SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

made_in_sarajevo

#35201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

mk ultra wrote:
made_in_sarajevo wrote:da 2h nisu mogli proći je laz. hajmo malo logike jebem ga. vatrogasci kad ulete pod sirenama i mrtvi se iz groba dižu. ako je smetalo koje auto vozač je u roku 5min bio dole,a još svakako jer i njegovoj guzici prpa. ondje nije baš toliki krkljanac da se ne može proći. vjerovatno je bilo haj malo vampo, haj malo tamo da se progura. parking ko.parking obratiti se hadziji Memiću što je dozvolio onoliku zgradu sa 100 parking mjesta. djevojka mi živi u ovim tibrama, parkirati iza 21h je bingo.

više je žalosno da se laže kako se 2h nije moglo proći, jer fino kažu u 4 i nešto primili poziv, za 30min pod kontrolom pozar bio. dakle to.nije 2h nikako. žalosno je jako što će sad pisati za parkirana auta,a niko nece prozvati izvođača radova, nadzor, opastinu zasto je dim iz garaže otišao u haustore, zašto na onolikoj garaži ne rade sprinkleri, gdje detekcija CO2, gdje detekcija dima, vatrodojava, ventilatori za usis, odsis, mlazni i sve ostalo što sad ogromna većina novih zgrada ima.

jebiga sda je to, bolje pisati o parkiranom autima.
Mi nemamo pravilnik za podzemne garaže, sve je to u startu izbjegavanje, jer za jednu garazu srednje velicine do nekih 50tak mjesta sam sprinkelr kosta preko 100k... pa i kad urade smanjuju broj mlaznica o svom nahodenju, itd...

Sprinkler ne radi na 80% objekata
Vatrodojave isto tako
CO detekcija sa kontrolom usis/odsis isto tako

A za sve navedene sisteme ukoliko ne rade, firma koja ispituje ili daje pozitivan zapisnik ili se salje u inspekciju negativan pa inspektor izlazi na teren.
Za sve su krivi pojedinci koji svjesno kazu da je nesto uredu a ono nije uredu. Zna se tacno ko ce otici tu na tehnocki prijem, ko ce ovjeriti dokumentaciju itd... jebeno nesto ne funkcionise ovom narodu dati ovlasti i vlast.
Zato meni krv popise daj kasni se, daj garaza ceka, ventilacija ceka, bla bla bla.

Samo dzabalesku i da se zakiti neko. Jebo sve ostalo.
Haris.ba

#35202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Dobro je nama kakvi smo.
Prpa.ba

#35203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Prpa.ba »

Nije jos poginulo ni blizu dovoljno ljudi da bi se regulative pocele postovati. Ceka se da izgori gornjih 10 spratova nekog nebodera, skupa sa stanovnicima. Onda ce se shvatiti da su pravila tu s razlogom. Do tada cemo ovako, malo po malo.
mahalik

#35204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mahalik »

i tada ne bi se ništa desilo niti bi ko odgovarao
JThomas

#35205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

slomila bi se kola na nekome bezveze i to ne previše.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#35206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

high_volume wrote:
vjeshalica wrote:nego kad će se staviti pod kontrolu javašluk upravitelja itd kad je u pitanju ispravnost hidranata i pp aparata da su makar dostupni u stanovima za prvu pomoć da se iskoriste,kad su već meta krađa
Bravo! :thumbup:
Najmanja je krivica upravitelja.
Seljacka marva ne placa održavanje i nemaju novca na računu zgrade i nista ne mozes raditi. Ako imaju novca niko im ne brani da hidrante naprave a PP aparate kupe i drze u stanovima. Ali nema para na racunu.
Drugi problem je način gradnje. Na AP su u jednom ulazu napravili hidrant, hidroflex i sve sto je trebalo. Fazon je kad ugasis struju (sto se prvo radi kod intervencije vatrogasaca) isti hidroflexi ostaju bez napajanja i neupotrebljivi su.
Kod mame u naselju npr nema nikako vode u hidrantskoj mrezi.
Objasnjenje Vodovoda? Neko nekada negdje zavrnuo glavni ventil i ne znaju gdje je :shock: :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#35207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

sime_cipol wrote:
high_volume wrote:
vjeshalica wrote:nego kad će se staviti pod kontrolu javašluk upravitelja itd kad je u pitanju ispravnost hidranata i pp aparata da su makar dostupni u stanovima za prvu pomoć da se iskoriste,kad su već meta krađa
Bravo! :thumbup:
Najmanja je krivica upravitelja.
Seljacka marva ne placa održavanje i nemaju novca na računu zgrade i nista ne mozes raditi. Ako imaju novca niko im ne brani da hidrante naprave a PP aparate kupe i drze u stanovima. Ali nema para na racunu.
Drugi problem je način gradnje. Na AP su u jednom ulazu napravili hidrant, hidroflex i sve sto je trebalo. Fazon je kad ugasis struju (sto se prvo radi kod intervencije vatrogasaca) isti hidroflexi ostaju bez napajanja i neupotrebljivi su.
Objasnjenje Vodovoda? Neko nekada negdje zavrnuo glavni ventil i ne znaju gdje je :shock: :-)
E to je greska projektanta, po pravilo hidroflex mora biti napajano prije sklopke ili rezervno putem agregata :izet:

