Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

clio_dci120

#35226 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

A sta im se sad podrazumjeva pod javni parking prostor?

Evo npr. uz bulevar ima onih prostora oko zgradica gdje se auta parkiraju na one trotoare koji su sastavni dio prilaznih puteva zgradama ili sa strane tih putica (nadam se da ste skontali na sta mislim :-D ). Je li i ta auta moraju imati vinjetu?
Ili npr. parkiras tamo pored Carpe Diema u onom pristupnom putu? Moras li imati vinjetu za tu zonu?

Ako parkiras na trotoar sa vinjetom iz prve zone u drugoj zoni, mogu li te kazniti zbog vinjete (ne mislim na kažnjavanje zbog nepropisnog parkiranja prema ZOBS-u).

Ili vinjete vaze samo za bas prave parking prostore. To je termin koji mi onako na prvu ne izgleda defenisan, a vidim i u tekstu odluke nigdje nije tacno definisan taj termin.
notsure

#35227 Re: Zeničani

Post by notsure »

Vinjete su samo za označene parking prostore, tako da seljaci i dalje mogu jahati po trotoarima, livadama, haustorima, prolazima,... niko im neće ništa jer to JP ne pokriva.

Volio bih da nisam u pravu, ali znam ja nas yebo ti nas, nismo mi u stanju napraviti sistem koji radi. Niti ga želimo
kakavdanakneiskustvu

#35228 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

pa pred vecinom zgrada ni nema vise parking mjesta koliko ima vozila,tako da neki parkiraju na trotoar,neki to stalno rade,bar pred mojom zgradom,i koji ce im klinac vinjeta
clio_dci120

#35229 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

notsure wrote:Vinjete su samo za označene parking prostore, tako da seljaci i dalje mogu jahati po trotoarima, livadama, haustorima, prolazima,... niko im neće ništa jer to JP ne pokriva.

Volio bih da nisam u pravu, ali znam ja nas yebo ti nas, nismo mi u stanju napraviti sistem koji radi. Niti ga želimo
Da, znaci onda da taj sistem nece sprijeciti ono zbog cega su ga nadlezni i uveli.
S tim, npr. tamo kod onih zgrada uz bulevar nikada i nije bilo pravih parkinga, stanari su uglavnom parkirali uz te prilaze zgradama, jer nisu imali nigdje drugo ni parkirati.
clio_dci120

#35230 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

kakavdanakneiskustvu wrote:pa pred vecinom zgrada ni nema vise parking mjesta koliko ima vozila,tako da neki parkiraju na trotoar,neki to stalno rade,bar pred mojom zgradom,i koji ce im klinac vinjeta
Bilo bi zanimljivo vidjeti ZK izvadke, da li su stanari samo vlasnici zemljista ispod zgrade ili i pored zgrada (znam par slucajeva - nije Zenica u pitanju), gdje su stanari bili vlasnici pojasa do sedam osam metara od zgrade, pa su stavljali i lance, jer je to njihova povrsina.
Throttle

#35231 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Nisu vinjete samo za oznacene parking prostore nego za kompletan prostor u odredjenoj zoni
Sve osim centra nema oznacene parking prostore nego se vinjete kupuju za javne povrsine koje pripadaju odredjenoj zoni i gdje se moze parkirat
Znaci trotoar spada pod vinjetu (u Aska Borica npr bukvalno svi parkiraju na trotoaru ako ćemo tako gledat)
Ci-Nick

#35232 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Sad zvao JP Parking Servis i kažu odgađa se do daljnjeg,..
clio_dci120

#35233 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Da, ali pazi koriste pojam javna povrsina namjenjena za parkiranje (tako nekako, nemam na ovome uredaju odluku). Uglavnom, 100% ne koriste samo javna povrsina, nego ima dodatak za parkiranje, tako nekako.

Pod javnom povrsinom za parkiranje se ne podrazumjeva trotoar. Mislim da bi to mogli biti parkinzi kao sto su kod kakavdanakneiskustvu u Blatusi, uredjeni parkinzi, ali koji nisu ocrtani.

Opet, hajd znaj, zato sam i pitao, jer ni sam nisam siguran sta podrzaumjevaju pod tim.

