Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Donnie Smith

#35126 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Donnie Smith »

Gone Girl (2014)
Ne baš s visokom ocjenom ali je držao moju pažnju dovoljno dugo. Samo ne kužim, jel oni ne puštaju vodu nakon pi-pi, pa možeš uzeti uzorak tuđeg urina kad god poželiš :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#35127 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

pa ako se sjecam namjerno je vodokotlic sabotirala
johnnykola

#35128 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

hadzinicasa wrote:
johnnykola wrote:
nema me tamo wrote:Što nebuloza?

Lože se više od nas. :D
Svak' sa svakim i sve normalica. Ma film je odron.
meni nije bio tako los, ineresantan je njen lik, zene koja zivi u sebi, mucno onako za gledati, ali prilicno realno. iako bih se slozila da je udrobljeno bespotrebnih "odnosa", iako mislim da je promiskuitet pomijesan sa latentnom perverznoscu tu namjerno naglasen da bi kontrastom pokazao kompleksnost jedne traumatizirane licnosti.
Ma odron.
johnnykola

#35129 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Pink Classic 20.00:

Image
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#35130 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

johnnykola wrote:Pink Classic 20.00:

Image
uh :D :thumbup:
markioni

#35131 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

Cardboard Boxer (2016)
http://www.imdb.com/title/tt3230660/
Image
malwarebyte

#35132 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:20, edited 1 time in total.
sizifinho

#35133 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by sizifinho »

Prije nekoliko dana počnem čitati knjigu, od jednog od moja dva najdraža pisca, Arthur C Clarke-a, 2001: A Space Odyssey.
I počeo sam je čitati jer je istoimeni film od Kubrika bio jedan od glavnih razloga zašto sam počeo gledati zvijezde i svemir drugačiim očima. Ja, sa svojih 12 godina možda tad nisam u potpunosti shvatio Odiseju, ali je definitivno ostavila mističan i pomalo i zastrašujući osjećaj na mene - zbog čega sam zavolio svemir. Taj strah možeš osjetiti samo kada shvatiš koliko si mali.

No, kako sam čitao knjigu shvatio sam da je ona puno konkretnija, pitanja i odgovori nemaju velikog razmaka između sebe - a to nije bila Odiseja kakve sam se ja sjećao.

Stoga odlučih prekinuti knjigu, pregledati film ponovo pa nastaviti čitati.

Plašio sam se da će mi se osjećaji nostalgije, čuđenja i straha izgubiti sad kad sam stariji.
Nakon što sam pregledao film, idalje sam jednako oduševljen. Prvenstveno - stvari koje je Kubrik uspio snimiti tih godina se mogu nositi sa CGI-em iz ranih 90tih, hladno (sem jurrasic park-a, koji je sa CGI-em iz 93. se hladno nosi sa filmovima danas). Skoro svaki kadar sam pokušavao odgonetnuti kako su to uspjeli snimiti.
Međutim ono bitnije je ono što većina kažu za Odiseju. Da je dosadna.

Ja mislim da je film napravljen isključivo ciljano tako da ti dadne momenta da razmišljaš. Gotovo svaki put nakon što se nešto desi, otkrije ili kaže, slijede trenuci koje mnogi smatraju dosadnim, a koji su meni bili tačno dovoljni da se zapitam neke stvari.

Sve u svemu, fenomenalan film sa fenomenalnim kadrima i u potpunosti drugačijom vizijom i idejom pojma "filma" nego dosta istih danas.

