila na psihičko zdravlje potencijalnog vlasnika psa nego na njegov psihološki profil.
Vratiti ću se kada odradim posao koji moram prije mraka pa ću objasniti što sam mislila reći.Naravno,uz argumentaciju.
Vratiti ću se kada odradim posao koji moram prije mraka pa ću objasniti što sam mislila reći.Naravno,uz argumentaciju.
- Fallen Angels
#3541 Re: Problem pasa lutalica
Evo da se i ja upisem ovdje nakon izbora.
Nego sta ima novo o nasim divnim carsijskim cukicama?
Nego sta ima novo o nasim divnim carsijskim cukicama?
- Fallen Angels
#3542 Re: Problem pasa lutalica
Nije da trolam,daleko od toga bilo,al napisi cipovanjem brate dragi.Cuj cipiranjemInternetowska wrote:I mene zanima isto. Narocito mi je zanimljiva ova procjena psihickog zdravlja potencijalnih vlasnika. Tu bih ideju voljela procitati obrazlozenu. Za prevenciju je kasno, to nam je valjda svima jasno. Ne razmislja se o prevenciji kad vec imas na hiljade pasa lutalica na ulicama.hladan.preminger wrote:Imas li ti neko rjesenje za trenutnu situaciju mimo eutanazije ili samo volis naprđivati?bosonoga wrote:Nisu psi krivi što su postali psi lutalice. Zapravo je problem puno dublji i potječe od neodgovornosti pojednca kao člana društva.Životinja ima nagon za preživljavanjem kao i svako drugo živo biće.
-
bosonoga
#3543 Re: Problem pasa lutalica
Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.
Razumijem o čemu se ovdje govori - psi lutalice su ogroman sigurnosni problem i za ljude i za njihovu imovinu.Ali i opet tvrdim da sve počinje od nas samih.Od naše ljudske neodgovornosti.Ne postoji nijedan pas lutalica koji nije bio nečije vlasništvo.Odbačen u vrijeme ili cijepljenja koje je određeni financijski trošak,ili u vrijeme godišnjieg odmora kada treba životinju adekvatno zbrinuti.Ili ga se netko jednostavno zasiti i odluči izbaciti na ulicu.
Azili za pse su rješenje koje može funkcionirati ako se provede prevencija koju sam ranije spominjala.Čipiranjem svake životinje se lako utvrdi vlasnk,a ako ništa drugo,drastična novčana kazna, a i zatvorska koja se u mnogim zemlama već provodi će navesti svakoga da životinju zbrine na drugačiji način.Životni vijek psa ja oko deset godina.Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
Razumijem o čemu se ovdje govori - psi lutalice su ogroman sigurnosni problem i za ljude i za njihovu imovinu.Ali i opet tvrdim da sve počinje od nas samih.Od naše ljudske neodgovornosti.Ne postoji nijedan pas lutalica koji nije bio nečije vlasništvo.Odbačen u vrijeme ili cijepljenja koje je određeni financijski trošak,ili u vrijeme godišnjieg odmora kada treba životinju adekvatno zbrinuti.Ili ga se netko jednostavno zasiti i odluči izbaciti na ulicu.
Azili za pse su rješenje koje može funkcionirati ako se provede prevencija koju sam ranije spominjala.Čipiranjem svake životinje se lako utvrdi vlasnk,a ako ništa drugo,drastična novčana kazna, a i zatvorska koja se u mnogim zemlama već provodi će navesti svakoga da životinju zbrine na drugačiji način.Životni vijek psa ja oko deset godina.Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
- Tvrtko II Kotromanić
#3544 Re: Problem pasa lutalica
eto prevencija se nije sprovela i sta cemo sad sa cirka 10k pasa na ulicama?bosonoga wrote:Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.
eto znaci neko konkretno rjesenje primjenljivo na ovu trenutnu situaciju na ulicama sarajeva?
- Hemera
#3545 Re: Problem pasa lutalica
Za to vrijeme će biti u plaćenom hotelu ili na ulici zar ne?bosonoga wrote:Psi koji se ne mogu udomiti mogu se sterilizirati i nakon desetak godina prirodnim mortalitetom će višak populacije sam nestati.
- madridist
#3546 Re: Problem pasa lutalica
10 godina
in the meantime ,fuc.k the citizens ,sta je 10 godina za nas ...
-
bosonoga
#3547 Re: Problem pasa lutalica
Engleski mi nije jača strana,ali predpostavljam da da se radilo o sarkazmu na moj račun.
Što znači 10k pasa?
Eutanazija pasa nije prihvatljivo rješenje ako postoji bilo koje drugo.Udomljavanje,azili.I to je to.Ako je trenutna situacija takva da se na drugi način nemože riješiti,samo ono što se zaista ne nemože. može se na taj način sanirati.Trenutno,dok se problem ne riješi.
Što znači 10k pasa?
Eutanazija pasa nije prihvatljivo rješenje ako postoji bilo koje drugo.Udomljavanje,azili.I to je to.Ako je trenutna situacija takva da se na drugi način nemože riješiti,samo ono što se zaista ne nemože. može se na taj način sanirati.Trenutno,dok se problem ne riješi.
-
bella_ciao
#3548 Re: Problem pasa lutalica
bosonoga wrote:Neću napisati cipovanjem nego čipiranjem jer je "čipirati" izraz službenog jezika kojim ja govorim.Mojeg materinjeg.Nadam se da to nikoga neće smetati,isto kao što niti mene ne smeta nečiji drugi.
Izvini al daj ne seri
-
bella_ciao
#3549 Re: Problem pasa lutalica
Jel vama jasno da se psi sterilisu u jedno 0.01% teritorije BiH?
Uzi dio Sarajeva i to je to a i to se ne provodi kako treba.
Uzi dio Sarajeva i to je to a i to se ne provodi kako treba.
-
AmirBaa
#3550 Re: Problem pasa lutalica
Opet prica kako trebamo cekati otprilike 10 godina da se sredi situacija sa psima lutalicama?