Druga je stvar sto zavrnu citavu vertikalu hidranta, pa onda dok se nađe ključ 1,2,3, fali često na vetilu nešto, zaglavi pijeska ne moze da otvori do kraja
vjeshalica

#35208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

made_in_sarajevo wrote:mislim da kamion svakako i ne može doći do vrata garaže,a ne uči u garazu još. zato se prave sistemi da se olakša ali jebiga, skupo
Zasto su morali vrata sjeci?
Zasto se vrata nisu mogla otvoriti?
Lafo tabla video nadzora
Ako radi za sta sluzi?

Image
mk ultra

#35209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Hehehhe evakuacija se ne moze vrsiti na rolo vratima, ima razlog zasto
U ovakim slucajevima moraju postojati vrata na krilo, ili posebno ili izrezana na garaznim vratima.

Sve je ovo proslo na tehnickom prijemu i zna se dobro ko je bio :izet:

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/52 ... rujni-udar

Svako i struju pravi danas i zove se elektricarem u pm
Najgore je sto kod nas nema "certificiranih elektricara koji stoje iza svoga rada, dosta bi se smanjio dunđeraj. A ateste ako ne dobije na jednoj adresi dobit ce na drugoj ili trecoj. Fuj. :-)
zateznistub

#35210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

sime_cipol wrote: Najmanja je krivica upravitelja.
Upravo tako!
Bio sam predstavnik u mom haustoru (ne dao bog nikome tu muku) I odgovorno tvrdim da je najmanje do upravitelja. Tri puta, u roku od par mjeseci krali i razvaljivali aparate za gašenje. Nešto, što ni policiji nije najjasnije krali iz apatara. Molio da ljudi po sprat ovima aparate drže u stanu, ja uzeo jedan. Neće niko, e pa crknite.
Ista stvar i sistemom hidrantske mreže. Kako se postave crijeva i mlaznice tako i nestanu.

Glede parkiranja, prolazim kroz tibre vrlo često i ono je haos. Nešto slično je skoro svuda. Pogotovo na dobrinji, ne dao bog da šta plane sve bi izgorio dok bi se vatrogasci provukli
Last edited by zateznistub on 10/11/2019 14:05, edited 1 time in total.
made_in_sarajevo

#35211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

vjeshalica wrote:
made_in_sarajevo wrote:mislim da kamion svakako i ne može doći do vrata garaže,a ne uči u garazu još. zato se prave sistemi da se olakša ali jebiga, skupo
Zasto su morali vrata sjeci?
Zasto se vrata nisu mogla otvoriti?
Lafo tabla video nadzora
Ako radi za sta sluzi?

Image
Ne kontam. Brzeg nacina ulaska nema
mk ultra

#35212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Bilo bi da je napravljeno kako treba
I svi se ko fol dignu kad covjek pogine, sutra po starom... :bih:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plain vanilla »

zateznistub wrote: Upravo tako!
Bio sam predstavnik u mom haustoru (ne dao bog nikome tu muku) I odgovorno tvrdim da je najmanje do upravitelja. Tri puta, u roku od par mjeseci krali i razvaljivali aparate za gašenje. Nešto, što ni policiji nije najjasnije krali iz apatara. Molio da ljudi po sprat ovima aparate drže u stanu, ja uzeo jedan. Neće niko, e pa crknite.
Ista stvar i sistemom hidrantske mreže. Kako se postave crijeva i mlaznice tako i nestanu.

Glede parkiranja, prolazim kroz tibre vrlo često i ono je haos. Nešto slično je skoro svuda. Pogotovo na dobrinji, ne dao bog da šta plane sve bi izgorio dok bi se vatrogasci provukli
Djelomicno se problem moze rijesiti kutijama za PP aparate. Metalne kutije s debljim staklom naprijed, a na vrhu imaju bravicu. Kada treba bazdariti aparat, otkljucas i lijepo izvuces i onda vratis aparat na mjesto, a u slucaju pozara razbijes staklo i uzmes aparat.
To je u Tuzli svelo kradje aparata na minimum, tj nije ukraden nijedan aparat otkako se postavljaju u kutije. Naravno, i ta kutija kosta nekih 50tak KM.
Ista kutija se moze napraviti za crijeva i mlaznice.
Staklo mora biti deblje, pa je onda i lopov svjestan da ce ga neko cuti ako ga razbije.
Inace, samo uzmu aparat i odnesose.
zateznistub

#35214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

plain vanilla wrote:
zateznistub wrote: Upravo tako!

