Sirija

Locked
solar7

#35201 Re: Sirija

Post by solar7 »

salik79 wrote:
Challenger__ wrote:
cbrt wrote:Ta ista Saudijska Arabija gradi ogroman zid na granici da joj ne bi upali "oni koje direktno podržava"...i kako ih to direktno podržava, ima li barem koji argument, činjenica podatak ili je to samo paušalna ocena pa ko se upeca upecao se...da ne govorimo kako se indirektno podržava ISIS nedovoljnim i neefikasnim udarima...pa ti udari sprečiše pad Kobanea, da ne govorim koliko je ISIS-ovaca izginulo po Siriji i Iraku (sami to tvrde) od tih udara...ovo je udar na mozak ali direktan...
Znaš kako... Razumijem ja tu potrebu da se ove budaletine sagledavaju kroz romantičnu prizmu, ali realnost je surova: oni su njihova tvorevina, njihov "plan B". Ili, kako lijepo piše jedan Amerikanac: Kada pod maskama ide KKK, osam je agenata a dvojica budala. U ISIL-u je obrnuto: na dva agenta dolazi 8 budaletina. Pa 18, pa 88... Budaletine ginu, a agentura opstaje.

I sve tako dok su im potrebni.

Plasticni primjer - Bilal Bosnic i hajvani koje je poslao u Siriju. On kasirao, oni pognojili sirijske oranice.
Nije lijepo reci za ljude da su gnojivo a ako vec tako mislis pa da te pitam sta mislis koliko je onda homeinijevog iranskog umjetnog gnojiva na sirijskim brazdama
husein_kapetan

#35202 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Kako u svijetlu zadnjih dešavanja na globalnom tržištu nafte ovaj "deal" je za isiće i nusriće postao "tegoban" i malo je reći..
Pokušaše danas napraviti redovnu dostavu svojim redovnim turskim klijentima ali na lokalitetu Al-Khansaa ih stigoše sirijski SU-24.. 21 vozilo uništeno sa naftom, pratnjom, podrškom, itd.. šteta.. tolika nafta..
Nego..kako interpretirati ovo more twittova koji govore o "masovnom" učešću bivših francuskih vojnika.. (ima i "legionara") u redovima isila.. ??
Juče ubiše onog iranskog generala.. njegovi šute.. ni osuda ni velike riječi.. ova zlokobna šutnja jednostavno para uši..
NATO uputio upozorenje rusima da povuku "svoje jedinice iz ukraine".. eksplicitnije nemere bit.. i ovi šute.. (biće da je od straha)..
Ode ovo "proljeće" malo dalje zasigurno malo dalje nego što su njegovi kreatori računali..
husein_kapetan

#35203 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

I da ne zaboravim.. danas oko 1700 osoba prebjeglo na stranu pod kontrolim sirijske vlade iz istočne gute.. ponavljam.. nadam se da će ovo ubuduće postati praksa...
sarajevoxxxx

#35204 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona

#35205 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

husein_kapetan wrote:I da ne zaboravim.. danas oko 1700 osoba prebjeglo na stranu pod kontrolim sirijske vlade iz istočne gute.. ponavljam.. nadam se da će ovo ubuduće postati praksa...
Hmmm, hmmmm sta se to desava u Damasku?

Ne znam sta imaju reci kolege Cbrt i Cool o bjezanju civila u ruke 'ubice civila'...!??
Je l' ih Asad pobio sve? :-)

Nesto se u Damasku desava..... Ako je istina da ce i u Irbinu potpisati primirje, onda ne znam sta pobunjenicima ostaje.... Dzobar i Zamalka kao posljednja uporista na putu ka Dumi?

Ova primirja su velika pobjeda za Asada.

U Kobaniju i dalje zestoko.... Nema predaha ni sekunde.... Borbe za svaku kucu......

Co0l

#35206 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote: Ne znam sta imaju reci kolege Cbrt i Cool o bjezanju civila u ruke 'ubice civila'...!??
Je l' ih Asad pobio sve? :-)
Sta ovo treba da znaci,da Asad nije pobio na hiljade civila?
Kikibombona

#35207 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Sta ovo treba da znaci,da Asad nije pobio na hiljade civila?
Znaci da civili ne strahuju da ce biti ubijeni ako pobjegnu na teritorij koji kontrolise SAA.
Klavikula

#35208 Re: Sirija

Post by Klavikula »

bitka za Kobani
Last edited by Klavikula on 22/01/2015 00:49, edited 1 time in total.
zrakomlat

#35209 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
Znaci da civili ne strahuju da ce biti ubijeni ako pobjegnu na teritorij koji kontrolise SAA.
:thumbup:
Co0l

