Demokratska fronta Željko Komšić

Vidal89

#35176 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Vidal89 »

kluz franjo wrote:Ne znam čemu ovoliko iznenađenje.
Ove (blago rečeno) skeptične i pesimistične stavove o BH bloku Željko Komšić propagira već mjesecima. Ažuriraju se samo dnevno-tabloidne kvalifikacije partnera u BH bloku. Ovaj put je na dnevnom redu bio neki "ksenofobično-radikalni dio SDP-a"...

Nego, druga dva detalja su mi "zaparali uši".
POBJEDA: Može li BiH preživjeti savez Dodik-Čović?
KOMŠIĆ: Bosna i Hercegovina će sve preživjeti! Kad joj glave nisu došli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, ne mogu joj, vala, ništa ni ova dvojica koju ste spomenuli.
Ne tako davno, kada bi neki forumaš ovako nešto napisao, bio bi od strane patriotskog krila automatski proglašen
a) deluzivnim,
b) naivnim, a najčešće
c) zlobnim i pakosnim prema BiH.

Drugi detalj je:
POBJEDA: BH blok ne želi da uđe u vlast sa nacionalnim strankama Srba, Hrvata i Bošnjaka – sa Dodikovim SNSD-om, sa Čovićevim HDZ-om i sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Šta je alternativa?
KOMŠIĆ: Odlazak u opoziciju. Tri najjače etničke stranke danas imaju dovoljno moći da vlast konstituišu bez nas koji smo odlučili otići u opoziciju.
I u tom zaračanom krugu se vrti sva argumentacija ŽK i patriotskog krila - i nikako da izađe.
Nikako da jednostavnim argumentom barem sebi objasni.
Na koji način se misli da BH blok može uticati/uslovljavati bilo kakvu odluku u toj nekoj koaliciji, ako znamo da
Tri najjače etničke stranke danas imaju dovoljno moći da vlast konstituišu bez nas
I za kraj. Bez obzira na sve, potpuno je legitimno da svaka stranka, bilo koja stranka, donosi samostalno svoje odluke o koalicijama. To naravno važi i za DF.
Meni se čini da je i predsjednik i funkcioneri i članstvo i dobar dio simpatizera i glasača DF za tu koaliciju sa tri najjače etničke stranke.
Prema tome... U čemE je problem?
Problem je u tome sto Covic licno i HDZ ne zele DF u vlasti sa sobom, trenutno DF kmeci na sva zvona sami se nude da udju u vlast pod svaku cijenu. Nudi se i SBB al fahro to puno pametnije radi, nego ovaj zeljko svaki dan slusamo njegove izjave kako bh blok nema buducnost i da treba sa sda branit drzavu. Ne znam od koga to treba branit?
palermo

#35177 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

kluz franjo wrote:Ne znam čemu ovoliko iznenađenje.
Ove (blago rečeno) skeptične i pesimistične stavove o BH bloku Željko Komšić propagira već mjesecima. Ažuriraju se samo dnevno-tabloidne kvalifikacije partnera u BH bloku. Ovaj put je na dnevnom redu bio neki "ksenofobično-radikalni dio SDP-a"...

Nego, druga dva detalja su mi "zaparali uši".
POBJEDA: Može li BiH preživjeti savez Dodik-Čović?
KOMŠIĆ: Bosna i Hercegovina će sve preživjeti! Kad joj glave nisu došli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, ne mogu joj, vala, ništa ni ova dvojica koju ste spomenuli.
Ne tako davno, kada bi neki forumaš ovako nešto napisao, bio bi od strane patriotskog krila automatski proglašen
a) deluzivnim,
b) naivnim, a najčešće
c) zlobnim i pakosnim prema BiH.

