SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#35226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Logovan wrote:
invincible1921 wrote:Ali zamisli ti kakav idiot moras bit da zapalis auto u garazi i rizikujes da zapalis zgradu :-?
Ma jebe se njemu za zgradu, on je postigao ono što je planirao. :roll:
i usput ubio nekoga
dakle naon xxx paljevina doslo je do toga da neko i glavom plati
i normala zivot ide dalje nikom nista
invincible1921

#35227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

vjeshalica wrote:
Logovan wrote:
invincible1921 wrote:Ali zamisli ti kakav idiot moras bit da zapalis auto u garazi i rizikujes da zapalis zgradu :-?
Ma jebe se njemu za zgradu, on je postigao ono što je planirao. :roll:
i usput ubio nekoga
dakle naon xxx paljevina doslo je do toga da neko i glavom plati
i normala zivot ide dalje nikom nista
Nije bas ovo obicni piroman, zapaljeno ciljano liku radi nekih problema...
dabarizmabra

#35228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dabarizmabra »

Da, liku koji voza Hummera a nema dana radnog staža, a poznat policijskim organima...zašto pitam se...
noviclan

#35229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Koji model hummera
Dead Man Walking

#35230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

mk ultra wrote:Hehehhe evakuacija se ne moze vrsiti na rolo vratima, ima razlog zasto
U ovakim slucajevima moraju postojati vrata na krilo, ili posebno ili izrezana na garaznim vratima.

Sve je ovo proslo na tehnickom prijemu i zna se dobro ko je bio :izet:
Pa jel moguce da nema izlaz za evakuaciju na relativno novoj zgradi? Ko je to mogao projektovati? Radim u ovoj oblasti vani i ovo je nezamislivo. Znam da je kod nas neuporedivo, ali ovo su osnovne stvari krucijalne za ljudski zivot jbte.
drug_profi

#35231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Morala bi postojati vrata koja se otvaraju iznutra bez kljuca.
Haris.ba

#35232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

plain vanilla wrote:Djelomicno se problem moze rijesiti kutijama za PP aparate. Metalne kutije s debljim staklom naprijed, a na vrhu imaju bravicu. Kada treba bazdariti aparat, otkljucas i lijepo izvuces i onda vratis aparat na mjesto, a u slucaju pozara razbijes staklo i uzmes aparat.
To je u Tuzli svelo kradje aparata na minimum, tj nije ukraden nijedan aparat otkako se postavljaju u kutije. Naravno, i ta kutija kosta nekih 50tak KM.
Ista kutija se moze napraviti za crijeva i mlaznice.
Staklo mora biti deblje, pa je onda i lopov svjestan da ce ga neko cuti ako ga razbije.
Inace, samo uzmu aparat i odnesose.
Ne znam da je po zakonu da aparat može u kutiju na ključ (može li?). Znam da su meni pravili problem što su mi hidranti pod ključem (one kutije sa staklom).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#35233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Dead Man Walking wrote:
mk ultra wrote:Hehehhe evakuacija se ne moze vrsiti na rolo vratima, ima razlog zasto
U ovakim slucajevima moraju postojati vrata na krilo, ili posebno ili izrezana na garaznim vratima.

Pa jel moguce da nema izlaz za evakuaciju na relativno novoj zgradi? Ko je to mogao projektovati? Radim u ovoj oblasti vani i ovo je nezamislivo. Znam da je kod nas neuporedivo, ali ovo su osnovne stvari krucijalne za ljudski zivot jbte.
Pa ima, on je predvidi kroz rolo vrata
Tako je na vecini objekata u sarajevu, i to prolazi... a u pravilu ne smije, ali kafa je akupa ovih dana
mk ultra

#35234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote:
plain vanilla wrote:Djelomicno se problem moze rijesiti kutijama za PP aparate. Metalne kutije s debljim staklom naprijed, a na vrhu imaju bravicu. Kada treba bazdariti aparat, otkljucas i lijepo izvuces i onda vratis aparat na mjesto, a u slucaju pozara razbijes staklo i uzmes aparat.
To je u Tuzli svelo kradje aparata na minimum, tj nije ukraden nijedan aparat otkako se postavljaju u kutije. Naravno, i ta kutija kosta nekih 50tak KM.
Staklo mora biti deblje, pa je onda i lopov svjestan da ce ga neko cuti ako ga razbije.
Ne znam da je po zakonu da aparat može u kutiju na ključ (može li?). Znam da su meni pravili problem što su mi hidranti pod ključem (one kutije sa staklom).
Hidrant se ne smije zakljucati, ali se plombira tankom zicom.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plain vanilla »

Haris.ba wrote:
Kod nas moze, ali da je dio u staklu tako da se lako moze razbiti i koristiti.
Dead Man Walking

#35236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

mk ultra wrote:
Dead Man Walking wrote:

Pa ima, on je predvidi kroz rolo vrata
Tako je na vecini objekata u sarajevu, i to prolazi... a u pravilu ne smije, ali kafa je akupa ovih dana
Ma na to sam i mislio, da nemaju dodatna vrata. Je li to ok po zakonu?
drug_profi

#35237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma ne bi smjelo da bude. Izlaz, evakuacija mora biti moguca i kad nema struje i kad nemas kljuceva....
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plain vanilla »

@Haris.ba
Ne znam koliko je to po zakonu, ali jednostavno ne postoji drugi nacin da aparati 'prezive' ,u zgradama. Ne pomaze ni video nadzor jer ga nema na svakom spratu.
U novim zgradama bi aparati nestali i prije nego svi stanari usele. Onda se neko dosjetio tih kutija, tako da su aparati koliko toliko osigurani, a opet lako pristupacni u slucaju potrebe.
Naslovnica