#35210 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Nekom ko jednolinijski posmatra stvari to moze i izgledati tako ali u stvarnosti svaki od tih civila vjerovatno ima neki svoj licni razlog zbog kojeg odlazi.To moze i znaciti da su civili svjesni da ce umrijet ili od gladi ili od granata ako ostanu u opsjednutim enklavama kao sto ih je na hiljade i poginulo.Izmedju sigurne smrti i neizvjesne buducnosti svako ce izabrati ovo drugo.Uostalom.i u nasem ratu su civili napustali opkoljena mjesta kad god i kako god su mogli.Sta bi onda to trebalo da znaci,da su cetnici bili ok a da su strahovali od ARBIH :-)
I sve to ne amnestira Asadove zlocine prema civilima i samo neko ko ima memoriju zlatne ribice moze ovo koristit kao argument za tako nesto.
Kikibombona

#35211 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote:
Nekom ko jednolinijski posmatra stvari to moze i izgledati tako ali u stvarnosti svaki od tih civila vjerovatno ima neki svoj licni razlog zbog kojeg odlazi.To moze i znaciti da su civili svjesni da ce umrijet ili od gladi ili od granata ako ostanu u opsjednutim enklavama kao sto ih je na hiljade i poginulo.Izmedju sigurne smrti i neizvjesne buducnosti svako ce izabrati ovo drugo.Uostalom.i u nasem ratu su civili napustali opkoljena mjesta kad god i kako god su mogli.Sta bi onda to trebalo da znaci,da su cetnici bili ok a da su strahovali od ARBIH :-)
I sve to ne amnestira Asadove zlocine prema civilima i samo neko ko ima memoriju zlatne ribice moze ovo koristit kao argument za tako nesto.
Pa oslobodila je SAA mnoge gradove.
Jesu li poklali civile i pozatvarali u logore kao cetnici koje spominjes?
sarajevoxxxx

#35212 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote:
Ljudi bježe od gladi i hladnoće.Očigledno je da su na izmaku snage, i ništa čudno u tome.Neko se zavjetovao da će ostati, neko nije izdržao i to je to.

Režim im neće ništa dati, osim što neće biti izloženi bombardovanju.Hiljade kuća u Damasku je u potpunosti srušeno, desetine ulica i kvartova koji su pod kontrolom režima već dvije godine je pusto.U tim kvartovima niko ne živi, a ni u kvartovima koji se ''oslobode'' stanovnici se ne vraćaju, osim rijetkih.

Dakle, režim apsolutno nije u stanju da dovede u red ono što već drži pod kontrolom već dvije godine, i ovo u Damasku je borba režimskih poslušnika za goli opstanak, pitanje života i smrti za njih.Prestanak ratnih dejstava znači ili sigurnu likvidaciju ili progon za sve one koji su učestvovali u bombardovanjima Damaska, uništavanjem infrastrukture, i silnim masakrima koji su se desili u ove 4 godine rata.

Damask je i prije rata bio siromašan, sve od puteva, pa do zgrada, javnog prevoza, sve je ličilo kao da su tek izašli iz rata.Danas pogotovo.Oni su uništeni, milioni Sirijaca su se odselili iz Sirije, neki vjerovatno zauvijek.Stotine hiljada je poginulo mnogo više ranjeno.Vlada u Damasku grca u problemima, ubila je svoj narod bombardovanjem sada ga ubija siromaštvom, glađu, bolestima, i još pride rat traje, ne znaš kad će puknuti, sektaštva sve više, onaj koje izašao iz Gute vjerovatno će izaći i iz Sirije.
gnjev

#35213 Re: Sirija

Post by gnjev »

sarajevoxxxx wrote:Dvojica Asadovih šabiha, pripadnici režimske vojske, u Irbinu, muče, a potom ubijaju starca bajonetom od puške:

18+

https://www.youtube.com/watch?v=OMKkS_rWHoA&app=desktop
Sto mi je ovo trebalo u zivotu jebo ja sebe :(
sarajevoxxxx

#35214 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
I niko se u te gradove ne vraća, osim rijetkih.
Kikibombona

#35215 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

gnjev wrote: Sto mi je ovo trebalo u zivotu jebo ja sebe :(
Kako si mogao odgledati. Mene je nakon prvog udarca zavrnulo u stomaku, pa sam odmah ugasio klip....

Kako covjek moze biti ovako bolestan? :-)

Sadizam u najgorem obliku, uzivanje u ljudskoj patnji.
Kikibombona

#35216 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
Pa jesu li zabiljezeni pokolji u recimo Homsu nakon sto je SAA preuzela grad u cjelosti?

Gledali smo ovdje klipove sa kolonama Sirijaca koji su se vracali u Homs nakon sto su okoncana borbena dejstva.
sarajevoxxxx

#35217 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kvartovi u Damasku koje režim ''oslobodi'' - Slike nisu iz Džobera koji je kao i još mnogi drugi kvartovi Damaska deset puta gori:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
gnjev

#35218 Re: Sirija

Post by gnjev »

Kikibombona wrote:
gnjev wrote: Sto mi je ovo trebalo u zivotu jebo ja sebe :(
Kako si mogao odgledati. Mene je nakon prvog udarca zavrnulo u stomaku, pa sam odmah ugasio klip....