Drugi detalj je:
POBJEDA: BH blok ne želi da uđe u vlast sa nacionalnim strankama Srba, Hrvata i Bošnjaka – sa Dodikovim SNSD-om, sa Čovićevim HDZ-om i sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Šta je alternativa?
KOMŠIĆ: Odlazak u opoziciju. Tri najjače etničke stranke danas imaju dovoljno moći da vlast konstituišu bez nas koji smo odlučili otići u opoziciju.
I u tom zaračanom krugu se vrti sva argumentacija ŽK i patriotskog krila - i nikako da izađe.
Nikako da jednostavnim argumentom barem sebi objasni.
Na koji način se misli da BH blok može uticati/uslovljavati bilo kakvu odluku u toj nekoj koaliciji, ako znamo da
Tri najjače etničke stranke danas imaju dovoljno moći da vlast konstituišu bez nas
I za kraj. Bez obzira na sve, potpuno je legitimno da svaka stranka, bilo koja stranka, donosi samostalno svoje odluke o koalicijama. To naravno važi i za DF.
Meni se čini da je i predsjednik i funkcioneri i članstvo i dobar dio simpatizera i glasača DF za tu koaliciju sa tri najjače etničke stranke.
Prema tome... U čemE je problem?
Pa problem je vrlo jasno detektovati. Sarajevski kanton, jer sva ova priča zapravo je radi jedino važnog kantona u državi. Sve ostalo je priča umotana u šareni celofan(e).
Odlazak u opoziciju. Tri najjače etničke stranke danas imaju dovoljno moći da vlast konstituišu bez nas koji smo odlučili otići u opoziciju
Ovo valjda znači odlazak u opoziciju BH bloka na svim nivoima, a to očito nije prihvatljivo svim članicama BH bloka.

Dakle , da nije u pitanju jedini važan kanton u državi, ovdje se uopšte ne bi vodila polemika
kluz franjo

#35178 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Ne postoji nijedna ustavna ili zakonska nužnost da na svim nivoima budu identične koalicije, a nije ni do sada to bila praksa.
Tako da je i to opet pitanje isključivo za DF.
DF ima potpuno pravo da na svim nivoima bude u koaliciji sa tri etničke stranke, kao što ima pravo da na svim nivoima bude opozicija.
Sve su to političke odluke koje DF može usvojiti.
Ja pak čitam samo gomilu neproduktivnih intervjua, a odluke ni u tragovima.
I dalje ne vidim u čemE je problem? Šta se čeka?
furlan

#35179 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by furlan »

Mislim da je pitanje nepodnosenja HDZ-DF, DF-SBB, pogotovo sto ovo drugo ne rusi vlast u SK kao osnovni cilj citave price.
palermo

#35180 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

kluz franjo wrote:Ne postoji nijedna ustavna ili zakonska nužnost da na svim nivoima budu identične koalicije, a nije ni do sada to bila praksa.
DF ima potpuno pravo da na svim nivoima bude u koaliciji sa tri etničke stranke, kao što ima pravo da na svim nivoima bude opozicija.
apsolutno se slažem sa tobom. Ali kao što vidimo ne forumu, opšta je uzbuna zbog mogućnosti da DF uđe u vlast.
Dakle, i ja bih postavio pitanje , u čemu je problem pa da se Komšić i DF sada nazivaju kako ih već pojedini istaknuti forumaši nazivaju.......ako je to već pitanje samo za DF
nemampojma0

#35181 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nemampojma0 »

kluz franjo wrote:Ne postoji nijedna ustavna ili zakonska nužnost da na svim nivoima budu identične koalicije, a nije ni do sada to bila praksa.
Znam da znas i da izvrces, ali..
Ako je BH blok zauzeo stav da ce biti opozicija svim nacionalnim iliti etnickim strankama , postavlja se pitanje sta ce u koaliciji sa PDA, SBB, NiP i slicnim SDA derivatima. Pomalo je licemjerno detektovati samo tri stranke kao nacionalne, pored toliko "nacionalnijih".
I ono sto ne mogu da razumijem, ko je dao tapiju nacionalnim strankama na institucije ove drzave. A tek, ko moze da gaji nadu da ce za 4 godine one tri stranke biti porazene od ovako nemuste opozicije.
fosna2014

#35182 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by fosna2014 »

Sa FB stranice DF

Sve receno. DF napusta BH blok :)
Krug 99 podržao Komšića: BiH ne smije ostati bez građanskog stuba u vlasti

https://nap.ba/news/52616
kluz franjo

#35183 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

nemampojma0 wrote:
Znam da znas i da izvrces, ali..
Ako je BH blok zauzeo stav da ce biti opozicija svim nacionalnim iliti etnickim strankama , postavlja se pitanje sta ce u koaliciji sa PDA, SBB, NiP i slicnim SDA derivatima. Pomalo je licemjerno detektovati samo tri stranke kao nacionalne, pored toliko "nacionalnijih".
I ono sto ne mogu da razumijem, ko je dao tapiju nacionalnim strankama na institucije ove drzave. A tek, ko moze da gaji nadu da ce za 4 godine one tri stranke biti porazene od ovako nemuste opozicije.
Vidiš da ne znaš da li znam. Ali možemo mi opet polako.
DF ima potpuno pravo da se ne složi sa načinom kako neko drugi definiše PDA, SBB, NiP itd.
DF ima puno pravo da sa svojim mandatima radi šta hoće.