Image

Prema današnjim standardima bi filmu dao 7/10, ali pošto je film daleko ispred svog vremena, 10/10
dale cooper

#35134 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Kubrickov film ostavlja dosta stvari mašti i interpretaciji, dok Clark manje više u knjizi ima potrebu da sve pojasni.
Zato je meni film superiorniji od knjige u ovom slučaju.
KB9

#35135 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by KB9 »

malwarebyte wrote:
nKrkan wrote:Bola gdje sad skidate filmove kad su svi torrents sajtovi pogašeni?
https://zooqle.com/
moze i yts 8)
zdruzdjo

#35136 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zdruzdjo »

Otici cu malo u OT
Procitao sam u ratu clark-ov serijal o svemirskom brodu RAMA. Sastoji se od tri knjige. Ne znam tacno kako su poredane po imenima. Uglavnom cekam ekranizaciju toga od 199x godine pa na ovamo. Nikad mi nije jasno zasto neki od filmskih studija nije napravio ekranizaciju ovog djela. Toliko je kompleksna da bi definitivno se moralo rasiriti na bar 3 filma. Ali kad bi pratili 70% knjige i ulozili u "stvaranje" svijeta i samog broda to bi definitivno bilo djelo stoljeca rame uz rame sa odisejom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#35137 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

hm...serijal ima 4 dijela
samo je prvi odličan ostali su SRANJE

i ne znam što bi mogli snimati o svemirskom brodu koji prođe pored zemlje :D i... ništaaaaaaa :mrgreen:

što se tiče odiseje i knjige i filma... budući da sam pisao seminarske na faksu o tome :D film i knjiga su nastajali istovremeno...tako da su oboje ODLIČNI za svoj medij
Filter

#35138 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Filter »

zdruzdjo wrote:Otici cu malo u OT
Procitao sam u ratu clark-ov serijal o svemirskom brodu RAMA. Sastoji se od tri knjige. Ne znam tacno kako su poredane po imenima. Uglavnom cekam ekranizaciju toga od 199x godine pa na ovamo. Nikad mi nije jasno zasto neki od filmskih studija nije napravio ekranizaciju ovog djela. Toliko je kompleksna da bi definitivno se moralo rasiriti na bar 3 filma. Ali kad bi pratili 70% knjige i ulozili u "stvaranje" svijeta i samog broda to bi definitivno bilo djelo stoljeca rame uz rame sa odisejom.
hmmm, rama :roll: :D
prvi dio i drugi dio su odlicni
ima tu materijala za film. al brate, treca me je stukla. na pola citanja sam je batalio, sto rijetko kad ucinim.

i nemoj cekati ekranizaciju da ne zavrsis kao ja. cekao i docekao... i naprave vjerovatno najveci promasaj filmovanja neke knjige
zdruzdjo

#35139 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zdruzdjo »

Stvar misljenja. Nesto se ne sjecam da su 4 bile ali mozda. Proslo je od rata na ovamo 20- i kusur .
Mene su sve drzale da ih nisam htio pustiti dok ne procitah do kraja.
Znam da mi je rasplet bio interesantan jer govori o ljudskoj gluposti i ogranicenosti na niskom nivou. Klark kad hoce nesto da opise onda ide do krajnjih granica.
A ovo brod prodje pored zemlje.....???
Hmmmmm dobro. Opet kazem, misljenje.
A filmovanje neke knjige nikad ne ide bas ono "ulozicemo malo pa ce proci a zaradicemo brda"
A najcesce filmovanja knjiga i prodju tako. U koji god je film uvaljeno puno para a da je bio knjiga, 100-struko se vratilo.
A svjedoci smo mnogih propalih.
jasko_ba

#35140 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by jasko_ba »

Inferno. 7/10
dale cooper

#35141 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Ja sam čitao Rendezvous with Rama prvu knjigu u seriji i mislim jedinu koju je pisao sam Arthur C. Clarke.
Moguća adaptacija knjige je već godinama u razvojnom paklu kako se to popularno zove u Hollywoodu kada
produkcija zapne. U jednom momentu i Morgan Freeman i David Fincher su bili povezani i zainteresovani
za projekat.
Nocni Monni

#35142 Re: RE: Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nocni Monni »

King_Eric wrote:
johnnykola wrote:
johnnykola wrote:Neki od vas su ga preporučivali, ali
iz debate sam zaključio da nije baš za svakog, a i dug je.
Večeras na HRT3 u 20.00:

Image
Nisam, a rado bih. Zašto nije za svakog?