#35239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ma hajte ba, na pola zgrada se haustorska vrata otvaraju prema unutra (umjesto prema vani), a da ne spominjemo ostale aspekte sigurnosti.
vjeshalica

#35240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

dabarizmabra wrote:Da, liku koji voza Hummera a nema dana radnog staža, a poznat policijskim organima...zašto pitam se...
Nisam u toku a taj lik koji je umro od gusenja jel on vlasnik Hummera :)
Freamon Lester

#35241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Freamon Lester »

vjeshalica wrote:
dabarizmabra wrote:Da, liku koji voza Hummera a nema dana radnog staža, a poznat policijskim organima...zašto pitam se...
Nisam u toku a taj lik koji je umro od gusenja jel on vlasnik Hummera :)
Ne. Umro je lik koji je bolovao od astme i nosi svoje maloljetno dijete niz stepenice i vjerovatno se nagutao dima (ovo ja nagadjam jer za dim nigdje ne pise) plus astma i to je onda ucinilo svoje.

Otrpilike najgori horor koji moze jedna porodica sa dozivi u mirnodopsko vrijeme. Sve zahvaljujuci zbog kako ce ispasti obracuna kockastih glava.

Inace jako je zanimljiv taj um koji ide zapaliti auto u garazi iznad koje je stambena zgrada. Stvarno sam liberal po uvjerenju ali ovdje bi odobrio kaznu u obliku da mu se lomi kost po kost i amputiraju udovi sve dok ne umre. Jer staviti toliki broj zivota u opasnost zbog vjerovatno sukoba oko nekog sitnog interesa je za odstrel.

U arhitekturu i gradjevinu se ne razumijem. Ali ako se ovako drze standarda kod nove gradnje jadna mu majka ko tu zivi kad prvi zemljotres preko 6 zaljulja.
mk ultra

#35242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Svi sve znaju, samo je šićar, kahva i dzamija nadvladalo
irconbih

#35243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

Freamon Lester wrote:Ne. Umro je lik koji je bolovao od astme i nosi svoje maloljetno dijete niz stepenice i vjerovatno se nagutao dima (ovo ja nagadjam jer za dim nigdje ne pise) plus astma i to je onda ucinilo svoje.
Tačno. Čovjek koji je preminuo jeste bio astmatičar, kao i kćerka koju je spašavao. Kad je krenuo požar, čovjek se nekako probudio ili je već bio budan, otvorio je ulazna vrata, a haustor je već bio pun dima. Uspio je probuditi suprugu i uzeo je kćerku. Kako su se kretali haustorom, lupao je ostalima na vrata. Kad su izašli ispred, djevojčica je imala problema sa disanjem. On se vratio u stan po njenu pumpicu i usput je poveo nekoga iz zgrade. Kad je opet izašao, samo se srušio pred njima. Pomogao je kćerki da preživi udisanje dima, ali on, nažalost, nije preživio.

Dima je bilo u haustorima do zadnjeg sprata. Sutradan je sve izgledalo kao da su stanovi gorjeli, a ne auta u garaži. Sve crno, oko centimetar pepela na podu. Smrad nepodnošljiv, horor.
zateznistub

#35244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

irconbih wrote:
Freamon Lester wrote:Ne. Umro je lik koji je bolovao od astme i nosi svoje maloljetno dijete niz stepenice i vjerovatno se nagutao dima (ovo ja nagadjam jer za dim nigdje ne pise) plus astma i to je onda ucinilo svoje.
Tačno. Čovjek koji je preminuo jeste bio astmatičar, kao i kćerka koju je spašavao. Kad je krenuo požar, čovjek se nekako probudio ili je već bio budan, otvorio je ulazna vrata, a haustor je već bio pun dima. Uspio je probuditi suprugu i uzeo je kćerku. Kako su se kretali haustorom, lupao je ostalima na vrata. Kad su izašli ispred, djevojčica je imala problema sa disanjem. On se vratio u stan po njenu pumpicu i usput je poveo nekoga iz zgrade. Kad je opet izašao, samo se srušio pred njima. Pomogao je kćerki da preživi udisanje dima, ali on, nažalost, nije preživio.

Dima je bilo u haustorima do zadnjeg sprata. Sutradan je sve izgledalo kao da su stanovi gorjeli, a ne auta u garaži. Sve crno, oko centimetar pepela na podu. Smrad nepodnošljiv, horor.
E jadna majko zbog čega čovjek glavu izgubi, strašno
Qler

#35245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

:( :(
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#35246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Nešto mi taj opis vozila poznat u Tibri, Ismar H?

Edit: vidim od nedavno je Aziz H, a i inicijali odgovaraju
Last edited by liaar on 11/11/2019 12:07, edited 1 time in total.
zomri

#35247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zomri »

je li objavljen identitet onog hajvana što se zabio u Marriott?
trambusek88

#35248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by trambusek88 »

Muke stanara nakon požara na Stupu: Da li su prepravljene garaže spriječile aktivaciju prskalica?
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /191110092
Logovan

#35249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

zomri wrote:je li objavljen identitet onog hajvana što se zabio u Marriott?
Ne bih rekao, nisam nigdje pročitao. :? Očito još jedan povlašteni.
made_in_sarajevo

#35250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

irconbih wrote:

kako li su onda ovo izveli u gradnji da tolika kolicina dima udje u stubiste i medju stanove, jos kad se uzme da svaki sprat ima vrata izmedju stubista i stanova.
Post Reply