Zašto su u opoziciji na državnom i federalnom nivou, a žarko bi htjeli da budu dio vlasti sa tri najjače etničke stranke?
Zašto su u vlasti u KS, a insistiraju na tome da budu opozicija?
To su sve pitanja koja je DF sam sebi postavio.

Umjesto odgovora i odluka, dolaze samo neproduktivni intervjui i (blago rečeno) iritirajuće kvalifikacije partnera u BH bloku.
U čemE je problem?
palermo

#35184 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

kluz franjo wrote: Vidiš da ne znaš da li znam. Ali možemo mi opet polako.
DF ima potpuno pravo da se ne složi sa načinom kako neko drugi definiše PDA, SBB, NiP itd.

Zašto su u opoziciji na državnom i federalnom nivou, a žarko bi htjeli da budu dio vlasti sa tri najjače etničke stranke?

Umjesto odgovora i odluka, dolaze samo neproduktivni intervjui i (blago rečeno) iritirajuće kvalifikacije partnera u BH bloku.
U čemE je problem?
ha, možeš to posatviti i na drugačiji način...recimo da DF i pored očitog neslaganja oko strateških pitanja ipak u interesu BH bloka i partnera u njemu još uvijek nije povukao nekakav potez.....

Ili se možeš upitati zašto je uopšte potreban DF tom BH bloku ako je već takav kakav je.......možda zato što bi onda bilo bjelodano da su i u sarajevskom kantonu na vlasti takođe nacionalne stranke.......

stvarno, u čemu je problem....
madner

#35185 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Trenutno je problem vratiti dug za kampanju.
palermo

#35186 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Trenutno je problem vratiti dug za kampanju.
pa kakav je tu problem ??? nek ga vraća ko ga je napravio.......ne bi ga zar trebali vraćati oni koji nisu ni luk jeli ni luk mirisali...
madner

#35187 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
pa kakav je tu problem ??? nek ga vraća ko ga je napravio.......ne bi ga zar trebali vraćati oni koji nisu ni luk jeli ni luk mirisali...
Naravno, ali firma trazi uslugu, ne pare nazad.

Jadni Komso, 2015 su ga iskoristili i bacili, sada se mora praviti da ce biti sve drugacije.
meme_machine

#35188 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by meme_machine »

Posmatrajuci rezultate izbora od 2010. naovamo, vidim da je SDP-DF-NS zbir uvijek oko 270k glasova, tj. nema bitnijih kretanja na tom polju. Ocigledno ce se nekada morati ici u koaliciju sa nacionalnim strankama, sa ovim brojem glasova se ne moze uspostaviti vecina, cak ni sa najboljim rasporedjivanjem.
kluz franjo

#35189 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
kluz franjo wrote: Vidiš da ne znaš da li znam. Ali možemo mi opet polako.

U čemE je problem?
ha, možeš to posatviti i na drugačiji način...recimo da DF i pored očitog neslaganja oko strateških pitanja ipak u interesu BH bloka i partnera u njemu još uvijek nije povukao nekakav potez.....

Ili se možeš upitati zašto je uopšte potreban DF tom BH bloku ako je već takav kakav je.......možda zato što bi onda bilo bjelodano da su i u sarajevskom kantonu na vlasti takođe nacionalne stranke.......

stvarno, u čemu je problem....
Sve OK.
Evo da pokušamo.
1. teza: DF stavlja interese i budućnost BH bloka na prvo mjesto.
Čemu onda tolika (hmmm... blago rečeno) skepsa i pesimizam u svakoj prilici glede budućnosti BH bloka. Na svaku pozitivnu referencu (ako je neko pronađe) idu barem 10 vrlo negativnih. Skoro pola intervjua za podgoričku "Pobjedu" (halo, podgoričku) se posveti SDP-u i "ksenofobično-radikalnim" u njemu.
Ali OK. Možda je to neka igra koju mi "smrtnici" ne kontamo.
2. teza: Zašto je DF potreban BH bloku (ovaj dio sa nacionalističkim sarajevskim kantonom, nisam najbolje skontao)
Može DF biti potreban BH bloku, kao što je BH blok bio potreban SDA.
Ali ne može BH blok natjerati DF na bilo šta.
DF je taj koji donosi odluku šta će sa svojim mandatima.
A sam DF je definisao sebi dilemu. Vlast ili opozicija na svim nivoima.
Sam neka i odgovori.
U čemE je dakle problem?
palermo

#35190 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:
palermo wrote:
Naravno, ali firma trazi uslugu, ne pare nazad.

