Milenkov buraz wrote: ↑22/02/2022 19:52Desperate time desperate measure, ima i plan B maloprije sam vidio preko Iraka na Tursku. Mislim i ja da Quatar ne može zadovoljiti potrebe Evrope plinom kao Rusija ali sve ima svoju cijenu. To sa Kinom je isto upitno za Rusiju, neko je nedavno stavio link na taj ugovor o isporuci plina Kina, za 10 godina mislim oko 400 miliona dolara, smiješno kako su to male količine. Slažem se da Kina može profitirati najviše.
To se neko zeznuo. Ukupan ruski izvoz u Kinu je za 2021. godinu bio 79.3 milijarde dolara, od cega gas i nafta cine 44.58 milijardi dolara izvoza.
Nedavno su Rusi zavrsili novi gasovod za Kinu koji su nazvali Snaga Sibira i od kojeg ce profitirati 400 milijardi dolara u narednih 30 godina, na koliko je potpisan ugovor, uz mogućnost dodatnog povecanja.
Ruski izvoz plina u Kinu strasno raste, zbog toga Rusi igraju agresivnije kontra Ukrajine jer se otvara ogromno azijsko trzista
China's natural gas imports from Russia rose 50.5% year on year in 2021, with pipeline gas volume surging 154.2% year on year to 7.54 million mt while LNG imports fell 9.9% year on year to 4.58 million mt, according to the data.20. jan 2022.
...
Irak je totalno nesiguran i definitivno otpada. Tu bi sabotaze bile na dnevnom nivou. Niko se u to ne bi upustio. I Sirija otpada iz istog i mnogih drugih razloga. Jedina opcija je preko Mediterana, mada je upitna isplativost, radi kolicina koje Katar moze isporuciti.
...
Izrael i Kipar, kao i Egipat, su otkrili ozbiljne kolicine plina, ali je to opet nedovoljno za Evropu. Zato su skontali da se ne isplati praviti plinovod koji je skup a nece zadovoljiti potrebe.
...
Iran bi recimo mogao zadovoljiti evropske potrebe za plinom. Pruze roru preko Turske i eto ga. Mada, Izrael to nikada nece dozvoliti.