Lopov-eliminator wrote:Chagalj wrote:Fino te pitah neka pitanja, i pitah te između ostalog na osnovu čega te tačke nepobitno dokazuju da je Kur'an od Boga kakvim se predstavlja u tvojoj religiji i još uvijek nisi odgovorio nego si iznosio tvrdnje da je to tako "jer je Allah tako rekao''.
zato sto je nemoguce za ljude da urade jednu knjigu i da programiraju je sa onih 5 tacaka
Vidim da se sada i praviš lud jer si u škripcu pa izbjegavaš odgovoriti namjerno se vrteći u krug. Pa zato te i pitam 4 puta istu stvar, nijednom mi nisi odgovorio.
Ja te pitam, evo po 5. put jer prethodna 4 puta nisi smio odgovoriti, da dokažeš sljedeću tezu:
Ako Kur'an nisu uradili ljudi to znači -----
Kur'an je od Boga tvoje religije.
Pitam te na osnovu čega po tebi iz boldiranog proizilazi obavezno ovaj nakrivljeni zaključak. Daj obrazloženje, a ne tvrdnje jer tvrdnja sama po sebi nije dokaz. I u drugim vjerama se svašta tvrdi pa si ti podržao samo jednu od njih. Obrazloži.
Chagalj wrote:
Što se tiče protivrječnosti, našlo ih se kamara ali ti se ne dopada kad ti to neko kaže,
de postavi onda da vidimo sta je to
Postavljaju se iste već čitavu temu, samo što ti to ne želiš vidjeti, ali kod tebe to ne pije vode jer je tebi tvrdnja iz Kur'ana sama po sebi dokaz. Stravično je kako potcjenjivački gledaš na sve druge koji ne misle poput tebe, kao ti si jedini prosvijetljen a ostali su zalutale duše koje trebaju gorjeti zauvijek u džehennemu.
Chagalj wrote: sjeti se samo kako si pobjegao ko miš kad smo pričali o slobodnoj volji nakon što sam postavio jedan od imanskih farzova. Isto i za pitanje svemoćnosti i sveznanja, gdje si pitanje okarakterisao kao glupim jer nisi ništa mogao uraditi.
de ponovi pitanje , nesjecam se da sam bas pobjegao od pitanja niti znam kako glasi.
Znaš ti jako dobro, nemoj se praviti lud, sa mnom si polemizirao o slobodnoj volji, a kad sam postavio imanski farz vezan za slobodnu volju onda si pobjegao. Dalje, i za svemoćnost isto, bilo je pitanje može li Bog biti jači od samog sebe.
No, za razliku od tebe koji bukvalno misionariš po temi i ne možeš da se načudiš kako neko ne vjeruje u Boga, meni nije ni najmanje stalo da nekoga prevodim. Sve ovo ti govorim da vidiš da i za drukčije mišljenje ima itekakvog osnova i da drukčije mišljenje nije obavezno mlaćenje neistina kako ga ti doživljavaš.
Ako Kur'an nisu uradili ljudi to znači ----- Kur'an je od Boga tvoje religije.
Pitam te na osnovu čega po tebi iz boldiranog proizilazi obavezno ovaj nakrivljeni zaključak. Daj obrazloženje, a ne tvrdnje jer tvrdnja sama po sebi nije dokaz. I u drugim vjerama se svašta tvrdi pa si ti podržao samo jednu od njih. Obrazloži
a koji bi to Bog mogao biti , Zeus, Adonis, Posiedon, Hades, Ares, Tor i ostala mitska kompanija, koja da uopste postoji poslala knjigu kao uputu, poslala poslanike da izvedu ljude na pravi put.
Ovako gledaj na stvar, Kuran je nemoguce kopirati je ima previse cuda u sebi, sto je nemoguce za ljude da urade sto i sam tekst Kurana kaze da je nemoguce za ljude da urade jedan takav Kuran pa makar se cijeli svijet udruzio da uradi nebi to uradili. Sam Kuran koji je cudo sam po sebi, kaze Kuran je od Boga, koji se zove Allah, zasto bi ja sad trazio izgovor, ako nije od ljudi, pa eto nije ni od toga Allaha, od koga bi to moglo biti, vanzemljaci jel? Znaci vanzemljaci da ti donesiu Kuran i da nista ne kazu o sebi, nego sve prirpisu jednom tom Bogu allahu, i kazu klanjaj te se samo Allahu.
moje vjerovanje je, sobzirom na mnoga cuda Kurana, nemoguce je za ljude da urade tako nesto, a i za dzinne, pa cak i za te nepostojece vanzemljace jer ti je potrebno da znas buducnost.
a ostali su zalutale duše koje trebaju gorjeti zauvijek u džehennemu.
gdje sam to rekao da trebaju drugi gorjeti, ja nemogu za sebe garantirati da cu se spasiti dzehennema i uci u Raj, a kako cu za druge.
Znaš ti jako dobro, nemoj se praviti lud, sa mnom si polemizirao o slobodnoj volji, a kad sam postavio imanski farz vezan za slobodnu volju onda si pobjegao. Dalje, i za svemoćnost isto, bilo je pitanje može li Bog biti jači od samog sebe.
jel ono, sve se desava bozijom voljom i odredjenjem...
prvo jaq sam vjerovanja da se desava bozijom voljom sve, (znaci nemoze se desiti nesto sto ono nece da se desi, moze on ne htjeti da se desi ali ipak dopusti da se desi iz razloga u nemijesanje u ljudsku slobodnu volju)
a sto se tice odredjenja, ta rijec mi malo djeluje nerazumno, prvo Allah je zapisao sta ce se desiti sve u buducnosti ,ali to pisanje je poteklo iz Allahovo sveznanja, a ne da se desava zato sto je tako Allah zapisao, jer da Allah nezna buducnost, ali zapise sta ce se desiti, onda bi mogli reci desava se po Allahovom odredjenju, ali posto zna buducnost, tako moze da zapise sve sta ce se desiti i nemoze se onda reci desava se zato sto je zapisano, ne, nego je zapisano zato sto se zna sta ce se desiti iz Svog sveobuhvatnog znanja.
jer ako bi bilo da je sve se desava sa Bozijim odredjenjem i da Bog nezna buducnost, pa se to desavalo samo zato sto je on zapisao, svako bi mogao onda traziti opravdanje na sudnjem danu za svoja nedjela, i reci to si mi ti Allahu tako zapisao i nisam mogao izaci iz tih okvira, to bi bilo validno opravdanje, ali posto Bog zna buducnost i moze da zapise sve sta ce se desiti onda krivica pada na onoga sto radi losa djela i zaglavi u paklu a ne na Allaha.
Allah kaze:
... i poslanici su im donosili jasne dokaze; Allah im nije učinio nepravdu, sami su sebi nepravdu nanijeli.
10.Oni koji su zlo činili završit će najužasnijom patnjom, zato što su Allahove riječi poricali i što su ih ruglu izvrgavali.
11.Allah iz ničega stvara, On će to ponovo učiniti i na kraju Njemu ćete se vratiti.