Jadni Komso, 2015 su ga iskoristili i bacili, sada se mora praviti da ce biti sve drugacije.
ma to je sve ok, ali zašto onda pobogu tolika ljutnja na KOmšića od strane članova i simpatizera druge dvije stranke BH bloka.....Komšo sam pao, sam se ubio
madner

#35191 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Pa zato sto se ne moze sam sa sobom da dogovori, jedno prica prije nego ga podsjete na obaveze, drugo poslje.
Neka fino ko covjek kaze da mora, drugovi ce razumjeti.
palermo

#35192 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

kluz franjo wrote:

Sve OK.
Evo da pokušamo.
1. teza: DF stavlja interese i budućnost BH bloka na prvo mjesto.
Čemu onda tolika (hmmm... blago rečeno) skepsa i pesimizam u svakoj prilici glede budućnosti BH bloka. Na svaku pozitivnu referencu (ako je neko pronađe) idu barem 10 vrlo negativnih. Skoro pola intervjua za podgoričku "Pobjedu" (halo, podgoričku) se posveti SDP-u i "ksenofobično-radikalnim" u njemu.
Ali OK. Možda je to neka igra koju mi "smrtnici" ne kontamo.
2. teza: Zašto je DF potreban BH bloku (ovaj dio sa nacionalističkim sarajevskim kantonom, nisam najbolje skontao)
Može DF biti potreban BH bloku, kao što je BH blok bio potreban SDA.
Ali ne može BH blok natjerati DF na bilo šta.
DF je taj koji donosi odluku šta će sa svojim mandatima.
A sam DF je definisao sebi dilemu. Vlast ili opozicija na svim nivoima.
Sam neka i odgovori.
U čemE je dakle problem?
naravno, DF sam treba da donosi odluke....ništa to meni nije nejasno, ja se samo pitam zašto tolika furtutma na forumu, a bogami se čini i u redovima ostale dvije stranke BH bloka vezano za odluke DF-a....

dakle, zaista u čemu je problem

P:S sarajevki kanton.....pa ko bi bez DF-a ostao u vlasti sarajevskog kantona.....NIP, SBB, Hadžibajrić.....ah, da....i stranke ljevičarske provinijencije
NS i SDP.....
Banksy

#35193 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

madner wrote:Pa zato sto se ne moze sam sa sobom da dogovori, jedno prica prije nego ga podsjete na obaveze, drugo poslje.
Neka fino ko covjek kaze da mora, drugovi ce razumjeti.
Opravdanja su oprilike na tragu onima iz 2015.

BH blok... suviše je među nama razlilčitih ideja,

moram reći da nisam optimista,

građani za njih (SDA) glasaju, to je realnost,

naivan je onaj ko misli da će Bh. blok na sljedećim izborima uspjeti osvojiti 51 procenat podrške,

građani za njih (SDA) glasaju, to je realnost,

Kada budemo kritikovali SDA zbog toga što je prihvatio Čovićeve uvjete, hoće li građani imati pravo da nam kažu – a, što se niste borili. Zašto ste pobjegli? Toga je mene strah.( :lol: :lol: )

madner

#35194 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Znaci i on prihvata uslove. :(
kluz franjo

#35195 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolega palermo,
Drago mi je da smo na istom fonu (ako sam te dobro skontao).

I ja isto mislim da ako ikoga, onda jedino glasače DF-a ova neodlučnost ŽK treba i može da uznemiri.
nikad_vise

#35196 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nikad_vise »

palermo wrote:
nikad_vise wrote: Ja sam glasao za Zeljka i povukao sam bar jos 15ak glasova za njega.Nisam glasac ljevice uopste.Sutra da su izbori,nikad mu vise nebi dao glas.
U drugu ruku,njegova kandidatura ce biti proslost nakon izbornog zakona po volji HDZ-a koji ce SDA ispostovati volju Covica.
a jes ono ti 2014 za Fahru glasao :?

baš ti se ne da sa tim glasanjem.....
Da,nisi bas morao podsjecati me na to :( Fahro je tada bio alternativa SDA uhljupu za clana predsjednistva i podrzao sam ga,kao i ogroman broj BiH gradjana nebi li pobjedio telecu glavu.