Djelomicno se problem moze rijesiti kutijama za PP aparate. Metalne kutije s debljim staklom naprijed, a na vrhu imaju bravicu. Kada treba bazdariti aparat, otkljucas i lijepo izvuces i onda vratis aparat na mjesto, a u slucaju pozara razbijes staklo i uzmes aparat.
To je u Tuzli svelo kradje aparata na minimum, tj nije ukraden nijedan aparat otkako se postavljaju u kutije. Naravno, i ta kutija kosta nekih 50tak KM.
Ista kutija se moze napraviti za crijeva i mlaznice.
Staklo mora biti deblje, pa je onda i lopov svjestan da ce ga neko cuti ako ga razbije.
Inace, samo uzmu aparat i odnesose.
Dobra ideja, ali ima drugi, odnosno prvi problem, naplata! Jbt u mom haustoru jedan od većih dužnika je porodica gdje dvoje radi u BH Telecomu...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plain vanilla »

zateznistub wrote:
Dobra ideja, ali ima drugi, odnosno prvi problem, naplata! Jbt u mom haustoru jedan od većih dužnika je porodica gdje dvoje radi u BH Telecomu...
E taj problem je svugdje isti. Ljudi bi sve, ali da ne placaju. Palamudi po fejsu kako nista ne valja, a istovremeno nista ne placa.
Penzioneri jadni (vecina) sve poplacaju, pa ako im sta ostane za hranu, a pojedinci zive na njihov racun.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#35216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

sime_cipol wrote: Na AP su u jednom ulazu napravili hidrant, hidroflex i sve sto je trebalo. Fazon je kad ugasis struju (sto se prvo radi kod intervencije vatrogasaca) isti hidroflexi ostaju bez napajanja i neupotrebljivi su.
na alipasinom polju je koliko ja znam sva zajednicka potrosnja odvojena od stanova ,znaci liftovi,hidroflex i stubisna rasvjeta je neovisan strujni krug i ne ide preko glavne sklopke u ulazu .
sime_cipol

#35217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

bitanga_sa_otesa wrote:
sime_cipol wrote: Na AP su u jednom ulazu napravili hidrant, hidroflex i sve sto je trebalo. Fazon je kad ugasis struju (sto se prvo radi kod intervencije vatrogasaca) isti hidroflexi ostaju bez napajanja i neupotrebljivi su.
na alipasinom polju je koliko ja znam sva zajednicka potrosnja odvojena od stanova ,znaci liftovi,hidroflex i stubisna rasvjeta je neovisan strujni krug i ne ide preko glavne sklopke u ulazu .
Rodica radi u jednom od upravitelja. Ona kaze da je takav slucaj u ulici Bosanska npr. Ne znam za ostale,ali znam da se to spocitavalo projektantima kada su dvoje staraca poginuli u ulici Geteova.
bitanga_sa_otesa

#35218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

sime_cipol wrote: Rodica radi u jednom od upravitelja. Ona kaze da je takav slucaj u ulici Bosanska npr. Ne znam za ostale,ali znam da se to spocitavalo projektantima kada su dvoje staraca poginuli u ulici Geteova.
u b i c fazi imas odlaze u trafostanicama posebne za zajednicku potrosnju ,za a fazu nisam 100% siguran,nisam bas obracao paznju.
sime_cipol

#35219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

bitanga_sa_otesa wrote:
sime_cipol wrote: Rodica radi u jednom od upravitelja. Ona kaze da je takav slucaj u ulici Bosanska npr. Ne znam za ostale,ali znam da se to spocitavalo projektantima kada su dvoje staraca poginuli u ulici Geteova.
u b i c fazi imas odlaze u trafostanicama posebne za zajednicku potrosnju ,za a fazu nisam 100% siguran,nisam bas obracao paznju.
Vjerujem ti :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#35220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

sime_cipol wrote: Vjerujem ti :thumbup:
cak na par mjesta ima da je iz druge trafostanice napojena zajednicka,iskljucis trafo,3 nebodera nemaju struje u stanovima,a zajednicka potrosnja ima iz susjedne trafostanice :D
mk ultra

#35221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Dunđeri svašta rade, al su jeftiniji 100KM :mrgreen:
invincible1921

#35222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

Ali zamisli ti kakav idiot moras bit da zapalis auto u garazi i rizikujes da zapalis zgradu :-?
JThomas

#35223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

pa u nas je i dobar profesor onaj koji lako pušta. nama je i dobro kakvi smo.
vjeshalica

#35224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

invincible1921 wrote:Ali zamisli ti kakav idiot moras bit da zapalis auto u garazi i rizikujes da zapalis zgradu :-?
Jebe se piromanu
Pali vec par godina i nikom nista
Logovan

#35225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

invincible1921 wrote:Ali zamisli ti kakav idiot moras bit da zapalis auto u garazi i rizikujes da zapalis zgradu :-?
Ma jebe se njemu za zgradu, on je postigao ono što je planirao. :roll:
Post Reply