Sasvim sigurno, vrijeme ce pokazati sta su mislili. :-D
kakavdanakneiskustvu

#35234 Re: Zeničani

Throttle wrote:Nisu vinjete samo za oznacene parking prostore nego za kompletan prostor u odredjenoj zoni
Sve osim centra nema oznacene parking prostore nego se vinjete kupuju za javne povrsine koje pripadaju odredjenoj zoni i gdje se moze parkirat
Znaci trotoar spada pod vinjetu (u Aska Borica npr bukvalno svi parkiraju na trotoaru ako ćemo tako gledat)

znaci i trotoari su parking prostori?
Throttle

#35235 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Odgadja se dok se ne podmaze na pravoj adresi :lol:
Mislim da ce sav prostor unutar odredjene zone tretirat tako da, ako nemas vinjetu, pauk radi svoje
Kako rekoh, cijela Aska Borica parkira na "trotoaru" iako stanari tu parkiraju auta al nije formirano kao sto su inace parkinzi.
Zato mislim da ce kompletnu zonu tretirat kao tu povrsinu-sto je pozitivno jer bi time umanjili ovu seljadiju sto ostavi auto bukvalno na trotoaru pa zagradi prolaz pjesacima
Throttle

#35236 Re: Zeničani

Post by Throttle »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Throttle wrote:Nisu vinjete samo za oznacene parking prostore nego za kompletan prostor u odredjenoj zoni

znaci i trotoari su parking prostori?
Eto u postu ispod tvog sam napisao na sta sam mislio
kakavdanakneiskustvu

#35237 Re: Zeničani

vec sam pisao,ovde u blatusi,z. dizdarevica,soliteri,puno stanova,puno vozila,pojedinci fakat nemaju gdje parkirati nego na trotoar,ili da jbg odu u drugi dio grada da parkiraju,preko pruge,i trotoarom ne mogu ja sa djetetom hodati od takvih parkiranih vozila,i ponekad policija im ostavi p. naloge,ali bas rijetko,i sad bi kao neko trebao plaćati vinjetu zato što nema gdje drugo parkirati nego na trotoaru a onda policija zareda i zakači p. naloge za brisače,čemu plaćanje vinjete
Throttle

#35238 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ma ima tu dosta nerijesenih problema, a sto je najgore, ne mozes kupit vinjetu za drugi dio grada nego za onaj u kojem zivis :-)
Tako da, ako u zoni pored tvoje ima slobodnih mjesta cesto a kod tebe nema, opet i ti moras parkirat na svoj parking, na trotar, zagradit nekog i slicno :-)
Cirkus uglavnom
kakavdanakneiskustvu

#35239 Re: Zeničani

cirkus je mala riječ,samim time što se evo drugi ili treci put to odgađa
Warashii

#35240 Re: Zeničani

Post by Warashii »

kakavdanakneiskustvu wrote:vec sam pisao,ovde u blatusi,z. dizdarevica,soliteri,puno stanova,puno vozila,pojedinci fakat nemaju gdje parkirati nego na trotoar,ili da jbg odu u drugi dio grada da parkiraju,preko pruge,i trotoarom ne mogu ja sa djetetom hodati od takvih parkiranih vozila,i ponekad policija im ostavi p. naloge,ali bas rijetko,i sad bi kao neko trebao plaćati vinjetu zato što nema gdje drugo parkirati nego na trotoaru a onda policija zareda i zakači p. naloge za brisače,čemu plaćanje vinjete
Placas vinjetu da ne bi dobio kaznu od 40KM plus izmjestanje paukom 70KM a ne da bi imao parking. To je njihovo tumačenje.
kakavdanakneiskustvu

#35241 Re: Zeničani

Warashii wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:vec sam pisao,ovde u blatusi,z. dizdarevica,soliteri,puno stanova,puno vozila,pojedinci fakat nemaju gdje parkirati nego na trotoar,ili da jbg odu u drugi dio grada da parkiraju,preko pruge,i trotoarom ne mogu ja sa djetetom hodati od takvih parkiranih vozila,i ponekad policija im ostavi p. naloge,ali bas rijetko,i sad bi kao neko trebao plaćati vinjetu zato što nema gdje drugo parkirati nego na trotoaru a onda policija zareda i zakači p. naloge za brisače,čemu plaćanje vinjete
Placas vinjetu da ne bi dobio kaznu od 40KM plus izmjestanje paukom 70KM a ne da bi imao parking. To je njihovo tumačenje.

