Sirija

Locked
Kikibombona

#35126 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

mirsek wrote: Iranci nisu arapi a imaju i odlican raketni arsenal.Hezbollah je pokazao da moze da kvalitetno lomi cionisticke zube.Sumnjam da ce ovo ostati bez odgovora.
Znam odlicno da nisu Arapi.....

Iran na Izrael ne smije i nece nista ispaliti. Nisu glupi, ne treba im to. U bilo kakvom srazu sa Izraelom i Amerikom Iran bi zestoko najebao i bio 100 puta veci gubitnik.

Ako bi iskoristili neke svoje igrace da napadnu Izrael iz Sirije ili Libana, najebao bi Asad. Asad je ranjiv, sada mu niposto ne treba Izrael kao zestoki protivnik.

Nije ni Asad glup. Izrael je vec u vise navrata provocirao Damask, ispalio ko zna koliko raketa, ali Asad nije odgovorio. Mudro i pametno.

Izrael sve ovo radi da bi isprovocirao rekaciju, a Arapi ako su glupi nasjest ce.
Maystor

#35127 Re: Sirija

Post by Maystor »

ovo sam već ranije postavio

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 60,00.html

Ne vjerujem da će doći do rata, u ovom trenutku ga ne žele ni Izrael ni Iran. Odgovora na zračni udar Izraela neće biti, ili će biti dovoljno blag da ne izazove sukog širih razmjera. Ovo što piše ynetnews dođe kao svojevrsno izvinjenje Iranu.
Maystor

#35128 Re: Sirija

Post by Maystor »

Chelli, visoka ruska vojna delegacija je boravila u Teheranu. Sada nude sve - i S300 i S400, samo da se Iran ne okrene zapadu :lol:

Image
Maystor

#35129 Re: Sirija

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:
mirsek wrote: Iranci nisu arapi a imaju i odlican raketni arsenal.Hezbollah je pokazao da moze da kvalitetno lomi cionisticke zube.Sumnjam da ce ovo ostati bez odgovora.

Iran na Izrael ne smije i nece nista ispaliti. Nisu glupi, ne treba im to. U bilo kakvom srazu sa Izraelom i Amerikom Iran bi zestoko najebao i bio 100 puta veci gubitnik.

Ako bi iskoristili neke svoje igrace da napadnu Izrael iz Sirije ili Libana, najebao bi Asad. Asad je ranjiv, sada mu niposto ne treba Izrael kao zestoki protivnik.

Nije ni Asad glup. Izrael je vec u vise navrata provocirao Damask, ispalio ko zna koliko raketa, ali Asad nije odgovorio. Mudro i pametno.

Izrael sve ovo radi da bi isprovocirao rekaciju, a Arapi ako su glupi nasjest ce.
Izrael je, čak i bez pomoći SAD, vojno jači od Irana. Međutim, Iran je 75 puta veća država od Izreala i ima 10 puta više stanovnika. U eventualnom ratu, u apsolutnim mjerilima, Iran bi izvukao deblji kraj, ali bi Izrael platio ogromnu cijenu, možda, u relativnom smislu, i veću.
Izrael ne želi rat protiv Irana. Oni žele da to amerika uradi za njih. Ne čini mi se da je Obama, u ovom trenutku, za tu opciju.

http://www.globalfirepower.com/countrie ... it=COMPARE
salik79

#35130 Re: Sirija

Post by salik79 »

Iran se nije okrenuo Sovjetskom Savezu ni onda kada su bili najranjiviji i kada je skoro citav svijet stao na stranu agresora, u cilju unistenja Ustavnog poretka I.R.I i ponovnom pokoravanju SAD-u i njegovim saveznicima, a da se sada, kada je neuporedivo jaci i stabilniji, okrece onima koji im zele propast. Imam Homeini r.a. je jos onda rekao:" Ni Istok, ni Zapad!". Nakon islamske revolucije Iran se nikome ne pokorava i ne podilazi, te iskljucivo nastupa kao ravnopravan partner u pregovorima.
salik79

#35131 Re: Sirija

Post by salik79 »

Maystor wrote:
Kikibombona wrote:

Izrael je, čak i bez pomoći SAD, vojno jači od Irana. Međutim, Iran je 75 puta veća država od Izreala i ima 10 puta više stanovnika. U eventualnom ratu, u apsolutnim mjerilima, Iran bi izvukao deblji kraj, ali bi Izrael platio ogromnu cijenu, možda, u relativnom smislu, i veću.
Izrael ne želi rat protiv Irana. Oni žele da to amerika uradi za njih. Ne čini mi se da je Obama, u ovom trenutku, za tu opciju.

