Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3526 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Ja ti upravo dadoh sasvim normalnu logiku zasto bi vanzemaljci, u datom vremenu prije 1400+ godina, sebe ljudima predstavili kroz boga. E sad, drugi par rukava je sto je to tebi neprihvatljivo i neshvatljivo da postoji i ta mogucnost.
Pa ni ljudi prije 1400+ godina nisu uopste ni pomisljali da imaju ovakve diskusije, zar ne? Naprosto jer nisu imali saznanja i cinjenica koje mi imamo danas.

Vec ti rekoh - osnovni tvoj problem je sto si u "kutiji", i jednostavno ne zelis pogledati preko ruba te kutije. Da li je to iz nekakvog straha i nesigurnosti da bi se moglo desiti da otkrijes naznake da sve sto "Allah kaze" nije nuzno i istina, ili se radi o sasvim obicnoj mentalnoj nemogucnosti i odbijanju da uopste razmislis o drugim mogucnostima i istinama, sasvim je nebitno.
ako bi tako glasio tekst, niti bi bio musliman niti bi to slijedio. kratko i jasno.
A ovo ti je vec smijesan odgovor. Ti si musliman jer su te tako usmjerili roditelji. Kasnije si ti to sam nadogradio (osim ako ces mi reci da si Kur'an uzeo u ruke cim su ti prerezali pupcanu vrpcu, za sta i i ti ja znamo da nije istina), i poceo prihvatati kao svoj nacin zivota, udubio se u to, citao, itd.
Da si sve to tako bio i radio godinama svog zivota, uveliko to prihvatio, a onda poceo citati Kur'an i naisao na moj fiktivni primjer u njemu, ja ti garantujem da bi bilo upravo kako i rekoh - to bi preskocio iz prostog razloga sto ti ne odgovara.
nemoj dalje, svega ti, dobro je. :-)
Zasto mislis da isto ne mogu reci i ja za tvoje, i uopste sve religijske teze o bogu?
Opet ti kazem - postirao sam ti puno dokaza o postojanju vanzemaljaca i njihovih letjelica. Koje dokaze o postojanju boga si ti postirao, a da se ne mogu naucno objasniti?
Ti si musliman jer su te tako usmjerili roditelji. Kasnije si ti to sam nadogradio (osim ako ces mi reci da si Kur'an uzeo u ruke cim su ti prerezali pupcanu vrpcu, za sta i i ti ja znamo da nije istina), i poceo prihvatati kao svoj nacin zivota, udubio se u to, citao, itd.

ne nego sam ja roditelje preusmjerio, sobzirom da niko nije bio praktikant islama, ja poceo prvi i onda ucio roditelja. a ne da je mene roditelj ucio.

a to za vanzemljace, vise mi se neda odgoavarati. vjeruj da ga je Paja Dacho sastavio ako hoces, kad ti vjerujes u neke napredne vanzemljace a neces u Boga nema se tu sta vise pricati.
Chagalj

#3527 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote: http://hr.wikipedia.org/wiki/Pluralis_maiestatis

Pluralis maiestatis (lat.) u slobodnom prijevodu na hrvatski jezik označava vladarsku množinu veličanstva kojom su se služili vladari (carevi, kraljevi, pa i pape). koji su, kada su govorili o sebi, to činili u prvom licu množine ličnom zamjenicom mi.

Primjer ovakvog obraćanja mogao se čuti ne tako davno i to u 20. stoljeću, kada su pape sve do Ivana Pavla I. (1978.) koristili takav izričaj.

Pluralis maiestatis razlikuje se od pluralis modestiae ili pluralis auctoris kad se čitatelji/slušatelji uključuju u govor (primjerice u matematičkom tekstu: Izračunajmo sada jednadžbu.).

To je Allah, a ne mnozina nekih bogova.
I šta znači ''zabavljati kako nama dolikuje''?
puno pitas momcino.

znaci zabavljati se kako njemu dolikuje.

znaci, nedolikuje odrasloj osobi da se igra sa djecim igrackama auticima, i lutkama, nego kartama, kockanjem itd

Znači bog sebe smatra kraljem, papom, carem ili bar ima boljke kao i obični ljudi kada pati od neke visine i smatra se boljim od drugih ljudi. Po meni bogu to uopšte ne bi bilo bitno, da on sam sebe veliča, al' haj'...logika i Chagalj.

I da, u pravu si, ovo nije persiranje, nego očita zaostavština politeističkog vjerovanja na Arabijskom poluotoku.

Ovo za zabavu jedan veliki :lol: :lol: :lol:
nesmatra sebe papom ni carom ni ovom ni onim, nego je on iznad svih njih, i najprije njemu prilici da se izrazava tako.
Chagalj

#3528 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Svako onaj ko tvrdi da nema Boga treba da onda pojasni kako je Kinesin proteinski Robot napravljen u tvom tijelu koji hoda sa dvije noge po mikrotubulama i prenosi tovar i koristi navigaciju poput GPS jer nailazi na probleme tokom putovanja pa mu se ruta mora presumjeravati.