Jedan od najboljih filmova u svjetskoj kinematografiji: sjajna kamera, nevjerovatni dijalozi, simbolika, citatnost svjetske kulture, metafora svijeta...
No, Ceylan je uvijek sjajan :)
Odgledao.
Kako je kraj primicao film je bio sve bolji i bolji, bacanje para u kamin kao u "Idiotu" Nastastja Filipovna, čuvanje časti obespravljenog oca od strane nemoćnog dječaka "Braća Karamazovi" i lika, filozofiranja bogatih u nemanju pametnijeg posla "Paviljon 6". Vjerovatno je još štošta ukrao od Čehova, ali kako ga naročito nisam čitao nisam mogao primjetiti.

Film je dobar, maestralan za današnji vakat, uzevši u obzir kakva sranja se snimaju, ALI, reći da je jedan od najboljih filmova u svjetskoj kinematografiji? WTF

Kad najbolji, 2014. ok, vrlo vjerovatno, ali pored zivog Tarra, Tarkovskog, Bergmana, ma daj, nemoj me zajebavati?
Ceylan je ok, ali je nakupio svašta nešto od svugdje i ukomponovao u sjajnu cjelinu, za mene tu nema ličnog pečata, originalnosti, samu nakupina ruske knjizevnosti i boga pitaj čega još što ja nisam pohvatao.
Nevjerovatni dijalozi?
Ko je pročitao više od stotinjak knjiga pun mu je kurac dijaloga o moralu, religiji, koji su ovdje ništa drugo do nakupina misli iz desetak knjiga.

Metafora svijeta? Objasni? Ili je to bilo samo da se doda neki zvučan i zajeban pojam u opis filma? :lol:

Sjajan jest, ali jedan od najboljih?
Donnie Smith

#35143 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Donnie Smith »

Gran Torino (2008)
Clint :gnjavim:
sizifinho

#35144 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by sizifinho »

Black swan wrote:hm...serijal ima 4 dijela
samo je prvi odličan ostali su SRANJE

i ne znam što bi mogli snimati o svemirskom brodu koji prođe pored zemlje :D i... ništaaaaaaa :mrgreen:

što se tiče odiseje i knjige i filma... budući da sam pisao seminarske na faksu o tome :D film i knjiga su nastajali istovremeno...tako da su oboje ODLIČNI za svoj medij
Knjiga je bila ranije zapravo kratki uradak zvani Sentinel. Poslije dogovora sa Kubrickom Clarke je Sentinel pretvorio u 2001. A da su obje odlicni za svoj medij, apsolutno se slazem.
ELMauro

#35145 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ELMauro »

malwarebyte wrote:
nKrkan wrote:Bola gdje sad skidate filmove kad su svi torrents sajtovi pogašeni?
https://zooqle.com/
Ima i http://1337x.to/ dobar sajt. :run:
KB9

#35146 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by KB9 »

dobar cloverfield

do ulaska u onu zgradu sto se rusi skoro pa odlican al kasnije se sve desava van zdravog razuma pa ono na kraju krajeva ukupni utisak je cisto dobar i nista vise :mrgreen: svejedno preporuka :izet:
Donnie Smith

#35147 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Donnie Smith »

The Infiltrator (2016)

Ne kontam šta su ga onako nahvalili, pa ovo se može gledati jedva 10 minuta. Toliko o preporukama :lol:
Permanentno brisanje.
Partijaner

#35148 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Partijaner »

Donnie Smith wrote:The Infiltrator (2016)

Ne kontam šta su ga onako nahvalili, pa ovo se može gledati jedva 10 minuta. Toliko o preporukama :lol:
Permanentno brisanje.
Promasila si temu. :mrgreen:
markioni

#35149 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

Inferno pegla teska.
markioni

#35150 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

Tony (2009)