ali ovi ljudi parkiraju vozila na trotoaru tako da pješak nikako ne moze trotoarom ići,bukvalno ispod mojih prozora uvijek je 5-6 vozila tako parkirano,policija je znala ostaviti p. naloge ,jer ima zakonskog osnova za to
Warashii

#35242 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Dobar dio "parking" mjesta u Zenici je vjerujem na slican nacin, ako im je parking ono preko puta Kineskog (trotoar) i ako im je parking ono dole do Sinagoge (trotoar) ne vidim razlog zasto bi, njihovom logikom, drugacije tretirali i te povrsine oko zgrada.
girl

#35243 Re: Zeničani

Post by girl »

Zbog problema koje mi sin ima s nogom, dobila sam preporuku za ortopeda Kapidzica. Molim Vas ima li neko iskustva sa ovim doktorom i da li doktor radi negdje privatno da dogovorim pregled, obzirom da nisam iz zenice?
channel10

#35244 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Nije ti to tacno druze. Svi trotoari su samo trotoari. Znaci parkiras na trotoar ili neki prilazni put i rizikujes kaznu od strane MUP-a. Tu JP nema nikakvu nadleznost. Njihovo su samo oznaceni parking prostori koje su sad oznacili onim tablama i pokriva ih vinjeta za to podrucje.

Meni nisu jasne ove gost vinjete. Koliko ce kostati po satu, pola dana, danu za ostale gradjane Zenice? Mislim da to ne bi trebalo biti vise od 2 KM za recimo 8 sati. Ma kako god okrenes i krenes razmisljati o raznim situacijama, tek tad shvatis kako je ovo na vrat, na nos uradjeno.
Throttle

#35245 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Kako ce se onda regulisat Aska Borica, prostor u Londzi porekoputa Sipada?
U Aska Borica sam zivio 15 godina i nikad niko nije dobio kaznu a parkirani su svi na trotoaru
Po Odluci zona 7 npr obuhvata sve javne parking prostore u Crkvicama
Ispred Akademije su ljudi parkirani na trotoaru, jel i njima ide kazna?
channel10

#35246 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Throttle wrote:Kako ce se onda regulisat Aska Borica, prostor u Londzi porekoputa Sipada?
U Aska Borica sam zivio 15 godina i nikad niko nije dobio kaznu a parkirani su svi na trotoaru
Bog zna. Parkirali su i ispred Upija 30 godina pa sad kazne pisu.
Last edited by channel10 on 01/08/2019 14:16, edited 1 time in total.
clio_dci120

#35247 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Mislim da je Chanel upravu, a ja sam i zaboravio na one table. Ne mora parking biti iscrtan, dovoljno staviti tablu,sto ce vjerovatno i raditi pored zgrada. Ja kako shvatam, vinjete nece vaziti za trotoare.

Doduse, Throtle, i sada ti ZOBS ostavlja mogucnost parkiranja na trotoar, gdje nema izricitog znaka zabrane, uz ostavljanje 1,6 m širine za pješake.
Throttle

#35248 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ma jasno je meni to, samo kazem da ne moze i nece svugdje biti tabla i da se nece sankcionisat parkiranje na trotoaru osim ako neko ne zovne policiju jer je zagradjen prolaz
Ispred celicnog solitera su svi na trotoaru i izmedju auta i biciklisticke staze nema ni metar a ti ljudi nemaju drugog parkinga jer su onaj do Zeljeznicke stavili pod naplatu
Reventor

#35249 Re: Zeničani

Post by Reventor »

Bilo je prijedloga za podzemnu garažu na Mokušnicama??? - da na 0 ostanu tereni i park:
https://earth.google.com/web/@44.194942 ... y,0h,0t,0r
Meni se lično sviđa, ako je tehnički izvodljivo. A sad po kojem bi principu bilo izgrađeno i dalje upravljano takvim objektom....
Last edited by Reventor on 01/08/2019 14:35, edited 2 times in total.
channel10

#35250 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ma to su oni na frku odradili. Ne znaju ni oni sta se smije, a sta ne. Vjerovatno nisu ni razmisljali o ovim situacijama sto throttle spominje, jer su stvarno jako cudne i neodredjene.

Ovo je samo bilo da na frku uzmu pare od gradjana.
Post Reply