Image
Lopov-eliminator

#3529 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Chagalj wrote:
Fino te pitah neka pitanja, i pitah te između ostalog na osnovu čega te tačke nepobitno dokazuju da je Kur'an od Boga kakvim se predstavlja u tvojoj religiji i još uvijek nisi odgovorio nego si iznosio tvrdnje da je to tako "jer je Allah tako rekao''.
zato sto je nemoguce za ljude da urade jednu knjigu i da programiraju je sa onih 5 tacaka
Vidim da se sada i praviš lud jer si u škripcu pa izbjegavaš odgovoriti namjerno se vrteći u krug. Pa zato te i pitam 4 puta istu stvar, nijednom mi nisi odgovorio.

Ja te pitam, evo po 5. put jer prethodna 4 puta nisi smio odgovoriti, da dokažeš sljedeću tezu:

Ako Kur'an nisu uradili ljudi to znači ----- Kur'an je od Boga tvoje religije.

Pitam te na osnovu čega po tebi iz boldiranog proizilazi obavezno ovaj nakrivljeni zaključak. Daj obrazloženje, a ne tvrdnje jer tvrdnja sama po sebi nije dokaz. I u drugim vjerama se svašta tvrdi pa si ti podržao samo jednu od njih. Obrazloži.
Chagalj wrote:
Što se tiče protivrječnosti, našlo ih se kamara ali ti se ne dopada kad ti to neko kaže,
de postavi onda da vidimo sta je to
Postavljaju se iste već čitavu temu, samo što ti to ne želiš vidjeti, ali kod tebe to ne pije vode jer je tebi tvrdnja iz Kur'ana sama po sebi dokaz. Stravično je kako potcjenjivački gledaš na sve druge koji ne misle poput tebe, kao ti si jedini prosvijetljen a ostali su zalutale duše koje trebaju gorjeti zauvijek u džehennemu.
Chagalj wrote:
sjeti se samo kako si pobjegao ko miš kad smo pričali o slobodnoj volji nakon što sam postavio jedan od imanskih farzova. Isto i za pitanje svemoćnosti i sveznanja, gdje si pitanje okarakterisao kao glupim jer nisi ništa mogao uraditi.
de ponovi pitanje , nesjecam se da sam bas pobjegao od pitanja niti znam kako glasi.
Znaš ti jako dobro, nemoj se praviti lud, sa mnom si polemizirao o slobodnoj volji, a kad sam postavio imanski farz vezan za slobodnu volju onda si pobjegao. Dalje, i za svemoćnost isto, bilo je pitanje može li Bog biti jači od samog sebe.

No, za razliku od tebe koji bukvalno misionariš po temi i ne možeš da se načudiš kako neko ne vjeruje u Boga, meni nije ni najmanje stalo da nekoga prevodim. Sve ovo ti govorim da vidiš da i za drukčije mišljenje ima itekakvog osnova i da drukčije mišljenje nije obavezno mlaćenje neistina kako ga ti doživljavaš.
Lopov-eliminator

#3530 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Chagalj wrote:
Dozer wrote: Ti si musliman jer su te tako usmjerili roditelji. Kasnije si ti to sam nadogradio (osim ako ces mi reci da si Kur'an uzeo u ruke cim su ti prerezali pupcanu vrpcu, za sta i i ti ja znamo da nije istina), i poceo prihvatati kao svoj nacin zivota, udubio se u to, citao, itd.

ne nego sam ja roditelje preusmjerio, sobzirom da niko nije bio praktikant islama, ja poceo prvi i onda ucio roditelja. a ne da je mene roditelj ucio.

a to za vanzemljace, vise mi se neda odgoavarati. vjeruj da ga je Paja Dacho sastavio ako hoces, kad ti vjerujes u neke napredne vanzemljace a neces u Boga nema se tu sta vise pricati.
Ajde?
Chagalj wrote:
Lopov-eliminator wrote: Ajde reci, jesi li ti od rođenja bio religije koje si sad?
jesam
Evo rekao si i sam da si to od rođenja.

Jesi li ti to čim si se rodio odmah bio sposoban duboko promišljati, znao od prve minute tvog rođenja pričati, čitati, pisati (i to na više jezika), istraživati, sve konce pohvatao, spoznao sav svijet oko sebe za jednu minutu, analizirao ajete iz Kur'ana, analizirao rasprave i teze učenjaka, sve to prije nego što su ti i prvu pelenu stavili? Nisam znao da se ljudi mogu rađati naučeni.

Ljudi koji priličan dio svog života posvete ovim pitanjima su debili na n-tu, što im to treba kad se ljudi već rađaju s tim znanjem, evo Chagalja kao dokaz. :-)

I pazite sad ovog obrazloženja:
Chagalj wrote:
Lopov-eliminator wrote:Drugo, objasni mi kako je to tebi islam došao prirodno. Kažeš nisi nikad nevjerovao u Boga, je li to znači da si uvijek vjerovao u Boga?
sve mi leglo na srce bez imalo kolebanja i protivljenja.
Eto ljudi, džaba vam sve, ako vam legne na srce bez imalo kolebanja i protivljenja onda je to prava stvar. I da, za to od u trenutku rođenja morate biti obrazovani, načitani, da znate više jezika i da kao beba u prvoj minuti rođenja imate analitičke sposobnosti odraslog čovjeka. :-)