http://www.globalfirepower.com/countrie ... it=COMPARE

Ne bih se slozio. Statisticki mozda. Realno - ni govora. Iran naoruzava i obucava Hizbullah, pod izuzetno teskim uvjetima, a svi smo svjedoci sta se desilo 2006. . Cionisti nisu upotrijebili jos jedino atomsko nauruzanje, a dobili su po njusci i bili primorani na bezuvjetno povlacenje.
sumirprimus

#35132 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

hehe,izrael ima nukes,iran nema..izrael je jaci... :D
a osim toga ima jace sve rodove vojske,profesionalniju i moderniju u svakom segmentu..
pogotovu ratno vazduhoplovstvo i pvo...posto nisu direktni susjedi,dobro imaju taj bamp on d roud HEZBOLAH,al ko sto neki dan u siriji vidjesmo,i nije neki problem...
na iranovoj strani samo moze biti brojnost ljudstva,a pooosto to danas nije preovladavajuci faktor,u bigr pikćr,iron je donji...
Maystor

#35133 Re: Sirija

Post by Maystor »

sumirprimus wrote:hehe,izrael ima nukes,iran nema..izrael je jaci... :D
a osim toga ima jace sve rodove vojske,profesionalniju i moderniju u svakom segmentu..
pogotovu ratno vazduhoplovstvo i pvo...posto nisu direktni susjedi,dobro imaju taj bamp on d roud HEZBOLAH,al ko sto neki dan u siriji vidjesmo,i nije neki problem...
na iranovoj strani samo moze biti brojnost ljudstva,a pooosto to danas nije preovladavajuci faktor,u bigr pikćr,iron je donji...
ja analize i govana ... :run:
sumirprimus

#35134 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Maystor wrote:
ja rjecnika,i prostakluka... :)
koj reko daj analiza,samo ispravka krivih navoda...to sto iv navijate za iran,hezbolu,asada,koga vec,tzoj vas problem,mijesate emocije i stvarno stanje na terenu...
sumirprimus

#35135 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

a za izrael i njegovu dominaciju na BI i sire,ajte momci,bring it on kontraargumente... :D
salik79

#35136 Re: Sirija

Post by salik79 »

Dobro ti Maystor rece. Da je tako kao sto velis davno bi Izrael napao, nikoga ne bi pitao, nikoga cekao, niti kukao (sto Benjo svakodnevno cini), kao sto ga nije zanimalo nicije misljenje, niti je ikome kukao, prijetio, laprdao, kada je bio Irak u pitanju. Bolio ih klinac sto je Sadam jos uvijek bio americki pijun, sto je bio od svih zemalja naoruzavan (i istocnih i zapadnih), niti im je pucao klinac zbog toga sto su Sovjeti i Francuzi radili na izgradnji NE.
salik79

#35137 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:a za izrael i njegovu dominaciju na BI i sire,ajte momci,bring it on kontraargumente... :D

Kontraargumente si mogao uzivo vidjeti davne 2006. ... :D
sumirprimus

#35138 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

a sto bi izrael ikoga napao bez povoda? :)
dobro im ide i ovako.
salik79

#35139 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:a sto bi izrael ikoga napao bez povoda? :)
dobro im ide i ovako.

Pa sto onda konstantno seru i prijete?!
sumirprimus

#35140 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
sumirprimus wrote:a za izrael i njegovu dominaciju na BI i sire,ajte momci,bring it on kontraargumente... :D

doktrina,strategija,taktika...kad madner dodje nek pojasnjava... :)
misim bas je hezbola ispala dominantna,bas su ocitali idf lekciju...
ko neki dan na golanu...
sumirprimus

#35141 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
dobro im ide i ovako.

no sovati ...
izrael ne prijeti,ko sto mozes primjetit,izrael reaguje na prijetnje,dok drugi prijete pa onda lizu rane... :)
salik79

#35142 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:

doktrina,strategija,taktika...kad madner dodje nek pojasnjava... :)
misim bas je hezbola ispala dominantna,bas su ocitali idf lekciju...
ko neki dan na golanu...
Ja sam samo prenio utiske i dojmove IDF-ovih komandanata s prve crte bojisnice...Mislim da su oni mjerodavniji od bilo cijih ovdje. Doslovno rekli da su ih momci razvalili i da bi se, u slucaju ponovnog vracanja u Libanon, svi vratili u crnim vrecama.
Challenger__