Sto se tice DF-a,nemaju uopste potrebe da ulaze u koaliciju i mogu kao i ostale stranke podrzati na glasanju sve sto bude pozitivno za BiH kao sto bi uradile i sve prave patriote.To sto njih svrbi stolica i dio kolaca pa se bacaju u zagrljaj SDA,ostat ce u sjecanju kao prelomni trenutak koji ce se mozda spominjati u buducnosti kad nisu dali sansu jednoj zdravoj prici i eventualno kumovali propasti Bosnjackog naroda po pitanju ekonomskom,kulturnog,moralnog i etickog ali i svakog drugog uticaja u drzavi.

Sta god da sad odluce,siguran sam da ce im ovaj kurv aluk prisjesti.U ovom momentu smo jednostavno poltronski i zatucan narod i kao takvi nismo znali donositi mudre odluke sto se tice nas kao naroda i drzave a cehove cemo vjerovatno platiti nekad u skoroj buducnosti.
KOMŠIĆ: Na dnevnom redu u BiH uskoro će se ponovo naći krupne stvari poput izmjene izbornog zakona. Da li smo, dakle, svojim uzmicanjem iz učešća u vlasti SDA-u dali za pravo da sa HDZ-om napravi dogovor, odnosno da pristanu na neke Čovićeve zahtjeve? Kada budemo kritikovali SDA zbog toga što je prihvatio Čovićeve uvjete, hoće li građani imati pravo da nam kažu – a, što se niste borili. Zašto ste pobjegli? Toga je mene strah. Kao vlast, ipak možete spriječiti neke stvari, neke druge popraviti. Ovako… Moja iskustva sa SDA su katastrofalna. O toj vrsti političkog razmišljanja mislim dosta loše. Međutim, ovdje nije riječ o tome; ovdje je riječ o procjeni šta su posledice vaših odluka. Imate priliku zaustaviti neke negativne procese, a vi to odbijate. Pod kojim izgovorom? Gade mi se! OK, gade se i meni, ali građani za njih glasaju, to je realnost. Ako čovjek u nešto vjeruje, onda ne smije odustajati, naprotiv: uvijek je bolje ući u političku borbu, jer samo tada imate šansu da pobijedite. A to šta ja mislim o njihovim politikama, etničkim i ostalim, valjda sam toliko puta javno rekao. Da ne mislim tako, bio bih sa njima.
Pogledaj samo ove zalosti?Zastitnici Bosnjaka i Bosnjackih interesa spremaju onako javno da HDZ Hrvatima na pladnju cementira izborni zakon po volji.Treba im dati ista prava i isto vlasti kao i Bosnjaci sto imaju iako su na skoro 370 000 ljudi naspram 1,7 miliona Bosnjaka u BiH?Za par godina ce biti na nivou nacionalne manjine ali se zuri da se HDZ-u zacementira mjesto u Predsjednistvu ali i ostalim strukturama.Na koji nacin on misli zaustaviti te procese ako je sam rekao da SDA HDZ mogu sve da proguraju bez ikoga.Na koji nacin ce njegov ulazak promjeniti misljenje pomenutog dvojca za razliku od njegovog opstanka u opoziciji?Sam navodi da je SDA spreman HDZ-u u vrijeme kad je stigla presuda za UZP,HDZ koji je pokrovitelj toga cementirati mjesto u predsjednistvu BiH?Poslije presude,poslije 9 januara,poslije nazivanja Bosnjaka islamistima,poslije glasanja protiv revizije tuzbe,upravnik logora..spisak losih dijela Covica prema Bosnjacima je ogroman,i patriotski SDA je spreman da im isporuci IZ po volji i cementira pozicije HDZ?I SDA simpatizeri se jave i pricaju o nuznosti koalicije,ugrozenosti Bosnjaka,i slicne bajke..I Komsic ce na to dignuti glas u koaliciji,isto sto moze uraditi i da nije u koaliciji jer u sustini nema nikakve svrhe u njoj osim da uhljebi svoje simpatizere.