Kako covjek moze biti ovako bolestan? :-)

Sadizam u najgorem obliku, uzivanje u ljudskoj patnji.
Zivotinje jebo im ja mater . Sve je to goli qrac tamo sem ovih kurda . Valjda nece pravit ovakva sranja ni kad se osile . Ratuju ljudi i u Ukrajini pa nikad slicna stvar nije zabiljezena na kameri . Stomak mi se okreno .
sarajevoxxxx

#35219 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
Pa jesu li zabiljezeni pokolji u recimo Homsu nakon sto je SAA preuzela grad u cjelosti?

Gledali smo ovdje klipove sa kolonama Sirijaca koji su se vracali u Homs nakon sto su okoncana borbena dejstva.
Danas sam pročitao jednu zanimljivu rečenicu.Asadovom režimu nije bitno jesi li za njega ili protiv njega.Bitno je da si KOD NJEGA. :izet:
Kikibombona

#35220 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

gnjev wrote:
Zivotinje jebo im ja mater . Sve je to goli qrac tamo sem ovih kurda . Valjda nece pravit ovakva sranja ni kad se osile . Ratuju ljudi i u Ukrajini pa nikad slicna stvar nije zabiljezena na kameri . Stomak mi se okreno .
Ovakva gnusna ubistva su u Siriji cesta pojava. Mozda ne pratis.... Ljudski mozak ne moze smisliti zlo koje se u Siriji nije desilo. Kakvi je sve izivljavanja bilo, sto je snimljeno i sto smo mi ovdje mogli vidjeti... a tek ono sto nije zabiljezeno. :(

I to snimanje i cuvanje video zapisa je poseban oblik bolesti.

Ipak, ne mozes porediti Siriju i Ukrajinu. U Siriji je rat milion puta zesci i mrznja neuporedivo veca. Bezbroj frakcija, vjerskih podjela.....
Kikibombona

#35221 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Danas sam pročitao jednu zanimljivu rečenicu.Asadovom režimu nije bitno jesi li za njega ili protiv njega.Bitno je da si KOD NJEGA. :izet:
Asad nema namjeru ubijati nevine civile....

Al ako mu neki general kaze 'gospodine Asad, u onoj zgradi ima 20 terorista i 10 civila, sta da radimo'. Nema sumnje da ce Asad narediti da se zgrada srusi.
sarajevoxxxx

#35222 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Natpis sa pro-režimskog portala ''Ja nisam Čarli ja sam Ikrimeh'' (kvart u Homsu koji je pod kontrolom režima a u kojem je danas počinjen masakr).

Image
Last edited by sarajevoxxxx on 22/01/2015 02:07, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#35223 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Al ako mu neki general kaze 'gospodine Asad, u onoj zgradi ima 20 terorista i 10 civila, sta da radimo'. Nema sumnje da ce Asad narediti da se zgrada srusi.
Asadu ili njegovim oficirima, su bebe. djeca, žene, starci, teroristi.Ne pravi on tu nikakvu razliku.

Barel-bombom od 500 kg TNT-a ne možeš pogoditi zgradu.Ona je napravljena da razori i ubije što više ljudi, nebitno civila ili vojnika.Radi se o nepreciznom oružju, koje slobodnim padom ako pogodi metu u 100 metara smatra se da je pogodila cilj.

Većina masakara Asadovog režima je počinjena upravo nad civilima.U Halebu u onim strašnim bombardovanjima koja su trajala mjesec dana 98 % svih poginulih su bili civili.Čak su i režimski generali govorili kako se umjesto ratnih zona, pazi ovo, burad troše nad civilnim objektima.To je napisano u kontekstu pada bolnice Kindi.Umjesto ''terorista'' oko bolnice koja se očajnički branila, režim je masakrirao civile 30 dana zaredom.

Na netu milion snimaka tih masakara, a režimski portali niti jedan taj snimak nisu objavili.Umjesto toga svaki dan su objavljivali vijesti kako su ''hrabre'' snage Sirije uništile još jedno terorističko uporište.
Co0l

#35224 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Mislis one koje nisu pobili tokom opsade tih mjesta?
Uglavnom su ta mjesta i prije pada u ruke SAA civili napustali ili su bjezali zajedno sa pobunjenicima.Barem oni koji su bili protiv rezima.Sjecam se takvog primjera u Kusajru i kako je SAA pucala na civilie koji su se probijali nakon pada KUsajra.Slicno je bilo i u Homsu u koji su se civili lojalni rezimu vratili tek nakon pada grada.
Ne znam za svako pojedinacno mjesto kao ni ti sto ne znas ali znam da ima snimaka na kojima stanovnistvo pozdravlja i pobunjenike tokom njihovog ulaska u ta mjesta.
U svakom slucaju ovaj zadnji primjer od hiljadu i nesto ljudi ,a sto i nije neki veliki broj,ne dokazuje nista posebno a pogotovo ne neku brigu rezima o civilima.Da je tako ne bi ti ljudi ni morali da bjeze sa svojih ognjista.
Co0l

#35225 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Nema jer za njega ni jedan civil koji je na teritoriji pobunjenika nije nevini civil nego terorista.
Locked