Što se tiče tvog misionarenja, to je jedna druga, možda i tužnija priča.
Last edited by Lopov-eliminator on 30/09/2014 14:22, edited 2 times in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3531 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by JoseMujica »

religija je potrebna da se more s mirom vladat sirotinjom
nemezis

#3532 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Iz čega nastaje čovjek? Mislim na začeće.
kad se spermatozid dodje do jajnika i tu se spoje kromozomi YX ili XX sto odredjuje sta ce dijete biti, musko ili zensko.
Sta piše u Kur'anu?
nemezis

#3533 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Kome milost ukazao kada ne postojimo? Odakle mu potreba da pokazuje milost? Zašto? Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu. Evo i sada možemo reći da ima 17000000000 nestvorenih osoba kojima bog ne pokazuje milost. Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
Odakle mu potreba da pokazuje milost?
eh to Njega pitaj na sudnjem danu kad mu budes polagao racune.

Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu.
ako oprosti grijehe i uvede u raj vjecno tebi na uzivanje onda jeste milost.

Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
da vidimo sta kaze Bog za ovo u Kuranu:

16.Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo.
17.Da smo se htjeli zabavljati, zabavljali bismo se onako kako Nama dolikuje, ali Mi to ne činimo,
18.Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laži nestane; a teško vama zbog onoga što o Njemu iznosite!
Pa zašto su stvorili nesto sto nije postojalo?
nemezis

#3534 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Ako ima boga, ko je stvorio njega. A možda su nas stvorili i vanzemaljci, napredniji civilizacija. Možda nas je stvorio dijete u nekoj naprednoj civilizaciji pa se zabavlja gledajući nas i uništit će nas kada mu se roditelji vrate sa godišnjeg jer su mu nakon prošli put zabranili da se tako igra jer im dodje velik račun za struju.
Ako ima boga, ko je stvorio njega
1. Reci: "On je Allah – jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"

Njega nije niko stvorio niti je bio nekad nista, on je oduvijek, jer da je on stvoren, onda nebi bio Bog nego stvorenje, a onda bi se pitao ko je stvorio stvaraoca Boga itd isli bi vjecno unazad ko je stvorio toga ko je stvorio onoga itd, ne Boga niko nije stvorio onda je uvijek postojao, dok sve ostalo nije postojalo. Nije mu potrebno ista da bi on postojao

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).

-Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. upitan: "Gdje se nalazio nas Gospodar prije nego sto su stvorena nebesa i Zemlja?" Nije odbio onoga ko pita i odgovorio je: "Nije uz Njega bilo nista" iznad Njega nije bilo nista i ispod Njega nije bilo nista. (Ahmed)

Možda nas je stvorio dijete u nekoj naprednoj civilizaciji pa se zabavlja gledajući nas i uništit će nas kada mu se roditelji vrate sa godišnjeg jer su mu nakon prošli put zabranili da se tako igra jer im dodje velik račun za struju
mozda ovo mozda ono , mozda ono mozda ovo itd itd samo ti nagadjaj :wink:

Bog kaze:

Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode...(Kuran)

...slijede samo pretpostavke, a pretpostavka istini baš nimalo ne koristi. /28/ Kuran
Ako piše u knjizi, ne znači da je tačno. Znaš li ti ista svojim riječima reci? Kao da pričam sa robotom.
Dozer

#3535 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Suti...sreca pa se Chagalj nije navukao na Stripoteku...
RNG_25

#3536 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:Za ovo drugo, odlutao jesi. Ne znam zašto to meni pričaš. Kada sam ja rekao nešto protiv Muhameda?
Ne kažem da jesi, ponekad teško upratiti ko je šta nekad rekao. To je više bio primjer - premda nevezan direktno uz ono što si pitao - kako mnogi ljudi imaju tendenciju da stvari gledaju jednodimenzionalno. Pa tako i tvoje tvrdnje, gdje tvrdiš da Bog "nije nešto milostiv", su proizvod više tvojih predrasuda nego stvarnog znanja.

I, već sam ti rekao, naravno da možeš pisati (skoro) šta god hoćeš.

...

Ako, na primjer, pitaš zašto smo stvoreni, ako smo stvoreni? Neko odgovorio da je to zbog milosti, šta već. Ja ti takav odgovor ne bih dao, ali ne zato jer nije tačan. Nego bi ti moj odgovor bio pitanje - a zašto ne bi bili stvoreni? Ako bi na to odgovorio zato jer "to nema smisla", moj odgovor bi bio pitanje "Kako znaš?" i "Šta je za tebe smisao?" i "Ako nešto za tebe nema smisao, je li to znači da ni za koga drugog nema smisao?". I još "A zašto bi smisao ili besmisao nečijeg života bilo razlogom da Bog nešto radi ili ne radi? Valjda Bog radi šta mu je volja?". I, npr., šta da je Bog odlučio da nas stvori samo tako, jer je htio iz nekog njemu samo poznatog razloga? Zašto smatraš da ti imaš pravo - ili čak *mogućnost* odnosno kapacitet - da shvatiš šta je Bog htio? Možda jednostavno nisi u stanju, možda niko nije u stanju, da shvati te stvari? Ali da li je nivo našeg znanja o nečemu mjerilo suštinske istinitosti toga nečega?