Nadzivila je BiH mnoge drzave i politike,nadzivit ce i ovu smecarsku ciji je vrhunac upravo sada i zato se ovako zustro bore da spase sistem kriminala i nikakvih etickih i moralnih nacela u drzavi.Dolaze nove generacije,koje ce valjda biti pametnije i mudrije od ovih sadasnjih budzetskih i lazno patriotskih.
zippoo87

#35197 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zippoo87 »

ako je sam sebi odgovorio na pitanje "sta ce on u vlasti",zasto to onda nije jasno clanovima DFa i simpatizerima SDA ?
evo neka odluce da izlaze iz BH bloka i idu sa SDA u vlast...koji su oni tu K u toj vlasti,ako je poentirao sa ovom gore recenicom ?

je li i aviona jasno ovim sto se pale na ljiljane i patriotizam da je interes jedini cilj ovog potencijalnog ulaska ili i sam Komsic treba da vam crta,iako je evo nedvosmisleno odgovorio ?
jesu li ljudi fakat toliko glupi ili su toliki dupelisci,da stoje misljenje gurnu u pijesak a rade i pisu za nalogodavce za sitnu lovu
Better Man

#35198 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Better Man »

Kaže Komšić da kao vlast može nešto uraditi. Pa što si 2015. godine izašao iz vlasti prepustio sve SDA i HDZ-u? Čista demagogija.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#35199 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

nikad_vise wrote: Covjek je dobio glasove i toliko glasova cisto jer su se Bosnjaci digli da izbace Covica iz vlasti jer sam i sam jedan od tih.Sto se tice njega i njegovog zlatnog ljiljana,ima jos mnogo zlatnih ljiljana pa ne zive na racun tog ljiljana i ne prodaju taj ljiljan u politicki populatizam.Da je se kandidovao za Bosnjackog clana predsjednistva,ni jedne izbore nebi bio izabran i to je realnost.Nek se zahvali Covicu za sve sto je postigao u BiH politici,jer kapacitet za to nije bio sigurno.
jos od 2010. godine sam rekao da nikada necu glasati za komsica. bio ubjedjen u to. 2014. godine, kada su svi koje poznajem mahom glasovali za njegovu stranku, ja sam ostao vjeran jednoj drugoj partiji. no medjutim, partija se promijenila. patrijom zavladali vjeciti studenti i polupismeni poltroni koji su kompletne porodice preko partije udomili, a carsiju ubacili u pratiju i razocarenje u meni prijedje crvenu liniju ispod koje nema oprostaja.

i opet ponovim da nema komsicu moga glasa, dok dragan covic nije poceo da otvoreno radi na destrukciji drzave.

poenta moje price jeste da sam davno i ja pricao istu pricu kao i ti, dok nisam shvatio da postoje interesi koji su bitniji od licnih sujeta i nezadovoljstava.

postoje glasaci nacionalnih stranaka koji pune 3 godine i 364 dana pricaju protiv nacionalnih stranaka, a taj jedan kljucni dan, izadju na izbore i daju im svoj glas, jer toboze, zbog onih drugih koji se homogeniziraju.

realnost jeste da su hrvati homogenizirani, odnosno da sve stranke u bih koje u svom nazivu nose predznak "hrvatska/i" djeluju jedinstveno, također isto vazi i za stranke koje dolaze iz republike srpske, koje djeluju homogenizirano, sem jednog dijela sdsa i pdpa. postavlja se pitanje sta je sa bošnjačkom stranom i šta je sa tom probosanakom gradjanskom opcijom?

da li bosnjacka strana relevantno odgovara kroz koaliciju sda-sbb, ne bih rekao, ali ako se to dogodi i ako vlast budu cinile iskljucivo nacionalne stranke koje su homogenizirale ostale manje stranke koje su dobile glasove nekog naroda, onda se torovanje produbljuje, a ljevica ili gradjanska opcija ili bh blok, mogu zauvijek izgubiti bitku i simbol postojanja. to u prijevodu znaci, ako se usvoji izborni zakon, ljevica, a i komsic, su proslost.

na kraju, za mene mozda i kljucno pitanje. dok se naziru pravci djelovanja buduce vlasti, u kojoj od H komponente mozemo ocekivati ucjene i bojkot zbog izbornog zakona i federalizacije dezave, a od S komponente nastavak retorike omalovazavanja i izrugivanja drzavi, uz prisnije odnose na relaciji dodik-vucic, tko ce biti komponenta koja ce jacati drzavu i cuvati njen suverenitet i teritorijalni integritet? sda i sbb? stranci? bh blok? ili svi oni zajedno?
daddy-kool

#35200 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

palermo wrote: dakle, zaista u čemu je problem

P:S sarajevki kanton.....pa ko bi bez DF-a ostao u vlasti sarajevskog kantona.....NIP, SBB, Hadžibajrić.....ah, da....i stranke ljevičarske provinijencije
NS i SDP.....

NiP (6) + SDP (4) +NS (5) + NLB (2) = 17
SDA (10) + SBB (4) + DF (3) + BOSS (1) = 18
Post Reply