#35143 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:

:lol:
salik79

#35144 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:
dobro im ide i ovako.

no sovati ...
izrael ne prijeti,ko sto mozes primjetit,izrael reaguje na prijetnje,dok drugi prijete pa onda lizu rane... :)

Ne prijeti, jel'?! Pa Benjo postao predmet sprdancije svojim dokazivanjem razvoja nuklearnog naoruzanja Irana, o ugrozenosti od strane istog i neophodnosti zracnih udara, prevencije prijetnje...bla, bla...proguglaj malo i provjeri koliko je puta do sada najavio samostalnu vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja...
sumirprimus

#35145 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
Ja sam samo prenio utiske i dojmove IDF-ovih komandanata s prve crte bojisnice...Mislim da su oni mjerodavniji od bilo cijih ovdje. Doslovno rekli da su ih momci razvalili i da bi se, u slucaju ponovnog vracanja u Libanon, svi vratili u crnim vrecama.
ko sto su se i vratili...
de ba,pa meni samo nije jasno kako sve te arapsko perzijeske zemlje,koje u svojim nazivima imaju rijec islamska,mogu lagat toliko i boga se ne bojat? :)
misim,ovo je toliko ofirna propaganda,da je to nevjerovatno i za nase balkanske standarde...
koliki je omjer bio poginulih u tom ratu?koliko ostecenje je pretrpila infrastruktura hezoble i libana,a koliku stetu idf?
de ne nemojte biti djce,arazumijem da gotivite iran,al...smijesno :)
sumirprimus

#35146 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
Ne prijeti, jel'?! Pa Benjo postao predmet sprdancije svojim dokazivanjem razvoja nuklearnog naoruzanja Irana, o ugrozenosti od strane istog i neophodnosti zracnih udara, prevencije prijetnje...bla, bla...proguglaj malo i provjeri koliko je puta do sada najavio samostalnu vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja...
pa ovi okolo se i mogu samo sprdat,nista drugo im i ne preostaje,znas kako zajebancija zna sacuvat ponekad zdrav razum...
ovaj drugi dio necu ni da komentarisem,imaju ovde analiticari par ekselans,tipa ćelendjer,oni to tebi svare dok si reko keks... :D
Challenger__

#35147 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote: Image
pa ovi okolo se i mogu samo sprdat,nista drugo im i ne preostaje,znas kako zajebancija zna sacuvat ponekad zdrav razum...
Sad će update Sumire, ništa se ne sekiraj.
sumirprimus

#35148 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote: Sad će update Sumire, ništa se ne sekiraj.
koji apdejt,mislis na jahudistan,pardon kurdistan? :D
salik79

#35149 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:
ko sto su se i vratili...
de ba,pa meni samo nije jasno kako sve te arapsko perzijeske zemlje,koje u svojim nazivima imaju rijec islamska,mogu lagat toliko i boga se ne bojat? :)
misim,ovo je toliko ofirna propaganda,da je to nevjerovatno i za nase balkanske standarde...
koliki je omjer bio poginulih u tom ratu?koliko ostecenje je pretrpila infrastruktura hezoble i libana,a koliku stetu idf?
de ne nemojte biti djce,arazumijem da gotivite iran,al...smijesno :)

Da ne bi dalje raspravljali - radi se o prilogu TV Arte, koji su radili izraelski novinari, on d plejs of d fejs, tokom sukoba i tokom povlacenja IDF-a iz Libana, a koji sam par puta postavljao na ovoj temi. Posto je prilog bio na njemackom potrudio sam se i sve preveo na bosanski. Dakle, ako lazu oni lazem i ja, kao sto je neko slagao o ostavci (cini mi se) kompletnog Generalstaba IDF-a i ministra odbrane, nakon debakla.
sumirprimus

#35150 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

znam druze na sto mislis,pustao si to ovde,vise puta,kad god dodje do ove relacije izrael susjedi...
ne radi se o tome,negoli,realno,nije idf prosao kako je mislio da ce proci,ali zar stvarno mislis,vjerujes,stvaras laznu nadu,da je izrael taj sukob izgubio?
sravnili su pola bejruta i jug libana,a zbog cega?odgovora na provokaciju i na 2 nestala vojnika!
Locked