Na kraju, ako smatraš stav jednog vjernika da život ima posebnu svrhu i smisao - nedokazivu nužno naučnim eksperimentima i sličnim materijalnostima - kako bi ti to zapravo mogao opovrgnuti? Jer, ne radi se o nečemu materijalnom. Ako ja, na primjer, kažem da život ima viši smisao zbog nekih vjerskih razloga, a ti ne priznaješ te vjerske razloge i po automatizmu ne priznaješ viši smisao ili svrhu, onda zapravo sva daljnja priča je radi priče i ničeg dubljeg. Jer, takvo mimoilaženje u stavovima nije moguće pomiriti i sva daljnja diskusija postaje suvišna. Odnosno, samo pitanje (bes)misla života postaje nebitno, pa se ponovo sve svodi na vjerska pitanja i samu vjeru.

A tu si dosta tanak, kao i svi mi. Isto sa pitanjem milosti (koje je neraskidivo vezano za vjeru) gdje ispada po tebi da se milost nečija kvantifikuje samo materijalno. A još gore od toga - kvantifikuje se selektivno, jednodimenzionalno.

Edit: OK, možda ti nisi pitao vezano za smisao nečega, već za milost. Ali neko jeste, pa nemoj moj post uzimati lično, jer mi mrsko bilo tražiti.
Cerebrum

#3537 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote: kad se spermatozid dodje do jajnika i tu se spoje kromozomi YX ili XX sto odredjuje sta ce dijete biti, musko ili zensko.
Do jajnika ne dodje sigurno. Da ista znas o oplodnji znao bi da spermatozoid dolazi do jajovoda i tamo se desava oplodnja a kasnije predje na endometrij materice. Nemoj samo da slusas kako neki ljudi pricaju onima koji ne znaju i samo da povjerujes u to. Raspitaj se o temi i vidi govore li tacno.
nemezis

#3538 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

RNG_25 wrote:
nemezis wrote:Za ovo drugo, odlutao jesi. Ne znam zašto to meni pričaš. Kada sam ja rekao nešto protiv Muhameda?
Ne kažem da jesi, ponekad teško upratiti ko je šta nekad rekao.
Nemoj zamjeriti, ako ne možeš upratiti sta ko piše, nemoj citirati nego piši svoj post.
RNG_25 wrote: To je više bio primjer - premda nevezan direktno uz ono što si pitao - kako mnogi ljudi imaju tendenciju da stvari gledaju jednodimenzionalno. Pa tako i tvoje tvrdnje, gdje tvrdiš da Bog "nije nešto milostiv", su proizvod više tvojih predrasuda nego stvarnog znanja.
Ne, ako neko kaze da je bog stvorio ljude da bi bio milostiv prema jasno je da se pojam milostiv koristi u skladu sa onima sto nama znaci ta riječ. Dalje je vrlo jasno da ima ljudi koji bas i ne osjete tu milost. Takodje, ako neko ne postoji, ne može osjetiti propuštanje te milost tako da je razlog opet besmislen. Ako ti imaš drugi razlog reci, ako to nije milost ne razumijem zašto meni replicas. Pričaj onome koji je rekao da je bog stvorio ljude da bi pokazao milost.
RNG_25 wrote:I, već sam ti rekao, naravno da možeš pisati (skoro) šta god hoćeš....
RNG_25 wrote:
Ako, na primjer, pitaš zašto smo stvoreni, ako smo stvoreni? Neko odgovorio da je to zbog milosti, šta već. Ja ti takav odgovor ne bih dao, ali ne zato jer nije tačan. Nego bi ti moj odgovor bio pitanje - a zašto ne bi bili stvoreni? Ako bi na to odgovorio zato jer "to nema smisla", moj odgovor bi bio pitanje "Kako znaš?" i "Šta je za tebe smisao?" i "Ako nešto za tebe nema smisao, je li to znači da ni za koga drugog nema smisao?". I još "A zašto bi smisao ili besmisao nečijeg života bilo razlogom da Bog nešto radi ili ne radi? Valjda Bog radi šta mu je volja?".
Posto nismo razgovarali, ne znam kako znaš šta bi ko rekao. Mastanje me ne interesuje. Ja sam reagovao na razlog "milost". Ako po tebi to nije razlog stvaranja, obrati se kolegi. Nikada nisam rekao da je bogu bitan smisao našeg života. Ja sam rekao da smo proizvod možda nekog djeteta u nekoj naprednoj civilizaciji. Kako znaš da to nije tačno?
RNG_25 wrote: I, npr., šta da je Bog odlučio da nas stvori samo tako, jer je htio iz nekog njemu samo poznatog razloga?
Ništa. Je li tvrdiš da je tako?
RNG_25 wrote: Zašto smatraš da ti imaš pravo - ili čak *mogućnost* odnosno kapacitet - da shvatiš šta je Bog htio?
Opet mene pitaš nesto sto nema smisla. Pa tvoj kolega vjernik je rekao zašto je bog stvorio ljude. Odakle njemu pravo ili čak mogućnost odnosno kapacitet da tvrdi da je to zbog milosti?
RNG_25 wrote: Možda jednostavno nisi u stanju, možda niko nije u stanju, da shvati te stvari? Ali da li je nivo našeg znanja o nečemu mjerilo suštinske istinitosti toga nečega?
I opet, obrati se kolegi.
RNG_25 wrote: Na kraju, ako smatraš stav jednog vjernika da život ima posebnu svrhu i smisao - nedokazivu nužno naučnim eksperimentima i sličnim materijalnostima - kako bi ti to zapravo mogao opovrgnuti?
Koje je to svrha?
RNG_25 wrote: Jer, ne radi se o nečemu materijalnom. Ako ja, na primjer, kažem da život ima viši smisao zbog nekih vjerskih razloga, a ti ne priznaješ te vjerske razloge i po automatizmu ne priznaješ viši smisao ili svrhu, onda zapravo sva daljnja priča je radi priče i ničeg dubljeg.
Kakav smisao? Moraš objasniti smisao. Nije dovoljno reci "viši smisao". Viši smisao ne dokazuje boga, možda smo nečije igračke.
RNG_25 wrote: Jer, takvo mimoilaženje u stavovima nije moguće pomiriti i sva daljnja diskusija postaje suvišna. Odnosno, samo pitanje (bes)misla života postaje nebitno, pa se ponovo sve svodi na vjerska pitanja i samu vjeru.
Naravno, ako se ignorišu argumenti.
RNG_25 wrote: A tu si dosta tanak, kao i svi mi. Isto sa pitanjem milosti (koje je neraskidivo vezano za vjeru) gdje ispada po tebi da se milost nečija kvantifikuje samo materijalno. A još gore od toga - kvantifikuje se selektivno, jednodimenzionalno.
Objasni milost. Ako neko nije stvoren, kako njemu smeta nestvaranje? Sta ce njemu milost?
RNG_25 wrote: Edit: OK, možda ti nisi pitao vezano za smisao nečega, već za milost. Ali neko jeste, pa nemoj moj post uzimati lično, jer mi mrsko bilo tražiti.
Ako je tebi mrsko tražiti, nemoj citirati moj post. Ja pazim sta ko piše.
RNG_25

#3539 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

nemezis wrote:Ne, ako neko kaze da je bog stvorio ljude da bi bio milostiv prema jasno je da se pojam milostiv koristi u skladu sa onima sto nama znaci ta riječ. Dalje je vrlo jasno da ima ljudi koji bas i ne osjete tu milost. Takodje, ako neko ne postoji, ne može osjetiti propuštanje te milost tako da je razlog opet besmislen. Ako ti imaš drugi razlog reci, ako to nije milost ne razumijem zašto meni replicas. Pričaj onome koji je rekao da je bog stvorio ljude da bi pokazao milost.
Koliko je meni poznato, tvrdnja je da je čovjeka stvorio da bi mu iskazao milost. Što znači 1. nije nužno stvorio zbog milosti svoje, već da bi je pokazao (čime bi to bilo u skladu sa tvojom tačnom tvrdnjom da se milost ne može pokazati nekom ko ni ne postoji) i 2. tvrdnja da bi pokazao milost se dalje može različito tumačiti, ali to je druga priča?

Dakle, to je kako ja znam... Volio bih da neko konkretan ajet citira.
Posto nismo razgovarali, ne znam kako znaš šta bi ko rekao. Mastanje me ne interesuje. Ja sam reagovao na razlog "milost". Ako po tebi to nije razlog stvaranja, obrati se kolegi. Nikada nisam rekao da je bogu bitan smisao našeg života. Ja sam rekao da smo proizvod možda nekog djeteta u nekoj naprednoj civilizaciji. Kako znaš da to nije tačno?
Prvo, nisam ni rekao da znam šta bi ti odgovorio. Zato sam i rekao "ako". A razlog što sam išta rekao jeste, umjesto davanja eksplicitnih i možebitnih netačnih ili površnih odgovora, radije bih postavio pitanja da se dublje uđe u tu problematiku.

Glede onog da smo proizvodi djeteta... Ono što tvrdiš trebaš i dokazati. Pritom, ne odbacujem sasvim ni tu mogućnost koju si naveo. Ali ona je malo vjerovatna i davanje prostora toj mogućnosti je već zalaženje u filozofski aspekt. Ako misliš da nema dokaza ni za vjeru, tu se varaš.
RNG_25 wrote: I, npr., šta da je Bog odlučio da nas stvori samo tako, jer je htio iz nekog njemu samo poznatog razloga?
Ništa. Je li tvrdiš da je tako?
Je li bitno šta ja tvrdim?
RNG_25 wrote: Zašto smatraš da ti imaš pravo - ili čak *mogućnost* odnosno kapacitet - da shvatiš šta je Bog htio?
Opet mene pitaš nesto sto nema smisla. Pa tvoj kolega vjernik je rekao zašto je bog stvorio ljude. Odakle njemu pravo ili čak mogućnost odnosno kapacitet da tvrdi da je to zbog milosti?
Rekao je na osnovu nekog znanja, ma kako površnog.
RNG_25 wrote: Jer, ne radi se o nečemu materijalnom. Ako ja, na primjer, kažem da život ima viši smisao zbog nekih vjerskih razloga, a ti ne priznaješ te vjerske razloge i po automatizmu ne priznaješ viši smisao ili svrhu, onda zapravo sva daljnja priča je radi priče i ničeg dubljeg.
Kakav smisao? Moraš objasniti smisao. Nije dovoljno reci "viši smisao". Viši smisao ne dokazuje boga, možda smo nečije igračke.
Preskočio si ono "zbog vjerskih razloga". Ne mogu ja tebi govoriti o "smislu" koji je barem dijelom baziran na vjeri, ako ti vjeru ne priznaješ.
Naravno, ako se ignorišu argumenti.
Upravo tako.
RNG_25 wrote: Edit: OK, možda ti nisi pitao vezano za smisao nečega, već za milost. Ali neko jeste, pa nemoj moj post uzimati lično, jer mi mrsko bilo tražiti.
Ako je tebi mrsko tražiti, nemoj citirati moj post. Ja pazim sta ko piše.
[/quote]

Nekad se samo nadovežem na post pa nastavim dalje (sa razmakom u vidu 3 tačke). A nekad je samo dio posta meni zanimljiv i na njega odgovaram, radije nego da analiziram ga kompletnog. Paziću ubuduće da pišem u trećem licu. A slobodno preskoči i ti šta misliš da tebi nije upućeno.
belfy

#3540 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Kome milost ukazao kada ne postojimo? Odakle mu potreba da pokazuje milost? Zašto? Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu. Evo i sada možemo reći da ima 17000000000 nestvorenih osoba kojima bog ne pokazuje milost. Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
Odakle mu potreba da pokazuje milost?
eh to Njega pitaj na sudnjem danu kad mu budes polagao racune.

Ako neko ne postoji, stvaranje nije pokazivanje milosti jer i nestvaranje ne bi bilo loše po tu nepostojeću osobu.
ako oprosti grijehe i uvede u raj vjecno tebi na uzivanje onda jeste milost.

Zaključak je da nas je stvorio jer mu bilo dosadno pa da se ima sa čim igrati?
da vidimo sta kaze Bog za ovo u Kuranu:

16.Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo.
17.Da smo se htjeli zabavljati, zabavljali bismo se onako kako Nama dolikuje, ali Mi to ne činimo,
18.Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laži nestane; a teško vama zbog onoga što o Njemu iznosite!
stvori te gresnog, a onda ti oprosti to sto te stvorio takvog. prava milost. (izvini se Djuri, a onda ce ti Djura oprostiti sto te tukao) :-)

onda se mogao zabavljati kako mu dolikuje, ali se odlucio da se zabavlja kako mu nedolikuje (mogu kako hocu, ali sada bas necu kako hocu). :-)

P.S. nemoj misliti da ti odgovaram jer zelim kakav odgovor. samo postam radi antologije...i komedije pomalo.
Towelie

#3541 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ja mislim da je ovaj ajet dobar odgovor onima koji propagiraju ideju da su ljudi i dunjaluk stvoreni kao nekakav reality show za Boga da bi se On zabavljao. Gore se to demantuje i tvrdi se da se htelo zabavljati onda bi to bilo na neki drugaciji nacin, kako to Bogu dolikuje. Kako bi to izgledalo, nama ljudima nije poznato.
belfy

#3542 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

jasta nego dobar odgovor. nije on to stvorio da bi bio show, niti da bi se on zabavljao. demantij nam vrlo jasno kaze da on ne zeli ni da se zabavlja kako on zeli, nego nece ni tako. to nam jasno govori kako on zeli da se zabavlja...totalno. dakle, on nece da se zabavlja kako bogu dolikuje, nego nece ni tako. tako znamo da je to tako. a znamo i da nama ljudima to nije poznato kako.
Bujrum majstore

#3543 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Bujrum majstore wrote:
RNG_25 wrote:Ali se opet vraćamo na stvar da se u neke stvari vjeruje, pa tražiti "logične" odgovore i usklađene sa "prirodnim zakonima" i td. - ukratko, tražiti naučne dokaze - je suvišno. Helenejse. :D
Jesi ti svjestan sta si napisao? :)
Moze odgovor? :)
nemezis

#3544 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Ja mislim da je ovaj ajet dobar odgovor onima koji propagiraju ideju da su ljudi i dunjaluk stvoreni kao nekakav reality show za Boga da bi se On zabavljao. Gore se to demantuje i tvrdi se da se htelo zabavljati onda bi to bilo na neki drugaciji nacin, kako to Bogu dolikuje. Kako bi to izgledalo, nama ljudima nije poznato.
Izjava ti nema smisla. Ako uopšte razmišljaš o mogućnosti da smo reality show, moraš pretpostaviti da ne mora biti istina sve sto nam je rečeno. Pravi show i jeste ako sudionici ne znaju da ih se gleda.
nemezis

#3545 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:Svako onaj ko tvrdi da nema Boga treba da onda pojasni kako je Kinesin proteinski Robot napravljen u tvom tijelu koji hoda sa dvije noge po mikrotubulama i prenosi tovar i koristi navigaciju poput GPS jer nailazi na probleme tokom putovanja pa mu se ruta mora presumjeravati.

Image
Onaj ko tvrdi da ima boga treba da pojasni zašto bi bog rekao da "kap tečnosti" iz koje nastane čovjek (sto takodje nije tačno) dolazi "izmedju kičme i grudi".
Bujrum majstore

#3546 Re: Zašto je potrebna religija?

More bit da je metafora...jer bude toga.
A bidne i fula, jbg.
Chagalj

#3547 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:Svako onaj ko tvrdi da nema Boga treba da onda pojasni kako je Kinesin proteinski Robot napravljen u tvom tijelu koji hoda sa dvije noge po mikrotubulama i prenosi tovar i koristi navigaciju poput GPS jer nailazi na probleme tokom putovanja pa mu se ruta mora presumjeravati.

Image
Onaj ko tvrdi da ima boga treba da pojasni zašto bi bog rekao da "kap tečnosti" iz koje nastane čovjek (sto takodje nije tačno) dolazi "izmedju kičme i grudi".
da malo bolje citas Kuran i sporedis sa naukom a manje SCI FI vanzemaljce znao bi :wink: ali jok, kakav bog kakvi bakraci , sad su Vanzemljaci In :-)

5. “Pa neka pogleda čovjek od čega je stvoren!
6. Stvoren je od tekućine brizgajuće,
7. Izlazi između kičme i rebara!
8. Uistinu! On je za povratak njegov kadar,
9. Na Dan ispitivanja tajni.”

(Kur’an, 86:5-9)

Gonada je muška ili ženska spolna žlijezda koja proizvodi rasplodne ćelije (gamete). Kod muškaraca su to testisi, a kod žena ovariji.
Gornji kur’anski ajet eksplicitno tvrdi da ljudski gonadi potiču između kičme i rebara. Danas je veoma dobro poznato embriolozima da se gonadi prvo pojavljuju u zoni budućih slabina – bedara. Genitalni nabori se prvo pojavljuju u četvrtoj sedmici razvoja embrija. Jednom formirani gonadi diferenciraju se u ženske i muške gonade u sedmoj i osmoj sedmici. Nakon toga kod njih počinje proces razlaza. Ženski gonadi (ovariji) se zaustavljaju u karlici, dok se muški gonadi nastavljaju spuštati, da bi konačno stigli u testise izvan tijela.
Ne samo da je porijeklo gonada na mjestu koje Kur’an opisuje, nego čak i u fazi punoljetnosti ostaje veza sa nervima, krvnim sudovima i limfnim žlijezdama sa zonom koju Kur’an opisuje kao “između kičme i rebara” a koja je ustvari mjesto porijekla tečnosti koja se izbaci.
Bujrum majstore

#3548 Re: Zašto je potrebna religija?

Samo prvu recenicu odradis sam a sve drugo ide copy-paste, kakav si ti car. :)
Chagalj

#3549 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Lopov-eliminator wrote:
Chagalj wrote:
Fino te pitah neka pitanja, i pitah te između ostalog na osnovu čega te tačke nepobitno dokazuju da je Kur'an od Boga kakvim se predstavlja u tvojoj religiji i još uvijek nisi odgovorio nego si iznosio tvrdnje da je to tako "jer je Allah tako rekao''.
zato sto je nemoguce za ljude da urade jednu knjigu i da programiraju je sa onih 5 tacaka
Vidim da se sada i praviš lud jer si u škripcu pa izbjegavaš odgovoriti namjerno se vrteći u krug. Pa zato te i pitam 4 puta istu stvar, nijednom mi nisi odgovorio.

Ja te pitam, evo po 5. put jer prethodna 4 puta nisi smio odgovoriti, da dokažeš sljedeću tezu:

Pitam te na osnovu čega po tebi iz boldiranog proizilazi obavezno ovaj nakrivljeni zaključak. Daj obrazloženje, a ne tvrdnje jer tvrdnja sama po sebi nije dokaz. I u drugim vjerama se svašta tvrdi pa si ti podržao samo jednu od njih. Obrazloži.
Chagalj wrote:
Što se tiče protivrječnosti, našlo ih se kamara ali ti se ne dopada kad ti to neko kaže,
de postavi onda da vidimo sta je to
Postavljaju se iste već čitavu temu, samo što ti to ne želiš vidjeti, ali kod tebe to ne pije vode jer je tebi tvrdnja iz Kur'ana sama po sebi dokaz. Stravično je kako potcjenjivački gledaš na sve druge koji ne misle poput tebe, kao ti si jedini prosvijetljen a ostali su zalutale duše koje trebaju gorjeti zauvijek u džehennemu.
Chagalj wrote:
sjeti se samo kako si pobjegao ko miš kad smo pričali o slobodnoj volji nakon što sam postavio jedan od imanskih farzova. Isto i za pitanje svemoćnosti i sveznanja, gdje si pitanje okarakterisao kao glupim jer nisi ništa mogao uraditi.
de ponovi pitanje , nesjecam se da sam bas pobjegao od pitanja niti znam kako glasi.
Znaš ti jako dobro, nemoj se praviti lud, sa mnom si polemizirao o slobodnoj volji, a kad sam postavio imanski farz vezan za slobodnu volju onda si pobjegao. Dalje, i za svemoćnost isto, bilo je pitanje može li Bog biti jači od samog sebe.

No, za razliku od tebe koji bukvalno misionariš po temi i ne možeš da se načudiš kako neko ne vjeruje u Boga, meni nije ni najmanje stalo da nekoga prevodim. Sve ovo ti govorim da vidiš da i za drukčije mišljenje ima itekakvog osnova i da drukčije mišljenje nije obavezno mlaćenje neistina kako ga ti doživljavaš.

Pitam te na osnovu čega po tebi iz boldiranog proizilazi obavezno ovaj nakrivljeni zaključak. Daj obrazloženje, a ne tvrdnje jer tvrdnja sama po sebi nije dokaz. I u drugim vjerama se svašta tvrdi pa si ti podržao samo jednu od njih. Obrazloži
a koji bi to Bog mogao biti , Zeus, Adonis, Posiedon, Hades, Ares, Tor i ostala mitska kompanija, koja da uopste postoji poslala knjigu kao uputu, poslala poslanike da izvedu ljude na pravi put.

Ovako gledaj na stvar, Kuran je nemoguce kopirati je ima previse cuda u sebi, sto je nemoguce za ljude da urade sto i sam tekst Kurana kaze da je nemoguce za ljude da urade jedan takav Kuran pa makar se cijeli svijet udruzio da uradi nebi to uradili. Sam Kuran koji je cudo sam po sebi, kaze Kuran je od Boga, koji se zove Allah, zasto bi ja sad trazio izgovor, ako nije od ljudi, pa eto nije ni od toga Allaha, od koga bi to moglo biti, vanzemljaci jel? Znaci vanzemljaci da ti donesiu Kuran i da nista ne kazu o sebi, nego sve prirpisu jednom tom Bogu allahu, i kazu klanjaj te se samo Allahu.

moje vjerovanje je, sobzirom na mnoga cuda Kurana, nemoguce je za ljude da urade tako nesto, a i za dzinne, pa cak i za te nepostojece vanzemljace jer ti je potrebno da znas buducnost.
a ostali su zalutale duše koje trebaju gorjeti zauvijek u džehennemu.
gdje sam to rekao da trebaju drugi gorjeti, ja nemogu za sebe garantirati da cu se spasiti dzehennema i uci u Raj, a kako cu za druge.

jel ono, sve se desava bozijom voljom i odredjenjem...

prvo jaq sam vjerovanja da se desava bozijom voljom sve, (znaci nemoze se desiti nesto sto ono nece da se desi, moze on ne htjeti da se desi ali ipak dopusti da se desi iz razloga u nemijesanje u ljudsku slobodnu volju)

a sto se tice odredjenja, ta rijec mi malo djeluje nerazumno, prvo Allah je zapisao sta ce se desiti sve u buducnosti ,ali to pisanje je poteklo iz Allahovo sveznanja, a ne da se desava zato sto je tako Allah zapisao, jer da Allah nezna buducnost, ali zapise sta ce se desiti, onda bi mogli reci desava se po Allahovom odredjenju, ali posto zna buducnost, tako moze da zapise sve sta ce se desiti i nemoze se onda reci desava se zato sto je zapisano, ne, nego je zapisano zato sto se zna sta ce se desiti iz Svog sveobuhvatnog znanja.

jer ako bi bilo da je sve se desava sa Bozijim odredjenjem i da Bog nezna buducnost, pa se to desavalo samo zato sto je on zapisao, svako bi mogao onda traziti opravdanje na sudnjem danu za svoja nedjela, i reci to si mi ti Allahu tako zapisao i nisam mogao izaci iz tih okvira, to bi bilo validno opravdanje, ali posto Bog zna buducnost i moze da zapise sve sta ce se desiti onda krivica pada na onoga sto radi losa djela i zaglavi u paklu a ne na Allaha.

Allah kaze:

... i poslanici su im donosili jasne dokaze; Allah im nije učinio nepravdu, sami su sebi nepravdu nanijeli.
10.Oni koji su zlo činili završit će najužasnijom patnjom, zato što su Allahove riječi poricali i što su ih ruglu izvrgavali.
11.Allah iz ničega stvara, On će to ponovo učiniti i na kraju Njemu ćete se vratiti.
Chagalj

#3550 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Ako piše u knjizi, ne znači da je tačno. Znaš li ti ista svojim riječima reci? Kao da pričam sa robotom.
ja se ne povodim pretpostavkama kao ti, mozda ovo mozda ono, mozda vanzemljaci ovako mozda vanzemljaci onako, mozda su daleko napredni od nas, idt itd

samo neka nagadjanja sa tvoje strane, a nigdje dokaza, ja barem kad tvrdim nesto ja potkrepljujem svoje tvrdnje Kuranom, da se zna odakle moje vjerovanje dolazi, da nije odnekle tamo sa planine boga pitaj.

to sto kopi paste uradi na Kuranske ajete jeste zato sto ti pokazem odakle vjerovanje svoje crpim.

jer kad bi ti prepricavao svojim rijecima sve sta Kuran kaze uzelo bi mi vremena i ne samo to, nego bi dosla pitanja tip, a odakle ti to znas, odakle ti to itd pa bi ja opet moroa odgovarati iz kurana iz hadisa itd itd

i ja cu da nastavim sa copy pate dok god je potrebno sa tim.
Locked